Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-18, 23:03   #4771
ciasteczko92
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Hej Nie udzielałam sie wcześniej na waszym forum Ale dzisiaj musze się wam pochwalic. Dzisiaj zdjełam aparat po 2.5 roku noszenia Nie mam robionych zdjec podczas leczenia Jak dostane wyciski robione przed leczeniem i po to zobaczycie roznice

24.08.2010 driver
Matura 2011
ciasteczko92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 23:25   #4772
marryme21
Zakorzenienie

Uwaga,teraz będę straszyć.
Chcę się Was poradzić,czy te moje nieszczęsne ,,czarne trójkąty'' jeszcze mogą się zniwelować?Może ktoś ma podobny problem do mojego.
Chcę mieć widoczne 4-ki i 5-ki podczas uśmiechu,a mam tak jak widać.
Nawet dół mam bardziej ,,wysunięty''.

Przy okazji możecie zobaczyć moje białe ligatury,po prawie 3 tygodniach.Zupełnie się z nimi nie pieszczę i praktycznie nic się nie odbarwiły.Chyba lepiej się sprawdzają nawet niż różowe i liliowe,które sinieją po pewnym czasie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg aparat orto..jpg (10,0 KB, 143 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg aparat orto.2.jpg (9,2 KB, 98 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Kopia aparat orto..jpg (11,0 KB, 116 załadowań)

marryme21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 01:52   #4773
marryme21
Zakorzenienie

Zapomniałam dodać zdjęcie na wcześniejszym etapie.
To, zostało zrobione kilka dni po założeniu aparatu,czyli ponad 13 miesięcy temu.
Widać,że nie ma specjalnie wielkich zmian,1-ki i 2-ki i kły są lepiej ustawione,ale cały łuk wydaje mi się,że jest praktycznie taki sam.
Mam naprawdę mieszane uczucia,Wasze zmiany są o wiele bardziej spektakularne po takim okresie czasu.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg aparat-po założeniu...jpg (13,2 KB, 101 załadowań)

Edytowane przez marryme21
Czas edycji: 2011-04-19 o 01:53
Stary 2011-04-19, 07:32   #4774
adie94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość
Chcę się Was poradzić,czy te moje nieszczęsne ,,czarne trójkąty'' jeszcze mogą się zniwelować?Może ktoś ma podobny problem do mojego.

Przy okazji możecie zobaczyć moje białe ligatury,po prawie 3 tygodniach.Zupełnie się z nimi nie pieszczę i praktycznie nic się nie odbarwiły.Chyba lepiej się sprawdzają nawet niż różowe i liliowe,które sinieją po pewnym czasie.
miałaś proponowanego hassa/hyraxa? może watro by założyć

"And while I wait I put on my perfume, yeah I want it all over you.

I gotta mark my territory." 😻

A.

adie94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 09:29   #4775
lupinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez adie94 Pokaż wiadomość
WoW!widać wieeelką różnicę te gumeczki czy tam nie wiem co na zdjęciu z 14.07 to na co one są? na ustawienie żuchwy?
Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
tak, żeby ją wysunąć trochę do przodu i w bok
no właśnie! za tydzień mam wizytę i muszę zapytać czy nie wystarczą wyciągi zamiast tego twin force'a z drugiej strony pewnie daje to większe efekty niż wyciągi, ale też bardziej boli i więcej kosztuje ;/ ja już się przyzwyczaiłam do mojego sporego tyłozgryzu ale skoro już się zdecydowałam na aparat to może warto jednak brnąć w to dalej i naprawić wszystko
lupinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 09:39   #4776
Olenka333
Raczkowanie

Hej

Dziś zakładam aparat na dół Wczoraj ,,przypadkowo" wypadły mi separatory Bolały jak cholera ciekawa jestem co ortodontka powie na moja górę Mam nadzieję, ze mi zacieśni drut

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Cytat:
Napisane przez beatrizze Pokaż wiadomość
wiesz ja tyle wiem co wyczytałam na stronie
i mówiła mi że w czasie leczenia dwa razy czyszczenie zębów jest w cenie. za aparat płacę 2600 a na wizycie z zakładaniem gumek nic. plan leczenia 100zł. na jakim etapie jesteś?

Ja w pnd 9.30 zakładam aparat na górę)
ja dziś zakładam dół na 14 00
chce mi się turkusowych ligarturek
I jak tam się dół nosi ?
Stary 2011-04-19, 10:12   #4777
asik1503
Zakorzenienie

Betti super postępy i w ogóle masz bardzo ładny uśmiech
ja dzisiaj idę na pierwszą wizytę do dentysty... jutro czeka mnie druga i może dowiem się orientacyjnie ile mi zejdzie leczenie góry xD bo jak tylko wyleczę to będę zakładała aparat
22.08.18
IG
asik1503 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 10:13   #4778
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

betti_888 wielka różnica

Cytat:
Napisane przez ciasteczko92 Pokaż wiadomość
Hej Nie udzielałam sie wcześniej na waszym forum Ale dzisiaj musze się wam pochwalic. Dzisiaj zdjełam aparat po 2.5 roku noszenia Nie mam robionych zdjec podczas leczenia Jak dostane wyciski robione przed leczeniem i po to zobaczycie roznice
to jak bd miała to wstawiaj zdjęcia, bo to strasznie motywuje

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 10:27   #4779
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
A myślisz, że orto da Ci te wyciski? Bo ja idę jutro na zdjęcie aparatu i tez chciałabym je dostać (btw zdecydowałam się na retainer osamu, więc przez ok dobę będę bez jakiegokolwiek aparatu )
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 10:40   #4780
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Zaraz ide na wizyte, trzymajcie kciuki Nie wiem za co ale i tak trzymajcie

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 12:56   #4781
kasiunia_84
Raczkowanie

Cytat:
moje nowe gumeczki...
na górze: 3 metalowe łańcuszki (na całą szczękę), jeden gumowy na 2 zęby i kwadratowy drut
na dole: zwykły drut (chyba 18)

no i w dalszym ciągu wyciągi

następna wizyta za 9 tyg.

na zdj: zęby teraz i podczas leczenia
wow super efekt )
zwykłym aparatem ligaturowym i ząbki jaktalalaa ) zajefajne
masz piękny szeroki uśmiech. mam nadzieję że też tak będę miała
zapuszczam włosy... ROŚNIJCIE !!!
kasiunia_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 12:59   #4782
Martikka85
Przyczajenie

Witam,
Mam dziewczyny do Was pytanie. Będę wdzięczna za odpowiedź..Otóż jestem przed założeniem aparatu ortodontycznego, mam mieć już robiony wycisk na najbliższej wizycie u ortodonty, ale przez przypadek natknęłam się na takie forum, w którym wiele osób po zdjeciu aparatu wypowiada się negatywnie, że są później skutki uboczne noszenia aparatu, takie jak: cofanie się dziąseł, parodontoza wywołana zewnętrznymi czynnikami, właśnie przez ten aparat, odsłanianie się szyjek zębowych, wypowiadała się nawet jedna dziewczyna, że zęby zaczeły jej się rozlatywać!!!, inni że zęby zaczeły się ruszać i że obawiają się gryźć cokolwiek twardszego żeby nie wypadły :/
Sama teraz nie wiem co robić, już się zdecydowałam na założenie (wiem, że późno, mam 25 lat, ale ważne ze jednak się przemogłam) a tu nagle dowiaduję się tylu negatywnych skutków noszenia aparatu!
Wydam mnóstwo pieniędzy na samo leczenie ortodontyczne, a co jeśli zacznę mieć później tyle problemów o których wspominają ludzie..teraz się zwyczajnie boję tego założyć, ale mam bardzo krzywe zęby i naprawdę nie wiem co robić Doradźcie coś, czy ktoś miał podobne doświadczenia, albo slyszał o takich pryzpadkach..
Martikka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 13:12   #4783
kasiunia_84
Raczkowanie

Cytat:
dzięki

dzięki
moja prawa 3 jeszcze jest obrócona ale orto założyła mi dzisiaj na nią metalowy łańcuszek i mam nadzieję że niedługo się wyprostuje... chociaż może być ciężko bo orto powiedziała że to ząb oczny (czyli taki który ma dłuuuugi korzeń który dochodzi aż do nosa ) poza tym mam jeszcze przerwe między lewą 2 a 3 ale też mam tam łańcuszek i jak teraz na nią patrze to wydaje się być mniejsza niż była rano

dzięki

nie miałam... mam planowane tylko wyrywanie 8 ale to chyba jak większość ...
też mi się wydaje że różowe są najładniejsze ale chciałam teraz jakiejś zmiany... w sam raz na mature
a miałaś rozszerzaną jakoś szczękę???
czy to zasługa tylko aparatu ortodontycznego??

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Cytat:
kurcze to prawie 3 lata:/
mnie też to czeka bo nie mam jeszcze dołu a górę mam już 11 miesięcy i za niedługo zakładam dół

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ----------

Cytat:

zapytaj się swojej orto czy da się szerzej

jak już pisałam wcześniej dowiedziałam się, że szczęka dorosłego człowieka ma jakąś określoną normę jeśli chodzi o szerokość (mierzy się ją między górnymi szóstkami od wewnętrznej strony w milimetrach) i orto musi się trzymać tej normy bo gdyby zrobiła szerzej to będzie niestabilny zgryz i wszystko się może poprzesuwać.
Niestety nie pamiętaj ile wynosi ta liczba :/

Ja też mojej orto marudziłam, że chcę mieć szerzej ale dopiero inna orto u której byłam tylko na konsultacji wyjaśniła mi tę sprawę.
Zmierzyła mi suwmiarką tę właśnie odległość i okazało się, że mam może 4mm mniej niż ta norma czyli wg niej mam szeroko

Ale zapytaj swojej orto ile masz i czy da się z tym coś zrobić
Stary 2011-04-19, 13:47   #4784
viera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Martikka85 Pokaż wiadomość
Witam,
Mam dziewczyny do Was pytanie. Będę wdzięczna za odpowiedź..Otóż jestem przed założeniem aparatu ortodontycznego, mam mieć już robiony wycisk na najbliższej wizycie u ortodonty, ale przez przypadek natknęłam się na takie forum, w którym wiele osób po zdjeciu aparatu wypowiada się negatywnie, że są później skutki uboczne noszenia aparatu, takie jak: cofanie się dziąseł, parodontoza wywołana zewnętrznymi czynnikami, właśnie przez ten aparat, odsłanianie się szyjek zębowych, wypowiadała się nawet jedna dziewczyna, że zęby zaczeły jej się rozlatywać!!!, inni że zęby zaczeły się ruszać i że obawiają się gryźć cokolwiek twardszego żeby nie wypadły :/
Sama teraz nie wiem co robić, już się zdecydowałam na założenie (wiem, że późno, mam 25 lat, ale ważne ze jednak się przemogłam) a tu nagle dowiaduję się tylu negatywnych skutków noszenia aparatu!
Wydam mnóstwo pieniędzy na samo leczenie ortodontyczne, a co jeśli zacznę mieć później tyle problemów o których wspominają ludzie..teraz się zwyczajnie boję tego założyć, ale mam bardzo krzywe zęby i naprawdę nie wiem co robić Doradźcie coś, czy ktoś miał podobne doświadczenia, albo slyszał o takich pryzpadkach..
Co to za forum? Nigdy nie wiadomo, co to za ludzie Czasem też trafiałam na jakieś różne fora i czytałam wpisy ludzi, ale biła z nich dość niska wiedza i kompetencja... wiec nie ufam takiemu czemuś...

Jak ktoś nie dbał o zęby to pewnie, że się mogą rozlatywać. Zła higiena też może swoje robić. Każdy przypadek jest inny. Znam kilka osób, które nosiły aparat, i nie narzekają na jakieś problemy. Pewnie i mogą jakieś być, ale może lepiej porozmawiać z ortodontą? Nie powinien zatajać jakichś złych informacji...
Mojej koleżance ząb pękł, po prostu się rozpadł - a NIE nosiła aparatu. Po prostu albo był w tak złym stanie, albo nie wiem co...

No, ale może się wypowie ktoś, kto już zdjął aparat (może zapytaj w wątku o aparatach retencyjnych? tam powinny być osoby, ktore już zdjely/zdejmuja aparat)
Stary 2011-04-19, 13:54   #4785
marryme21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adie94 Pokaż wiadomość
miałaś proponowanego hassa/hyraxa? może watro by założyć

Nie miałam proponowanego,ale sama to proponowałam.
W/g słów lekarza nie potrzebuję takiego dodatkowego leczenia.

Cytat:
Napisane przez kasiunia_84 Pokaż wiadomość

zapytaj się swojej orto czy da się szerzej

jak już pisałam wcześniej dowiedziałam się, że szczęka dorosłego człowieka ma jakąś określoną normę jeśli chodzi o szerokość (mierzy się ją między górnymi szóstkami od wewnętrznej strony w milimetrach) i orto musi się trzymać tej normy bo gdyby zrobiła szerzej to będzie niestabilny zgryz i wszystko się może poprzesuwać.
Niestety nie pamiętaj ile wynosi ta liczba :/

Ja też mojej orto marudziłam, że chcę mieć szerzej ale dopiero inna orto u której byłam tylko na konsultacji wyjaśniła mi tę sprawę.
Zmierzyła mi suwmiarką tę właśnie odległość i okazało się, że mam może 4mm mniej niż ta norma czyli wg niej mam szeroko

Ale zapytaj swojej orto ile masz i czy da się z tym coś zrobić

Problem jest też taki,że ja mojej orto teraz nie widuję na kontrolach,bo obsługują mnie asystenci.Tak naprawdę to od września jest taka sytuacja.
Ona kręci się po przychodni,ale zajmuje innymi pacjentami.
Ale tym razem już nie popuszczę,bo mnie zaczyna to wszystko martwić.
Te czarne trójkąty to nie jest jedyny problem,bo przekrzywiły mi się 6-ki i 7-ki.
Również 4-ki na górze są za 3-kami,tak jak miałam przed aparatem,wydaje mi się,że po ponad roku powinny się trochę cofnąć na boki,a one dalej w tej samej pozycji tkwią(są takie wklęsłe_łuk mam kwadratowy przez to).
Może jednak przejdę się do innego orto,ale obawiam się,że po tym co usłyszę będę mieć niezły mętlik w głowie.

Stary 2011-04-19, 14:20   #4786
Martikka85
Przyczajenie

do Viera:
dzięki za odpowiedź! To forum było na stronie medSOS.
No fakt, masz rację,że lepszym miejscem żeby się tego dowiedzieć będzie wątek o retencyjnych aparatach..
Co do rozmowy z ortodontą, to oczywiście na tej najbliższej wizycie się o wszystko dopytam, (gdybym wcześniej wiedziała o takich rzeczach, o których przeczytałam, to już wcześniej bym się spytała), tylko obawiam się również tego ,że ortodonci mogą niechętnie mówić o ewentualnych późniejszych problemach, żeby nie zniechęcać ludzi..
hmmm czyli niekoniecznie rozpadanie zębów musi być spowodowane aparatem, może faktycznie wynika to z jakiegos bardzo złego stanu zębów..
No nic, dzięki za poświęcenie chwilki na odpisanie
Pozdrawiam!
Martikka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 14:58   #4787
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viera Pokaż wiadomość
Co to za forum? Nigdy nie wiadomo, co to za ludzie Czasem też trafiałam na jakieś różne fora i czytałam wpisy ludzi, ale biła z nich dość niska wiedza i kompetencja... wiec nie ufam takiemu czemuś...

Jak ktoś nie dbał o zęby to pewnie, że się mogą rozlatywać. Zła higiena też może swoje robić. Każdy przypadek jest inny. Znam kilka osób, które nosiły aparat, i nie narzekają na jakieś problemy. Pewnie i mogą jakieś być, ale może lepiej porozmawiać z ortodontą? Nie powinien zatajać jakichś złych informacji...
Mojej koleżance ząb pękł, po prostu się rozpadł - a NIE nosiła aparatu. Po prostu albo był w tak złym stanie, albo nie wiem co...

No, ale może się wypowie ktoś, kto już zdjął aparat (może zapytaj w wątku o aparatach retencyjnych? tam powinny być osoby, ktore już zdjely/zdejmuja aparat)
Otóż to! Zawsze trzeba dbać o higienę jamy ustnej, a już szczególnie jak się nosi aparat. Kiedyś u orto czekając na wizytę rozmwiałam z dziewczyną, która w dzieciństwie brała dużo antybiotyków i przez to ma teraz słabe zęby (szybko się psują, dwa musiała usunąć i zastąpić je sztucznymi).
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 16:22   #4788
1magda1
Raczkowanie

Ja mam do was pytanie dotyczące aparatu retencyjnego.
Mam mętlik w głowie.
Orto dała mi wybór: płytka albo drucik z tyłu zębów, a więc co wybrać?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg aparat_retencyjny1.jpg (11,0 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg aparat_retencyjny3.jpg (9,0 KB, 40 załadowań)
Stary 2011-04-19, 16:27   #4789
marryme21
Zakorzenienie

1magda1
Orto Tobie dała wybór?Chyba to ona powinna podejmować decyzję.
Nie wiem co lepsze,ja będę mieć drut i szynę.

Stary 2011-04-19, 16:28   #4790
kasiunia_84
Raczkowanie

Cytat:
Nie miałam proponowanego,ale sama to proponowałam.
W/g słów lekarza nie potrzebuję takiego dodatkowego leczenia.

Problem jest też taki,że ja mojej orto teraz nie widuję na kontrolach,bo obsługują mnie asystenci.Tak naprawdę to od września jest taka sytuacja.
Ona kręci się po przychodni,ale zajmuje innymi pacjentami.
Ale tym razem już nie popuszczę,bo mnie zaczyna to wszystko martwić.
Te czarne trójkąty to nie jest jedyny problem,bo przekrzywiły mi się 6-ki i 7-ki.
Również 4-ki na górze są za 3-kami,tak jak miałam przed aparatem,wydaje mi się,że po ponad roku powinny się trochę cofnąć na boki,a one dalej w tej samej pozycji tkwią(są takie wklęsłe_łuk mam kwadratowy przez to).
Może jednak przejdę się do innego orto,ale obawiam się,że po tym co usłyszę będę mieć niezły mętlik w głowie.
inny orto na konsultacji może Ci powiedzieć co jest źle ale nie będzie kontynuował leczenia po innym.
( ja byłam na konsultacji i Pani powiedziała, że gdybym chciała przejść do niej to muszę ściągnąć aparat i przyjść założyć cały u niej :/ )
Głównie chodzi o koszt aparatu przy zakładaniu go.....bo wtedy ortodonta zarabia najwięcej ( materiał jest dużo tańszy niż to co płacimy my klienci np 1500zł za metal :/) i dlatego nie chcą przejmować od innych pacjentów bo zarobią na nas jedynie na koszcie wizyt od 50 do 150zł co 6-8tyg mniej więcej i to mu się nie opłaca.
Nie piszę tu, że tacy są wszyscy ortodonci, ale może jakby się poszukało to znalazł by się taki co chciałby kontynuować leczenie po innym
Stary 2011-04-19, 16:41   #4791
marryme21
Zakorzenienie

kasiunia_84
Wiem,że materiały ortodontyczne sa tanie,nawet bardzo tanie,mój kolega ma hurtownię z rzeczami dentystycznymi,jak mi czasami mówi co ile kosztuje,to się za głowe można złapać.To są dosłownie grosze w porównaniu do tego,co my płacimy.No,ale rozumiem,że usługa i wiedza lekarza kosztuje.

Chciałabym się wybrać na konsultację do innego orto,żeby potwierdził moje przypuszczeni i ewentualnie potem to przekazać mojemu lekarzaowi.Tylko wiadomo-głupio mi jakoś.Bo co mam powiedzieć,że pan X czy Y twierdzi,że moje leczenie nie jest ok.
Nie chcę zmieniać lekarza tak naprawdę,za dużo pieniędzy tam zostawiłam.Teraz mogę założyc cokolwiek,co pozwoliłoby poszerzyć mój łuk,cena już nie gra roli.Chę się wyleczyc raz a porządnie.

Stary 2011-04-19, 17:02   #4792
kasiunia_84
Raczkowanie

Cytat:
moje nowe gumeczki...
na górze: 3 metalowe łańcuszki (na całą szczękę), jeden gumowy na 2 zęby i kwadratowy drut
na dole: zwykły drut (chyba 18)

no i w dalszym ciągu wyciągi

następna wizyta za 9 tyg.

na zdj: zęby teraz i podczas leczenia
czy miałaś w jakiś sposób poszerzaną szczękę za pomocą jakiegoś gadżetu?? czy to tylko zasługa aparatu??
wiem, że się powtarzam ale strasznie mnie to interesuje

jesteś może ze śląska??
bo widzę że twoja orto to normalnie cudotwórca )))

Edytowane przez kasiunia_84
Czas edycji: 2011-04-19 o 17:04
Stary 2011-04-19, 17:20   #4793
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ania1317_18 Pokaż wiadomość

Już to widzę jak ktoś mówi coś zabawnego a ja się uśmiecham i trzask moje gumki pękają Z tego wszystkiego najbardziej mnie te gumki przerażają
mi koleżanki czasami mówią: "nie śmiej się tak bo ci gumki pękną" a jak ktoś nie jest w temacie to patrzy z przerażeniem i "jakie gumki?"

Cytat:

ale masz śliczne białe ząbki

Cytat:
Napisane przez lupinka Pokaż wiadomość
no właśnie! za tydzień mam wizytę i muszę zapytać czy nie wystarczą wyciągi zamiast tego twin force'a z drugiej strony pewnie daje to większe efekty niż wyciągi, ale też bardziej boli i więcej kosztuje ;/ ja już się przyzwyczaiłam do mojego sporego tyłozgryzu ale skoro już się zdecydowałam na aparat to może warto jednak brnąć w to dalej i naprawić wszystko
co to jest ten twin force?

Cytat:
Napisane przez asik1503 Pokaż wiadomość
Betti super postępy i w ogóle masz bardzo ładny uśmiech
ja dzisiaj idę na pierwszą wizytę do dentysty... jutro czeka mnie druga i może dowiem się orientacyjnie ile mi zejdzie leczenie góry xD bo jak tylko wyleczę to będę zakładała aparat
dzięki
Cytat:
Napisane przez paulina18021995 Pokaż wiadomość
betti_888 wielka różnica
dziękuję

Cytat:
wow super efekt )
zwykłym aparatem ligaturowym i ząbki jaktalalaa ) zajefajne
masz piękny szeroki uśmiech. mam nadzieję że też tak będę miała
dzięki... na pewno też będziesz takie miała

Cytat:
Napisane przez Martikka85 Pokaż wiadomość
Witam,

jak nie dbały to tak mają... chociaż czasami podczas noszenia aparatu też się ruszają zęby ale to jest całkiem normalne i nie trzeba się bać że wylecą bo nie wylecą poza tym jak nie wyprostujesz to też grożą skutki uboczne... szybciej rozwija się próchnica (nie wszędzie dotrzesz szczoteczką) przez co zęby stają się słabsze, dodatkowo krzywe zęby nie równo się ścierają... więc chyba warto wyprostować

Cytat:
a miałaś rozszerzaną jakoś szczękę???
czy to zasługa tylko aparatu ortodontycznego??
nie, noszę normalny aparat ortodontyczny i nic więcej nie nosiłam... po prostu orto co kilka wizyt zmieniała mi drut na szerszy i jakoś się rozszerzyło
już kilka osób się mnie pytało czy nosiłam jakiś dodatkowy gadżet na rozszerzenie

Cytat:
Napisane przez 1magda1 Pokaż wiadomość
Mam mętlik w głowie.
ja bym brała drucik bo wiadomo że drucik jest na stałe a płytke byś zdjęła i zapomniała założyć albo zgubiła a drucik działa 24h na dobe

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ----------

Cytat:
czy miałaś w jakiś sposób poszerzaną szczękę za pomocą jakiegoś gadżetu?? czy to tylko zasługa aparatu??
wiem, że się powtarzam ale strasznie mnie to interesuje

jesteś może ze śląska??
bo widzę że twoja orto to normalnie cudotwórca )))
na pierwsze pytanie odpowiedziałam wyżej

nie jestem ze śląska, jeżdżę do orto do Warszawy... chociaż mam niezły kawałek drogi, ale lepiej czasami przejechać te 50 km i być pod dobrą opieką niż jakbym miała chodzić do orto w swojej okolicy i miałaby wszystko zwalić

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 17:28   #4794
KaRaa xD
Rozeznanie

Witam ... od 20 maja (mam nadzieję) dołącze do grona aparatek
Oczywiście będe miała aparat stały, a ruchomy nosiłam już 4 lata ale bedzie dobrze!!
KaRaa xD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 17:42   #4795
lupinka
Zadomowienie

Cytat:
co to jest ten twin force?
http://www.youtube.com/watch?v=jiHhDN13x98
http://www.elmadent.elk.pl/info_twinforce.php
lupinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 17:56   #4796
ania1317_18
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1magda1 Pokaż wiadomość
Mam mętlik w głowie.
Mi Pani orto powiedziała że będę miała na dole drucik z tyłu zębów a górę płytkę którą nosi się na początku 20 godz dziennie a z czasem coraz krócej. Ale nie wiem jak to wszystko będzie wyglądać bo przede mną jeszcze długa droga

góra 24.11.2010
dół 4.07.2011

RAZEM
15.11.2009
10.10.2010
ania1317_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 17:57   #4797
awgusta
Та еще штучка ^^

Post Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez KaRaa xD Pokaż wiadomość
Witam ... od 20 maja dołącze do grona aparatek
Witam
Stary 2011-04-19, 18:06   #4798
ciasteczko92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
A myślisz, że orto da Ci te wyciski? Bo ja idę jutro na zdjęcie aparatu i tez chciałabym je dostać (btw zdecydowałam się na retainer osamu, więc przez ok dobę będę bez jakiegokolwiek aparatu )

Musi dać Po co jej sa potrzebne;p? Jak jej sie tak bardzo podobają ze chce sobie zatrzymać to niech sobie zrobi kopie;p

Kurcze to tak jak ja. Musze czekać tydzień na retainer. Mam wrażenie ze ząbki mi sie ruszają od wczoraj;(

Bez aparatu czuje się teraz prawie jak bez reki.;p Po prostu mi cos ubyło i nie moge się do tego przyzwyczaic;p

24.08.2010 driver
Matura 2011
ciasteczko92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 18:09   #4799
betti_888
Wtajemniczenie

o matko! trochę przerażający wole swoje wyciągi

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 18:12   #4800
KaRaa xD
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez awgusta Pokaż wiadomość
Witam
Dziękuje za przywitanie 18 mam separacje...może przeżyje haha:br zydal:
KaRaa xD jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości