Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-07, 09:09   #4471
Yoshka88
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez Olenka333 Pokaż wiadomość
Też chodzę do dr. Banaszczyk I jak po 11 msc wrażenia u Pani doktor ? Pytam bo ja dopiero początkująca
Ja ją znam już baaaardzo długo, zanim jeszcze zrobiła specjalizację z ortodoncji to robiła mi plomby I nie poszłabym do żadnej innej!
Stary 2011-04-07, 13:53   #4472
ejzii
Rozeznanie

Witam, niedlugo do was kochane dołącze 28.04 mam pobierane wyciski a aparat jeszcze nie wiem ;p
mój problem polega na tym ze nie mam zawiazkow stalych dwójek.. I bede miala przesuwane, i pytanie. Czy mojego mleczaka do wycisku mi usuna czy dopiero na wizycie zakladania aparatu?
ejzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 16:03   #4473
Rarrka90
Rozeznanie

Hej
we wtorek będę miala zakładany górny łuk (bezligatyrowy, kosmetyczny)
zastanawiam się nad tym, czy wybrać biały drucik zamiast zwykłego metalowego. Czy on jest faktycznie mniej widoczny? I czy kolor się sciera?

Ah! tydzien temu miałam wyrywaną 8 dolną prawą i nic mnie nie bolało, nie wziełam żadnej tabletki przeciwbólowej, nie spuchłam, a na 2gi dzień już normalnie jadłam i piłam wszytsko, wczoraj byłam na zdjęciu szwów i stom. aż się zdziwła, że tak ładnie się wszytsko zagoiło
Stary 2011-04-07, 16:53   #4474
aparatkam17
Przyczajenie

Aparatki, a powiedzcie mi jak to jest z łukiem podniebiennym?
Czy zakładanie boli? Bo od soboty mam aparat a pojutrze mam mieć ten łuk. I czy sepleni się? Bolą zęby? Na jak długo się to nosi?
Ratunku!
aparatkam17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 18:03   #4475
ejzii
Rozeznanie

rarrka90 - masz do wyboru metalowy ciemny albo biały?;> ja bym bialy wziela ale chyba nie mam takiej mozliwosci;-x
Stary 2011-04-07, 18:10   #4476
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulina18021995 Pokaż wiadomość
a to było małe?
czego Ty jeszcze chcesz od swoich zębów?
jeszcze tylko lekkie wybielanie i bedzie cacy
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 18:21   #4477
shinigami0717
Raczkowanie

dziewczyny mam pytanie, szczególnie do tych kosmetycznych aparatek
czy przy aparacie ceramicznym albo szafirowym (w każdym razie takim niewidocznym) można mieć system bezligaturowy? Bo moja siostra chciałaby mieć jak najmniej widoczny aparat, ale obawiamy się, że przezroczyste gumki będą szybko farbować więc przydałby się taki bez gumek

gumki: czerwono - zielone
były: pomarańczowo-różowe, niebiesko-granatowe, pomarańczowe, różowe, błękitne
shinigami0717 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 18:23   #4478
klajdla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rarrka90 Pokaż wiadomość
Hej
we wtorek będę miala zakładany górny łuk (bezligatyrowy, kosmetyczny)
zastanawiam się nad tym, czy wybrać biały drucik zamiast zwykłego metalowego. Czy on jest faktycznie mniej widoczny? I czy kolor się sciera?
Ja polecam bialy Mam 3 tygodnie i nic sie nie sciera. A niby mial sie scierac juz po tygodniu
klajdla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 18:31   #4479
Rarrka90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez klajdla Pokaż wiadomość
Ja polecam bialy Mam 3 tygodnie i nic sie nie sciera. A niby mial sie scierac juz po tygodniu
a czy on jest droższy? Płace za bezligaturowy kosmetyczny 2.800zł.
wlasnie najbardziej chce biały, na dole mam metalowy drucik, ale dol i tak jest mniej widoczny.. Obawiam się, ze bedzie nieładnie wygladac, jak czesc bialego sie zetrze a czesc zostanie hm..
Stary 2011-04-07, 18:51   #4480
girl-from-poland
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ejzii Pokaż wiadomość
Witam, niedlugo do was kochane dołącze 28.04 mam pobierane wyciski a aparat jeszcze nie wiem ;p
mój problem polega na tym ze nie mam zawiazkow stalych dwójek.. I bede miala przesuwane, i pytanie. Czy mojego mleczaka do wycisku mi usuna czy dopiero na wizycie zakladania aparatu?
bedziesz miala przesuwane 3 ki na miejsce 2jek?
girl-from-poland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 19:23   #4481
ejzii
Rozeznanie

girl-from-poland
tak - orto mówił że nie ma co robić miejsca na implanty bo na dole też mam wyrwane juz 2 zeby i beda przesuwane i tak to sie nie stykną czy coś... I że pózniej licówki czy cos takiego, a jak spytalam czy mi nie zniszcza to zdrowych zębów to powiedzial ze nie.. Troche sie obawiam

ejjj w sumie to po co sa te wyciski? bo miał mi juz robic dzisiaj bo byłam zdecydowana na aparat, ale jednak poweidzial ze na nastepnej wizycie. To wtedy bede miala zakladany juz aparat czy na 3 wiz?
nie moge sie doczekac^^

Edytowane przez ejzii
Czas edycji: 2011-04-07 o 20:11
Stary 2011-04-07, 19:33   #4482
goskagb
Raczkowanie

Hej powiedzcie mi byłe aparatki, czy wyciski do aparatu retencyjnego robi się na aparacie stałym, czy już po jego zdjęciu??

Edytowane przez goskagb
Czas edycji: 2011-04-07 o 19:36
goskagb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 21:09   #4483
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
jeszcze tylko lekkie wybielanie i bedzie cacy
aa, no chyba że
Kochane, przepraszam, ale dopiero wróciłam ze szkoły i korków
zdjęcia będą jutro, obiecuję

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 21:16   #4484
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez shinigami0717 Pokaż wiadomość
czy przy aparacie ceramicznym albo szafirowym (w każdym razie takim niewidocznym) można mieć system bezligaturowy? Bo moja siostra chciałaby mieć jak najmniej widoczny aparat, ale obawiamy się, że przezroczyste gumki będą szybko farbować więc przydałby się taki bez gumek
Coś ostatnio mój orto o takich mówił, więc chyba można

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 21:36   #4485
molokai
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez shinigami0717 Pokaż wiadomość
Ja mam ceramiczny bezligaturowy góra i dół. Szczerze powiedziawszy jestem już do niego przyzwyczajona, że nawet jakby był metalowy to już bym go nie zauważała. Czasami się zastanawiam czy nie lepiej było wziąć metalowego, bo tak bynajmniej wiadomo, że masz aparat na zębach, a przy kosmetycznym widać, że "mam coś na zębach", ale dopiero z bliska "aaa, to aparat" W tym sensie, że niektórzy myślą, że mam coś zębami nie tak, ale trudno.

molokai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 21:42   #4486
klajdla
Wtajemniczenie

Cytat:
a czy on jest droższy? Płace za bezligaturowy kosmetyczny 2.800zł.
wlasnie najbardziej chce biały, na dole mam metalowy drucik, ale dol i tak jest mniej widoczny.. Obawiam się, ze bedzie nieładnie wygladac, jak czesc bialego sie zetrze a czesc zostanie hm..
Nie, nie jest drozszy (przynajmniej u mojej ortodontki) Moglam sobie wybrac miedzy metalowym a bialym, ale ortodontka mowila, ze jest zalezy mi na dyskrecji to poleca bialy. Zapytalam wtedym czy on sie nie sciera, bo tak czytalam w internecie. Wtedy wtracila sie aststentka, twierdzac ze ona nigdy by bialego nie zalozyla, bo ponoc strasznie to wyglada jak farba sie zdziera. Jednak zaryzykowalam i nie zaluje Do tej pory wszystko jest oki Tfu tfu odpukac

PS A tak w ogole, czy drut (łuk) jest wymieniany podczas kazdej wizytki kontrolnej, tak jak ligatury?
Stary 2011-04-07, 21:52   #4487
Rarrka90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez klajdla Pokaż wiadomość
Nie, nie jest drozszy (przynajmniej u mojej ortodontki) Moglam sobie wybrac miedzy metalowym a bialym, ale ortodontka mowila, ze jest zalezy mi na dyskrecji to poleca bialy. Zapytalam wtedym czy on sie nie sciera, bo tak czytalam w internecie. Wtedy wtracila sie aststentka, twierdzac ze ona nigdy by bialego nie zalozyla, bo ponoc strasznie to wyglada jak farba sie zdziera. Jednak zaryzykowalam i nie zaluje Do tej pory wszystko jest oki Tfu tfu odpukac

PS A tak w ogole, czy drut (łuk) jest wymieniany podczas kazdej wizytki kontrolnej, tak jak ligatury?
dzięki
a wstawiłabyś może zdjęcie?
Stary 2011-04-07, 21:57   #4488
klajdla
Wtajemniczenie

Cytat:
dzięki
a wstawiłabyś może zdjęcie?
Prawde mowiac nie posiadam zadnego zdjecia w aparacie, ale gdy tylko takowe bede posiadac, obiecuje ze nie zapomne i wstawie
Stary 2011-04-07, 22:53   #4489
SundayMorning
Raczkowanie

Witam dziewczyny

w związku z tym, że od niedawna zastanawiam się nad aparatem, zajrzałam dzisiaj na ten wątek.

I nie jestem w stanie tak dużo przeczytać ale widzę, że np. nie trzeba zakładać aparatu na dół i górę jeśli się nie ma wady zgryzu - dla mnie to bardzo ważne, ponieważ chciałabym tylko na górę

Doczytałam się również informacji, że jednej z Was usuwano 4. Otóż mam taki problem, a w sumie parę problemów.

Czy jeśli nie mam górnej 5, lecz wyrośnięte już górne 8, to istnieje możliwość wyrwania po przeciwległej stronie też 5? Wiem, muszę iść na konsultację, lecz jestem ciekawa czy to w ogóle możliwe.

I pytanie drugie: czy martwe zęby przeszkadzają w założeniu aparatu ? Mam dwa martwe zęby ( o zgrozo 1 i 2) które musiałam leczyć kanałowo bo jak większość moich fatalnych ubytków i wad powstały w wyniku spartaczenia roboty przez pewną szanowną Panią i Pana denstystów, a niestety czasu już nie cofne. Nie wspominając o tym, że z natury mam bardzo słabe zęby i szybko mi się psują, czy to też może być przeciwskazanie do aparatu?

Sama już nie wiem co myśleć, bo mam bardzo krzywe zęby przez co wyglądam jak czarownica kiedy je pokazuje światu

Proszę nie bić za ewentualnie powtórzone po kimś pytania, jeśli sprawiłam kłopot to nie odpowiadajcie

Pozdrawiam i z góry dziękuje

Dobranoc
SundayMorning jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 23:14   #4490
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goskagb Pokaż wiadomość
Hej powiedzcie mi byłe aparatki, czy wyciski do aparatu retencyjnego robi się na aparacie stałym, czy już po jego zdjęciu??
zalezy booooo jak mam retencje wyciagana to najpierw mialam sciagany i dopiero wycisk a na dol bede miec ducik przyklejony do zebow wiec wycisk w aparacie bedzie..tzn byl;p
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 00:06   #4491
chudzinka0
Raczkowanie

SundayMorning ;> ja mam krzywy zgryz, mam aparat na górze, za 3 miesiące na dół :P jak trzeba to trzeba.
A jeżeli chodzi o martwe zęby to mam jeden, też leczony kanałowo a aparat jakoś założony :P :P :P
chudzinka0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 08:56   #4492
kasiunia_84
Raczkowanie

Cytat:
mialam wczoraj sciagany aparat iii pokazuje fotki.. zamiast dolu mam gore zdjeta a dol sciagamy 9 maja. dodaje tez pare fotek stanu wyjsciowego
wooow supeerr )

---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ----------

Cytat:
dziekuje
jakos nie ubolewam nad ich brakiem
a jak długo nosiłaś aparat??
bo szpary po 4kach to się raczej długo schodzą?
napisz mi czy masz ósemki?? bo na zdjęciu naliczyłam się że po 1 stronie masz 6 zębów , a po pozostałych masz siódemki..

Ja mam już ósemki na górze a na dole nie mam( są widoczne na zdjęciu panoramicznym głęboko gdzieś w dziąśle) , ale też słyszałam na konsultacji o wyrywaniu 4ek ale jakoś do tego nie doszło i nie wiem czemu?
Pani powiedziała że zobaczymy w trakcie... cytuje jej słowa "najwyżej będzie się łatwiej rwało bo będą rozruszane" :
ale aparat mam 10 miesięcy i mam nadzieję, że już do tego nie dojdzie
zapuszczam włosy... ROŚNIJCIE !!!
kasiunia_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 09:25   #4493
Yoshka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ejzii Pokaż wiadomość
Witam ponownie w drugim wątku Ja też nie mam dwójek, kły mam obok jedynek i resztę przesuwamy do przodu. Aparat od 11 miesięcy i jeszcze długa droga No i licówki mnie czekają na kły albo kompozyt, ale to nie prawda, że licówki nie niszczą zębów! Pod licówki trzeba spiłować szkliwo więc będzie to już nieodwracalne.

A jeśli nie uda się zamknąć szpar po czwórkach to jednak czekają mnie impalnty... ehh no cóż... Zacznę już chyba odkładać kasę. Tylko nie wiem czy wtedy będę wstawiać zęby w miejsce trójeka dwójki i tak przerabiać (ale to chyba bez sensu), czy trójki cofamy na swoje miejsce i wstawiamy dwójki. Jakoś nie ogarnęłam tego

Edytowane przez Yoshka88
Czas edycji: 2011-04-08 o 09:26
Yoshka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 10:17   #4494
chudzinka0
Raczkowanie

Yoshka88 mnie też czekają licówki... czy inne zło :p
na obydwie dwójki bo są małe jak igiełki i będą psuły cały efekt.

Myślicie że licówki po leczeniu aparatem, czy da się w trakcie? Nie dopytałam ortodontki, a licówki robi jej mąż.
chudzinka0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 10:26   #4495
ejzii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Yoshka88 Pokaż wiadomość
Witam ponownie w drugim wątku Ja też nie mam dwójek, kły mam obok jedynek i resztę przesuwamy do przodu. Aparat od 11 miesięcy i jeszcze długa droga No i licówki mnie czekają na kły albo kompozyt, ale to nie prawda, że licówki nie niszczą zębów! Pod licówki trzeba spiłować szkliwo więc będzie to już nieodwracalne.
No ja mam identycznie, wszystko przesuwane do przodu..A ile musisz nosić ja najkrócej 14mcy a najdłużej 18. aż się zdziwiłam czemu aż tak krótko.. To czwórki miałas wyrywane ? ja bede miala jednego mleczaka na przodzie i ciekawa jak długo luka się będzie zamykać Mam nadzieje ze efekt będzie ok... Tylko ze ja mam małe zeby i jak on mi przesunie jeszcze mniejsze do przodu to ja nie wiem
____

Tak sobie siedze na forum.. i ktoś miał taki przypadek jak ja teraz- aparat bezligaturowy.. To znaczy ze nie bede miala kolorowych gumek?
czyli jak to wyglada?? sam drut?? ;x

Edytowane przez ejzii
Czas edycji: 2011-04-08 o 11:37
Stary 2011-04-08, 11:45   #4496
beatrizze
Przyczajenie

GG do beatrizze

hej wszystkim
11.04 zakładam separatki a 18.04 aparat. na pierwszy rzut oka moja wada wydaje się kosmetyczna ale mam jakąś wadę kostną i czas leczenia to 2-2,5roku.

decyzja tylko jaki aparat założyć, zęby moje nie należą do najbielszych. w przyszłym tygodniu umówiłam się na usuwanie kamienia itd. ciągle nie mogę się zdecydować czy założyć aparat kosmetyczny (2600) czy metalowy (1400). nie wiem czy warto płacić więcej za aparat który żółknie podobno i jest mniej trwały. proszę o rady!! i komentarze z doświadczenia. Bo już sama nie wiem
beatrizze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 12:07   #4497
Rarrka90
Rozeznanie

daj spokoj nic nie zolknie i nie jest gorszy.
ja nie bralam pod uwage w ogole metalowego....
2,5roku to duzo i nie przezylabym z metalowcem
Stary 2011-04-08, 12:14   #4498
goskagb
Raczkowanie

Cytat:
zalezy booooo jak mam retencje wyciagana to najpierw mialam sciagany i dopiero wycisk a na dol bede miec ducik przyklejony do zebow wiec wycisk w aparacie bedzie..tzn byl;p
Czy mogę mieć do Ciebie jeszcze jedno pytanie...ile zapłaciłaś za retencje i czy policzyli Ci dodatkowo za zdejmowanie aparatu? Właśnie przejrzałam inne forum i ludzie piszą, że za samo zdejmowanie płacili nawet do 350zł. Aha, i długo po zdjęciu stałego dostałaś retencyjny?
goskagb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 12:28   #4499
beatrizze
Przyczajenie

GG do beatrizze

za zdejmowanie nie płacisz tylko za aparat wkładany właśnie jakieś 350zł.

Mnie uprzedziła orto że przy zdjeciu będę musiała zapłacić 1650zł
dwa aparaty za 350zł = 700
dwa retajnery naklejone ztyłu zębów = 700
i jakies tam czyszczenie za 250zł
beatrizze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 13:25   #4500
Rarrka90
Rozeznanie

dol miałam zakładany w grudniu (bezligaturowy) bo tam mam większa wade, a odnosnie góry orto powiedziała, że mozna do 4 miesiecy poczekac.
jestem generalnie zadowlona z aparatu, kosmetycznego nie widac prawie, jest naprawde "estetyczny" i ładny.
W przyszłym tyg. zakładam góre (rowniez belizgaturowy kosmetyczny), nie mam tam zadnej wady, ale musze go zalozyc zeby oba łuki do siebie sie dopasowały.
I.... strasznie nie chce góry zakładać chciałabym do ociagnac jeszcze do wakacji np. do lipca wtedy minie 7 miesiecy miedzy dolem a górą i nie wiem czy namawiac orto na takie cos. Boje sie jak bede w tym wygladala, wmawiam sobie ze bedzie okropnie, ze mimo, że kosmetyczny to i tak bedzie widac i w ogole nie podoba mi sie ta wizja paratu na gorze teraz sesja sie zbliza, egzaminy ustne wszytskie a ja z tym aparatem co myslicie o tym zeby poczekac jeszcze z góra?

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości