|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2071 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
dziewczyny głupie pytanie z rana: czy do przygotowania mm dajecie przegotowaną wodę z kranu czy w mineralną? i czy to prawda, że takie mleko maluch musi wypic bezpośrednio po przygotowaniu, że nie można go przechowywać? jak wy to robicie?
#2072 |
Rozeznanie
|
witajcie w ten mokry poniedzialek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2073 |
Zakorzenienie
|
Monti ale laska jesteś
![]() ![]() ![]() Eirene 5 razy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2074 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jezeli chodzi ci o plamienie po porodzie, to ja na poczatku mialam mocne czerwone..takie skrzepy mi lecialy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2075 |
Wtajemniczenie
|
czarna, madzik cudne dzieciaczki
![]() Montii bosko wyglądacie ![]() ![]() u nas święta bardzo rodzinne, wczoraj kupa ludzi w domu a Malwinka oczywiście jak zawsze jak są goście bardzo grzeczna cały dzień ![]() to moje pierwsze święta kiedy nie czuję się obżarta ![]() ale zgrzeszyłam sernikiem z czekoladowym spodem i ból brzuszka był wieczorkiem ale poradziliśmy sobie i nie było nawet wielkiego płaczu. miłego świętowania mamuśki , buziaki ![]() my jedziemy do teściów wrrrrr- miło nie będzie ![]() jakoś przeżyję może ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2076 |
Rozeznanie
|
Monti super wyglądacie
![]() ![]() Czarna Majeczka jest słodziutka ![]() niutka Twoja córcia ma piękne usteczka ![]() Kurcze jutro już po świętach a tak fajnie nam się leniuchuje w trójeczkę ![]() Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2011-04-25 o 13:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#2077 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
no mam nadzieję że mu się unormuje w koncu ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2078 |
Zakorzenienie
|
miamore ja kupuje wodę niegazowaną "Mama i ja" i z takiej robię mieszankę. Kranówy bym nie dała...
![]()
![]() |
#2079 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a przegotowujesz jeszcze ją?
![]() |
#2080 |
Zakorzenienie
|
dziekuje dziewczyny za komplementy <wstydniś>
![]() bylismy na grillu obżarłam się jak prosie + ciasta no i padam... ![]() ileż można jeść,dobrze że już po świętach ![]()
#2081 |
Raczkowanie
|
Witam Mamusie
![]() Melduję się po powrocie do domku - dopiero dziś bo niestety były małe komplikacje zdrowotne Szymusia i Nas potrzymali troche dluzej.. Póki co lekko niewyspana - ale jakże szczęśliwa ![]() Opiszę poród w skrócie ![]() A więc 18.04 wstałam ok godziny 9.30 i szykowałam się do pracy - dorabiałam sobie u rodziców w barze - miałam się stawić na 11. Od rana czułam się świetnie i nic nie zapowiadało, że cokolwiek będzie się działo.. Poszłam do pracy, nagle o godzinie 11:35 poczułam ból w dole brzucha, jak na miesiączkę tylko mocniejszy.. ale pomyslalam, ze pewnie jakieś pojedyńcze przepowiadacze.. jednak spojrzałam na zegarek, żeby w razie jakby się powtórzyło, wiedzieć co ile minut występują. No i faktycznie powtórzył się, o 11.40, kolejny 11.45 i tak co pięć minut do 11.55, stawały się coraz mocniejsze, aczkolwiek zupełnie do wytrzymania. Postanowiłam że pójdę siku, i na papierze ujrzałam krew - to mówie, ohoo dzieje się coś ![]() No i zadzwoniłam do męża że jadę po niego (ja zabrałam samochód) ale szybko stwierdziłam, że ból robi się coraz silniejszy no i Ja za kierownica to niezbyt dobry pomysł, a więc poprosiłam tate aby podjechał ze mną po Tża - to była godzina 12.20. Wyruszylismy dalej do szpitala - ból coraz silniejszy ale też jeszcze znośny. W szpitalu ok godziny 12.30 podłączyli mi ktg - 20 minut na tej leżance, gdzie ból stawał się powoli dość uciążliwy - wydawało mi się że leże tam wieczność ![]() Przyjechał ok 13, ja chodziłam po korytarzu ze skurczami nadal co ok 3 min. - bolało już całkiem konkretnie - tż masował mi plecy, troszkę pomagało - ale już ok godziny 13.40 zaczeły mnie łapać całkiem porządne skurcze - cięzko było stać - a siedzieć mi nie pozwolili. Położna powiedziała, że jak boli to mam się położyć - tak też zrobiłam. Tż był cały czas przy mnie - zwilzał mi usta, trzymał głowe i noge, bo przy każdym skurczu chciałam mimowolnie zaciskać nogi.. Lekarz mówił, że w taki sposob to miażdżę głowkę dziecku, ale ten ból byl już bardzo silny. W sumie miałam chyba 6 takich konkretnych skurczy na tym łóżku, które naprawde były nie do wytrzymania - myślałam że zmiażdzę tżowi rękę tak mocno ją sciskałam, strasznie chciało mi się pić, w ogóle bardzo zaczęły mnie boleć mięsnie rąk - lekarz powiedział, że to przez to, że źle oddycham. Gdy już myślałam, że zemdleje z bólu tż powtarzał w kółko, że mam przeć, mocno, z całych sił, i zebrałam wszystkie siły i o 14.25 przyszedł na świat Szymuś, dopiero wtedy chlusnęłą większość wód płodowych - i tu pojawił się problem, bo Malec zakrztusił się nimi gdy chciał zlapać oddech;/ na początku niby wszystko było ok, po czym stwierdzili, że ma tą wodę w płucach i muszą mu ją sciągać, osuszać - został włożony do inkubatora, podpieli mu tlen i jakieś inne cuda.. Lezał tam do następnego dnia do godziny 12 a ja umierałam ze strachu - niby mi mówili, że to sie zdarza, ze to nic takiego, ale mimo wszystko - strach był niesamowity. Dopiero na nastepny dzień ok 12 mi go przywieźli - oddychał już samodzielnie i wszystko było ok, ale znów okazało się, że ma infekcje jakąś, którą złapał ode mnie - kiedy jeszcze był w brzuchu.. Mnie na 2 dni przed porodem bardzo bolało gardło, i możliwe, że to od tego własnie. Dostawał antybiotyk - aż do dzisiaj do godziny 12. ale wszystkie badania wyszły wporządku dlatego wypuscili nas po ostatniej dawce anbytbiotyku. Teraz już jesteśmy w domu i mam nadzieje, że będzie tylko lepiej. Ogólnie czuje się dobrze, jestem lekko niewyspana - jakoś cięzko mi się przestawić na to wstawanie do karmienia w nocy co 3 h, jednak myslę, że to kwestia przyzwyczajenia. Maluch ładnie ssie pierś - pokarm jest, także pod tym względem narazie układa się bardzo dobrze, a o karmienie bardzo sie bałam -czytając o probleach z karmieniem niektórych mam tutaj.. Powiedzcie mi mamusie, co zrobić żeby maluchowi się mniej ulewało??? Czy za każdym razem nosicie dziecko, az do skutku póki mu się nie odbije ? Bo czasami mu się nie chce odbić, kłade go a pozniej ulewa.. albo mimo, że mu się odbije to i tak uleje.. I czy później po takim ulaniu, dać mu ponownie pierś, żeby zjadł??? Gratuluje wszystkim rozpakowanym w międzyczasie mamą no i trzymam kciuki za te nierozpakowane |
![]() ![]() |
![]() |
#2082 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() dzielna z ciebie kobitka i super sobie poradzilas,dobrze ze z maluszkiem wszystko jest w porzadku i nie dziwie ci sie ze sie martwilas,ja bym chyba osiwiala ![]() co do ulewnia to jak nie chce mu sie zaraz po jedzeniu odbic to polz go na chwilke i po minucie,dwoch podnies spowrotem i poczekaj na odbicie-u mnie poskutkowalo i za kazdym razem go odbijam bo potem mi wymiotuje albo wlasnie ulewa strsznie.a no i po ulaniu nie daje juz piersi.trzymajcie sie i czekamy na fotki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2083 |
Rozeznanie
|
Monti nie wytrzymałam i zamówiłam nosidełko
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aguchaw witaj ![]() ![]() Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2011-04-25 o 18:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#2084 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ratunku
Wyszły mi okropne hemoroidy, ani siedzieć, ani stać, nawet jak leżę to bolą. O czopkach nie ma mowy, tylko maść wchodzi w grę, mam z kasztanowca, ale nie działa. Mam jeszcze proctoglivenol ale na ulotce pisze, żeby nie stosować w czasie karmienia piersią. Macie jakiś sprawdzony lek?? |
![]() ![]() |
![]() |
#2085 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2086 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, zaraz Tż wysyłam do apteki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2087 |
Zakorzenienie
|
Eirene tak,przegotowuje
![]()
![]() |
#2088 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
aguchaw-podziwiam cie, musiałaś mieć wielkie nerwy po porodzie Cytat:
![]()
![]() |
#2089 | |
Zakorzenienie
|
aguchaw gratulacje
![]() ![]() Cytat:
My wczoraj byliśmy z małym u teściów. Był bardzo grzeczny i dużo spał, a dzisiaj taka maruda cały dzień, że sama się zmęczyłam. Jeszcze mi plecy siadły od bujania małego do żyrandoli ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2090 | |
Zakorzenienie
|
czesc dziewczyny
![]() ![]() wczoraj wyszlismy, wiec sie meldujemy tak jak Eirene pisala Oleńka urodzila sie z waga 3160g i 54 cm porod SN wiec tak jak pisalam wszystko zaczelo sie poznym wieczorem, kolo 23, gdzie skurcze byly co 10 minut pozniej robily sie co 7 minut i tak do okolo 2 je liczylam, pozniej sie polozylam i drzemalam, momentami sciskalam tz bo skurcze byly dosc silne, wiec ppo jakims czasie jak sie zrobily co 5 minut zaczelam chodzic po domku, prysznic ito nie przechodzily, nasilaly sie wiec po jakims czasie kiedy zrobila sie 4 rano mowie, ze pojedziemy bo sa co 5 minut i ze bola coraz bardziej no to tz zjadl sniadanie, wypil kawe i pojechslismy na IP pusto, przyszly babki zbadaly mnie, 4 cm rozwarcia, no ze to potrwa zrobila mi lewatywke spisaly wszystko co trzeba, zalozyli mi opaske na reke, koszule zalozylam i poszlam na porodowke na porodowce dyzur zaczynala moja polozna z SR!!!!! fuks jak nie wiem no i zaprowadzila mnie na sale porodowa, podlaczli ktg i patrzylysmy na skurcze co 10 minut niektore 80%, niektore 100% mowie, ze jak takie beda to pikus no i slysze, ze idzie moj ginekolog, ktory prowadzil ciaze, zbadal mnie mowi, ze ok 4/5 rozwarcia i stwierdzili, ze przebija pecherz smieszne bo tak mi sie nogi zaczely trzas jak mi wody odchodzily, ze masakra to byla oja polozna przyniosla oksytocyne i sie zaczelooooooo bylo po 9, skurcze zrobily sie czestsze, kazala isc pod prysznic okolo 20 minut tam siedzialam tz ze mna, oczywiscie obok kabiny, popalal sobie e-papierosa, ktorego kupic, by ograniczyc palenie no i po prysznicu poszlam na lozko zskurcze zaczely byc zaje**biste, polozna mowi, ze da mi dolargan, ktory mnie otumani i nie znieczuli, ale lekko stlumi bol no i tak sie stalo lezalam na boku z noga podkurczona, rzymalam ja za kolano podczas skurczu mowila, ze lekko moge popierac pozniej lezalam na czworaka caly czas tz 3mal mnie za reke, przypominal jak oddychac bylam tak scpana, ze nie pamietam polowy ale to dobrze bo 2 godziny to trwalo a przelecialo jak z bicza strzelil bo przysuypialam miedzy skurczami a byly skurcz za skurczem zaczelam przy skurczac jeczec, pozniej juz troche glosniej pokrzykiwac, ale nie darlam sie jak juz polozna zadala mowi, ze agnieszka zaraz rodzimy bo prawie pelne rozwarcie jest polozylam sie na plecach no i sie zaczelo uczucie pieczenia, palenia, bolu ogromnego, ale skurcze szybko mijajly tylko, ze zaraz byl kolejny tz nawet ugryzlam w dlon w pewnym momencie no i jak juz parte przyszly to popieralam, bo mala szla dobrze w penym momencie kazali mi dotkac, bo glowke bylo widac, polozna krzyczala, ze kudlata jest no i popieralam, palilo, bolalo, krzyczalam przy parciu, a w penym momencie - ktorego ja niepamietam polozna mowila, ze mala idzie z rączką przy główce i tak tez urodzilam przez to gak pieklo jak juz urodzilam, nie bylo slychac malej byla sina po chwili zakwilila dostala 9/10 bo byla sina, opita wodami nie byla owinieta pepowina tz oczywiscie przecial pepowinke, dostalam ja na brzuch, zaczelam ryczec ze szczescia, tz tez, moj gin mnie klepal po rece mowiac, ze poszlo mi super, ze bardzo szybko jak na pierworodke i, ze sie super spisalam, polozna ze mam talent to rodzenia, ze poszlo mi szybcciutko urodzilam lozysko, bo przyszedl skurcz nie bolesny, a lozysko prawie wystrzelilo w mojego gina prowadzacego ciaze przesd nogami mu upadlo, i mowi uups, to nie ja to ta pani no i tak sie lelkalismy z niunia przez godzine na koncu mowi, ze peklam, ale powierzchownie, nie mocno bno i mnie zszyli, troche popsikali czyms, troszke szczypalo, ale raz dwa no bo nie mocno peklam przewiezli mnie kolo 13 na sale i tak z mezem do 16 nia nianczylismy mala na brzus=chu zaczela ssac cyca, zle chwycila no i popekaly mi brodawki, teraz z nimi walcze i karmie przez nakladki, sciagam laktatorem, obkladam lodowaata podziubana widelcem kapusta, nawet jej dzisiaj butle dalismy zeby zobaczyc ile wypija i wypila 80 ml takze porod boli, bardzo mocno, ale jak juz urodzilam to dostalam takiej werwy, ze same na fotce widzicie, ze wygladam dobrze warto!!!!!!!! malutka jest cudowna, malo placze, praktycznie jak jest glodna, duzo spi, tz sie na nia napatrzec nie moze, ja tez jestesmy przeszczesliwi:love : aha w szpitalu przeszlam baby bluesa, ryczalam jak wol, bo mi mala na lampy wzieli i bylam zalamana, bo mleka prawie nie mialam, w pewnym momencie mialam mega zastoj z piersiami i polozne mi pomagala, ale dzieki boku sie odblokowalo wszystko i teraz mi wszystko cieknie no ale tak jak pisalam probuje wyleczyc brodawki purolanem, smaruje pokarmem, wietrze karmie przez nakladki Cytat:
mala ma jutro tydzien moge jesc ser zoltty? warzywa jakie? brokuly, marchewke, to jadlam, troszke salaty owoce jakie? jem gotowane jablka, banany chyba tez moge.. fotka Olenki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2091 |
Zakorzenienie
|
aguchaw dziękujemy za opis
![]() aguś tobie również ![]() ![]() a bo ja mam dosyć szczerze mówiąc hehe myślałam ze istnieje woda której nie trzeba przegotowywać to znaczy słyszałam coś że jest taka ![]()
#2092 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jestem ciekawa bo z tego co pamiętam masz taka chustę jak ja Cytat:
ja robię z wody z kranu, przegotowanej, daje tylko mleko bezpośrednio po przygotowaniu ![]() nie przechowuję
![]() |
#2093 |
Zakorzenienie
|
mam bepanthen masc
czy jak posmaruje piersi przed karmieniem w nakladkach musze je myc?? jak tak to one mi sie nigdy nie zagoja ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2094 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Olenka slodka Ja nie musze zadawac takiego pytania, bo znam odpowiedz ![]() Dzis pojechalam sie wspinac pierwszy raz po porodzie, ale paluchy mi padly szybko, bo moja skora stala sie za delikatna;p Pojechalismy tez do shopping centre kupic mi troche ciuchow bo nie mam w czym chodzic. Oczywiscie nic nie kupilam jak zawsze, bo albo ciulato wygladalam, albo nie bylo mojego rozmiaru. Poza tym poszlam do H&M wzielam 10 rzeczy do przebieralni ale pozwolili wejsc tylko z 5 wiec 5 zostawilam zeby wziac pozniej, jak wrocilam po te rzeczy to babka stwierdzila, ze nie wie gdzie sa... wkurzylam sie i wyszlam i juz mialam zryty humor. Poza tym gruba jestem jak slon i ciagle wpierdzielam czekolade, bo pelno mamy jaj czekoladowych(taka angielska tradycja;p) :/ Jutro TZ znowu wraca do pracy(na 3 dni i bank holiday znowu ![]() Zostane sama z tesciowa, az sie boje bo glupio mi gadac po hiszpansku praktycznie nic nie mowie... zreszta moj hiszpanski sredni, ale rozumiem pratycznie wszystko. Tz do mnie mowi po hiszpansku a do tesciowej po angielsku... :P:/ Cytat:
Laleczka ![]() Ulalaaaaaaaaaaaaaaaaaa ![]() Tez bym ponosila w nosidelku, ale moje pionowe jest od 3 miesiaca ![]() ![]() Moja mala od tego ciepla ma buzke cala w potowkach, a jak sie wkurzy to cala czerwona jest, albo jak robi kupe;p. Poza tym strasznie jej rosnom paznokcie i ona sie okropnie drapie... nie chce caly czas niedrapek zakladac, ale chyb znowu zaczne;p Jak trafi raczka na swoje wlosy to je ciagnie, coraz mniej ich ma;p Za chwilke ide wziac kapiel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-04-25 o 20:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2095 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.jendrulino.pl/pl,info,Ins...uscie-kolkowej |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2096 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja od samego początku piszę ile i której godzinie je ![]() wg mnie to jest bardzo pomocne, przynajmniej mniej więcej wiem kiedy będzie głodna i kontroluję ile mamy posiłków w ciągu dnia, i ile zjada ale musiałabym zacząć pisać ile śpi ![]() ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- Cytat:
duże dziękuję ![]() a tą stronkę znam, ale jednak stwierdzam, że na ta nasza chustę moja jest za mała ![]() a nosidło jest super, ale nie wiem jak często bym używała a trochę kosztuje
![]() |
#2097 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() lubię tak kontrolować szczególnie w nocy bo czesto zapominam o ktorej jadł ostatnio w nocy taka jestem zaspana ![]()
![]() |
#2098 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() mojej tez się zrobiły potówki od ciepła, a je teraz strasznie często i właśnie muszę zacząć notować, bo się gubię w tym szybko. a kąpieli jeszcze nie brałam jakoś, bo mam takie opory, ze może się w środku nie do kona wygoiłam i mi się coś przypałęta. w końcu jak robiłam kolczyk w pępku, to pół roku nie mogłam moczyć go w kąpieli, wiec tu może być podobnie.
![]() |
#2099 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
chyba musisz ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Cytat:
ja od poczatku bore kapiele ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2100 |
Wtajemniczenie
|
ja bepanthenu nie zmywałam
![]() ![]() ![]() aguś witaj , gratuluję córuni !!!!!!! ![]() ![]() aguchaw1 witaj ![]() ![]() my po wizycie u teściów,jakoś przeszło ale jeju jak ja tam nie znoszę jeździć, a będę tam mieszkać ![]() ![]() zmęczona jestem tymi świętami... ![]() Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-04-25 o 22:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:06.