Ślub kościelny czy cywilny? - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ślub zawarłaś/eś bądź zawrzesz w przyszłości?
Kościelny 149 41,85%
Cywilny 127 35,67%
Najpierw cywilny, może kiedyś kościelny 61 17,13%
Jest mi to obojętne, zależy od partnera 19 5,34%
Głosujący: 356. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-15, 11:10   #151
Estate
Raczkowanie

Dot.: Ślub kościelny czy cywilny?

Cytat:
Napisane przez maconha89 Pokaż wiadomość
a mówienie,ze to nie ślub jest chyba mocno nie fair. dla ludzi, korzy go biorą z pewnością jest równie ważny
to jest moje bardzo subiektywne odczucie rozumiem, że dla niektórych jest ważny, że jest to rozwiązanie dla osób, które kościelnego nie chcą, bądź nie mogą wziąć. Mi się forma ślubu cywilnego nie podoba i tyle i na prawdę okoliczności, treść, forma zawarcia przypomina mi zawarcie umowy. Ale jak pisałam wcześniej, to jest moja opinia.

Estate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 11:35   #152
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Estate Pokaż wiadomość
to jest moje bardzo subiektywne odczucie rozumiem, że dla niektórych jest ważny, że jest to rozwiązanie dla osób, które kościelnego nie chcą, bądź nie mogą wziąć. Mi się forma ślubu cywilnego nie podoba i tyle i na prawdę okoliczności, treść, forma zawarcia przypomina mi zawarcie umowy. Ale jak pisałam wcześniej, to jest moja opinia.
Ale ślub to jest umowa gdziekolwiek by jej nie zawrzec to umowa ,cos wypowiadasz i podpisujesz i już
Nie ma co dorabiać ideologii ,to gdzie chcesz to zrobić to kwestia wyboru.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2011-04-15 o 11:37
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 11:57   #153
Estate
Raczkowanie

Z tym, że dla mnie w tym: "świadoma praw i obowiązków wynikających z założenia rodziny..." nie ma w ogóle uczucia, ot sucha formułka, składana urzędnikowi, nie bliskiej osobie. To wygląda tak, że idziemy do urzędu, rejestrujemy się i od dziś możemy się wspólnie rozliczać w US i wziąć kredyt. Samo to, że "uroczystość" trwa 15-20 minut. Jak dla mnie rejestracja i tyle, ja nie traktuję tego jak ślubu- czyli oświadczenia o jedności, miłości, chęci spędzenia życia z dana osobą.

Stary 2011-04-15, 12:04   #154
201803300917
Konto usunięte

Cytat:
Z tym, że dla mnie w tym: "świadoma praw i obowiązków wynikających z założenia rodziny..." nie ma w ogóle uczucia, ot sucha formułka, składana urzędnikowi, nie bliskiej osobie. To wygląda tak, że idziemy do urzędu, rejestrujemy się i od dziś możemy się wspólnie rozliczać w US i wziąć kredyt. Samo to, że "uroczystość" trwa 15-20 minut. Jak dla mnie rejestracja i tyle, ja nie traktuję tego jak ślubu- czyli oświadczenia o jedności, miłości, chęci spędzenia życia z dana osobą.
mi się za to podoba w tej cywilnej przysiedze ,, uczynie wszystko zeby nasze malzenstwo było zgodne, trwałe i szczęśliwe". wydaje mi się o niebo bardziej prawdziwe i uczciwe niż ,, nie opuszczę cie aż do śmierci", którego umomy sie nikt tak naprawde z ręką na sercu obiecać na 100% nie może.
ale poza tym wydaje mi się, ze najważniejsze jak para do tego podchodzi. ja mam negatywny stosunek do cywilnego ale nie powiedziałabym nigdy,ze to nie ślub i jest mało warty. bo dla ludzi, którzy go biorą na pewno jest najważniejszy. podobnie z cywilnym
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 12:12   #155
ssnn
Rozeznanie

Cytat:
Kościelny. Cywilny to nie ślub- to umowa... i jeszcze ta treść przysięgi w urzędzie, okropność.
Cytat:
A co powiesz na taką parafrazę?

Cywilny. Kościelny to nie ślub- to spektakl... i jeszcze ta treść przysięgi i kazania w kościele, okropność.

to jest moje bardzo subiektywne odczucie rozumiem, że dla niektórych jest ważny, że jest to rozwiązanie dla osób, które cywilnego nie chcą, bądź nie mogą wziąć. Mi się forma ślubu kościelnego nie podoba i tyle i naprawdę okoliczności, treść, forma zawarcia przypomina mi pełen hipokryzji spektakl. Ale jak pisałam wcześniej, to jest moja opinia.
ssnn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 12:14   #156
sine.ira
BAN stały

Cywilny. Wydaje mi się uczciwszy, bo bliższy ludzkiej, ułomnej naturze Żadnego pitolenia o tym, że do śmierci, człowiek niech nie rozdziela i takich tam.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 12:14   #157
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

Nie wiem jak ty ale ja nie składałam formułki urzędnikowi tylko partnerowi ,równie dobrze mozna powiedziec ,że w kosciele przysięgasz księdzu czy Bogu ,tez suchą formułkę.

Ludzie bedący razem nie potrzebuja takich deklaracji przed kimkolwiek a ,że nie ma innego wyjścia to się idzie i się klepie.

Problem w tym ,ze biorąc sam slub koscielny jeszcze do niedawna nie miałaś żadnych praw do wspolnego rozliczania itd ,dopiero slub cywilny daje te prawa.

Kredyt mozna wziąć i bez ślubu.

Więc sam slub koscielny jest poprostu dorobieniem ideologii i "szopką" najczęściejj dla panny młodej i jej mamy

A co ma czas do tego ?

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2011-04-15 o 12:16
Stary 2011-04-15, 12:15   #158
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Z tym, że dla mnie w tym: "świadoma praw i obowiązków wynikających z założenia rodziny..." nie ma w ogóle uczucia, ot sucha formułka, składana urzędnikowi, nie bliskiej osobie.
Jak dla mnie rejestracja i tyle, ja nie traktuję tego jak ślubu- czyli oświadczenia o jedności, miłości, chęci spędzenia życia z dana osobą.
Ja, na szczęście, nie potrzebuję przysięgi wygłoszonej w kościele, by mieć pewność, że mąż będzie mnie kochał, szanował i nie zdradzał

Cytat:
To wygląda tak, że idziemy do urzędu, rejestrujemy się i od dziś możemy się wspólnie rozliczać w US i wziąć kredyt.
Aha A po kościelnym co? Idziemy do kościoła, składamy przysięgę i od dziś możemy legalnie uprawiać seks i starać się o dzieci?

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2011-04-15 o 12:17
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 12:20   #159
sine.ira
BAN stały

Ciekawe czy ktoś kogoś przekona tu do swoich racji O wyższości świąt wielkanocnych nad świętami bożego narodzenia. Coś w ten deseń ta rozmowa, nie ?
Stary 2011-04-15, 12:24   #160
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
ma w ogóle uczucia, ot sucha formułka, składana urzędnikowi, nie bliskiej osobie. To wygląda tak, że idziemy do urzędu, rejestrujemy się i od dziś możemy się wspólnie rozliczać w US i wziąć kredyt.
(...)
Jak się bardzo wzruszyłam mówiąc partnerowi słowa przysięgi małżeńskiej, składałam tą przysięgę przy urzędniku, a nie urzędnikowi. I ceremonia była w sam raz. Ważne jest to, co ma się w sercu i czy się to zobowiązanie traktuje poważnie.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 12:25   #161
sine.ira
BAN stały

Pamiętam, że Pawlak z Samych Swoich też uważał ślub cywilny za "rejestrację" Sory za OT, skojarzyło mi się.
Stary 2011-04-15, 12:25   #162
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 12:26   #163
201803300917
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Cywilny. Wydaje mi się uczciwszy, bo bliższy ludzkiej, ułomnej naturze Żadnego pitolenia o tym, że do śmierci, człowiek niech nie rozdziela i takich tam.
widze, ze nie tylko ja zwróciłam na to uwagę
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 12:30   #164
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Jak się bardzo wzruszyłam mówiąc partnerowi słowa przysięgi małżeńskiej, składałam tą przysięgę przy urzędniku, a nie urzędnikowi. I ceremonia była w sam raz. Ważne jest to, co ma się w sercu i czy się to zobowiązanie traktuje poważnie.

A jeśli to zobowiązanie traktuje się poważnie, to nie trzeba pomocy wszystkich świętych, żeby małżeństwo było udane

Czas edycji: 2011-04-15 o 12:31
Stary 2011-04-15, 12:34   #165
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawe czy ktoś kogoś przekona tu do swoich racji O wyższości świąt wielkanocnych nad świętami bożego narodzenia. Coś w ten deseń ta rozmowa, nie ?
Ja wole BN lepsze jedzenie no i prezenty

Cytat:
Pamiętam, że Pawlak z Samych Swoich też uważał ślub cywilny za "rejestrację" Sory za OT, skojarzyło mi się.
ten sam Pawlak brał do sądu granaty : "sąd sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie "

Rozmowa oparta tylko na subiektywnych odczuciach ,szkoda ,że przeciwniczka ślubów cywilnych jakos nie podaje tego najważniejszego argumentu na tak dla slubu kościelnego jakim jest prawdziwa wiara w Boga ,tylko opiera się na dł trwania ceremonii i kredycie .

Stary 2011-04-15, 12:35   #166
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez maconha89 Pokaż wiadomość
widze, ze nie tylko ja zwróciłam na to uwagę
No tak, wiesz co - ja generalnie nie czuję o co chodzi w myśleniu pt. po kościelnym jestem z chłopem jednością, mam gwarancję, że on naprawdę mówi to co myśli, że będzie kochał do śmierci, bo przecież mówił to przed Bogiem i inne takie.
Po pierwsze, to podobno Bóg jest wszędzie - w urzędzie też. Zwłaszcza w polskim gdzie namiętnie wiesza się krzyże
Po drugie, jak brałam ślub cywilny po 6 latach konkubinatu to też miałam pewność, że kocham, miałam nadzieję, że tak będzie przez całe życie (oświadczyłam w końcu uroczyście że zrobię wszystko żeby było szczęśliwie i trwale), a jak wróciłam do domu, to w moich uczuciach nie zmieniło się nic - tylko tyle, że mam męża u boku, a nie konkubenta (którym to określeniem z lubością drażniłam większość ciotek i wierzących koleżanek ). Czy jak się wraca do domu po ślubie kościelnym to kocha się mocniej ? Nie wydaje mi się.
Także nie bardzo czuję o co chodzi z tą wyższością kościelnego nad urzędowym. No, poza tym, że urzędowy jest znacznie tańszy
Stary 2011-04-15, 12:36   #167
Estate
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ssnn Pokaż wiadomość

Cywilny. Kościelny to nie ślub- to spektakl... i jeszcze ta treść przysięgi i kazania w kościele, okropność.

to jest moje bardzo subiektywne odczucie rozumiem, że dla niektórych jest ważny, że jest to rozwiązanie dla osób, które cywilnego nie chcą, bądź nie mogą wziąć. Mi się forma ślubu kościelnego nie podoba i tyle i naprawdę okoliczności, treść, forma zawarcia przypomina mi pełen hipokryzji spektakl. Ale jak pisałam wcześniej, to jest moja opinia.
Ależ proszę bardzo ja napisałam swoje argumenty, nie podchodzę do tej kwestii "bo tak", tylko z czegoś to wynika i o tym napisałam. Jeżeli ktoś uważa inaczej to jego święte prawo. W naszym kraju mamy wybór co do zawarcia związku małżeńskiego i każdy wybierze sobie taka formę, która odpowiada stylowi, przekonaniom, zwyczajom itp. Ja tam się nie oburzam, jak ktoś ma negatywne zdanie o kościelnym.

Stary 2011-04-15, 12:38   #168
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Ja wole BN lepsze jedzenie no i prezenty
Ja się staram nie obchodzić ani jednych ani drugich, chyba, że mnie zmuszą

Cytat:
ten sam Pawlak brał do sądu granaty : "sąd sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie "

Tym bardziej, że zawsze miał rację
Stary 2011-04-15, 12:40   #169
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Po pierwsze, to podobno Bóg jest wszędzie - w urzędzie też. Zwłaszcza w polskim gdzie namiętnie wiesza się krzyże
Stary 2011-04-15, 12:42   #170
Estate
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ssnn Pokaż wiadomość

Ależ proszę bardzo ja napisałam swoje argumenty, nie podchodzę do tej kwestii "bo tak", tylko z czegoś to wynika i o tym napisałam. Jeżeli ktoś uważa inaczej to jego święte prawo. W naszym kraju mamy wybór co do zawarcia związku małżeńskiego i każdy wybierze sobie taka formę, która odpowiada stylowi, przekonaniom, zwyczajom itp. Ja tam się nie oburzam, jak ktoś ma negatywne zdanie o kościelnym.

Cytat:
J

Rozmowa oparta tylko na subiektywnych odczuciach ,szkoda ,że przeciwniczka ślubów cywilnych jakos nie podaje tego najważniejszego argumentu na tak dla slubu kościelnego jakim jest prawdziwa wiara w Boga ,tylko opiera się na dł trwania ceremonii i kredycie .
"Przeciwniczka ślubów kościelnych" nie wymieniała powodów, dla których zawiera się ślub kościelny. Napisałam jakie jest moje podejście do cywilnego i uargumentowałam to.

I widzę, że to nie ja mam problem ze ślubem cywilnym, tylko zdecydowana większość was ze ślubem kościelnym. I odnoszę dziwne wrażenie, że wynika to z chęci pozowania na osobę nowoczesną, otwartą itp.

Stary 2011-04-15, 12:44   #171
sine.ira
BAN stały

Paula, ty pozerko
Stary 2011-04-15, 12:59   #172
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
I widzę, że to nie ja mam problem ze ślubem cywilnym, tylko zdecydowana większość was ze ślubem kościelnym.
My właśnie nie mamy problemu i dlatego nie wypisujemy dyrdymałów na temat ślubów kościelnych, że one takie okropne, że długie, że przysięga taka napuszona, i w ogóle co to za przysięga, bezsensowna taka i się nie liczy, bo wypowiadana jest przed Istotą, co do której nawet nie ma pewności, że istnieje, a w ogóle uczucie ludzi ślubujących w kościele pewnie jest z gatunku tych słabszych, skoro nie to uczucie tylko przysięga w kościele ma spowodować, że będą ze sobą na dobre i na złe, bla bla bla.

Cytat:
I odnoszę dziwne wrażenie, że wynika to z chęci pozowania na osobę nowoczesną, otwartą itp.
No tak, zapomniałam, że jedyny prawdziwy ślub to ślub w jedynym słusznym obrządku jedynej słusznej religii, i każdy, absolutnie każdy, się z tym zgadza, a jeśli deklaruje, że nie, to znaczy, że tylko pozuje
Litości

Czas edycji: 2011-07-04 o 13:14
Stary 2011-04-15, 13:03   #173
baobabka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Cywilny, bo ateistom kościelnego nie dają :p
Ano tu bym polemizowała, z pewną dozą zażenowania zresztą Pardąsik, ale muszę (tak, muszę ) tu opisać historyjkę z mojego dnia codziennego
Znajoma z pracy, z gatunku "dzień bez opisania na Facebooku jak bardzo nienawidzę księży i świętej rodziny jest dniem straconym" (i nie, nie przesadzam- w kółko "czarni, pedofile", taka mantra na uspokojenie ), śmiejąca się z katolików i Kościoła na każdym kroku stanęła przed życiowym, szeroko opisywanym na FB dylematem.

Rodzina tej pani zaczęła grzmieć, że ślub cywilny to nie ślub. I że się obrażą i pieniążka nie dadzą. (" cyt. Cios w samo serce...zdrada od najbliższych...")
Dziewczę to (trzydziestoparoletnie, więc nie szalona szesnastka ) najpierw radziło się fejsbukowych znajomych, co by tu z tym fantem zrobić. Radzili, radzili- i uradzili. Znajoma nie jest apostatką, papiery wciąż ma, więc niedawno znalazłam na jej profilu radosną nowinę i chytry plan: jestem ateistką, więc jak wezmę ślub kościelny, to wszystkie głupie katole będą myśleli, że ja tak serio, a to takie jaja będą. Cytuję: "Zlewa z czarnych i katoli, haha, ale bekę kręcę". Plus 20 komentarzy " Dooobra jesteś" "Oj ty kłamczuszku, hahahahaha". etc. Według najnowszych doniesień data ceremonii juz obgadana z księdzem.

Przepraszam, musiałam podzielić się tą historią, bo - co tu kryć- zaciekawił mnie jej bieg po prostu I śledziłam ją od początku, taka moja prywatna telenowela Nie spotkałam się z czymś takim. Dziękuję za uwagę.

Co do tematu:
cywilny, nie jesteśmy katolikami.

Edytowane przez baobabka
Czas edycji: 2011-04-15 o 13:05
baobabka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 13:06   #174
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
My właśnie nie mamy problemu i dlatego nie wypisujemy dyrdymał na temat ślubów kościelnych, że one takie okropne, że długie, że przysięga taka napuszona, i w ogóle co to za przysięga, bezsensowana taka i się nie liczy, bo wypowiadana jest przed Istotą, co do której nawet nie ma pewności, że istnieje, a w ogóle uczucie ludzi ślubujących w kościele pewnie jest z gatunku tych słabszych, skoro nie to uczucie tylko przysięga w kościele ma spowodować, że będą ze sobą na dobre i na złe, bla bla bla.

Aczkolwiek Estate może sobie myśleć i mówić o cywilnym co chce. Choć nie podoba mi się ocenianie ludzi po cywilnym jako pozerów co to na siłę chcą być nowocześni
Mnie to nie rusza, a tego co wypisuje o kościelnym objąć rozumem nie umiem I już
Stary 2011-04-15, 13:07   #175
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baobabka Pokaż wiadomość
Ano tu bym polemizowała, z pewną dozą zażenowania zresztą Pardąsik, ale muszę (tak, muszę ) tu opisać historyjkę z mojego dnia codziennego
Znajoma z pracy, z gatunku "dzień bez opisania na Facebooku jak bardzo nienawidzę księży i świętej rodziny jest dniem straconym" (i nie, nie przesadzam- w kółko "czarni, pedofile", taka mantra na uspokojenie ), śmiejąca się z katolików i Kościoła na każdym kroku stanęła przed życiowym, szeroko opisywanym na FB dylematem.

Rodzina tej pani zaczęła grzmieć, że ślub cywilny to nie ślub. I że się obrażą i pieniążka nie dadzą. (" cyt. Cios w samo serce...zdrada od najbliższych...")
Dziewczę to (trzydziestoparoletnie, więc nie szalona szesnastka ) najpierw radziło się fejsbukowych znajomych, co by tu z tym fantem zrobić. Radzili, radzili- i uradzili. Znajoma nie jest apostatką, papiery wciąż ma, więc niedawno znalazłam na jej profilu radosną nowinę i chytry plan: jestem ateistką, więc jak wezmę ślub kościelny, to wszystkie głupie katole będą myśleli, że ja tak serio, a to takie jaja będą. Cytuję: "Zlewa z czarnych i katoli, haha, ale bekę kręcę". Plus 20 komentarzy " Dooobra jesteś" "Oj ty kłamczuszku, hahahahaha". etc.

Przepraszam, musiałam podzielić się tą historią, bo - co tu kryć- zaciekawił mnie jej bieg po prostu I śledziłam ją od początku, taka moja prywatna telenowela Nie spotkałam się z czymś takim. Dziękuję za uwagę.

Co do tematu:
cywilny, nie jesteśmy katolikami.

baobabka
, zabiłaś mnie tą historią
Stary 2011-04-15, 13:08   #176
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez baobabka Pokaż wiadomość
Dziewczę to (trzydziestoparoletnie, więc nie szalona szesnastka ) najpierw radziło się fejsbukowych znajomych, co by tu z tym fantem zrobić. Radzili, radzili- i uradzili. Znajoma nie jest apostatką, papiery wciąż ma, więc niedawno znalazłam na jej profilu radosną nowinę i chytry plan: jestem ateistką, więc jak wezmę ślub kościelny, to wszystkie głupie katole będą myśleli, że ja tak serio, a to takie jaja będą. Cytuję: "Zlewa z czarnych i katoli, haha, ale bekę kręcę". Plus 20 komentarzy " Dooobra jesteś" "Oj ty kłamczuszku, hahahahaha". etc. Według najnowszych doniesień data ceremonii juz obgadana z księdzem.
Jakaś rąbnięta ta baba
Stary 2011-04-15, 13:13   #177
effcia82
Zakorzenienie

Jak dla mnie ślub mógłby być zawierany poprzez wypełnienie formularza przez internet.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 13:20   #178
_vixen_
Zakorzenienie

A ja się wypowiem, bo mnie na ślubie kościelnym denerwuja te farmazony, które ksiądz pitoli. Jako, że w kościele jestem tylko na ślubach i pogrzebach, to w odróżnieniu od tych praktykujących co tydzień, słucham kazań W tych ślubnych ksiądz mówi, że kobieta ma być ozdobą domu, że w razie kłótni mają małżonkowie się pomodlić, o roli kobiety i mężczyzny...słuchać tego się nie da, normalnie zaścianek na maksa. Teraz mi się w wakacje zapowiada jaki ślub i najchętniej do tego kościoła wcale bym nie poszła, tyle ze kurde jakoś nie wypada

baoabka - zrób sceena z fb i puść anonima do księdza Ciekawe, czy kasa za udzielenie sakramentu zwycięży

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2011-04-15 o 13:22
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 13:23   #179
Estate
Raczkowanie

Cytat:
Aczkolwiek Estate może sobie myśleć i mówić o cywilnym co chce. Choć nie podoba mi się ocenianie ludzi po cywilnym jako pozerów co to na siłę chcą być nowocześni
Mnie to nie rusza, a tego co wypisuje o kościelnym objąć rozumem nie umiem I już
Nie krytykuję osób biorących ślub cywilny, raczej tych, którzy na siłę zaczęli przekonywać jaki to kościelny jest zły. Oczywiście mówiąc kościelny nie mam na myśli tylko rzymskokatolickiego, używając tego określenia jako skrótu myślowego mówię tu o każdym obrządku religijnym. Oczywiście założono z góry, że wyznaję "jedyną słuszną religię".
i odnośnie "jedynej słusznej religii" to rozumiem, że dziewczyny, które tak negują śluby kościelne (bo to taka straszna hipokryzja) nie obchodzą świąt , w ich rodzinach i one same nie praktykują przyjmowania sakramentów, a jeżeli pogrzeb to oczywiście tylko świecki.

Edytowane przez Estate
Czas edycji: 2011-04-15 o 13:25
Stary 2011-04-15, 13:26   #180
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie też nie rusza, bo zdanie swoje mam (datę w USC również ) i go nie zmienię
A argumenty świadczące o wyższości kościelnego ślubu nad cywilną rejestracją () uważam za wyjątkowo słabej jakości. Równocześnie, przyznaję ze wstydem, bawią mnie, więc sobie radośnie ciągnę temat
Wkurzyła mnie tylko gadka o pozerstwie

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości