|
|
#4591 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
Zapytaj go o tą 6, powiedz że rozmawiałaś z "przypadkami", które miały tak samo. A pierścień miałam od początku na 7, a później także na 8, żeby ją przysunąć. Co do separacji to nie wiem, chyba każdy ją ma, Twój orto to może jakiś czarodziej będzie:P klajdla Mojemu bratu naderwał się zamek jak jadł pizzę i stracił go całkiem, bo wpadł mu do umywalki Zapłacił za kolejny 150 zł. Natomiast ja na wizycie miałam odrywany zamek z dwójki, którego potem orto oczyścił i nakleił z powrotem troszkę inaczej (zamek delikatnie ściemniał od tego czyszczenia). To znaczy, że gdyby oderwał się zamek ale miałabyś go ze sobą to jest szansa, że można go jeszcze wykorzystać. I chyba za to nie płaciłam, ale to było w obrębie wizyty i był to pomysł orto. Natomiast kiedyś słyszałam osobiście jak przyszedł chłopak i powiedział, że trzymał ołówek w buzi i mu odpadł, a oni na to że będzie musiał zapłacić za przyklejenie, ale nie wiem ile..
Edytowane przez goskagb Czas edycji: 2011-04-12 o 09:27 |
|
|
|
|
#4592 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja nie miałam w ogóle pierścieni i separacji, mam na 6 tylko zamki z takimi tunelikami przez które przechodzi drut i tam się kończy. Ja nie mam jednej szóstki ale to sprawa sprzed 10ciu lat i w ogóle nie było widać już po niej miejsca jak zakładałam aparat( samo się zeszło a mam już tam 7 i 8) za to z drugiej strony muszę coś usunąć żeby była symetria :/( takie jest moje zdanie bo zęby uciekły w tą str gdzie więcej miejsca a moja orto czeka chyba na cud boży ze miejsce się samo zrobi )
|
|
#4593 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Będziesz miała rurki, tak jak ja.
|
|
|
#4594 |
|
Raczkowanie
|
Idę dziś po pracy zakładać separatory na dół...
jesli będą bolały tak jak górne to chyba oszaleję dziwne, ze separatory strasznie mnie bolą a aparat wogóle
|
#4595 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4596 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czytam co tu piszecie, że kolejny zamek 150zł, płacenie za przyklejenie i tak dalej... Ja trafiłam na ortodontę, który przykleja odklejone zamki za darmo, jak komuś potrzebne zdjęcie zamka na leczenie zęba, to za free zdejmuje i zakłada, widziałam też dziewczynę, której zdejmował za darmochę cały aparat, bo szła do szpitala na operację i po powrocie miał jej założyć bez dodatkowych opłat. Tak sobie myślę, że niektórym to się w du*ach poprzewracało z tymi cenami. |
|
|
|
|
#4597 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Mnie też aparat w ogóle nie boli
|
|
|
#4598 |
|
Przyczajenie
|
Wczoraj miałam założone separacje na górę.Najpierw nie bolało tak bardzo. Ale gdy przyszło dziś do jedzenia to masakra albo nie daj Boże te gumki ciut popchnąć dolną szczęką w głąb. Jezu. dziś tylko serki, galaretki (zimne). Same gumki nie bolą tak bardzo ale jeść się nie da. W poniedziałek założenie aparatu kosmetycznego (2600-Warszawa)
|
|
|
|
#4599 |
|
Zadomowienie
|
2600?! To ja myslałam,że u mnie jest drogo,zapłaciłam 2000.A dół już biorę metalowy,1400.Niestety wizyty z jednym łukiem 200,a z dwoma juz 260...
Też mowa o Warszawie oczywiście
|
|
#4600 |
|
Raczkowanie
|
Tak sobie was czytam od jakiegoś czasu, bo też w końcu muszę się zabrać za moje zęby. Po prostu mam je bardzo ciasno ustawione i trójki na dole mam mocno wysunięte do przodu, bo nie mieszczą się w łuku. Okropnie to wygląda. Na górnej szczęce dwójka pcha się w przód, ale ona akurat powinna się zmieścić bez wyrywania.
Jako dziecko nosiłam aparat na dolne ząbki, ale potem okazało się, że jednak muszę wyrwać dwa zęby. Niestety strasznie się bałam i po prostu zrezygnowałam z wizyt u ortodonty. Żałuję teraz okropnie Choć teraz mam chyba więcej odwagi, więc już po maturze zajmę się moimi zębami, bo lepiej późno niż wcale.
|
|
|
|
#4601 |
|
Zadomowienie
|
Proszę pomóżcie mi. 16 maja zakładam aparat (góra i dół). Od początku byłam nastawiona na najzwyklejszy metalowy (w sumie też chodziło o koszty), ale ortodontka zaproponowała mi Damona Q - koszty całego leczenia te same, liczyłam, tylko na start 1000zł więcej. Ma ktoraś z was ten drugi? Polecacie? Który wybrac?
|
#4602 |
|
Przyczajenie
|
u mnie z jednym 150 a dwoma 200 więc w sumie wyjdzie na to samo. U kogo prowadzisz?Jana Gwiaździstej u Banaszczyk-Rozbickiej. założenie gumek i dwa czyszczenia zębów w cenie.
|
|
|
|
#4603 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam Damona Q, w którymś poście zamieszczałam swoje zdjęcia, więc możesz go sobie obejrzeć
![]() Ja sobie chwalę, wizyty rzadko, zęby właściwie nie bolą (ponoć czas leczenia krótszy, ale to się wypowiem, jak mi go zdejmą). Jeżeli masz możliwość, to bierz tylko w nim nie ma ligaturek, więc jeśli chcesz mieć kolorowy uśmiech, to nie bierz Damona Q. W Internecie znajdziesz mnóstwo informacji na temat tego systemu. Są zwolennicy i przeciwnicy, ale prawda jest taka, że zajmiesz stanowisko dopiero, jak założysz aparat![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#4604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kobieta bardzo miła, sympatyczna i kompetentna. Pracuje w Kryspin Dent w czwartki, aparat możesz wziąć na raty
|
|
#4605 |
|
Raczkowanie
|
Przerazaja mnie wasze ceny aparatow, ja za kosmetyczny porcelanowy zaplacilam 1500zł ;] widze co wieksze miasto tym wiecej kasy.. ale zeby az od 1000zł masakra jakas.
|
#4606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ile?! gdzie ty go zakładałaś? znaczy w jakim mieście
|
|
#4607 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
szczęściara! a ile za wizyty płacisz?
|
|
|
#4608 |
|
Raczkowanie
|
Ja dzisiaj o 14 miałam zmieniane druciki i booooli niemiłosiernie
|
#4609 |
|
Raczkowanie
|
Takie miasteczko koło Łodzi
nie moge powiedziec wiecej.. heheZa wizyte place 40zł jak mam wymieniane gumki a co drugi miesiac gumki i łuk wtedy 60zł. U mnie zwykły druciak kosztuje 1200zl. Porcelana 1500zl a Kryształ 1700zł. Ja tak jak mowilam ma porcelane i dobrze mi z nia
|
#4610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zazdroszczę cen :P
|
|
#4611 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W sumie dzieki Waszym radom, przestalam sie juz tak cackac z aparatem Gryze nawet twardsze rzeczy (tylko oczywiscie powoli a nie z rozpedu) i o dziwo nic sie nie dzieje ![]() To musze sie zapytac orto jak to jest u niej ![]() Wydaje mi sie, ze rzeczywiscie jak stracisz zamek definitywnie (wpadnie gdzies) to placi sie pewnie ok 100-150 zl Ciekawi mnie za to jak to jest, gdy sie lekko odklei, albo bedzie sie go mialo przy sobie (nieuszkodzonego oczywiscie) ![]() Cytat:
![]() Ja za metal placilam 1500 zl a za szafir 2500 zl. Ale oczywiscie to Wroclaw
Edytowane przez klajdla Czas edycji: 2011-04-12 o 20:12 |
||
|
|
|
#4612 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a moja koleżanka chodzi do innej orto i tam jest za przyklejenie 20 albo 30 zł więc jeszcze nie tak źle tak się cieszyłam, że mam kolorowe wyciągi, a tu się okazuje, że jakas lipa z nimi jest. są strasznie luźne! dzisiaj nawet mi jeden spadł.. wgl nie działają.. może orto dała mi zły rozmiar, bo miałam już wyciągi heavy, które naprawdę czuję, a te to jakaś kpina. dlatego też będę je zakładać tylko do szkoły, żeby już mnie nie posądzali o makaron w buzi, a w domu chodzę w zwykłych
|
|
#4613 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4614 |
|
Та еще штучка ^^
|
No ja tez mialam tydzien temu pierwszą zmianę drutu. Bardzo bolalo. Dziewczyny czy zawsze boli zmiana druciku? czy to tylko na początku jest ból, póżniej zęby sie przyzwyczajają? Jak to jest? Przerażają mnie, szczerze mówiać, zmiany i podkrecanie drutu....
|
#4615 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
zajrzałam na stronę mojej orto i jest optymistyczniej niż myślałam ![]() 100zł/za wizytę z 1aparatem,150z dwoma.nie ma nic mowy o wymianie zamków w cenniku.jedynie wymiana łuku to koszt 40zł |
|
|
|
|
#4616 |
|
Та еще штучка ^^
|
Drogo, ja płacę 50 zł (jezeli cos robi np zmienia drucik) a czasami wizyta jest darmowa. a za gore i dół mówiła, że bierze 70 zł. Leczę się w Łodzi
|
#4617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szczerze to nawet nie pomyślałam, że koszt wizyty zależy od tego czy ma się aparat na jeden czy dwa łuki ale pamiętam, że mówiła, że wizyta będzie kosztować ok 120zł... więc chyba za dwa łuki...
|
|
#4618 |
|
Raczkowanie
|
oj różnie to bywa.. na początku zwykle boli, bo zęby są jeszcze nierozbujane, potem jest lepiej. ja miałam wczoraj wizytę i nic mnie nie boli. ale nawet po kilku wizytach może zacząć boleć, to naprawdę względne
|
#4619 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę tak uważacie na to co jecie? Ja się zupełnie nie przejmuję,jem to na co mam ochotę,a lubię twarde rzeczy. ![]() Nic mi nie odpada na szczęście,do tej pory odpadły mi 3 razy zamki-pierwszy raz zaraz po założeniu,bo miałam tego zęba trochę poza łukiem i drut za mocno był dociśnięty,a dwa razy to raczej z mojej winy,bo otwierałam butelki zębami. ![]() ![]() Cytat:
U Twojej orto nic się nie płaci za doklejenie zamka. ![]() Bez problemu dokleja i za każdym razem-całkowicie nowy zamek,starego nie musisz przynosić,tylko spokojnie wyrzucasz do śmieci..Ona twierdzi,że taki ponownie przyklejony zamek do niczego się nie nadaje,nie ma już takiej mocy i przyczepności do powierzchni zęba.To jest po prostu jednorazówka. ![]() Poza tym tak naprawdę zamki kosztują groszeeeeeeeeee .Aż dziw bierze,że niektórzy tak zdzierają i za doklejenie kasują 150 zł(i to jak jeszcze za stary i odklejony zamek,to ja już całkiem dz-i-ę-k-u-j-ę. )Cytat:
Co to za mocniejsze łuki? ![]() Cytat:
Cytat:
Zazdroszczę. Edytowane przez marryme21 Czas edycji: 2011-04-13 o 01:44 |
|||||
|
|
|
#4620 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Poza tym nie wiem, czy u mojej orto sie placi, czy nie a wolalabym nie isc w dodatkowe koszta, poniewaz aparat w calosci oplacaja mi rodzice, wiec nie chcialabym od nich 'doic' pieniedzy ![]() A skad wiesz, ze u mojej orto sie nie placi? ![]() Pytam, poniewaz widze ze jednak czesc dziewczyn placi za ponowne przyklejenie zamka, wiec szanse ze ja tez bede placic sa 50/50. Tak jak mowilam, w sobote mam pierwsza wizyte kontrolna, wiec w koncu sie dowiem jak to jest u mnie
Edytowane przez klajdla Czas edycji: 2011-04-13 o 16:46 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:09.

, a nie mam dużych przerw między zębami, kompletnie nie wiem jak on to sobie wyobraża...
Zapytaj go o tą 6, powiedz że rozmawiałaś z "przypadkami", które miały tak samo. A pierścień miałam od początku na 7, a później także na 8, żeby ją przysunąć. Co do separacji to nie wiem, chyba każdy ją ma, Twój orto to może jakiś czarodziej będzie:P
Zapłacił za kolejny 150 zł. Natomiast ja na wizycie miałam odrywany zamek z dwójki, którego potem orto oczyścił i nakleił z powrotem troszkę inaczej (zamek delikatnie ściemniał od tego czyszczenia). To znaczy, że gdyby oderwał się zamek ale miałabyś go ze sobą to jest szansa, że można go jeszcze wykorzystać. I chyba za to nie płaciłam, ale to było w obrębie wizyty i był to pomysł orto. Natomiast kiedyś słyszałam osobiście jak przyszedł chłopak i powiedział, że trzymał ołówek w buzi i mu odpadł, a oni na to że będzie musiał zapłacić za przyklejenie, ale nie wiem ile..
góra 30.06.2010
jesli będą bolały tak jak górne to chyba oszaleję 

ile?! gdzie ty go zakładałaś? 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

)