Nasze książkowe grzechy - cz. II - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-25, 18:43   #691
Ćwirka
ćwir ćwir

Dot.: Nasze książkowe grzechy - cz. II

Kochane, może któraś z Was kojarzy. Jest taka gruba powieść S.Kinga, gdzie bohater wyjeżdża do jakiegoś domu (chyba letniskowego), żeby tam napisać powieść (?). W domu straszy. Wydaje mi się, że jest to po śmierci jego żony, ale nie wiem czy nie miksuję kilku powieści. Koło domu jest jakieś jezioro i pod koniec książki okazuje się, że tam w okolicy był jakiś cmentarz i wszystko jest z nim powiązane.
Przejrzałam powieści Kinga i po tytułach nic mi nie zaskoczyło. Kojarzycie Wy coś takiego?
Stary 2011-04-25, 18:57   #692
Jackie_S
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ćwirka Pokaż wiadomość
Kochane, może któraś z Was kojarzy. Jest taka gruba powieść S.Kinga, gdzie bohater wyjeżdża do jakiegoś domu (chyba letniskowego), żeby tam napisać powieść (?). W domu straszy. Wydaje mi się, że jest to po śmierci jego żony, ale nie wiem czy nie miksuję kilku powieści. Koło domu jest jakieś jezioro i pod koniec książki okazuje się, że tam w okolicy był jakiś cmentarz i wszystko jest z nim powiązane.
Przejrzałam powieści Kinga i po tytułach nic mi nie zaskoczyło. Kojarzycie Wy coś takiego?
Wydaje mi się,że w "Worku kości" było coś takiego,ale dosyć dawno czytałam tę książkę i już nie za bardzo pamiętam fabuły

Jackie_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-25, 19:21   #693
Ata77
Zakorzenienie

Tak, Worek Kości

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-25, 19:36   #694
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Obstawiam na Janis Joplin lub Billie Holiday. Denerwuje mnie to, że nie zapowiadają, co będzie w następnym tomie
Szkoda, że nie jest to pewne
Ale dziękuję za odpowiedź
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-25, 20:05   #695
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
worek kości na bank - sprawdziłam na okładce książki

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 08:52   #696
budyniek90
Rozeznanie

Pamiętam, że któraś z Was była w empikowym outlecie... Jak tam dojechac z centrum? Tylko nie metrem, metro mnie przeraża, nigdy nie wiem, którym wyjściem mam wyjść, żeby jakoś trafić na mój przystanek widziałam w swoim systemie, że jest tam książka, którą tak bardzo bardzo chcę mieć - "5 osób które spotykamy w niebie" M. Albom...

kosmetyki
książki
budyniek90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 10:01   #697
Ćwirka
ćwir ćwir

Dziękuję Dziewczyny, to "Worek kości" rzeczywiście

Cytat:
Napisane przez budyniek90 Pokaż wiadomość
Pamiętam, że któraś z Was była w empikowym outlecie... Jak tam dojechac z centrum? Tylko nie metrem, metro mnie przeraża, nigdy nie wiem, którym wyjściem mam wyjść, żeby jakoś trafić na mój przystanek widziałam w swoim systemie, że jest tam książka, którą tak bardzo bardzo chcę mieć - "5 osób które spotykamy w niebie" M. Albom...
Ja byłam, ale metrem Jeśli jednak się skusisz, to musisz iść do wyjścia w stronę Kabat- czyli tym, które będzie koło czoła pociągu, z którego wysiądziesz, tak jakby pociąg dalej pojechał w głąb Kabat, za plecami będzie kierunek centrum. I potem na lewo jak wyjdziesz na półpiętro. A jak wyjdziesz na powierzchnię to zobaczysz przed sobą to tesco i tam w pasażu jest ten outlet
Stary 2011-04-26, 11:32   #698
mariolasl
Zakorzenienie

Ćwirko, Mysiu gratuluję pięknych stosów
Stary 2011-04-26, 12:24   #699
budyniek90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mivol Pokaż wiadomość
Na pewno Kid A Radiohead, płyta Prince'a /nie pamiętam niestety która/ i Trio Arcyksiążę Beethovena.

Podobno Murakami posiada kilka tysięcy płyt
Dziękuję, muszę przesłuchać bardzo chciałabym posłuchac utworu pani Saeki, szkoda, że nie istenije

Cytat:
Dziękuję Dziewczyny, to "Worek kości" rzeczywiście

Ja byłam, ale metrem Jeśli jednak się skusisz, to musisz iść do wyjścia w stronę Kabat- czyli tym, które będzie koło czoła pociągu, z którego wysiądziesz, tak jakby pociąg dalej pojechał w głąb Kabat, za plecami będzie kierunek centrum. I potem na lewo jak wyjdziesz na półpiętro. A jak wyjdziesz na powierzchnię to zobaczysz przed sobą to tesco i tam w pasażu jest ten outlet
Dzięki, musze sobie chyba to gdzies zapisać, wybiorę się metrem, może się nie zgubię

ciekawe, czy znajdę moją książkę, podobno sa tam 2 sztuki, ale z tego co czytałam, książki nie sa tam w żaden sposób ułożone, będę musiała przeszukać cały sklep

kosmetyki
książki
budyniek90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 14:36   #700
aga_tka_2
Zakorzenienie

GG do aga_tka_2

Kupiłam dziś miesięcznik "Zwierciadło", a do niego jako dodatek była książka Christophera Isherwooda „Samotny mężczyzna”

aga_tka_2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 14:37   #701
Czarindia
Rozeznanie

GG do Czarindia

Informacja dla osób które tak jak ja nie potrafią się zalogować na stronie Weltbild danymi ze ŚK:
Szanowna Pani,

w chwili obecnej strona działa prawidłowo. Jeżeli nie może się Pani
zalogować oznacza to że zakładając konto w "Świecie Książki" wyraziła
Pani zgodę na przetwarzanie danych wyłącznie przez to wydawnictwo. W
zaistniałej należy zarejestrować się jako nowy Klient.

Szkoda,ogólnie mnie zdenerwowali

Odpowiedź na pytanie,co z bezpłatną przesyłką dla ŚK :

Szanowna Pani,

jeżeli zarejestruje sie Pani jako nowy klient przechodząc na stronę
Weltbild.pl poprzez baner na stronie Świata Książki będzie panią
obowiązywała bezpłatna wysyłka.

Miłego dnia

Edytowane przez Czarindia
Czas edycji: 2011-04-26 o 20:17
Czarindia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 22:22   #702
Cerveza_
Wtajemniczenie

Zamówiłam trzy książki Pana Cejrowskiego i nie mogę się doczekać, kiedy przyjdą
Stary 2011-04-27, 07:52   #703
mysia82
Zakorzenienie

rowniez nadal nie moge sie zalogowac na kdc loginem i numerem karty ze sk wiec napisalam do śk w tej sprawie i taka odp dostalam:

"Logując się na stronie Weltbild, może Pani podac swój adres e-mail (ten sam, który posiada pani w koncie Świata Ksiazki) oraz hasło - logowanie powinno sie udać. Pozdrawiam serdecznie"

hmmm ale to uwzglednia zalozenie, ze zgodzilam sie na przetwazanie danych w firmach powiazanych ze sk. no ale w takim wypadku powinno udac sie logowanie nr karty.....bledne kolo

edit

jakas lipa-weszlam z ciekawosci, zeby zobaczyc na stronie kdc (wole pisac kdc niz weltbild) zeby zobaczyc koszty wysylki i nie ma nic o darmowej wysylce tudziez odbiorze w ksiegarniach kdc, wiec moim zdaniem sie nie powiodlo

edit

dostalam maila ze sk

Szanowna Pani!
Prosimy ponownie przejść ze strony www.swiatksiazki.pl na stronę weldbild.pl, zalogować się i złożyć zamówienie.
Tylko w przypadku przejścia ze stony swiatksiazki.pl jest dostępna opcja darmowej wysyłki.
Odbiór w księgarniach będzie mozliwy dopiero po 1 maja 2011 roku, jest to związane z potrzebą dostosowania nowego systemu. Przepraszamy za wszelkie niedogodności związane z zaistniałą sytuacją.

w ten sposob rzeczywiscie wysylka jest darmowa, acz wchodzenie wpierw na str sk a stamtad na str kdc i dopiero logowanie jest nieco upierdliwe...(dodam ze tak czy siak nr klienta sk nie dziala nawet w ten sposob i musze podawac pelnego maila)
moze po 1 maja wszystko zacznie normalnie dzialac i dla mnie

Edytowane przez mysia82
Czas edycji: 2011-04-27 o 09:40
mysia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 16:55   #704
jusssi
Rozeznanie

Skusiła Was darmowa wysyłka Selkara ?

Ja zamówiłam Ojca chrzestnego ale to się prawie nie liczy bo od dawno chciałam ją mieć u siebie
jusssi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 17:47   #705
balianna
Przyczajenie

Chyba skusi nowy Zafon ...
balianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 18:06   #706
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jusssi Pokaż wiadomość
Skusiła Was darmowa wysyłka Selkara ?

Ja zamówiłam Ojca chrzestnego ale to się prawie nie liczy bo od dawno chciałam ją mieć u siebie
Oglądałam, chciałam zamówić chociaż jedną, ale trzymam się i na razie nic nie zamówiłam Ojciec Chrzestny to świetnie ulokowane pieniądze

Stary 2011-04-27, 18:54   #707
jusssi
Rozeznanie

Cytat:
Oglądałam, chciałam zamówić chociaż jedną, ale trzymam się i na razie nic nie zamówiłam Ojciec Chrzestny to świetnie ulokowane pieniądze

Skoro Daria dała 5 gwiazdek na LC coś w tym musi być
Stary 2011-04-27, 21:11   #708
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Od 5 maja w Biedronce: http://www.biedronka.pl/ksiazki/ po 9,99 za sztukę.

Mam nadzieję że upatrzone przeze mnie pozycje znajdę w sklepie.

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

Czy jest u Was w kioskach 6. tom Wielkich Biografii o Fridzie Kahlo?
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 21:36   #709
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Skoro Daria dała 5 gwiazdek na LC coś w tym musi być
hehe.. dzięki Co więcej: kumpel, który praktycznie czytał mało lub w ogóle pożyczył ode mnie tą książkę, doczytał do połowy i oddał... bo pobiegł kupić swoją

Cytat:
Napisane przez Karaluszysko Pokaż wiadomość
Od 5 maja w Biedronce: http://www.biedronka.pl/ksiazki/ po 9,99 za sztukę.

Mam nadzieję że upatrzone przeze mnie pozycje znajdę w sklepie.

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

Czy jest u Was w kioskach 6. tom Wielkich Biografii o Fridzie Kahlo?
Nie wiem, czy jest już 6 tom bo się nie wyłaniałam z domu w kierunku sklepów Ale podejrzewam, że powinien być jutro, bo zawsze je zauważałam dopiero w czwartki/piątki

Kurde, kuszą te książki z Biedronki ale za 9.99 to będę wydania kieszonkowe, za którymi nie przepadam, więc nie wiem, co pocznę

Stary 2011-04-28, 04:35   #710
cmyx
Przyczajenie

Była mowa o empikowej promocji - 30% więc dorzucę parę słów od siebie. Nie kupuję w empiku stacjonarnym bo jak dla mnie wybór tam mają żaden i ciągle miałem wrażenie, że wszystkiego mają po jednej sztuce - ktoś kupi tę jedną sztukę i już książka u nich jest niedostępna na wieczność choćby nawet była dostępna w 5 innych księgarniach na tej samej ulicy.

Wyjątkowo skusiłem się na promocję - 30% w internetowym empiku co przy okazji było testem na solidność tej firmy bo opinie w internecie odstraszały już na starcie.

Po wrzuceniu do koszyka dwóch książek przyszedł mail potwierdzający z wyznaczoną datą odbioru itp. pierdołami, które później okazały się nie mieć żadnego znaczenia. Niby o zmianie statusu zamówień mają informować w kolejnych mailach. Niby bo wcale tego nie robią i trzeba sobie status zamówienia sprawdzać samemu. Po sprawdzeniu statusu zamówienia (logowanie na stronie) okazało się, że data odbioru uległa zmianie.

Kilka dni później wyznaczony termin odbioru przeszedł już do historii i ani przepraszam ani pocałujcie mnie w cztery litery. Żeby było śmieszniej następnie jedno zamówienie zostało zwyczajnie anulowane (zmiana statusu) i tak jak poprzednio żadnej informacji, żadnego przepraszam ani pocałujcie mnie w cztery litery. Wraz z anulowaniem zamówienia zmieniła się informacja o tym ile oszczędzam - okazało się, że teraz oszczędzam równowartość tych dwóch zamówionych książek! Po przeczytaniu takiej głupoty ostatecznie zakończyła się moja przygoda z internetowym empikiem a takiego bałaganu i takiego olewania klienta nie znam z żadnej innej księgarni .

Dla mnie empik zawsze był przereklamowany, ale żeby firma pomimo tylu skarg na tak żenujący poziom obsługi nadal w nim trwała to jest prawdziwy fenomen.

Lubię promocje w matrasie bo tam za 5 zł można kupić fajne książki dobrych wydawnictw. Niebawem przetestuje jak działa u nich zamawianie przez internet.
cmyx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 07:23   #711
jusssi
Rozeznanie

Dziwna i bardzo nie fajna sytuacja. Ja od dawien dawna zamawiam w empiku, głównie właśnie z różnymi rabatami i nigdy nie miałam takiej sytuacji.

A Matrasa także polecam
Stary 2011-04-28, 07:44   #712
Czarindia
Rozeznanie

GG do Czarindia

cmyx zamawiałam kiedyś książki z Matrasa przez internet,ale z odbiorem w sklepie. Troszkę mi przeszkadzało,że nie dostaje się maila jak książki są już do odbioru. Wcześniej dostaje się wiadomość,że za 2 dni można książki odebrać.ja wolałabym jeszcze taka informację,że na mnie czekają
Co do Empik'a, też zmieniali mi kiedyś statusy bez informacji...trzeba samemu wszystko pilnować...

Tak na marginesie, byłam wczoraj w księgarni ŚK,kupiłam siostrzeńcowi Toliny Ale nie o to mi chodzi, chodzi o to,że Pan zapytał czy mam kartę...Odpowiedziałam,że mam ale chyba od 26 kwietnia karty są nieaktywne. Powiedział,że mam ją dać a on zobaczy...Ogólnie za książkę zapłaciłam więcej niż figuruje na stronie ŚK, Weltbild i nawet w Tesco...

Edytowane przez Czarindia
Czas edycji: 2011-04-28 o 08:10
Czarindia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 09:44   #713
chlamidla
Raczkowanie

Ja od dawna zamawiam na empik.com i nigdy nie miałam takiej sytuacji, może owszem o wszystkim nie informują ale zawsze moje zamówienie docierało w całości, co do Matrasa uwielbiam go i racja można tam kupić za 5 zł dobrą książkę, ale bynajmniej w mojej miejscowości odkąd zmieniła się kadra nie mam chęci tam wchodzić gdyż panie albo siedzą i podpierają głowę rękoma, albo graja w jakąś durną grę kompletnie nie zainteresowane klientem, i na nic skargi, bo z tego co widzę nic się nie zmieniło, tylko pani kierownik dalej zmienia sobie kadrę pod siebie biorąc coraz to bardziej dziwne osoby... brak słów, ja tam już nawet nie wchodzę by obejrzeć promocje po prostu wchodzę na ich stronę internetową...
Myśl obracają w fakt ..."

http://wiersze-ukryta-dusza.blogspot.com/
chlamidla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 10:28   #714
mysia82
Zakorzenienie

w empiku raz (ok 2 lata temu) nie zrealizowali mi zamowienia-swoja droga bylo to moje 1 internetowe zamowienie u nich, al jakos sie nie zrazilambylo to w promocji 2za 3.jedna pozycji sprawiala im klopoty iprzesuneli termin odbioru.pozniej musialam zdecydowac czy anuluje czy czekam a ostatecznie i tak nie zrealizowali, ale o wszystkim bylam informowana

z kolei w kdc mialam juz oplacone zamowinie i czekalam na skompletowania (dosc dlugo bo nie mogli sciagnac kilku poz i dodatkowo mieli inwentaryzacje) i w miedzyczasie okazalo sie, ze sprzedali teoretycznie zarezerwowana dla mnie ksiazke.o niczym mnie nie poinformowali tylko cichaczem zwrocili pieniadze na konto. przegladajac stan konta zobaczylam , ze wplynela jaks niespodziewana ,nieduza kwota (raptem kilka zl i to wlasnie zwrocilo moja uwage). w 1 momencie nie skojarzylam o co chodzi ale po malym sledztwie i sprawdzeniu stanu zamowienia okazalo sie ze ksiazka jest wykreslona z mojego zamowinia....bylam wtedy zla na ich podejscie do klienta.cichaczem oddali kase i nawet nie przeprosili, ze ksiazka ktora byla oznaczona wczesniej jako "zarezerwowana" zostala wydana komus innemu. uwazam, ze w takiej sytuacji (byla to ksiazka z wyprzedazy) powinni pokryc roznice z "wlasnej kieszeni" i sciagnac ja dla mnie z hurtowni. inna sprawa, ze sama sie nie wyklocalam i o to nie walczylam-moze jakbym narobila rabanu to wywalczylabym ksiazke

Edytowane przez mysia82
Czas edycji: 2011-04-28 o 10:32
mysia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 10:31   #715
marilyn monroe
Zadomowienie

ja też jestem zadowolona z empiku, zamawiam książki od 1,5 roku i nie miałam żadnych problemów...

marilyn monroe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 11:10   #716
Perelka_00
BAN stały

Ja nigdy nie miałam problemów z KDC. Wręcz przeciwnie. Zawsze bardzo szybko wysyłali do mnie książki. Gorzej troszkę było z innymi ksiegarniami. Tak więc KDC jak najbardziej polecam
Perelka_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 12:54   #717
fossa
Zadomowienie

Ja dorzuce swoje trzy grosze o empiku
jak wiecie chcialam zamowic 'fragmenty' marilyn w tej promocji co byla -30%, oczywiscie nie bylo, i chyba nie ma do teraz bo powiadomienie o dostepnosci nie przyszlo mi do teraz
zamowilam z innego zrodla ( co tez bylo bledem) i z tylu na okladce jako sponsor widnieje EMPIK.COM
Dobre jaja
fossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 13:58   #718
jusssi
Rozeznanie

Tak się zastanawiam teraz czy nie skorzystać jeszcze raz z tej promocji śk na zapisanie oczywiście podała bym dane np mojej mamy, ale skoro nie ma już przymusu kupowania na tą kartę to tylko bym skorzystała. Gorzej jak coś się zmieni.

Wzięłabym Kapuściński non-fiction i Dziewczynki ze świata maskotek

hmm jeszcze pomyślę
Stary 2011-04-28, 15:33   #719
seduction
Zakorzenienie

Tak jak Mysia, miała swoją przygodę z KDC, gdzie oddali zarezerwowaną książkę dla niej, komuś innemu, tak ja miałam taką sytuację z Merlinem :|

---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

Cytat:
Tak się zastanawiam teraz czy nie skorzystać jeszcze raz z tej promocji śk na zapisanie oczywiście podała bym dane np mojej mamy, ale skoro nie ma już przymusu kupowania na tą kartę to tylko bym skorzystała. Gorzej jak coś się zmieni.

Wzięłabym Kapuściński non-fiction i Dziewczynki ze świata maskotek

hmm jeszcze pomyślę
A dowiadywałaś się, jak to później jest właśnie z tym obowiązkowym zamawianiem książek przez ten pierwszy rok, teraz po zmianie? Jestem ciekawa

Stary 2011-04-28, 18:09   #720
jusssi
Rozeznanie

Cytat:

A dowiadywałaś się, jak to później jest właśnie z tym obowiązkowym zamawianiem książek przez ten pierwszy rok, teraz po zmianie? Jestem ciekawa

Jutro się wybieram w tamte strony
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości