Oj córuś, córuś...Lubelskie PMki 2010, 2011 i 2012 wychodzą za mąż! - cz.IX - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-26, 20:00   #3691
nimportequoi
Raczkowanie

Dot.: Oj córuś, córuś...Lubelskie PMki 2010, 2011 i 2012 wychodzą za mąż! - cz.IX

Dziwne ... ja dostałam ten papier od ręki, w końcu to tylko z 15 minut pisania.
nimportequoi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 20:13   #3692
monik_85
Raczkowanie

Dot.: Oj córuś, córuś...Lubelskie PMki 2010, 2011 i 2012 wychodzą za mąż! - cz.IX

Cytat:
Napisane przez nimportequoi Pokaż wiadomość
Widać pani w USC miała lepszy dzień

Dziewczynki jeśli macie rozpiskę w którym kościele jaka nauka będzie się odbywać w najbliższym czasie to proszę podzielcie się informacjami
monik_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 22:20   #3693
Tenaya24
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Oczywiście, że dostaną od ręki. Na miejscu się płaci i dostaje dokumenty, trwa to ok 15 minut i załatwione. Jeśli oboje urodzili się w Lublinie to żaden problem, a jeśli któreś urodziło się gdzie indziej to musi mieć ze sobą odpis aktu urodzenia i tyle.
Niestety, nie jest to takie oczywiste My nie dostaliśmy od ręki. Jak widać dla niektórych stanowi to problem.

Cytat:
Napisane przez monik_85 Pokaż wiadomość
Dzięki za info o skupieniu

co do papierka z USC to nie wiem ale my nie dostaliśmy go od ręki, pomimo że byliśmy w urzędzie z samego rana to dokument przygotowano nam dopiero na drugi dzień i jedno z nas musiało się po niego zgłosić z dokumentem tożsamości
Nam powiedziała, że odbiór osobisty nie jest konieczny Mimo wszystko i tak tż pojechał do usc.

Cytat:
Widać pani w USC miała lepszy dzień

Dziewczynki jeśli macie rozpiskę w którym kościele jaka nauka będzie się odbywać w najbliższym czasie to proszę podzielcie się informacjami
Właśnie przeszukałam wszystkie parafie lubelskie i niestety tylko kilka z nich podaje plan katechez. Tutaj są linki
Parafia Św. Rodziny (środa):
http://www.par.sw-rodziny.lublin.pl/.../narz_plan.htm
Parafia Dobrego Pasterza (środa)
http://lublin.scj.pl/cms/content/view/48/44/
Parafia Św. Jadwigi (środa):
http://www.swjadwiga.lublin.pl/konfe...kie-w-parafii/
Parafia św. Antoniego (czwartek):
http://www.antoni.vgr.pl/userfiles/f...malzenskie.pdf
Parafia Niepolanego Serca Maryi (sobota):
http://www.poczekajka.pl/index.php?o...stwo&Itemid=60
SPIS WSZYSTKICH NAUK:
http://www.archikatedra.kuria.lublin....php?page_id=7

Tenaya24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 09:42   #3694
Magda_84
Rozeznanie

widzę że z usc może być problem mam nadzieję że uda mi sie załatwić to w najbliższym czasie jakoś bezproblemowo, chociaż mam pewne obawy po tym jak wczoraj tam zadzwoniłam
w każdym razie dzięki dziewczyny za informacje, będę miła to może wydadzą nam od ręki
Magda_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 09:56   #3695
iovaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolinka85 Pokaż wiadomość
U mnie w stokrotce gorzka żołądkowa de luxe była w promocji za 16.99zł..
O właśnie zapomniałam o stokrotce, tam zawsze jest bardzo tanio (jak są promocje) prawie jak w hurtowniach. Ale za bardzo nie chcą negocjować, więc przy 120 butelkach też każą płacić 16,99 zł. więc troszkę lipa...
A w hurtowniach można sporo wynegocjować, więc nawet jeśli na pierwszy rzut oka jest gdzieś drożej, warto zapytać, a poza tym przy zakupie, jak widzą, że klient ma kasę ze sobą, to jeszcze troszkę bardziej można ponalegać
Np. w Makro wina są raczej średnio tanie, ale powyżej kilku sztuk dają każdemu upust chyba 5%, więc warto to też przemyśleć. Carlo Rossi z tego co pamiętam było tańsze, niż w Stokrotce, ale Palace de Anglona droższe. Więc gdybyśmy brali wszystkie tam, to odliczając rabat, i tak zapłacilibyśmy mniej.

monik_85, właśnie nie za bardzo się orientuję, bo ksiądz tylko tak napomknął o tym. Ale kiedyś, jak jeszcze dzwoniłam przed naukami do parafii, to mi siostra coś mówiła na ten temat, ale wtedy jakoś nie przywiązałam do tego wagi :P
Na ich stronie jest numer do kancelarii, możesz spróbować zadzwonić. My niestety opuścimy nauki i dzień skupienia 08.05, bo akurat wtedy mamy komunię na drugim końcu Polski, więc zaczniemy się tym interesować w czerwcu

A z przygotowań - nadal szukam bolerka... Bezskutecznie... Help...
iovaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 10:15   #3696
Tenaya24
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iovaa Pokaż wiadomość
O właśnie zapomniałam o stokrotce, tam zawsze jest bardzo tanio (jak są promocje) prawie jak w hurtowniach. Ale za bardzo nie chcą negocjować, więc przy 120 butelkach też każą płacić 16,99 zł. więc troszkę lipa...
A w hurtowniach można sporo wynegocjować, więc nawet jeśli na pierwszy rzut oka jest gdzieś drożej, warto zapytać, a poza tym przy zakupie, jak widzą, że klient ma kasę ze sobą, to jeszcze troszkę bardziej można ponalegać
Np. w Makro wina są raczej średnio tanie, ale powyżej kilku sztuk dają każdemu upust chyba 5%, więc warto to też przemyśleć. Carlo Rossi z tego co pamiętam było tańsze, niż w Stokrotce, ale Palace de Anglona droższe. Więc gdybyśmy brali wszystkie tam, to odliczając rabat, i tak zapłacilibyśmy mniej.

monik_85, właśnie nie za bardzo się orientuję, bo ksiądz tylko tak napomknął o tym. Ale kiedyś, jak jeszcze dzwoniłam przed naukami do parafii, to mi siostra coś mówiła na ten temat, ale wtedy jakoś nie przywiązałam do tego wagi :P
Na ich stronie jest numer do kancelarii, możesz spróbować zadzwonić. My niestety opuścimy nauki i dzień skupienia 08.05, bo akurat wtedy mamy komunię na drugim końcu Polski, więc zaczniemy się tym interesować w czerwcu

A z przygotowań - nadal szukam bolerka... Bezskutecznie... Help...
W moim salonie bolerko i welon mam gratis, ale najśmieszniejsze jest to, że ich jeszcze nie widziałam Mają uszyć odpowiednie do mojej sukni. Tylko pytanie czy jak już to zrobią to ja będę zadowolona?? Jakoś jak kupowałam suknię to było mi wszystko jedno 16 maja mam mieć przymiarkę sukni i będą mi ją skracać więc może dopiero po 16-tym po uzgodnieniu ze mną zaczną szyć i bolerko i welon?? Dziś chyba tam pójdę przy okazji chodzenia za butami. Trzymajcie kciuki, żeby kolejną rzecz mogła odhaczyć na liście spraw do załatwienia

Stary 2011-04-27, 10:36   #3697
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Dzięki za info o skupieniu

co do papierka z USC to nie wiem ale my nie dostaliśmy go od ręki, pomimo że byliśmy w urzędzie z samego rana to dokument przygotowano nam dopiero na drugi dzień i jedno z nas musiało się po niego zgłosić z dokumentem tożsamości
My dostaliśmy od ręki. Byliśmy w urzędzie ok 13, na miejscu zapłaciliśmy i było. Może nie jak byliście to nie było którejś tam pani? Bo to się załatwia chyba u 2 albo 3 (nie pamiętam). Bo jedna coś tam spisuje, druga sprawdza w komputerze dane, a jeszcze inna wypisuje dokumenty i tak się przesiadaliśmy z biurka do biurka w jednym pomieszczeniu.

Cytat:
Napisane przez nimportequoi Pokaż wiadomość
Ja też.

Cytat:
Napisane przez Tenaya24 Pokaż wiadomość
Niestety, nie jest to takie oczywiste My nie dostaliśmy od ręki. Jak widać dla niektórych stanowi to problem.
Byłam przekonana, że zawsze załatwiają to od ręki.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 10:43   #3698
monik_85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
My dostaliśmy od ręki. Byliśmy w urzędzie ok 13, na miejscu zapłaciliśmy i było. Może nie jak byliście to nie było którejś tam pani? Bo to się załatwia chyba u 2 albo 3 (nie pamiętam). Bo jedna coś tam spisuje, druga sprawdza w komputerze dane, a jeszcze inna wypisuje dokumenty i tak się przesiadaliśmy z biurka do biurka w jednym pomieszczeniu.
Rzeczywiście w dniu kiedy załatwialiśmy ten papierek były tylko dwie panie więc może dlatego kazali nam wrócić po niego następnego dnia
Stary 2011-04-27, 15:00   #3699
prowl
Raczkowanie

GG do prowl

Cześć Dziewczyny
Wiem, że będzie nie na temat, ale może kogoś zainteresuje moja propozycja. Wpisuję tutaj, bo od razu widać, że wątek prawdziwie lubelski, a tylko region mnie interesuje

Zwracam się do Was z propozycją udzielania się na wątku, który stworzyłam na forum "zdrowie w lublinie" na forum gazety.pl. Wątek nazywa się "trądzik w lublinie" i chciałabym, abyśmy stworzyły tam dyskusję nt konkretnych terapii u konkretnych dermatologów, konkretnych zabiegów w konkretnych gabinetach itp. Stworzyłam ten wątek bo uważam, że pisanie że "polecam/nie polecam" danego zabiegu to za mało, uważam, że ważne jest u kogo się robi ten zabieg, bo każdy gabinet jest inny, ten sam zabieg może być skuteczny u jednego lekarza, a u innego nieskuteczny, bo sobie olewa pacjentów i np rozcieńcza kwas z wodą czy inne historie.

Link http://forum.gazeta.pl/forum/w,776,1..._Lublinie.html

Serdecznie zapraszam i mam nadzieję, że rozwinie się ten wątek. "Reklama" jest tylko tutaj i na wątku "lublin - gdzie kupię, załatwię" i koniec, więc proszę moderatorów o wyrozumiałość, a Was Dziewczyny do udzielania się.

Pozdrawiam
Stary 2011-04-27, 16:07   #3700
Tenaya24
Rozeznanie

Cytat:
Rzeczywiście w dniu kiedy załatwialiśmy ten papierek były tylko dwie panie więc może dlatego kazali nam wrócić po niego następnego dnia
U nas też były tylko dwie panie, ale obsługiwała nas tylko jedna. Wspominała też o jakimś podpisie dlatego nie dostaliśmy papierków od ręki. Widocznie to zależy od tego czy jest ta osoba od podpisów czy nie.

Wróciłam z zakupów. Nic nie kupiłam Z butami jest gorzej niż myślałam. Albo obcas nie taki, albo materiał, albo kolor, albo fason. Masakra.
Oglądałam też biżuterię u kilku jubilerów, ale nie mogłam się zdecydować. Chociaż teraz żałuję. No nic, jeszcze mam miesiąc...
Moja siostra chciała kupić sobie sukienkę na wesele i też nic dla siebie nie znalazła.
Padam ze zmęczenia i tyle.

Edytowane przez Tenaya24
Czas edycji: 2011-04-27 o 16:12
Stary 2011-04-27, 16:34   #3701
_Olka_
Raczkowanie

Zubrowka biala podobno dobra, ja nie próbowalam ale TŻ ze szwagrem testowali
Kupowalismy ja w hurtowni BIS w grudniu. Jak bylismy teraz w Polsce,pojechalismy tam po wina i napoje okazalo sie ,ze juz w styczniu ja zlikwidowali ;/
_Olka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 16:37   #3702
Tenaya24
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Olka_ Pokaż wiadomość
Kupowalismy ja w hurtowni BIS w grudniu. Jak bylismy teraz w Polsce,pojechalismy tam po wina i napoje okazalo sie ,ze juz w styczniu ja zlikwidowali ;/
Moi rodzice wczoraj próbowali i posmakowała im

Stary 2011-04-27, 17:07   #3703
asioks
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Olka_ Pokaż wiadomość
u nas też będzie żubrówka.... testowaliśmy wódki podczas sylwestra i ta bez dwóch zdań wygrała, kupiliśmy w leclercu po ok. 16, 50 zł z 0,5l
asioks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 22:37   #3704
_agatka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Tanitka Pokaż wiadomość
Nie wiem, zastanawiamy sie nad Żubrówką biała!
u nas tez bedzie zubrówka biała, kupiona jeszcze w straym roku ale cenowo nie jestem zorienowana.....

białe rajstopy/ponczochy to nie dla mnie, jakos z komunią kojarzę,
moje beda raczej cieliste, cienkie, no chyba ze wyhacze cos ivory i mi sie spodoba....
mam dobrą opinie o rajstopach veneziana, maja różne cienkości i kolory, sprobuje zrobic napad na sklep zeby zawczasu przetestowac kolorki....
moze jakis sklep z dobrymi cenami? - na rogu zielonej i swietoduskiej jasne kolory po 16 zł, wiem ze jeszcze duzy wybór jest w okolicach liceum im sobieskiego

na slub musze miec przynajmniej 3 pary - bo to nigdy nic nie wiadomo

_agatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 23:47   #3705
amantas_amaentes
Raczkowanie

GG do amantas_amaentes

Hej!
Zbiorczo odnosząc się do wypowiedzi
1. Wczoraj złożyliśmy dokumenty w USC i dokument nie był od ręki. Na następny dzień.
2. U nas wódka Stock - żubrówka została wyeliminowana w konkurencji ze Stockiem. Cena przystępna, bo znajomy pracuje w monopolowym
3. Kupiłam sukienkę na drugi dzień - polecam sklep MAGMA (ja kupiłam w OLIMPie, ale są też chyba w Galerii ORKANA) - przeceniona o 100 złotych, więc super Spory wybór!
4. Zaproszenia się "rozdają" - w drugi dzień Świąt rozwieźliśmy 29 zaproszeń, zapraszając w ten sposób 61 osób. Czyli prawie cała moja najbliższa rodzina...
5. rajstopy/pończochy zdecydowanie jasne, cieliste - białe nigdy jakoś kojarzą mi się z chórami i komuniami

Zdrowię i trzymam kciuki za wszystkie sprawy do załatwienia. Ja szukam butów i gryzę...

http://www.suwaczek.pl/cache/4320284e7a.png

Edytowane przez amantas_amaentes
Czas edycji: 2011-04-28 o 08:41
amantas_amaentes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-28, 08:07   #3706
Tenaya24
Rozeznanie

Miałam dziś kolejny koszmar przedślubny śniło mi się, że pojechałam do salonu na ostateczną przymiarkę, skracanie itd. a okazało się, że moja sukienka została pomylona i oddali ją innej pannie młodej

Stary 2011-04-28, 09:30   #3707
Magda_84
Rozeznanie

Cytat:
Miałam dziś kolejny koszmar przedślubny śniło mi się, że pojechałam do salonu na ostateczną przymiarkę, skracanie itd. a okazało się, że moja sukienka została pomylona i oddali ją innej pannie młodej
ja nie mam koszmarów przedślubnych, jeszcze i mam nadzieję, że mnie ominą chociaż jak dalej będziemy załatwiać wszystko w takim ślimaczym tempie to pewnie sie pojawią
w ten weekend mamy nauki, z czego ogromnie sie cieszę, bo też mieliśmy trochę zawirowań z nimi, musimy w najbliższych dniach zdecydować się na obrączki i rozdać zaproszenia.
Dziewczyny a jeszcze a propo tego USC to jak sie tam pojawimy razem i wszytsko załatwimy, ale nie wydadzą nam od ręki tylko będzie gotowe na drugi dzień to czy może to odebrać ktoś z rodziny?
Stary 2011-04-28, 09:39   #3708
Tenaya24
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Magda_84 Pokaż wiadomość
ja nie mam koszmarów przedślubnych, jeszcze i mam nadzieję, że mnie ominą chociaż jak dalej będziemy załatwiać wszystko w takim ślimaczym tempie to pewnie sie pojawią
w ten weekend mamy nauki, z czego ogromnie sie cieszę, bo też mieliśmy trochę zawirowań z nimi, musimy w najbliższych dniach zdecydować się na obrączki i rozdać zaproszenia.
Dziewczyny a jeszcze a propo tego USC to jak sie tam pojawimy razem i wszytsko załatwimy, ale nie wydadzą nam od ręki tylko będzie gotowe na drugi dzień to czy może to odebrać ktoś z rodziny?
Poczekaj jeszcze trochę, tak do połowy lipca a koszmarki może się pojawią
Nam powiedziano, że nie musimy odbierać dokumentów osobiście. Mimo wszystko i tak tż po nie pojechał, więc nie wiem co by było gdyby. Najlepiej zapytaj w usc.
My jutro zamierzamy kupić obrączki. Będziemy przetapiać złoto.
A dziś jadę po buty. Nie wracam bez nich do domu
Może wie któraś z Was czy dziś odbywa się w którymś kościele nauka 6, 7 lub 8?

Edytowane przez Tenaya24
Czas edycji: 2011-04-28 o 09:40
Stary 2011-04-28, 09:54   #3709
Magda_84
Rozeznanie

Cytat:
Poczekaj jeszcze trochę, tak do połowy lipca a koszmarki może się pojawią
Nam powiedziano, że nie musimy odbierać dokumentów osobiście. Mimo wszystko i tak tż po nie pojechał, więc nie wiem co by było gdyby. Najlepiej zapytaj w usc.
My jutro zamierzamy kupić obrączki. Będziemy przetapiać złoto.
A dziś jadę po buty. Nie wracam bez nich do domu
Może wie któraś z Was czy dziś odbywa się w którymś kościele nauka 6, 7 lub 8?
pochwal sie na jakie obrączki sie zdecydowaliście
Stary 2011-04-28, 10:23   #3710
Tanitka
Rozeznanie

Cytat:
W moim salonie bolerko i welon mam gratis, ale najśmieszniejsze jest to, że ich jeszcze nie widziałam Mają uszyć odpowiednie do mojej sukni. Tylko pytanie czy jak już to zrobią to ja będę zadowolona?? Jakoś jak kupowałam suknię to było mi wszystko jedno 16 maja mam mieć przymiarkę sukni i będą mi ją skracać więc może dopiero po 16-tym po uzgodnieniu ze mną zaczną szyć i bolerko i welon?? Dziś chyba tam pójdę przy okazji chodzenia za butami. Trzymajcie kciuki, żeby kolejną rzecz mogła odhaczyć na liście spraw do załatwienia
ja mam w cenie tylko welon, ale za doplata zrobia bolerko. Chociaz licze, ze wrzesien bedzie goracy i nie bedzie potrzebne
Cytat:
U nas też były tylko dwie panie, ale obsługiwała nas tylko jedna. Wspominała też o jakimś podpisie dlatego nie dostaliśmy papierków od ręki. Widocznie to zależy od tego czy jest ta osoba od podpisów czy nie.

Wróciłam z zakupów. Nic nie kupiłam Z butami jest gorzej niż myślałam. Albo obcas nie taki, albo materiał, albo kolor, albo fason. Masakra.
Oglądałam też biżuterię u kilku jubilerów, ale nie mogłam się zdecydować. Chociaż teraz żałuję. No nic, jeszcze mam miesiąc...
Moja siostra chciała kupić sobie sukienkę na wesele i też nic dla siebie nie znalazła.
Padam ze zmęczenia i tyle.
łącze sie w bolu z butami ja mam sporo czasu, ale chce miec to z glowy. Mnie jak sie cos podoba, to obcas jest metrowy i do slubu poszlabym bez zebow no i kolor - smietankowa biel jest trudno dostepna

Cytat:
Moi rodzice wczoraj próbowali i posmakowała im

Cytat:
Napisane przez amantas_amaentes Pokaż wiadomość
Hej!
Zbiorczo odnosząc się do wypowiedzi
1. Wczoraj złożyliśmy dokumenty w USC i dokument nie był od ręki. Na następny dzień.
2. U nas wódka Stock - żubrówka została wyeliminowana w konkurencji ze Stockiem. Cena przystępna, bo znajomy pracuje w monopolowym
3. Kupiłam sukienkę na drugi dzień - polecam sklep MAGMA (ja kupiłam w OLIMPie, ale są też chyba w Galerii ORKANA) - przeceniona o 100 złotych, więc super Spory wybór!
4. Zaproszenia się "rozdają" - w drugi dzień Świąt rozwieźliśmy 29 zaproszeń, zapraszając w ten sposób 61 osób. Czyli prawie cała moja najbliższa rodzina...
5. rajstopy/pończochy zdecydowanie jasne, cieliste - białe nigdy jakoś kojarzą mi się z chórami i komuniami

Zdrowię i trzymam kciuki za wszystkie sprawy do załatwienia. Ja szukam butów i gryzę...

Cytat:
stresik lekki musi byc
Cytat:
Napisane przez Magda_84 Pokaż wiadomość

my tez idziemy na nauki w ten week. o ile dozyjemy bo złapala nas jelitówka
Stary 2011-04-28, 10:44   #3711
ona911
Rozeznanie

To ja się chyba wyłamię co do wódki my będziemy mieli Pałacową

A mam jeszcze do Was dziewczyny pytanie Powiedzcie gdzie można kupić statuetkę Oscara ale nie plastikową tylko metalową ??? ewentualnie kto by takie coś mógł zrobić..jakiś złotnik czy kto tam ? Będę wdzięczna za pomoc

U mnie na razie wszystko stanęło w miejscu. Buty zakupiłam na ebay-u bez mierzenia za kilka dni powinny przyjść i mam nadzieję, że będą dobre bo straaasznie mi sie podobają Suknia się szyje i w maju jak przylecimy będę miała przymiarkę <jupi>..i wlasnie w jednym tygodniu majowym będziemy musieli załatwić bardzo dużo nawet mi się nie chcę myśleć :/ Mamy zamiar przez te kilka dni w Polsce pochodzić na indywidualne lekcje tańca..po godzince dziennie przez 5 dni myślę, że wystarczy..i później przed samym ślubem też jakieś 5 lekcji i jakoś pójdzie
Teraz szukam biżuterii na pierwszy i drugi dzień w sumie już znalazłam ale ceny porażają
Najgorsze, ze jeszcze tyle do załatwienia a czasu coraz mniej

Razem od...

...a tego dnia...
...powiedzieliśmy sobie Tak ...

ona911 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-28, 11:35   #3712
alonka00
Zakorzenienie

GG do alonka00

jak to jest z tym księdzem?? powiedział nam ze mamy najpóźniej 3 miesiące przed ślubem przyjść na spisanie protokołu i co mamy wtedy ze sobą mieć??

1.07.2013
alonka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-28, 12:34   #3713
iovaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tanitka Pokaż wiadomość

ja mam w cenie tylko welon, ale za doplata zrobia bolerko. Chociaz licze, ze wrzesien bedzie goracy i nie bedzie potrzebne
hehe no tak, my wrześniówki, łudzimy się, że pogoda będzie nam sprzyjać xD
Ale chociażby dla okrycia ramion do kościoła coś musi być, chyba że suknia już zawiera taki element?

alonka00, jeśli dobrze pamiętam, to trzeba wtedy mieć:
- te wszystkie papierki z USC,
- oczywiście obecność obojga niezbędna,
- dowody osobiste,
- świstki o chrzcie,
- i (jeśli wymagane - u mnie tak) ostatnie dokumenty poświadczające uczęszczanie na lekcję religii (czyli np. ksero świadectwa maturalnego, na którym widnieje stopień z religii).
iovaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-28, 12:44   #3714
kffiatusheq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ona911 Pokaż wiadomość
To ja się chyba wyłamię co do wódki my będziemy mieli Pałacową
ona11 wcale się nie wyłamiesz- my też mamy Pałacówkę
Nam Żubrówka nie podchodzi zupełnie, za ostra jest .

Cytat:
Napisane przez alonka00 Pokaż wiadomość
jak to jest z tym księdzem?? powiedział nam ze mamy najpóźniej 3 miesiące przed ślubem przyjść na spisanie protokołu i co mamy wtedy ze sobą mieć??
alonka00 czemu nie zapytacie o to bezpośrednio w Waszej kancelarii ?
My dostaliśmy informacje, że do spisania protokołu potrzebne są:
- dowody osobiste narzeczonych
- św. chrztu (z adnotacją o bierzmowaniu)
- my donosimy jeszcze świadectwo religii (xero lub oryginał do wglądu - może być maturalne np.)
- poświadczenie odbycia nauk przedmałżeńskich
- zaśw. z USC (musi być ważne w dniu ślubu)

Po spisaniu protokołu daje się na zapowiedzi, zapowiedzi są wygłaszane w parafiach obojga narzeczonych (przyszły pan młody dostaje pismo, na którym musi zostać wpisana adnotacja o wygłoszeniu w jego parafii zapowiedzi i braku protestów z tym związanych i wraca z tym do parafii panny młodej).
Jak jest to wszystko skompletowane to w tyg. poprzedzającym ślub narzeczeni udają się do kancelarii i podają dane świadków (imię, nazwisko, adres).
Tak to wygląda u mnie (biorę ślub w swojej parafii).
kffiatusheq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-28, 12:54   #3715
ona911
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kffiatusheq Pokaż wiadomość
ona11 wcale się nie wyłamiesz- my też mamy Pałacówkę
Nam Żubrówka nie podchodzi zupełnie, za ostra jest .

My dostaliśmy informacje, że do spisania protokołu potrzebne są:
- dowody osobiste narzeczonych
- św. chrztu (z adnotacją o bierzmowaniu)
- my donosimy jeszcze świadectwo religii (xero lub oryginał do wglądu - może być maturalne np.)
- poświadczenie odbycia nauk przedmałżeńskich
- zaśw. z USC (musi być ważne w dniu ślubu)

Po spisaniu protokołu daje się na zapowiedzi, zapowiedzi są wygłaszane w parafiach obojga narzeczonych (przyszły pan młody dostaje pismo, na którym musi zostać wpisana adnotacja o wygłoszeniu w jego parafii zapowiedzi i braku protestów z tym związanych i wraca z tym do parafii panny młodej).
Jak jest to wszystko skompletowane to w tyg. poprzedzającym ślub narzeczeni udają się do kancelarii i podają dane świadków (imię, nazwisko, adres).
Tak to wygląda u mnie (biorę ślub w swojej parafii).
No to witam w klubie ja tam nie znam się na smaku bo wódki w życiu nie próbowałam Rodzicom posmakowała na ostatnim weselu i dlatego tą zakupili.. zdecydował smak, brak bólu głowy na drugi dzień i brak złego posmaku tak mi Tata argumentował wybór właśnie tej

A co do dokumentów... wiem, że dowiem się w maju..ale wiecie co się dzieje jeśli ktoś nie uczęszczał na religie w średniej szkole i nie ma oceny na świadectwie ??

Razem od...

...a tego dnia...

Stary 2011-04-28, 13:02   #3716
monik_85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ona911 Pokaż wiadomość
A co do dokumentów... wiem, że dowiem się w maju..ale wiecie co się dzieje jeśli ktoś nie uczęszczał na religie w średniej szkole i nie ma oceny na świadectwie ??
z tego co Ksiądz u nas mówił na naukach to w takim wypadku jest rozmowa sprawdzająca podstawową wiedzę z religii np.: przykazania, modlitwy, tajemnice różańca itp itd ale może w innych parafiach jest inaczej. Pewnie zależy od Księdza czy wyrozumiały z rzędu tych nadgorliwych
Stary 2011-04-28, 13:23   #3717
ona911
Rozeznanie

Cytat:
z tego co Ksiądz u nas mówił na naukach to w takim wypadku jest rozmowa sprawdzająca podstawową wiedzę z religii np.: przykazania, modlitwy, tajemnice różańca itp itd ale może w innych parafiach jest inaczej. Pewnie zależy od Księdza czy wyrozumiały z rzędu tych nadgorliwych
Dzięki za info mam nadzieję, że ten nasz będzie należał do tych bardziej wyrozumiałych ...się zobaczy

Razem od...

...a tego dnia...

Stary 2011-04-28, 14:20   #3718
kruczydło
Raczkowanie

Witam po świętach dziewczęta! Stęskniłam się za wami

Głupio mi ,ale nie zdążyłam złożyć życzeń Bridelli - Bridello wszystkiego najlepszego na wspólnej drodze życia z TŻ! Oby całe wasze życie było tak piękne i radosne jak w dniu ślubu!
I czekamy na relację

Hah, poruszacie temat weselnej wódki, niestety się nie włączę - u nas będzie tylko wino koszerne, czerwone, deserowe. Ale chyba nikt z gości nie nastawia się na wódkę, znają nas i nasze dziwne zwyczaje

Któraś z nas planuje mieć odsłonięte ramiona podczas ślubu - moim zdaniem jednak w kościele powinnyśmy zakrywać ramiona, tak jest elegancko i tak wypada. Tak uważam, ale sama trochę się z tego wyłamię mam suknię z ramiączkami opadającymi na ramiona i do tego welon - to będzie musiało wystarczyć, ponieważ nie lubię bolerek i szukałam sukni, która go nie potrzebuje.

Jak tam waga po świętach? Mi chyba udało się troszkę przytyć
kruczydło jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-28, 14:51   #3719
moniczkar_
Raczkowanie

Cytat:
co Ty mówisz?to ja bym oblała
Dziewczyny a jak jest ze spowiedzią?Bo musi być dwa razy, raz przed samym ślubem a raz kiedy?

Edytowane przez moniczkar_
Czas edycji: 2011-04-28 o 14:54
moniczkar_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-28, 18:32   #3720
nimportequoi
Raczkowanie

Co do spowiedzi to pierwszy raz według mojego indeksu dla narzeczonych powinien być w tygodniu, w którym zgłosiliście w kościele chęć zawarcia małżeństwa. Ale jeśli robi się to rok wcześniej to nie ma sensu spowiadać się tak szybko. Z kolei na naukach ksiądz chciał żebyśmy wszyscy się wyspowiadali przed ich rozpoczęciem.
nimportequoi jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości