|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1741 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
![]() |
#1742 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No mój akurat więcej nie śpi niż śpi, ale tylko w dzień na szczęście ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1743 |
Zadomowienie
|
witam.
tak czytam Was i czytam, i muszę powiedzieć że u nas z zasypianiem aż tak wielkiego problemu nie ma, bo Tymek jest marudny po jedzeniu ok 20, albo od razu zasypia. i tak go muszę nosić do odbicia, i w miedzy czasie sie wycisza i odkładam go do łóżeczka raz śpiącego raz z otwartymi oczkami. i zasypia w łóżeczku!!! nie wyobrażam sobie spania z nami! myśle że gdybym karmiła cycem to pewnie by tak było bo łatwiej po prostu. mam pytanie , Ile razy w nocy zmieniacie pieluszki?? bo ja przed każdym karmieniem, a jest ich 3: o 23-24, o 2-3 i o 5-6. i mały czasem się całkiem robudza, bo jest głodny a ja najpierw mu zmieniam pieluche i sie wscieka. w sumie juz rzadko mu sie zdarza robić kupke w nocy, ale jednak. mnie sie wydaje 6 godzin w pieluszcze ze to długo. sama nie wiem , co radzicie. tragedia jest u nas po kąpieli, juz pomine fakt ze za radą położnej najpierw przed włóżeniem do wanienki , namydlam mu pachy, pod kolankami, szyjke plecy , generalnie całe ciało , a do wanienki wkładamy jedynie zeby chwile polezal, umyc głowe i splukac wszytsko. a to co sie dzieje potem jak trzeba pielegnacje przeporwadzic to ach masakra. raz smarujemy oliwka a raz mleczkiem z bubchen. i ostatnio kupilam płyn do kąpieli z bubchen dwufazowy, tzn jest i oliwka i coś myjącego i trzeba wstrząsnąc przed uzyciem i sie miesza. fajna skóra jest po tym. jednak po tym jak walcze teraz z odparzeniem, i tak nawilzam skóre, bo wczesniej nie zawsze, skoro wlewałam oliwke do kąpieli- to w szpitalu mówili że wystarczy i nie trzeba potem juz niczym smarowac. a odparzenia jak czytalam robią się z przesuszonej skóry. ale i tak dla mnie jest dziwne ze odparzyly sie uda a nie tyłeczek!!! a z tym smarowaniem tego odparzenia to zwariowałam już , każdy mówi coś innego.i juz nie wiem co dziala ![]() ![]()
#1744 |
Zakorzenienie
|
gratuluje 5 tygodni
![]() ja zmieniam pieluszkę przy okazji karmienia, czyli o 5-6, bo u nas 2 to kładzenie spać jest po kąpieli ![]()
#1745 | |||
Zakorzenienie
|
My już po szczepieniu
![]() Ja przed wyjściem miałam aż bóle brzucha ze stresu ![]() ![]() płakał tylko przy wkłuwaniu ![]() ![]() Cytat:
![]() tam też w książce jest opisane jak nauczyć dziecko samodzielnego zasypiania, np jak płacze przyjść pogłaskać, w ciszy odlożyć, potem za 3 minuty przyjść, 5, 7 itp itd żeby dziecko wiedziało że nie jest samo no ale to wiadomo już indywidualna sprawa każdego rodzica, nam teraz wygodniej jak Fabian sam zasypia w łóżeczku ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
2 dni i cisza, nie ma nic, pupeczka gładka my mamy nad przewijakiem takie maskotki mały wpatrzony a ja go smaruje itp
![]() |
#1746 |
BAN stały
|
Dziewczyny mam pytanko-ile miala Wasza szyjka przed porodem?? Mam 1,5cm, jest zamknieta i nie wiem czy sie cos bedzie dzialo czy nie... Jak to jest z ta dlugoscia??
|
![]() ![]() |
![]() |
#1747 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() wiesz co ja mieszkam w domku więc na karmienie to wyciągam małą z wózka i karmię w domu i wózka nie wprowadzam nawet do domku. no ale gdzieś karmić jeszcze się nie odważyłam ![]() ![]() teraz też Malwinka stoi w ogródku i śpi, moja siostra się uczy przy niej na egzamin i ma na nią oko a ja w domku kawkę piję ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() fajnie, ze juz po szczepieniu ![]() ![]() a gdzie wkłuwają? w rączke?? Krusiak 1,5cm to ja miałam gdzieś w 30 tc juz ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-04-19 o 12:03 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1748 |
Zakorzenienie
|
ja w dniu porodu miałam 2,5 cm, ale u mnie to wywoływany był
#1749 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() GRATULACJE ![]() my zaczelismy 7 tydz ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1750 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My tez mieliśmy dzis szczepienie. Lilianka waży już 5100 ![]()
![]() |
#1751 |
Zakorzenienie
|
mokra, super waga, gratuluje
![]() co do spania z dzieckiem to ja wychodzę z założenia, ze po to jestem na macierzyńskim, aby jak najwięcej być z moja córeczką, dawać jej poczucie bezpieczeństwa. Widzę, ile jej daje świadomość, ze jestem blisko i nie będę jej tego odmawiać, szczególnie, gdy jest tak maleńkim człowieczkiem. Nawet gdzieś czytałam,z e te metody samodzielnego usypiania to raczej dla dzieci półrocznych, a nie noworodków.
![]() |
#1752 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
gratki z 5 tyg. ![]() ![]() ![]() ja zmieniam malej 3 razy pieluszke jak karmie.....czasem ale rzadko 4... ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- Cytat:
twoja lalunia miala problemy z buzia???mozesz przypomniec co to bylo,,,bo ja walcze z oliwki potowkami na buzi juz 4 dzien i rezultatu nie widze ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1753 | ||
Zadomowienie
|
[QUOTE=Castia;26453997]w pampkach ta gumka jest taka luźniejsza, różnic tez nie widzę miedzy nimi no może tylko w tej gumce. no ale mam cała paczkę tych Dad wiec trzeba zużyć
![]() wiesz co ja mieszkam w domku więc na karmienie to wyciągam małą z wózka i karmię w domu i wózka nie wprowadzam nawet do domku. no ale gdzieś karmić jeszcze się nie odważyłam ![]() ![]() teraz też Malwinka stoi w ogródku i śpi, moja siostra się uczy przy niej na egzamin i ma na nią oko a ja w domku kawkę piję ![]() castia ty to masz zycie echhhhhhhh ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
pamietasz kiedy twoj maly sie pierwszy raz swiadomie usmiechnal?????? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1754 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam jeszcze pytanie: dajecie dzieciom smoczka?? Bo ja jestem przeciwniczką, ale dałam 2 razy jak płakała strasznie przez tę buzię,bo ją napewno piekła i był od razu spokój, nawet sama usnęła w łóżeczku! Byłoby nam dużo łatwiej, ale później ciężko jest odzwyczaić. I nie chciałabym żeby potem ciągle ze smokiem chodziła ![]() ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1755 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() mój też podobnie zasypia tak 21 po kąpieli i butli potem pobudka 24-1, 3-4 i 7-8 ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
to ty w końcu butlą karmisz czy cycem? jak tam laktacja/ u nas problemów chyba ciąg dalszy w nocy ładnie Oli jadł spał po 3 godzinki a od 11 do 13 się najeść nie mógł co go odstawiałąm od cyca ryk... i ciągle szukał... piersi mnie już zaczęły boleć masakrycznie on złapać nie mogl wkurzał się dalismy butlę i zjadł jeszcze 60ml... szok... a teraz po spacerku jestesmy i spi sobie ![]()
![]() |
#1756 |
Wtajemniczenie
|
trzyrazyi hehe no aż tak bosko nie jest, ale fakt co dom to dom
![]() mokra moja panna nie przepada za smoczkiem, ale jak bardzo wrzeszczy to jej daje, na początku jeszcze głośniej wrzeszczy ale jak załapie to się uspokaja. smoka dostaje sporadycznie ![]() też nie chce żeby chodziła ze smokiem ale myślę że to kwestia pilnowania, żeby z tym smokiem nie leżała, nie spała jak nie trzeba żeby sie do niego nie przywiązywała. od czasu do czasu jak dasz jej smoczka to nic się nie stanie. ![]() moja Malwiś też już uśmiecha się do mnie świadomie - boskie to jest ![]() jak mówię do niej a ona się tak patrzy na mnie już fajnie i uśmiecha albo jak karmię piersią to czasem się oderwie, uśmiechnie i je dalej achh ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1757 |
Zakorzenienie
|
trzyrazyi- mi bardziej chodzi o przypadki, gdy takie malutkie dziecko ma opory przed samodzielnym spaniem i płacze, a rodzice pozwalają mu się wypłakać. Ja bym tak nie mogła, przecież dla noworodka czy młodszego niemowlaczka to bardzo stresująca i niezrozumiała sytuacja.. Co innego, gdy maluszek sam lubi sobie spać w łóżeczku i ładnie zasypia, albo jest już nieco starszy.
mokra- ja daje smoka od urodzenia, raz chce jak najbardziej, raz wypluwa, różnie. Sama lubiłam smoka i jakoś się oduczyłam, gdy przyszedł na to czas. eirene- karmie w sposób mieszany, czyli butla głównie (MM i moje), ale wciąż próbuję przystawiać, z różnym skutkiem. a z laktacja coraz słabiej niestety ![]()
#1758 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy karmiąc piersią można wypić np. fervex?? łapie mnie przeziębienie
![]()
#1759 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- Cytat:
Eirene i jak tam napisałaś może eska do czarnej?? ciekawe co tam u niej??
miarą człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv731aikhjqs.png Edytowane przez bosti Czas edycji: 2011-04-19 o 14:59 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1760 |
Zakorzenienie
|
miamore, spróbuj może np napić się słabej herbaty z sokiem z malin, powinno pomoc.
#1761 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo nie chce jej wybudzać ![]() Cytat:
ja tak właśnie robię, odkładam do łóżeczka i przychodzę pogłaskać po główce jak zapłacze, oczywiście zdarzyło mi się w ciągu godziny chodzić tak w tą i z powrotem kilka razy tylko teraz trochę kolki popsuły nasz system, bo jak tak płacze to tż bierze ja na ręce, ale nie wolno mu chodzić, może tylko z nią siedzieć ![]() ja daje ![]()
![]() |
#1762 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() ![]() ![]() Gratulacje dla nowych mamuś ![]() Niutka, staram się jak najwięcej uwagi poświęcać Aleksowi, tak żeby czuł się ważniejszy, ale wiadomo że nie zawsze się da. Generalnie mała jest spokojna i na razie mało wymagająca więc poza karmieniem i przewijaniem niczego się nie domaga. Ale przy cycku powisieć musi, Aleks w ciągu dnia nie ma z tym problemu ale w nocy nadal płacze jeśli się akurat obudzi. Już wcześniej przygotowywaliśmy go na pojawienie się siostry, ale to jeszcze maluch więc trudno powiedzieć ile z tego rozumiał. Teraz się przyzwyczaja, wydaje mi się że akceptuje sytuację ale fakt faktem że płaczek z niego straszny. Ale i wcześniej był mega marudą więc to w sumie nic dziwnego. Wydaje mi się że łatwiej jest kiedy to córka jest starsza, dziewczynki chyba są jednak mądrzejsze... |
![]() ![]() |
![]() |
#1763 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() znów działałam z laktatorem pół godziny i ledwo 50ml uciągnęłam ![]() Gosikk witaj ![]() ![]() ![]()
Nasze serca przestukują się ze sobą moje głośniej, twoje dobitniej... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Eirene1987 Czas edycji: 2011-04-19 o 15:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1764 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1765 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
CASTIA ja mam domek w pl.cos wspanialego....tu mieszkamy w takim jakby bloku to sie docenia domek i to strasznie.....juz nie wspomne o grillowaniu latem echhhh chce sie wracac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1766 |
Zakorzenienie
|
ja mojej "zgubie' smoka, jak się zaczną zęby wyrzynać
![]() w sumie ja smokowa, a zgryz mam bardzo dobry, moja siostra bardzo króciutko miała smoka i musiała nosić aparat.
#1767 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1768 |
Zadomowienie
|
Ja też brałam w szpit.paracetamol
![]()
#1769 | |||||
Zakorzenienie
|
Hej
![]() A u nas dzis goraco, ok.25-26C ![]() ![]() W koncu nie bede calkiem biala, bo czasami jak jestem na tle sciany to mnie nie widac ![]() Jak sie ciesze, ze teraz bedzie tyle dlugich weekendow w UK ![]() ![]() ![]() Tesciowa przylatuje w czwartek... zmagania z mama ciag dalszy. najgorsze, ze to nie jest na temat opieki nad mala, bo na to zlewam, ale na temat wyjazdu do hiszpanii, tz, ze zobacze jak to bedzie mieszkac blisko hiszpanskiej rodzinki, ze pewnie on sie zmieni itp... no za✂✂✂iscie mi zyczy ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ale dziala i nie bedzie trzeba jej bujac na rekach zeby zasnela. moja mama oczywiscie gada, ze jak ja moge mala placzaca zostawiac... ehh Cytat:
Daje, ale nie jakos czesto, nie zawsze malej smok pasuje. Tak okolo pol roczku zaczniemy sie odzwyczajac ![]() Cytat:
![]() Mala zasypia 19.30-21 spi tak do 23-24 pozniej wstaje ok 3-4 i pozniej rano 6-7, chociaz wczoraj spala od 3.30 do 8.45;p nie wiem jakim cudem;p Cytat:
![]() ![]() Co do kapieli to moja uwielbia ![]() ![]() Nie lubi wychodzic z wanienki i sie szykowac do spania;p Cytat:
![]() ![]() Czekam na TZta i moze znowu gdzies na spacerek, bo pogody zal, a TZ caly dzien w zamknieciu;p
![]() |
#1770 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.