|
|
#4771 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Hej
Nie udzielałam sie wcześniej na waszym forum Ale dzisiaj musze się wam pochwalic. Dzisiaj zdjełam aparat po 2.5 roku noszenia Nie mam robionych zdjec podczas leczenia Jak dostane wyciski robione przed leczeniem i po to zobaczycie roznice
|
|
#4772 |
|
Zakorzenienie
|
Uwaga,teraz będę straszyć.
![]() Chcę się Was poradzić,czy te moje nieszczęsne ,,czarne trójkąty'' jeszcze mogą się zniwelować?Może ktoś ma podobny problem do mojego. Chcę mieć widoczne 4-ki i 5-ki podczas uśmiechu,a mam tak jak widać. ![]() Nawet dół mam bardziej ,,wysunięty''. ![]() Przy okazji możecie zobaczyć moje białe ligatury,po prawie 3 tygodniach.Zupełnie się z nimi nie pieszczę i praktycznie nic się nie odbarwiły. Chyba lepiej się sprawdzają nawet niż różowe i liliowe,które sinieją po pewnym czasie.
|
|
|
|
#4773 |
|
Zakorzenienie
|
Zapomniałam dodać zdjęcie na wcześniejszym etapie.
![]() To, zostało zrobione kilka dni po założeniu aparatu,czyli ponad 13 miesięcy temu. Widać,że nie ma specjalnie wielkich zmian,1-ki i 2-ki i kły są lepiej ustawione,ale cały łuk wydaje mi się,że jest praktycznie taki sam. ![]() Mam naprawdę mieszane uczucia,Wasze zmiany są o wiele bardziej spektakularne po takim okresie czasu.
Edytowane przez marryme21 Czas edycji: 2011-04-19 o 01:53 |
|
|
|
#4774 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4775 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
z drugiej strony pewnie daje to większe efekty niż wyciągi, ale też bardziej boli i więcej kosztuje ;/ ja już się przyzwyczaiłam do mojego sporego tyłozgryzu ale skoro już się zdecydowałam na aparat to może warto jednak brnąć w to dalej i naprawić wszystko
|
|
|
|
|
#4776 | |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() Dziś zakładam aparat na dół Wczoraj ,,przypadkowo" wypadły mi separatory Bolały jak cholera ciekawa jestem co ortodontka powie na moja górę Mam nadzieję, ze mi zacieśni drut ![]() ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Cytat:
na 14 00 ![]() chce mi się turkusowych ligarturek ![]() I jak tam się dół nosi ?
|
|
#4777 |
|
Zakorzenienie
|
Betti super postępy
i w ogóle masz bardzo ładny uśmiech ![]() ja dzisiaj idę na pierwszą wizytę do dentysty... jutro czeka mnie druga i może dowiem się orientacyjnie ile mi zejdzie leczenie góry xD bo jak tylko wyleczę to będę zakładała aparat
|
|
|
|
#4778 | |
|
Zakorzenienie
|
betti_888
wielka różnica Cytat:
|
|
|
#4779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(btw zdecydowałam się na retainer osamu, więc przez ok dobę będę bez jakiegokolwiek aparatu )
|
|
|
|
|
#4780 |
|
Zakorzenienie
|
Zaraz ide na wizyte, trzymajcie kciuki
Nie wiem za co ale i tak trzymajcie
|
#4781 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) zwykłym aparatem ligaturowym i ząbki jaktalalaa ) zajefajnemasz piękny szeroki uśmiech. mam nadzieję że też tak będę miała
|
|
#4782 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Mam dziewczyny do Was pytanie. Będę wdzięczna za odpowiedź..Otóż jestem przed założeniem aparatu ortodontycznego, mam mieć już robiony wycisk na najbliższej wizycie u ortodonty, ale przez przypadek natknęłam się na takie forum, w którym wiele osób po zdjeciu aparatu wypowiada się negatywnie, że są później skutki uboczne noszenia aparatu, takie jak: cofanie się dziąseł, parodontoza wywołana zewnętrznymi czynnikami, właśnie przez ten aparat, odsłanianie się szyjek zębowych, wypowiadała się nawet jedna dziewczyna, że zęby zaczeły jej się rozlatywać!!!, inni że zęby zaczeły się ruszać i że obawiają się gryźć cokolwiek twardszego żeby nie wypadły :/ Sama teraz nie wiem co robić, już się zdecydowałam na założenie (wiem, że późno, mam 25 lat, ale ważne ze jednak się przemogłam) a tu nagle dowiaduję się tylu negatywnych skutków noszenia aparatu! ![]() Wydam mnóstwo pieniędzy na samo leczenie ortodontyczne, a co jeśli zacznę mieć później tyle problemów o których wspominają ludzie..teraz się zwyczajnie boję tego założyć, ale mam bardzo krzywe zęby i naprawdę nie wiem co robić Doradźcie coś, czy ktoś miał podobne doświadczenia, albo slyszał o takich pryzpadkach..
|
|
|
|
#4783 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czy to zasługa tylko aparatu ortodontycznego?? ---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Cytat:
mnie też to czeka bo nie mam jeszcze dołu a górę mam już 11 miesięcy i za niedługo zakładam dół ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- Cytat:
jak już pisałam wcześniej dowiedziałam się, że szczęka dorosłego człowieka ma jakąś określoną normę jeśli chodzi o szerokość (mierzy się ją między górnymi szóstkami od wewnętrznej strony w milimetrach) i orto musi się trzymać tej normy bo gdyby zrobiła szerzej to będzie niestabilny zgryz i wszystko się może poprzesuwać. Niestety nie pamiętaj ile wynosi ta liczba :/ Ja też mojej orto marudziłam, że chcę mieć szerzej ale dopiero inna orto u której byłam tylko na konsultacji wyjaśniła mi tę sprawę. Zmierzyła mi suwmiarką tę właśnie odległość i okazało się, że mam może 4mm mniej niż ta norma czyli wg niej mam szeroko Ale zapytaj swojej orto ile masz i czy da się z tym coś zrobić
|
|
#4784 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czasem też trafiałam na jakieś różne fora i czytałam wpisy ludzi, ale biła z nich dość niska wiedza i kompetencja... wiec nie ufam takiemu czemuś... Jak ktoś nie dbał o zęby to pewnie, że się mogą rozlatywać. Zła higiena też może swoje robić. Każdy przypadek jest inny. Znam kilka osób, które nosiły aparat, i nie narzekają na jakieś problemy. Pewnie i mogą jakieś być, ale może lepiej porozmawiać z ortodontą? Nie powinien zatajać jakichś złych informacji... Mojej koleżance ząb pękł, po prostu się rozpadł - a NIE nosiła aparatu. Po prostu albo był w tak złym stanie, albo nie wiem co... ![]() No, ale może się wypowie ktoś, kto już zdjął aparat (może zapytaj w wątku o aparatach retencyjnych? tam powinny być osoby, ktore już zdjely/zdejmuja aparat)
|
|
#4785 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie miałam proponowanego,ale sama to proponowałam. ![]() W/g słów lekarza nie potrzebuję takiego dodatkowego leczenia. Cytat:
Problem jest też taki,że ja mojej orto teraz nie widuję na kontrolach,bo obsługują mnie asystenci. Tak naprawdę to od września jest taka sytuacja.![]() Ona kręci się po przychodni,ale zajmuje innymi pacjentami. Ale tym razem już nie popuszczę,bo mnie zaczyna to wszystko martwić. Te czarne trójkąty to nie jest jedyny problem,bo przekrzywiły mi się 6-ki i 7-ki. Również 4-ki na górze są za 3-kami,tak jak miałam przed aparatem,wydaje mi się,że po ponad roku powinny się trochę cofnąć na boki,a one dalej w tej samej pozycji tkwią(są takie wklęsłe_łuk mam kwadratowy przez to). Może jednak przejdę się do innego orto,ale obawiam się,że po tym co usłyszę będę mieć niezły mętlik w głowie.
|
|
|
|
|
#4786 |
|
Przyczajenie
|
do Viera:
dzięki za odpowiedź! To forum było na stronie medSOS. No fakt, masz rację,że lepszym miejscem żeby się tego dowiedzieć będzie wątek o retencyjnych aparatach.. Co do rozmowy z ortodontą, to oczywiście na tej najbliższej wizycie się o wszystko dopytam, (gdybym wcześniej wiedziała o takich rzeczach, o których przeczytałam, to już wcześniej bym się spytała), tylko obawiam się również tego ,że ortodonci mogą niechętnie mówić o ewentualnych późniejszych problemach, żeby nie zniechęcać ludzi.. hmmm czyli niekoniecznie rozpadanie zębów musi być spowodowane aparatem, może faktycznie wynika to z jakiegos bardzo złego stanu zębów.. No nic, dzięki za poświęcenie chwilki na odpisanie ![]() Pozdrawiam! |
|
|
|
#4787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4788 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam do was pytanie dotyczące aparatu retencyjnego.
Mam mętlik w głowie. Orto dała mi wybór: płytka albo drucik z tyłu zębów, a więc co wybrać?
|
|
#4789 |
|
Zakorzenienie
|
1magda1
Orto Tobie dała wybór?Chyba to ona powinna podejmować decyzję. ![]() Nie wiem co lepsze,ja będę mieć drut i szynę. |
|
|
|
#4790 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
( ja byłam na konsultacji i Pani powiedziała, że gdybym chciała przejść do niej to muszę ściągnąć aparat i przyjść założyć cały u niej :/ ) Głównie chodzi o koszt aparatu przy zakładaniu go.....bo wtedy ortodonta zarabia najwięcej ( materiał jest dużo tańszy niż to co płacimy my klienci np 1500zł za metal :/) i dlatego nie chcą przejmować od innych pacjentów bo zarobią na nas jedynie na koszcie wizyt od 50 do 150zł co 6-8tyg mniej więcej i to mu się nie opłaca. Nie piszę tu, że tacy są wszyscy ortodonci, ale może jakby się poszukało to znalazł by się taki co chciałby kontynuować leczenie po innym
|
|
#4791 |
|
Zakorzenienie
|
kasiunia_84
Wiem,że materiały ortodontyczne sa tanie,nawet bardzo tanie,mój kolega ma hurtownię z rzeczami dentystycznymi,jak mi czasami mówi co ile kosztuje,to się za głowe można złapać.To są dosłownie grosze w porównaniu do tego,co my płacimy.No,ale rozumiem,że usługa i wiedza lekarza kosztuje. ![]() Chciałabym się wybrać na konsultację do innego orto,żeby potwierdził moje przypuszczeni i ewentualnie potem to przekazać mojemu lekarzaowi.Tylko wiadomo-głupio mi jakoś. Bo co mam powiedzieć,że pan X czy Y twierdzi,że moje leczenie nie jest ok.![]() Nie chcę zmieniać lekarza tak naprawdę,za dużo pieniędzy tam zostawiłam.Teraz mogę założyc cokolwiek,co pozwoliłoby poszerzyć mój łuk,cena już nie gra roli.Chę się wyleczyc raz a porządnie.
|
|
|
|
#4792 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiem, że się powtarzam ale strasznie mnie to interesuje jesteś może ze śląska?? bo widzę że twoja orto to normalnie cudotwórca )))
Aparatka góra 30.06.2010dół i zmiana orto 13.06.2011 planowany koniec .....myślę ,że do pół roku ![]() zapuszczam włosy... ROŚNIJCIE !!! Edytowane przez kasiunia_84 Czas edycji: 2011-04-19 o 17:04 |
|
|
|
|
#4793 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale masz śliczne białe ząbki ![]() Cytat:
Cytat:
![]() dziękuję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
jak nie dbały to tak mają... chociaż czasami podczas noszenia aparatu też się ruszają zęby ale to jest całkiem normalne i nie trzeba się bać że wylecą bo nie wylecą poza tym jak nie wyprostujesz to też grożą skutki uboczne... szybciej rozwija się próchnica (nie wszędzie dotrzesz szczoteczką) przez co zęby stają się słabsze, dodatkowo krzywe zęby nie równo się ścierają... więc chyba warto wyprostować ![]() Cytat:
już kilka osób się mnie pytało czy nosiłam jakiś dodatkowy gadżet na rozszerzenie ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ---------- Cytat:
![]() nie jestem ze śląska, jeżdżę do orto do Warszawy... chociaż mam niezły kawałek drogi, ale lepiej czasami przejechać te 50 km i być pod dobrą opieką niż jakbym miała chodzić do orto w swojej okolicy i miałaby wszystko zwalić
|
|
#4794 |
|
Rozeznanie
|
Witam ... od 20 maja (mam nadzieję) dołącze do grona aparatek
![]() ![]() Oczywiście będe miała aparat stały, a ruchomy nosiłam już 4 lata ale bedzie dobrze!!
|
|
|
|
#4795 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4796 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4797 |
|
Та еще штучка ^^
|
|
#4798 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Musi dać Po co jej sa potrzebne;p? Jak jej sie tak bardzo podobają ze chce sobie zatrzymać to niech sobie zrobi kopie;p Kurcze to tak jak ja. Musze czekać tydzień na retainer. Mam wrażenie ze ząbki mi sie ruszają od wczoraj;( Bez aparatu czuje się teraz prawie jak bez reki.;p Po prostu mi cos ubyło i nie moge się do tego przyzwyczaic;p
|
|
|
#4799 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wole swoje wyciągi
|
|
#4800 |
|
Rozeznanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:17.

Nie udzielałam sie wcześniej na waszym forum Ale dzisiaj musze się wam pochwalic. Dzisiaj zdjełam aparat po 2.5 roku noszenia

te gumeczki czy tam nie wiem co na zdjęciu z 14.07 to na co one są? na ustawienie żuchwy?
z drugiej strony pewnie daje to większe efekty niż wyciągi, ale też bardziej boli i więcej kosztuje ;/ ja już się przyzwyczaiłam do mojego sporego tyłozgryzu
ale skoro już się zdecydowałam na aparat to może warto jednak brnąć w to dalej i naprawić wszystko
Wczoraj ,,przypadkowo" wypadły mi separatory 

wielka różnica