![]() |
#241 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przyjazny szpital- tam warto rodzić!
przytoczyłam tylko co mówiła położna i pewnie miała na myśli szpitale warszawskie, bo w tych mniejszych miejscowościach wiem, że kąpią, a już z kilkoma opiniami się spotkałam właśnie, że w szpitalu warszawskim dziecko nie było kąpane
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Zadomowienie
|
SZPITAL KOLEJOWY KATOWICE - GORĄCO POLECAM!!!
11 lutego wieczorem trafiłam do szpitala ze skurczami, miałam rozwarcie na 1 palec więc kazali chodzić ale do 22 nic nie postępowało więc poszłam spać. Niestety całą noc męczyły mnie bóle z krzyża (okropne) i tylko drzemałam między kolejnymi skurczami (co 4-8 minut). O 5 wzieli mnie na porodówke gdzie okazało się że nie ma żadnych postępów a skurcze spadły do minimum... o 7 zaproponowano mi oxy ostrzegając że będzie bolało bardziej niż normalnie ale się zgodziłam. Od 7 zaczął się rzeczywisty poród i trwał 3:30 ![]() ![]() ![]() ![]() ogólnie wszystko rewelacyjne! Sala do porodów rodzinnych składa się z pokoiku gdzie jest kanapa, czajnik elektryczny i tv i tam można np. skakać na piłce, posiedzieć na sako czy w ogóle pobyć z TŻ, jest też prysznic do którego bardzo zachęcają i wc. Ostatnią faze (parte) trzeba na fotelu do rodzenia spędzić ale jak dla mnie było ok ![]() ![]() ![]() Do szpitala – podkład na materac, przybory toaletowe, podkłady hig., papier toalet., koszula do karmienia, stanik! (może być normalny ale żeby był bo piersi lepiej znosza laktacje w staniku), można majtki nosić (nawet po sn), klapki pod prysznic, dla dzidzi: oliwka, pampersy i chusteczki nawilżane. ad. kąpieli - kąpano dzieci codziennie rano ![]() Edytowane przez agape Czas edycji: 2011-03-08 o 09:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
Witam, chciałabym się przyłączyc i podpytać o szpital bielanski. Cy któraś z Was zna o nim opinie?? Jak wygląda opieka, czas odwiedzin i w ogóle??
Zaba, widzę, że byłaś tam na ktg, ale z powodu braku miejsc Cie odesłali. Nie brałam tego szpitala pod uwagę, ale mój lekarz własnie tam przeszedł, a ja mam mega skoki ciśnienia, opuchnięte nogi i jestem dziś 2 dzień po terminie. Jutro mam jechać na ktg i chce juz jechać do szpitala w którym ewentualnie chce rodzic, bo wiadomo jak ciśnienie będzie wysokie to już tam zostanę. Dzieki za jakiekolwiek info. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja biorę go pod uwagę. Luksusów nie ma, lekarze i pielęgniarki potrafią być opryskliwi i niemili, ale zależy na kogo się trafi. Jak masz tam swojego lekarza, to ja myślę, że możesz tam rodzić ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Wtajemniczenie
|
A może jest tu ktoś kto ma jakieś świeże doświadczenia z Gdyni lub okolic? Nie stać mnie na zapłacenie 6tyś. za poród w swissmedzie w Gdańsku :/ o szpitalu Redłowskim słyszałam wiele złych opinii więc raczej rozważam Wejherowo ale tam z kolei nie mam co liczyć na znieczulenie podobno:/
Na szczęście mam jeszcze trochę czasu na decyzję, jestem w 12 tygodniu dopiero.
![]() |
#247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na ZZO możesz liczyć jedynie na Klinicznej (dają na żądanie) i jak się uda (tzn. akurat jak w szpitalu będzie anestezjolog) to w Wojewódzkim. No i chyba wszędzie są problemy z cc, a zwłaszcza w Wojewódzkim. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
Relacja z porodu na Inflanckiej marzec 2011
Generalnie jestem zadowolona, ale poród praktycznie bezproblemowy. Pierwsze co - Izba przyjęć - nowoczesna, podczas akcji porodowej zostałam przyjęta bardzo szybko, lekarz b. sympatyczny z niepolskim akcentem, rzeczowy ale jak najbardziej ok. Zaraz potem przebieranki we własne ciuchy i fru z mężem na 3 piętro. Ja na salę przedporodową, mąż na "poczekalnię" przed salą. Sala przedporodowa - cztery łóżka - w czasie skurczy przedzielane "ścianką"- także nowocześnie, z dozorem pielęgniarek, na mojej zmianie były miłe babeczki. Podpięły mnie do ktg i w ciągu godziny dostałam rozwarcia na sześć palców, dostałam też zastrzyk w tyłek na rozluźnienie dolnej partii ciała - głowa dziecka już mocno napierała. W tym samym czasie sala porodowa ( jedna z bodajże 8 nowoczesnych sal) zwolniła się i mogłam z mężęm przejść do jednej z nich. Trafiła mi się najnowocześniejsza podobno bo z tym bajeranckim kołem do porodu ![]() ![]() Podsumowanie sali porodowej - miło, czysto, przyjemnie, intymnie. Pielęgniarki - nie mogę narzekać. ZZO - bez problemu, podobnie rodzenie rodzinne Nie myją noworodków, możliwe że tylko główkę plus ubieranie w ubranka przyniesione przez rodziców. Jedyny minus to taki że nacięto mnie aż po pupę a to jeden z boleśniejszych szwów bo rozległy, pękł mi krwiak i pupę mam jakby mi conajmniej Beckham przykopał ![]() (c.d.n ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Zadomowienie
|
A czy ktoś rodził w ostatnim czasie w szpitalu Rydygiera w Krakowie? Niestety jestem zmuszona tym razem rodzić właśnie tam, bo położna się przeniosła do tego szpitala i kompletnie nie wiem jak tam jest, jakie warunki i jakie wrażenia ogólne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
Mi ten szpital ze względu na sale poporodowe odradzała lekarka, która tam pracuje i przyjmuje również prywatnie.
![]() |
#252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja odradzam też z innych powodów- ale o tym pisałam wyżej. Jeśli wiesz że będziesz mieć bezproblemowy porod, jak ŻURAWINKA to jedź- porodówka jest rzeczywiście super nowoczesna, natomiast jesli będą komplikacje- moze być nieciekawie ![]() no i pobyt na położnictwie- rosja carska...zimno, wrednie i żyć się odechciewa
![]() |
![]() |
#253 |
Wtajemniczenie
|
listopadowa80 dzieki za info
![]() Ja jestem w pierwszej ciąży więc nie wiem czy bedę chciała zzo czy nie ale zawsze fajnie jest mieć tylną furtkę ![]()
![]() |
#254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Minusy - zimno - w nocy 20 stopni i cienki kocyk - radzę zabrać gruby szlafrok - brak info jak dbać o szwy, o dziecko, czy niedojada itd. , brak info o mleku mm czy trzeba dać - u nas nastąpił duży ubytek wagi i dowiedziałam się o tym w poniedziałek kiedy miałam już opuscić ten nieszczęsny przybytek, ze muszę zostać chyba że dokarmię dziecko w ciągu kilku godzin - bitwa z butlą - piersią nauczyłam się karmić dopiero w domu - brak info jakie szczepienia ma dziecko - dowiadujemy się przy wypisie, podobnie z tajemniczą " piętką" - jeśli chcemy się dowiedziec czegokolwiek szukamy lekarza który przemieszcza się po szpitalu, newiadomo kogo pytać - jedzenie - sławne jedna ósma pomidora i listek sałaty ![]() - łazienki - okazuje sie że higiena o krocze jest bardzo ważna ale trudna z jednym prysznicem ledwo ciurkającym wodą i dwoma wc. Nie brak tylko pap. toal. i ligniny na korytarzach. - sale 4/5 osob., ciasnawe, ja nie miałam nawet szafki ale za to miejscówkę przy kaloryferze ![]() Plusy - dzieciaki są ważone, sprawdzane pod kątem żółtaczki i pani lekarz która dziecko ogląda jest kompetentna, na moje pytanie odpowiedziała nawet przez tel. i powiedziała jak dokarmić za co jestem jej wdzięczna ![]() - dosyć szybko się wychodzi ( a tego pragną tam wszystkie) - dwa razy dziennie sprawdzają krocze Neutrale - Każdy papierek załatwia się osobno, dla siebie na wyjście osobny, dla dziecka, dodatkowo szpitalne papiery odbiera przy przychodni - Najlepiej przyjść od razu do szpitala z własnym sprzętem czyli butlą I na koniec zdjęcie szwów - zależnie na kogo traficie możecie być niemile lub mile potraktowani, w całej ciąży to tutaj trafiła mi się pierwsza niemiła pielęgniara - tleniona blondyna. Zdjęcie odbywa się w przychodni przyszpitalnej, mi nie zdjęto bo " źle dbałam o szwy" i poinformowano mnie żebym coś z tym zrobiła ( miałam rozcięcie do tyłka i rozległego krawiaka z opuchnięciem który dopiero teraz w drugim tygodniu zaczyna się wchłaniać) Jak dbac o szwy tego pielęgniarka nie wyjasniła. Druga wizyta była już normalna, dużo zależy od człowieka, delikatnie zdjąć szwy też widać można. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
Żurawinko, a doszły Cię może słuchy, kiedy mają otworzyć nową poporodówkę? Bo tam też ponoć remont trwa i niedługo mają skończyć...
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
Brumek mieli skończyć dawno tzn. chyba z nadejściem wiosny ale powiem szczerze że na to się nie zanosi tak szybko. Fajnie że odnowiono sale porodowe ( naprawdę niebo a ziemia w porównaniu do takiej patologii czy sal poporodowych) bo komfort jest naprawdę duży, jest to duży plus tego szpitala. Ale prace nad resztą jak dla mnie stanęły - raz słyszałam jakieś wiercenia i to wszystko, z zewnątrz powiewają płachty folii, nie widać toczących się prac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Zurawinko
![]()
![]() |
#258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- Wejherowo: nie ma możliwości zzo, nacisk na poród sn, warunki ok, lekarze i położne ok. - Redłowo: bardzo skrajne opinie, wszystkie moje znajome szczerze odradzały (jedynie lekarze i położne na porodówce ok), najgorsze opinie dotyczą patologii. Brak możliwości zzo, porody głównie sn, ale jakby co to nie zwlekają z cc do ostatniej chwili. Warunki - zastrzeżenia głównie do łazienki. - Zaspa: brak możliwości zzo, raczej nacisk na porody sn, lekarze ponoć super, położne -hmm. Warunki b. dobre, świetny oddział patologii noworodka. - Wojewódzki: w teorii możliwość zzo (po uprzednim spotkaniu z anestezjologiem), w praktyce rzadko kiedy jest anestezjolog w szpitalu... Zdecydowanie nacisk na sn; chyba jedynym wskazaniem do cc jest tam ułożenie poprzeczne płodu... Lekarze i położne chwaleni, warunki b. dobre. - Kliniczna: zzo na żądanie (wow! Jedyny szpital w całym Trójmieście!), nie zwlekają z cc jak w innych szpitalach. Niestety brak empatii do pacjentek i, jako że to szpital uniwersytecki, obecność studentów podczas badania ginekologicznego przed porodem, ich obecność podczas porodu i obchodów. Na ich 'udział' można oczywiście nie wyrazić zgody, no ale później to może być różnie... Aha - b. dobre warunki i dobry oddział patologii noworodka. Ja, mimo iż zdecydowanie najbliżej mam do Redłowa, raczej na chwilę obecną najbardziej rozważam Wojewódzki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jesli bedziesz rodzić w sierpniu to jest jedyny plus- pewnie bedzie ciepło- nie trzeba sie martwić ze się przeziębisz a dziecko zapalenia płuc się nabawi- bedziesz miała chłodek choć bez klimatyzacji ![]()
![]() |
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
Ja sobie czytałam o tym szpitalu na forach i tez myślałam, ze skoro tyle remontują, to się wyrobią do marca, ale mnie ginka wyprowadziła z błędu
![]()
![]() |
#261 |
Zakorzenienie
|
Witam, poród przede mną więc nie bardzo mogę coś polecać, ale dzięki mojej przyjaciółce dowiedziałam się o Szpitalu Położniczym przy ulicy Ujastek w Krakowie, ona była bardzo zadowolona, mam nadzieję że ja też będę. Ktoś słyszał i może się wypowiedzieć na ten temat?
Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Zadomowienie
|
sama wszystko musisz robić przy dziecku od razu po porodzie. Jak się czujesz dobrze to ok, ale jak nie to masakra. Może ja trafiłam na zły okres bo grypowy i oddział był zamknięty więc mi nikt nie mógł przyjść pomóc z powodu zakazu odwiedzin.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zadomowienie
|
Ale chyba w każdym szpitalu musisz od razu zajmować się dzieckiem i wszystko koło niego robić (poza kąpaniem) Wydaje mi się że to nic niezwykłego nie jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
Dokladnie, teraz to jest standard.
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#268 |
Zadomowienie
|
No akurat moja kuzynka rodziła 2 miesiące wcześniej w innym szpitalu i tam gdy poproszono np w nocy o opiekę nad dzieckiem aby się można było przespać to panie zabierały dziecko i si nim zajmowały. (Rydygier w Krakowie)
Może tak jest obecnie w większości spzitali ze nie pomagają ale ja uważam ze jest to bez sensu. Jak są osoby które dobrze przeszły poród to ok mogą zajmowac się dzieckiem ale np ja byłam taka slaba że bałam się że zemdleję z dzieckiem na ręku. Ciekawe co by wtedy personel medyczny zrobił gdyby dziecku się coś stało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Zakorzenienie
|
Tak czy owak to nie jest kiepska opieka po porodzie, tylko obecny standard, u mnie położne tylko kąpały dzieci (ewentualnie mogły przewinąć, jeśli akurat przed kąpielą/badaniem coś się przydarzyło
![]()
![]() |
#270 |
Zadomowienie
|
Jak ktoś się źle czuje, słabo to nie musi nosić dziecka, przecież przy każdym łóżku jest takie "akwarium" (sorry za to porównanie, ale ja miałam takie skojarzenia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:03.