![]() |
#1441 |
Zakorzeniona
|
Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?
Ja ogólnie lubię być szczęśliwa w życiu i gdybym miała mieć dziecko, to chciałabym, żeby i ono było szczęśliwe. Ci, którzy uważają, że "jak urodzisz to pokochasz" chyba nie zdają sobie sprawy, że miłość nie zawsze przychodzi tak bezwarunkowo. Miałam koleżankę, której matka zachowywała się, jakby jej autentycznie nie kochała. Nigdy jej nie przytuliła, nie powiedziała miłego słowa, zawsze było: "ładna ta Twoja koleżanka, szkoda że nie mogę tego powiedzieć o Tobie". I to ma być to cudowne macierzyństwo?! Chyba trzeba żyć w jakiejś utopii, żeby sądzić, że dla każdej matki dziecko stanie się w chwili porodu całym światem. Niektóre kobiety żałują, że zaszły w ciążę. I co, myślisz Bartessa, że takie dziecko ma szczęśliwe dzieciństwo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1442 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1443 |
Zadomowienie
|
Margo
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1444 | ||||||
BAN stały
|
Cytat:
Tak, beczka z kapustą lub okienko nadziei; brawa dla tej pani. Cytat:
Ja już to tu wałkowałam - bez skutku. Niektórzy nie rozróżniają kwestii "nie mam, bo Wygodniej mi bez" od "nie mam, bo nie mam tej potrzeby i nawet się nie zastanawiam, czy mi wygodniej bez czy z.."; wielce skromne; wątek uroczy, czy Ty się kiedykolwiek wreszcie nauczysz, że Twoje zdanie nie musi być powszechnie obowiązującym? Retoryczne. A jak Ci się nie podoba to możesz pójśc poczytać gazetę. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Żeby Cię dziecko na Twoje stare lata chciało zabrać na tą świąteczną kolację, najpierw musisz się odpowiednio postarać przez szereg lat i włożyć w tą 'skarbonkę przyszłości', a nie urodzić i dziwić się, że gdzie się podziewają pokłony. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-02-14 o 21:38 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1445 |
Zakorzenienie
|
czytam ten wątek i czytam, a wypowiadałam sie jako jedna z pierwszych z 3 lata temu
mamusia mi mówila-za rok, za dwa zmądrzejesz i przestaniez gadac te farmazony nawet wizazanki mi pisały ze jestem za młoda na takie postanowienie NIE! nie urodzę i co? nie zmienilo mi sie (tak, poprostu głosno mysle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1446 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Tak jak napisalaś ,nie ma gwarancji ,że "jak urodzisz to pokochasz". Nie ma tez gwarancji ,że jak planowałaś ciaże i urodzisz to pokochasz. Chociaz kochałas to dziecko w brzuchu. Rzeczywistosc niektórych "przerasta". |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1447 | |
☕ sprawia, że jestem☺
|
Cytat:
Człowiek dąży do szczęścia. Jednemu szczęście daje dziecko a drugiemu jego brak. I tyle. I masz rację, nie wiem co to znaczy mieć dziecko ale swoje. Nie wiem co to znaczy mieć swoje dziecko. Bo co to znaczy mieć dziecko doskonale wiem i tego nie chcę ![]() I wcale sobie nie ułatwiam życia w ten sposób.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1448 |
Zakorzenienie
|
dziękuję
![]() widzę że mój przykład, celowo przerysowany, nie został odpowiednio zrozumiany, więc już tłumaczę ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1449 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Cytat:
Mam koleżankę której matka nie chciała mieć dzieci, wpadła, urodziła moją koleżankę. Jak to moja koleżanka określa, całe życie czuła że matka po prostu pozwala jej być u siebie w domu. Karmiła, pilnowała, nie dała zrobić krzywdy, nie biła nie krzyczała, ale nic specjalnie więcej. Wolę nie próbować i żyć tak potem ze swoim dzieckiem. Gdyby instynkt się każdej tak włączał, to nie byłoby dzieciaków w reklamówkach na śmietniku, albo w domach dziecka. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1450 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i własnie coś takiego próbowałam uwypuklić w moich wcześniejszych postach ![]()
![]() |
![]() |
#1451 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym co my jakieś króliki jesteśmy, że instynkt ma być u każdej? Najbardziej dojrzałą decyzją jest brak dzieci w przypadku ich niechęci i odwrotnie.
![]() |
![]() |
#1452 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Ja nie lubię dzieci. Ale paradoks: bardzo kocham mojego chrześniaka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1453 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Może kiedyś poczuję potrzebę, bo w końcu dziecko nadaje jakiś nowy sens naszemu życiu (nie mówię, że bez niego życie nie ma sensu), na dzień dzisiejszy posiadanie dziecka nie jest moim życiowym celem ani marzeniem. A co do porzucania dzieci przez matki - najczęściej nie ma większego znaczenia czy jest ono z "wpadki" czy wyczekiwane. Chodzi tu o stan psychiczny kobiety i środowisko w jakim żyje. Nikt o zdrowych zmysłach nie wyrzuci dziecka na śmietnik czy nie włoży do beczki ![]() ![]()
![]() Edytowane przez Dagusiac Czas edycji: 2011-02-15 o 14:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1454 |
Zakorzenienie
|
Ja nie chcę mieć dzieci bo mnie na nie nie stać
![]()
![]() |
![]() |
#1455 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Nudzisz i wymagasz. Nie podoba się to nie. Świata nie zbawisz, a my dzieci i tak nie chcemy. A jak nam się zachce to już nasza prywatna sprawa. ![]() ---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1456 |
Zakorzeniona
|
Dla mnie moje "niechcenie" dzieci nie wynika z tego, że chcę całe życie być niezależna czy jaka tam jeszcze. Nie krytykuję rodziców, właściwie to podziwiam osoby, które zdecydowały się mieć dziecko i podjąć ten trud. Ja nie chcę mieć dziecka, bo po prostu nie przepadam za dziećmi, ale przede wszystkim czuję, że nie byłabym dobrą matką. Jeśli ten stan się utrzyma, a podejrzewam, że tak będzie, to nie chcę ryzykować i próbować, że a nóż widelec odezwie się we mnie instynkt.
Uważam też, że bycie rodzicem na pewno jest cudowne. Widzę szczęśliwe rodziny z dziećmi. Ja jednak czuję, że to nie dla mnie i nie zazdroszczę im, nie chciałabym być na ich miejscu. Nigdy nie wzruszały mnie małe dzieci, nie lubiłam się nimi zajmować, drażniły mnie. Taka już jestem i nic na to nie poradzę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1457 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pozdrawiam serdecznie dyskutantki. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-02-15 o 20:45 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1458 |
Zadomowienie
|
Ja mam podobne odczucia co poprzedniczki - bardzo lubię spędzać czas z bratankami, siostrzenicami (w sumie jest ich 5
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1459 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale chyba wątek służy po to żeby wszystkie 'niechcące' mogły się wypowiedzieć, jeśli dublujemy poglądy to raczej nie z braku inwencji ![]()
![]() |
![]() |
#1460 |
BAN stały
|
Ja nie chce mieć dzieci bo: bardzo cenię sobie swoją swobodę i niezależność i to że nic mnie nie ogranicza...., do niczego nie jestem przywiązania, nic nie jest mi ,,kulą u nogi'', zero dodatkowych problemów i odpowiedzialności
Jest mi dobrze tak jak jest, samej i nie chce tego zmieniać wprowadzając niepotrzebny chaos |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1461 |
Zakorzenienie
|
Nie chcę mieć dzieci, bo:
1. Nie mam własnego kąta z moim narzeczonym 2. Chcę pobyć, jak najdłużej wolna 3. Boję się zostać matką, bo uważam, że nie jestem odpowiednia osobą 4. Dzieci chorują! 5. Stan bycia matką - jakoś mnie odrzuca!!! 6. Mam swoje humory, nie chcę, żeby dziecko przez to cierpiało 7. Nie chcę przekazać mojego zrypanego charakteru Co do chrześniaków. Ja swoją też kocham!!! Cudowna, mała, inteligentna prawie 3 letnia dziewczynka! ![]()
![]() |
#1462 |
BAN stały
|
Mam 23 lata,i jak na razie też nie myślę żeby mieć dzieci,nie mam pieniędzy na dzieci,ledwo siebie samą utrzymuje.Na wsparcie rodziców,i teściów nie będę miała co liczyć,po pracują i też im ciężko.Boję się porodu,dla mnie to straszne,i mam niski próg bólu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1463 |
Zakorzenienie
|
A ja się tu kiedyś wypowiadałam jak bardzo nie chcę mieć dzieci...a wiecie, od jakiegoś czasu chyba chcę je mieć
![]() Ale: - nadal się boję tego wszystkiego i nie wiem czy się zdecyduje...bo ja w przeciwieństwie do niektórych moich pochopnych znajomych, które postanowiły się rozmnożyć, bo "fajnie mieć dzidziusia", zdaję sobie sprawę jak OGROMNA to odpowiedzialność. - nadal nie lubię obcych dzieci. - nie chcę stać się wyłącznie "mamuśką", ale myślę, że mi to nie grozi...nie potrafiłabym...nie jestem w stanie czytać nawet jak kobiety piszą na forum zdrabniając jak małe dzieci (a właściwie gorzej, bo dzieci się tak nie wypowiadają ![]() - nadal nie trawię jak ktoś komuś wpycha dziecko w brzuch "bo tak trzeba i już", "jak urodzisz to pokochasz". "jak nie chcesz dzieci, to znaczy, że jesteś nienormalna" ![]() Powiem Wam, że życie tak naprawdę nie ma większego sensu...i każdy sobie znajduje w nim taki sens i cel jaki uważa. Dla niektórych kobiet będzie to posiadanie dzieci, nie widzę w tym nic złego, chociaż mnie by było szkoda skupiać się WYŁĄCZNIE na tym. Są takie, które godzą rodzinę, dzieci z własnymi zainteresowaniami i mają w życiu jeszcze inne dziedziny, w których chcą się spełniać (tą opcję chciałabym wybrać) i takie, które nie chcą mieć dzieci, bo wolą coś innego. Wszystkie opcje są ok...i żadna nie ma większego sensu od innej. Jesteśmy ludźmi, a nie królikami - potrafimy więcej zdziałać niż tylko się mnożyć, więc każdy niech się zajmie tym czym ma ochotę ![]()
![]() |
#1464 |
Wtajemniczenie
|
jestem matką i nie żałuję,ale nie przepadam za cudzymi dzieciakami nawet w rodzinie.Ktoś kto kocha swoje dzieci nigdy nie uważa,że są kulą u nogi albo jakimś ograniczeniem,po prostu są wpisane w moje życie.Pierwszej ciąży nie planowałam,a wcześniej zarzekałam się,że nie będę miała potomstwa.Przed ciążą nie mogłam znieść myśli,że będzie mi coś rosło w brzuchu i na dodatek wierciło się..Co do roli mamy to też nie byłam przekonana czy się nadaję i dodam,że cały czas uczę się tego.Po pierwszym dziecku zastanawiałam się jak może wyglądać jeszcze mieszanka moich i męża genów,z mojej ciekawości wyszła trójka przystojniaków i wspomnienie tłukących się chłopców na dywanie ..bezcenne.Nikogo nie chcę przekonywać do dzieci,ale podziwiam za odwagę w takich deklaracjach,a poza tym los niekochanych dzieci jest okrutny i rzutuje na całe życie
Edytowane przez sante Czas edycji: 2011-04-09 o 21:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1465 |
Zadomowienie
|
sante - dlatego uważam, że moja postawa jest odpowiedzialna. Wiem, że nie chcę mieć dzieci, że byłabym złą matką, więc ich nie mam i nie planuję. Uważam, że to lepsze niż płodzenie dzieci na siłę "bo tak trzeba". A potem tragedia....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1466 |
Rozeznanie
|
pozwolicie, że się przyłączę
![]() mam masę powodów, dla których nie chcę mieć dzieci. Nie lubię ich. Irytują mnie tym swoim płaczem, niezaradnością, ślinieniem się, wiecznym ubrudzeniem. Wiem, że to okropne, bo sama kiedyś taka byłam, ale cóż... tak jakby nie mam na to wpływu ![]() Nie mam zamiaru chodzić z wielkim brzuchem, znosić "uroki" ciąży i porodu... W dodatku nie chcę za bardzo sprowadzać dziecka na taki świat, jaki jest obecnie (ale o tym zwykle myślę gdy przeczytam "co się na świecie dzieje" - o gwałtach, morderstwach itp. - albo gdy spotkam jakieś ciekawe zjawisko na ulicy, typu dziewczynkę którą ledwo mogę nazwać nastolatką- w ciąży, itp.). Wiem, że byłabym złą matką. Nie potrafiłabym wychować dziecka. Ba, nie wyrobiłabym z nim - zajmowanie się dzieckiem przez powiedzmy godzinę to dla mnie katorga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1467 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja do swojej wcześniej wymienionej listy dodaję, że po prostu kocham swoje życie takim jakie jest i nie chcę niczego zmieniać. Tak mi dobrze. Też dostaję obrzydzenia od myśli o porodach, ciążach. Najbardziej wkurza mnie, że w naszym ciemnym społeczeństwie zasadą jest, że facet może nie chcieć mieć dzieci i nie ma w tym nic dziwnego. Ale jak kobieta nie chce to jest uznawana za odmieńca ![]()
![]() |
![]() |
#1468 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1469 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
niedługo wychodzę za mąż i obwieściłam oczywiście mamusi, że na wnuki to niech raczej liczy ze strony mojej siostry... (bo mój TŻ też jest anty-dzieci). no to się zaczęło , że chyba żartuję, że moja mama też nie lubila dzieci ale jak urodziła moją siostrę to pokochała od razu, i ze mną tez tak będzie... jasne... ogólnie wszyscy mi mówią jaka to dziwna i okrutna jestem -.- a dziś sprawiłam sobie spiralkę miedzianą ![]() zapomniałam do listy powodów dodać właśnie tę niezależność. Chcę chodzić na koncerty, kiedy chcę, do pubu, na różnorakie kursy (językowe itp.), uprawiać seks z TŻ kiedy chcemy i jak głośno chcemy (a nie, że dzieciak śpi za ścianą... a ja nie umiem po cichutku ![]() Edytowane przez manymanyways Czas edycji: 2011-04-13 o 18:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1470 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Że tak jeszcze zapytam, to jest taka spirala w wersji "mini", czy ta w typowym rozmiarze? W ogóle to bardzo żałuję, że w naszym kraju sterylizacja jest nielegalna. Wiele kobiet, w tym ja, mogłoby skorzystać. Stosowanie środków antykoncepcyjnych bywa męczące, a aborcja też nielegalna i poza tym zapewne średnio przyjemna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:24.