Dziewczyny, BIERZCIE DOTACJE ! - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-06, 21:21   #241
szugarbejb
Zakorzenienie

Dot.: Dziewczyny, BIERZCIE DOTACJE !

Cytat:
Napisane przez angel001 Pokaż wiadomość
można nawet nie prowadzić działalności, a opłacać tylko ZUS (oczywiscie dla firm, które nie zainwestowały sporych sum, np e-sklep z magazynem w domu).
Bo prowadzenie firmy w praktyce oznacza właśnie opłacanie zusu.
Cytat:
jednak nie zarabiam na siebie, ale opłacam ZUS przez cały rok, dokładam ze swojej kieszeni jesli trzeba). Czy wtedy wszystko jest w porządku i nie trzeba zwracać pieniędzy?
Tak. Nie możesz ani zakończyć ani zawiesić działalności przez rok i musisz opłacać zus, Tyle.
Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
No ja akurat wierzę, że Mariola13 uzyskała taką informację. W moim województwie na 11 projektów tylko w jednym była możliwość przeznaczenia kwoty na środki obrotowe. No i jeśli ktoś za całość dofinansowania chciałby zakupić towar, to do projektu by się nie dostał .
Słuchaj, ale w działaniu 6.2 (które nas interesuje w tym wątku) po prostu jest to niemożliwe, bo zgodnie z wytycznymi właśnie po to jest to działanie - na inwestycję w środki trwałe i obrotowe.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 15:41   #242
kesii
Raczkowanie

cześć dziewczyny.
przez przypadek natknęłam się na ten wątek. koleżanka poprosiła mnie o pomoc przy sporządzeniu wniosku do 6.2. tak się składa, że mam praktykę bo w funduszach robię już kilka lat. i nic nie jest takie fajne w przypadku dotacji, jak to jest napisane w regulaminach.
tak na prawdę wszystko zależy od sprawdzającego wniosek- pomyślcie sobie, chętnych są tysiące, więc w sumie przyznanie dotacji zależy od atrakcyjności i realności pomysłu na biznes. jeżeli można uzyskać dotację tylko na środki obrotowe to pomyślcie, tak na zdrowy rozum, który oceniający będzie chciał przyznać ją, np. na zakup towaru, skoro ma tysiąc innych wniosków atrakcyjniejszych pod względem właśnie budowy kapitału przedsiębiorstwa, czyli inwestycji w środki trwałe.

ale zawsze warto próbować. nigdy nie wiadomo co się spodoba oceniającym.
kesii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 15:52   #243
angel001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Bo prowadzenie firmy w praktyce oznacza właśnie opłacanie zusu.
Tak. Nie możesz ani zakończyć ani zawiesić działalności przez rok i musisz opłacać zus, Tyle.
Dziękuje Szugar
sprawdzałam tak jak ktoś wcześniej napisał, i w opolskim jak narazie nie ma dotacji 6.2.
Stary 2011-03-18, 01:41   #244
nadia_
Raczkowanie

Kochane, mam nadzieję, że nie rozśmieszy Was moje pytanie, ale czy wiecie czy w najbliższmy czasie pojawią się nabory do konkursów w pomorskim? Mam wrażenie, że większość do których udało mi się dotrzeć skierowana była do osób mieszkających w Czułchowie, Starogardzie Gdańskim... Jestem zameldowana w Gdyni i chciałabym uruchomić firmę cateringową lub otrzymać dofinansowanie do działającej restauracji mojego partnera. Jestem w stanie zawieszenia studentką z absolutorium bez obrony, mój partner wziął w zeszłym roku dotację z up, w kwietniu może zakończyć działalność. Z jakich dotacji możemy skorzystać? Biorę wszystko e-biznes również Będę bardzo wdzięczna za pomoc!

Pozdrowienia
nadia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 11:25   #245
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kesii Pokaż wiadomość
tak na prawdę wszystko zależy od sprawdzającego wniosek- pomyślcie sobie, chętnych są tysiące,
Tak? To ciekawe, bo np. w województwie dolnośląskim organizuje się 2 lub 3 nabory, ponieważ chętnych jest tak mało. KLIK - link do artykułu.
Cytat:
jeżeli można uzyskać dotację tylko na środki obrotowe to pomyślcie, tak na zdrowy rozum, który oceniający będzie chciał przyznać ją, np. na zakup towaru, skoro ma tysiąc innych wniosków atrakcyjniejszych pod względem właśnie budowy kapitału przedsiębiorstwa, czyli inwestycji w środki trwałe.
Taaaaa, tysiące A na co komu inwestycja w środki trwałe, np. 4 komputery w firmie usługowej, jak nie będzie miał klientów na te usługi ? A sklepik z pamiątkami może się utrzyma ?
Cytat:
Napisane przez angel001 Pokaż wiadomość
Dziękuje Szugar
sprawdzałam tak jak ktoś wcześniej napisał, i w opolskim jak narazie nie ma dotacji 6.2.
Czekaj cierpliwie, sprawdzaj co miesiąc

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
Stary 2011-03-18, 11:44   #246
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Tak? To ciekawe, bo np. w województwie dolnośląskim organizuje się 2 lub 3 nabory, ponieważ chętnych jest tak mało.
Tu akurat nie problem z brakiem chętnych.Bo ludzie chcą,ale nie spełniają tak ostrych kryteriów.No jak szukają kobiet z branży górnictwo czy hutnictwo i jeszcze z małych i średnich firm to trudno się dziwić.
A wystarczyłoby zrobić w pierwszej kolejności dla spełniających kryteria a jak zostaną miejsca dla pozostałych.
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 11:51   #247
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
Tu akurat nie problem z brakiem chętnych.Bo ludzie chcą,ale nie spełniają tak ostrych kryteriów.
Czyli nie chcą. Wielu ludzi pracuje w hutnictwie czy górnictwie, ale nie chcą zakładać własnej firmy, wolą małą i niepewną pensję, ale stałą.
W moim programie przyjęto ok. 120 kobiet, a chętnych było ok. 160. Nie widzę tu ani tysięcy, ani szczególnych trudności.
Dodatkowo, biorąc pod uwagę, że ogrom wniosków jest odrzucanych z powodu tego, że ludzie nie potrafią czytać ze zrozumieniem (kwestie formalne) i piszą złe wnioski (jak można było zobaczyć w tym wątku) - osoba rozgarnięta, ambitna i zdeterminowana ma ogromne szanse.

Cytat:
(...)
Stary 2011-03-18, 13:19   #248
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Po prostu dość nietrafiony pomysł robić to tylko i wyłącznie dla tej grupy osób.Tym bardziej,że dla pracujacych,a nie bezrobotnych.Też bym nie zaryzykowała zabawy w firmę mając pracę.Na takie dotacje, z których każdy może skorzystać chętnych jest o wiele więcej.Mój mąż 3 razy składał o dotacje z UP, wzywali go co parę dni na rozmowy, wszystko było pięknie ładnie,a na końcu i tak powiedzieli,ze się fundusze skończyły

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Cytat:
W moim programie przyjęto ok. 120 kobiet, a chętnych było ok. 160.
No jednak ta jedna czwarta kobiet odeszła z kwitkiem.

---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ----------

Cytat:
Czyli nie chcą. Wielu ludzi pracuje w hutnictwie czy górnictwie, ale nie chcą zakładać własnej firmy, wolą małą i niepewną pensję, ale stałą.
Dodatkowo, biorąc pod uwagę, że ogrom wniosków jest odrzucanych z powodu tego, że ludzie nie potrafią czytać ze zrozumieniem (kwestie formalne) i piszą złe wnioski (jak można było zobaczyć w tym wątku) - osoba rozgarnięta, ambitna i zdeterminowana ma ogromne szanse.
Założenie firmy jest ryzykowne i też niepewny zarobek więc się wcale nie dziwię.Co innego,jak ktoś nie ma wcale pracy to kombunuje,próbuje coś wymysleć.ale mając zatrudnienie nic dziwnego,że człowiek chce się go trzymać.
No to już ewedentnie ich wina.Jednak jest wiele osób co wszystko zrobią dobrze,a się nie dostają z braku miejsc.

Edytowane przez maharet1092
Czas edycji: 2011-03-18 o 13:22
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 14:41   #249
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
W moim programie przyjęto ok. 120 kobiet, a chętnych było ok. 160. Nie widzę tu ani tysięcy, ani szczególnych trudności.
No to trochę się zmieniło od czasu twojej dotacji. Obecnie jest większa świadomość, że takie projekty są organizowane, a co za tym idzie, więcej ludzi aplikuje. W moim województwie na projekty zgłasza się 300-500 chętnych, na ok. 40-60miejsc. Preferowane są kobiety, os. ze wsi, os. do 24 r. życia i jak nie jesteś w jednej z tych grup, to twoje szanse są prawie zerowe.
xzora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 15:35   #250
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
No to trochę się zmieniło od czasu twojej dotacji.
Stan z zeszłego miesiąca - miejsc 60, chętnych 89.

Cytat:
(...)
Stary 2011-03-18, 16:22   #251
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

szugarbejb- nie wiesz, czy we Wrocławiu któreś ze szkoleń oferowało przy okazji opiekę dla dzieci uczestniczek?
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 16:24   #252
szugarbejb
Zakorzenienie

Wszystkie, które znam, oferowały zwrot pieniędzy za opiekę nad dzieckiem, natomiast nie kojarzę, żeby same zapewniały opiekę, niestety.

Cytat:
(...)
Stary 2011-03-18, 16:29   #253
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Wszystkie, które znam, oferowały zwrot pieniędzy za opiekę nad dzieckiem, natomiast nie kojarzę, żeby same zapewniały opiekę, niestety.
Nie no, to mi wystarczy, super, dzięki
No to biorę się za poszukiwanie projektu dla siebie
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-19, 00:12   #254
ROZ-ter-KA
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem osoby takie jak Ty, czyli takie, które nie potrafią czytać, nie powinny zakładać firmy.
A moim zdaniem osoby , które nie potrafią zachowac kultury , nie powinny zajmowac sie doradzaniem innym.

Edytowane przez ROZ-ter-KA
Czas edycji: 2011-03-19 o 00:18
ROZ-ter-KA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-19, 15:37   #255
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ROZ-ter-KA Pokaż wiadomość
A moim zdaniem osoby , które nie potrafią zachowac kultury , nie powinny zajmowac sie doradzaniem innym.
Jeśli masz jakieś rozterki stricte na temat mnie, to najodpowiedniejszym sposobem przekazania ich byłoby PW albo zgłoszenie ich moderatorowi, nie sądzisz ? Bo Twoja wypowiedź nijak ma się do wątku, a świadczy jedynie o jakichś tam okołonocnych frustracjach.

Cytat:
(...)
Stary 2011-03-31, 10:05   #256
Siomka
Przyczajenie

Kobitki pomóżcie!
Jestem na etapie pisania biznesplanu do projektu i chciałabym przeprowadzic ankietę, zeby założone zyski poprzeć czymś konkretnym. Chciałabym zamieścić tę ankietę między innymi na Wizażu tylko nie mam pojecia jak to zrobić. Wiem, że dziewczyny zamieszczaja tu ankiety (linki). W zwiazku z tym ma prośbę, czy któraś z Was mogłaby poinstruować mnie jak krok po kroku to zrobić?
Bardzo liczę na Waszą pomoc
Jeśli takie pytanie gdzieś juz było, to proszę nie bijcie.

A co do duzej ilosci chetnych na dotacje, to cos o tym wiem. Ja przeszłam horror przy składaniu wniosku. Policja była wzywana dwa razy, musiała przyjechać ochrona, nawet prasa i radio sie pojawiły, taki był cyrk!
Stary 2011-03-31, 10:24   #257
Elle_
Raczkowanie

Zastanawiam się nad dotacjami na otwarcie firmy. Słyszałam plotki że w tym roku o wiele trudniej jest dostać dotacje, czy to prawda?
Elle_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-31, 12:16   #258
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Siomka Pokaż wiadomość
Kobitki pomóżcie!
Jestem na etapie pisania biznesplanu do projektu i chciałabym przeprowadzic ankietę, zeby założone zyski poprzeć czymś konkretnym. Chciałabym zamieścić tę ankietę między innymi na Wizażu tylko nie mam pojecia jak to zrobić. Wiem, że dziewczyny zamieszczaja tu ankiety (linki). W zwiazku z tym ma prośbę, czy któraś z Was mogłaby poinstruować mnie jak krok po kroku to zrobić?
Bardzo liczę na Waszą pomoc
Jeśli takie pytanie gdzieś juz było, to proszę nie bijcie.
najłatwiej założyć wątek (np. na plotkowym albo na businesswoman) i podać link do ankiety utworzonej np. na web ankieta pl

też jestem na etapie pisania biznesplanu

Cytat:
Napisane przez Elle_ Pokaż wiadomość
Zastanawiam się nad dotacjami na otwarcie firmy. Słyszałam plotki że w tym roku o wiele trudniej jest dostać dotacje, czy to prawda?
jest więcej chętnych, a czy mniej miejsc? najlepiej zadzwonić do swojego WUP i się zapytać

ja aktualnie jestem na projekcie, gdzie jest bardzo duża szansa na dotację. Jest 60 uczestników, a dotacja jest przewidziana dla 51 osób. Chętnych do projektu było 400.
Stary 2011-03-31, 23:27   #259
Siomka
Przyczajenie

Dzięki wielkie xzora!
Lecę zakładać wątek!
Stary 2011-04-13, 11:09   #260
kadu87
Raczkowanie

witam!

Chciałabym odświeżyć wątek.
Chciałabym otworzyć działalność gospodarczą a konkretniej wypożyczalnie drobnego sprzętu budowlanego (zagęszczarki, betoniarki, młoty wyburzeniowe itp.) akurat w moim mieście (dość małym) jest na to zapotrzebowanie (z powodu braku takiej firmy mieszkańcy jeżdżą 40km do sąsiedniego miasta aby wypożyczać takie sprzęty.
Niestety ale nie dam rady w kwestii dotacji z Urzędu Pracy, z prostego powodu: nie mam 2 osób wymaganych z minimalnymi dochodami w wysokości 150% najniższej krajowej. Tak się złożyło że wszyscy których znam pracują "za najniższa krajową", są na zasiłkach albo niskich emeryturach.
Jestem osobą młodą (24 lata), skończyłam studia na politechnice związane z zarządzaniem oraz inżynierią (posiadam tytuł inżyniera).
Niestety ale aktualnie w moim województwie (podlaskie) nie ma żadnego aktywnego naboru na program dotacji . Czytałam trochę o programie 6.2 i ten najbardziej by mi odpowiadał. kwestia lokalu pod działalność nie jest dla mnie problemem bo wypożyczalnia byłaby na mojej posesji (działka z domem i garażem, i właśnie w garażu wyodrębnione byłoby pomieszczenie z wejściem od strony ulicy na pomieszczenie biurowe). Cała kwota dotacji byłaby przeznaczona na zakup sprzętów budowlanych, ewentualnie zakup komputera.
Chciałabym również ubiegać się o wsparcie pomostowe. Gdyż utrzymanie sprzętów budowlanych wiąże się z częstymi przeglądami i drobnymi konserwacjami sprzętu w czasie eksploatacji.

Widzę że na tym forum jest bardzo dużo Wizażanek znających się na temacie. Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc w postaci rad i informacji "jak to wszystko ruszyć". Z góry dziękuje. Pozdrawiam
kadu87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-13, 11:52   #261
szugarbejb
Zakorzenienie

Jeśli w Twoim województwie nie ma naboru, to niestety Ci nie pomożemy, musisz czekać na kolejne tury naborów w następnej połowie roku.

Jeśli mieszkasz na wsi, w małej miejscowości (do 20 tys. mieszk.), mogłabyś starać się o refinansowanie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Ale tak jak piszę, jest to refinansowanie, czyli najpierw musiałabyś zainwestować swoje pieniądze, które później zostałyby Ci zwrócone (do 50% inwestycji).

Cytat:
(...)
Stary 2011-04-13, 17:39   #262
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kadu87 Pokaż wiadomość
Niestety ale nie dam rady w kwestii dotacji z Urzędu Pracy, z prostego powodu: nie mam 2 osób wymaganych z minimalnymi dochodami w wysokości 150% najniższej krajowej. Tak się złożyło że wszyscy których znam pracują "za najniższa krajową", są na zasiłkach albo niskich emeryturach.
przy dotacji z Unii też musisz mieć zabezpieczenie, najczęściej w postaci poręczyciela lub weksla, każdy projekt jest inny więc musisz doczytać w regulaminie

Cytat:
Cała kwota dotacji byłaby przeznaczona na zakup sprzętów budowlanych, ewentualnie zakup komputera.
dopytaj się, czy przypadkiem w twojej działalności zakup sprzętów budowlanych nie podchodzi pod środki obrotowe. Jeśli tak, to zasadniczo nie możesz ich kupić za kasę z dotacji. W sumie to też zależy od projektu, w niektórych można środki obrotowe kupować (np. do 25%, w innych nie).

Co do wsparcia pomostowego, to też się upewnij, czy takie przeglądy sprzętu będą mogły być z niego pokryte. Pod co je podciągniesz? To jest katalog wydatków zamkniętych obejmujący:
- koszty zus
- koszty administracyjne (w tym czynsz)
- koszty eksploatacji pomieszczeń (w tym opłaty za energię, wodę)
- koszty opłat telekomunikacyjnych
- koszty usług pocztowych
- koszty usług kserograficznych
- koszty usług księgowych
- koszty związane z ubezpieczeniem osób i mienia
- koszty usług prawnych
- koszty drobnych materiałów biurowych
- koszty działań informacyjno - promocyjnych

Pytanie do dziewczyn, które dostały dotację:Po jakim czasie od podpisania umowy dostałyście przelew? czy mocno zredukowali wam kwotę wsparcia?
Stary 2011-04-13, 18:40   #263
kadu87
Raczkowanie

Cytat:
przy dotacji z Unii też musisz mieć zabezpieczenie, najczęściej w postaci poręczyciela lub weksla, każdy projekt jest inny więc musisz doczytać w regulaminie
słyszałam że zabezpieczenie może być bankowe lub właśnie weksel. Dom jest zapisana tylko na mnie i jest wart dużo więcej niż kwota dotacji więc chyba w kwestii zabezpieczenia nie byłoby problemu.

Czy województwa które mają aktywny program dotacji mogą się zmienić np. miesiąc po miesiącu? Czy tak jak wyżej napisane raz w półroczu?

oj coś widzę że prędzej uzbieram i zainwestuje własną gotówkę niż załapie się na jakąś dotacje...

Edytowane przez kadu87
Czas edycji: 2011-04-13 o 18:42
kadu87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-13, 18:56   #264
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Czy województwa które mają aktywny program dotacji mogą się zmienić np. miesiąc po miesiącu? Czy tak jak wyżej napisane raz w półroczu?
zadzwoń do WUP
programy są rozpisywane na cały rok, ale często w jednym roku jest kilka tur, każdy projekt w innym miesiącu może startować
Stary 2011-04-15, 17:30   #265
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
dopytaj się, czy przypadkiem w twojej działalności zakup sprzętów budowlanych nie podchodzi pod środki obrotowe.
Jeszcze raz powtarzam, że aktywa obrotowe, jak sama nazwa wskazuje, to środki które można zbyć (lub produkty, z których takie środki się wytwarza) i za nie na przykład kupić inne (obrót). Jeśli dziewczyna chce maszyny wypożyczać to w jaki sposób jest to środek obrotowy ?
Cytat:
Co do wsparcia pomostowego, to też się upewnij, czy takie przeglądy sprzętu będą mogły być z niego pokryte. Pod co je podciągniesz?
Myślę, że są to spokojnie koszty eksploatacyjne, niekoniecznie muszą to być koszty eksploatacyjne nieruchomości.
Cytat:
Pytanie do dziewczyn, które dostały dotację:Po jakim czasie od podpisania umowy dostałyście przelew? czy mocno zredukowali wam kwotę wsparcia?
Ja dostałam dokładnie po 6 dniach. A co to znaczy "zredukowali" ? Ja dostałam tyle, o ile wnioskowałam, tak jak wszystkie dziewczyny z mojego programu.
Cytat:
słyszałam że zabezpieczenie może być bankowe lub właśnie weksel. Dom jest zapisana tylko na mnie i jest wart dużo więcej niż kwota dotacji więc chyba w kwestii zabezpieczenia nie byłoby problemu.
Czekaj, Ty chcesz zastawić dom, czy chcesz wziąć kredyt pod dom ?
Cytat:
Cytat:
zadzwoń do WUP
programy są rozpisywane na cały rok, ale często w jednym roku jest kilka tur, każdy projekt w innym miesiącu może startować
W każdym województwie w ciągu roku są tylko dwie tury konkursów wyłaniania instytucji pośredniczących II stopnia.

Cytat:
(...)
Stary 2011-04-16, 09:56   #266
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli dziewczyna chce maszyny wypożyczać to w jaki sposób jest to środek obrotowy ?
Ja nie piszę, że na pewno tak te maszyny sklasyfikują, tylko, żeby się upewniła (może projektodawca uznać, że maszyny są dla niej towarem). Po tym co widzę u siebie w projekcie, wcale bym się nie zdziwiła (najpierw mówią jedno, potem drugie, na to samo pytanie rożnym osobom udzielają innych odpowiedzi).

Cytat:
Ja dostałam dokładnie po 6 dniach. A co to znaczy "zredukowali" ? Ja dostałam tyle, o ile wnioskowałam, tak jak wszystkie dziewczyny z mojego programu.
6 dni to super, w moim województwie niestety były przypadki, że na kasę czekało się 3 miesiące.
Zredukowali, czyli obcięli. Koleżanka starała się o 26 tys, dostała 22tys, na każdej rzeczy obcinali jej budżet, np. kanapę chciała kupić za 1200, zredukowali jej do 600zł, komputer za 3000zł, zredukowali jej do 2500. Żeby się przed tym uchronić chciałam dołączyć do biznesplanu wyceny, ale w projekcie nie pozwolili na żadne dodatkowe załączniki (z kolei w innym projekcie, z którego się przepisałam mówili, żeby wszystko dokumentować).
Stary 2011-04-16, 11:10   #267
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Po tym co widzę u siebie w projekcie, wcale bym się nie zdziwiła (najpierw mówią jedno, potem drugie, na to samo pytanie rożnym osobom udzielają innych odpowiedzi).
U mnie też tak było, ale ostatecznie o wszystkim decyduje regulamin. Weź poprawkę, ze każde zapytanie, z którym się zwracasz do swojej instytucji - oni konsultują to z Urzędem Pracy (bo dla nich to jest "wyższa instancja"), a tam też pracuję rożni ludzie, czasem lepiej poinformowani, czasem gorzej.
Cytat:
Zredukowali, czyli obcięli. Koleżanka starała się o 26 tys, dostała 22tys, na każdej rzeczy obcinali jej budżet, np. kanapę chciała kupić za 1200, zredukowali jej do 600zł, komputer za 3000zł, zredukowali jej do 2500.
No to beznadziejnie. Ale z tego wynika, że mają bardzo źle ogarnięte kwoty. U nas było tak, że było wiadomo, że skoro mają taką a taką ilość pieniędzy i 120 uczestniczek, to tę kwotę podzielono na 120 i każda z nas dostanie tyle i tyle. I w tych kwotach mamy się zmieścić, nieważne co kupimy. Wiadomo, że nie można było kupić komputera ze złota, ale za 500 zł na kompie nikt się nie szczypał.

Cytat:
(...)
Stary 2011-04-16, 14:32   #268
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
No to beznadziejnie. Ale z tego wynika, że mają bardzo źle ogarnięte kwoty. U nas było tak, że było wiadomo, że skoro mają taką a taką ilość pieniędzy i 120 uczestniczek, to tę kwotę podzielono na 120 i każda z nas dostanie tyle i tyle. I w tych kwotach mamy się zmieścić, nieważne co kupimy. Wiadomo, że nie można było kupić komputera ze złota, ale za 500 zł na kompie nikt się nie szczypał.
W tym projekcie do którego dostała się koleżanka było 60 uczestników, a kasa dla 35. Pewnie chcieli dać dotację większej ilości osób dlatego tak mocno redukowali wydatki.
W moim projekcie kasa jest dla 51 osób i nie ma możliwości, żeby dostało ją więcej uczestników, więc może nie będą tak obcinać. Aczkolwiek w regulaminie jest zapis, że kwotę mogą zredukować i wtedy jest możliwość negocjacji.
Boję się, że mi obetną kasę na meble, firma wyceniła moje zamówienie na 12tys, wiadomo, że jak się kupuje gotowe meble, to jest sporo taniej, ale ja potrzebuję mebli specjalistycznych, więc jedynie robione na zamówienie wchodzą w grę. No nic, w razie negocjacji mam wycenę od firmy i będę się ostro targować

szugarbejb, jeszcze jedno pytanie, odzyskiwałaś VAT? jeśli tak, to mogłabyś napisać jak to się odbywa i po jakim czasie dostałaś zwrot z US?

Edytowane przez xzora
Czas edycji: 2011-04-16 o 14:36
Stary 2011-04-16, 15:50   #269
szugarbejb
Zakorzenienie

Niestety o podatkach mam ujemne pojęcie, wszystko robi za mnie księgowa, dlatego nic nie wiem. W poniedziałek z nią pogadam, to napiszę Ci co i jak będzie robiła.

Cytat:
(...)
Stary 2011-05-12, 15:43   #270
kolorowatecza
Zakorzenienie

Mam pytanie : Czy na założenie przedszkola również mogę ubiegać się o dofinansowanie z Unii? Pytam tutaj, gdyż na stornie rządowej nie znalazłam odpowiedzi.
I jeszcze jedno : czy każda pełnoletnia osoba może starać się o założenie własnej działalności gospodarczej i pobieraniu na jej rzecz dotacji? Dziękuje

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości