|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpniowe Panny Młode cz.II
Cytat:
wiem, że ludzie różnie mówią, że babcie mogą być niezadowolone, ale to Wy macie się dobrze czuć, jeśli Twoja kamienica nie odpowiada Ci na miejsce błogosławieństwa, z różnych przyczyn, to ja bym chciała błogosławieństwo u TŻ ![]() Przecież są pary, które ślubują nie w swoich parafiach, daleko mają do swoich domów i mają błogosławieństwo gdzie indziej ![]() a jest jeszcze rozwiązanie, które było u moich rodziców ponieważ moja mama wychowywała się na drugim końcu Polski, a zdarzyło się tak, że zjawiła się na podkarpaciu i tam poznała mojego tatę i chcieli żyć tu i tu wziąć ślub, więc nie miała "swojego domu" (mieszkała u cioci) więc mieli błogosławieństwo na sali weselnej, rodzice, dziadkowie, chrzestni i starosta ze starościną byli zaproszeni na to błogoslawieństwo do sali weselnej, reszta gości do kościoła.Więc moja mamcia nie wychodziła ze swojego domu, tylko z sali weselnej wydaje mi się, że całkiem niezłe to rozwiązanie swoją drogą nasz dom, z którego ja będę wychodziła, jest jakieś 150 metrów od tej sali weselnej:P ale to się już tak złożyło ciut później
|
|
|
|
|
#4082 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może faktycznie zróbcie na sali... Miłego popołudnia! |
|
|
|
|
#4083 |
|
Zakorzenienie
|
sanderek5, najważniejsze, żebyście co do tej sprawy dogadali się z TŻ. Jeśli będziecie mieli jedno zdanie, to opór teściowej jest nieistotny na tyle, żeby się tym zamartwiać i wtedy ona powinna ustąpić. To Wasz ślub i Wasze decyzje.
Kwiatuszek1604, bardzo dziękuję ![]() Czekam na dobre i złe opinie - byle prawdziwe - żeby rozważyć wszystkie za i przeciw. |
|
|
|
#4084 |
|
Raczkowanie
|
Z tym, że my nie mamy wesela, tylko obiad dla najbliższej rodziny w restauracji i trudno, żebym z restauracji wychodziła...
|
|
|
|
#4085 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez nie widze problemu zeby blogoslawiestwo bylo u mlodego i u nas napewno tak bedzie, wiadomo ze tradycja jest dla starszych osob wazna ale czasami sytuacja zyciowa na rozne rzeczy nie pozwala i uwazam ze chyba kazdy powinien to zrozumiec
|
#4087 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Całe szczęscie mój TŻ nie ma żadnych specjalnych życzeń co do wyglądu i mam wolną rękę. Zresztą zna mój gust, a ja wiem, że będę Mu się podobać.![]() Cytat:
Ja też nie Cytat:
|
|||
|
|
|
#4088 |
|
Raczkowanie
|
u mnie będzie podobnie
|
|
|
|
#4089 |
|
Zakorzenienie
|
Kochane, co z kwiatkiem we włosach
Moim jesynym "kolorem" w stroju będzie bukiet i tak myślę, czy jeśli żywy kwiatek, to taki jak w bukiecie, czy biały - jak już odłożę bukiet, to do niczego by nie pasował - chyba, że ewentualnie do cieni na oczach![]() Co sądzicie? Jak Wy robicie? |
|
|
|
#4090 |
|
Zakorzenienie
|
Ja będę miała żywą różę we włosach. Kwestię tego, żeby przetrwał to już zostawiam Pani w kwiaciarni i fryzjerce. Co do koloru to właśnie też nie wiem... Bo bukiet będę miała z ciemno i jasno różowych i kremowych róż i na pewno będzie w którymś z tych kolorów, ale dokładnej wizji jeszcze nie mam.
|
|
|
|
#4091 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4092 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4093 |
|
Wtajemniczenie
|
tez mysle nad czyms sztucznym ale z tego co widzialam nic mi sie nie podobalo, chcialabym zeby kwiatek we wlosach do konca wyglada ladnie a szczeze w to watpie iz zywy przetrwa cala noc
ale jak nie znajde nic ladnego co bedzie wygladalo jak prawdziwe kwiaty to tez wezme jakas roze
|
#4094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja np nie wyobrazam sobie wychodzenia do slubu z innego miejsca niz dom rodzicow, wiec chocby nie wiem co to blogoslawienstwo bedzie u mnie. ![]() Kwiatka nie planuje we wlosach i kompletnie sie nie orientuje w tym temacie, wiec nie pomoge
|
|
|
#4095 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4096 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Nie nadrabiam za dużo, bo jestem w trakcie malowania dużego pokoju ;/;/ / idzie mi strasznie/ Wieczorem dopiero przybędzie pomoc ;/;/
|
#4097 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny,
u nas nareszcie ruszyła produkcja zaproszeń, pierwsze 10 prawie gotowe. Nieco mozolny proces ale bardzo satysfakcjonujący. Efekt w załączniku. Szukałam ostatnio butów do sukienki |
|
|
|
#4098 |
|
Wtajemniczenie
|
aga-6 te zaproszenia sa MEGA!!! szczeka mi opadla... sama je robilas? ja tez chce takie, sa super, sa inne niz wszystkie, ja juz przejzalam setki zaproszen i nic mnie nie uzeklo
a czas goni---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- a co do butow to ja tez mam czest problem z rozmiarem jednak ostatni wylicytowalam na all fajne buciki i trafilam w dziesiatke ale wczesniej dokladnie wymiezylam stope wdg zalecen na aukcji i oczywiscie przejzalam komentarze, wszystkie byly poz a w niektorych pisalo ze buty tego sprzedawcy sa dobrze wyprofilowane i fakt sa super
|
#4099 |
|
Zakorzenienie
|
Hej hej
![]() Co do kwiatów to ja uznaję tylko żywe. Fryzjerka przygotuje mi dwa kwiatki do włosów i jednego damy do lodówki na sali,żeby się ładnie trzymał na wszelki wypadek,gdyby potrzebna była zmiana A będę mieć storczyki
|
|
|
|
#4100 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale taki on już jest i nic mnie nie zdziwi. Cytat:
Cytat:
Lubię takie łączenia koronkowo-maszynowo-papierowe ![]() A co do butów, to mam podobny problem. Na święta jadę do domu, to urządzę polowanie znowu w sklepach z chińskimi butami za 30-50 zł. Może tam coś wyhaczę. Bo nawet 179 zł to jak dla mnie dużo za buty na raz, w dodatku z satyny = nie do odczyszczenia praktycznie. Cytat:
Też będę mieć dwa, i tez pewnie storczyki
|
||||
|
|
|
#4101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale u mnie są tylko 2 takie sklepy
|
|
#4102 |
|
Raczkowanie
|
jeśli chodzi o błogosławieństwo, to będzie u mnie.. choć obawiam się zjazdu cioć, sióstr i kuzynów.. i dodatkowo czarnej sierści na dywanie - mam psa sierściucha
![]() jeśli kwiat, to żywy ale z kwiaciarką jeszcze nie rozmawiałam nawet o bukiecie(!).. choć zastanawiałam się nad wpięciem we włosy jakiegoś motywu z cyrkoniami albo perełkami.. są czasem takie kwiaty wylepiane perłą albo "brylantami"
|
|
|
|
#4103 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a któraś z Was wklejała tu chyba kiedyś linka do strony,gdzie można było wybrać nazwisko i było napisane,jak się je odmienia.
Proszę,poratujcie tym linkiem
|
|
|
|
#4104 |
|
Zakorzenienie
|
martitaw, paula54, butterfly20, Almariel, Kwiatuszek1604, jusztyska, nynka87
Dziękuję za rady dotyczące kwiatka i za podzielenie się Waszymi wyborami Moja świadkowa pokazała mi buty ze swojego ślubu... są w połowie czarne, a w połowie zielone od trawy... ![]() butterfly20, odnośnie nazwisk, to jak już dostaniesz ten link, weź pod uwagę, że nie każdy chce, żeby odmieniano jego nazwisko albo odmienia je w sposób niepoprawny (to bardzo częste) i woli właśnie tak - zdziwi się jak nagle dostanie poprawną wersję i będzie myślał, że to Wy się pomyliliście. Może to głupie, ale taka jest rzeczywistość. Przykład: pan Mech, pana Mecha; pan Lew, pana Lewa; pan Baranek, pana Baraneka itd. A właściciele tych nazwisk odmieniają: Mcha, Lwa, Baranka
|
|
|
|
#4105 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a co do nazwisk, to pozwole sobie nie zgodzić się poprawnie jest pana Lwa, pana Baranka, jest to wg wszelkich zasad obowiązujących w języku polskim, więc ludzi Ci odmieniają swoje nazwisko jak najbardziej poprawnie
|
|
|
|
|
#4106 |
|
Zakorzenienie
|
jusztyska, skąd to wiesz? Przyjęto takie formy potoczne?
|
|
|
|
#4107 |
|
Zakorzenienie
|
Hej,
iestety znów mi brakuje czasu zeby Was poczytać ![]() Ale pochwale się - pełna lista gości już jest i jutro zamawiamy zaproszenia
|
#4108 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.sjp.pl/co/mech
A Baranek faktycznie - dwie formy
|
|
|
|
#4109 |
|
Raczkowanie
|
gratuluję
![]() my mieliśmy do tego siąść w weekend ale okazał się zbyt krótki :/ odnośnie odmian, to nie wydaje mi się, że "Baranka" jest poprawnie.. Ale NA PEWNO nazwisko Gołąb odmienia się Gołąba a nie Gołębia mimo, że wszsycy mówią inaczej, więc bluberry88 ma pewnie rację.
|
|
|
|
#4110 |
|
Zakorzenienie
|
ma.ko,
![]() martitaw, mi też Baranka brzmi dobrze ![]() Chciałam tylko zwrócić uwagę na te subtelności. Mnie tak właśnie uczono, jak napisałam. Zauważyłam, że tradycja rodziny tak naprawdę ustala co i jak odmienić. Mam wuja, którego nazwisko odmienia się i to w sposób naturalny - wydawałoby się, że bezproblemowy - ale on był oburzony, jak chciałam odmienić jego nazwisko -uważa, że odmienia się tylko imiona - cóż więc miałam zrobić - nazwiska nie odmieniłam na zaproszeniu... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:16.

wiem, że ludzie różnie mówią, że babcie mogą być niezadowolone, ale to Wy macie się dobrze czuć, jeśli Twoja kamienica nie odpowiada Ci na miejsce błogosławieństwa, z różnych przyczyn, to ja bym chciała błogosławieństwo u TŻ

Sama też chciałabym coś prostszego i rozpuszczonego, ale to chyba niepraktyczne. Nie wiem za bardzo jak na całonocnych zabawach sprawdzają się rozpuszczone włosy, bo raczej podpinam.

ale jak nie znajde nic ladnego co bedzie wygladalo jak prawdziwe kwiaty to tez wezme jakas roze