Novynette/Mercilon - wątek zbiorczy! - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-24, 15:43   #4321
renatka50
Przyczajenie

Dot.: tabletki a ciaza

prezerwatywa pekla w 14 dniu po @, czyli w srodek moich plodnych dni, bo @ mam regularnie. tabletke Po zazylam 11 godzin po stosunku. i jak juz mowilam mialam objawy dosyc wczesnie, wiec poszlam do lekarza (tj 12dni po stosunku), ale on jeszcze nic nie widzial.

---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ----------

lekarz mi przepisal badanie krwi ktore zrobilam 2 dni pozniej, ktory dal wynik pozytywny, no i 2 dni pozniej poszlam znowu do mojego gina ktory potwierdzil ciaze badaniem USG (tzn plod juz byl widoczny).
renatka50 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 18:26   #4322
ktoskogonieznasz
Raczkowanie

Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy

A ja znowu z nietypowym pytaniem
Ile najwięcej recept na tabsy może wypisać ginekolog? Słyszałam że max.6, ponieważ tylko tak gin może zmusić do potrzebnych badań. Wie ktoś może? Zależy mi bardzo na odpowiedzi ^^
ktoskogonieznasz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 21:01   #4323
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ktoskogonieznasz Pokaż wiadomość
Ile najwięcej recept na tabsy może wypisać ginekolog? Słyszałam że max.6, ponieważ tylko tak gin może zmusić do potrzebnych badań. Wie ktoś może? Zależy mi bardzo na odpowiedzi ^^
Ja nigdy nie dostaję na więcej niż 3 opakowania, moja przyjaciółka chodzi prywatnie do ginekologa i dostaje na 6. Tak że ja nie wiem od czego to zależy, mój lekarz powiedział że na więcej niż 3 recepty nie dostanę.
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 21:37   #4324
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
maksymalnie można dostać na 6 opakowań
Double with me?
I'm sorry I'm a little late
I got your message by the way
I'm calling in sick today
So let's go out for old time's sake
Organzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 23:02   #4325
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
sprytnie zazwyczaj wypisuje się receptę na 3 opakowania.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 09:13   #4326
crescent
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwia00358 Pokaż wiadomość
Myśle, ze po skończeniu opakowania, w którym brakuje tej ostatniej tabletki powinnaś zrobić 8 dniową przerwę, czyli nie zażywać kolejny raz ostatniej tabletki z nowego blistra i kolejne opakowanie rozpocząć tak jak zawsze, a po przerwie zabezpieczać się przez tydzień to wyrówna ilość tabletek w blistrze, a raczej nie zaszkodzi sama tak kiedyś zrobiłam i wszystko było ok
no to masz szczescie ze wszystko bylo ok

NIE WOLNO WYDŁUŻAĆ PRZERWY!

jak sie zapomni ostatniej tabletki to sie po prostu jej nie bierze. a przerwa normalnie 7 dni!
Stary 2011-03-25, 19:12   #4327
evka00
Przyczajenie

Witajcie Wizażanki
Mam do Was pytanie.
Dopiero zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne (jest to moje pierwsze opakowanie Novynette). Czy istnieje możliwość przesunięcia kolejnego okresu o 2- 3 dni (wcześniej) i czy nie będzie to miało wpływu na "bezpieczeństwo". Może krótsza przerwa? Mój gin powiedział, żebym wzięła 2 opakowania pod rząd, ale zaznaczył, że może się nie udać. Dlatego powtarzam pytanie: czy można zrobić coś, żeby okres przyszedł o 2 a najlepiej 3 dni wcześniej?
Proszę to bardzo ważne.
Dziękuje z góry za odpowiedzi.
evka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 19:25   #4328
crescent
Zakorzenienie

zostaw 2 ostatnie tabletki w opakowaniu. zrob 7 dni przerwy i normalnie bierz nastepne opakowanie
Stary 2011-03-25, 20:01   #4329
pomaranczkav
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość
sprytnie zazwyczaj wypisuje się receptę na 3 opakowania.

ja dostaje 6 z wygody

uwielbiam to uczucie, kiedy mówiąc głupek, myślę "Boże jak ja GO kocham"

"ty nie jesteś kobietą, ty jesteś wyzwaniem"
pomaranczkav jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 19:55   #4330
kiniaczeq
Zakorzenienie

Czy przez te tabletki może wrócić depresja osobie, która cierpiała na nią x czasu temu?
odstawiłam leki, zrobił mi się guz na głowie, czuje sie tragicznie, mój lekarz jest na urlopie. Strasznie schudłam w jedną noc, a nie biore ich od ok. 4-5 dni

Edytowane przez kiniaczeq
Czas edycji: 2011-03-26 o 19:57
kiniaczeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 20:12   #4331
inc0rrect
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiniaczeq Pokaż wiadomość
Czy przez te tabletki może wrócić depresja osobie, która cierpiała na nią x czasu temu?
odstawiłam leki, zrobił mi się guz na głowie, czuje sie tragicznie, mój lekarz jest na urlopie. Strasznie schudłam w jedną noc, a nie biore ich od ok. 4-5 dni

masz skłonność do depresji zapisaną w genach, więc czynniki które mogą sprzyjać depresji (a są nimi też tabletki anty) mogą na Ciebie w taki sposób działać.

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 20:52   #4332
kiniaczeq
Zakorzenienie

w takim razie dziękuje za odpowiedź, już nigdy nie wezme żadnej tabletki
a co do tego guza na głowie to czy to musi byc coś poważnego ? pójde do lekarza, ale dopiero jak wróci z urlopu, do tgo czasu chyba umre ze strachu, co chwile sprawdzam czy rośnie..a jak to jakis rak?
Stary 2011-03-27, 14:58   #4333
soleil1989
Przyczajenie

GG do soleil1989

Witam, jestem tutaj nowa. Zagapiłam się niestety i potrzebuję waszej pomocy...
Czy któraś z was jest z Warszawy i mogłaby mi odsprzedać jedno opakowanie tabletek? Już jutro o 17.00 muszę je wziąć!
Z moją gin jestem umówiona na czw, a rodzinny powiedział, że on się w antykoncepcję nie miesza....
Proszę was o pomoc
Jeśli będzie konieczne - oprócz zapłaty zwrócę potem jedno opakowanie.
Pozdrawiam!

Edytowane przez soleil1989
Czas edycji: 2011-03-27 o 15:24
soleil1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 19:27   #4334
evka00
Przyczajenie

Witajcie.
mam jeszcze jedno pytanie.
Ile można najmniej wziąć tabletek z jednego opakowania, zachowując bezpieczeństwo?
Na jednym z for doczytałam się, że 16 to jest minimum, czy to prawda?

---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ----------

Cytat:
Napisane przez evka00 Pokaż wiadomość
Witajcie.
mam jeszcze jedno pytanie.
Ile można najmniej wziąć tabletek z jednego opakowania, zachowując bezpieczeństwo?
Na jednym z for doczytałam się, że 16 to jest minimum, czy to prawda?

czy 17??
Stary 2011-03-29, 23:41   #4335
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez evka00 Pokaż wiadomość
chodzi Ci o to od jakiego momentu antykoncepcja działa?
Stary 2011-03-30, 08:13   #4336
queencats
Przyczajenie

Hej, wzielam pierwsza tabletke dopiero po 8 dniach przerwy, czy okres powinien pojawic sie tego dnia, w ktorym zawsze pojawia się ( w moim przypadku czwartek) ??
queencats jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-30, 09:55   #4337
evka00
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość
chodzi Ci o to od jakiego momentu antykoncepcja działa?
Z tego co wiem, jest się zabezpieczonym już po wzięciu pierwszej tabletki w pierwszym dniu cyklu.
Tak z ciekawości pytam, co w przypadku jeśli się weźmie tylko 16 czy 17 tabletek z całego opakowania...
Krwawienie z odstawienia powinno wystąpić po 2-3 dniach po odstawieniu pigułek... ale czy po zrobieniu tej max 7dniowej przerwy po tych 16 czy 17 tabletkach i ponownym wzięciu tabletek będzie się zabezpieczonym?
czy po tych 16 tabletkach można zrobić przerwę i w zależności kiedy pojawi się krwawienie zacząć nowe opakowanie??
Stary 2011-03-30, 20:14   #4338
crescent
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez queencats Pokaż wiadomość
Hej, wzielam pierwsza tabletke dopiero po 8 dniach przerwy, czy okres powinien pojawic sie tego dnia, w ktorym zawsze pojawia się ( w moim przypadku czwartek) ??
oby Ci sie w ogole pojawil

dziewczyny NIE MOZNA wydluzac przerwy.
lekkie zachwianie i sie jajnik uaktywni i co wtedy?
no chyba ze traktowalas ta 1.tabletke jako pominieta - wzielas ja, a potem przez 7 dni stosowalas inne zabezpieczenie i 7 dni przed ta pominieta nie kochalas sie.

co do samego pytania - jezeli bralas 21 tabletek nie uznajac tej 1. za pominieta i jezeli bedzie regularnie to pojawic powinien sie w piatek.
jezeli ja uznalas za pominieta i jezeli bedzie regularnie to powinien pojawic sie w czwartek.
Stary 2011-04-02, 21:59   #4339
nesvitka
Przyczajenie

Mam problem.. Prosze o nie pisanie jaka jestem nieodpowiedzialna itp. bo nie po to zwracam sie do Was z prosba...i mam nadzieje ze mi pomozecie a wiec mialam 7-dniowa przerwe, powinnam wziac pierwsza tabletke z nowego opakowania ( novynette) zrobilam to dopiero razem z ta druga ktora powinnam wziac tego dnia. trzecia i czwarta tabletke pominelam - o czym sobie uswiadomilam jak chcialam wziac piata tabletke i wzielam dwie nastepnego dnia tez wzielam dwie ale kolejnych dwoch rowniez zapomnialam i wzielam je jak sobie o tym przypomnialam i pozniej kolejna. Dodam ze w miedzy czasie byly pelne stosunki bez zabezpieczenia - pierwszy zaraz po 7dniowej przerwie wtedy kiedy mialam wziac pierwsza tabletke , kolejny gdy zapomnialam wziac czwarta, i dzis.. jakie mam w szanse na dzidzie ? tabletki odstawilam zeby nie narobic sobie klopotów. Dodam ze od roku bralam je regularnie.

Cytat:
Napisane przez crescent Pokaż wiadomość
oby Ci sie w ogole pojawil

dziewczyny NIE MOZNA wydluzac przerwy.
lekkie zachwianie i sie jajnik uaktywni i co wtedy?
no chyba ze traktowalas ta 1.tabletke jako pominieta - wzielas ja, a potem przez 7 dni stosowalas inne zabezpieczenie i 7 dni przed ta pominieta nie kochalas sie.

co do samego pytania - jezeli bralas 21 tabletek nie uznajac tej 1. za pominieta i jezeli bedzie regularnie to pojawic powinien sie w piatek.
jezeli ja uznalas za pominieta i jezeli bedzie regularnie to powinien pojawic sie w czwartek.
nesvitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-04, 01:19   #4340
Petra_Sherry
Przyczajenie

Witam wszystkich!

Mam pewien problem. Byłam może dwa tygodnie temu na swojej pierwszej wizycie u ginekologa i dostałam receptę na tabletki. Teraz mam je zacząć brać.. Tylko minęło tyle czasu, że nagromadziło się pare wątpliwości

Chodzi dokładniej o 7-dniową przerwę. Mam zrobić 7 dni przerwy i dopiero 8-ego wziąć tabletkę czy 7-mego?

Moja pani doktor powiedziała, że nie jest ważna konkretna godzina zażywania tych tabletek. Tak jest na prawdę? Czyli bez różnicy czy wezmę o 20 czy o 24?

Dzięki z góry za odpowiedzi
Petra_Sherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-04, 10:32   #4341
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Petra_Sherry Pokaż wiadomość
Chodzi dokładniej o 7-dniową przerwę. Mam zrobić 7 dni przerwy i dopiero 8-ego wziąć tabletkę czy 7-mego?

Moja pani doktor powiedziała, że nie jest ważna konkretna godzina zażywania tych tabletek. Tak jest na prawdę? Czyli bez różnicy czy wezmę o 20 czy o 24?

Dzięki z góry za odpowiedzi
jest 7 pełnych dni przerwy, bierzesz ósmego

tabletkę można przyjąć do 12h później niż zwykle bez żadnych skutków, ale najlepiej trzymać się stałej godziny, ewentualnie z przesunięciem 1-2h - jak masz taką stałą gdzinę, to zmusza do systematyczności i zmniejsza ryzyko pominięcia jej danego dnia
Double with me?
Stary 2011-04-04, 16:51   #4342
Petra_Sherry
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Organzza Pokaż wiadomość
jest 7 pełnych dni przerwy, bierzesz ósmego

tabletkę można przyjąć do 12h później niż zwykle bez żadnych skutków, ale najlepiej trzymać się stałej godziny, ewentualnie z przesunięciem 1-2h - jak masz taką stałą gdzinę, to zmusza do systematyczności i zmniejsza ryzyko pominięcia jej danego dnia
Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź
Petra_Sherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 20:56   #4343
Eldo_rado
amor vincit omnia

Dot.: Novynette - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez sayurii Pokaż wiadomość
Cześć Zaczynam brać pierwsze w życiu tabletki i chce się upewnić. Dostałam właśnie okres, ale nie pasuje mi ich brać o takiej porze. Czy jak wezmę jutro popołudniu dopiero to bedzie okej? Będę odpowiednio zabezpieczona? Czy wziąć teraz, a jak wezme jutro o innej porze to zrobi to jakąś różnice? Chodzi o różnicę 5h. Przepraszam jak było już takie pytanie
spokojnie, jeśli weźmiesz tabletkę w ciągu 12 h od rozpoczęcia krwawienia to nie ma się czym martwić. byle nie przeciągać do 2.d.c (rozpoczęcie brania miedzy 2 a 5d.c. wiąże się z dodatkowym 7dniowym zabezpieczeniem). a jeśli godzina wciąż Ci nie będzie pasować to np możesz powoli przesuwać o godzinę przyjmowanie tabletki aż osiągniesz idealną dla siebie porę
Stary 2011-04-11, 22:52   #4344
stokrotka004
Przyczajenie

Wczoraj zaczęłam drugie opakowanie tabletek (Novynette). Po której tabletce jestem zabezpieczona? Czytałam ulotkę, ale tam nie ma żadnych informacji.
stokrotka004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 23:06   #4345
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez stokrotka004 Pokaż wiadomość
Wczoraj zaczęłam drugie opakowanie tabletek (Novynette). Po której tabletce jestem zabezpieczona? Czytałam ulotkę, ale tam nie ma żadnych informacji.
od początku drugiego opakowania.
Stary 2011-04-13, 08:47   #4346
aisor1989
Przyczajenie

Witam. od półtora roku brałam Cilest jednak z czasem nie czułam się po nim dobrze. Strasznie meczące bóle głowy, brak apetytu, straszne depresje. Dostałam od ginekologa nowe tabletki Novonette. Wzięłam je po 7 dniowej przewie po ostatnim opakowaniu Cilestu. Mam 3 pytania:
1. Tabletki Novomette są słabsze, więc od kiedy jestem w pełni zabezpieczona?
2. Krwawienie wystapiło w 1 dzień po zakończeniu 1 opakowania. czy to normalne?(zawsze miałam 3 dni po zakończeniu).
3. Dziwnie stwardniał mi brzuch. Czy to normalne?
aisor1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 13:24   #4347
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aisor1989 Pokaż wiadomość
Witam. od półtora roku brałam Cilest jednak z czasem nie czułam się po nim dobrze. Strasznie meczące bóle głowy, brak apetytu, straszne depresje. Dostałam od ginekologa nowe tabletki Novonette. Wzięłam je po 7 dniowej przewie po ostatnim opakowaniu Cilestu. Mam 3 pytania:
2. Krwawienie wystapiło w 1 dzień po zakończeniu 1 opakowania. czy to normalne?(zawsze miałam 3 dni po zakończeniu).
3. Dziwnie stwardniał mi brzuch. Czy to normalne?
mniejsze stężenie hormonów nie znaczy że są słabsze, działają od pierwszej tabletki
Double with me?
Stary 2011-04-13, 18:26   #4348
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez aisor1989 Pokaż wiadomość
słabsze =/= mają opóźniane działanie! słabsze tabletki to te, które mają mniejszą zawartość hormonów. jednak działają tak jak każde inne, wg stałego schematu.
Stary 2011-04-14, 20:38   #4349
kika12kowalik
Przyczajenie

witam! biorę już novynetki od ponad pół roku i jestem zadowolona nie wystąpiły u mnie żadne skutki uboczne jedynie co troszkę mi piersi urosły ale na korzyść moją i mojego chłopaka

mam tylko jedno pytanie (z góry przepraszam jak się powtarzam): Czy jak kończę brać 21 tabletkę w piątek to czy w sobotę i w niedziele, jeszcze przed rozpoczęciem miesiączki, która zaczyna się przeważnie we wtorki, będę jeszcze zabezpieczona? czy już musimy się czymś innym (prezerwatywy) zabezpieczać przy stosunku? Czy to jest tak że one działają przez cały czas również po odstawieniu na te umowne 7 dni?
kika12kowalik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-14, 20:48   #4350
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kika12kowalik Pokaż wiadomość
mam tylko jedno pytanie (z góry przepraszam jak się powtarzam): Czy jak kończę brać 21 tabletkę w piątek to czy w sobotę i w niedziele, jeszcze przed rozpoczęciem miesiączki, która zaczyna się przeważnie we wtorki, będę jeszcze zabezpieczona? czy już musimy się czymś innym (prezerwatywy) zabezpieczać przy stosunku? Czy to jest tak że one działają przez cały czas również po odstawieniu na te umowne 7 dni?
przez całe 7 dni przerwy jesteś zabezpieczona pod warunkiem, że po ich upływie rozpoczniesz nowe opakowanie tabletek
Double with me?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości