![]() |
#31 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Jak usypiac 1,5 roczne dziecko???
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wiecie mi może łatwo jest tak pisać, bo w przypadku mojej Małej nie było wielkiej histerii, a poza tym była już dawno przyzwyczajona do swojego łóżeczka. Chodziło tylko o rezygnację z usypiania jej w moich ramionach lub przy piersi. Poza tym Mała naprawdę jest pogodnym dzieckiem i jak ją zostawiłam samą, to się najzwyczajniej na świecie zaczęła bawić misiem ![]() Ale ma już swoje sposoby i ataki złości jak jej się nie pozwala bawić np moją komórką (czasem ją przypadkiem dorwie). Potrafi wtedy wyyyć tak,że sąsiedzi mogliby wzywać policję, aż kaszle z rozpaczy. I co mam się ulitować i dać jej telefon? Nie! Ja spokojnie mówię,że nie wolno, bo może sobie zrobić krzywdę i staram się dać jej coś w zamian. W szpitalu dziecięcym spotkałam dziewczynę z chłopczykiem , który połknął klawisze od komórki. To dopiero jest skazywanie dziecka na niepotrzebny stres i cierpienie. To rodzic ma pokazać dziecku gdzie są granice.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
siedzenie przy dziecku aż zaśnie wymaga jednak zaangażowania od rodzica (a nie oszukujmy się, nie kazdemu się chce), na początku takie zasypianie może potrwać i półtorej godziny. Wiadomo, że nie będzie tu efektów po 3 dniach, raczej po kilku tygodniach, ale ja stawiam na taką metodę - wolę być kilka dni niewsypana i mieć spokojne dziecko (i bez skutków takiego drastycznego usypiania, które pojawią się w przyszłości) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Ale nie musiałaś kilka dni z rzędu przez 40minut patrzeć jak dziecko wyje, skacze w łóżeczku prawie rozbijając sobie zęby o barierki?
![]() Wiesz, ja po takiej akcji jeszcze długie godziny nie mogłam dojść do siebie... 5min, wiesz... to jest raptem drugi etap w tej teorii 3-5-7... nie ma teorii 60-40-20. Każde dziecko jest inne, moje akurat wyło minut 40 i ja wybrałam co lepsze dla mnie. Co z tego że dziecko np raz w końcu zasnęło, ja wiedziałam że to nie jest kapitulacja "no dobra, to idę spać sama" tylko najnormalniej w świecie zaśnięcie z wyczerpania... nie miała więcej siły. Dla mnie żaden powód do radości i żaden sukces. Najgorzej jeszcze jak dzieciak po 1,5godziny pospania odzyska siły i o 24ej np zacznie polkę od początku... a zmęczony rodzic w środku nocy zabierze dziecko do siebie i cały wieczorny ryk psu na budę się zdał. Skoro koniec końców dziecko ma wylądować u rodziców to po kiego te męki. Często tak jest... Poza tym kładzenie spać a dawanie zabawek którymi dziecko może sobie zrobić krzywdę to dwie różne rzeczy... jeżeli mała chciałaby ode mnie nóż to i 3 dni by sobie mogła wyć ![]() A tak, mam swoją poduszkę na podłodze, kocyk pod tyłek, kocyk do przykrycia... leżą w zasięgu ręki więc o tej np 3.30 jak idę na podłogę daję radę do tej 6ej ![]() Edytowane przez Carya Czas edycji: 2011-04-10 o 11:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#35 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
No właśnie zdaję sobie sprawę,że moje dziecię zachowało się bardzo "lightowo", ale i tak mi serce pękało. Może można zaczerpnąć coś z tej metody ale dostosowawszy do dziecka. Ja np w nocy nadal karmię piersią, tylko będę co tydzień wykluczać jeden posiłek. Zobaczymy... Ale dla mnie spanie na podłodze to zbyt wiele. Nie chcę nawet pytać jak wasze pożycie ![]() ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- Cytat:
![]() ![]()
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. Edytowane przez AnQś Czas edycji: 2011-04-10 o 11:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Wtajemniczenie
|
Paulinika, no dobra, widelec
![]() Wiecie co, ale z tym spaniem to jest jakiś problem innej kategorii. Bo np skorygowanie zachowania małej kiedy zaczęła wymuszać na mnie coraz więcej piosenek dzieciowych z jutuba albo coraz więcej świnki peppy. I wystarczyło po parę minut wycia i dwa dni i koniec. "świnka peppa śpi teraz" - jest niezadowolenie, skrzywienie i spoko... śpi to śpi... a z kładzeniem to jakaś inna liga ![]() Przy drugiej córce spasowałam z kładzeniem, nawet nie próbowałam usypiania jej w łóżeczku jak zaczęła protestować, czy teraz żeby zasypiala sama. Widzę że nie chce, wybieram opcję "środkową" i nie mam nerwów, frustracji, nie boję się wieczora... mąż wieczorem usypia córę, ja do niej wstaję w nocy ![]() ![]() Ale jak tak was czytam to mam ochotę poeksperymentować ![]() ![]() Edytowane przez Carya Czas edycji: 2011-04-10 o 11:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() [QUOTE=Carya;26268477] moja kiedyś sięgła po nóz (nie ostry) i mówi mama pa mama pa (mama patrz) a buzie to miała tak zadolwoloną a ja ja strach w oczach ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Ja to się właśnie zastanawiam, czy dziś pójdzie tak łatwo
![]() Wczoraj była jeszcze tym wszystkim zaskoczona, dziś może zastrajkować, bo już wie o co się gra toczy ![]() Ale wiem dziewczyny,że nie odpuszczę. Nawet nie to,że tak "uwielbiam" tę metodę. Po prostu ja już kondycyjnie nie wytrzymuję. Plecy mnie bolą, w ciągu dnia nie mam siły na harce z Młodą. A najlepsze jest to,że ona w nocy rzeczywiście jak jej dziś raz piersi nie dałam, to pokwękała i zasnęła, więc prawdą jest to, co nasza Pani Ekspert Pediatra mówiła-dziecko w tym wieku nie musi już jeść w nocy. Tylko oczywiście stopniowo będę rezygnować. Do autorki: W tejże książce jest napisane, żę dziecko w okolicy 15mż ma właśnie taki okres buntu i rozdrażnienia, bo 2 drzemki w dzień to za dużo , a jedna to jeszcze za mało i wtedy może ze zmęczenia nie móc spać. Sami w sumie znamy z doświadczenia ten stan,kiedy jest się tak zmęczonym,że nie można zasnąć...
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. Edytowane przez AnQś Czas edycji: 2011-04-10 o 14:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas jest problem ze smoczkiem ![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Denkju
![]()
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Nawet gdyby chciało - jak to piszecie - coś wymuszac. Niekoniecznie spełniłabym prosbę, ale starałabym sie odwrócic uwagę. ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Cytat:
Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2011-04-10 o 17:44 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja oduczłam w wieku ok 1,5 roku. Zaczęło się od tego ,że któregoś dnia zapomniałam zostawić smoczka w żłobku i mała jakoś zasnęła bez niego (panie tłumaczyły,że mama nie zostawiła smoka i go nie ma) -postanowiłam odstawić smoka w dzień.zOwszem był płacz ale starałam się odwracać jej uwagę. Po tygodniu postanowiłam odstawić smoka w nocy-miałam urlop i mogłam sobie pozwolić na kilka nieprzespanych nocy. Wystarczyły 3 noce i dziecko spało bez smoka ![]() ![]() Jak dziecko jest większe podobno daje efekt oficjalne wyrzucenie smoka przez dziecko- oficjalnie wyrzucamy np. do rzeki i jak dziecko płacze to przypomina się,że smoka samo wyrzuciło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ostatnio też nie wiem skąd wyciąga wszystkie smoczki, wyrzucilam z 10 a ona mi znalazła z 8 ostatnio ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja teraz tż wprowadziłam dyżury-mam 2 dzieci i jak tż na następny dzień nie idzie do pracy to ma dyzur-usypia,wstaje w nocy, karmi...-to przecież też jego dzieci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kochane jak tam wasze pociechy? Jak zapowiada się nocka? Moja już lezy i nawija ![]()
![]() |
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() Mała sypia raz dziennie już od dawna chyba jak miała 10 miesięcy bo u nas to wyglądało tak że kładłam ja o 20:00 do łóżeczka i sama zasypiała po upływie 30min i spała do 9:00 lub czasami 10:00 rano wiec nie było jak ją kłaśc a też nie była na tyle zmęczona żeby spac jeszcze drugi raz. Jeszcze tak mi się przypomniało jak kiedys znajomi mi mówiła jak odzwyczajała swoją córke od smoka...za każdym razem jak szła spac odcinała po kawałeczku nożyczkami i jak już był koniec to mała sama go wyrzuciła...jest to jakis sposób... ![]() U nas też gości smok ale tylko do spania... popołudniu jak zaśnie to jej wyciągam i śpi bez ale wieczorem nie wiem w sumie, nie raz ma prawie cała noc a nie raz śpi bez...w posiadaniu mamy tylko 2 smoczki ![]() Edytowane przez martuha24 Czas edycji: 2011-04-10 o 21:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Życzę Ci,żeby odwracanie uwago poskutkowało. W sumie zależy od temperamentu dzieciątka-inne szybko zwracają uwagę na to, czym się je zabawia, inne w złości się zapamiętują i wyją. A co do tych drzemek-moja ma 10mcy i ustosunkuję się do tej teorii jak będzie w wieku 15 miesięcy ![]() Cytat:
![]() ____________ A co do metody, wczoraj było godzinne wycie. Aż się boję pomyśleć, czy to już było apogeum,czy dziś jeszcze dłużej...
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No dziewczynki pochwalcie się jak tam nocka? U nas luz, gorzej było jak wstała o 7:30 ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Tylko pogoda coś się psuje, mam nadzieje ze nie bedzie padac bo ze spaceru nici ![]() Co do śpiewania to ona śpiewała razem ze mną a jak właczam kołysanki to wstaje na nogi i zaczyna tańcowac ![]() ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Cytat:
Ja spróbuje jej odcinac po troszeczku ale jak się troche to spanie unormuje, bo teraz to obawiam się że nie przejdzie ![]() Edytowane przez martuha24 Czas edycji: 2011-04-11 o 13:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Nocka ok, ale zasypianie tak jak napisałam-wycie i rozpacz godzinna. Dziś przypadkiem trafiłąm na powtórkę superniani i ona radzi siadać przy łóżeczku dziecka, a nie wychodzić. Chyba tak dziś zrobię, bo Młoda się uspokajała jak tylko wchodziłam do pokoju. Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez martuha24 Czas edycji: 2011-04-11 o 21:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
No to się bardzo cieszę!!!!
Ja zrobiłam jak mówiła superniania, posiedziałam przy łózku małej jak zasypiała-najpierw był bunt, ale po 10 minutach słodko spała. Czyli we wszystkich tych metodach należy się kierować zdrowym rozsądkiem przede wszystkim. Jak się młoda przyzwyczai będziemy zmieniać się z mężem, żeby wiedziała,że to nie zawsze ja będę siedzieć przy łózeczku ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja córka ma 10 miesięcy i próbowaliśmy Ją nauczyć samodzielnego zasypiania w łóżeczku (metodą 3-5-7) może ze 2-3 mce temu. Po pierwszej próbie powiedziałam sobie "dość, to nie dla mnie" ![]() ![]() Wtedy powiedziałam sobie, że ani ja ani moje dziecko nie jesteśmy na to gotowe. Nie takim kosztem. Wkońcu przyjdzie taki moment, że sama będzie chciała usnąć w łóżeczku ![]() I dalej spała z Nami, dalej Ją lulałam na rękach do snu. I powiem Wam, że przeczekanie to było najlepsze co mogłam wtedy zrobić! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Po kolejnym tygodniu przykręciliśmy bok spowrotem do łóżeczka i po ululaniu odkładałam Ją i spała dalej ![]() Ok 2 tygodnie temu zauważyłam, że Mała nie chce być lulana wieczorem, ot tak z dnia na dzień! Zaczęła niezadowolona wyginać się, no więc poirytowana włożyłam Ją do łóżeczka i położyłam się na swoim łóżku, ja się patrzę, a Ta fik na boczek i śpi ![]() Więc pomyślałam, że widocznie dojrzała już do usypiania w swoim łóżeczku i muszę ten moment wykorzystać ![]() I w ten oto sposób co wieczór po wypiciu mleczka, poprzytulaniu się w ramionach, odkładam Ją do łóżeczka, Dominisia powierci się poprzekłada na boczki i zasypia ![]() ![]() Wyszedł mi niezły esej, ale chciałam napisać jak to było u mnie, może przyda się którejś Mamie, która nie potrafi lub nie chce przejść tych różnych metod nauki samodzielnego zasypiania z wrzeszczących dzieckiem w tle. Może to będzie dla niektórych nadzieja, że czasem warto przeczekać ![]() Każda Mama ma swoją intuicję i wie co dla Jej dziecka będzie lepsze. Mnie intuicja podpowiadała, żeby "przeczekać" ![]() Edytowane przez Kakusia Czas edycji: 2011-04-12 o 12:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Najważniejsze to się nie poddawać i nie pokazywać dziecku że jest się bezradne i nerwowe ![]()
![]() |
![]() |
#56 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak się nachwaliłam wczoraj że chyba zauroczyłam, bo mała obudziła się w nocy i znowu awantura...chciałam ją przetrzymac i nie wyciągac z łóżeczka ale niestety po 20 minutach ryku a właściwie krzyku ona wygrała wiec wziełąm ją do siebie nie pamietam nawet kiedy usnełam ale jak się obudziłam to mała spała odwrotnie tzn na poduszce miała nogi a głowa w nogach naszych...ja normalnie wiem co się dzieje chyba tez to przeczekam albo będę wisiała na łóżeczku do póki nie zaśnie. NIe chodzi mi już o to zasypianie wieczorem a o to budzenie w nocy. Ale dam jej dzisiaj swoja koszulke od spania może cos to da ![]() Ale jestem konsekwentna pobudka była dzisiaj o 8:00 (budzik zadzwonił) za to już grubo przed 13:00 zasneła i chwile luzu mam. ![]() Edytowane przez martuha24 Czas edycji: 2011-04-12 o 13:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Tylko widzisz, Wy wcale nie przeczekaliscie, tylko podjęliście swoją strategię wobec córeczki. Czyli działaliście ![]() ![]() A w związku z tym,że tylko krowa nie zmienia poglądów, ogłaszam,że metoda 1-3-5 została przez nas uznana za okropną i też jej nie będziemy stosować. Dziś siadłam obok łóżeczka Małej, a ona zasnęła raz-dwa. Nie musiałam jej katować wychodzeniem. I tak teraz jak tylko zostawię ją w dzień w łóżeczku wyje jak opętana ![]()
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. Edytowane przez AnQś Czas edycji: 2011-04-12 o 19:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
AnQos a moze w dzien jest za malo zmeczona?? ja tez tak mialam i poprostu ja przterzymuje i potem klade ja (jak juz ja poloze do lozeczka nie ma mowy o wyjsciu wiec to musi byc odpowiedni moment
![]() ![]() ![]() a co do nocy to tez musielsmy swegoczasu oduczyc ja zabawy (bylo ciezko ale juz wrocilo wsio do normy) i teraz jak juz zaczyna plakac w nocy bierzmy ja d siebie ona sie porzytula do mnie i spi ladnie do rana i tu nie przeszkadza jej w znowu zasnac samej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja córka wymęczona i przetrzymana zawsze nie za dobrze reagowała.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziś 21:00 i mała już spała jestem zadowolona z jej zasypiania wieczorem ale co bedzie w nocy zobaczymy... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:06.