seks przed ślubem - problem - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-27, 11:08   #151
plameczka
Wtajemniczenie

Dot.: seks przed ślubem - problem

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
nie rozumiem po co się upieracie co do tej terapii skoro nam razem bardzo dobrze... może podstawowym fundamentem waszych związków jest codzienny seks... jeśli tak to współczuję
to daje mi do myslenia - seks podstawowym fundamentem? czy u mnie tez tak jest? czy jesli moj zwiazek sie rozpadnie, to dlatego, ze tak bylo? Czy przez ta nagla zmiane? Ja go kocham i pożądam, to nie jest tak, ze mi jest z tym powstrzymaniem sie łatwo! Ale mam tez potrzeby religijne i chcialabym zeby uszanowal moje potrzeby.

Moj chłopak też wierzy w Boga, czasem chodzi do kosciola, ale nie chodzi do spowiedzi, bo mowi, ze nie rozumie czemu kosciol zabrania seksu 2 kochajacych sie osob.

Poczytalam o fundamentach miłosci - zaangażowanie, intymnosc i namiętnosc... Fakt, ale czy namiętność wyrażana seksem? Czemu w takim razie kosciol tego zabrania?

Edytowane przez plameczka
Czas edycji: 2011-04-27 o 11:11
plameczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 11:08   #152
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Dziwnie sobie to wszystko "powybierałaś". Do spowiedzi nie chodzisz, komunii nie przyjmujesz ale jak chodzi o życie seksualne, to zalecenia kościoła realizujesz gorliwie. Dlaczego tak ?
A może to jakiś wybieg, może coś ci to rekompensuje ? Pisałaś, że przez 26 lat w ogóle nie interesowały cię sprawy seksu. A w innym miejscu też nadmieniłaś, że fajne jest to, że kochacie się z mężem tak rzadko, bo dzięki temu seks wam się nie "przeje".
Może boisz się "roztrwonić" swój świeżo rozbudzony popęd seksualny, moze boisz się, że jak zaczniesz regularnie współżyć, to znowu spadnie ci on do zera ? Myślałaś kiedyś o tym w ten sposób ?
Bo wiesz, twoje postępowanie jest naprawdę baaardzo dziwne. Myślałam, że jesteś ultrakatoliczką, a tu okazuje się, że bynajmniej. Może więc religią maskujesz jakiś inny problem ?
Jak wyżej.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 11:08   #153
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Clemence Pokaż wiadomość
A ja akurat się z tym zgodzę.
Ciekawe jaką wy dzisiaj widzicie moralnosc w ludziach? Nie wiem czy większosc jest ślepa czy chce niedowidzieć dokładnie co się dzieje ale dzisiaj nikt nie mysli o żadnej miłości albo buduje coś kompletnie fałszywego,co oznacza dla innych stron całkowicie co innego a wynik jest dla każdego byle jaki. Nikt nie widzi,że dzisiaj po prostu facet chce kogos ten tego i tyle?ze nie interesuje go zadna milosc? ze juz teraz kupywanie seksu to totalnie rzecz normalna ?
Nie wiem naprawdę gdzie tu wszyscy dzisiaj widzą szeroko pojętą miłość bo kompletnie ona się różni od tej prawie idealnej a jak nie różni to nawet nie dorasta jej do pięt!
Niektórzy katolicy przynajmniej widzą jakiś cel ograniczania seksu- bo moim zdaniem nie chodzi tutaj o to,żeby zlikwidować tę sprawę a dojrzeć do tematu miłości która będzie dojrzała w sobie. Ciekawa jestem ile osób zaczyna związek z pewnością taką,że będzie z kimś na zawsze?
I ile osób z tego się z tymi osobami rozchodzi?
większość? prawie wszyscy?
Każdy zakłada z góry,JEST PEWIEN że to miłość,ślub i życie na zawsze.
A później jest nieplanowana ciąża albo skutek taki ,że ktoś uważa iż sex to normalne.Okej. Ale następnie przychodzą kłótnie i rozstanie.Może ktoś uważa,że te sytuacje powtarzane wielokrotnie są w porządku.
Ja uważam,że nie. Dokładnie nie przytoczę swojego zdania,bo i tak większość tego nie zrozumie,że ktoś może tak myśleć, ale jeżeli większość małżeństw jest zawierana na zasadzie takiej jakiej widać potem ile jest rozwodów ,to rzeczywiście ja nie wiem w czym doszukiwać się sensu tej "miłości". Wogóle dzisiejszy świat jest wspaniale wypaczony pod tym względem. A później patologie i cuda wianki.
Korelując to wszystko racja- Ci co nie chodzą do kościoła mają na wszystko 'wywalone' ,kompletnie nie interesuje ich jakaś miłość,oby tylko się wyżyć i wsio. Nie mówię,że wszyscy,bo niektórzy mają zasady,ale także takowe buduje się na doświadczeniu. Ja bym nie chciała go szukać w trakcie swojego krótkiego życia, kiedy mam je podane na tacy w chrześcijaństwie.
Ja jestem z jednym facetem 7 lat, za 2 miesiące bierzemy ślub, zapewniam Cię, że się kochamy i szanujemy, chociaż, o zgrozo, uprawiamy ten grzeszny seks przedmałżeński, więc Twoja teoria raczej słaba jest

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2011-04-27 o 11:10
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 11:08   #154
czarodziejka18
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Widać, że jesteś jeszcze bardzo młoda i nie masz zielonego pojęcia o miłości, seksie, związkach.
Skoro tak uważasz to może mnie oświecisz?

Blanka mój Aniołek
czarodziejka18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 11:10   #155
pani-jesień
Zakorzenienie

Plameczka, a co jest złego w tym, że seks jest tak ważny w związku? W czym seks jest gorszy od zrozumienia, zaufania i innych podstaw udanego związku?

Kościół wmówił Ci, że seks to zło, smutne.
Stary 2011-04-27, 11:11   #156
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
jak pisałam w pierwszym poście nie chodzę do spowiedzi.

a jeśli to facet nawet bardziej tego chce?

nasz jest bardzo udany, tylko że pewnie rzadszy niż statystycznej pary.
Dzieki scarlett za te odpowiedzi.Milo,ze napisalas iz nie każdy jest SFIKSOWANY bo to JEGO decyzja,ze robi cos inaczej.
Ciekawa jestem do czego doprowadzi nas myslenie 'wszystko dla przyjemnosci' chwala temu ;] pewnie do dzieci ktore beda wychowywane bezstresowo ;]

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Cytat:
Napisane przez czarodziejka18 Pokaż wiadomość
Za bardzo najeżdżacie na zasady katolickie. Przeczytajcie sobie:

http://www.czystysex.pl/prawdziwe-hi...ectwo-mam.html
Tez dzieki za odpowiedz

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 11:11   #157
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarodziejka18 Pokaż wiadomość
Skoro tak uważasz to może mnie oświecisz?
Nie będę Cię oświecać, bo nie taka moja rola, życie Cię oświeci, jak każdego
Stary 2011-04-27, 11:16   #158
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
chyba żyjemy w innym świecie.
a Ty w jakim zyjesz ?
No jezeli facet Cię błaga o seks od początku to ja jestem ciekawa czym się skończy Twoj zwiazek. Nie inaczej ale życzę powodzenia na dalszej drodze.

<3
Stary 2011-04-27, 11:17   #159
plameczka
Wtajemniczenie

Seks nie jest złem, seks jest potrzeby. Seks przed ślubem to "zło" - nie zgadzam sie z tą opinią, ale nie chcę się oderwać od Boga i wiary katolickiej.

Czyli wychodzi na to, że powinnam zrezygnować ze swych poglądów dla związku? Czy zdrowy związek nie może być inaczej zbudowany? Źle robię? Chciałabym żyć w zgodzie ze sobą, chciałabym utrzymać ten związek, bo kocham mojego TŻ-ta. Nie wiem czy dam radę.

Mój TŻ ma potrzeby seksu najlepiej co dnia, ja wolałabym rzadziej. Czy może mi się związek przez to rozpaść? Mam taki chaos myśli.

Edytowane przez plameczka
Czas edycji: 2011-04-27 o 11:21
plameczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 11:18   #160
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Ja jestem z jednym facetem 7 lat, za 2 miesiące bierzemy ślub, zapewniam Cię, że się kochamy i szanujemy, chociaż, o zgrozo, uprawiamy ten grzeszny seks przedmałżeński, więc Twoja teoria raczej słaba jest
Tak ?
Slubu jeszcze nie wzielas,nie wiesz jakie jest zakonczenie Twojego zycia a juz oceniasz co będzie potem,ciekawe,moze mam doczynienia z wróżką ?
Poza tym juz napisalam,ze NIE WSZYSTKICH to moze dotyczyc,ale to większa szansa i o o wiele większa na znalezienie nie szui a kogoś wartościowego.

<3
Stary 2011-04-27, 11:19   #161
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Dziwnie sobie to wszystko "powybierałaś". Do spowiedzi nie chodzisz, komunii nie przyjmujesz ale jak chodzi o życie seksualne, to zalecenia kościoła realizujesz gorliwie. Dlaczego tak ?

dlatego, że mam wielki uraz po tej przedślubnej spowiedzi, a poza tym chcę wcześniej uporządkować nieco tą sferę, żeby mieć pewność że wytrwam w postanowieniu poprawy; ze jak się trafi kolejny bezowulacyjny cykl, że będziemy potrafili poczekać na kolejny gdy będziemy mogli się kochać, a nie będziemy się pieścić do orgazmu

A może to jakiś wybieg, może coś ci to rekompensuje ? nie
Pisałaś, że przez 26 lat w ogóle nie interesowały cię sprawy seksu. to prawda

A w innym miejscu też nadmieniłaś, że fajne jest to, że kochacie się z mężem tak rzadko, bo dzięki temu seks wam się nie "przeje".
Wcale nie fajnie, tylko żeby dodać sobie sił na to czekanie na kolejny raz usiłuję znaleźć w tym czekaniu jakąś wartość

Może boisz się "roztrwonić" swój świeżo rozbudzony popęd seksualny, moze boisz się, że jak zaczniesz regularnie współżyć, to znowu spadnie ci on do zera ? Myślałaś kiedyś o tym w ten sposób ?
Nie, nic z tych rzeczy. Oj, nie spadnie, za dobrze mi... Myślę, że to kwestia, że nie spotkałam nikogo z kim miałabym ochotę to robić...

Bo wiesz, twoje postępowanie jest naprawdę baaardzo dziwne. Myślałam, że jesteś ultrakatoliczką, a tu okazuje się, że bynajmniej. Może więc religią maskujesz jakiś inny problem ?
jak widzisz nie - wcale nie jestem ultrakatoliczką, po prostu staram się być konsekwentna we wszystkim co robię (co nie znaczy jednak że mi to wychodzi - ale cóż, nikt nie jest idealny)
Cytat:
Ani codzienny ani co trzymiesięczny. A zgodny z potrzebami i chęciami. Tak jest zdrowo, nie uważasz ?
tyle że tu są 2 chęci - przeciwstawne - zrobienia tego i nie popełnienia grzechu...
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 11:19   #162
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Dzieki scarlett za te odpowiedzi.Milo,ze napisalas iz nie każdy jest SFIKSOWANY bo to JEGO decyzja,ze robi cos inaczej.
Ciekawa jestem do czego doprowadzi nas myslenie 'wszystko dla przyjemnosci' chwala temu ;] pewnie do dzieci ktore beda wychowywane bezstresowo ;]
a co to jest wychowanie bezstresowe ?

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 11:19   #163
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
a Ty w jakim zyjesz ?
No jezeli facet Cię błaga o seks od początku to ja jestem ciekawa czym się skończy Twoj zwiazek. Nie inaczej ale życzę powodzenia na dalszej drodze.
Dlaczego zakładasz, że facet błagał ją o seks?

Masz jakieś kompletnie wykrzywione spojrzenie na te sprawy, straszne.
Stary 2011-04-27, 11:21   #164
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Dlaczego zakładasz, że facet błagał ją o seks?

Masz jakieś kompletnie wykrzywione spojrzenie na te sprawy, straszne.
ooo rany

To w dalszym ciągu zdarzają sie osoby,które myslą,ze tylko facet jest obdarzony popędem seksualnym,a kobieta łaskawie "się oddaje" ?

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 11:22   #165
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Tak ?
Slubu jeszcze nie wzielas,nie wiesz jakie jest zakonczenie Twojego zycia a juz oceniasz co będzie potem,ciekawe,moze mam doczynienia z wróżką ?
Poza tym juz napisalam,ze NIE WSZYSTKICH to moze dotyczyc,ale to większa szansa i o o wiele większa na znalezienie nie szui a kogoś wartościowego.
Ale wezmę, spokojnie
A mój TŻ jest najbardziej wartościowym facetem, jakiego znam.
I nie, nie błagał mnie nigdy o seks.

BTW, Ty też nie wiesz, jakie będzie zakończenie Twojego życia, mimo że z seksem wstrzymujesz/wstrzymywałaś się do ślubu

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2011-04-27 o 11:32
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 11:26   #166
Titanilla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez plameczka Pokaż wiadomość
Seks nie jest złem, seks jest potrzeby. Seks przed ślubem to "zło" - nie zgadzam sie z tą opinią, ale nie chcę się oderwać od Boga i wiary katolickiej.

Czyli wychodzi na to, że powinnam zrezygnować ze swych poglądów dla związku? Czy zdrowy związek nie może być inaczej zbudowany? Źle robię? Chciałabym żyć w zgodzie ze sobą, chciałabym utrzymać ten związek, bo kocham mojego TŻ-ta. Nie wiem czy dam radę.
Myślę, że powinnaś przede wszystkim porozmawiać o tym ze swoim TŻ. Może jak z nim pogadasz to będzie w stanie czekać do ślubu. Jeśli nie to przynajmniej będziesz mieć jasno postawioną sprawę. I sama będziesz mogła zdecydować czy zrezygnować ze swoich idei czy ze swojego TŻ.

Dla mnie seks przed ślubem jest bardzo ważny, bo wiem co to niedopasowanie seksualne. I wiem, że walki z tym nie da się wygrać. Nie chciałabym wpakować się w małżeństwo nie mając pewności, że jesteśmy dopasowani.
Titanilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 11:26   #167
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
To nie chodzi o codzienny seks, czy nawet raz w tygodniu, ale o to co Ty piszesz i jak piszesz. Wycia do księżyca i inne takie. W tym nie ma radości, czegoś takiego, że cieszysz się związkiem, facetem. Jest za to sporo jakiegoś takiego "poczucia obowiązku", smutku. Może Ty sama tego nie czujesz, ja to tak odczytuję - sorry. Po prostu na razie macie siłę, ale za parę lat tej siły może być nieco mniej (tak działa czas), a mała frustracja, jakieś takie uczucie niespełnienia, obciążenia z czasem będą narastać.
no to może tak to odczytujesz, ale ja się cieszę i facetem i związkiem... a smutek i poczucie obowiązku to część życia. a wielkich frustracji i problemów niezwiązanych ze związkiem przeszliśmy już trochę i tylko go to wzmocniło.
Stary 2011-04-27, 11:28   #168
sine.ira
BAN stały

Cytat:
tyle że tu są 2 chęci - przeciwstawne - zrobienia tego i nie popełnienia grzechu...
Czyli trenujesz silną wolę żeby móc powrócić kiedyś do konfesjonału i powiedzieć księdzu - juhuuuu...nie masz już na mnie haka, in your face ! Czy dalej będziesz tak wybiórczo podchodziła do tych spraw, czyli spowiedź nie, NPR i wstrzemieźliwość, tak ?

Jakby nie było - jest to dla mnie dziwne i w życiu nie chciałabym iść "tą drogą". Ale to twoje życie, męcz się jak lubisz
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 11:31   #169
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
a Ty w jakim zyjesz ?
Matko kochana, czy dla Ciebie na świecie są tylko dwie postawy - albo wstrzymywanie się od seksu wszelkimi sposobami albo seks jako jedyna wartość w życiu? Nie rozumiesz, że można być kochającą się parą, dla której seks to dopełnienie miłości, i w której zarówno kobieta i mężczyzna mają na ten seks ochotę i żadne nie musi o niego błagać? Przejrzyj na oczy.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 11:32   #170
Clemence
Zakorzenienie

Oj .Dla mnie straszne tez jest Twoje myslenie i jakos tego nie komentuję ;]
To,ze weźmiesz to się spodziewam. Zobaczymy jaki będzie finał.Moze byc rozny.
Błagał o seks to przenosnia.. litosci..

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ----------

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Matko kochana, czy dla Ciebie na świecie są tylko dwie postawy - albo wstrzymywanie się od seksu wszelkimi sposobami albo seks jako jedyna wartość w życiu? Nie rozumiesz, że można być kochającą się parą, dla której seks to dopełnienie miłości, i w której zarówno kobieta i mężczyzna mają na ten seks ochotę i żadne nie musi o niego błagać? Przejrzyj na oczy.
Wzajemnie.
Kazdy decyduje sam o sobie,ja bronię wlasnego zdania i zdania kosciola.

<3
Stary 2011-04-27, 11:33   #171
Titanilla
Raczkowanie

Jeśli chodzi o scarlett26 to troche za bardzo się jej uczepiłyście Ja też się nie zgadzam z tym, żeby robić wszystko jak nakazuje kościół. Ale to jest jej życie i z tego co pisze i ona i jej mąż się na to zdecydowali. Skoro oboje mają takie poglądy i obojgu to odpowiada to po co się czepiać
Stary 2011-04-27, 11:34   #172
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plameczka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny.

Jestem ze swoim TŻ-tem już 1,5 roku, mamy po 22 lata. Jest nam ze sobą cudownie, nie mamy większych kłótni czy problemów. Jest moim pierwszym facetem. Uprawialiśmy już petting i seks oralny, z normalnego seksu zrezygnowaliśmy ze względu na ryzyko ciąży, której na razie nie planujemy. Ślubu jeszcze nie zaplanowaliśmy, ale rozmawialiśmy na ten temat, że chcemy być razem. Na razie nie mieszkamy razem.

Jestem osobą wierzącą. Przez ten czas zagłuszyłam swoje sumienie i ze względu na miłość, pożądanie i przyjemność, ale też ciekawość, poznawanie faceta, eksperymentowanie uprawialiśmy petting i seks oralny kilka razy w tygodniu. Moje sumienie jednak odezwało się, poszłam do spowiedzi na święta i chciałabym nawrócić się i częściej zrezygnować z seksu i wstrzymać się na jakiś czas. Potem na pewno pożądanie weźmie górę, bo wiem, że seks jest ważny w związku, ale potem chciałabym znów iść do spowiedzi. Mój TŻ nie jest jednak taki religijny.

Teraz zastanawiam się - bo bardzo go kocham i nie chce żeby przez mniejszą ilość seksu nasz związek się rozpadł. Chcę jednak być chrześcijanką, która jakoś tam praktykuje i trochę wstrzymać się od czasu do czasu.

Czy nasz związek ma szansę przetrwać? Mówi się "jak kocha, to poczeka", "przecież jeśli zerwie, przez rzadszy seks to nie jest prawdziwa miłość, lecz samo pożądanie" ale też że seks to jeden z ważniejszych aspektów w związku. Czy to nie zbyt duża różnica poglądów?

Po ślubie tez chciałabym używać gumek jak najrzadziej - jeśli już będzie naprawdę duża potrzeba, a postarać się naturalnie planować rodzinę.

Nie wiem co o tym sądzić, czuje się wewnętrznie rozdarta.
Nie wierzę, że pisze to dziewczyna z XXI wieku.
Dziewczyno ogarnij się, bo inaczej będziesz musiała chodzić do spowiedzi codziennie i to nie tylko z powodu seksu.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 11:35   #173
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli trenujesz silną wolę żeby móc powrócić kiedyś do konfesjonału i powiedzieć księdzu - juhuuuu...nie masz już na mnie haka, in your face ! Czy dalej będziesz tak wybiórczo podchodziła do tych spraw, czyli spowiedź nie, NPR i wstrzemieźliwość, tak ?

Jakby nie było - jest to dla mnie dziwne i w życiu nie chciałabym iść "tą drogą". Ale to twoje życie, męcz się jak lubisz
no owszem, trenuję silną wolę, jak już będę miała nadzieję na to że faktycznie mi się uda, jak to ksiądz gada "dochować czystości małżeńskiej" (co za sformułowanie ) to pójdę do spowiedzi - bo ta przedślubna była taka, że już nigdy nie chciałabym musieć spowiadać się z seksu... tak być musiała zdzierżyć to raz jeszcze
Stary 2011-04-27, 11:36   #174
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
To,ze weźmiesz to się spodziewam. Zobaczymy jaki będzie finał.Moze byc rozny.
Jestem spokojna o mój finał Więc Ty tym bardziej nie musisz się o niego martwić. Martw się raczej o swój, bo wiesz, też może być różny. Katolicy wcale nie mają zagwarantowanych szczęśliwych finałów małżeństwa. Inaczej Kościół nie musiałby się zajmować stwierdzaniem nieważności tego nierozerwalnego sakramentu
Stary 2011-04-27, 11:39   #175
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Titanilla Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o scarlett26 to troche za bardzo się jej uczepiłyście Ja też się nie zgadzam z tym, żeby robić wszystko jak nakazuje kościół. Ale to jest jej życie i z tego co pisze i ona i jej mąż się na to zdecydowali. Skoro oboje mają takie poglądy i obojgu to odpowiada to po co się czepiać
Wreszcie od kogoś dobre słowo! Dzięki!

Swoją drogą zastanawiałam się nieraz - jak to jest - ludzie biorą ślub kościelny i łykają antykoncepcję - i co - celują tak z tabletką żeby nie wypadała między spowiedzią a ślubem? I tak spowiedź nieważna... To ile panien młodych idzie do ślubu i przyjmuje świętokradzko komunię? I to jest OK?
Stary 2011-04-27, 11:43   #176
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Titanilla Pokaż wiadomość
Ja się nie czepiam tylko próbuję zrozumieć, to i pytam. Zwłaszcza po jej dramatycznym wpisie o wyciu do księżyca nabrałam podejrzeń, że nie jest szczęśliwa z tym co sobie narzuciła.

Cytat:
no owszem, trenuję silną wolę, jak już będę miała nadzieję na to że faktycznie mi się uda, jak to ksiądz gada "dochować czystości małżeńskiej" (co za sformułowanie ) to pójdę do spowiedzi - bo ta przedślubna była taka, że już nigdy nie chciałabym musieć spowiadać się z seksu... tak być musiała zdzierżyć to raz jeszcze
Nie no, nieźle. Chcieć bardziej zadowolić księdza niż siebie i własnego, ukochanego męża.
A Bóg to wszystko i tak przecież widzi. Jak cierpisz i się męczysz wyjąc do księżyca
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 11:43   #177
dziuba85
Zakorzenienie

A ja się spowiadałam z gumek i jakoś było ok, rozgrzeszenie dostałam. Nie rozumiem tej rozbieżności w podejściu księży. Jeden da rozgrzeszenie a drugi nie. Nie ma co się dziwić, że ludzie interpretują zasady Kościoła pod siebie. Jak tak naprawdę jest wiele różnych 'wizji' na jeden temat.

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 11:48   #178
Titanilla
Raczkowanie

Cytat:
Wreszcie od kogoś dobre słowo! Dzięki!

Swoją drogą zastanawiałam się nieraz - jak to jest - ludzie biorą ślub kościelny i łykają antykoncepcję - i co - celują tak z tabletką żeby nie wypadała między spowiedzią a ślubem? I tak spowiedź nieważna... To ile panien młodych idzie do ślubu i przyjmuje świętokradzko komunię? I to jest OK?
Wydaje mi się, że większość osób nawet wierzących traktuje kościół z przymrużeniem oka. Czy to jest ok? Hmm... ciężko powiedzieć. Ja generalnie kościoła nie uznaje więc wolę się nie wypowiadać
Stary 2011-04-27, 11:49   #179
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Nie no, nieźle. Chcieć bardziej zadowolić księdza niż siebie i własnego, ukochanego męża.
A Bóg to wszystko i tak przecież widzi. Jak cierpisz i się męczysz wyjąc do księżyca
Ranyyyyyy, teraz to będę wyć do księżyca - przecież pójdę do spowiedzi ze względu na własną potrzebę, a nie ze względu na księdza... To nie po to żeby go zadowolić, ale naprawdę nie chcę ryczeć znów w konfesjonale słuchając jaka ze mnie k.....

A co do męczenia się, cóż spodziewałam się że lekko nie będzie. Mam tylko nadzieję że wbrew temu co sądzicie ma to faktycznie jakiś sens
Stary 2011-04-27, 11:56   #180
Titanilla
Raczkowanie

Cytat:
Ja się nie czepiam tylko próbuję zrozumieć, to i pytam. Zwłaszcza po jej dramatycznym wpisie o wyciu do księżyca nabrałam podejrzeń, że nie jest szczęśliwa z tym co sobie narzuciła.
Wydaje mi się, że tu też może chodzić o wyrzuty sumienia. Nie uznaje zasad kościoła i jeśli chodzi o seks nigdy ich nie miałam. Ale miewałam w życiu wyrzuty sumienia z innych powodów i wiem jakie to potrafi być uciążliwe.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości