Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 3 6,82%
My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 3 6,82%
Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 0 0%
Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 3 6,82%
Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 12 27,27%
Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 23 52,27%
Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-26, 14:03   #31
principessina
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)

a co za waciki takie jak ja do zmywania makijazu uzywam?
Stary 2011-04-26, 14:05   #32
gusiagatko
Zakorzenienie

Ja się tylko ładnie przywitam

Gratuluję jeszcze raz Wszystkim rozpakowanym Mamusiom. Legalnie dołączę dopiero w czerwcu a teraz będę sobie regularnie podczytywać.

06.07.2011
06:06
gusiagatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 14:09   #33
asiak1981
Rozeznanie

moria - ja przy Kasi zmieniałam pieluszkę zaraz jak się obudziła, potem cyce. Jest to wygodne bo po pierwsze jak dziecko się budzi to płaczem daje znać że ma mokro i mu niewygodnie, a po drugie jak się naje to bez sensu dzieckiem z pełnym brzuszkiem machać na wszystkie strony, bo zwymiotuje.

Przy przewijaniu smarowałam Linomagiem tym z zielonym L, a sudocrem dopiero jak coś się pojawiło. Tyle że niunia urodziła się zimą, a teraz będę smarować tylko na początku, bo tak myślę że jak przyjdą upały to pielucha + wykremowana dupka to będzie masakra...

Wojtuś, ur. 3.05.2011 r.

asiak1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 14:10   #34
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez principessina Pokaż wiadomość
Oui. Sa jeszcze takie dla dzieci specjalne
http://www.cleanic.pl/pub/Image/prod...i%20EX_max.jpg
wieksze, ale czy to sie bardziej oplaca, to musisz sobie sama policzyc - na allegro 60sztuk kosztuje ok.5 zl. A jesli zalozymy, ze jeden taki to 2 takie kosmetyczne zwykle, to mysle, ze spokojnie w promocji w markecie mozesz takie zwykle waciki za 2,50 znalezc.
Oczywiscie Ty sobie przeliczasz na ojro
mimbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 14:10   #35
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
są w sklepach takie jak do makijażu tylko duże (bo te malutkie to ciut małe )
specjanie dla dzieci niby, ale ja np kupowałam wersję tescową tańszą ...
dłuuugo też używałam gaziki z gazy niejałowe, pakowane po 100, kupowane w aptece ... (są w różnych rozmiarach)
tych gazików używamy do dziś, bo tak Zosi myjemy kobiece elementy

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 14:12   #36
asiak1981
Rozeznanie

ja lubię takie większe waciki z rossmanna, nie są drogie, a dużo tego idzie, z firmy Lilibe czy jakoś tak (takie normalne, nie specjalnie dla dzieci)

a chusteczki mokre też na początku jak wyciągnęłam to sekundę ogrzewałam w dłoni i dopiero wycierałam

Wojtuś, ur. 3.05.2011 r.

Edytowane przez asiak1981
Czas edycji: 2011-04-26 o 14:13
asiak1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 14:14   #37
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mimbi Pokaż wiadomość
Oui. Sa jeszcze takie dla dzieci specjalne
http://www.cleanic.pl/pub/Image/prod...i%20EX_max.jpg
wieksze, ale czy to sie bardziej oplaca, to musisz sobie sama policzyc - na allegro 60sztuk kosztuje ok.5 zl. A jesli zalozymy, ze jeden taki to 2 takie kosmetyczne zwykle, to mysle, ze spokojnie w promocji w markecie mozesz takie zwykle waciki za 2,50 znalezc.
Oczywiscie Ty sobie przeliczasz na ojro
no właśnie dokładnie takie, tyle że cenową są drogie,
jest wersja tesco i ostatnio widziałam też te waciki z GAGI ( to też jest marka tesco) i też tańsze ...

wycierałam tym pupę
i później suchą chusteczką z biednejbronki i było ok...
ogólnie mała rzadko nam się odparzała

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 14:37   #38
violisia
Zadomowienie

czołem mamuski, gratuluje Wam jeszcze raz waszych bombelkow po tej stronie brzuszka, i zazdroszcze

poki co bede was podczytywać
violisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 14:38   #39
Eve1603
Zakorzenienie

Cytat:

ja uzywalam zwyklej waty tylko w duzych kawalkach - od razu mowie, ze zmoczona sie nie czepia skory i nigdzie nie wlazi wiec problemow nie ma.

Eve1603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 14:40   #40
antropia
Wtajemniczenie

GG do antropia

już lubię ten wątek
nie ma to jak rady doświadczonych mamuś
Stary 2011-04-26, 17:53   #41
ania2631
Wtajemniczenie

Dziewczyny a macie zamiar używać też pudru do pupci?? i jeszcze jaki laktator ręczny czy elektryczny??
Stary 2011-04-26, 18:43   #42
Eve1603
Zakorzenienie

Puder - nie
laktator - w zaleznosci od potrzeb, poprzednio mialam reczny i spokojnie wystarczyl.

Stary 2011-04-26, 19:00   #43
bassienka
Zadomowienie

GG do bassienka Send a message via Skype™ to bassienka

To i ja razem z Oliwką witamy sie w nowym wątku

moria pieluchę zmnieniam tyle razy ile trzeba i u nas wygląda to dość często, tak jak u Was. Przed karmieniem zmieniam jeśli ma mokro, później jak karmię, to kupa obowiązkowo jest zrobiona Mała przy karmieniu usypia, zmieniam pieluche, Oliwka budzi sie z reguły, znowu karmię i znowu usypia. I jak nie ma następnej kupy, to jest spokój na jakis czas z pieluchami

Karmię wtedy, kiedy ma na to ochotę. Czasami jest to co godzinę, a czasami co 3. Raczej dłuższych przerw nie robimy

ALBUMY
[*] 18.06.2010
bassienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 21:44   #44
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
matall a ktore to sa przeciw odparzeniom??
Ja osobiście kupiłam krem Nivea przeciw odparzeniom, a kupiłam go konkretnie w Rossmannie

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 22:10   #45
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
no to jak nie smarowac za czesto sudokremem i bepanthenem to czym przy kazdej zmianie pieluszki??

np z cynkiem i witaminami typu bambino nivea hipp j&j linomag zielony bądz kupiony a auchanie taki linomag (bodajże z rózowa nakretką ) stosowałam tez czasem olivki jesli wiedzxiałam ze nie ma uczulenia to co mi wpadło w rece zeby nie przyzwyczaic do tego samego ale jak wiecie kazde dziecko jest inne jednemu spasuje drugiemu nie

kiedy do mnie przyszła połozna i spojrzala na orginalne pieluszki sie mnie zapytała czy mój mąż duzo zarabia nie wiedziłam o co jej chodzi a ona przeciez maluszek w pierwszych tyg zycia zużywa ich na potege i poradziła mi używać pieluch gaga a orginalne pieluszki np do lekarza i tez tak zrobiłam zaoszczedziłam przy tym troche kasy jesli chcecie wiedziec czy malenstwa wasze nie beda te pieluszki uczulały uczulały w tesco sa próbki tych pieluch chyba po 2 pakowane

jeszcze mi sie przypomniało :
jesli jest taka mozliwosc nalać do miseczki wody z kropelka płynu do kąpieli i po kazdej kupci umyć tyłek maluszkowi i osuszyc delikatnie lepsze to od chusteczek nawilzajacych stosowałam bardzo długo ale ja wpadłam na pomysł postawiłam koło łozka termos z ciepła woda i puste małe wiaderko do piasku w nocy kiedy nie chciało mi sie chodzic poprostu wylewałam wode zuzyta do wiaderka a nalewałam z termosu dla mamy kazda min snu jest na wage złota

waciki mozna kupic tez w rossmanoie sa takie wielkie kwadratowe
ja na szczescie miałam tylko 2 szwy ale psikałam sobie ta rane tantum rosa polecam u mnie zdziałała cuda urodziłam w czwartek w niedziele latałam po oddziale a w pon byłam w klinice w katowicach zadnego bolu ciagniecia nic jesli jest jakies zaczerwienienie mozna tez uzywac rivel - to rivanol w zelu troche drogi ale tez super

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 08:41   #46
MoniaK
Zakorzenienie

Fajnie poczytać rady doświadczonych mam

Właśnie miałam pytać też o puder do pupy. Eve, nie polecasz czy po prostu nie lubisz używać?
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 08:56   #47
moria44
Wtajemniczenie

Wooow! Ile odpowiedzi!

A myślałam, że pusto będzie

Edzia400 gratuluję ślicznej córuni, czyli masz już roczniaka w domu Dzięki za dobre rady

Cytat:
Napisane przez bassienka Pokaż wiadomość
moria pieluchę zmnieniam tyle razy ile trzeba i u nas wygląda to dość często, tak jak u Was. Przed karmieniem zmieniam jeśli ma mokro, później jak karmię, to kupa obowiązkowo jest zrobiona Mała przy karmieniu usypia, zmieniam pieluche, Oliwka budzi sie z reguły, znowu karmię i znowu usypia. I jak nie ma następnej kupy, to jest spokój na jakis czas z pieluchami

Karmię wtedy, kiedy ma na to ochotę. Czasami jest to co godzinę, a czasami co 3. Raczej dłuższych przerw nie robimy
bassienko super, że się odmeldowałaś

U nas jak na razie identyczny system jak u Ciebie Najczęściej po przebudzeniu od razu karmię 20-35 min. jeden cyc. Mała przysypia i wtedy zmieniam pieluchę. Ona jest spokojna, bo największy głód już zaspokojony więc jest super. Przy przewijaniu się rozbudza, trochę do niej pogadam na przewijaku gdy widzę, że aktywna się zrobiła, patrzy się na mnie jak na butelkę mleka No i idziemy na drugiego dydka, przy którym zasypia i wtedy odkładam do łóżeczka. Śpi najczęściej 3h, w nocy 3,5 a wczoraj się trochę rozregulowała i raz obudziła się godzinę po karmieniu (długim bo 40 minutowym), dostała cyca ale nie do końca jej pasował, lewy w ogóle nie podszedł (może pusty), przy prawym trochę pociumkała i dorzuciłam jej 30ml odżywki i wsunęła wszystko. Była później dosyć długo aktywna, bujałam się z nią na fotelu i patrzyłyśmy na siebie z 15-20 minut. Normalnie je i śpi, tak jak andziotka pisała jej największą aktywnością jest cyc a wczoraj jakieś takie zupełnie inne zachowanie.

Doszłam do wniosku, że to przez to że za mało zjadłam, głodna byłam bo czekałam aż TŻ obiad mi zrobi i może mleko za chude było i tylko się napajała ale nie najadała

Oczywiście hormony moje szaleją i w takiej sytuacji ryyyczę jak bóbr, aż się zanoszę i wyrzucam sobie "głupia matka ze mnie, powinnam lepiej jeść, teraz Igutka nie ma dobrego mleka"

Co do smarowania pupy, no to my smarujemy za każdym razem póki co Nivea na odparzenia więc nie do końca mi pasuje, bo tak jak mimbi też nie jestem zwolenniczką tych grubych papek na pupę ale po powrocie ze szpitala posmarowałam zielonym linomagiem i małe krostki wyszły. Zmieniłam wtedy też pampki, bo w szpitalu mieli happy a ja pampersy premium i nie wiedziałam czy to pielucha czy linomag. Pieluchę zostawiłam i smaruję Niveą i jest teraz ok.
Spróbuję wrócić dziś do linomagu

Jeszcze się pochwalę, że wczoraj pierwszy raz kąpaliśmy Malutkę w domu TŻ przed kąpielą chciał sobie zatyczki włożyć do uszu, bo jemu serce pęka gdy ona płacze, cały się poci i trzęsie a w szpitalu płakała w czasie kąpieli i pielęgniarka mówiła, że to normalne i trzeba dać dziecku 3 tyg. na przyzwyczajenie.
Zabroniłam, żadnych zatyczek, poza tym mamy wiaderko więc nie uważam aby mała miała powody do płaczu, tym bardziej z powodu "nieprzyzwyczajenia" bo przecież przez wiele miesięcy moczyła się w ciepłej wodzie więc jeśli do czegoś ma się przyzwyczaić to raczej do życia na lądzie a nie w wodzie

No i wsadziliśmy brzdąca do wiadra, pierwszy kontakt z gorącą wodą sprawił, że zaczęła kwilić ale gdy tylko dotknęła nóżkami ścianek wiadra i po szyję była w wodzie, strzelała już tylko uśmiechy i przysypiała. Śmiać nam się chciało i chętnie moczylibyśmy ją tak dłuuugo długo ale pępek jeszcze nie odpadł więc po 5 minutach zakończyliśmy nasze domowe SPA Wyszło super, oby każde kąpanie tak przebiegało, oj to byłoby cudnie

Acha dziewczynki a co z pępkiem? Jakoś tak o nim zapomniałam wczoraj po kąpieli psiknęłam raz Octeniseptem ale może coś więcej trzeba z nim robić?

---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ----------

Łojejjjkuu, nasmarowałam posta jak szalona

A jeszcze chciałam Wam napisać, że ja myję pupkę ciepłą wodą i wacikami kindi Clinic, takie duże prostokątne. Mam taką specjalną miskę:
http://allegro.pl/bebe-jou-miseczka-...572079966.html
I do jednej komory nalewam wodę, waciki kładę na front miski a do drugiej komody wkładam paklankę i do niej wrzucam brudne waciki i na koniec pieluchę/pieluchy

Co do chusteczek nawilżanych - na pewno na wyjścia się przydają, ja też mam otwarte opakowanie na przewijaku i czasem użyję. Ale położna znajomej poleciła jej używanie chusteczek po przepłukaniu, bo rzeczywiście często za dużo w nich chemii a taka włożona do ciepłej wody i wyciśnięta jest po pierwsze ciepła co ma b. duże znaczenie - Iguśka zawsze reaguje na chusteczkę lekką spinką, nawet gdy ogrzewam ją przez chwilę w dłoni, no i po drugie wypłukują się te różne substancje, którymi są nasączone

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 09:01   #48
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

witam kochane mamunie

szykuje sobie ciuchy do szpitala i pewnie to w czym pojade to tez w tym wyjde i prosze doradzcie, w czym wy wychodzilyscie?

przytylam az 20kg i wiem ze moge sie pozegnac na kilka miesiecy z ciuchami normalnymi ale totalnie nie wiem jak sie ubrac zeby wyjsc i nie wygladac jak w ciazy. myslalam o leginsach i luznej koszulowej bluzce, doradzcie cos
Stary 2011-04-27, 09:29   #49
mary poziomkowa
Zakorzenienie

O! Jest i odchowalnia! Aż ciężko uwierzyć po tylu miesiącach oczekiwań w poczekalni

Witajcie już-mamuśki!

Jeśli pozwolicie, to ja trochę z innej beczki.

Co trzeba załatwić po porodzie w kwestii dokumentów? Już nawet nie chodzi o becikowe, ale o wszelkie rejestracje, pesele, macierzyński... Podpowiedzcie, co trzeba mieć, załatwić, ogarnąć

No i jak z utratą kg po porodzie? Aguś chwaliła się, że -8kg. A jak reszta?

Całusy dla Mamuś i Młodych Ssaczków

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 09:55   #50
ddaaiissyy
Zakorzenienie

GG do ddaaiissyy

Moria, pisz tu na bieżąco Twoje rady
Nie przejmuj sie długością postów bo chłoniemy wszystko z wielkim zaangażowaniem.
Swietna ta miseczka - kliknę ją sobie

andziotku, jeszcze taka maść linomag rzuciła mi sie w oczy... lepsza będzie ta zielona czy ta różowa Bebe dedykowana dzidziusiom
http://sklep.apteka-cito.pl/product_...oducts_id=2202

mary, ja tylko wiem, ze do pracy mam zanieść odpis aktu urodzenia z USC? i kserokopoię ze szpitala, ze urodziłam...

agnieszka_pe
, sądze, że takie zestawienie jak proponujesz będzie bardzo wygodne, chyba ze za oknem już upal to może jakaś sukienka ?

No własnie i jaki laktator !
bo tego jeszcze nie mam...
normalny czy elekryczny............

Gabrysia 27.05.2011, godz. 3.10
Twój pierwszy krzyk...

Edytowane przez ddaaiissyy
Czas edycji: 2011-04-27 o 09:57
ddaaiissyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 09:57   #51
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agnieszka_pe25 Pokaż wiadomość
szykuje sobie ciuchy do szpitala i pewnie to w czym pojade to tez w tym wyjde i prosze doradzcie, w czym wy wychodzilyscie?
aga ja wróciłam w tym, w czym przyszłam, czyli spodnie ciążowe i długa koszula/tunika. Pas od spodni zrobił się luźny i to było idealne rozwiązanie na moją ranę po cesarce. A tunika ma taki krój, że jakoś tak strasznie się nie wygląda nawet z pociążowym brzuszkiem

Cytat:
Napisane przez mary poziomkowa Pokaż wiadomość
Co trzeba załatwić po porodzie w kwestii dokumentów? Już nawet nie chodzi o becikowe, ale o wszelkie rejestracje, pesele, macierzyński... Podpowiedzcie, co trzeba mieć, załatwić, ogarnąć

No i jak z utratą kg po porodzie? Aguś chwaliła się, że -8kg. A jak reszta?
mary z tymi dokumentami to do końca nie wiem. Ja dostałam jakieś dokumenty ze szpitala i w ciągu dwóch tyg. mamy zarejestrować małą w jakimś tam urzędzie. Na tych kartkach jest nawet napisane w jakim urzędzie i gdzie.
Dostałam też zaświadczenie o urodzeniu dziecka dla pracodawcy. To do macierzyńskiego. O żaden z tych dokumentów się nie dopominałam, po prostu mi dali Koleżanka z sali poprosiła o zwolnienie dla TŻ na 2 tyg. - tacierzyńskie i też jej od razu wypisali
W kwestii becikowego - na pierwszej stronie poczekalni jest link i tam wszystko opisane, są też zaświadczenia do pobrania i inne ale ja sama jeszcze się za to nie zabrałam
Co do kg, hmm, niech no się zważę... jest -8kg. Jeszcze duuuużo do zgubienia ale naprawdę po porodzie jest to kwestia drugorzędna. Absolutnie nie trzeba się martwić wagą, przynajmniej na początku. U mnie dwa dni temu było -6kg, dziś jeszcze 2 kg mniej ale póki zupełnie nie wydobrzeję to kwestię powrotu do formy zostawiam na potem.
Jem zdrowe rzeczy i staram się nie dopuszczać do zbyt długiego głodu. Smaruję od wczoraj brzuch żelem regeneracyjnym Mustela i to wszystko

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

Edytowane przez moria44
Czas edycji: 2011-04-27 o 09:59
moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 10:05   #52
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ddaaiissyy Pokaż wiadomość
andziotku, jeszcze taka maść linomag rzuciła mi sie w oczy... lepsza będzie ta zielona czy ta różowa Bebe dedykowana dzidziusiom
http://sklep.apteka-cito.pl/product_...oducts_id=2202

No własnie i jaki laktator !
bo tego jeszcze nie mam...
normalny czy elekryczny............
Bejbe, ja odnosnie Linomagu. Porownaj sobie sklady tego zielonego i rozowego. Zielony sklada sie z 3 skladnikow, czyli jest duzo mniejsza szansa ze bedzie uczulal, natomiast ten rozowy to tablica Mendelejewa. Ja bym brala zielony.
A co do laktatora,to pewnie ile kobiet, tyle opinii - ja mam TT reczny, bo jest lzejszy i mozesz sie z nim przemieszczac, a do tego nie warczy jak elektryczny. Ale np. zona mojego kumpla ma TT elektryczny i mowi, ze jest boski.
Stary 2011-04-27, 10:20   #53
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Moria, dziękuję! Czyli w zasadzie trzeba wziąć, co dają w szpitalu i potem to pozanosić do różnych miejsc, hrhr

Ddaaiissyy, dzięki ja się jeszcze dopytam księgowej, co konkretnie chce A co do Linomagu, to zgadzam się z Mimbi + jeszcze zielony ma higieniczniejsze opakowanie

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 10:20   #54
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moria44 Pokaż wiadomość
aga ja wróciłam w tym, w czym przyszłam, czyli spodnie ciążowe i długa koszula/tunika. Pas od spodni zrobił się luźny i to było idealne rozwiązanie na moją ranę po cesarce. A tunika ma taki krój, że jakoś tak strasznie się nie wygląda nawet z pociążowym brzuszkiem

mary z tymi dokumentami to do końca nie wiem. Ja dostałam jakieś dokumenty ze szpitala i w ciągu dwóch tyg. mamy zarejestrować małą w jakimś tam urzędzie. Na tych kartkach jest nawet napisane w jakim urzędzie i gdzie.
Dostałam też zaświadczenie o urodzeniu dziecka dla pracodawcy. To do macierzyńskiego. O żaden z tych dokumentów się nie dopominałam, po prostu mi dali Koleżanka z sali poprosiła o zwolnienie dla TŻ na 2 tyg. - tacierzyńskie i też jej od razu wypisali
W kwestii becikowego - na pierwszej stronie poczekalni jest link i tam wszystko opisane, są też zaświadczenia do pobrania i inne ale ja sama jeszcze się za to nie zabrałam
Co do kg, hmm, niech no się zważę... jest -8kg. Jeszcze duuuużo do zgubienia ale naprawdę po porodzie jest to kwestia drugorzędna. Absolutnie nie trzeba się martwić wagą, przynajmniej na początku. U mnie dwa dni temu było -6kg, dziś jeszcze 2 kg mniej ale póki zupełnie nie wydobrzeję to kwestię powrotu do formy zostawiam na potem.
Jem zdrowe rzeczy i staram się nie dopuszczać do zbyt długiego głodu. Smaruję od wczoraj brzuch żelem regeneracyjnym Mustela i to wszystko
dzieki za odpowiedz,
zapomnialam przeciez o bliznie
biore tunike dluga, ktora mozna ew. jako kiecke nosic a na nogi leginsy ciazowe bo w spodnie dupska niezaladuje, gume maja wysoko wiec mysle ze uciskac niebeda
Stary 2011-04-27, 10:25   #55
mazianka81
Rozeznanie

Jestesmy i my

Kurcze faktycznie sie watek super rozwija.

Co do pzrewijania,to Gabka po karmieniu przewijam,ale dostaje mm na zmiane z ccem i np dzisi w nocy juz kupki nie było.

a co do czestotliwosci karmienia to po cycach( zawsze dwoch) spi max 2h i czesto mu 30ml mm dodaje,a np po 60ml mm samego spi nawet do 4h.
z tym,ze np od 5 rano dzisiaj do 9 co chwile sie darł ,bo chyba wzdecia miał,niestety tak to jest jak sie mm daje najczesciej- musimy pzretrwac.

co do myci pupki,to tescowe kwadratowe waciki i woda ,jak nie ma odparzenia to nie smaruje,tak robilam z Julia bo byla uczulona na wszelkie chysteczki.
pieluszki uzywamy Dada premium( te w nowym opakowaniu) i sa genialne-rowne papmkom naprawde.

Kąpie go tylko w samej wodzie narazie,potem zobaczymy.

a pepek tylko 2xdziennie octeniseptem ,tzreba pepuszek lekko naciagnac,zeby troszke sie uwypuklil i psiknac ( ja dwa razy psikam) i to wsio.

uff poza tym ,narazie daje rade,ciekawe jak długohihi
tz w pracy a my z dzieciaczkami w domciu,
jutro planujemy pierwszy spacerek.
dzisiaj werandowanie

3660g i 57cm szczescia
Gabryś jest z nami od 23.04.2011
mazianka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 10:54   #56
Eve1603
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoniaK Pokaż wiadomość
Fajnie poczytać rady doświadczonych mam

Właśnie miałam pytać też o puder do pupy. Eve, nie polecasz czy po prostu nie lubisz używać?

Nigdy pudru nie uzylam, mimo ze nawet mam, ale pozniej wyczytalam, ze moze dostac sie do drog oddechowych i ogolnie nie mial najlepszych opinii, wiec nie uzywalam wcale i nie odczulam jego braku.

Wychodzilam ze szpitala w tych samych ciuchach, spodnie rzecz jasna byly luzniejsze, ale po cc rzeczywiscie bylo mi w nich idealnie.

Ddaaiissyy
pisalam przeciez ze laktator wg potrzeb

Pepka nie traktowalam niczym i normalnie moczylam.

Stary 2011-04-27, 15:43   #57
ddaaiissyy
Zakorzenienie

GG do ddaaiissyy

mimbi; mary - no to wszystko jasne Kupuje linomag zielony

Eve, sorry roztargniona jestem

To może kupię tez reczny TT.... pod butelki i podgrzewacz takze z tej firmy

Gabrysia 27.05.2011, godz. 3.10
Twój pierwszy krzyk...

ddaaiissyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 15:55   #58
anula_81
Zakorzenienie

kurcze ile tu waznych rzeczy mozna sie dowiedziec, ale normalnie jak cztam to jestem przerazona ilu rzeczy ja wciaz nie wiem! masakra, pomocccyyy kiedy ja to zdarze doczytac piszcie dziewczyny jak najwiecej, bedziemy chlonac te wiedze

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 18:34   #59
the_sania
Wtajemniczenie

ja to nie mogę ogarnąć tego podmywania wodą
normalnie dzidzia leży na przewijaku i co? nabieram wody w dłonie i ochlapuję pupę?

Marcelek 30.05.2011

the_sania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 18:48   #60
mimbi
Zakorzenienie

Nie, namaczasz wacik do demakijazu albo taki duzy dla dzieci albo watke albo pieluszke tetrowa albo maly recznik albo co tam masz. I tym przemywasz. Mozesz rowniez chlapac woda ale gwarantuje ze dzidzia Ci odda po oczach czyms nieco bardziej zracym
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości