BEZROBOTNI łączmy się część 2 - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-07, 11:51   #3451
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 2

Z drugiej strony jak się CV wysyła mailem to może i działać to w drugą stronę.A już na pewno nie widzę nic nie takiego w wysyłaniu zaproszenia na rozmowę smsem.Ja nawet tak wolę, bo telefon mogę gdzieś tak mieć,że go nie słyszę,a smsa nawet po paru godzinach przeczytam.
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 18:58   #3452
Ariena
Zakorzenienie

A mi się najbardziej podoba jak się umawiają ze mną na konkretną godzinę i do tego wysyłają sms z adresem i osobą kontaktową do kogo mam iść i o której.
Jak słyszę że mnie zapraszają na "rekrutację" która będzie trwała od 10 do 14 to już mnie coś bierze. Nie cierpię gdy wszystkich umawiają na jedną godzinę i się stoi w kolejce do pokoju jak po bułki. Albo jak się nie da przełożyć godziny spotkania bo akurat nie mogę o tej godzinie. Według mnie taka firma tak naprawdę nie jest mną zainteresowana.

Byłam dziś w UP się podpisać i nic mi nie dała ta wizyta. Babka stwierdziła że następnym razem wyśle mnie do doradcy zawodowego. A ja u doradców byłam już jakieś 3 razy. W sobotę i niedzielę znowu idę bo będziemy mieć warsztaty poszukiwania pracy z tego mojego kursu angielskiego EFS.

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2011-04-07 o 19:00
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 22:04   #3453
Myszka_83
Zakorzenienie

A ja właśnie dziś byłam w PUP się zarejestrować Od 1 kwietnia jestem znowu bezrobotna i pewnie nie prędko zanosi się na zmianę tego statusu Jak na razie zero ofert pracy, nie mam gdzie wysłać CV

Myszka_83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 05:55   #3454
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
. Albo jak się nie da przełożyć godziny spotkania bo akurat nie mogę o tej godzinie. Według mnie taka firma tak naprawdę nie jest mną zainteresowana.

.
Też mnie to denerwuje.szczególnie jak piszę,że jestem na stażu, a oni się umawiają ze mną na 10.Przerwę staż jak dostanę pracę, ale nie z powodu rozmowy.Jeszcze firma otwarta do 18.problem dla nich przełożyć na popołudnie.

---------- Dopisano o 05:55 ---------- Poprzedni post napisano o 05:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość

Byłam dziś w UP się podpisać i nic mi nie dała ta wizyta. Babka stwierdziła że następnym razem wyśle mnie do doradcy zawodowego. A ja u doradców byłam już jakieś 3 razy. W sobotę i niedzielę znowu idę bo będziemy mieć warsztaty poszukiwania pracy z tego mojego kursu angielskiego EFS.
U mnie jest jakiś kurs poszukiwania pracy.Zastanawiam się czy iść.
Stary 2011-04-08, 13:36   #3455
Ptysia78
Raczkowanie

Myszka, ile trwa rejestracja w UP?
Ptysia78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 13:56   #3456
Myszka_83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ptysia78 Pokaż wiadomość
Sama rejestracja, jak nie ma kolejki, trwa 10 minut

Myszka_83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 15:42   #3457
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

Do mnie nie oddzwaniają z tych Katowic
No nic... Będę w przyszłym tygodniu szła do UP, nie ma wyjścia
A tymi ofertami już
Stary 2011-04-08, 17:15   #3458
kalae
Rozeznanie

Cytat:
rejestracja to krotko, ale najlepiej wczesniej sie dowiedziec co trzeba mieć jakie dokumenty, bo jednego braknie i trzeba odstac swoje znow. Najgorszy te ten świstek z urzędu miasta bo się czeka dzien na niego.

---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Justyna33333 Pokaż wiadomość
Do mnie nie oddzwaniają z tych Katowic
No nic... Będę w przyszłym tygodniu szła do UP, nie ma wyjścia
A tymi ofertami już
też mam dość szukania, aż sie z tego już rano budze, i myśle ze taka beznadziejna jestem ze pracy znalesc nie moge juz tyle czasu.

A jak masz nr to sama zadzwon i zapytaj moze akurat pomysla ze Ci zaleyz o Cie zaprosza

---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ----------

A ja chyba dostalam prace co prawda nic specjalnego, ale mam juz dosc siedzenia w domu wiec, pojde pracowac za marnego tysiaka, ale z drugiej strony tysiaka w domu nie wysiedze, a praca w moim miescie niedaleko mnie bedzie, wiec chyba dobrze. Co prawda umowy nie podpisalam jeszcze podpisze dopiero w nast tyg. bo wtedy mam dostac prace. No i praca na umowe o prace a juz mi tylko 8miesiecy brakuje zeby miec 26dni urlopu wiec trzeba ciułac

A we wtorek mam iść na rozmowe. Co prawda mam dylemat bo pan nazywa sie jak bylo napisane w mailu, wiec myslalam ze to ta praca co mi sie podobala, ale z adresu jaki mi podal wynika ze to jednak inna, no, ale wkoncu zarowno imie jak i nazwisko popularne.

Niemniej szukać pracy tak czy siak dalej będę

Edytowane przez kalae
Czas edycji: 2011-04-08 o 17:16
kalae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 17:45   #3459
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

Cytat:
Napisane przez kalae Pokaż wiadomość

też mam dość szukania, aż sie z tego już rano budze, i myśle ze taka beznadziejna jestem ze pracy znalesc nie moge juz tyle czasu.

A jak masz nr to sama zadzwon i zapytaj moze akurat pomysla ze Ci zaleyz o Cie zaprosza

---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ----------

A ja chyba dostalam prace co prawda nic specjalnego, ale mam juz dosc siedzenia w domu wiec, pojde pracowac za marnego tysiaka, ale z drugiej strony tysiaka w domu nie wysiedze, a praca w moim miescie niedaleko mnie bedzie, wiec chyba dobrze. Co prawda umowy nie podpisalam jeszcze podpisze dopiero w nast tyg. bo wtedy mam dostac prace. No i praca na umowe o prace a juz mi tylko 8miesiecy brakuje zeby miec 26dni urlopu wiec trzeba ciułac

A we wtorek mam iść na rozmowe. Co prawda mam dylemat bo pan nazywa sie jak bylo napisane w mailu, wiec myslalam ze to ta praca co mi sie podobala, ale z adresu jaki mi podal wynika ze to jednak inna, no, ale wkoncu zarowno imie jak i nazwisko popularne.

Niemniej szukać pracy tak czy siak dalej będę

Kalea, ja tam byłam już na 4 rozmowach u nich a mam 90 km więc wiedzą, że mi bardzo zależy
Ale tak czy inaczej koło wtorku zadzwonię

A jaka to praca?
Ja teraz to nawet za 1.000 ze szczęściem bym poszła
Stary 2011-04-08, 19:17   #3460
kalae
Rozeznanie

Ja właśnie też, nie mam sił już w domu tkwić, a może mając pracę będę miała więcej zapału do szukania czegos lepiej płatnego, zobacze, narazie musze pojsc a wtedy sie zobaczy, tymbardziej, ze nie musze na dojazd wydawac, choć chyba nawet jakbym miała dojeżdżać to moze i też bym wzieła, bo w domu nic nie zarobie. A praca taka przy komputerze, wiec chyba spokojna.
W rezulatcie to i tak sie pewnie przeniose w inne miesjce inne wojewodztwo, ale narazie jestem tu i jeszcze do konca biezacego roku chyba bede.

Ale mnie dziś denerwuje ten wiatr - tak mnie przewiało że mnie głowa cos pobolewa.

A co do rejestracji w UP - to jak ja się rejestrowałam to, miałam cynk od osoby co sie rejestrowala juz kiedys żeby być o 7, a Urzad otwieraja o 8 byłam wiec po 7 wziełam numerek i byłam 5 w kolejce za mna przyszlo juz tyle osob ze pare min po 8 juz numerkow brakło.

Edytowane przez kalae
Czas edycji: 2011-04-08 o 19:26
Stary 2011-04-08, 19:22   #3461
Flofferek
Zakorzenienie

Dziewczyny wpisywałyście kiedys w CV numer referencyjny? Jeśli tak, to w którym miejscu? Dzieki za pomoc
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 19:27   #3462
kalae
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Flofferek Pokaż wiadomość
Dziewczyny wpisywałyście kiedys w CV numer referencyjny? Jeśli tak, to w którym miejscu? Dzieki za pomoc
w lewym gornym rogu
Stary 2011-04-08, 19:33   #3463
Flofferek
Zakorzenienie

Cytat:
w lewym gornym rogu
Hmm tak mi się wydawało, ale moje cv ma mniej więcej taki układ:

C..V..
____
Dane:
Imie, nazwisko itd.

Nad imieniem i nazwiskiem dodać? Szczerze mówiąc, nigdy nie spotkałam się z nr ref. w CV właśnie.
Dzieki za pomoc
Stary 2011-04-08, 19:40   #3464
kalae
Rozeznanie

nad CV jako nagłówek
ja przynajmniej tak daje.
Stary 2011-04-08, 19:41   #3465
Flofferek
Zakorzenienie

Cytat:
nad CV jako nagłówek
ja przynajmniej tak daje.
Ok, super juz wiem, bardzo Ci dziękuję za pomoc.
Stary 2011-04-08, 20:56   #3466
*misia*
Zakorzenienie

ja jestem oficjalnie po przepracowanym pierwszym tygodniu. W poniedziałek po tygodniowej umowie zlecenie podpisuje 3 miesieczna umowe o prace. W sumie praca całkiem ok. Nie przepracowuje sie w niej. Mala firma, szefostwo raczej ok. Choć miałam trochę stresu po bowiedzieli mi współpracownicy że przede mną było już chyba z 8 dziewczyn każda na max tydzień i za każdym razem szefostwo z niej rezygnowalo bo coś im nie pasowało. Ja postanowiłam być sobą, ale jednocześnie starając się nie zatracić się. I chyba mi się to udało bo w sumie już w środę dowiedziałam się, że są ze mnie bardzo zadowoleni i zostaję. Mam tylko nadzieję, ze dalej tak dobrze będzie sie układała nasza współpraca i że uda mi się wynegocjować lepsze warunki finansowe.
Stary 2011-04-08, 22:55   #3467
Selene _
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez *misia* Pokaż wiadomość
ja jestem oficjalnie po przepracowanym pierwszym tygodniu.
I chyba mi się to udało bo w sumie już w środę dowiedziałam się, że są ze mnie bardzo zadowoleni i zostaję. Mam tylko nadzieję, ze dalej tak dobrze będzie sie układała nasza współpraca i że uda mi się wynegocjować lepsze warunki finansowe.
Misia, fajnie, że Ci się podoba. A co dokładnie robisz i jakie to stanowisko?

Mój 'intensywny' tydzień zakończył się jedną wielką niewiadomą, miałam pozytywne nastawienie odnośnie obu rozmów, z jednej byłam naprawdę zadowolona, ale cóż... widać to nie wystarczy Mam nadzieję, że jeszcze nie wszystko stracone, eh.
Selene _ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-09, 09:17   #3468
Ptysia78
Raczkowanie

kalae - jaki swistek z urzedu miasta? jak patrzylam na stronie UP jakie trzeba miec dokumenty to nie bylo nic o zadnym swistku z UM

czyli co - najlepiej isc o 7 rano? bo ja tak chcialam w ciagu dnia podjechac

czy CV tez trzeba dolaczyc?
Ptysia78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-09, 09:58   #3469
Zmienna kobieta
Wtajemniczenie

Dziewczyny ja już nie wytrzymuję psychicznie z klientami mojego sklepu Ja rozumiem, że jest bieda... Że każdy chce wszystko jak najtaniej kupić, ale to co oni wyprawiają... No ryczeć mi się chce.... Jak najszybciej chcę znaleźć pracę, zamknąć ten sklep... Najlepiej na produkcji, żebym się nie musiała do nikogo odzywać...
No już wysiadam psychicznie...
Czasem się zastanawiam, czy ludzie zdają sobie sprawę ze swojej bezczelności...

Zmienna kobieta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-09, 10:52   #3470
luffka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zmienna kobieta Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja już nie wytrzymuję psychicznie z klientami mojego sklepu Ja rozumiem, że jest bieda... Że każdy chce wszystko jak najtaniej kupić, ale to co oni wyprawiają... No ryczeć mi się chce.... Jak najszybciej chcę znaleźć pracę, zamknąć ten sklep... Najlepiej na produkcji, żebym się nie musiała do nikogo odzywać...
No już wysiadam psychicznie...
Czasem się zastanawiam, czy ludzie zdają sobie sprawę ze swojej bezczelności...
a co się stało???
Stary 2011-04-09, 11:38   #3471
kalae
Rozeznanie

Cytat:
kalae - jaki swistek z urzedu miasta? jak patrzylam na stronie UP jakie trzeba miec dokumenty to nie bylo nic o zadnym swistku z UM

czyli co - najlepiej isc o 7 rano? bo ja tak chcialam w ciagu dnia podjechac

czy CV tez trzeba dolaczyc?
trzeba mieć zaświadczenie o gruntach (nie wiem jak sie to nazywa) ale ja to musialam brac z urzedu miasta, jednym slowem, UP musi wiedziec czy posiadasz grunty i czy masz z nich korzyść. To sprawdzają w UP na podstawie podatków jakie się płaci (lub nie) za ziemie/nieruchomosci jakie sie posiada. Jesli nie posiadasz, to na tym zaswiadczeniu napisza ze nie posiadasz. Ja to musialam miec i bez tego nie chca rejestrowac. Bo gdybyś posiadala grunty to musisz sie rejestrowac w KRUSIE chyba. W każdym razie jakos tak.

Ciężko mi mówić jak jest w Twoim UP, ale u mnie tak było jak pisalam.
CV nie potrzeba.

Z tego co pamietam to potrzeba wype;nic ten blankiet co w UP sie bierze, trzeba miec swiadectwa pracy ksero, ostatnie siwdectwo ukonczenia szkoly - ksero, i dowod ale nie wiem czy ksero tez, no i to zaswiadczenie z UM.
Stary 2011-04-09, 11:45   #3472
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
trzeba mieć zaświadczenie o gruntach (nie wiem jak sie to nazywa) ale ja to musialam brac z urzedu miasta, jednym slowem, UP musi wiedziec czy posiadasz grunty i czy masz z nich korzyść. To sprawdzają w UP na podstawie podatków jakie się płaci (lub nie) za ziemie/nieruchomosci jakie sie posiada. Jesli nie posiadasz, to na tym zaswiadczeniu napisza ze nie posiadasz. Ja to musialam miec i bez tego nie chca rejestrowac. Bo gdybyś posiadala grunty to musisz sie rejestrowac w KRUSIE chyba. W każdym razie jakos tak.

Ciężko mi mówić jak jest w Twoim UP, ale u mnie tak było jak pisalam.
CV nie potrzeba.

Z tego co pamietam to potrzeba wype;nic ten blankiet co w UP sie bierze, trzeba miec swiadectwa pracy ksero, ostatnie siwdectwo ukonczenia szkoly - ksero, i dowod ale nie wiem czy ksero tez, no i to zaswiadczenie z UM.
zależy czy ktoś mieszka na terenie miasta czy gminy, bo jak miasta to w UM a jak na terenie gminy to zaświadczenie o gruntach w UG

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-09, 12:02   #3473
zabciajs
Zakorzenienie

Teraz urząd miasta nie daje takich zaświadczeń, zmieniły się przepisy.
Jeśli posiadasz grunt to musisz wziąć ze sobą ksero opłaty podatkowej z bieżącego roku.
Stary 2011-04-09, 12:20   #3474
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Najgorszy te ten świstek z urzędu miasta bo się czeka dzien na niego.
Dobrze,że jak ja się rejestrowałam,nie wymagali takich cudów.
A co do kolejek to trochę się dziwię.Ja tylko raz czekałam 2 godziny jak w zeszłym roku rzucili ogłoszenia o stażach.A tak to jest może 2-3 osoby przede mną.Albo u mnie mało bezrobotnych,albo tak się garną do pracy.
Chociaż też u mnie w ogłoszeniach jest zazwyczaj bezpośredni kontakt do pracodawcy a jak nie to PUP udziela takiej informacji przez telefon, więc nie ma potrzeby latać za każdym ogłoszeniem.

Edytowane przez maharet1092
Czas edycji: 2011-04-09 o 12:23
Stary 2011-04-09, 13:18   #3475
kalae
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
zależy czy ktoś mieszka na terenie miasta czy gminy, bo jak miasta to w UM a jak na terenie gminy to zaświadczenie o gruntach w UG
jeszcze moze byc urzad miasta i gminy hehe wiec jest i trzecia mozliwosc:P

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
Dobrze,że jak ja się rejestrowałam,nie wymagali takich cudów.
A co do kolejek to trochę się dziwię.Ja tylko raz czekałam 2 godziny jak w zeszłym roku rzucili ogłoszenia o stażach.A tak to jest może 2-3 osoby przede mną.Albo u mnie mało bezrobotnych,albo tak się garną do pracy.
Chociaż też u mnie w ogłoszeniach jest zazwyczaj bezpośredni kontakt do pracodawcy a jak nie to PUP udziela takiej informacji przez telefon, więc nie ma potrzeby latać za każdym ogłoszeniem.
ja sie rejestrowalam w powiatowym w krakowie i tak bylo i to zaswiadczenie tez musialam dawac, a ponadto musialam sie rejestrowac w krakowie choc nie mieszkam tam poniewaz przysługiwał mi zasiłek, potem po zakonczeniu zasilku mialam mozliwosc przepisania sie do filii PUP w swoim miescie, tam nie czekam ewentualnie 1, 2 osoby sa przede mna. Takie pomieszane. Moze w innych urzedach na terenie kraju jest inaczej, u mnie jest tak, dlatego infoemuje, zeby nie chodzic dwa razy.

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ----------

Cytat:
Napisane przez zabciajs Pokaż wiadomość
Teraz urząd miasta nie daje takich zaświadczeń, zmieniły się przepisy.
Jeśli posiadasz grunt to musisz wziąć ze sobą ksero opłaty podatkowej z bieżącego roku.
to może, jak sie ja rejestrowalam w tamtym roku to bylo potrzebne, a to nawet lepiej ze nie trzeba.
Stary 2011-04-09, 13:47   #3476
zabciajs
Zakorzenienie

Ja ponownie się rejestrowałam w tym roku i tak właśnie było.
Stary 2011-04-09, 15:11   #3477
black-bubu
Zakorzenienie

Misia cieszę się , że Ci się podoba w tej pracy. Ja oglądam teraz ogłoszenia, szok, wszędzie w Polsce szukają fotografów i grafików, ale nie w Krakowie, w sumie spoko moge się przeprowadzić, nawet do tej Warszawy za którą nie przepadam. Ale co na rozmowe kwalifikacyjną będę jeździć tyle kilometrów, kilka razy w tygodniu, no trudno już, tylko najgorzej jest zostawić faceta. Okazało, że że zadzwonili do niego i ma robotę w kancelarii odszkodowawczej, na miesiąc jak na razie, no ale zawsze coś.

black-bubu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-09, 15:22   #3478
martusiakw
BAN stały

Ja obecnie robię kurs z projektu unijnego, ale po zakończeniu będę szukała pracy w Kwidzynie, a jest lipa nie możliwa;/;( mój mąż szuka w handlu i ciężko jest bardzoooo
martusiakw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-09, 17:49   #3479
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

Cytat:
Napisane przez black-bubu Pokaż wiadomość
Misia cieszę się , że Ci się podoba w tej pracy. Ja oglądam teraz ogłoszenia, szok, wszędzie w Polsce szukają fotografów i grafików, ale nie w Krakowie, w sumie spoko moge się przeprowadzić, nawet do tej Warszawy za którą nie przepadam. Ale co na rozmowe kwalifikacyjną będę jeździć tyle kilometrów, kilka razy w tygodniu, no trudno już, tylko najgorzej jest zostawić faceta. Okazało, że że zadzwonili do niego i ma robotę w kancelarii odszkodowawczej, na miesiąc jak na razie, no ale zawsze coś.

o w kancelarii, a jako kto?
mój mąż kilka lat pracował w kancelarii odszkodowawczej właśnie
Stary 2011-04-09, 18:03   #3480
Zmienna kobieta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez luffka Pokaż wiadomość
a co się stało???
Może nic takiego strasznego... Ale wysłuchiwanie ,,pani to je za drogo", ,,zgłupiała chyba pani, jeśli myśli że ja to kupię" , ,, a nie ma jakichś kwiatków po 50 gr?" itd... po raz piąty z rzędu doprowadza mnie do załamania nerwowego... Do tego trzaskanie drzwiami, darcie się na mnie, chamskie odzywki... I tak dzień w dzień... A i tak wiem, że mam najniższe ceny w mieście... Chyba handel nie jest dla mnie....
Chcę już jakąś robotę i byłby spokój... A tu lipa...

Cytat:
Napisane przez martusiakw Pokaż wiadomość
Ja obecnie robię kurs z projektu unijnego, ale po zakończeniu będę szukała pracy w Kwidzynie, a jest lipa nie możliwa;/;( mój mąż szuka w handlu i ciężko jest bardzoooo
Martusia myślałam, że w Kwidzynie jest sporo pracy, nieraz przeglądam ogłoszenia (mieszkam 30 km od Kwidzyna), jestem w stanie dojeżdżać, może dla mnie nie, ale ogólnie jest sporo ogłoszeń... Dla facetów w szczególności... Zawsze alternatywą jest Jabil, ale zabijcie mnie - nie mam pojęcia jak się tam dostać....

Zmienna kobieta jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości