Говоритие вы по-русский?? - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-08, 23:54   #181
sadie
Zadomowienie

Dot.: Говоритие вы по-русский??

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Mnie uczono, że "л" to właśnie "ł". Chyba, że jest przed "e" albo "я". Natomiast "л" i znak twardy() to dopiero "l". I to wcale nie polskie "l", lecz "ł" przedniojęzykowo-zębowe, którego w języku polskim już nie ma.

Przynajmniej z tego, co wiem. Ale żadną specjalistką w tej dziedzinie nie jestem.
л to właśnie ta przedniojęzykowa-zębowa głoska, podobna do dawniej uzywanego w Polsce "scenicznego l". Jeśli występuje przed głoskami jotowanymi, czy tez znakiem miękkim, to staje się zmiękczone, i uzyskujemy dźwięk podobny do polskiego "l" w słowie "listonosz" (nie jest to zwykłe, polskie "l", jak np. w słowie "las"!).
Co do połączenia л ze znakiem twardym, to nie przychodzi mi do głowy żadne słowo z takim zestawieniem. Znaku twardego używa sie rzadko, zazwyczaj do rozdzielenia przedrostków od samogłosek jotowanych, więc nawet jesli istniałby jakiś przykład, gdzie w tej pozycji znajodwałoby się rzeczone л, to nie zostałoby ono zmiękczone.
sadie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-09, 22:36   #182
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez sadie Pokaż wiadomość
л to właśnie ta przedniojęzykowa-zębowa głoska, podobna do dawniej uzywanego w Polsce "scenicznego l". Jeśli występuje przed głoskami jotowanymi, czy tez znakiem miękkim, to staje się zmiękczone, i uzyskujemy dźwięk podobny do polskiego "l" w słowie "listonosz" (nie jest to zwykłe, polskie "l", jak np. w słowie "las"!).
A jeżeli jest po prostu "л"? Albo przed głoską twardą to to jest zwykłe polskie "ł" jak w słowie "ławka" czy jest to jednak ł przedniojęzykowo-zębowe (ł sceniczne)?

Cytat:
Co do połączenia л ze znakiem twardym, to nie przychodzi mi do głowy żadne słowo z takim zestawieniem. Znaku twardego używa sie rzadko, zazwyczaj do rozdzielenia przedrostków od samogłosek jotowanych, więc nawet jesli istniałby jakiś przykład, gdzie w tej pozycji znajodwałoby się rzeczone л, to nie zostałoby ono zmiękczone.
Pomyliłam znak twardy ze znakiem miękkim
Stary 2011-04-10, 00:44   #183
sadie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A jeżeli jest po prostu "л"? Albo przed głoską twardą to to jest zwykłe polskie "ł" jak w słowie "ławka" czy jest to jednak ł przedniojęzykowo-zębowe (ł sceniczne)?
niezmiękczone л jest dźwiękiem przedniojęzykowo-zębowym
Stary 2011-04-13, 12:18   #184
panideszcz
Przyczajenie

привет!
twarde л to faktycznie stare polskie sceniczne l, mozna je uzyskac przez przyciskanie czubka jezyka do miejsca gdzie koncza sie zeby a zaczyna podniebienie
miekkie л gorsza sprawa, wymawiajac je jezyk wedruje wysoko do gory, na 3 cm i tam przez sekunde dostaje. Nie ma takiego dzwieku w jezyku polskim, trzeba probowac, sluchac i cwiczyc.. Полька i полка to przeciez dla Rosjan zuplenie cos innego wiec trzeba uwazac jak sie mowi
panideszcz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-14, 20:11   #185
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez panideszcz Pokaż wiadomość
miekkie л gorsza sprawa, wymawiajac je jezyk wedruje wysoko do gory, na 3 cm i tam przez sekunde dostaje. Nie ma takiego dzwieku w jezyku polskim, trzeba probowac, sluchac i cwiczyc.. Полька i полка to przeciez dla Rosjan zuplenie cos innego wiec trzeba uwazac jak sie mowi
Czyli tworzy się to ль tak samo jak się zmiękcza w języku polskim? Czyli masa języka przesuwa się w stronę środkowej części podniebienia? To o to chodzi?
Stary 2011-06-02, 01:59   #186
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Muszynianka, bardzo łatwo jest dodać rosyjski alfabet, problemem może być jedynie zupełnie inny rozkład klawiatury, ale tak jak któraś z dziewczyn wspominała, nawet na Allegro można znaleźć naklejki na klawiaturę

Gdybyś potrzebowała jakiejś pomocy, daj znać

Aha, i jedna rzecz, widzę, że transliterujesz "щ" jako "szcz", faktycznie według starej szkoły uczono tak wymawiać tę głoskę - z zupełnie nieznanych mi powodów. Tak naprawdę to po prostu długie "ś". Zwracam na to uwagę, bo myślę, że łatwiej od początku nabrać dobrych nawyków w wymowie, niż później się odzwyczajać
щенок - śśśśenok
щётка - śśśśotka
itd
Dziękuję matko od lutego nie ruszyłam rosyjskiego i... całkowicie wypadł mi z głowy alfabet.
głupia ja.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-07, 22:45   #187
mila1122
Zakorzenienie

Rosyjski jest trudnym językiem?
Zaczynam dopiero przygodę z tym językiem, ale już mnie zniechęcenie dopadło podczas nauki alfabetu. Można się go nauczyć nawet w dzień, tylko, że jest masa wyjątków, głoski twarde, głoski miękkie, to przed tym to się czyta tak, a tamto inaczej. To mnie demotywuje do dalszej pracy
Jak myślicie, da się załapać jakieś podstawy rosyjskiego ucząc się samemu przez 4 miesiące?
mila1122 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-13, 09:52   #188
Joline
BAN stały

Dziewczyny czy możecie polecić jakiś dobry słownik online ?
Najlepiej żeby był z akcentami, może być polsko rosysjki, albo angielsko-rosyjski.
Byłoby fajnie, gdyby była również wymowa..

Mam papierowaą wersję słownika, ale męczące jest ciągle wertowanie.
Joline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-14, 13:00   #189
dzbanek do kawy
Rozeznanie

Witam. Moim marzeniem od kilku lat była nauka rosyjskiego, obok angielskiego.
Teraz znalazłam dużo czasu i mam ogromne chęci.

Nauczyłam się alfabetu ale teraz zaczynają się schody.
Zakupiłam kurs rosyjskiego (załącznik). Jest on podzielony na dwie części - gramatyczną i taką komunikacyjną, czyli podstawowe zwroty itd.

Nie wiem jak się uczyć. Czy najpierw przerobić tę część komunikacyjną a potem gramatykę? Czy raz gramatykę i raz zwroty.
Jestem samoukiem i boję się, że nie ogarnę tej gramatyki.

Proszę o rady i sugestie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 10293.jpg (31,8 KB, 6 załadowań)
dzbanek do kawy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-14, 19:00   #190
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia

Cytat:

Aha, i jedna rzecz, widzę, że transliterujesz "щ" jako "szcz", faktycznie według starej szkoły uczono tak wymawiać tę głoskę - z zupełnie nieznanych mi powodów. Tak naprawdę to po prostu długie "ś". Zwracam na to uwagę, bo myślę, że łatwiej od początku nabrać dobrych nawyków w wymowie, niż później się odzwyczajać
щенок - śśśśenok
щётка - śśśśotka
itd
Ostatnio na kursie lektorka native speaker w trakcie ćwiczeń wymowy własnie tejże litery wypowiadała ją wyraźnie jako szcz - enok etc Może dlatego że jest z krajów nadbałtyckich? Zdziwiłam się że tak to wymawia, może było to specjalnie przejaskrawione.

@Joline: ja używam, poza papierowym, translate google tam jest też od razu wymowa.

@dzbanek do kawy: nie wiem jak skonstruowany jest ten kurs, ale gramatyka powinna iść razem ze słownictwem, od rzeczy łatwiejszych do trudniejszych, jak w większości podręczników.
Najlepsza rada: znajdź nauczyciela. To nie musi być nawet zawodowiać, po prostu ktoś z dobrymi chęciami, cierpliwością, kto pomoże Ci przejść przez początki, a potem dasz radę już sama.
Wredonisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-15, 09:20   #191
dzbanek do kawy
Rozeznanie

Wredonisia, mam zamiar rozpocząć naukę na jakimś kursie od października. Teraz chciałam przynajmniej ogarnąć jakieś minimalne podstawy.
dzbanek do kawy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-15, 17:46   #192
Joline
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Wredonisia Pokaż wiadomość
@Joline: ja używam, poza papierowym, translate google tam jest też od razu wymowa.
Dziękuję, sprawdziłam i rzeczywiście ten słownik dobrze się sprawdza.

Czy ktoś mółby mi wytłumaczyć to zdanie ?

она медсестра ?
да, она работает медсестрой

- Ona jest pielęgniarką?
- Tak, ona pracuje .........

W ksiązce jest napisane, że chodzi o dopełniacz - ale dopełniacz odp. na pytanie kogo?czego?
Dlatego też nie rozumiem sensu tego zdania.
Wg, mnie powinno być : "Ona pracuje jako pielęgniarka", ale w takim radzie gdzie ten dopełniacz ?

Ta forma występuje we wszystkich zawodach wrać - > wraćom
aktrisa -> aktrisoj itd..
Stary 2011-06-15, 18:19   #193
wanda164
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Joline Pokaż wiadomość
Dziękuję, sprawdziłam i rzeczywiście ten słownik dobrze się sprawdza.

Czy ktoś mółby mi wytłumaczyć to zdanie ?

она медсестра ?
да, она работает медсестрой

- Ona jest pielęgniarką?
- Tak, ona pracuje .........

W ksiązce jest napisane, że chodzi o dopełniacz - ale dopełniacz odp. na pytanie kogo?czego?
Dlatego też nie rozumiem sensu tego zdania.
Wg, mnie powinno być : "Ona pracuje jako pielęgniarka", ale w takim radzie gdzie ten dopełniacz ?

Ta forma występuje we wszystkich zawodach wrać - > wraćom
aktrisa -> aktrisoj itd..
tłumaczymy "jako pielęgniarka", ale ja też tu dopełniacza nie widzę, tylko narzędnik

ale właśnie tak to u nich brzmi, "pracuje jako", wyrażenie jest ok, najwyraźniej z narzędnikiem
Stary 2011-06-16, 07:22   #194
Joline
BAN stały

Dzięki, to rzeczywiście był narzędnik, w książce był błąd.

Работает (кем? Чем?) учителем, врачом, инженером, преподавателем, медсестрой
Stary 2011-06-16, 08:23   #195
_Matilde_
Biała Dama

Привет Всем!
Я очень люблю русский язык, но я давно не училась его (извините ошибки). Я хотела бы его хе забыть. Я пользощаłа из сайта translit.ru - поручаю

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-24, 16:23   #196
sadie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wredonisia Pokaż wiadomość
Ostatnio na kursie lektorka native speaker w trakcie ćwiczeń wymowy własnie tejże litery wypowiadała ją wyraźnie jako szcz - enok etc Może dlatego że jest z krajów nadbałtyckich? Zdziwiłam się że tak to wymawia, może było to specjalnie przejaskrawione.
hm, to dziwne, faktycznie. Mysle, że rzeczywiscie "winnym" tu jest wolna i wyraźna mowa. Kilka razy spotkalam się z tym, ze pojawiał się delikatny pogłos miękkiego "cz" w tej głosce (choć zdecydowanie przewaza wymowa "śśśśśśś"), natomiast nigdy, przenigdy nie słyszałam od nikogo, poza Polakami wymowy "szcz", np. "sledujuszczij", brrr!
Stary 2011-06-25, 19:37   #197
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia

Ну, я не понимаю почему люди так произнсят этот звук, я не могу того просто выдержать!

Matilde- сайт очень хороший. Я рекомендую также сайт gramota.ru , там можно найти странное формы причастий и другое.

Я только что окончила семестральный курс русского языка в языковой школе в Варшаве (уровен Б1). С начала эта школа мне очень понравилась, особенно маленькие группы и много времени для разговора, но... сейчас мне кажется что мы говорили друг с другом слишком много, и я не успела запомнить всех грамматических правил. Счастие что я не платила за этот курс! (я выиграла его в конкурсе, а курс стоит довольно дорого!)

А вы где продолжаете учёбы прекрасного русского языка?
Stary 2011-06-25, 22:55   #198
_Matilde_
Biała Dama

No ja się nie uczę niestety ruskiego od 6 lat. Ale staram się mieć kontakt z językiem. A uczyłam się od 5 klasy podstawówi, przez 7 lat. Znałam język już bardzo dobrze, ale przy maturze postawiłam na angielski. Cóż, czasami teraz mi szkoda, np. kiedy na dworcu poprosił mnie o pomoc rosjanin, a ja mu ledwo, pół na migi odpowiedziałam. Aż wstyd, dobrze że chociaż wiedziałam co to jest поезд

Webook
Filmweb
Last.fm
Stary 2011-06-27, 19:40   #199
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
No ja się nie uczę niestety ruskiego od 6 lat. Ale staram się mieć kontakt z językiem. A uczyłam się od 5 klasy podstawówi, przez 7 lat. Znałam język już bardzo dobrze, ale przy maturze postawiłam na angielski. Cóż, czasami teraz mi szkoda, np. kiedy na dworcu poprosił mnie o pomoc rosjanin, a ja mu ledwo, pół na migi odpowiedziałam. Aż wstyd, dobrze że chociaż wiedziałam co to jest поезд
Każdy język trzeba używać żeby pamiętać. A jeszcze w Polsce panuje taki mit że rosyjski to podobny język do polskiego i mało osób decyduje się go uczyć, lub podchodzi z dystansem, i jeszcze te literki... Но это всё по другому. Я довольно долго усваивала алфавит до такого уровния чтобы быстро читать сразу целое слово, а не только очередные буквы. Сейчас могу читать книги как по польски (это также зависит от книги, художественная литература довольно труднее популарной) Смотреть и понимать программу Вести это тоже дело не простое, но надо пробовать.
Stary 2011-06-27, 21:32   #200
_Matilde_
Biała Dama

Ale ja po latach nauki nadal uważam że rosyjski jest podobny do polskiego :P Tylko trzeba trochę uważać na gramatykę, żeby nie mówić po polsku i tylko dodawać na końcu -ся Czytając czy słuchając rosyjskiego rozumiem prawie wszystko, gorzej jest z tym żebym ja sama się wysłowiła. A pisząc coś obsesyjnie sprawdzam czy to słowo nie jest wieloznaczne i nie napiszę czegoś głupiego, czy tak się to odmienia itp. Nie mam tej pewności i tego wyrobienia. Nie tylko przy rosyjskim zresztą. A to ważne
Hah, co do literatury branżowej i naukowej, mój jeden promotor stwierdził, że nie trzeba specjalnie uieć rosyjskiego, bo wszystko jest napisane po angielsku, tylko cyrylicą

Webook
Filmweb
Last.fm
Stary 2011-06-27, 23:43   #201
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia

Podobieństwo do polskiego jest mylące, zarówno w słowach, jak i gramatyce, przypadkach etc.
Три зелёных яблока, a nie trzy zielone jabłka
Вижу коров и лам. zamiast Widzę krowy i lamy - przymiotniki i pодительный падеж множественного числа dla mnie były najgorsze.

Szczególnie niebezpieczne jest to -ся, bo kiedyś chciałam zaszpanować przed swoim chłopakiem, i zamiast powiedzieć żeby poszedł sprzątać, to rzekłam : Убирайся!
Zostałam pouczona o drobnej różnicy znaczeniowej wynikającej z dodania zwrotności i żebym tak nie mówiłą, unless I really mean it .
Stary 2011-06-28, 12:58   #202
_Matilde_
Biała Dama

Pamiętam z zamierzchłych czasów że jest subtelna róznica między słowami pisać i sikać po rosyjsku... chyba w związku ze znakiem miękkim. Poza tym, fakt, niektóre słowa znaczą co innego niż po polsku, tapczan to диван , dywan to кавёр, a kawior to икра. Ale trudno żeby nie. Nikt nie będzie mówił po rosyjsku nie znając go, tym niemniej uważam języki za podobne i naukę rosyjskiego dla polaków za bardzo łatwą

Webook
Filmweb
Last.fm
Stary 2011-06-30, 21:48   #203
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia

Też uważam że w sumie nauka jest łatwa, ale w związku z tym tym bardziej nie rozumiem osób które na lektoracie mają z niego dwóje czy tróje.

Różnica między sikać a pisać zawiera się w akcencie.
писать, -аю, -ает (мочиться)

писать, пишу, пишет (Уметь изображать буквы)
Stary 2011-06-30, 22:43   #204
_Matilde_
Biała Dama

O, właśnie. Dzięki za przypomnienie
Dopeiro teraz zobaczyłam związek tego wątku z moim avatarem - to screen z rosyjskiego teledysku

Webook
Filmweb
Last.fm

Edytowane przez _Matilde_
Czas edycji: 2011-06-30 o 22:44
Stary 2011-07-24, 14:03   #205
sabbatha
Zakorzenienie

dziewczyny chcę sprawić znajomemu w ramach dopingu do przypomnienia sobie języka książkę po rosyjsku, najlepiej jakąś typowo męską. jakieś pomysły? raczej nie podręcznik, to ma być bardziej symboliczny prezent

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-26, 12:26   #206
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia

Do głowy pierwsze przyszło mi http://allegro.pl/listing.php/search...ategory=0&sg=0 , to książeczki dla dzieci w typie elementarza, trącące lekko polityką (te parady na placu czerwonym, pionierzy etc)

A typowo męskie książki to może być np. modne ostatnio Metro 2033, albo jakieś sci-fi Łukjanienki. Albo po prostu jakaś klasyka?
Stary 2011-07-26, 14:52   #207
sabbatha
Zakorzenienie

dobra juz wybralam http://www.empik.com/lewiatan-akunin...0128,ksiazka-p ma objaśnienia :P

Stary 2011-07-27, 12:33   #208
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia

A, myślałam ze chodzi Ci o książkę po rosyjsku
Stary 2011-07-27, 12:38   #209
sabbatha
Zakorzenienie

tzn wzielam wersje po rosyjsku, zle zalinkowalam takie wydawnictwo ze sa tez objasnienia trudnych wyrazow

Stary 2011-08-04, 08:48   #210
nadiuszka
Raczkowanie

Boże! kto pisał nazwę tego wątku?

to ma być tak "Вы говорите по-русски?" Zmieńcie już wkońcu nazwę!

ну и конечно же я могу с вами поговорить на русском, потому что это мой родной язык. польский - второй родной

скоро приеду в Польшу и могу что-нибудь привезти на русском (фильмы на DVD, книгу, журналы, а накладки на клавиатуру у нас на каждом углу продают)
надо наверное конкурс объявить и выигравшая получит подарок

Edytowane przez nadiuszka
Czas edycji: 2011-08-04 o 10:24
nadiuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości