Druty - podstawy, ściegi - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-09, 12:42   #151
cocci
Zakorzenienie

Dot.: Nie mogę rozszyfrować opisu wzoru

dalej jest tak (wytłumaczę na rozmiar 112, te większe rozmiary odszyfrujesz z nawiasów, bo się nieczytelnie zrobi): 2 o lewe, potem masz raport: 2 o lewe przerobić razem, 4 o lewe. ten raport powtarzasz, ąz będziesz mieć ostatnie 4 oczka. I te ostatnie 4 oczka przerabiasz tak, że 2o lewe razem i 2 razy po 1 oczku lewym (czyli z 4ech oczek masz teraz na prawym drucie 3 oczka). razem powinnaś mieć 85 oczek.
narstępny rząd: zamykasz 2 oczka na lewo, raport: przekładasz 1 oczko z powrotem na lewy drut, robisz narzut, przerabiasz 2 o na lewo, zamykasz znowu 4 oczka. Raport powtarzasz do końca, a ostatnie oczko zawiązujesz.

lepiej?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ

cocci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-10, 16:59   #152
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joannasp Pokaż wiadomość
Chodzi mi dokładnie o zrobienie na drutach takiego ząbkowanego zakończenia (kołnierzyk i dół sweterka) Robótkę bowiem zaczyna się od ramion. Do opisu „5 rzędów na lewo” wszystko rozumiem, ale później to już nie bardzo
Pozdrawiam
może jeszcze to Tobie pomoze,
picot
http://www.youtube.com/results?searc...nit+picot&aq=f
Malinka_5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-11, 08:45   #153
joannasp
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Malinka_5 Pokaż wiadomość
może jeszcze to Tobie pomoze,
picot
http://www.youtube.com/results?searc...nit+picot&aq=f
Bardzo Ci dziękuję. Jesteś wielka.
Można powiedzieć, że załapałam.
Duża buzia
joannasp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-12, 07:46   #154
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joannasp Pokaż wiadomość
Bardzo Ci dziękuję. Jesteś wielka.
Można powiedzieć, że załapałam.
Duża buzia
ciekawy ten wzór wybrałaś,

ja robię na szydełku picotki, a bąbelki (NUPKI) też robię na szydełku ) w tym wzorze też je widzę

Edytowane przez Malinka_5
Czas edycji: 2011-03-12 o 07:48
Stary 2011-03-14, 09:31   #155
joannasp
Przyczajenie

Dot.: Druty - podstawy, ściegi

Przyznam, że szydełko znam troszeczkę. Tyko słupki i półsłupki i to w wersji najprostszej, może to kiedyś zmienię Wzór jest super mam już gotowe całe plecy. Jak zrobię resztę umieszczę zdjęcie. Na życzenie pięciolatki sweterek jest różowy , ale co zrobić. Czego się nie robi dla dziecka
joannasp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-15, 17:31   #156
1991nana
Raczkowanie

Ja potrzebuję porady, jaki ścieg wybrać. Chcę sobie zrobić szaliczek długi ale cieniutki z dwóch kolorów. I nie wiem co będzie najładniej wyglądało
1991nana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-15, 22:49   #157
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1991nana Pokaż wiadomość
Ja potrzebuję porady, jaki ścieg wybrać. Chcę sobie zrobić szaliczek długi ale cieniutki z dwóch kolorów. I nie wiem co będzie najładniej wyglądało
A przejrzałaś sobie ten watek dotyczący szaliczków

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...iki+szyde%B3ku

mnóstwo wzorków ,sporo inspiracji .
misia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-16, 19:06   #158
1991nana
Raczkowanie

Już się za to biore, dziękuję!
1991nana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-30, 18:25   #159
japoneczka01
Raczkowanie

Dziewczyny może wiecie gdzie można kupić przewijarkę do włóczki , ale nie taką co z pasm nawija się na motki jak motowidło tylko taką co ze szpuli można przewinąć na motki. Sprowadziłam sobie włóczkę od producenta i ona jest na szpulach do dziewiarstwa maszynowego, a ja to chcę do ręcznego użytku. Cała szpula waży ok. 1,5 kg i ręczne zwijanie bardzo żmudne. Może to się jakoś inaczej nazywa i dlatego nie mogę znaleźć.
japoneczka01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-30, 18:39   #160
buzka314
Przyczajenie

poszewka na poduszke-druty

znalazłam schemat na zielona poszewkę na jaśka ściegiem ryżowym i tam jest podane zalecane druty nr 5 a ja mam 4,5
Jak myślicie kupić druty nr 5 czy spróbować drytami nr4,5?
buzka314 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-30, 19:17   #161
japoneczka01
Raczkowanie

Dot.: poszewka na poduszke-druty

Cytat:
Napisane przez buzka314 Pokaż wiadomość
znalazłam schemat na zielona poszewkę na jaśka ściegiem ryżowym i tam jest podane zalecane druty nr 5 a ja mam 4,5
To zależy jaką masz włóczkę, bo jak cienka to mogą wyjść dziury. Z numeracji zalecanych drutów wynika, że chodzi o grubą włóczkę.
Stary 2011-03-30, 19:18   #162
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

Cytat:
Proponuję zrobić sobie próbkę ściegu i zobaczyć, czy bardzo się różni od tego, jak ma wyjść ostateczna wersja. Czasem w schematach podaja nawet wielkość próbki.

Zapraszam serdecznie do oglądania moich wyczynów szydełkowych i nie tylko... o tu

To już ...
Just-in jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-30, 19:59   #163
buzka314
Przyczajenie

Włóczkę mam taką samą co jest w gazetce robie na drutach(kupiłam tylko 1 numer)
Zaczełam właśnie robić próbkę i wziełam 60 oczek i zobaczymy co z tego wyjdzie
Stary 2011-03-31, 09:48   #164
aga__tka
Zakorzenienie

zaczelam troche robic na drutach i mam troszke problem z trzymaniem odpowiedniego naciagu nitki. W zwiazku z tym pojawiło mi się kilka pytań:
1. czy to, że mam druty metalowe może zależeć, że robótka robi się taka dziurawa (za luźna)? Czy to bardziej od włóczki?
Miałam troszke grubszą włóczke (na oko bardzo niewiele) i robilam na drutach nr 3 plastikowych, wychodzily mi bardzo ladne małe oczka (ladnie, gesto i w ogole) - włóczka była raczej gładka, kupiłam sobie włóczke troszkę cieńszą, bardziej mechatą i chciałam nią robić na mniejszych drutach (mam metalowe nr 2), żeby uzyskać podobny efekt, ale chciałam oczka jeszcze odrobinke mniejsze, a tutaj zaczęły mi wychodzić jakby większe, no i siłą rzeczy troszke za luźne.... żeby uzyskać porządany efekt - czyli mniejsze oczka, powinnam zmienić włóczkę czy druty?
2. Robiąć ścieg francuski? (1rzol 1rzop) co jakiś czas jeden z rządków jest luźniejszy, wydaje mi się że luźniej przerabiam prawe lub lewe ale za nic nie moge się doliczyć które, żeby na nie bardziej uważać, czy ktoś może wie których bardziej trzeba pilnować? ;P Na prawej stronie różnica jest minimalna, ale na lewej jest to zauważalne i chciałabym to poprawić, ale nawet metoda prób i ćwiczeń niewiele pomaga ;P
gdzieś kiedyś widziałam jakieś rady na ten temat ale nie mogę teraz nigdzie znaleźć.
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-31, 11:06   #165
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
zaczelam troche robic na drutach i mam troszke problem z trzymaniem odpowiedniego naciagu nitki. W zwiazku z tym pojawiło mi się kilka pytań:
1. czy to, że mam druty metalowe może zależeć, że robótka robi się taka dziurawa (za luźna)? Czy to bardziej od włóczki?
Miałam troszke grubszą włóczke (na oko bardzo niewiele) i robilam na drutach nr 3 plastikowych, wychodzily mi bardzo ladne małe oczka (ladnie, gesto i w ogole) - włóczka była raczej gładka, kupiłam sobie włóczke troszkę cieńszą, bardziej mechatą i chciałam nią robić na mniejszych drutach (mam metalowe nr 2), żeby uzyskać podobny efekt, ale chciałam oczka jeszcze odrobinke mniejsze, a tutaj zaczęły mi wychodzić jakby większe, no i siłą rzeczy troszke za luźne.... żeby uzyskać porządany efekt - czyli mniejsze oczka, powinnam zmienić włóczkę czy druty?
2. Robiąć ścieg francuski? (1rzol 1rzop) co jakiś czas jeden z rządków jest luźniejszy, wydaje mi się że luźniej przerabiam prawe lub lewe ale za nic nie moge się doliczyć które, żeby na nie bardziej uważać, czy ktoś może wie których bardziej trzeba pilnować? ;P Na prawej stronie różnica jest minimalna, ale na lewej jest to zauważalne i chciałabym to poprawić, ale nawet metoda prób i ćwiczeń niewiele pomaga ;P
gdzieś kiedyś widziałam jakieś rady na ten temat ale nie mogę teraz nigdzie znaleźć.
Ad1. Trzeba zmienić albo druty albo włóczkę Sprawdź jaki masz rozmiar drutów i na banderolce od włóczki sprawdź, czy się nadaja do tej grubości. Powinno to być zaznaczone takimi skrzyżowanymi drutami z cyferką pod spodem. Albo dobierz sobie po prostu włóczkę metodą prób i błędów (czasem nie ma banderolki, jak się robi z resztek np.). Osobiście nie sadzę, żeby to metalowe druty były odpowiedzialne za większe oczka, ale nigdy nie robiłam na plastikowych, to ciężko mi porównać.

Ad2. Mi wychodzą zawsze prawe luźniejsze, ale nie wiem, czy to jakaś zależność

Zapraszam serdecznie do oglądania moich wyczynów szydełkowych i nie tylko... o tu

To już ...
Just-in jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-31, 16:44   #166
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:
do włochatych moherów i śliskich włóczek (jedwab np) ja uzywam drutów drewnianych,
akryli nie lubię... ale niektórzy używają dobre też są bambusowe druty

do bawełny metalowe najlepsze

jeśli chcesz mieć luźniejszy splot to raczej wygodniej wziać grubsze druty (większy nr) i dociągać nitkę... na początku robótkowania może tak poprostu być, że oczka nie są równe
na Twoim miejscu dopasowywałbym druty do włóczki, albo odwrotnie

Czas edycji: 2011-03-31 o 17:08
Stary 2011-03-31, 18:51   #167
japoneczka01
Raczkowanie

Cytat:
Ważną rzeczą też jest jak mocno naprężasz nitkę wiodącą od kłębka. Jeśli zbyt mocno naprężasz to oczka będą ciaśniejsze. Dla mnie takie równomierne naprężenie daje przeplecenie nitki przez palce poczynając od najmniejszego, a skończywszy na wskazującym bez wielokrotnego nawinięcia na palec wskazujący. W wyniku tego oczka wychodzą bardzo równe bez względu na rodzaj włóczki i drutów.
Stary 2011-03-31, 21:56   #168
bany
Przyczajenie

Cześć, mam pytanie odnośnie dwóch ściegów, pomiędzy którymi nie widzę różnicy. Otóż czym się różni ścieg ryżowy od ściągacza pojedynczego? Zdawało mi się, że robię "ryż", ale wyszedł ściągacz. Robiłam na przemian L P L P L, następny rząd P L P L P i td. Sęk w tym, że wskazówki jak zrobić obydwa ściegi są identyczne, a mimo to ściegi na zdjęciach wyglądają inaczej.. Czy możesz mi pomóc? Będę wdzięczna! Pozdrawiam
bany jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-31, 22:24   #169
aganieszkab
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bany Pokaż wiadomość
Cześć, mam pytanie odnośnie dwóch ściegów, pomiędzy którymi nie widzę różnicy. Otóż czym się różni ścieg ryżowy od ściągacza pojedynczego? Zdawało mi się, że robię "ryż", ale wyszedł ściągacz. Robiłam na przemian L P L P L, następny rząd P L P L P i td. Sęk w tym, że wskazówki jak zrobić obydwa ściegi są identyczne, a mimo to ściegi na zdjęciach wyglądają inaczej.. Czy możesz mi pomóc? Będę wdzięczna! Pozdrawiam
Teoretycznie oba ściegi robi sie tak samo P L P L, różnią się w rzędach, tzn.:
- w ściągaczu, w pierwszym rzędzie robimy PLPLPL..., w drugim rzędzie nad oczkiem prawym robimy prawe a nad lewym lewe, w kolejnym rzędzie taksamo
- w ryżu, w pierwszym rzędzie też robimy PLPLPL..., w drugim rzędzie nad prawym oczkiem robimy lewe, a nad lewym robimy prawe (na odwrót), w kolejnym rzędzie znowu nad prawym lewe, a nad lewym prawe.
Tobie wychodzi taksamo bo masz parzystą liczbę oczek zrób nieparzystą i każdy rząd zacznij od prawego oczka, a zobaczysz efekt
pozdrawiam
aganieszkab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-02, 21:32   #170
aga__tka
Zakorzenienie

Zrobiłam raz jeszcze próbki
Zaczęłam od mojej nowej włóczki - tej cienkiej (zalecane przez producenta są druty 1,5-2) na moich plastikowych drutach z młodości ;P nr 3 i wyszło podobnie jak na metalowych dwójkach, tyle ze równiej, wiec wzielam sie jeszcze raz za te dwójki i zaczelam porząnie dociagac nitke, pomoglo - jest zdecydowanie gesciej, tyle ze troche nierowno moze to jednak za wysokie progi na razie dla mnie...
Co prawda po którymś rzędzie się jakość poprawiła, no ale nie podoba mi się nadal ;P. Spróbuję poszukać jeszcze drutów 1,5 bo gdzieś powinnam takowe mieć z metalu i zobaczę jak wyjdzie. Na razie uzyskałam efekt 10cmx10cm =40ox24rz

japoneczka01: nauczyłam się tak trzymać nitkę dopiero niedawno, przy drutach plastikowych nawet równo to wychodzi, przy metalowych cienkich zdecydowanie widzę że trzeba jakby dociągać, ale może to bardziej wina tego że druty małe...

Malinka_5: dlaczego do bawełny akurat metalowe? na metalowych do tej pory robiłam tylko z akrylu właśnie, ale najbardziej lubie bawełne do robótek, szczególnie że mój powrót do drutów nastąpił z okazji narodzin synka, a dla dziecka wydaje mi się bawełna najlepsza, choć wszystkie włóczki dziecięce to akryle ;P

Edytowane przez aga__tka
Czas edycji: 2011-04-02 o 21:34
Stary 2011-04-03, 09:06   #171
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:

Malinka_5: dlaczego do bawełny akurat metalowe? na metalowych do tej pory robiłam tylko z akrylu właśnie, ale najbardziej lubie bawełne do robótek, szczególnie że mój powrót do drutów nastąpił z okazji narodzin synka, a dla dziecka wydaje mi się bawełna najlepsza, choć wszystkie włóczki dziecięce to akryle ;P
bawełna jest mało "sliska" na druty
włóczka Altin Basak MYRA i MIYA nadają się dla dzieci )

no to teraz masz i czasu dużo i dla kogo robić )

Czas edycji: 2011-04-03 o 09:09
Stary 2011-04-05, 19:15   #172
bany
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aganieszkab Pokaż wiadomość
- w ściągaczu, w pierwszym rzędzie robimy PLPLPL..., w drugim rzędzie nad oczkiem prawym robimy prawe a nad lewym lewe, w kolejnym rzędzie taksamo
- w ryżu, w pierwszym rzędzie też robimy PLPLPL..., w drugim rzędzie nad prawym oczkiem robimy lewe, a nad lewym robimy prawe (na odwrót), w kolejnym rzędzie znowu nad prawym lewe, a nad lewym prawe.
Tobie wychodzi taksamo bo masz parzystą liczbę oczek zrób nieparzystą i każdy rząd zacznij od prawego oczka, a zobaczysz efekt
pozdrawiam
Sęk w tym, że miałam 27 oczek, a więc nieparzyście. Pierwszy rząd zaczynałam prawym i kończyłam prawym, drugi lewym i kończyłam lewym i tak do końca - wg instrukcji znalezionej w którymś numerze "Robię na drutach". Spróbuję zrobić dwa kawałki wg Twoich instrukcji, jak nie wyjdzie to się zgłoszę Bardzo dziękuję za pomoc! Pozdrawiam
bany jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-05, 20:16   #173
aganieszkab
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bany Pokaż wiadomość
Sęk w tym, że miałam 27 oczek, a więc nieparzyście. Pierwszy rząd zaczynałam prawym i kończyłam prawym, drugi lewym i kończyłam lewym i tak do końca - wg instrukcji znalezionej w którymś numerze "Robię na drutach". Spróbuję zrobić dwa kawałki wg Twoich instrukcji, jak nie wyjdzie to się zgłoszę Bardzo dziękuję za pomoc! Pozdrawiam
Właśnie! zacznij drugi rząd oczkiem prawym na pewno wyjdzie ryż
aganieszkab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-09, 10:30   #174
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aganieszkab Pokaż wiadomość
pozdrawiam

Do robienia ściągacza czy ściegu,,ryżowego'' nie jest ważne czy masz liczbę oczek parzystą czy nie parzystą
JEŚLI ROBISZ 1P-1L OCZKO
jeśli natomiast chcesz robić
2/2 -czyli 2P-2L to wtedy nabierasz liczbę parzystą.
Tu musisz pilnować -w ryżowym szczególnie w pierwszych rzędach żeby robić na zmianę czyli w drugim rzędzie robić tam gdzie było oczko prawe robić lewe a tam gdzie było lewe robić prawe.
Ja robiąc ścieg ryżowy pierwszy rząd robię same prawe dopiero w drugim rzędzie robię przemiennie,łatwiej się mi robi i jest w trzecim rządku bardziej widoczne gdzie robić na przemian a i sam dół robótki jest ładniejszy .Ale to tylko mój sposób a nie zasada .
Stary 2011-04-10, 11:01   #175
japoneczka01
Raczkowanie

misia2 zrobiłam czapkę i zaprezentowałam ją w wątku czapka na drutach, ale to nie jest jeszcze ta co obiecałam pokazać, bo dopiero zaczęłam.
Stary 2011-04-10, 11:11   #176
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez japoneczka01 Pokaż wiadomość
misia2 zrobiłam czapkę i zaprezentowałam ją w wątku czapka na drutach, ale to nie jest jeszcze ta co obiecałam pokazać, bo dopiero zaczęłam.
Idę poszukać twoją czapkę ,szkoda ze linku tu nie wstawiłaś do wątku w którym wstawiłaś.Na drugi raz wstaw oki?
Stary 2011-04-11, 18:20   #177
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Zrobiłam raz jeszcze próbki
Zaczęłam od mojej nowej włóczki - tej cienkiej (zalecane przez producenta są druty 1,5-2) na moich plastikowych drutach z młodości ;P nr 3 i wyszło podobnie jak na metalowych dwójkach, tyle ze równiej, wiec wzielam sie jeszcze raz za te dwójki i zaczelam porząnie dociagac nitke, pomoglo - jest zdecydowanie gesciej, tyle ze troche nierowno moze to jednak za wysokie progi na razie dla mnie...
Co prawda po którymś rzędzie się jakość poprawiła, no ale nie podoba mi się nadal ;P. Spróbuję poszukać jeszcze drutów 1,5 bo gdzieś powinnam takowe mieć z metalu i zobaczę jak wyjdzie. Na razie uzyskałam efekt 10cmx10cm =40ox24rz

zrobilam nowa probke na mniejszych drutach i jest duzo rowniej (oczywiscie jak dociagam) jak nie dociagam nitki to mi sie za bardzo luzno robi.... to pewnie przez polaczenie metalu i mojej wloczki, albo przez to ze jednak nie umiem utrzymac porzadnie nitki od klebka (ale przy grubszej wloczce i wiekszych drutach mi wychodzi, przy cienkiej na szydelku tez w miare...)

Cytat:

bawełna jest mało "sliska" na druty
włóczka Altin Basak MYRA i MIYA nadają się dla dzieci )
jak skoncze to co robie - obiecalam sobie ze nie zaczne nic nowego na drutach zanim nie skoncze szala... to kupie sobie jakas ladna bawelenke i sprobuje ja na druty - ja do tej pory robilam z Virginii (chyba), Alminy i Camilli tylko... czy ta Myra lub Miya sa jakos lepsze? bo np pomiedzy Virginia a Almina to jest duza roznica, szczegolnie w kolorze...

Cytat:
no to teraz masz i czasu dużo i dla kogo robić )
no wlasnie niekoniecznie - maly zaczal teraz chodzic (a ja chodze do pracy) i czas nagle zniknal... szczegolnie ze moje dzieciatko jest nocnym markiem i sie nie da o 20 polozyc go spac i sobie cos porobic fajnego...
Stary 2011-04-13, 17:58   #178
buzka314
Przyczajenie

właśnie mam zrobionych 9 kwadratów do pledu (z robie na drutach) i chcialabym je połączyc ale nie mam pojęcia jak
Stary 2011-04-13, 18:27   #179
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie mam zrobionych 9 kwadratów do pledu (z robie na drutach) i chcialabym je połączyc ale nie mam pojęcia jak
A dlaczego robiłaś je osobno? a nie od razu łączyłaś?A jełśi oni tak zalecali to pewnie tez podają jak dalej je z sobą łączyć.
Moim zdanie teraz możesz z połączyć szydełkiem tak jak łączy się kwadraty szydełkowe -znajdziesz coś w tym temacie w wątku-szydełko podstawy ,albo zszywać je ściegiem ozdobnym.
A co proponuje gazeta?
Stary 2011-04-13, 19:28   #180
buzka314
Przyczajenie

właśnie nic nie proponuje jeszcze
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości