|
|
#151 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie mogę rozszyfrować opisu wzoru
dalej jest tak (wytłumaczę na rozmiar 112, te większe rozmiary odszyfrujesz z nawiasów, bo się nieczytelnie zrobi): 2 o lewe, potem masz raport: 2 o lewe przerobić razem, 4 o lewe. ten raport powtarzasz, ąz będziesz mieć ostatnie 4 oczka. I te ostatnie 4 oczka przerabiasz tak, że 2o lewe razem i 2 razy po 1 oczku lewym (czyli z 4ech oczek masz teraz na prawym drucie 3 oczka). razem powinnaś mieć 85 oczek.
narstępny rząd: zamykasz 2 oczka na lewo, raport: przekładasz 1 oczko z powrotem na lewy drut, robisz narzut, przerabiasz 2 o na lewo, zamykasz znowu 4 oczka. Raport powtarzasz do końca, a ostatnie oczko zawiązujesz. lepiej?
|
|
|
#152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
picot http://www.youtube.com/results?searc...nit+picot&aq=f |
|
|
|
|
|
#153 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Można powiedzieć, że załapałam. Duża buzia
|
|
|
|
|
|
#154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja robię na szydełku picotki, a bąbelki (NUPKI) też robię na szydełku ) w tym wzorze też je widzę
Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2011-03-12 o 07:48 |
|
|
|
|
|
#155 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Druty - podstawy, ściegi
Przyznam, że szydełko znam troszeczkę. Tyko słupki i półsłupki i to w wersji najprostszej, może to kiedyś zmienię
Wzór jest super mam już gotowe całe plecy. Jak zrobię resztę umieszczę zdjęcie. Na życzenie pięciolatki sweterek jest różowy , ale co zrobić. Czego się nie robi dla dziecka |
|
|
|
|
#156 |
|
Raczkowanie
|
Ja potrzebuję porady, jaki ścieg wybrać. Chcę sobie zrobić szaliczek długi ale cieniutki z dwóch kolorów. I nie wiem co będzie najładniej wyglądało
|
|
|
|
|
#157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...iki+szyde%B3ku mnóstwo wzorków ,sporo inspiracji . |
|
|
|
|
|
#158 |
|
Raczkowanie
|
Już się za to biore, dziękuję!
|
|
|
|
|
#159 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny może wiecie gdzie można kupić przewijarkę do włóczki , ale nie taką co z pasm nawija się na motki jak motowidło tylko taką co ze szpuli można przewinąć na motki. Sprowadziłam sobie włóczkę od producenta i ona jest na szpulach do dziewiarstwa maszynowego, a ja to chcę do ręcznego użytku. Cała szpula waży ok. 1,5 kg i ręczne zwijanie bardzo żmudne. Może to się jakoś inaczej nazywa i dlatego nie mogę znaleźć.
|
|
|
|
|
#160 |
|
Przyczajenie
|
poszewka na poduszke-druty
znalazłam schemat na zielona poszewkę na jaśka ściegiem ryżowym i tam jest podane zalecane druty nr 5 a ja mam 4,5
Jak myślicie kupić druty nr 5 czy spróbować drytami nr4,5? |
|
|
|
|
#161 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: poszewka na poduszke-druty
To zależy jaką masz włóczkę, bo jak cienka to mogą wyjść dziury. Z numeracji zalecanych drutów wynika, że chodzi o grubą włóczkę.
|
|
|
|
|
#162 |
|
Moderatozaur
|
Proponuję zrobić sobie próbkę ściegu i zobaczyć, czy bardzo się różni od tego, jak ma wyjść ostateczna wersja. Czasem w schematach podaja nawet wielkość próbki.
|
|
#163 |
|
Przyczajenie
|
Włóczkę mam taką samą co jest w gazetce robie na drutach(kupiłam tylko 1 numer)
Zaczełam właśnie robić próbkę i wziełam 60 oczek i zobaczymy co z tego wyjdzie
|
|
|
|
|
#164 |
|
Zakorzenienie
|
zaczelam troche robic na drutach i mam troszke problem z trzymaniem odpowiedniego naciagu nitki. W zwiazku z tym pojawiło mi się kilka pytań:
1. czy to, że mam druty metalowe może zależeć, że robótka robi się taka dziurawa (za luźna)? Czy to bardziej od włóczki? Miałam troszke grubszą włóczke (na oko bardzo niewiele) i robilam na drutach nr 3 plastikowych, wychodzily mi bardzo ladne małe oczka (ladnie, gesto i w ogole) - włóczka była raczej gładka, kupiłam sobie włóczke troszkę cieńszą, bardziej mechatą i chciałam nią robić na mniejszych drutach (mam metalowe nr 2), żeby uzyskać podobny efekt, ale chciałam oczka jeszcze odrobinke mniejsze, a tutaj zaczęły mi wychodzić jakby większe, no i siłą rzeczy troszke za luźne.... żeby uzyskać porządany efekt - czyli mniejsze oczka, powinnam zmienić włóczkę czy druty? 2. Robiąć ścieg francuski? (1rzol 1rzop) co jakiś czas jeden z rządków jest luźniejszy, wydaje mi się że luźniej przerabiam prawe lub lewe ale za nic nie moge się doliczyć które, żeby na nie bardziej uważać, czy ktoś może wie których bardziej trzeba pilnować? ;P Na prawej stronie różnica jest minimalna, ale na lewej jest to zauważalne i chciałabym to poprawić, ale nawet metoda prób i ćwiczeń niewiele pomaga ;P gdzieś kiedyś widziałam jakieś rady na ten temat ale nie mogę teraz nigdzie znaleźć. |
|
|
|
|
#165 | |
|
Moderatozaur
|
Cytat:
Sprawdź jaki masz rozmiar drutów i na banderolce od włóczki sprawdź, czy się nadaja do tej grubości. Powinno to być zaznaczone takimi skrzyżowanymi drutami z cyferką pod spodem. Albo dobierz sobie po prostu włóczkę metodą prób i błędów (czasem nie ma banderolki, jak się robi z resztek np.). Osobiście nie sadzę, żeby to metalowe druty były odpowiedzialne za większe oczka, ale nigdy nie robiłam na plastikowych, to ciężko mi porównać.Ad2. Mi wychodzą zawsze prawe luźniejsze, ale nie wiem, czy to jakaś zależność
|
|
|
#166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
akryli nie lubię... ale niektórzy używają dobre też są bambusowe druty ![]() do bawełny metalowe najlepszejeśli chcesz mieć luźniejszy splot to raczej wygodniej wziać grubsze druty (większy nr) i dociągać nitkę... na początku robótkowania może tak poprostu być, że oczka nie są równe ![]() na Twoim miejscu dopasowywałbym druty do włóczki, albo odwrotnie
Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2011-03-31 o 17:08 |
|
|
|
|
|
#167 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#168 |
|
Przyczajenie
|
Cześć, mam pytanie odnośnie dwóch ściegów, pomiędzy którymi nie widzę różnicy. Otóż czym się różni ścieg ryżowy od ściągacza pojedynczego? Zdawało mi się, że robię "ryż", ale wyszedł ściągacz. Robiłam na przemian L P L P L, następny rząd P L P L P i td. Sęk w tym, że wskazówki jak zrobić obydwa ściegi są identyczne, a mimo to ściegi na zdjęciach wyglądają inaczej.. Czy możesz mi pomóc? Będę wdzięczna! Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#169 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
- w ściągaczu, w pierwszym rzędzie robimy PLPLPL..., w drugim rzędzie nad oczkiem prawym robimy prawe a nad lewym lewe, w kolejnym rzędzie taksamo - w ryżu, w pierwszym rzędzie też robimy PLPLPL..., w drugim rzędzie nad prawym oczkiem robimy lewe, a nad lewym robimy prawe (na odwrót), w kolejnym rzędzie znowu nad prawym lewe, a nad lewym prawe. Tobie wychodzi taksamo bo masz parzystą liczbę oczek zrób nieparzystą i każdy rząd zacznij od prawego oczka, a zobaczysz efekt ![]() pozdrawiam |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#170 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłam raz jeszcze próbki
Zaczęłam od mojej nowej włóczki - tej cienkiej (zalecane przez producenta są druty 1,5-2) na moich plastikowych drutach z młodości ;P nr 3 i wyszło podobnie jak na metalowych dwójkach, tyle ze równiej, wiec wzielam sie jeszcze raz za te dwójki i zaczelam porząnie dociagac nitke, pomoglo - jest zdecydowanie gesciej, tyle ze troche nierowno moze to jednak za wysokie progi na razie dla mnie... Co prawda po którymś rzędzie się jakość poprawiła, no ale nie podoba mi się nadal ;P. Spróbuję poszukać jeszcze drutów 1,5 bo gdzieś powinnam takowe mieć z metalu i zobaczę jak wyjdzie. Na razie uzyskałam efekt 10cmx10cm =40ox24rz ![]() japoneczka01: nauczyłam się tak trzymać nitkę dopiero niedawno, przy drutach plastikowych nawet równo to wychodzi, przy metalowych cienkich zdecydowanie widzę że trzeba jakby dociągać, ale może to bardziej wina tego że druty małe... Malinka_5: dlaczego do bawełny akurat metalowe? na metalowych do tej pory robiłam tylko z akrylu właśnie, ale najbardziej lubie bawełne do robótek, szczególnie że mój powrót do drutów nastąpił z okazji narodzin synka, a dla dziecka wydaje mi się bawełna najlepsza, choć wszystkie włóczki dziecięce to akryle ;P Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2011-04-02 o 21:34 |
|
|
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
włóczka Altin Basak MYRA i MIYA nadają się dla dzieci ) no to teraz masz i czasu dużo i dla kogo robić )
Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2011-04-03 o 09:09 |
|
|
|
|
|
#172 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Bardzo dziękuję za pomoc! Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#173 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na pewno wyjdzie ryż
|
|
|
|
|
|
#174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do robienia ściągacza czy ściegu,,ryżowego'' nie jest ważne czy masz liczbę oczek parzystą czy nie parzystą JEŚLI ROBISZ 1P-1L OCZKO jeśli natomiast chcesz robić 2/2 -czyli 2P-2L to wtedy nabierasz liczbę parzystą. Tu musisz pilnować -w ryżowym szczególnie w pierwszych rzędach żeby robić na zmianę czyli w drugim rzędzie robić tam gdzie było oczko prawe robić lewe a tam gdzie było lewe robić prawe. Ja robiąc ścieg ryżowy pierwszy rząd robię same prawe dopiero w drugim rzędzie robię przemiennie,łatwiej się mi robi i jest w trzecim rządku bardziej widoczne gdzie robić na przemian a i sam dół robótki jest ładniejszy .Ale to tylko mój sposób a nie zasada . |
|
|
|
|
|
#175 |
|
Raczkowanie
|
misia2 zrobiłam czapkę i zaprezentowałam ją w wątku czapka na drutach, ale to nie jest jeszcze ta co obiecałam pokazać, bo dopiero zaczęłam.
|
|
|
|
|
#176 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#177 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zrobilam nowa probke na mniejszych drutach i jest duzo rowniej (oczywiscie jak dociagam) jak nie dociagam nitki to mi sie za bardzo luzno robi.... to pewnie przez polaczenie metalu i mojej wloczki, albo przez to ze jednak nie umiem utrzymac porzadnie nitki od klebka (ale przy grubszej wloczce i wiekszych drutach mi wychodzi, przy cienkiej na szydelku tez w miare...) Cytat:
Cytat:
i sie nie da o 20 polozyc go spac i sobie cos porobic fajnego...
|
|||
|
|
|
|
#178 |
|
Przyczajenie
|
właśnie mam zrobionych 9 kwadratów do pledu (z robie na drutach) i chcialabym je połączyc ale nie mam pojęcia jak
|
|
|
|
|
#179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdanie teraz możesz z połączyć szydełkiem tak jak łączy się kwadraty szydełkowe -znajdziesz coś w tym temacie w wątku-szydełko podstawy ,albo zszywać je ściegiem ozdobnym. A co proponuje gazeta? |
|
|
|
|
|
#180 |
|
Przyczajenie
|
właśnie nic nie proponuje jeszcze
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:52.

, ale co zrobić. Czego się nie robi dla dziecka 

moze to jednak za wysokie progi na razie dla mnie...