|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2221 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Shakira radośnie Loca loca wyśpiewuje, a naszym dzieciaczkom dupka podryguje -l
aaa miałam Wam napisać o rowerze...Przyjaciółki synek ma TEN biegowy
, ale może w weekend na próbę jej obniżymy i zobaczę jak sobie radzi
|
#2222 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Shakira radośnie Loca loca wyśpiewuje, a naszym dzieciaczkom dupka podryguje -l
Dziewczyny, tragedia jakaś noooooo
Powiedzcie mi co byście zrobiły na moim miejscu bo ja już naprawdę nie wiem co robić. Chodzi o czywiście o obiady Alana A raczej ich BRAK. Specjalnie przesunęłam obiad z 14 na 15.00 żeby od drugiego śniadana na 100% był głodny. Na II śniadanie podaję mu tylko lekkie posiłki. Po tym jak ostatnio sie Was radziłam stwierdziłam że nie będę mu dawała słoiczków gdy nie będzie chciał zjeść normalnego obiadu, ale wychodzi na to że wcale tych obiadów już nie będzie jadł. W poniedziałek była kasza gryczana z mizerią i mięskiem - ZJADL ZE SMAKIEM Wczoraj zupa brokułowa (uwielbiał ją) - ZJADŁ 1 ŁYŻKĘ i więcej nie chciał a wiem że był głodny bo na tą pierwszą łyżkę aż sie rzucił. Stwierdziłam więc że może już nie lubi brokułowej a że widziałm że jest głodny więc dałam słoik - opitolił cały!!! Dziś, ziemniaki z mielonym i surówką ( lubił ten zestaw)- również był głodny bo wcale nie musiałam go przekonywać żeby spróbował, bardzo chętnie wziął do ust pierwszy kęs i wszystko wypluł Potem nawet ust nie chciał otworzyć, wybierał tylko ogórka z surówki. Podałam słoiczek bo napewno był głodny (gdyby nie był to tego ogórka też by nie jadł, no i nie spróbowałby pierwszego kęsa). Słoik zjedzony cały!!!No i co mam zrobić??? Nie dawać mu tych słoików mimo ze jest głodny?? Czemu on nie chce jesć tych obiadów. Dziś to już się popłakałam Nie wiem już co mam robić. W tamtym tygodniu zjadł tylko dwa obiady, reszty nie chciał a słoiki zjadał. Ten tydzień, widzę że będzie taki sam.Powiedzcie co byście zrobiły na moim miejscu
|
#2223 |
|
Zakorzenienie
|
Angy nie zgadaliscie sie z dziadkami ale Zosia pewnie zadowolona
![]() Aga ja bym nie podalwala sloiczkow a jak pare razy mu nie dasz to zaczai ze ma jesc to co podane a pewnie bedzie glodny to w koncu zje, jak nie bedzie chcial jesc to sprobuj znowu podac np za pol godziny i powiedz ze sie takie pyszne specjalnie dla niego zrobilas albo na probe podaj obiad jak nie bedzie chcial to podaj to samo w sloiczku po obiadkach
|
#2224 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.crafttrioszki.pl/kategori...ewno-i-sklejka Oklejałam muliną klejem introligatorskim. Powiem Ci, że efekt "na żywo" jest dużo lepszy niż na zdjęciu Cytat:
Karolka
|
|
|
#2225 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gratulacje ![]() Aga, mysle, ze twoj syn cie urabia Wie juz doskonale, ze i tak mu dasz sloik , dzieci w tym wieku juz duzo rozumieja i kojarza. Ja bym nie dala sloika, ale to nigdy i pod zadnym wzgledem, w koncu zje normalny obiad Antonio jada gotowe posilki u niani na lunch (czyli 1-, tzn malo ich zjada, ale w domu zawsze normalny obiad Cytat:
---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- U nas piekna pogoda, wiec po dyzurze poszlismy na swieze powietrze, spedzilismy kilka godzin spacerujac i bawiac sie w parku z przerwa na drzemke Antosia. Nic nie zrobilam poza obiadem, ale niewazne ![]() Cytat:
gratulacje ![]() Aga, mysle, ze twoj syn cie urabia Wie juz doskonale, ze i tak mu dasz sloik , dzieci w tym wieku juz duzo rozumieja i kojarza. Ja bym nie dala sloika, ale to nigdy i pod zadnym wzgledem, w koncu zje normalny obiad Antonio jada gotowe posilki u niani na lunch (czyli 1-, tzn malo ich zjada, ale w domu zawsze normalny obiad Cytat:
Wstawiaj foty Kuby ale juz! Znajdz ten kabel ![]() Pewnie, ze Antonio mowi po polsku,ma w koncu polska mame i nianie i 2 polskie kolezanki . Tylko teraz ma taki etap, ze mowi mniej po polsku. Karola, wspolczuje
|
|
#2226 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pasty dla dzieci mają z założenia mniej fluoru ![]() zawartość fluoru w niej to "Zawiera fluorek sodu: 1450ppm" więc standardowo jak wszystkie dla dorosłych, a jest do 12 roku życia, więc na ten wiek to faktycznie więcej jest pasta Colgate 5000 - na receptę ale ostatnio czytałam artykuł, ze przeceniano wpływ fluoru w pastach na mineralizację szkliwa, więc sama już nie wiem ja na pewno zaleciłabym częste kontrole i postępowanie radykalne - tzn. nie łatanie dziur tylko zęby z małą ilością tkanek - korona, a jeśli po leczeniu kanałowym wkład + korona - w ten sposób uchronisz się przed łamaniem się zębów osłabionych dużymi ubytkami, bo inaczej stracisz je druga sprawa to zabiegi profesjonalne - okłady z fluoru na łyżce indywidualnej i lakierowanie regularne powinna być poprawa a dieta swoją drogą wpływa na stan zębów - czyli badania zrób i uzupełnij braki i odżywiaj się dobrze Cytat:
mój Tomek był odrobinkę za mały, a jest chyba dość duży na swój wiek w wakacje myślę, ze będzie już ok Cytat:
|
|
|
#2227 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
strasznie rzadko coś kupuje, a ty co najczęściej bierzesz?Cytat:
Cytat:
Pomyśl że jest też jakiś plus...Np pod postacią rowerka biegowego. Cytat:
Cytat:
![]() Cass, dopiero ciążówki zaczniesz nosić? Ja ciążówek nie nosze, ale już dawno przestałam swoje spodnie nosić.Przerzuciłam się na rajstopy i leginsy. A pepco to mówiłam że fajny, ale że ciuchy mi nie podchodzą stamtąd.Agd etc są bardzo fajne
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
||||||
|
|
|
#2228 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ostatnio byl postep zjadla nie chrupiaca - watrobke i ziemniaczka! |
|
|
|
|
#2229 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Alan też jest "spory" więc rowerek powinien byc ok. No chyba że synowi sięwcalenie spodoba i niebędzie chciał na nim tuptać ![]() Cytat:
No właśnie już sobie przemyslałam ich słowa i postanowiłam że będę twarda i nie będę podawać już słoików, bo po 1) to za droga impreza, po 2) prawie 2- latek nie powinien już jeść papek,a nawet te słoiczki po 1,5 roku jak dla mnie też są papkowate ... Generalnie, koniec ze słoikami ![]() Cytat:
No zobaczymy co na to moje dziecko - aczkolwiek Alan baaaaardzo uwielbia zapiekanki, a papryki czy rzodkiewki nieznosi![]() W Biedroncesą super, fajne puzzle, drewniane, duże, alfabet który układa sie w pociąg. Kupiliśmy dziś Alanowi i miał frajde przez dobre 20 minut. Kosztują 14,99 zł. Lecę kąpu, kąpu i lulu Dobranoc.
|
|
#2230 |
|
Zadomowienie
|
agga19851985 ja jak mojego zaczełam przestawiać- to ugotowalam zupke i zapakowałam mu do słoika- jadł. i stopniowo go odstawiałam. Trzymam kciuki U nas też z jedzeniem jest różnie... w jeden dzień zjada ilości podwojone a za kilka dni tego samego nietknie- mimo że głodny I bądź tu człowieku mądry...Podczytuje was, ale kompletnie siły nie mam na pisanie Zagoniona jestem. Teraz codziennie jeżdżę w Kraków na prawko, więc 4,5h nie moje... dziecko pilnuje babcia, albo ciotka... Jeszcze co najmniej 2 tyg tak... Zachciało mi się... No ale to ostatni moment na zrobienie bo jak się drugie dziecko pojawi to nie ma szans![]() Cass, ty chudzinko ja 8tc a brzuchol mam taaaki..... jak 5mc Moje jelita zastrajkowały No i może w końcu mojego szkraba pokażę ![]() a czarny języj po baranku z marcepana- ciocia dziecko uszczęśliwiła Edytowane przez kamilka Czas edycji: 2011-04-06 o 21:24 |
|
|
|
#2231 |
|
Zakorzenienie
|
jaki cudny
pokazuj go czesciej
|
|
#2232 |
|
Zakorzenienie
|
cześć dziewczynki
![]() wpadłam do Was przelotem między rozlizeniem VZM-1 a Pit-37 ... pracuje na 3 etaty i nie wyrabiam juz na zakrętach Tak mi smutno, ze nie mogę z Wami już posiedzieć chociaż wieczorami brrrrr dobra juz nie smęcę, bo wpadłam powiedzieć, ze żyjemy i mój ROZRABIAKA ma się całkiem dobrze Małż w poniedziałek wyjeżdza w delegację to może uda mi się z Wami posiedzieć ... buziaczki dla Wszystkich |
|
|
|
#2233 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a może zeby go stopniowo oduczyc sloiczkow mieszac mu troche słoiczka ze zwykłym jedzeniem i tak stopniowo coraz mniej dodawac słoiczkowego jedzenia? nie wiem czy to dobra metoda, ale tylko to mi przyszło na myśl. Cytat:
tak tak ![]() a jeszcze fajnie mi sie trafiło, bo umowilam sie z dentystką na ten zabieg, ja i TZ, po 180 zł od osoby za ten pakiet. W dniu co miałam jechac, jeszcze przed wyjsciem z domu na busa sprawdziłam pocztę a tam na gruponie promocja była za 79 zł ten sam pakiet tyle ze w innym gabinecie, więc odwołałam nasze wizyty i poszłam tam gdzie taniej. Sporo kazy zaoszczędziłam dzięki temu. ide spać bo padam, CAŁY dzien sprzątałam w szafkach, prałam firanki, prasowałam itd. padam na twarz. do jutra kochane witaj Aniu ![]() ---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- a i jutro napiszę do Sylki co tam u nich, bo mam do niej numer, tylko juz dzis nie dam rady. |
||
|
|
|
#2234 |
|
Rozeznanie
|
Wrzucam pare fotek Daniela, na ostatnim przy jedzeniu spagetti , ktore koniecznie chcial jesc rekoma.
|
#2235 |
|
Wtajemniczenie
|
Texasik, kamilka Wasze chłopaki cud miód Ania, nie przepracowywuj się i zaglądaja jak dasz radę buziaczki dla Was ja już w pracy, usypiam
|
#2236 | |||
|
Zakorzenienie
|
No pewnie tak
![]() Ten mniejszy weźmiemy do samochodu, żeby był na stałym wyposażeniu ![]() Cytat:
I nie ma możliwości, żebyś zagłodziła Alana ![]() Przeczytałam kiedyś w Maluszku, że zdrowe dziecko, mające normalny dostęp do jedzenia, nigdy samo się nie zagłodzi Teraz zwyczajnie sobie z Tobą pogrywa, bo wie, że dasz mu słoik (który z jakichś względów lepiej Mu teraz pasuje), ale szybko się nauczy, jak Mu go więcej nie dasz, żeby jeść to, co mama podaje![]() U nas jak zwykle-albo Zosia je za dwóch, albo prawie wcale Wczoraj np. była pierwsza opcja-zjadła obiad przed drzemką (rybka z warzywami), po wstaniu około 14 niania gotowała dla nas pomidorówkę, więc też zjadła trochę. Potem z nami ok. 16 też , a potem jeszcze smażyłam racuchy, to tez wciągnęła chyba 1,5![]() Cytat:
Dla Ciebie też Cytat:
Jaka grzywa Zazdroszczę w imieniu Zosi![]() Dzień dobry ---------- Dopisano o 08:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ---------- Ja też
|
|
#2237 |
|
Wtajemniczenie
|
apropo jedzenia, Zuzi tez czasem zdarza się grymasic
obiad zje zawsze, ale czasem np kaszka jej nie pasi, wtedy zje ile zje ale jak nie tknie (może 2 razy sie tak zdarzyło) to zjadła kanapke ze mna wczoraj natomiast nie chciała deserku jaki jej moja mama dała (hippa musli z jogurtem chyba) i aż ja na wymioty pociagło, to moja mama dała jej inny ale dzis jej powiedziałam żeby znów spróbowała dac bo poł słoiczka zostało i zobaczymy co bedzie ale powiedzialam jej że ma nic innego nie dawać chaotycznie to napisałam ![]() dziś znów brzydka pogoda, miałam brac urlop na jutro ale chyba sobie odpuszcze bo mi słoneczko pasuje
|
#2238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zosia przestała jeść deserki słoiczkowe już daaaawno. Jak musiałam sama zjeść parę razy to przestałam kupować. W ogóle nie kupuję już praktycznie słoiczków, staram się jedynie mieć jakieś dwa obiadki w zapasie, bo czasem jemy coś typowo niezosiowego
|
|
#2239 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
czasem zje jakiegos owoca, np jabłko, mandarynki ją uczuliły moja mama ani mój mąż nie mają weny na tworzenie jej jakichc specjalnych jedzonek wiec musze się ratowac w ten sposób ale obiadki to mam w zapasie jakas zupke tylko bo tak to je normalne obiady
|
|
#2240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzę że też lubi chodzić w butach dorosłych mamy to samo... tylko dojrzy buty taty i zaraz w nich jest i chodzi dumny ale żeby nie było nudno, to czasem zakłada też moje buty na obcasie... mam takie jedne do których włoży nogę Wtedy to jest kozak ![]() kamilka Twój synuś też uroczy jest Jakie ma głębokie spojrzenie Trzymam za prawkojeśli zaś chodzi o słoiczkowe jedzenie... Mam zapas, który tak siedzi i siedzi w półce... Przemko ostatnio nie chce na słoiczki nawet patrzeć... Kiedyś od czasu do czasu zjadł jak my mieliśmy coś nieodpowiedniego dla jego brzuszka ale teraz musi mieć to co my jemy, inaczej nie zje... Do tego wybrzydza tak jak Wasze bąble... A to konsystencja mu się nie podoba, a to nie pachnie mu ładnie, a to wygląd nie taki ![]() Ale jak nie chce jeść to mu nie daję Do tego nie chce jeść owoców... Nasz jedyny owocowy ratunek to soczki Kubuś... Może jak się zacznie sezon to coś ruszy... na razie go nie zmuszam. Z warzywami też jest problem... Jedynie co zje to zupy warzywne, tak więc na okrągło je gotuję... Chleb... dziubnie suchą kromkę... kanapki nie tknie ![]() jakoś dajemy rade ale przez to jego "jedzenie" ja żyję w ciągłym przeświadczeniu, że on nie ma odpowiednio urozmaiconej diety... No ale co zrobić ![]() Dzisiaj rano przywitało mnie moje znowu niskie ciśnienie objawiające się mega zawrotami głowy do tego cyce tak mnie bolą, że nie mogę założyć nawet stanika mam dostać @ na dniach...Pogoda do D. Miłego dnia Edytowane przez adaikaka Czas edycji: 2011-04-07 o 10:04 |
|
|
|
|
#2241 |
|
Wtajemniczenie
|
Zuza je i owoce i warzywa
z owoców jabłka, banany, maliny (uwelbia ale teraz nie sezon), truskawki mniej, madarynki, klementynki i pomarańcze(ale musze uwazam, max pól bo jka nie to wysypka), grejpfrut jak trafi, winogrona rzadko a z warzyw najbardziej lubi kakafiora, ale brokuły i brukselke tez zje, pamidory, papryke, ogórki w każdej formie, cukinie, marchewki same zajada (ugotowane), grochy, kapuste uwielbia ![]() a najbardziej lubi jajka
|
#2242 | |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() Kamilka, Texasik wasze chlopaki to male przystojniaczki Cytat:
Werka codziennie je swieze owoce przewaznie jablko albo banana, a tak to robie jej na deser budyn, albo manne lub podaje jogurty, serki itp. wszystko oczywiscie na krowim mleku, Werka polubila tez platki z mlekiem lubi cherrios wielozbozowe i kuleczki nesquik ![]() obiadki juz od dawna je razem z nami , nie gotuje osobno dla niej
|
|
#2243 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2244 |
|
Zadomowienie
|
dzięki dziewczyny
![]() ada ja też mam ciągle wrażenia że powinien jeśc inne zeczy... ale co poradzę że moje dziecko chlebek uznaje za wroga... teściowa śię śmieje jak on może wszystko samo jeśc- poamaruję kanapkę pasztetem- wydłubie sam pasztet, tak samo z serkiem topinym a co do owoców- to ja go oszukuję- i miksuję świeżr owoce, dodaję troszkę wody i jako soczek daję. bo inaczej nie papu... |
|
|
|
#2245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2246 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ja nie dałabym słoiczka
Kurcze ja już nie pamiętam kiedy słoiczek obiadkowy kupiłam mam 2 słoiczki śliwek w razie "w" i tyle![]() Cytat:
Problem z tym straszny nigdy nie miałam jakiś super mocnych zębów, ale większych problemów nie miałam...w ciąży było ok...a po ciąży dramat najgorsze że to już dwa lata a tu poprawy nie widać Lepsze pasty i szczoteczki tzn jakie? Ja od zawsze myję Elmexem albo Sensodyne Cytat:
Ciągle pamiętam jak pisałaś o swoich zębach i cały czas zazdroszczę ![]() ale fajnie
|
|
#2247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ew. rozwodniony.Zosia uwielbia jogurty/serki, je codziennie, lubi też owoce i warzywa, robię jej często te mieszanki z warzyw na patelnię, takie lekko podduszone na masełku, uwielbia Czeko a jak się gotuje mannę...?, o proporcje mi chodzi (nie śmiać się )
Edytowane przez angy Czas edycji: 2011-04-07 o 10:37 |
|
|
|
|
#2248 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Cytat:
Ja zazdroszczę ci grejpfrutów
|
||
|
|
|
#2249 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Kolejną wizytę mam za 2 tygodnie więc poproszę o receptę na tą paste Koronek się troszkę boje ale myślisz że to lepsze niż łatanie dziurek po szkliwie? Dla mnie to już taka ostateczność, ale ja się nie znam, nigdy nie miałam, może dlatego tak myślę![]() a te okłady z fluoru to sama mogę robić? jak? Jakie powinnam badania zrobić? Z tm odżywianiem przy moim trybie życia jest ciezko postanowiłam że co drugi dzień mozzarellkę zjem lub żółty ser...będę miała dość ale wcisnę w siebie a w pozostałe dni kefir jogurty jadam codziennie więc to nie problemCo jeszcze ma dużo wapnia i fosforu? chyba ryby ![]() Cytat:
![]() Słodziak Cytat:
a może zosi dobrze bez grzywy? ![]() ![]() Zu uwielbia jak tylko otworzę lodówkę to krzyczy "jajo"
|
|
#2250 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze ja zawsze tak na oko robie, ale mniej wiecej ok. szkl. mleka i 4lyzki kaszy , daje 2 lyzeczki cukru , konsystencja jest taka srednio gesta , do gotowej manny daje starte jablko
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:41.

, ale może w weekend na próbę jej obniżymy i zobaczę jak sobie radzi
NIE LUBIĘ TROLLI
A raczej ich BRAK.

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
Ale są bardzo elastyczne i lekkie, gdyby się jeszcze pojawiły później to pewnie się skuszę na jakieś letnie cichobiegi
Obszukałam cały dom i nie ma...
więc za dużo czasu nie mam

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Zazdroszczę w imieniu Zosi

za prawko