|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1231 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
moze sproboje ale obawiam sie ze problem lezy w tym ze karmie przez nakladki a bez nakladek nie umie Rafal chwycic bo mam za male sutki |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1232 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet jakbyś musiała karmić mm to co z tego... lepiej żeby dziecko się najadło z butelki niż w ogóle... a mój dziś 1.,5 godz siedział na cycu jak tylko odstawiałam to ryk w końcu tż zrobił mm i zjadł jeszcze 30ml... teraz leży i słucha muzyczki ![]() a jutro przyjeżdża położna z panią doktor do nas ![]() ![]()
![]() |
#1233 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1234 |
Rozeznanie
|
Mój TŻ na szczęście dzielnie mnie wspiera i walczy z teściową i mamą.
Dziś zamówiłam w końcu laktator elektryczny więc trochę lżej mi będzie. Bo z tym ręcznym to mam udrękę. Obcięłam pazurki Ksaweremu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1235 |
Zadomowienie
|
Lustereczko nie daj się wpędzić w poczucie winy, wkładasz więcej pracy w to karmienie niz gdybys karmila piersia! ja sie poddalam, i nawet odciagnietego mleka dziecku nie dalam ani razu. i balam sie komentarzy mamy i tesciowej, ale wiem ze ani jedna ani druga nie karmily piersia, wiec nie mialyby prawa mnie krytykowac. glowa do góry, ja cie podziwiam ze odciagasz mleko i podajesz butli
![]() niutka nie wiedzialam o tych niedrapkach. cale szczescie ze tylko przez pierwszy tydzien je zakladalam,ale i tak jakos sobie sciagał cwaniaczek mały ![]()
#1236 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Po drugie: w ogóle się nie przejmuj takim gadaniem! Ja od początku karmię przez kapturek i nie będę dziecka męczyć cyckiem dla zasady. A co do kapturka to może masz za duży/mały. Ja dopiero trafiłam z trzecim modelem (Avent) i mały ładnie jadł. Karmienie piersią mi się zdarza, ale to można policzyć na palcach jednej ręki, mleko mu tryska do gardła i się krztusi, poza tym strasznie się denerwuje jak nie może złapać, a co chwilę puszcza i znowu próbuje złapać i tak w kółko... Wczoraj mały został z moimi rodzicami, bo mieliśmy z mężem zajęcia i piekło im zrobił. Tak się darł, że aż się sąsiedzi wynieśli ![]() Wysypka już mu zeszła całkowicie, jutro może spróbuję nabiału i poobserwuję parę dni. Martwi mnie tylko, bo mały kilka razy już płakał, zanim zrobił siusiu. W trakcie robienia już nie płakał i po. Jutro mu pobiorę siuśki i dam do analizy. W środę szczepienie to od razu zaniosę wyniki pani doktor i niech zobaczy. Kurczę taki maluszek, a już tyle rzeczy dolega... |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1237 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja mama niech by tylko spróbowała coś powiedzieć o dokarmianiu bo my dokarmiamy mm ona chyba tylko 2-3 tygodnie piersią karmiła więc rozumie ![]() ![]() tak jak moja mama wczoraj tżta, bo on do niej mówi ze szkoda że wiatr taki bo byśmy na spacer poszli a ta do niego: gdzie na spacer, to za małe dziecko, jak 2-3 tygodnie będzie miał to można. tż do niej: szanuję twoje uwagi ale i tak zrobię jak uważam mamo. to się zatkała i potem głośno komentowała że z jej zdaniem to juz sie nikt nie liczy... powariowaly te mamuśki naprawdę... ale ja jak tesciowa będzie coś gadać czy mama to powiem prosto z mostu: wychowalyscie swoje dzieci.... nie wnikam jak zostaly wychowane i nie komentuje, dajcie teraz nam szanse a jak chcecie zrobcie se jeszcze dziecko ![]() ![]() wkurza mnie to bo niby sie nie wtraca ale uwagi są. tylko szkoda ze swoje dzieci tak wychowala że teraz wszystkie problemy mają ze zdrowiem mój tż na przykład alergik straszny. no musiałam się troszkę wyżalić hehe ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1238 |
Zakorzenienie
|
ja wciaz czuje taki zal, ze nie moge mojej coreczki nakarmic z piersi, ale kazda proba konczy sie wrecz atakiem histerii z jej strony. Chcialabym miec jakies normalniejsze sutki
![]() ![]()
#1239 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
kasiu strasznie mi przykro bo wiem jak bardzo chciałaś karmić piersią ![]() lustereczko może im to powiedz, że jest ci przykro jak komentują twój sposób karmienia, to ty jesteś matką i to twoje dziecko pamiętaj o tym ![]() Cytat:
ja raz wypiłam i myślałam że mi cycki strzelą, nie wiem czy to efekt karmi czy psychika, fakt jest taki że zrobiły mi się z cycków dwa balony pokaźnych rozmiarów ![]() dziewczyny ja wam normalnie współczuje waszych teściowych, dobrze że moja daleko ![]() ![]()
![]() |
#1240 |
Zakorzenienie
|
moja akurat jest w porządku, tłumaczyłam jej jak wygląda sprawa z tym moim karmieniem i rozumie, ze najważniejsze jest, aby dziecko było najedzone. Ale mi samej to jakoś na psychice siada, nieraz jak moje słońce płacze z głodu, robię te mieszankę i tak mi szkoda, ze nie mogę po prostu cycka wyciągnąć i nakarmić
![]()
#1241 |
Rozeznanie
|
Gosiawolna gratulacje
![]() ![]() ![]() ![]() Lustereczko nie przejmuj się gadaniem innych bo to Ty jesteś matką kochana ![]() Byliśmy dzisiaj z Alankiem na szczepieniu i prawie nic nie płakał ![]() A i nasz żarłoczek waży równe 5kg ![]() ![]() Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2011-04-11 o 14:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#1242 |
Zadomowienie
|
znalazłam fajny opis pierwszego miesiąca życia dziecka i wszystko mi pasuje
![]() Mam wyrzuty sumienia bo od tygodnia nie byłam z Tymkiem na dworze. stawiam go przy oknie w zamian, ale przez ten wiatr sie boje isc na dwor. polozna mi kazala wychodzic w te wiatry,ale nie mam odwagi!!! caly ten tydzien ma byc chlodno, dzis u nas tylko 8 stopni. ewentualnie malego na balkon wystawie no bo co innego zrobie. a wy jak wychodzicie w ta pogode paskudna???
#1243 |
Zakorzenienie
|
Z tego artykułu to na pewno s ie nie zgadzam z tymi łzami, moja córcia płacze prawie od początku z łezkami i dzieci innych dziewczyn z wątku tak samo.
#1244 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam płytę z muzyka poważną dla bobasa ale moja jakoś nie przepada za nią ![]() a jeśli chodzi o kolki ... to niestety coś o tym wiem ... bo moja mała właśnie strasznie krzyczy/płacze i pręży się ![]() ![]() i wtedy nic jej nie pomaga ![]() i proszę nie odbieraj mi nadziei, że nam jednak jakieś kropelki pomogą ![]() Cytat:
Kasiu proszę cię nie myśl o mm jak o źle koniecznym ![]() przecież to jest mleko specjalnie przygotowane dla noworodków i niemowląt, bo jak będziesz tak myśleć to się zadręczysz, a taki stres na pewno na laktację dobrze nie wypływa. I chyba najważniejsze jest żeby Rafałek był najedzony i przybierał na wadze ![]() Jok3r, Montii a wiecie może czy inne zabawki z tej serii z bijącym sercem Sterntaler mają takie same odgłosy jak owieczka Stella??? http://allegro.pl/sterntaler-zajac-z...517939771.html Bo myślę o kotku.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-04-11 o 15:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1245 |
Zakorzenienie
|
i znów się załamałam laktatorem ściągałam ponad pół godziny i wyszło niecałe 15 ml nawet... dlatego mały by wisial przy cycu non stop...
nie wiem co to będzie ja takiego parcia na karmienie piersią nie mam i katować też nie będę siebie i dziecka skoro się nie najada biedny... zobaczymy co mi jutro położna powie. dziewczyny które stosują karmienie mieszane jak podajecie wit, k i d? co dziennie czy co drugi dzień?
#1246 |
Zakorzenienie
|
ja dzis ledwo 20 wyciagnelam, to z czym do ludzi
przy mieszanym d codziennie, k co drugi dzien, ale to jak jest pol na pol, u mnie to nierealne jest.
#1247 |
Zakorzenienie
|
u mnie to samo. nie dziwię się że on by wisiał parę godzin na cycu jakby się dało... dobrze że tż wspiera mnie jak może jak płaczę że nie mogę małego wykarmić to on mnie pociesza że mm nie jest złe i miliony kobiet tylko tak karmi
#1248 | |
Zakorzenienie
|
przy mieszanym ponoć co 2 dzień
![]() jutro się upewnisz u położnej 15 ml to chyba malutko, moja w tym czasie na karmienie 50-60 ml zjadała ![]() ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ---------- Cytat:
ja was podziwiam z tymi laktatorami, ja musiałam 2 dni odciągać i już miałam dosyć, myślałam ciągle że w tym czasie mogłabym coś innego zrobić ![]()
![]() |
#1249 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Izabela, no nie chce ci odbierac nadziei, ale powiem ze nie spotkałam sie jeszcze z przypadkiem, by ktos podał jakis lek i dziecku kolki ustały jak ręka odjął, na zasadzie, że łykamy apap i nas już nie boli, jesli już to może ten simeticon ( w róznych lekach) zmniejsza te kolki, ale obiektywnie to tego nie moge powiedziec, czy rzeczywiście tak było, czy tylko miałam takie chwilowe wrażenie. Wydaje mi sie, że jak sie nastawisz, ze to trzeba przejśc i tyle, to tez jest takie uspokajające, po prostu czekasz az to sie skonczy, bo zawsze ten płacz sie jednak kiedys konczy, no niestety mój mały potrafił 3 godziny płakac i wiem jakie to wykanczające, ale w koncu przestawał, tylko patrzyłam na zegarek i jak mijało np 2 godziny to mówiłam sobie, że juz niedługo... ( prawie jak przy skurczach w porodzie ![]() poza tym kolki raczej nie trwaja dłużej jak do 3 msca, aczkolwiek sa przypadki, że do pół roku, na szczescie mój synek był z tych "lepszych" przypadków i koło 3 mscy juz mu przeszło Kasia, no trudno, wiadomo że naturalne jest najlepsze, no ale jak nie da rady inaczej, to dokarmiaj, przweciez nie zagłodzisz dziecka. Moze tez spróbuj częsciej odciągac, może laktacja wtedy ruszy bardziej, bo to działa na sasadzie ze im więcej i częsciej odciągasz albo przystawiasz malucha, tym więcej mleka sie produkuje. prawdopodobnie Twój mały juz sie przyzwyczaił wczensiej do smoka z butli i teraz słabo mu idzie ciągniecie, jeśli go przystawiasz, a jak odciągasz laktatorem, bo pisałas chyba ze odciagasz do butli, to może za rzadko, czy za krótko? a jaki masz laktator, może po prostu ci laktator nie podpasował i zmień na inny
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2011-04-11 o 16:25 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1250 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do laktatora to ja też mam dosyć pół godziny siedzę i włączam i wyłączam bo jak za długo ciągnie to nic nie leci muszę przerwy robić masakra jakaś
![]() |
#1251 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
co do wit to mi pediatra powieidzla ze dziecko mam zimowe i zeby dawac nawet jak bede dokarmaic mm obie witaminy codziennie Cytat:
ja dizs sie znim poklocilam bo powieidzl ze jestem nie swotrzona do karmienia ze mam male sutki, malo pokarmu i nawet nie bylam w stnie urodizc naturalnei wiec widac natura nie stowrzyla mnie matka... ![]() ![]() ![]() Cytat:
i teraz boje sie ze jak bede go dokarmiac to wlasnie znow bedzie plakal przy piersi i chcial tylko butle... eh myslam ze edepresja poporodowa mnie minie a dzieje sie wsyztko zebym tylko w nia wadla |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1252 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1253 |
Zakorzenienie
|
Kobietki, dzięki za wcześniejsze porady dotyczące laktatora
![]() ![]() Za to mam kolejne dosyć dziwne pytanie, mianowicie ile mam podawać pokarmu Małemu? ![]()
#1254 |
Zakorzenienie
|
kasiapruszkow, matko, jak ten twój tz mógł coś takiego powiedzieć?
![]() przecież tobie tak bardzo zależy na tym karmieniu, a ze nie urodziłaś sn, to tez nie twoja wina, najważniejsze ze kochasz swoje dzieciątko ![]() sam sobie powinien urodzić, jak taki mądry jest. mojemu tez zależało na karmieniu naturalnym, ale bardziej na zdrowiu niuni i moim samopoczuciu, dlatego bardzo mnie wspiera.
#1255 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny
wchodzicie w spodnie sprzed ciąży? Z przerażeniem obserwuję rozrost swojego doopska ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1256 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no widzisz ja chyba nie mam takiej silnej woli niestety... a skoro mam stosować karmienie mieszane to chyba wolę całkiem na mm przejść i się nie stresować zobaczę co mi jutro też położna powie i pediatra... bardzo bym chciała karmić piersią ale nie wyobrażam sobie przy laktatorze siedzieć non stop
![]() |
#1257 |
Zakorzenienie
|
absolutnie nie, no chyba, ze w te z gumka
![]() jak an razie wciąż mi się miednica nie skurczyła do normalnych rozmiarów, a kości miednicy znacznie rozeszły na boki, wiec jestem przygotowana na wymianę dolnej części garderoby, bo coś wątpię, ze się zejdą nagle.
![]() |
#1258 |
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za wsparcie
![]() Mnie też męczy ten laktator zwłaszcza teraz jak mam ręczny, mi się udaje ściągnąć po 50 ml z każdej piersi. I po każdym odciągnięciu czuje spowrotem jak napływa pokarm. Jutro będę mieć elektryczny to może lżej będzie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1259 | ||
Zakorzenienie
|
Ważyłam się dzisiaj i ważę tyle ile przed ciąża
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() nie mogę słuchać o tej nagonce na karmienie piersią za wszelka cenę, Kasiu wykończysz się urodziłam sn i to szybko, pokarm miałam, ale natura nie stworzyła mnie matką ![]()
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-04-11 o 18:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1260 |
Zakorzenienie
|
Lustereczko-elektryczny a ręczny to jak niebo a ziemia.
Na pewno elektrycznym więcej uciągniesz. Iizabela- ta nagonka naprawdę bywa mecząca i się rzuca na psychikę ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:16.