|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
|
|
|
#3872 |
|
Raczkowanie
|
dzisiaj dostałam YAZ. To moje pierwsze leki hormonalne,mam 17 lat. Dostałam je na wywołnie okresu,gdyż 2 lata go nie miałam juz ;/ to prawda,że po nim piersi rosną?
![]()
|
|
|
|
#3873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niektórym pęcznieją
|
|
#3874 |
|
Zakorzenienie
|
Mi spęczniały
![]() Wiecie, mam nadzieję, że zaparcie nie jest spowodowane pigułkami, bo ja w sumie czasem miałam takie rzuty dwutygodniowe, kiedy moje jelita odmawiały współpracy |
|
|
|
#3875 |
|
Raczkowanie
|
pęcznieją? to znaczy,że tak puchną ?
|
|
|
|
#3876 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3877 |
|
Raczkowanie
|
zależy mi na szybkiej odpowiedzi jeśłi to mozliwe. A wiec ja dostalam opakowanie takie darmowe ,u lekarza. Ale nigdzie w ieci nie moge znalezc ile jest sztuk w normalnym opakowaniu.... bo u mnie jest 28, a w takim platnym opakowaniu tez tyle jest? bo jakos nie chce biegac po recepte co miesiac ;/
|
|
|
|
#3878 | |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny trochę nie rozumiem chyba ulotki. Przy zapomnieniu tabletki w 3im i 4tym tygodniu ponad 12 h jednym ze sposobów jest przejście od razu do tabletek białych ale to przecież oznacza, że robimy przerwę 5 dniową....czy 4 dniową, bo 1 dzień to ten z zapomniana tabletką, a pozostałe 4 dni to 4 tabletki, czy producentowi chodzi o to, że przy zapomnieniu, pierwszy zapomniany dzień to tak jakby pierwsza biała tabletka? Właśnie przesuwam krwawienie tą metodą i jutro mam czwarty dzień przerwy, nie wiem czy poczekać jeszcze jeden dzień z rozpoczęciem nowego opakowania tak jakbym zapomniała tabletki, czy spokojnie od razu po skończeniu białych zaczynać nowe opakowanie.
---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3879 | |
|
amor vincit omnia
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3880 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3881 |
|
amor vincit omnia
|
|
|
|
|
#3882 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Taj naprawdę czy 4 białe tabletki bierzemy tylko po to żeby nie przerywać nawyku codziennego brania tabletek? Czy można by było nie brać w ogóle tych białych tabletek skoro nie zawierają hormonów to znaczy robić 4 dniową przerwę nie biorąc żadnych tabletek? Edytowane przez sql Czas edycji: 2011-04-05 o 20:23 |
|
|
|
|
#3883 |
|
amor vincit omnia
|
one po prostu nie zawierają substancji czynnej. bierzemy te tabletki, bo taki jest schemat.
|
|
|
|
#3884 |
|
Konto usunięte
|
ja zwykle te 4 ostatnie pomijam. Nie biorę i po 4 dniach zaczynam nowe opakowanie.
Teraz po prawie rocznym zażywaniu Yazu muszę z nich zrezygnować. Powodują u mnie zbyt długie plamienia po okresie (4-6 dni). Na Yazie przytyłam 2kg. Piersi mi się powiększyły o 1-2 rozmiary. Najgorszym minusem przy Yazie jest jeszcze częste oddawanie moczu. Kładąc się wieczorem muszę wstać w nocy, potem nad ranem do toalety. |
|
|
|
#3885 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
są bardziej okrąglutkie Chociaż ostatnio jakby mi ,,odpuchły" :-( po 9 msc zażywania yaz u
|
|
#3886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to ładnie Ci piersi urosły... A kiedy tak się stało? Mi właśnie się zaokrągliły lekko i nie chcę, żeby już urosły :P |
|
|
|
|
#3887 |
|
Konto usunięte
|
wydaje mi się że one urosły tak po przytyciu. Musiałam zakupić nowe staniki. Nie mówię że to na 100% od Yazu- tego nie jestem pewna, ale na pewno zaczęłam po tabletkach więcej jeść.
|
|
|
|
#3888 |
|
amor vincit omnia
|
przytycie po tabletkach a to spowodowane tym, ze nie potrafimy zwalczyć wzmożonego apetytu to jednak diametralna różnica.
|
|
|
|
#3889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
|
|
|
#3890 |
|
amor vincit omnia
|
|
|
|
|
#3891 |
|
Przyczajenie
|
witam
(od razu mowie, że jestem tu nowa) tabletki yaz zostały mi przepisane z powodu straaaasznie bolesnych miesiączek z ktorymi juz nie dawałam sobie rady Mam takie pytanie, czy ktorejs z was pomogly w pozbyciu sie co miesiecznych cierpien? I czy jak zaczne brac od pierwszego dnia krwawienia to od razu nie bedzie boleć, bo ja mam tak, że jak tylko dostane okres to prawie od razu dostaje takiego strasznego ataku bolu
|
|
|
|
#3892 | |
|
amor vincit omnia
|
Cytat:
ale nie od razu, zaczęły się 'uciszać' przy drugim opakowaniu dopiero... teraz mam przerwę 3miesieczną i odczuwam skutki braku tabletek (dziś mam okres i zwijam się z bólu )
|
|
|
|
|
#3893 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamiętaj, że nie są to środki przeciwbólowe. Kuracja hormonalna, która została Ci przypisana ma za zadanie uregulować cykl, wszystkie procesy w nim zachodzące, wykluczyć owulację. Nie będzie tak, że weźmiesz 1. tabletkę i ból minie, ale z pewnością ból będzie mniejszy przy drugim, trzecim opakowaniu, krwawienie mniej intensywne i z reguły - krótsze. ---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ---------- Cytat:
|
|
#3894 |
|
amor vincit omnia
|
|
|
|
|
#3895 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczynki, a ja dzisiaj biore trzecia tabl.z drugiego opakowania i dopiero teraz dostalam krwawienie, ale bardzo mizerne...natomiast trwa juz od rana. Dziwne
|
#3896 | |
|
amor vincit omnia
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3897 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Edit: przepraszam, nie wiem jakim cudem, ale wydawało mi się, że przeczytałam, że to zdarzyło się na trzeciej tabletce placebo
Książką można czytelnikowi głowę, owszem przemeblować o tyle, o ile jakieś meble już w niej przed lekturą stały. ROZLICZENIA: klik Edytowane przez dottoressa Czas edycji: 2011-04-06 o 21:29 |
||
|
|
|
#3898 |
|
Przyczajenie
|
mhmm.. a jeżeli załóżmy dostane okres o 20 a chcialabym brać tabletki o 11 rano to jak ja mam to zrobic? bo jak wezme pierwsza o 20 a nastepna o 11 tak jak chce brac, to minie ponad 12 godzin no a tak nie wolno...
|
|
|
|
#3899 |
|
Rozeznanie
|
Niezupelnie tak jest ze przy hormonalnej krwawienie jest slabe. Biore tabsy od kilku lat, wczesniej EVRA i mialam krwawienia po 4-5 dni dosyc obfote, kiedys mercilon i tez krwawienie bylo obfitsze-wiec to zapewne zalezy jakie hormony , jak dobrane itd. teraz dostalam dzisiaj rano przy tabletc juz nie placebo tylko przy trzeciej normalnej z opakowania drugiego-to jest dla mnie dziwne. Myslalam ze to krotkotrwalo plamienie, ale leci caly dzien, co prawda malutko ale caly dzien jednak .
|
#3900 |
|
Konto usunięte
|
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...6&postcount=82
dziewczyna pisze że zaszła w ciążę na YAZie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:20.

Mam takie pytanie, czy ktorejs z was pomogly w pozbyciu sie co miesiecznych cierpien? I czy jak zaczne brac od pierwszego dnia krwawienia to od razu nie bedzie boleć, bo ja mam tak, że jak tylko dostane okres to prawie od razu dostaje takiego strasznego ataku bolu
)