|
|
#391 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: poprawa matury w 2011roku
Mam pytanie.
Zdawałem polski na podstawie - zdałem, lecz w tym roku połasiłem się na polski rozszerzony. Czy będzie to jakoś odnotowane jeżeli go nie zdam? Jak oni to będą rozpatrywać? Dajmy na to - miałem 70% z podstawy, teraz zdam rozszerzenie na 40% - to co, nie zaliczą mi tego, bo wynik rozszerzenie jest gorszy niż ten wcześniejszy, podstawowy? Czy może będzie to traktowane jako oddzielny przedmiot? Jest to ten sam przedmiot, lecz różni się poziomem. Z góry dzięki za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie, można wiedzieć z czego przygotowujecie się do rozszerzonego polskiego?
Edytowane przez gwiezdnyplemnik Czas edycji: 2011-04-02 o 19:41 |
|
|
|
|
#392 |
|
Rozeznanie
|
Prawdę mówiąc ja jeszcze nie zaczęłam się przygotowywać:P Planuję od dziś zacząć ( taa :P ), a tak na serio pewnie w święta będę się uczyć.
Przeczytam streszczenia wszystkich książek, te "ważniejsze" lub jakich nie czytałam, może całe przeczytam - teraz zaczynam Mistrza i Małgorzate. Zapoznam się z analizą i interpretacją wiersza, poczytam jakieś wypracowania i to pewnie będzie koniec moich przygotowań ![]() Aaa i nauczę się dokładnie jaki autor do jakiej epoki się odnosi i czym się ona charakteryzowała, żeby we wstępie napisać. Mam nadzieję, że się nie zbłaźnie ![]() A ty już coś się uczyłeś? Z czego się przygotowujesz?
|
|
#393 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie
![]() Jestem tutaj całkiem nowa i mam pytanie dotyczące matury 2011, a właściwie 2012. Otóż chodzi o to, że miałam przystąpić jak każdy normalny uczeń klasy trzeciej liceum w tym roku do matury, jednak że mam wystawioną jedynkę z matematyki i odwołanie się nic nie pomogło jestem skazana na poprawkę w sierpniu. Zakładam, że zdam ją bo materiał mam opanowany, to bardziej kwestia konfliktu z nauczycielem, który trwa od 1 klasy ale ominę szczegóły. W każdym razie chciałam spytać, czy nadal istnieje możliwość pisania egzaminu maturalnego w sesji zimowej w 2012 roku w tym przypadku? Wiem, że kiedyś była taka opcja. Pozdrawiam, Bohemia
|
|
|
|
|
#394 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie ma już sesji zimowych
Rób wszystko co się da, żeby jednak zdać, byłaś u dyrektorki? |
|
|
|
|
#395 |
|
Przyczajenie
|
heja,
chyba jedyny chlopak jestem ![]() poprawiam matmę. Tzn zdaje na PR. PP mam zdany wiec tylko rozszerzenie zdaje? Ktos sie orientuje ile czasu trwa? Za moich czasow pisalo sie albo to albo to (niestety). Uczyc sie nie zaczalem. Ale po matmie na studiach cos tam pamietam
|
|
|
|
|
#396 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny a mnie nurtuje jedno pytanie! Pisałam mature prawie trzy lata temu, angielski, polski i biologie. Wszystko na poziomie rozszerzonym. czy jest mozliwosc abym w przyszlym roku zdawala biologie rozszerzona a podstawowa zamienila na geografie podstawowa jako przedmiot obowiazkowy?
|
|
|
|
|
#397 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
lecz to tylko moje rozumowanie, na stronie CKE widziałam kiedyś rozpiskę na temat tego na jakich zasadach zdają ponownie lub poprawiają maturę odpowiednie roczniki. znajdź swój rocznik maturany i przeczytaj.
|
|
|
|
#398 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja tak naprawdę dopiero zaczynam. Po weekendzie kupię sobie repetytorium z wydawnictwa GREG, i tak jak Ty, będę czytał streszczenia/najważniejsze pojęcia epok. I to chyba na tyle, pójdę na żywioł. |
|
|
|
|
|
#399 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Dawno mnie tutaj nie było Ale jest to związane z moimi wątpliwościami czy stawić się na poprawe matury W końcu zadeklarowałam ang i wos R . Właściwie w ogóle się jeszcze nie zabrałam za nauke:/ I chęci dalej brak... Czy wie ktoś jakie są konsekwencje tego ,że nie stawie sie na poprawe matury? Dostane nowe świadectwo z samymi zerami?;P Bo jeśli tak to nieźle sie wkopałam Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#400 |
|
Rozeznanie
|
Wydaje mi się, że właśnie tak będzie. Po prostu dostajesz świadectwo z zerami. Ale jeśli coś źle mówię, to proszę, niech ktoś mnie poprawi ;-) I w tym momencie masz 2 matury, więc przy rekrutacji do jakiejś szkoły przedstawiasz im świadectwo z korzystniejszym dla Ciebie wynikiem
Ja też mam pytanie, tak przy okazji: jeśli np. pisałam w tamtym roku biologię i chemię, i w tym roku poprawię np. tylko chemię, a biologia pojdzie mi jeszcze gorzej, to czy przy rekrutacji mogę dostarczyć 2 swiadectwa? pierwsze, z korzystniejszym dla mnie wynikiem biologii i drugie, z korzystniejszą chemią? Czy muszę wybrać jedno świadectwo, z tego lub tamtego roku?
Edytowane przez Lilith36 Czas edycji: 2011-04-10 o 14:37 |
|
|
|
|
#401 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że jeśli ktoś nie poprawi wyniku z matury to po prostu nie jest on drukowany na nowym świadectwie
Koleżanka w zeszłym roku nie dała rady z biologią i w ogóle nic nie dostała, tylko paniw sekretariacie jej podała wynik.
|
|
|
|
|
#402 |
|
na przekór do celu
|
też coś takiego obiło mi się o uszy.
|
|
|
#403 |
|
Rozeznanie
|
Aha... A jeśli poprawię jeden wynik, a drugiego nie, to też nie dostanę w ogóle żadnego świadectwa?
|
|
#404 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Matura trwa 3 godziny zegarowe, od 14 do 17. Z ciekawości - co studiujesz? właśnie tak się zastanawiam, na ile matma uniwersytecka może się przydać... bo jednak te zadania maturalne są dość specyficzne.A co do świadectw - kurczę, miałam nadzieję, że dostanę nowe świadectwo ze wszystkimi przedmiotami, zeszłorocznym i tegorocznymi ale widzę, że niestety trzeba odbierać stare świadectwo z uczelni.---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- Cytat:
A co do przygotowań - byłam w klasie z rozszerzonym polskim i wiem tyle, że na maturze rozszerzonej pojawić się mogą lektury z zakresu rozszerzonego bądź zupełnie nowe teksty. A przynajmniej tak było do 2010 roku, gdzie walnęli "Lalkę" ale kluczowa jest analiza tekstu, więc znajomości losów nieszczęsnego Wokulskiego chyba nie wymagano...
Edytowane przez czijo Czas edycji: 2011-04-10 o 18:44 |
||
|
|
|
|
#405 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() lepsze wyniki muszą być udokumentowane
|
|
|
|
#406 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Już to sobie wyobraziłam, przychodzę i mówię, że 'ja naprawdę poprawiłam tę maturę, tylko nie dali mi świadectwa...' Haha... Też myślę, że to musi być jakoś udokumentowane, tylko odnośnie mojego poprzedniego pytania - czy przy rekrutacji dam im 2 świadectwa i powiem, że z jednego mają wybrać biologię, a z drugiego chemię, bo lepiej mi poszła?
|
|
|
#407 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Studiowalem semestr chemię na WAT a teraz inżynierię środowiska w Olsztynie. Materiał ogólnie się pokrywa tylko jest bardziej rozbudowany. Ale na studiach więcej umiejętności się zdobywa moim zdaniem (oczywiscie zalezy od prowadzącego). |
|
|
|
|
|
#408 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pochodne i całki niby mogą się przydać, ale na pewno na nich się wszystkiego nie napisze... swoją drogą, znasz w ogóle zakres materiału? Przez 4 lata trochę się zmienił...
|
|
|
|
|
|
#409 |
|
na przekór do celu
|
nie mam pojęcia. ale chyba tak, bo jak to inaczej zrobić?
|
|
|
#410 |
|
Przyczajenie
|
hej
poprawiam maturę w tym roku złożyłam w grudniu deklaracje ostateczna.. mam pytanie czy ktos mnie bedzie informowal o czymkolwiek ? czy musze jeszce cos zrobic? czy tylko przyjsc na mature z wiedza?? dzieki za odpwiedz z góry.. |
|
|
|
|
#411 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#412 |
|
Przyczajenie
|
a ja nic nie dostala?? ;( kazdemu to wysyłaja ? tzn kazda szkola?
|
|
|
|
|
#413 |
|
Rozeznanie
|
Ja też nic nie dostałam...
|
|
#414 |
|
na przekór do celu
|
takie listy są wysyłane co najwyżej z polecenia dyrektora, a nie CKE. więc to od szkoły zależy czy ci coś przyślą czy nie, czy musisz sama przejść się do sekretariatu i się dowiedzieć...
|
|
|
#415 |
|
Zadomowienie
|
W zeszłym roku te wszystkie papiery dostałam przy składaniu deklaracji w lutym (i na żaden egzamin nie poszłam
), więc nie ma reguły. W sumie to się zdziwiłam, że nie szkoda im kasy na znaczki skoro i tak muszę jeszcze stawić się w sekretariacie z kalkulatorem
|
|
|
|
|
#416 |
|
Rozeznanie
|
Czyli skoro nie dostałam żadnego listu, muszę jakoś wcześniej pofatygować się do sekretariatu po jakieś kody?
Nie wystarczy, że przyjdę na samą maturę? W tamtym roku jak zdawałam za pierwszym razem, to te wszystkie kody, naklejki itp. rozdawali nam przy wejściu do sali, nic wcześniej sie nie odbierało.Ja swoją deklarację wysyłałam pocztą...
|
|
#417 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#418 |
|
Zadomowienie
|
Wypróbujcie sobie arkusze z próbnej Operonu 2011
http://matura2011.net/matura-probna-z-operonem-2011/ oczywiście są odpowiedzi
|
|
#419 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() w twojej szkole rozdają najklejki z kodami przy wejściu na salę. powiem Ci że u mnie też tak było. u Lili99 w szkole jest inny zwyczaj, jej wysłali. więc myślisz że skoro ona dostała to ty też powinnaś, mimo to że wasze szkoły nie mają ze sobą nic wspólnego poza tym, że są szkołami? powtarzam, to nie jest ogólne rozporządzenie, takie "dobrodziejstwa" zależą od widzi mi się dyrektora placówki ![]() na 99,9% jestem pewna że swoje naklejki dostaniesz przy wejściu. ale jest prosty sposób aby się upewnić - telefon w dłoń i nr do sekretariatu.
|
|
|
|
#420 |
|
Rozeznanie
|
Myślę logicznie. Po prostu, nie jestem dość zorientowana jakie są zasady poprawiania matury, więc pomyślałam, że może wszystkim coś wysyłają. Ale tak, pomyślę LOGICZNIE. Nie traciliby tyle pieniędzy na znaczki. :-P
Fajnie, że rozwiązałaś zagadkę z dobrodziejstwami.
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:58.

Koleżanka w zeszłym roku nie dała rady z biologią i w ogóle nic nie dostała, tylko paniw sekretariacie jej podała wynik.

właśnie tak się zastanawiam, na ile matma uniwersytecka może się przydać... bo jednak te zadania maturalne są dość specyficzne.
ale kluczowa jest analiza tekstu, więc znajomości losów nieszczęsnego Wokulskiego chyba nie wymagano...

- czy przy rekrutacji dam im 2 świadectwa i powiem, że z jednego mają wybrać biologię, a z drugiego chemię, bo lepiej mi poszła?
pochodne i całki niby mogą się przydać, ale na pewno na nich się wszystkiego nie napisze... swoją drogą, znasz w ogóle zakres materiału? Przez 4 lata trochę się zmienił...