|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4501 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zazdrośnice cz. XIV - zima przyszła drogie Panie, więc zacznijmy plotkowanie;)
Cytat:
.Praca w administracji publicznej może być pewnym, stabilnym zajęciem. O ile ma się szczęście . Ja, jeżeli nie wypali z prawem, to zrobie magisterke z administracji + podyplomówkę + jakieś studium z innej branży.Cytat:
). Technik zajmuje się takimi właśnie technicznymi rzeczami, przygotowuje pacjenta do zabiegu, zrobi znieczulenie, pomaga lekarzowi, przygotowuje masy potrzebne do plomb, odlewy protetyczne itp. Technik farmacji sporządza leki, pracuje w aptece, hurtowniach, zna się na recepturach itd.Cytat:
. Co do drugiego, to jeżeli chodzi o zawód prawniczy to przede wszystkim trzeba się skupić na aplikacji ![]() Cytat:
Oczywiście nie mówię, żeby zaliczać wszystkie kursy jak leci (dla papierka), ale mieć np. takie dwa swoje "koniki", które się lubi i w których jest się dobrym. Uczestniczyłam na I roku studiów w zajęciach z róznymi pracodawcami, na temat potrzebnych kwalifikacji, selekcji CV itp. Nie jeden był zdania, że oprócz wykształcenia w konkretnym kierunku, doświadczenia patrzy na elastyczność potencjalnego pracownika. Osoba posiadająca wszechstronne zainteresowania i rózne kwalifikacje jest nierzadko potencjalnie bardziej interesująca dla pracodawcy niż ktoś, kto obrał sobie jedną jedyną ścieżkę i idzie nią całe życie . Ale wiadomo, co człowiek, to inne podejście. Dlatego rozważam wszelkie możliwości i stąd moje dylematy .
|
|
#4502 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zazdrośnice cz. XIV - zima przyszła drogie Panie, więc zacznijmy plotkowanie;)
Cytat:
![]() Cytat:
![]() widzialam dzis dziewczyne z wlosami prawie po kolana az okulary sciaglam zeby ogladnac |
||
|
|
|
#4503 |
|
Zakorzenienie
|
Red, ja mam podobne dylematy, też studiuję administrację, oprócz tego marzy mi się jeszcze historia sztuki, filologia polska ze specjalizacją edytorstwo, studium dekoracji wnętrz..
nie wiem co zrobię, ale myślę, że studium dekoracji wnętrz na pewno kiedyś zrobię jako coś bardzo, bardzo dla siebie. |
|
|
|
#4504 |
|
Zakorzenienie
|
Red sukienka sliczna
![]() moja kuzynka wlasnie robi technika farmaceute i powiem Wam szczerze, ze wcale nie jest latwo... to studium jest od poniedzialku do piatku, 2 lata... jak widze po ile godzin sie codziennie uczy, jakie tam sa nazwy skaladajace sie z kilku czlonow kilkunasto literowych to podziwiam, ze potrafi to zapamietac... jakies skaldy, receptury itd dla mnie masakra... tu to jedynie chyba wszystko trzeba wykuc na blache a ja nie lubie sie tak uczyc na pamiec, wiec dla mnie to odpada, a pomysle, ze kiedys tez chcialam zrobic sobie takie studium ![]() ja obecnie studiuje zarzadzanie w administracji publicznej (licencjata mam z innej specjalncosi ekonomii) ale caly czas krazy mi po glowie filologia angielska
Edytowane przez Caroline1920 Czas edycji: 2011-04-28 o 20:06 |
|
|
|
#4505 |
|
Zadomowienie
|
Red, ja rozumiem co masz na myśli, ale jakoś nie wyobrażam sobie połączenia administracja plus farmacja czy ta pomoc dentysty. Głównie dlatego, że te drugie zawody są dla osób uzdolnionych w kierunku chemia, biologia, a jak mi się wydaje Ty pewnie na maturze zdawałaś raczej historię, wos czy geografię. Mi osobiście szkoda byłoby czasu na cofanie się do wiedzy licealnej z tych przedmiotów, chociaż szczerze mówiąc nie mam pojęcia jakie są kryteria w przyjmowaniu do takich szkół, ale raczej są to odpowiedzialne zawody więc chyba nie biorą każdego od tak. Fajnie jest mieć jakieś zaplecze, inne możliwości, piszesz o przekwalifikowaniu się, ale jakoś nie słyszy się o osobach typu był inżynierem, teraz jest lekarzem
Akurat zawody medyczne to te gdzie potrzebna jest gruntowna wiedza i jest to raczej wyjątek, jest wiele innych profesji po których można o wiele łatwiej lawirować. Ja na Twoim miejscu myślałabym np. o czymś związanym z ekonomią, finansami przedsiębiorstw (łączy się i z administracją i oddzielnie też funkcjonuje), zarządzanie (np zarządzanie nieruchomościami). Po takich kierunkach możesz pracować w różnych organizacjach, firmach, na różnego rodzaju stopniach a pomoc dentysty to tylko jedna możliwość. Co do farmacji i pracy w aptece to coś mi się o uszy obiło, że jest po tym obowiązkowy kilkuletni staż za najniższą krajową, więc kiepska to perspektywa tak na szybko (chyba, że się mylę w tej kwestii, ale kiedyś tak było). Ogólnie zrobisz wiadomo, jak zechcesz Na pewno jednak warto rozważyć różne możliwości, tym bardziej, że masz jeszcze czas.
Edytowane przez Parvanti Czas edycji: 2011-04-28 o 20:06 |
|
|
|
#4506 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zarządzanie też odpada bo to wg mnie bez sensu. Absolwentów zadządzania jest od groma, jeden z najpopularniejszych kierunkow więc po co się tam jeszcze na siłe pchać. Także kurde przyznam szczerze że mam spory problem.
"Może możemy być szczęśliwi gdziekolwiek.. Móc zawsze i wszędzie już polegać na sobie.." http://s4.suwaczek.com/200608254438.png moja wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post43272007 moje poszukiwania: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=653440 |
|
|
|
|
#4507 |
|
Zadomowienie
|
wanilia zarządzanie nie jako sam kierunek, ale jakaś podyplomówka kierunkowa po administracji. Zresztą akurat administracja też jest w pierwszej 10 najbardziej obleganych kierunków
|
|
|
|
#4508 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W teorii swietnie to wyglada - praca w wydawnictwie/redakcji; robienie tego, co sie lubi; czytanie masy ciekawych tekstow. Moim zdaniem filologia to 3 zmarnowane lata. Po edytorstwie baaardzo ciezko znalezc prace. Z mojej grupy w zawodzie pracuje 1 osoba... Cytat:
Takze moze tam pojsc wlasciwie kazdy... Red, hoppi, ja tez mam te cholerna potrzebe zdobywania wiedzy/rozwijania sie. Wiekszosc ludzi, gdy o tym slyszy puka sie w glowe i dziwi sie, ze mi sie chce... |
||
|
|
|
#4509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polonistów jest masa, miejsc pracynie ma..
Edytowane przez sweetish Czas edycji: 2011-04-28 o 20:27 |
|
|
|
|
#4510 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i tak za mną chodzi ta nieszczęsna filologia i historia sztuki.. obydwa kierunki po których ciężko o pracę, zdaję sobie z tego sprawę i .. nie wiem co zrobię. bo chcę coś zrobić. i nie chcę później żałować, że nie spróbowałam, bo zawsze jest jakaś tam szansa, że się uda.
|
||
|
|
|
#4511 |
|
Zadomowienie
|
nafi no to mnie zadziwiłaś, byłam pewna, że mają tam ostre kryteria.
A co do rozwijania się to kto się puka w głowę? Chyba tylko jakieś wyjątkowo mało ambitne osoby, przecież teraz kształcenie się to norma. Moja ciotka zrobiła po 30 magisterkę i doktorat i wszyscy bardzo jej kibicowaliśmy. |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, wiem-czepiam się, ale na Boga! |
|
|
|
|
#4513 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podkreślone - zdawałam geografię i biologię . Po drugie to zgadzam się, ale to już takie drastyczne porównanie. To tak jakby ktoś był neurochirurgiem, a później został adwokatem. W moim przypadku to troszkę mniej drastyczne, bo np. urzędnik ze skończoną kosmetyką lub farmacją na poziomie studium. Nie wiąże się, ale o to mi właśnie chodzi. Z administracją różnie bywa, pensje czasem na początku są głodowe, a żeby wygrać konkurs na stanowisko nie rzadko trzeba mieć pleeeeecy. A taką kosmetykę to i wykorzystać dla własnej wiedzy w "łazienkowych praktykach" i można sobie dorobić . gdybym studiowała w miarę pewny kierunek, jak np. jakiś inżynierski czy medycynę, to bym sobie głowy nie zaprzątała. Ale administracja jest na tyle niepewna i co roku kończą ją setki tysiecy absolwentów, że chyba nie powinnam opierać całego swojego życia tylko na niej. Cytat:
---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Nie ma ostrych kryteriów . Idzie każdy kto zapłaci, ale w trakcie roku są zajęcia w laboratoriach, zaliczenia, egzaminy na wysokim poziomie, które w naturalny sposób selekcjonują ludzi.Powiem wam, że mam koleżankę na studium administracji i umie po pierwszym roku pisać decyzje, postanowienia, protokoły i inne pisma, o czym ja na drugim roku administracji nie mam bladego pojęcia . Trują nam tylko suchą teorię i tak na prawdę ona z tytułem technika będzie umiała coś konkretnego, a jak mnie pracodawca zapyta co pani umie, to mu odpowiem, że znam kodeks postepowania administracyjnego na pamięć
|
|
#4514 |
|
Zakorzenienie
|
niestety większość humanistycznych kierunków, to kierunki oklepane i niepewne.
dlatego fajnie jest mieć coś jeszcze + język obcy, to oczywiste. wydaje mi się, tak jak Red, że jakbym studiowała jakąś biotechnologię, czy inżynierię to nie szukałabym jeszcze czegoś, w czym mogę się sprawdzić.
|
|
|
|
#4515 |
|
Zakorzenienie
|
ja bym najchetniej od pazdziernika zapisala sie na... budownictwo
po tym jak widze jaka moj tż ma robote, jakie zarobki i jaką swobode wyboru zakladu pracy/firmy to zazdroszcze pewnie i tak nie dałabym rady bo jestem typową humanistką to moge sobie jedynie marzyć![]() chyba nie ma tu wśrod nas zadnej przyszlej pani inzynier? to typowo meskie kierunki... a szkoda..
|
#4516 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj z tego co mi wiadomo to patrza na mature i to bardzo, wbrew pozorom na takie studium tez jest kilka osob na 1 miejsce, a juz w tych lepszych szkolach to na pewno... u mojej kuzynki bylo np 12 osob na 1 miejsce i patrzyli na wyniki maturalne... reszta z moich znajomych mowi to samo... tak sie wydaje, ale to nie ejst takie hop siup jak wiekszosc mysli... oczywiscie chodzi mi o lepsze szkoly a nie o takie, ktorych aktyalnie pelno wszedzie...
|
|
#4517 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Miałam rachunkowość z której znam tylko teorie. I to też pobieżnie. Gdybym miała zrobić coś z tego co wiem teoretycznie w praktyce pewnie bym poległa. Mam ekonomie. Wiem jakie są systemy rynkowe, znam masę pojęć o których wcześniej słyszałam ale nie wiedziałam "z czym to się je" ale to tez jest tylko teoria. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać. Nie umiałabym tak z doskoku napisać wniosku, decyzji, postanowienia itp. Po dokształceniu z internetu owszem, ale moja uczelnia takiej wiedzy mi nie zapewnia. Wiec szczerze to raczej jestem średnio zadowolona z tego kierunku. U tż na uczelni (polibuda) jest masa zajęć praktycznych. Ćwiczenia, laborki itp. Jak tż nieraz opowiada co robił, czego się nauczył to naprawdę zazdroszczę. Nie dlatego ze mnie to interesuje i chciałabym wiedziec jak coś tam zrobić tylko dlatego że tż pójdzie kiedyś do pracy i będzie wiedział o co chodzi a ja pójde do biura to z praktycznych umiejętności będę miała obsługę ksera i faksu
"Może możemy być szczęśliwi gdziekolwiek.. Móc zawsze i wszędzie już polegać na sobie.." http://s4.suwaczek.com/200608254438.png moja wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post43272007 moje poszukiwania: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=653440 |
||
|
|
|
#4518 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co mi wiadomo zarabiaja na takim stazu cos kolo 2 tys a wiec nie a najnizsza krajowa ale oczywiscie moge sie mylic...
|
#4519 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zawsze miałam problem z decyzją dotyczącą tego, co chcę robić w przyszłości. W liceum byłam na mat-infie, zdawałam na maturze rozszerzoną matmę, ale też rozszerzony polski (pochwalę się, że zdałam go na 92% ) i... historięBtw. piszę teraz licencjat o kobietach studiujących typowo 'męskie' kierunki (pomysł wziął się z własnych doświadczeń ).A to naszyjniki, które dostałam od siostry ![]() http://i55.tinypic.com/21n2rls.jpg
osłoń mnie zielenią jestem jesienne nagie drzewo z zimna drżę Edytowane przez Janis_ Czas edycji: 2011-04-28 o 21:19 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4520 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() wlasnie to studiuję, i jestem b.zadowolona. Pracowac moge zarówno w duzej firmie i zarzadzac czymkolwiek ,pracowac w wydawnictwie,jak i w teatrze/muzeum/kinie, po doksztalceniu pedagogicznym- w szkole. Moge byc zarzadca, dyrektorem.... ![]() wszystko to oczywiscie z dodatkowa podyplomowka albo maisterka, ale mozliwosci jest mnostwo i mnie to strasznie interesuje ![]() Cytat:
![]() a poza tym to juz chyba od uczelni zalezy,bo TŻ też studiuje administracje i robi takie rzeczy (decyzje itp) na zajeciach...a nawet ma z tego zaliczenia Cytat:
|
|
#4521 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dzis wracam do domu, patrze a tu u kogos w oknie (!) flaga i obraz młodej pary - William i Kate Wiecie, dzisiaj to tu nawet w szkołach są przedstawienia, dzieci wcielają się w postacie W. i K. Cytat:
![]() Kamila - Twój TŻ mógłby Ci pomagać w nauce!
|
|
#4522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj widziałam w tv, że już sobie zrobili pole namiotowe na ulicach
____________ ,,To, co dziś jest rzeczywistością, wczoraj było nierealnym marzeniem '' Edytowane przez Honey_Girl Czas edycji: 2011-04-28 o 21:41 |
|
|
|
|
#4523 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do radcy - jest projekt ustawy o połączeniu radcy i adwokata w jeden zawód - adwokat, także zanim skończę studia wiele się może zmienić, także w kwestii innych aplikacji itd. ![]() ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestety u mnie w okolicy nie ma zarządzania kulturą. a nie mogę studiować gdzieś daleko, bo nie dałaby rady z dojazdami. |
|
|
|
|
#4525 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pozwalam aby kołysały mnie kolejne dni, jest cudnie Edytowane przez wjosna20 Czas edycji: 2011-04-28 o 21:53 |
|
|
|
|
#4526 | |
|
Zakorzenienie
|
sweet jak ja strasznie nie lubie tego czerwonego poprawiania, czarny wystarczy
![]() ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
chyba juz wole tv![]() siostra ma chlopaka w Londynie, ciekawe czy tez bedzie tak koczowac moze dostane koszulke |
|
|
|
|
#4527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No może dostanie.
|
|
#4528 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4529 |
|
Raczkowanie
|
Ja już dostałam polecenie od mamy, że mam nagrać ślub Williama i Kate - dla potomnych
|
#4530 |
|
Zadomowienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:21.

Nie planuję zostać sekretarką ale papierek się przyda 
bo że to nie będzie administracja wiem napewno.
Możliwości jest wiele, decyzja należy do Ciebie!
.

dlatego fajnie jest mieć coś jeszcze + język obcy, to oczywiste. wydaje mi się, tak jak Red, że jakbym studiowała jakąś biotechnologię, czy inżynierię to nie szukałabym jeszcze czegoś, w czym mogę się sprawdzić.