Storczyk (orchidea) cz.IV - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-23, 19:56   #361
bichett
Raczkowanie

Dot.: Storczyk (orchidea) cz.IV

Arieno, zgadzam sie że to wygląda jak keiki wypisz, wymaluj.
sweeney to pęd kwiatowy.

---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

o kurcze, jestem pierwsza na 13 stronie
bichett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-23, 20:43   #362
bierka83
Zadomowienie

Dziewczyny pogodnych Swiat Wam zycze.
Stary 2011-04-23, 22:36   #363
Ariena
Zakorzenienie

Mówicie że keiki? To super bo ten storczyk jest takim zdechlakiem i nieraz go chciałam wywalić. Zaatakowała go zgnilizna na stożku wzrostu i wycięłam prawie cały. Pytanie czy ten keik da radę się wytworzyć w pełni.
Jak się powiększy to znów wstawię fotkę.
Stary 2011-04-24, 20:52   #364
teacher
Raczkowanie

GG do teacher

Jola . Ja sobie też z ostatniej dostawy Kauflandowej sprawiłam takiego samego storczyka. To Phalaenopsis Philadelphia. U mnie był cały wózek storczyków (a nawet 3) jak nigdy do wyboru do koloru . Na moje szczeście ludzie zajęci byli innymi zakupami przedświątecznymi i mogłam sobie spokojnie pooglądać i w końcu wybrać. U mnie szał pędzikowy . Zapowiada się wiele kwitnień na lato. Po zimowym gniciu korzeni nie ma ani śladu wszystkie kwiatuchy ruszyły z kopyta , i mnożą liście korzenie, pędy , keiki klask i:
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm
teacher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-24, 20:58   #365
evilcia
Zadomowienie

Czy można storka, który nie chce puszczać korzonków potraktować ukorzeniaczem? Bo chucham, dmucham na takiego jednego zdechlaka i guzik z pętelką, nie chce nic nowego puścić, a przydałyby mu się korzonki, bo listki ledwo ciągną, bo nie mają skąd wody brać ;/
Szukałam po marketach też tego spanghum czy jak to się zwie i nigdzie nie ma, a objechałam Obi, Leroya i Praktikera. Tak samo doniczek plastikowych o średnicy mniejszej niż 17cm. Chyba w końcu przeboleję koszty przesyłki i zamówię przez net, bo ileż można po tych marketach jeździć
evilcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-24, 23:18   #366
Ariena
Zakorzenienie

Evilcia wyciągnij go trochę do góry i spryskuj korę wodą wokół tego zdechlaka, na moje to zawsze działa.
Stary 2011-04-25, 09:49   #367
The_SylwiA
Raczkowanie

Hej! kupiłam storczyka w nomi za 9 zł:P nistety nie obejrzałam jego liści i jest ewidentnie przelany, przez co jego liście wyglądają nieciekawie. Wrzucam zdjęcie roslinki, jak myslicie co robić??
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P250411_10.42.jpg (146,7 KB, 67 załadowań)
The_SylwiA jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-25, 10:04   #368
The_SylwiA
Raczkowanie

Cool Dot.: Storczyk (orchidea) cz.IV

Mój nowy nabytek za 9zł
Stary 2011-04-25, 10:07   #369
The_SylwiA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez The_SylwiA Pokaż wiadomość
Mój nowy nabytek za 9zł
,,,,
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P250411_11.01.jpg (127,1 KB, 73 załadowań)
Stary 2011-04-25, 10:14   #370
Baasia88
Raczkowanie

Dziewczyny proszę o pomoc!
Dzisiaj zauważyłam coś dziwnego na liściach. Są to takie jakby dziurki z białą obwódką a obok nich takie jakby pęcherze, co to może być? Dołączam zdjęcia liści. Storczyki mam miesiąc, podlewam różnie, wtedy kiedy widzę, że podłoże jest suche. Nie zauważyłam żadnych robaków, kwiaty nie są nasłonecznione bo mam ciemne mieszkanie, słońce opiera się jedynie na 2 godziny po południu. Jak myślicie co to jest?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02666.jpg (75,1 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02668.jpg (55,2 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02669.jpg (60,9 KB, 38 załadowań)

Baasia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-25, 11:40   #371
Karola S
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Baasia88 Pokaż wiadomość
Dzisiaj zauważyłam coś dziwnego na liściach. Są to takie jakby dziurki z białą obwódką a obok nich takie jakby pęcherze, co to może być? Dołączam zdjęcia liści. Storczyki mam miesiąc, podlewam różnie, wtedy kiedy widzę, że podłoże jest suche. Nie zauważyłam żadnych robaków, kwiaty nie są nasłonecznione bo mam ciemne mieszkanie, słońce opiera się jedynie na 2 godziny po południu. Jak myślicie co to jest?
Ja tez mam cos takiego jak na pierwszym zdjeciu tylko ze w storczyku miniaturce ale jakos nigdy si etym nie przejmowalam chodz moze powinnam.......tak apropo mam pytanie na moim jednym storczyku w oslonce pokazuje sie zielony nalot, uwazacie ze rzadziej powinnam go podlewac? wszystkie storczyki podlewam raz w tygodniu i sa szczesliwe a tego rzadziej?? powiem tylko ze on wlasnie mial kiedys zielony nalot razem z plesnia??bialym nalotem.Co myslicie?
Kiedys was pytalam co moja mam ma zrobic bo od roku jej nie kwitnie i zero nic.....a tu wczoraj pojechalam na swiateczne sniadanie patrze i.........Pedzik 100% smiga mama nie zauwazyla a jak sie ucieszyla:jupi :
Karola S jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-25, 15:08   #372
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
1 i 3 zdjęcie wygląda najprawdopodobniej na uszkodzenie mechaniczne... ale po zdjęciach trudno ocenić bo za mało ostre są, a 2 zdjęcie mnie zastanawia bo też mało ostre, ale może przypominać tarcznik. Spróbuj to coś z 2 fotki przemyć mokrym wacikiem z odrobiną płynu do naczyń czy uda się zmyć czy zostanie

---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ----------

Cytat:
Napisane przez The_SylwiA Pokaż wiadomość
Hej! kupiłam storczyka w nomi za 9 zł:P nistety nie obejrzałam jego liści i jest ewidentnie przelany, przez co jego liście wyglądają nieciekawie. Wrzucam zdjęcie roslinki, jak myslicie co robić??
przelanie określić można po stanie korzonków, potem dopiero po liściach... niestety żeby ocenić czy kwitek na pewno jest przelany potrzebna jest fotka korzonków, fotka liści niczego nie ułatwi, z oceny liści mogę powiedzieć, że albo mi sie wydaje, albo widzę zmiany (plamy)
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-25, 17:29   #373
Baasia88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
1 i 3 zdjęcie wygląda najprawdopodobniej na uszkodzenie mechaniczne... ale po zdjęciach trudno ocenić bo za mało ostre są, a 2 zdjęcie mnie zastanawia bo też mało ostre, ale może przypominać tarcznik. Spróbuj to coś z 2 fotki przemyć mokrym wacikiem z odrobiną płynu do naczyń czy uda się zmyć czy zostanie

Przemyłam to, ale to jest bardziej taki pęcherz, prześwituje przez niego światło. W sumie mam tak w kilku miejscach od początku i nic się z tym nie dzieje, jednak wolę się upewnić, że to nic poważnego.
Na 1 zdjęciu obok tego białego też sa takie pęcherze.
Niestety na chwilę obecną nie dysponuję lepszym aparatem niż moją komórką

Baasia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-25, 18:04   #374
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Przemyłam to, ale to jest bardziej taki pęcherz, prześwituje przez niego światło. W sumie mam tak w kilku miejscach od początku i nic się z tym nie dzieje, jednak wolę się upewnić, że to nic poważnego.
Na 1 zdjęciu obok tego białego też sa takie pęcherze.
Niestety na chwilę obecną nie dysponuję lepszym aparatem niż moją komórką
ta jak przejechałaś wacikiem i zostało to nie ma obaw to na pewno nie tarcznik więc nie ma obaw pęcherz nie powinien się powiększać...
Stary 2011-04-26, 09:51   #375
rodzyneq84
Wtajemniczenie

GG do rodzyneq84

Witajcie po świętach. Ucieszyłam się, że mój pierworodny storczyk puszcza - przedłuża kolejne 2 pędy kwiatowe i dzisiaj o zgrozo opuszczając roletę złamałam pęd kwiatowy z 5 pąkami u innego storka! Włożyłam ten pęd do szklanki z wodą - jak myślicie pączki się rozwiną??? Czy to trzymanie go w wodzie nie ma sensu
Stary 2011-04-26, 11:23   #376
Anoula
Zakorzenienie

Chciałam Wam przedstawić moje storczyki, w kolejności od tego który jest u mnie najdłużej.

Pierwsze dwa zdjęcia mój pierwszy Phaleanopsis, następnie jedno zdjęcie falka mamy. Na następnym mój mały dechlaczek, który źle zniósł przeprowadzkę ze sklepu do mnie i nabawił sie poparzenia słoneczeno, na następnym zdjecie miejsca, w którym mam nadzieje wyrasta nowy pęd. Następnie żółty falk i biały zdechlaczek uratowany ze sklepu ze względu na ogromne kwiaty.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P4260425.jpg (20,0 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4260426.jpg (18,4 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4260442.jpg (21,8 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4260427.jpg (24,6 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4260428.jpg (31,9 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4260429.jpg (18,1 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4260431.jpg (23,9 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4260432.jpg (19,5 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4260433.jpg (21,4 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4260436.jpg (18,2 KB, 17 załadowań)
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 11:24   #377
Anoula
Zakorzenienie

I najnowszy, który jest u mnie kilka dni Cambria Burrageara, mój pierwszy niefalk.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P4260437.jpg (26,9 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4260439.jpg (37,1 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4260441.jpg (23,2 KB, 6 załadowań)
Stary 2011-04-26, 11:24   #378
cherry_cake
Przyczajenie

Witam,
To mój pierwszy post na forum, prosze o rade kupiłam w wakacje pięknego storczyka, i od sierpnia nic sie nie działo, wypuszczał nowe korzonki i liście. A pędu nie widać. Na wiosne obudził sie wypuscił nowe korzonki i listki (2) a po boku jak widać na zdjęciu pojawił sie keik tak mi sie zdaje... na początku myślaąłm ze to może pęd. Czy storczyk w storczyku może rosnać ???

rodzyneq84
Dobrze robisz słyszałam ze jak sie da do wody to moźe sie otworzyć mojej kuzynce tak sie stało tylko pączki już zaczynały sie otwierać i w wodzie bardziej otworzyły
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG20110426_001.jpg (33,6 KB, 69 załadowań)
cherry_cake jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 13:06   #379
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cherry_cake Pokaż wiadomość
Witam,
To mój pierwszy post na forum, prosze o rade kupiłam w wakacje pięknego storczyka, i od sierpnia nic sie nie działo, wypuszczał nowe korzonki i liście. A pędu nie widać. Na wiosne obudził sie wypuscił nowe korzonki i listki (2) a po boku jak widać na zdjęciu pojawił sie keik tak mi sie zdaje... na początku myślaąłm ze to może pęd. Czy storczyk w storczyku może rosnać ???
czy storczyk w storczyku możne rosnąć jak widać może będzie 2 w 1 jak maluszek dorośnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-26, 13:32   #380
cherry_cake
Przyczajenie

Cytat:
czy storczyk w storczyku możne rosnąć jak widać może będzie 2 w 1 jak maluszek dorośnie
Dziękuje za odpowiedz
Dziś dostały odżywke Biohumus Extra dla storczyków i czekam w końcu na pędzik

A na poparzenia słoneczne dobre są ściereczki do liści firmy zielony dom ( ok. 1.7zł). Moj storczyk rok temu nabawił sie poparzenia kupiłam tą sciereczke do zami i tak przy okazji przetarłam listki mojego storczyka i po paru dniach były znowu zielone Polecam
Stary 2011-04-26, 13:37   #381
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cherry_cake Pokaż wiadomość

A na poparzenia słoneczne dobre są ściereczki do liści firmy zielony dom ( ok. 1.7zł). Moj storczyk rok temu nabawił sie poparzenia kupiłam tą sciereczke do zami i tak przy okazji przetarłam listki mojego storczyka i po paru dniach były znowu zielone Polecam
gdzie można kupić coś takiego?
Stary 2011-04-26, 13:45   #382
cherry_cake
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Anoula Pokaż wiadomość
gdzie można kupić coś takiego?
Ja kupiłam w kwiaciarni tą ściereczke nabłyszczającą ale widziałam też nabłyszczać z nawozem w butelce (250ml) za około 10zł ale taka pojemnosc mi nie potrzebna na pare kwiatkówa to i tak samo
Stary 2011-04-26, 17:57   #383
moniuleczka
Zakorzenienie

Dziewczyny pomocy, coś okropnego zaatakowało mojego storczyka, jakieś białe ''włochate'' robaki z ogonkiem, widzę że siedzą na nim dwa teraz i chodzą po pędzie, a ja kompletnie nie wiem co to jest
zaraz postaram się dodać zdjęcie
ech znalazłam zdjęcie w internecie, dokładnie to samo siedzi na moim storczyku, wyczytała że to wełnowiec

może poradzicie jak się tego pozbyć? domyślam się, że jakimś preparatem chemicznym, tylko jakim?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image006.jpg (17,3 KB, 41 załadowań)

Edytowane przez moniuleczka
Czas edycji: 2011-04-26 o 18:01
moniuleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 18:15   #384
jola2243
Zakorzenienie

moniuleczka to wełnowce, ja stosowałam Actellic.
Okazało się, że nen mój nowy nabytek z kauflanda to rzeczywiście philadelphia, a ten ciapek bidaz za 10 kupiony to dragon tree z serii elegant orhids, oby mi nie padł, na razie zżółkł i opadł liść sercowy, cztery liście się trzymają, czekam na poprawę

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 18:48   #385
cherry_cake
Przyczajenie

I na wełniowce dobrze jest przemywać liście szarym mydłem z wodą to ograniczy ich występowanie. Moja znajoma miała wełniowce na storczyku a potem opanowały reszte kolekcji . Zycie udanej waki
Stary 2011-04-26, 20:54   #386
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moniuleczka Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomocy, coś okropnego zaatakowało mojego storczyka, jakieś białe ''włochate'' robaki z ogonkiem, widzę że siedzą na nim dwa teraz i chodzą po pędzie, a ja kompletnie nie wiem co to jest
zaraz postaram się dodać zdjęcie
ech znalazłam zdjęcie w internecie, dokładnie to samo siedzi na moim storczyku, wyczytała że to wełnowiec

może poradzicie jak się tego pozbyć? domyślam się, że jakimś preparatem chemicznym, tylko jakim?
moniuleczka nic nie zostało tylko systematycznie co kilka dni przecierać liście roztworem wody, płynu do naczyń i spirytusu, często zmieniaj wacik na nowy, a zakamarki patyczkiem z wacikiem też postaraj się wyczyścić. A do wody przy namaczaniu rozkruszyłabym pałeczkę z brosa. A i najważniejsze odizoluj storczyka od innych roślin bo wełnowce szybko się rozprzestrzeniają.
Stary 2011-04-26, 21:31   #387
Karola S
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anoula Pokaż wiadomość
I najnowszy, który jest u mnie kilka dni Cambria Burrageara, mój pierwszy niefalk.
i o to moje pytanko brzmi mam same storki standardowe ale wlasnie interesuja mnie te na zdjeciu. Gdybym chciala je kupic na co mam zwracac uwage??bo takto patrze ma liscie na korzenie kwiaty a na tych wogole sie nie znam co i jak pielegnowac tak samo te liodoro np.

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Cytat:
Napisane przez bichett Pokaż wiadomość
Pierwsza to BRASSIA hybryda(mieszaniec) - pachnie, kolejny to PHALAENOPSIS Mini Mark nie pachnie, a ostatni to PAPHIOPEDILUM też hybryda i nie pachnie.
Z pachnących ja mam PHALAENOPSIS LIODORO i PHALEANOPSIS Barbara Moller x Venosa, BRASSIA, oraz dwa ONCIDIUM sharry baby i ONCIDIUM Kathrin Zorch obydwa mocno pachną i w sumie kwiaty mają też podobne.
Bichett pytanko brzmi bo sie napalilam na liodoro powiedz ktore z tych co wymienilas moge kupic ale nie z wystawy??w sklepie. W pazdzierniku czy w listopadzie jak bedzie w Łodzi to bede napewno i kupie cos innego.
Karola S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 23:09   #388
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karola S Pokaż wiadomość
i o to moje pytanko brzmi mam same storki standardowe ale wlasnie interesuja mnie te na zdjeciu. Gdybym chciala je kupic na co mam zwracac uwage??bo takto patrze ma liscie na korzenie kwiaty a na tych wogole sie nie znam co i jak pielegnowac tak samo te liodoro np.

to mój pierwszy tego typu, ale z tego co czytałam przy cambriach ważny jest wygląd pseudobulw. Bo wyglądu korzeni się nie sprawdzi jako ze sa sprzedawane w nietransparentnych doniczkach. Ale też nie chce nagadać głupot, kupiłam go pod wpływem impulsu za namowa TŻ bo mi sie spodobał kolor kwiatów a dopiero w domu dochodziliśmy do tego jaki to podgatunek. Że tak powiem to był skok na głęboką wodę. Na razie ma się dobrze, ale jest u mnie kilka dni dopiero.
Stary 2011-04-27, 07:59   #389
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Karola S Pokaż wiadomość

-

Bichett pytanko brzmi bo sie napalilam na liodoro powiedz ktore z tych co wymienilas moge kupic ale nie z wystawy??w sklepie. W pazdzierniku czy w listopadzie jak bedzie w Łodzi to bede napewno i kupie cos innego.
Cambrię trzeba podlewać troszkę częściej niż falki bo inaczej psb zaczynają się marszczyć, ja swoją podlewam raz na 7 dni i jest wszystko ok a Norka radziła raz w roku wymieniać podłoże i to wszystko z pielęgnacji tylko Cambrie kwitną żadziej niż falki dopiero po całkowitym dorośnięciu psb i nie przedłużają pędów jak falki kwitną raz na 1 pędzie, ale i tak są piękne

a co do liodoro i innych wymienionych botaników przez Brichett to w kwiaciarni nie ma co liczyć na takie cuda niestety liodoro i podobne tylko na wystawach i sklepikach internetowych, w marketach i kwiaciarniach wątpię, żeby były niestety
Stary 2011-04-27, 10:16   #390
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
Cambrię trzeba podlewać troszkę częściej niż falki bo inaczej psb zaczynają się marszczyć, ja swoją podlewam raz na 7 dni i jest wszystko ok a Norka radziła raz w roku wymieniać podłoże i to wszystko z pielęgnacji tylko Cambrie kwitną żadziej niż falki dopiero po całkowitym dorośnięciu psb i nie przedłużają pędów jak falki kwitną raz na 1 pędzie, ale i tak są piękne
czyli kwitną jeszcze raz? bo na jednej ze stron przeczytałam, że cambrie trzeba traktować jak rośliny jednorazowe, ale wydaje mi się ze to chyba bzdura?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości