|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#961 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kwiecień plecień, bo przeplata - ta w dwupaku, ta - dzieciata! Mamy maj-czerwie
Dzień dobry !
Agus dzięki za opis porodu, malutka rzeczywiście dużo je ![]() Dziadki i ciocia przyjechali i Zosię porwali na spacerek ![]() W nocy padało, ale teraz świeci słonko i jest dość ciepło ... spice nie martw się tym białkiem, ślad to naprawdę malutko, nie sądzę żeby coś się u Ciebie działo ... spróbuj sposobu z tamponem i środkowego strumienia, ![]() anula moja mała też dziś leniwa ![]() buziaki, zmykam |
![]() ![]() |
![]() |
#962 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kwiecień plecień, bo przeplata - ta w dwupaku, ta - dzieciata! Mamy maj-czerwie
Dziewczyny, a ja juz nie moge... Mala tak sie przeciaga i rozpycha, ze ja glownie krzycze
![]() ![]() ![]() Andziot ja tam Zosia swieta spedza ? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#963 |
Zadomowienie
|
AsiaKTM gratuluję córci
![]() ![]() ![]() dorkabl mój jednak się nie obrócił, dalej jest poprzecznie urwis jeden mały agus87 ślicznie wyglądacie razem, a Oleńka taka kruszynkaaaaaa ![]() ![]() ![]() asiak1981 nie martw się na zapas ![]() agnieszka_pe25 i Anuu91 za Wasze 38 tygodni ![]() ![]() lecę się szykować na rodzinny zjazd, miłego dnia ![]()
#964 |
Rozeznanie
|
Witajcie Mamusie
![]() No to się znowu zbeczałam czytając opis porodu agus87 - a na fotce wyglądacie razem pięknie, jejku ja już chyba też chcę chociaż ciągle mam wrażenie jestem nie gotowa ![]() Ja jutro śmigam na ostatnie badania krwi i moczu, w czwartek najpierw ktg a potem zdjęcie szwu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A w sobotę kupiliśmy wózek. Jesteśmy w nim zakochani. W niedzielę TŻ się obudził i pierwsze co powiedział, to że mamy super wózek ![]() ![]()
![]() |
#965 | |
Zadomowienie
|
Dzień dobry dziewczynki.
AsiaKtm ![]() agusia ![]() ![]() ![]() dziękuję za komplementy brzuszkowe - jestećie Kochane ![]() ![]() eweska ![]() DZIEWCZYNY............... ........ NIE CHCE SIE WBIJAĆ W KOLEJKE............ Ale sie zaczęło............ ![]() ![]() Wczoraj wieczorem o 23.14 pierwszy skurczybyk taki, że az mnie zerwało z łóżka..... przez kolejne 30 min właściwie trzymalo cały czas leeko, od czasu do czasu się nasilalo......... wstałam......... i spakowałam torbę (którą nota bene TZ kupił kilka godzin wczesniej - tzn wziąl ze stacji BP ![]() ![]() Obudziałam cały dom .......... rodzice akurat u nas są, pierwszy zerwał się Tata, który poleciał obudzić moją Mame i tak pakowałyśmy moją torbę, w między czasie skurczy (tak na marginesie - napier.dzielal mnie przy nich kręgosłup ![]() ![]() ![]() rano miałam póki co ukłucia.... i czuję brzuch cały czas.... byłam siku i znlazałm kawalek czopa.......... więc się na bank ZACZĘŁO. Mama mówi, że może mnie wziąc popołudniu........ a tak naprawde to nawet jutro lub pojutrze zanim się rozkręci na dobre........ ale dzisiaj mam niżej brzuch w porównaniu z wczoraj. mały mniej ruchliwy i to sporo od wczoraj - przy skurczach go czułam........ mam nacisk na szyjke....... o jeju. błagam trzymajcie kciuki. ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#966 |
Zakorzenienie
|
Monia, az miałam łzy w oczach jak czytałam Twoj opis! Taki realistyczny i dokładny
![]() ![]() To akcje miałaś ostrą w nocy.. i aż na podłodze z głową na łózku.. OMG Nie wystraszyłas sie ? ale do wytrzymania to był ból ? Skoro faktycznie sie już zaczęło to lepiej aby już szybko skonczyło i było po wszystkim, bo mieć takie akcje 2 tyg to nic przyjemnego.... Fajowo, ze masz już rodziców !! Jak coś to pisz Slonce, gdybys niespodziewanie wylądowała w szpitalu. caffelate, ale wózior ! ZA✂✂✂***** i ten kolor !!!!!! ![]() ![]() Zytus, a co to za obawy ![]()
#967 |
Moderatoreska
|
Moniqac trzymam mocno kciuki
![]() U mnie rewolucje żołądkowe, masakra normalnie, takie mam skurcze jelit że wysiąść można, szybko mnie dopadło po tej rycynie, niedobrze mi również po niej bleee nigdy więcej, już wolę chyba lewatywe bo takiej rewolujcji po niej nie ma. A chłopaki tak kopią że szok normalnie. Edytowane przez eweska Czas edycji: 2011-04-25 o 11:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#968 |
Zakorzenienie
|
Paulizia ja też od kilku dni chodzę i cały czas mam mokro i tak się zastanawiam, bo po raz pierwszy tak mam, czy to ja popuszczam, czy to może wody mi się sączą czy czop
![]() Mała się rozpycha w dole brzucha, brzuchol już opadł, czuję cały czas ucisk na pęcherz, a jak już pójdę do toalety to leci ale zanim usiądę na muszli to taki ból że masakra. Termin mam na 17 maja ale czuję że nie dotrzymam. A najgorsze jest to że zgubiliśmy z tż śruby od łóżeczka ![]() ![]() ![]()
![]() |
#969 | |||
Zadomowienie
|
Jak ja się czuję? Okropnie się czuję! Jakbym wczoraj popiła i miała właśnie mega kaca!!!
Jest mi niedobrze (tak na dwie strony) ciągle latam do ubikacji ale już mam chyba pusto ![]() Kręci mnie strasznie w brzuchu i wszystko stoi w gardle, wrr... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dzisiaj jeszcze dzieciaczka nie mamy to może zdążysz do wieczora?
C & N I know we have our problems13 01 2007 i 10 05 2011 But we're not the only ones It's not about you, it's not about me It's not about anger It's more about the loneliness we feel Edytowane przez Siasiek Czas edycji: 2011-04-25 o 11:51 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#970 | ||
Zakorzenienie
|
Dzien dobry Kochane! Skladam Wam poswiateczne zyczonka, przepraszam ze dopiero teraz, ale bylismy 2 dni poza domem
![]() Gratuluje wszystkim nowo upieczonym Mamusiom, dzielnie sie spisalyscie i zazdroszcze ze macie to juz za soba ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#971 |
Wtajemniczenie
|
Moniaqc
![]() ![]() ![]() Bzyczko no wlansie... ja nie chce panikowac, ze to moga byc cieknace wody, bo termin mam na 24 maja. Do tego towarzyszy mi uscisk, klucie i lekki bol w pochwie i dole brzucha. Brzuch jest chyba caly czas na wysokim poziomie. Gdzies wyczytalam, ze czop moze miec postac wody niekoniecznie meduzy. Zobacze jak bedzie dzisaj i dzwonie do szpitala zapytac sie czy jest ok. Spice ja tez mialam bialko w moczu, ale znieknelo. Opuchlizna towarzyszy mi teraz. Mysle, ze to normalka ta opuchlizna. Jak Twoje cisnienie? To zatrucie ciazowe wiaze sie z bialkiem, opuchlizna i wysokim cisnieniem. Jezeli masz cisnienie w normie to mysle, ze nie ma co panikowac. Oczywiscie wszedzie pisza, ze kazda niepokojaca Ciebie sprawa upowaznia Cie do zatelefonowania do szpitala, gina badz poloznej, bo na tym etapie nie ma co lekcewazyc roznych objawow wiec dla swojego swietego spokoju proponuje zatelefonowac ![]() ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- CafeLatte05 wozek jest super!!! Uwielbiam wozeczkiw takim stylu ![]()
#972 | ||
Zakorzenienie
|
Hej
![]() ![]() Jakiś dzionek mam dziwny dzisiaj. Wstałam o 9:00 w dodatku zmęczona i niewyspana, jakbym ze 2 noce zarwała ![]() Cytat:
![]() Świetny wózek ![]() Cytat:
![]() Aguś dzięki za opis porodu ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#973 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() bó,l - jak ból... silny skurcz, naprawde silny, ale do wytrzymania - przyspieszone oddychanie ... ale przechodzi. jakby tylko tak bolało to byloby super ![]() własciwie to się śmiałam.... nie wystraszyłam się tylko pomyślałam sobie, że jednak sobie nie wymyślam tych bóli. nie wiem czemu ale bolą mnie pośladki ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
własciwie to jestem spokojna.... czekam ... wiesz jak sie rozkręci to mam nadzieje że się szybko skończy. narazie mam spokój... troszkę mam brzuch obolały, pośladki bolą ![]() ![]() czekam. jeszcze sie nie boje ![]() gusia ![]() a mam glupie pytanie - czy zakładanie szwów boli? czy znieczulają? i chyba zakładają rozpuszczalne prawda?! o zgrozo. D. Edytowane przez moniqac Czas edycji: 2011-04-25 o 12:11 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#974 |
Zakorzenienie
|
Dzieczyny wrzucam do albumu fotki z moim naturalnym kolorkiem wlosow, w sensie zafarbowalam te wypowiale koncowki, ale strasznie ciemno sie widze, nie ladnie mi w takim ciemnym co?? tylko szczerze prosze...
![]() ![]()
#975 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
O a może Eweska nam zapełni listę ![]() Trzymam kciuki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#976 |
Zadomowienie
|
moniqac jako szpitalna weteranka powiem ze sa 3, czasem 4 rodzaje bóli. Ty możesz miec własnie te "z kręgosłupa". Dziewczyny mówią ze boli albo cały brzuch, albo tylko duł, albo plecy, albo qwa wszystko na raz.
No i czesto obserwuje akcje jak u ciebie. Coś się dzieje a po 6-8 h mija. Koleżanka wlazła do wanny i też jej bóle mineły... Co do szwów to u mnie w szpitalu w srodku zakładaja rozpuszczalne a na wierzchu takie co trzeba sciągnąć :/ Mówią że nie boli, ze psikają jakims znieczulającym preparatem. ...Kochane! tych szwów to sie juz naprawde nie czuje...tak mówią dziewczyny "po" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#977 |
Zakorzenienie
|
Hej Mamuski
![]() Ja dzisiaj ciagle sie lenie, co prawda wstalam z lozka i sie umalowalam nawet jakby jakis spacer ale nie wiem czy mam ochote..wiem, wiem cieplo i w ogole,ale ilez mozna lazic ![]() TZ wlasnie wrocil z roweru, jezdzi bo tych gorach tutejszych, ma chlop zdrowie ![]() a ja z Zosia slucham sobie muzyki z dziadka do orzechow ![]() klaterina milego zjazdu rodzinnego ![]() ![]() andziotku one maja jakas synchronizacje te nasze cory ![]() aga pe biedaku jak czytam o tych twoich zastrzykach, normalnie dzielna jestes wiesz? moj brzuch teraz tez rzadko juz jest miekki i wydaje mi sie ze opadl jeszcze bardziej bo mnie zgaga meczy coraz mneij ostatnimi dniami ![]() matall tobie tez wyrazy uznania, dzielna jestes, mam nadzieje, ze z TZtem wszystko bedzie ok ![]() pokoik Edzika, tez zaraz bedzie gotowy ![]() dziewczonka to jednak masz plany rozpakowania sie na dzisiaj? to albo ty albo moniczka ![]() ![]() paulizia moze zadzwon do poloznej, bo jak to wody sie sacza ? i daj znac nam jak wrocisz bo ja sie zaczelam martwic ![]() mary nieee moglaby byc wczesniej, 8 maja to ja juz bede na rzesach chodzila, u nas upaly letnie i chetnie bym juz mala wyplula z siebie ![]() w koncu juz 39 tydzien zaczynamy!!no i faktycznie przesuwamy sie w goooore listy ![]() eweska dzisiaj jeszcze tylko pare godzin i koniec ![]() ![]() ![]() daisyy kochana ![]() ![]() ![]() a co do naszgeo norweskiego lata, naprawde si ekapia ![]() ![]() elektronciznej wersji ciasta z kajmakiem nei mam, ale wpadaj na prawdziwa wersje bo juz nei mozemy jesc tych slodkosci ![]() dorka dzieki za pocieszenie ![]() ![]() moniqac!!! niezly opis!! trzymam kciuki, zeby cos sie rozkrecilo jednak, koneicznie daj nam znac bo przeciez bedziemy siedziec jak na szpilkach ![]() siasiu dobrze ze jestes, mnie tez jest neidobrze i mdlo od kilku dni, moze to jakis objaw? caffelate sliczny wozeczek i..czarny! Tz wyciaga mnie na spacer i kocyk w sloneczku, no chyba wykorzhystam, ze jest w domu caly dzien dzisiaj jeszcze bo jutro juz idzie do pracy i zostane saaaaamaaaaa.......... bede pozniej, buziaki Edytowane przez anula_81 Czas edycji: 2011-04-25 o 12:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#978 | ||
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
![]() U nas kolejny odpoczynkowy dzien... Kiepsko w nocy spalam, juz przestalam liczyc ile razy wstawalam do toalety ![]() ![]() Takze pozniej na pewno pojde sie zdrzemnac... Agus, dzieki za opis porodu. Zazdroszcze ci, ze masz to juz za soba... No i tez chcialabym tak fantastycznie wygladac "po" ![]() Eve, moja tez sie tak rozpycha, jakby sie przeciagala, wyciagala cala ![]() A potem pol dnia spokoj, chyba odpoczywa... Caffelate, super wozek ![]() Dorkabl, dzielna jestes bardzo. Podziwiam ![]() agnieszka_pe, myslalam wlasnie o Tobie niedawno, jak sobie radzisz z tymi zastrzykami i jak sie czujesz ogolnie... Gratuluje 38 tygodnia ![]() I Anuu91 rowniez ![]() Paulizia, dzwonilas do poloznej/szpitala? Jesli to rzeczywiscie wody, to moze warto byloby to sprawdzic? Cytat:
![]() Oby poszlo szybko i juz bardziej nie bolalo! Cytat:
Trzymam kciuki za bezproblemowy porod!! ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#979 |
Rozeznanie
|
klaterina- moim zdaniem zaczełaś 9 m-c! Gratulacje!
Moniqac- u nas znieczulają miejscowo, mimo wszystko coś tam czułam,ale nawet o tym nie myślałam za bardzo bo cieszyłam się, że w końcu Kasia pojawiła się na świecie. Poza tym to pikuś przy bólach porodowych. Trzymam kciuki za szybki i szczęśliwy poród!
Kasia, ur. 22.11.2008 r. Wojtuś, ur. 3.05.2011 r. Edytowane przez asiak1981 Czas edycji: 2011-04-25 o 12:50 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#980 |
Zakorzenienie
|
Eve1603 Zosia jest jakaś dziwna, ona woli konkrety, placków napiekliśmy a ona zje pół i już koniec, jajko za bardzo też jej nie smakowało, woli w formie jajecznicy
![]() ![]() caffelate05 to czeka Cie ważny tydzień, wszystko się może zdarzyć ![]() który dzień sobie wybierasz ???? ![]() wózek super ![]() moniqac ojojojojoj ![]() ![]() obyś nie musiała chodzić ze skurczami tyle co agus ![]() mnie zakładanie szwów nie bolało, miałam znieczulane, szwy były rozpuszczalne, ale nie wszędzie takie zakładają (czasami te na zewnątrz są do ścianięcia) bzyczka1 ![]() ![]() a nie da się kochana dokupić śrub w sklepie jakimś ????? nowe łóżeczko tylko dla śrub???? anula_81 mój mężul też uwielbia "dziadka do orzechów" ja to się rano budzę i mam zawsze stresa bo mała dłużej śpi niż ja i rano się nie rusza i zawsze niecierpliwie czekam aż się łaskawie poruszy (Zosia to mnie rano sama budziła kopniakami) no to idę na żurek (teściowa przywiozła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#981 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki widze, ze Wy dzis w wiekszosci sie relaksujecie, no a my z mezem przesuwalismy szafe i lozko w sypialni i wszystko pukladalismy po malowaniu, jeszcze posciel trzeba swieza nakryc, a teraz maz robi miesko na grillu, potem sie chyba zdrzemniemy, bo jestesmy padnieci
![]() ![]() Paulizia ja tak wczoraj przygladalam sie tym moim wlosom i oczywiscie jak zwykle cos wynalazlam! ze za duzo mi obciachala i ze przy takim ciemnym kolorze zmarszczki sa bardziej widoczne ![]()
#982 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() Na samym początku GRATULACJE !! dla wszystkich rozpakowanych świeżo upieczonych mamuś ![]() ![]() U nas Święta typowo rodzinnie... w sobotę poświęciliśmy jajeczka ![]() ![]() ![]() Dzisiaj lenistwo... byliśmy w kościółku, potem na odtłuszczających ![]() Eweska ![]() ![]() ![]() Moniquac ![]() ![]() ![]() U mnie dzisiaj jakoś dziwnie... bo z samego rana się poprzytulaliśmy z TŻ troszkę i potem zaczęłam lekko krwawić... ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- p.s. na wszelki wypadek dopakowałam się do końca i torby czekają już na przetransportowanie do bagażnika i pewnie już tam zostaną do porodu, a ja właśnie zmierzam do klubu, co by spisać nr tel do Grazin i Daissy "w razie W"... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#983 |
Zadomowienie
|
Witajcie
![]() Po pierwsze życzę Wam wesołych świąt, bogatego zajączka i mokrego dyngusa (co prawda juz prawie po świetach, ale dopiero do kompa usiadłam) ![]() Po drugie, jak jechałam we czwartek do szpitala, to wizaz wyglądał inaczej, co mi sie wcale nie podobało i dobrze, ze wszystko wróciło do normy, szkoda tylko tych utraconych postów ![]() No i po trzecie, fakt mamy już naszą Oliwkę w domku!!!! Dziekuje za gratulacje ![]() Jeśli macie ochotę poczytać, to opiszę Wam mój poród ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W sobotę po południu wróciłyśmy do domku. Emilka ładnie przywitała siostre. Stara sie pomagać, choć nie zawsze jej to wychodzi.... |
![]() ![]() |
![]() |
#984 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Bassienko witamy w domku !!! Poród ekspresowy, zazdroszcze ![]() My wróciliśmy ze spacerku, trochę przemarzłam i złapał nas deszcz, potem wrzucę zdjecia do klubu, teraz już wiem, że mam zakaz spinania włosów - jaką mam grubą buzię ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#985 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#986 |
Zakorzenienie
|
Caffelate, super wózio
![]() Moniqac, trzymam mocno kciuki ![]() ![]() Basienka, super że jesteście już w domu ![]() ![]() Paulizia, Ty mi się tam nie wychylaj z tymi wodami bo wiesz ![]() ![]() Ja dzisiaj sama siedzę, bo nie mam weny aby gdzieś pójść. Małż w pracy a mnie jakoś siły opuściły, choć zrobiłam jedno pranie. Wstawiłabym też ubranka ale chyba mi suszarki nie starczy, więc zostawiam sobie na jutro. Dziewczonka, ja też mam grubą buzię ![]() ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1117911 Edytowane przez MoniaK Czas edycji: 2011-04-25 o 15:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#987 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#988 |
Wtajemniczenie
|
Bassienko gratulacje jeszcze raz
![]() Dziewczyny dzis nic nie leci poki co wiec niepanikuje. Z reszta wydaje mi sie, ze to bardziej czop byl niz wody.
#989 |
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczynki!
![]() My już w domu ![]() ![]() Długo czytałam, bo wzruszałyście mnie tyle razy, że musiałam się ogarnąć, po cesarce nie można smarkać, kichać i .. płakać ![]() Widziałam, że awaria zeżarła jeden dzień forum więc jeszcze raz serdecznie gratuluję bassience córeczki! mazianka, martulkaa dla Was i za zdrówko Waszych synków ![]() moniqac - i kciuki za Ciebie, bo wpadło mi w oko, że się rozkręca ![]() Mamy piękną statystykę na pierwszej stronie, co dzień nowa dzidzia ![]() Tyle Wam miałam napisać ale teraz jakoś mi z głowy wyleciało, z chęcią opiszę mój poród i wszystko co się dalej działo i dorzucę fotki małej ale teraz już nie wysiedzę w jednej pozycji. Acha dziękuję szczególnie ddaaiissyy - naprawdę wielką pracę wykonujesz, bardzo miło mi się z Tobą smsowało ![]() ![]() ![]() Napiszę Wam tylko, że mleczarnia działa u mnie pełną parą, mogłabym jeszcze dodatkową dwójkę wykarmić, właśnie chłodzę cyce lodem bo pęknąć chcą. I gdybyście chciały zakupić fajny stanik do karmienia, to wkleję Wam później link. Nadawał się przed porodem i teraz jako jedyny pasuje też po. Wszystkie inne za małe. Nie wiedziałam, że te cyce mogą aż taak ![]() Ach, od razu Wam wkleję, bo później mogę nie mieć kiedy: http://allegro.pl/biustonosz-do-karm...575091449.html Jest cudowny i ja na pewno dokupię jeszcze ze dwa. Wart swojej ceny ![]() Dobra, uciekam, muszę się położyć bo zaraz zwariuję, acha matall dziękuję za PW z danymi ![]() Może dziś jeszcze zajrzę to więcej nadrobię. Jeszcze Wam napiszę, że Eve sprzedała Wam tu super mądrość. Ja wiem, że Wy wszystkie nie możecie doczekać się na własne maluszki ale warto wykorzystać ten czas póki jesteście tylko we dwoje z TZ'tami. Później jest też cudownie, cudooowniej! Ale zupełnie inaczej, życie się zupełnie zmienia więc polegujcie z TŻ'tami na kanapie, obiadajcie się, leńcie i.... hartujcie cyce ![]() Całuuuuję Was wszystkie i każdą z osobna! ![]()
#990 |
Wtajemniczenie
|
moniqac jejuuuuuuuu jeju jeju... kciukasy są - czekamy na wieści
![]() Przekazuję jeszcze wszystkim spóźnione świateczne życzenia od Kasiuli łódzkiej ![]() ![]() Kwiatecek z Alankiem spędzili święta w domciu ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:34.