|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy ktoraś z Was kupowała gotowe produkty na Biochemii Urody? Jak wrażenia?Cz.I
Dzięki! Spróbuję w jakiś weekend. Tak na wszelki wypadek, gdyby moje włosy też go jednak nie pokochały
Edytowane przez bursztynka007 Czas edycji: 2011-04-06 o 21:11 |
|
|
|
#3872 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czy ktoraś z Was kupowała gotowe produkty na Biochemii Urody? Jak wrażenia?Cz.I
Ja zaryzykowalabym zamiane tonikuPHA na BHA2%-swietnie goi,zmniejsza zaskorniki a PHA pomimo tego ze powinnam go kochac jakos nie zrobil nic
![]() -hydrolat jak najbardziej ok -moja wrazliwa skore ten peeling podraznil ale jak srednio wrazliwa to mozesz zaryzykowac.. ![]() Cytat:
|
|
#3873 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
Ratujcie, bo im bardziej zagłębiam się w lekturę strony BU, tym większy mam mętlik w głowie ![]() Po długich analizach, waham się pomiędzy serum rozjaśniającym, serum migdałowym AHA/BHA i tonikiem AHA/BHA. Jako, że budżet mam ograniczony, chciałabym kupić 2 z powyższych kosmetyków. Moim głównym problemem są przebarwienia, zarówno posłoneczne jak i potrądzikowe. Czasami mi też coś wyskoczy, ale to raczej sporadycznie. No i skórę mam taką "nierówną", trochę dziurek po bokach nosa. Wyszło mi, że powinnam kupić albo serum migdałowe albo rozjaśniające + tonik. Którą opcję wybrałybyście na moim miejscu
|
#3874 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam wszystko co wymieniłaś, oprócz pudru, i sobie chwalę ![]() Już zapomniałam co to toniki odkąd mam hydrolat (zapach oczaru dla mnie boski), peeling już trzeci do mnie leci (mnie nie podrażnił nigdy, robię 2x w tyg - wygładza buzię cudownie), tonik z kwasem jest o.k - troszeczkę szczypie (czyli działa w moim mniemaniu) ![]() A w puder też mam zamiar się zaopatrzyć jak "wykończę" mój Vichy. Używam jeszcze serum Flavo na dzień - uważam że jest świetne - zamówiłam drugie opakowanie. A z nowości leci do mnie krem Azelo i krem sojowy dla Mamy. No i mazidło do wypadających włosów ![]() Jestem uzależniona i meeega zadowolona z tych kosmetyków. A porównując ich ceny do aptecznych to już w ogóle "cud, miód i orzeszki" ---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- Ach i jeszcze a'propos toniku z kwasem. Jeśli masz naczynka odradzam BHA ze względu na alkohol ![]() PHA dla naczynkowców jest bezpieczny
|
|
|
|
|
#3875 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zauwazylam ze najbardziej podrazniaja mnie kwasy AHA, alkohol zapewne tez ale ten tonik to nie jest jakas straszna mikstura Zreszta nie uzywam go codziennie a po nim i tak nakladam kremik...Wiem ze dla naczynkowca najlepsze sa kwasy PHA ale ja akurat z tego toniku nie bylam zadowolona...ale kazdy musi tu sa przejsc "sciezke zdrowia" i dobrac sobie produkty.. Ja wlasnie robie zamowienie z BU i biore serum azelo i krem gdzies czytalam ,ze ktoras z Was byla zadowolona ale teraz nie moge tych postów znalezc...
|
|
#3876 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sansimila dobrze radzi Nie zaszkodzi zrobić badania hormonów. A mi znowu robią się podejrzane bolące gule i stan cery robi się coraz gorszy od kilku dni, kiedy to zaczęłam stosować serum granat ![]() Nie chcę go o to podejrzewać, ale do tej pory było dobrze
|
|
#3877 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#3878 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja używam tonik Lorri z ZSK z kwasem mlekowym + serum azelo na przemian z migdałowym. Dodatkowo używam płynnej wit. C z mazideł, która wspomaga walkę z przebarwieniami. Na BU również można dostać serum z wit. C 10%
|
|
|
|
|
#3879 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Napisz proszę, czy on jest bardzo mocny w działaniu? Czy skóra się łuszczy?? Bo nei wiem, czy nie przedobrzę z kwasami - stosowałam 2 m-ce serum migdałowe co 3. dzień, tydzien temu zrobilam peeling migdałowy 20% i mam zamiar go powtórzyć po 2 tyg. A ten tonik chciałam używać jako uzupełnienie co 2-3 dzień, ale właśnie zastanawiam się czy to nie za dużo kwasów na raz. Filtruję się porządnie, słonca unikam - nie chodzi mi o porę roku tylko żeby za bardzo skóry nie osłabić.
|
|
#3880 |
|
Przyczajenie
|
ha!
też używam tego toniku Lorri, od co najmniej tygodnia na wieczór... i w porównaniu do toniku 5% migdałowego (mazidłowego) zdecydowanie bardziej nawilża. Myślę, że to wpływ aloesu. Jak na razie objawów łuszczenia brak, ale po peelingach skóra jest już pewnie dość przyzwyczajona do kwasów. |
|
|
|
#3881 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
pudry x2,serum,hydrolaty dwa,tonik i jakies inne ✂✂✂✂✂✂✂y![]() pochwale sie jak przyjda![]() Cytat:
niezle zamowienie![]() Cytat:
zbij go ! ochrzan niech ma kare i idzie w kat moze @ Ci sie zbliza gule takie zapalne w sensie ? moze gdzie indziej tkwi przyczyna![]() Cytat:
mnie czeka dopiero od kilku dni sie dowiedzialam o istnieniu tej strony
|
|
|
#3882 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Obecnie używam wersji pierwszej, ale wcześniej używałam wersji do cery wrażliwej (i wydaje mi się, że jest lepsza), dodawałam też kilka kropli olejku z drzewa herbacianego. Tu jest dokładny przepis: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=260651&page=18 |
|
|
|
|
#3883 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
W takim razie zaraz biorę się za kręcenie Nie mam alantoiny, więc poprzestanę na wersji podstawowej, zresztą wolę prostszy skład na początek. A żeby nie było całkiem OT - dostałam dziś hydrolat z kocanki (nie zamawiałam go przez rok, odkąd bawie się w biochemię, bo BAŁAM SIĘ zapachu po lekturze forum ) i jestem w szoku, bo może nie jest to najpiękniejszy zapach, ale całkiem znośny. A dodatkowo mam zamiar go wymieszać z geraniowym, jak zalecają na BU, więc myślę że już całkiem będzie OK. Za to zakochałam się w zapachu hydrolatu Neroli - po otworzeniu paczki kilkakrotnie otwierałam buteleczkę tylko po to żeby powąchać ![]() CUDO. Aaa, mam jeszcze pytanie co do żelu HA kwiatowego - ktoś tu już o nim pisał - czy on naprawdę PACHNIE??? Bo pytałam o to przy okazji w mailu do BU i napisali mi, że niestety nie.
|
|
#3884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zamówiłam serum migdałowe i tonik z kwasami. Najwyżej dokupię później jakieś serum z witaminą C, jeśli to nie wystarczy Tylko jeszcze podumam, czy powinnam już takich mocnych kosmetyków przeciwzmarszczkowych używać...
|
|
#3885 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A coś nawilżającego do tych kwasów wzięłaś??I radziłabym Ci zacząc od jednego - serum migdałowego, żeby stopniowo przygotować skórę. Bo o filtrach na pewno wiesz ![]() Powodzenia!
|
|
#3886 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale już po 3 dniach rzeczywiście stracił swą piękną woń może jakieś delikatne nutki zostały...Miałam złożyć raport o tym właśnie żelu, ale muszę na wstępie zaznaczyć, że: od 3 miesięcy mam na gębie egzemę i do tego od miesiąca dostaje sterydy domięśniowo (ał) i mam bardzo ścieńczoną skórę ![]() Żel jak to standardowo HA - wchłania się pięknie, napina skórę, sprawia, że inne produkty z nim nałożone wchłaniają się głębiej i nie pozostawiają tłustej otoczki na powierzchni (i za to go kocham Poużywam jeszcze z tydzień, a potem sobie sypnę do niego niacynamidu i wtedy zobaczę. Żeby zobaczyć jak działa ten kwiatowy żel nie zmieniłam nic w pielęgnacji - dodaje go do kremu Ziaja med dla atopików, który zostawiał mi wstrętną maź na twarzy, a teraz pięknie się wchłania i nawet mogę na wierzch filtry w końcu położyć, a nadal się nie błyszczę ![]() Tak po pierwszych achach i ochach chyba skłaniam się jednak ku żelowi peptydowemu - wtedy to czułam odżywienie. ALE za wcześnie na takie stwierdzenia - niech te komórki macierzyste podziałają z miesiąc |
|
|
|
|
#3887 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mam nadzieję, że skóra szybko wróci do normy!
|
|
#3888 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja mogę poradzić tylko tyle, że czasami waerto odstawić na jakiś czas (prawie) wszystko - po tym jak moja skóra zbuntowała się bo gwałtownym przerzucaniu na naturalną pielęgnację uspokoiłam ją tygodniem bez żadnych kosmetyków, tylko delikatny żel myjący z ziaji i nic więcej (nie wychodziłam wtedy za wiele z domu więc zrezygnowałam nawet z filtra). Pewnie taki detoks nie za bardzo nadaje się do suchej skóry, bo chybaby się wysuszyła na amen ale przy mojej tłusto/mieszanej było OK.Cytat:
![]() Zestaw dobry (choć toniku PHA nie próbowałam), ja ze swojej strony mogę też polecić serum z witaminą C i kwasem ferulowym (choć do skory tłustej to raczej bez kompleksu silikonowego) - lekkie, przyjemne w stosowaniu, mi wyraźnie ożywił skórę. I nie jestem jedyna, której to serum pasuje (serum Lemon, które lubię, ma już o wiele bardziej zróżnicowane opinie).Cytat:
|
||||
|
|
|
#3889 |
|
Zadomowienie
|
Kobietki,
jeszcze nic nie zamawiałam na BU, ale chciałabym przestawić się na kosmetyki naturalne. Na stronie wszystko ładnie opisane i w zasadzie jakby wszystkie produkty nadawały się do wszystkich cer, a przecież wiadomo, że tak nie jest. Mam już niestety "ćwierć wieku" moja skóra jest bardzo wymagająca, alergiczna, wrażliwa, cienka, trochę naczynkowa, delikatna, mało sprężysta i bardzo sucha. Ostatnio nic na nią nie działa (kosmetyki nie radzą sobie z nawilżeniem i odpowiednim natłuszczeniem) problem błysku u mnie nie występuje nawet w lato, a jest przeze mnie porządany. Jeden ma dość tłustej cery, inni zaś suchej- tak jak ja.Czy któraś z was poleciła by produkty z BU do takiej skóry? Najważniejsze żeby chociaż dodatkowo nie wysuszały ani nie podrażniały. Poszukuję hydrolatu, kremu do twarzy, olejku do mycia twarzy, może jakieś serum lub masło? Z góry będę wdzięczna za odpowiedź. Może też piszcie, który produkt z BU was uczulił, na pewno innym także się przyda.
|
#3890 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja właśnie w pierwszej chwili się zachwyciłam opisem i już bym zamawiała, ale potem trochę mi przeszło , bo cena jest bardzo wysoka, jak na żel HA. Stosuję teraz właśnie żel peptydowy (a wypróbowałam już prawie wszystkie z BU) i jest on o niebo lepszy od pozostałych - naprawdę wyraźnie czuję to nawilżenie i fajne napięcie skóry - właśnie napięcie a nie ściągnięcie jak przy innych żelach. Więc ja chyba przy nim pozostanę, no chyba, że diametralnie zmienisz opinię po miesiącu
|
|
#3891 |
|
Wtajemniczenie
|
Można do żelu kwasem hialuronowym dodac proszkowany kwas hialuronowy maloczasteczkowy? i do tego bialko jedwabiu? ma to sens?
|
|
#3892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do ochrony przeciwsłonecznej, nawet bez stosowania kwasów filtruję się namiętnie cały rok Na razie postawię na apteczne nawilżacze Poza tym mam humektan, jakieś babydreamy i hippa A jak to nie wystarczy, to zabiorę mamie żel hialuronowy i sprawdzę, czy mi służy ![]() Jeszcze raz dziękuję
Tygrysku...! Co Prosiaczku? NIC - odparł Prosiaczek biorąc Tygryska za łapkę - chciałem się tylko upewnić czy jesteś... ![]() Ćwiczę od czasu do czasu Spełniam swoje małe marzenia Edytowane przez simone2010 Czas edycji: 2011-04-08 o 17:25 |
|
|
|
|
#3893 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem dokładnie który tonik masz, a serum migdałowe używałam i wiem jaką ma moc
Polecałabym Ci jednak zaopatrzyć się w coś porządnie nawilżającego (ja już całkowicie odstawiłam kosmetyki drogeryjne i apteczne, wiec Ci nie polecę poza mazidłami, BU itp.), bo zauważyłam u siebie, że pozytywne działanie kwasów widać DOPIERO jak skóra dojdzie do siebie i się odbuduje.
|
#3894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Merci
Tygrysku...! Co Prosiaczku? NIC - odparł Prosiaczek biorąc Tygryska za łapkę - chciałem się tylko upewnić czy jesteś... ![]() Ćwiczę od czasu do czasu Spełniam swoje małe marzenia Edytowane przez simone2010 Czas edycji: 2011-04-08 o 19:01 |
|
|
|
|
#3895 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
chciałabym sie was poradzic co byłoby najlepsze z bu do 19-letniej płytko unaczynionej i przesuszonej przez serum migdałowe cery. Chodzi mi o nawilżacz jakis. Ostanio zamawiałam własnie migdałka, tonik pha (mam problem z zaskórnikami niestety) i masło jojoba ale masełko jakos nie spełnia moich oczekiwan, raczej natłuszcza nie nawilża. Myslałam o serum 3 rose bo chyba jest dobre na naczynka i do tego jakis zel ha, ale no własnie... czy nie jestem za młoda na to serum, na stronie pisze ze dopiero od 24 lat ale tak wiele osob je chwali.. a moze ktos ma jakies doswiedczenia z serum odbudowującym? niewiem zwykłe kremy jakoś nie daja rady.
|
|
|
|
#3896 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No i zostawia skórę taką gładziutką |
|
|
|
|
#3897 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Więc już sama nie wiem. Zrobię jeszcze jedno podejście i zobaczymy ![]() Cytat:
bo ja wraz z żelem hialuronowym stosuję je tylko na noc (a raczej stosowałam).Można też na dzień, ale ja nawet nie próbuję Efekt żarówki w moim przypadku murowany ![]() Dzięki
|
|
#3898 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a czy ktoras z was uzywala moze oleju jojoba z Bu?I wiecie moze co sie stalo?Bo zostal usniety z listy na KWC a wiem,ze na pewno byl,bo kiedys chcialam go kupic i czytalam recenzje.
|
|
|
|
#3899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3900 |
|
Raczkowanie
|
Ja używam serum azelo już od jakiś 2 miesięcy i dla mnie efekty rewelka. Najważniejszym atutem jest to,że redukuje ilość wyprysków i nie pozwala na pojawienie się kolejnych
a ogólnie rozjaśnia,lekko nawilża..no super ogólnie jest. Tylko teraz zastanawiam się,czy skóra rzeczywiście jest zdolna do "przyzwyczajenia się" do kosmetyku,bo za kolejny miesiąc serum zapewne mi się skończy i nie wiem czy kupić to samo czy lepiej zainwestować w coś innego
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:11.

Jestem przed pierwszym zamówieniem na BU- cera mieszana, w strefie T tłusta, zaskórniki to moje drugie imię, rozszerzone pory, czasem jakieś wykwity ale nie jest to nagminne, naczynka obecne, cera raczej średnio wrażliwa. Zastanawiam się nad zakupem poniższych produktów:

zbij go ! ochrzan 

Zamówiłam serum migdałowe i tonik z kwasami. Najwyżej dokupię później jakieś serum z witaminą C, jeśli to nie wystarczy 
bo ja wraz z żelem hialuronowym stosuję je tylko na noc (a raczej stosowałam).