|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części naszego wątku | |||
| Jeszcze moment, jeszcze chwila i na porodówkę damy dyla. Mamusie lipiec-sierpień 2011. |
|
23 | 37,10% |
| Maluszki w brzuszkach fikają, ale na świat się jeszcze nie pchają. Mamusie lipiec-sierpień 2011. |
|
6 | 9,68% |
| W trzeci trymestr wkroczyłyśmy - szykujemy już kołyski... |
|
4 | 6,45% |
| Przed nami już tylko dwa miesiące, później posypią się wakacyjne brzdące. |
|
6 | 9,68% |
| Rosną w brzuchach nasze brzdące, przywitamy się z nimi za dwa miesiące. |
|
5 | 8,06% |
| Studniówka odbyta,czekamy aż dzidzia na zewnątrz zawita. |
|
0 | 0% |
| Koniec się zbliża dużymi krokami, będziemy lada chwilę wspaniałymi mamami ( rodzicami)! |
|
3 | 4,84% |
| Brzuszek tu, brzuszek tam pogaduchy lipcowo-sierpniowych mam. |
|
6 | 9,68% |
| Wiosna mija, lato czeka już niedługo przywitamy nowego człowieka. |
|
0 | 0% |
| Już coraz bliżej na porodówki – plotkują lipcówki i sierpniówki. |
|
9 | 14,52% |
| Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2461 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. Lipiec-sierpień 201
Cytat:
Ja najpierw gotuje na małym ogniu mięso do miękkości, które wcześniej odpowiednio solę, potem je wyciągam i dodaję pokrojone warzywa i póki co rzadko mi się zdarza aby rosół nie był klarowny. No i nie dodaje kostki rosołowej ![]() Jemy obiadek
|
|
|
|
|
#2462 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. Lipiec-sierpień 201
Cytat:
|
|
|
|
|
#2463 |
|
Zakorzenienie
|
Oliweczka mi rosół też nie wychodzi,a robię tak jak pisze zanetaa, cebulki tylko nie podsmażam na palniku tylko daje połówkę normalnie, i mi znowu wychodzi albo nie klarowny, albo za mało tłusty, albo bez smaku.. wstydziłabym się kogoś poczęstować oprócz tzta oczywiście.
Spadam do klubu poczytać jak z ta akcja dla neroli. |
|
|
|
#2464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
edit: ups nie zauważyłam że już doczytałaś
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2011-04-28 o 13:46 |
|
|
|
|
#2465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2466 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie, tak jak piszesz dziubek - rosół musi się gotować powoli bo jak za szybko się zagotuje to zmętnieje. Ale też sporo zależy od mięsa i kości na jakich gotujesz rosołek - ja zawsze na prawdziwej wiejskiej kurze bądź kogutku (hi hi - z własnego tzn. teściowej podwórka) , ewentualnie kawałek kaczki dorzucę jak akurat mam bo na samej kaczce to nie lubie - za tłusty wychodzi i smak ma inny niż typowy z kury
bo na sklepowych udkach lubi mętny wychodzić, wiadomo - inne karmienie i one ekspresowo rosną do wagi handlowej na paszach więc rosołek już nie taki
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2011-04-28 o 14:02 |
|
|
|
#2467 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze, a ja nigdy kapusty czy cebuli nie dodawalam,... moze w tym tkwi sekret super rosołu?
ale mi i tak nienajgorszy wychodzi (wlasnie robie, to ulubiona zupa meza, ja juz patrzec nie moge...)
|
|
|
|
#2468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie w rosole jest najważniejsza włoszczyzna , bez której dla mnie rosół nie istnieje, daję z 2 marchewki które kroje na mniejsze podłużne kawałki, korzeń pietruszki tak samo kroję, seler i por!( sa kobiety ktore daja tylko pietruszke i marchew) Rosół w ogóle robię zazwyczaj na korpusie który kosztuje ok 2 zł, ewentualnie daje wołową porcję rosołową. Osobno gotuję wątróbkę która potem dodaje pokrojoną w kostkę na talerz z makaronem i zalewam rosołem. Oczywiście na sam koniec kiedy gotuje rosół dodaję zielona pietruszkę. I tak jak dziubek gotuję rosół zazwyczja ok 2-3h zależy od mięsa czy jest miękkie, a wołowe nie raz się okropnie długo gotuje Mięso z korpusu dostaję pies, albo zamrażam np na paszteciki ![]() Dziubek a ten czosnek czuć? bo pierwszy raz słyszę,aby ktoś dawał czosnek do rosołu, aż jestem ciekawa smaku ![]() Właśnie! Miałam robić swojski makaron do rosołu
|
|
|
|
|
#2469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój to niedzieli bez rosołu przeżyć nie może a ja rosół to tak średnio lubię jak nic innego nie ma to zjem ale przeważnie to tylko drugie danie w niedzielę.
|
|
|
#2471 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja to się zawsze cieszę jak babcia da Nam jakiegoś ptaka ![]() Rosół z kury ze sklepu a rosół z kury od babci to w ogóle dla mnie dwa inne światy, zupełnie inaczej rosoły smakują. I tak jak piszesz, przede wszystkim POWOLI! Nie chcesz mi wysłać jakiejś kaczki ?! ![]() ![]() Monia Ja myślę że tak jak Beatka piszę, że dużo od mięsa zależy. Ja dodaję kapustę wtedy kiedy właśnie rosół zaczyna mi mętnieć
|
|
|
|
|
#2472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aha i przypomniałam sobie że jak się gotuje wątróbkę razem z rosołem to on może też zmetnieć właśnie od wątróbki U mnie właśnie zaraz piesek dostanie super kostki z wywaru na którym gotowałam zupę pomidorową musze wyjąć żeby mu ostygły
|
|
|
#2473 |
|
Zakorzenienie
|
SMS od nerolki : "Już właśnie leżę. Nic nie wiem. Przyjmują na oddział tylko ostre i nagłe wypadki. Zaraz mi zablokują tel. więc nie będę mogła pisać. Na razie wszystko ok. Całuski dla wszystkich"
|
#2474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak to załatwić
|
|
|
|
|
#2476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a młode sztuki chadzają sobie po podwórku na razie ale za małe do zjedzenia jeszcze a jeszcze jedne sobie siedzą w gnieździe w jajkach z kaczuszką w maju gdzieś będą się wykluwać ![]() Jak mi w lipcu/sierpniu pomożesz skubać to Ci mogę sprezentować na obiad bo powiem Ci że kaczki to sie zaje***cie skubie, minimum półtorej godziny dłubania
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2011-04-28 o 14:09 |
|
|
|
|
#2477 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo niedobrze. Można by z tą kaskę w sumie już opłacić jej rachunek. Pytanie tylko jak zdobyć takie informacje ;>
Poszpiegowałam trochę i jej TŻ ma profil na nk. Może jak się uzbiera ta stówka przelać na konto, napisać do niego, żeby zapłaciła neroli za telefon bo musimy mieć z nią kontakt
"Jeśli u mnie zasypiasz, to tylko w kącie mojej głowy. Jeśli ubrany, to tylko do połowy." ![]() ![]() Edytowane przez Zmalowana Czas edycji: 2011-04-28 o 14:11 |
|
|
|
#2478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2479 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za podpowiedzi co do rosołku, a
mężowi od carmeli napewno przekażę.Monia, dobry pomysł z tymi puzzlami Ja czasem robię tez rosół ze swojskiej kaczki i bardzo mi smakuje ---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- Kurcze nie mam pomysłu jak uruchomić z powrotem nerolce telefon-może niech monia zrobi przelew na Jej konto dzisiaj wieczorem-ile się zbierze, to zbierze, a zmalowana, niech Jej wyśle smsa, żeby mąż zajrzał jutro na konto-opłaci telefon i będzie po sprawie. Edytowane przez Oliweczka1985 Czas edycji: 2011-04-28 o 14:15 |
|
|
|
#2480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2481 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo nie dość że ma swój specyficzny zapach ![]() to jeszcze brudzi rosół ![]() Skubać babcia moja zawsze to robiła ja wydłubywałam oczy rybie pstrąg, ale jeszcze nie skubałam![]() Zmalowana pozdrów Ją od NAS ! Mnie by korciło na Twoim miejscu, jej coś napisać że mamy niespodziankę dla niej Jak wiem, że jest coś dobrego dla kogoś i ma być to niespodzianka to nie umiem wytrzymać i muszę powiedzieć.Trzeba było by się skontaktować z jej mężem...Dziubek Ja też uwielbiam czosnek, ale nie wpadłam aby go dać do rosołu standardowo go daję jak robię jakiekolwiek mięso np duszone.
|
|
|
|
|
#2482 |
|
Zakorzenienie
|
Napisałam jej SMSa z zapytaniem czy mogę wiedzieć ile ma do zapłacenia za telefon :P
Mnie też korci, ale wiem, że jej mina jak się dowie w swoim czasie jest warta tego czekania
|
#2483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2484 |
|
Zakorzenienie
|
tez nie wiem... ale moze wlasnie tzta nerolki wypytac na nk, troche pomysl moze nie wypalic bo przeciez on moze tam nie wchodzi...
a ja rosół robie na skrzydelkach od kurczaka i pół godziny mam obiad gotowy. nie chce mi sie czekac 2-3h, chyba ze bym miala inne mieso, a tak to i warzywka i kurczak ugotowany i wsio wieczorem wysle nerolce kase, pewnie do tego czasu jeszcze cos przyjdzie i ok 100 bedzie. dajcie jej moze znac ze jestesmy wredne i jutro bedzie miala kase na telefon na koncie i ma zaplacic bo umieramy z niepokoju o nią... |
|
|
|
#2485 |
|
Zakorzenienie
|
Nerolko Trzymam za Was kciuki.Aby Izunia jeszcze poczekała u mamusi w brzuszku , aby była cała i zdrowa
Bella gratuluję.Dziewczynki są silne i dadzą sobie radę z oddychaniem ale to wymaga czasu carmela ja miałam Q Buzza ale takiego jak Zanka z 2 siedziskami. jedno 6-18 mies, 18-26 czy jakoś tak.Godolki nie miałam bo miałam gondolkę do mutsy. ja miałam nie zbyt fajne świeta zerwałam wszelkie kontakty z rodzina Tż (rodzicami i siostra).I nie moge dojść do siebie po tym wszystkim.Moja tesciowa jest chora na glowe i taka jazde mi zrobila ze myslalam ze przez nia pojade do szpitala.Tak mnie suka zdenerwowała. ![]() Na koniec moja mama ja wywalila z domu
|
|
|
|
#2486 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja rosołu sobie nie wyobrażam bez kawałka wołowiny oprócz kuraka. Wtedy zupka jest bardziej słodka i dla mnie w sam raz.
Łazanki wyszły pierwsza klasa, ale ciężko spitolić takie danie ![]() Nerola trzymaj się, koleżanki w wizażu ruszają z odsieczą
|
#2487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kobietki pomalowałam paznokcie u nóg ale to już na bank ostatni raz przed porodem muszę już olać pedicure a stopy i kostki mam tak spuchnięte i wyglądają jak parówki co będzie jak się upały zaczną
|
|
|
|
|
#2489 |
|
Zakorzenienie
|
za długo by zeszło i za bardzo skomplikowane.. zresztą mąż ma do niej do szpitala 60km a to daleko..
|
|
#2490 |
|
Zakorzenienie
|
Dostałam SMSa "Oj Kochana to nie takie proste bo my płacimy dwa tel. przy jednym abonamencie. Tylko Tadziu ma już zablokowany, a ja czekam na sms z sieci. Mamy aż 150 zł."
Laski więc co robimy, ja z miłą chęcią do niej zadzwonie jak już coś ustalimy ![]()
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:00.

Ja wczoraj zrobiłam rosół, ale taki tłusty mi wyszedł, że szok, a jak się gotował i przyszedł mąż, to się pytał, co tak śmierdzi

bo teraz na koncie, że tak zanucę słowa piosenki: "mniej niż zero"

ale mi i tak nienajgorszy wychodzi (wlasnie robie, to ulubiona zupa meza, ja juz patrzec nie moge...)

zębole

jak to załatwić
babcia moja zawsze to robiła