|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1171 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Głodomorek-gratuluje!!
Niutka, przeczytałam artykul o szczepieniach i zgłupieć można :/ mam nadzieje, ze to się jakoś szybko wyjaśni... U nas wysypka to jednak potówki zakażone mała dostała maść i czekam na jej zrobienie.Wazy już 3960-pediatra się śmiała, że to maly głodomorek rośnie ![]() tylko z oczkiem mamy problem bo chyba mam niedrożny kanalik... narazie stosuje kropelki + masaż, ale trzeba sie wybrać do okulisty Pozdrawiamy i życzę udanej niedzieli (u nas tak okropnie wieje już 3 dzień, więc nici ze spacerku :/ ) |
|
|
|
#1172 |
|
Zakorzenienie
|
kochane dostałam wiadomość od Gosiawolna:
Dzisiaj o 8 przyszedł na świat mój synek Krystian. 3950g i 55cm Gratulujemy kolejnej mamusi
|
#1173 |
|
Zadomowienie
|
GRATULACJE gosiu
|
#1174 | ||
|
Wtajemniczenie
|
hej hej
![]() Cytat:
moja mała kuzynka miała uczulenie na czekoladę i wszyscy zabraniali jej jeść, a ona malutka jak widziała, że siostra to też chciała i jej dziadek wpadł na pomysł, żeby kupić białą, oczywiście matka narobiła krzyku, że będzie musiała z nią po lekarzach znowu jeździć, a tu nic, żadnej wysypki i od tej pory dziecko szczęśliwe![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1175 |
|
Zadomowienie
|
gosia
|
#1176 |
|
Wtajemniczenie
|
hej mamuski
![]() Widze, ze karmienie to temat nr.1 dlatego trzymam kciuki za wszystkie, bez wzgledu na metode karmienia Ja z takim pytankiem porodowym: Jak rodzilyscie juz lozysko, to naturalnie czy dawali wam ten zastrzyk na przyspieszenie? Tu u mnie radza wziac zastrzyk bo podobno przyspiesza i zmniejsza krwawienie przy pologu ale ja juz sama nie wiem ![]() Jakie wy macie doswiadczenie w tym temacie? Oczywiscie pytanie do mam po sn, bo przy cc to wam wszystko wyczyscili za jednym zamachem ![]() buziole i czekac tu na te marne niedobitki kwietniowe
|
#1177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po tym jak mała ze mnie wyszłam to byłam w takim szoku, że do końca nie wiem co się działo wokół, nagle patrze a lekarz z położną oglądają łożysko czy całe ![]() a żadnych zastrzyków nie było
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mówiła polożna że daje się u nas właśnie oxy żeby wyszło. ja nie wiem w sumie kazali mi przeć lekko a położna wyciągała za pępowinę a ja nic nie czułam
|
|
#1179 |
|
Zadomowienie
|
Montii zdaje sie, ze Ty masz ta spiaca owieczke. Jak wypadaja te melodyjki fajne to?, bo kiedys chyba pisalas, ze odglosy wielorybow sa troche nie halo, a znalazlam zyrafe na tej samej zasadzie tylko zamiast wielorybow slychac odglosy safari i zamiast morskich fal sa jakies bebenki. Generlanie ja to dziewczyna znad morza wiec owieczka lepsza, ale jesli te wieloryby sa jakims nie wypalem to zdecyduje sie na zyrafke, bo nawet bardziej wizualnie mi pasuje. Nie wiem czemu odglosy morza "wsadzili" do owieczki skoro odglosy safari sa w zyrafie, ale ok
|
|
|
|
#1180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas się sprawdza bicie serca mamy i właśnie ten ocean/ szum morza cudowne to jest, a że ja mam daleko nad morze to się jaram tym puściłam ostatnio młodemu a sama przy tym zasnęłam te wieloryby są śmieszne jakieś takie straszne ale są 4 dźwięki także słuchamy 3 ![]() ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- u mnie łożysko długo trzymało i powiedzieli ,że jak nie urodzę go do 5 min to ' pójdę spać' i mnie wyczyszczą ;/ myślałam,że padne nie chciałam usypiania bo już miałam dość atrakcji
|
|
#1181 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Krwawienie mam chyba normalne, pierwsze dnie takie jak ciezka miesiaczka, a teraz8 dzien i takie jak normalna . narazie konca nie widac![]() Cytat:
![]() Mala na klacie a ja pisze jedna reka. za chwilke idziemy na spacer i do polskiego sklepu po herbatke hipp, bo moja mama kupila ale bedzie dopiero w uk w pt w nocy;P. sprawdzalismy malej temperature i te termometry pokazuja co chca;p ja mam konika morskiego i mala go naprawde lubi, duzo nam ten misiek pomaga
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-04-10 o 12:20 |
||
|
|
|
#1182 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też czekam na maść. Ale buzię ma zsypaną strasznie Dr mówiła że powinno samo przejść,ale to już prawie tydz!i nie polepsza się.
|
|
#1183 |
|
BAN stały
|
Witajcie, na początku gratulacje maluszkow
![]() Piszę u Was bo mam pytanie, a chyba świzo upieczone mamy najlepiej będą znaly odzpowiedz. Szykuje powoli torbe do szpitala, i zastanawia mnie to jakie nakladki sylikownowe na piersi są najlepsze? te z aventa wiem ze uciekają z piersi, szukam takich ktore będą się dobrze trzymac, ale i nie wiem jakie wybrac bo nakladki mają rozmiary. Nawet nie wiedzialam.
|
|
|
|
#1184 |
|
Wtajemniczenie
|
Izabellla, eirene, Montii, Tajka - bardzo wam dziekuje za odpowiedzi
czyli w gruncie rzeczy, lepiej poczekac z zastrzykami przyspieszajacymi, bo dosc szybko wam to rodzenie lozyska poszlo
|
#1185 |
|
Zadomowienie
|
anessa ja tez nie wiem kiedy lozysko wyszlo, zupelnie bezbolesnie.
ja sie dziwilam jak pisalyscie ze wasze dzieci zwymiotowaly mega strumieniem, a dzis mnie to spotkalo no szok, chyba Tymo za duzo zjadl
|
#1186 |
|
Zadomowienie
|
O dzieki za linka, od razu przesluchalam ta zyrafke i delfina i w sumie najlepiej wypada jednak owca. Tylko, ze w necie to te dzwieki slychac jakby byly puszczane przez krotkofalowke z takim szumem i musialam sie mocno wsluchiwac, ale spoko zwlaszcza ten szum morza
![]() Nadal szukam niani i idealnego termometru. Chyba zdecyduje sie na bezdotykowy, ale nie wiem jakiej firmy. Ogolnie ponoc Brauna wypadaja najlepiej i maja tez swietne ceny, ale coz.
Mateusz 19.02.2011 http://suwaczki.maluchy.pl/li-51501.png Jestem oaza spokoju ... pier... kur... za...iście wyluzowanym kwiatem lotosu na tafli jeziora Edytowane przez Jok3r Czas edycji: 2011-04-10 o 13:34 |
|
|
|
#1187 |
|
Zakorzenienie
|
już niedługo kochana ty się bierz za to okno w salonie bo mały chyba tak słucha mamusi i czeka
|
#1188 | |||||
|
Zadomowienie
|
witajcie kochane
my już po chrzcinach, Nadia wyglądała jak mała księżniczka i była najmłodsza wśród chrzczonych dzieciaczków, całą msze nam przespała i nawet nie obudziła się jak jej ksiądz polewał wodą główkę ![]() oczywiście wczoraj pogrzeszyłam że szkoda gadać, najadłam się ciasta - sernika i szarlotki i teraz czekam na reakcje małej, chyba do trzech dni może jej coś być jeszcze od wczoraj mamy jakąś wysypkę na oczku i parę krostek na policzku- wyskoczyły zanim zgrzeszyłam, wygląda na potówki ale jak się rozprzestrzeni to pójdę z młodą jutro do lekarza Cytat:
tak Cytat:
Cytat:
super ![]() eirene my ubieramy bodziaka, pajacyk + kurteczka z kapturem i kocyk do przykrycia chociaż teraz to nawet z nią nie wychodzę bo wole żeby jej nie zawiało, ostatnio jak wyszłam w piątek to nawet wózek ciężko mi się pchało, zero przyjemności ze spacerku i szybki powrót do domu, bez sensu Cytat:
Cytat:
Olusia ja miałam na wszelki wypadek Nan pro, podany dwa razy skutkował dość dużym ulewaniem, powiedziałabym nawet wymiotami, nigdy więcej nie podam jej tego mleka
|
|
#1189 |
|
Rozeznanie
|
Hej mamuśki
Melduje się i ja Pomału jakoś docieramy się z synkiem, z każdym dniem idzie coraz lepiej. Niestety mam problem z karmieniem, bo mam słabe sutki i muszę karmić przez kapturki, a mały się przy tym bardzo męczy i jak mu po piersi daje butelkę z moim mlekiem to wcina i dopiero usypia. Także chyba kupię laktator elektryczny i będę odciągać i podawać z butelki. Z butelki synek zjada ok 50 ml, ile wasze dzieci zjadały w pierwszym tygodniu życia??? W nocy przespał prawie 6 godzin, czy to nie za długo dla takiego maluszka? Wybudzałyście swoje maluszki na karmienie??? I na koniec zdjęcie Ksawerego |
|
|
|
#1190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja niunia ma 8 dni w szpitalu(bylismy poltora dnia) pila 20-30ml, pozniej z dnia na dzien wiecej, w domu kolo 40-60ml pierwsze 2-3dni a teraz nawet dochodzi do 80-110ml grubasek maly heh Polozna kazala karmic mala co 3-4 godziny, bo miala lekka zoltaczke.Moja niunka budzi sie gora co 5h ale jakby nie obudzila sie do tych 5 to bym wybudzila lekko
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-04-10 o 18:39 |
|
|
|
|
#1191 |
|
Zakorzenienie
|
Mi położna wyciągnęła łożysko za pępowinę, trwało to kilka sekund.
A moja niunia zjadła dziś na jeden raz 70 ml mojego i 100 ml sztucznego, myślałam, ze padnę Chyba nadrabia pierwsze dni swojego życia![]() co do przesypiania, to moja tez 6 godzin potrafi w nocy przespać, ale jej nie budzę.
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-04-10 o 19:04 |
|
|
|
#1192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj mialam dzien placzka. Baby blues sie odezwal, martwie sie co bedzie jak moj TZ pojdzie do pracy, chociaz moja mama bedzie tutaj juz w pt, ale co ona mi pomoze heh?? w nocy wstawac bede ja. Dzis juz duzo lepiej sie czuje fizycznie i psychicznie, anwet ogolilam nogi hehe, bo ostatnio ponad tydzien temu, bo jakos zero zorganizowania bylo. Kupilismy herbatke koperkowa w polskim sklepie i na rzie mala wypila 10ml i chyba styknie. Jak wam pasuja Huggiesy?? Ja mam jedna paczke jedynek(27) i jedna dwojek (68 czy cos) ale one sto razy twardsze so od pampersow i takie jakies niewygodnie wygladaja i gorzej sie zaklada. Zostaly mi 4 huggiesy jedynki i reszta to dwojki i chyba bedzie trzeba kupic mniejsze, ale nie na dlugo bo mala kluska jest . Za chwilke sprawdzimy jak dwojki leza![]() Tz wezmie kapiel, a pozniej kapiemy Lenke... dzis moja kolej(pierwszy raz), bo wczesniej TZ kapal;(:P boje sie.
|
|
#1193 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a my dokarmiamy nan pro i ładnie beka sobie Oli i nie ulewa mu się do tej pory więc zobaczymy. Cytat:
a teraz dałam o 18.30 bo się obudził i płakał i zjadł 10ml... może nie był tak głodny... mam nadzieję że się najada tylko że wstaje tak co 2 godziny co godzinę, w nocy to najdłużej spał 4 dziś pierwszy raz się tak zdarzyło... po cycu. no i w dzień ma tak raz najczęściej po południu ze może spać i spać... wasze dzieci też tak miały na początku?? bo on dziś kończy tydzień i się zastanawiam czy nie powinien spać te 3 godziny ale zdaję sobie sprawę ze kazde dziecko inne... i na dodatek mama mnie nastraszyla ze jak dziecko robi zielone kupy wodniste to problemy z brzuszkiem a on takie wczoraj robil... ale nie płakał i nie pręzyl się wiec nie wiem,,, dziś juz była żółta kupa taka serkowata ![]() hehe Tajka88 ja też dziś pierwszy raz kąpie bo do tej pory tż boję sie
Nasze serca przestukują się ze sobą moje głośniej, twoje dobitniej... Edytowane przez Eirene1987 Czas edycji: 2011-04-10 o 19:17 |
||
|
|
|
#1194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak do 19 nie wstanie to chyba ja wybudze:P.Co do kapieli to my kapiemy co drugi dzien, bo mala srednio za kapiela przepada, a co drugi dzien myjemy. Moj TZ marudzi, ze on malej kapac nie bedzie, bo ona placze i mu zal hehe, ale wie ze trzeba raz na rok sie wykapac;p(sam bierze prysznic 2 razy dizennie:P, wlasnie siedzi w wannie )Nagrzewamy sypialnie do ciepelka i mala mam nadzieje polubi kapiele, bo juz nie boi sie tak bardoz byc na golasa. Na poczatku jak tylko gacie slzy w dol to ryk. Teraz tylko w 3/4 przypadkow hehe.
|
|
#1195 |
|
Zakorzenienie
|
tajka, co najlepsze, to przed chwila jeszcze zjadła 30 ml
![]() a te 170 to wypiła tak ciurkiem, może 20 minut to trwało łącznie z dorabianiem mieszanki, kupę zrobiła i znowu musieliśmy jedzenie zrobić. je tak co 2-3 godziny, co jeśli nie płacze, a jak płacze na jedzenie, to wcześniej. Ona ma taki specyficzny płacz wtedy, ze próbuje ssać kocyk czy pieluchę, jakby to cycek był. Czekam na podgrzewacz do butelek jak na wybawienie normalnie. bo tak to gotowanie i studzenie. eirene- mi pediatra powiedziała,z e zielona kupka to normalna sprawa jest, szczególnie przy MM. co do kąpieli, to odkryłam wczoraj, ze mała lubi trochę cieplejsza wodę, niż zazwyczaj lejemy i jak dolaliśmy cieplejszej, to przestała płakać, nawet widać było, ze przyjemnie jej było.
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-04-10 o 19:37 |
|
|
|
#1196 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
. Teraz juz sa jajeczice, ale coraz gesciejsze. Na poczatku to jak kaczka takie kupki walil, a teraz to juz prawie dorosly facet hehe to i kupa bardziej stala ![]() Co do wybudzania to ja problemu nie mam, bo maly sam sie budzi co 3-4h, cociaz czesciej 2,5-3h. Jak byl malutki to w szpitalu kazali go wubudzac co 2-3h, bo taki maluszek jednak musial jesc czesciej. Teraz moglby przespac cala noc, ale chyba bym sie bala pozwolic mu na to. Jesli chodzi o kapiele to od poczatku ja malego kapie. Maz sie boi hehe, a mi to jakos tak naturalnie wyszlo. Nie balam sie, bo nawet o tym nie myslalam, po prostu rozebralam, wlozylam do wanny, chlustu, chlustu i po sprawie
Mateusz 19.02.2011 http://suwaczki.maluchy.pl/li-51501.png Jestem oaza spokoju ... pier... kur... za...iście wyluzowanym kwiatem lotosu na tafli jeziora Edytowane przez Jok3r Czas edycji: 2011-04-10 o 20:01 |
||
|
|
|
#1197 |
|
Zakorzenienie
|
My zawsze myjemy wspólnie, sprawniej nam to wychodzi na cztery ręce. Zresztą każdą czynność przy mojej córci mój mąż może zrobić z powodzeniem-przewijanie, usypianie, karmienie, w życiu bym nie pomyślała, ze tak będzie, ale jestem bardzo zadowolona.
|
#1198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() strasznie jestem ciekawa jak się mój zachowa
|
|
|
|
|
#1199 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kiedy przestalas dawac smoczka???Moja kluska nie przepada za smoczkiem i mysle zeby jej przestac dawac ale nie wiem kiedy ![]() ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- Cytat:
Ja wzielam ten zastrzyk i jestem baaardzo zadowolona,nie wyobrazam sobie rodzic po tylu godzinach jeszce naturalnie lozyska
|
||
|
|
|
#1200 |
|
Zakorzenienie
|
Warto wciągać jak najszybciej ojca do opieki nad dzieckiem, bo to buduje bardzo bliska więź i wtedy nie ma klimatu, ze facet jest o nie zazdrosny.
pytanie do niekarmiących piersią- jak szybko się wam obkurcza macica?
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-04-10 o 20:59 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:27.

mała dostała maść i czekam na jej zrobienie.

Chyba nadrabia pierwsze dni swojego życia