Jaka wódka\alkohol na wesele? - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-13, 17:51   #1051
diablica071086
Zadomowienie

Dot.: Jaka wódka na wesele?

po wielu próbach wybraliśmy WRATISLAVIA z panoramą wrocławia( ślub w okolicach) i KRAKUS EXCLUSIVE, pół na pół jeśli chodzi o ilość, kupowana w sklepie firmowym polmosu więc co do cen w sklepie zaoszczędziliśmy ok 5 zł ( wg cen z selgrosa)na butelce więc dużo, a oprócz tego tańsza książęca na tzw. bramy, zastanawialiśmy się jeszcze nad faustem ale przegrał nie wiem do końca czemu, został wybór wina a tu jest problem jakie wybrać półsłodkie czy słodkie i czy każde może być inne czy kupić wszystkie takie same, wiadomo cena do 20 zł za butelkę
diablica071086 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-13, 21:40   #1052
inencja
Raczkowanie

Dot.: Weselny alkohol

Cambras też jest dobre
i tanieeeee

a z RPA...mmm przychodzą mi na myśl droższe wina...koło 30zł kosztuje Zafrika (wytrawne ale dobre ogólnie nie przepadam za wytrawnymi winami, ale to jest dobre I ma ładną butelkę
Stary 2011-04-14, 10:27   #1053
Eluena
Przyczajenie

GG do Eluena

My tez wlasnie szukamy wodki na czerwiec. W zeszlym roku bylismy na 3 weselach, pomijajac góralskie gdzie byla cytrynowka - pyyszna, to an 2ch pozostalych byla Czysta Gorzka Żołądkowa De Lux (ta biala) i naprawde wsyztskim smakowala i nawet takiego kaca mordercy nie bylo jak to po niektorych. Do tego przstepna cena. W hurtowni u nas 14,99 zł za 0,5 l. Planujemy kupic jakies 150 x 0,5 l. takze zalezy nam tez na przystepnej cenie. Po jakiej cenie wy kupujecie swoja wodke?
Na poprawiny planujemy jeszcze beczke piwa, a na samo wesele jakies wina ale jestem z win cienka wiec bede musiala tutaj zatrudnic przyszla tesciowa, bo moi rodizce od kilkunastu lat abstynenci wiec w tej kwesti umywaja rece.
Eluena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 11:47   #1054
Aniusia1984
Rozeznanie

My w końcu wczoraj kupiliśmy wino Oak view California ( czerw. półwytr.) bo była promocja. Mam nadzieję, że nie będziemy żałować
Aniusia1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 15:56   #1055
Eluena
Przyczajenie

GG do Eluena
Smile Dot.: Jaka wódka na wesele?

Kupiona 156 butelek po 0,5 l. Gorzka Żołądkowa De Lux. 14,91 zł za butelke. Zycze wsyztskim udanego wyboru i dobrych cen hehe
Eluena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-18, 18:29   #1056
moloszek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kffiatusheq Pokaż wiadomość
kupiliśmy Palace w promocji w Makro (udało się z koncesją - cena 17 pln z groszami), to z pewnością dobry wybór! moloszek dzięki za pomoc i wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia (z tego co pamiętam masz wesele w kwietniu ) !!
Tak, mam w najbliższą niedzielę Cena bardzo dobra! Pozdraiam Cię

---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Aniusia1984 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich,

stoję przed wyborem zakupu wina czerwonego półwytr. do obiadu.
Chciałabym, żeby było delikatne i niedrogie ( poniżej 20zł).
Co polecacie?? Wiem, że chilijskie i argentyńskie są dobre. Tylko czy znajdę w tak niskiej cenie??
A może jakiś mołdawskie??

Półsłodkie (czerw, różowe i białe) kupiliśmy Imyglikos i kilka białych El Sol.

Bede wdzieczna za podpowiedzi
Znalazłabyś wiele dobrych pozycji w okolicy 20 zł za butelkę. Za późno się odezwałem i widze że już kupiłaś. Jak nie wiesz jakie wrażenie zrobi na gościach to otwórzi posmakuj

---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

Cytat:
Napisane przez jusztyska Pokaż wiadomość
ja lubię wino Carlo Rossi i ono zwykle kosztuje do 20 zł, dawniej lubiłam bardzo Kadarkę, ale jak zasmakowałam w Carlo, to już jakoś mi tak nie odpowiada
Spróbuj sobie winko California Hills Różowe. Jest bardzo zbliżone do Carlo Rossi (R) i tańsze o jakieś 5 zł. Są jego 3 rodzaje, jednak o pozostałych dwóch nie wypowiadam się gdyż sam nie próbowałem.
moloszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-18, 21:38   #1057
skimos
Zakorzenienie

Ja poproszę o jakieś strzały na winka czerwone, preferencje raczej półsłodkie lub półwytrawne

skimos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-18, 22:08   #1058
Anouk.
BAN stały

Ja niezmiennie polecam Pana Tadeusza - spisał się wyśmienicie i do tego bardzo ładnie się prezentuje na stole.
W baterii awaryjnej (czyli na bramy, dla gości ze sobą i w razie gdyby zabrakło PT) mieliśmy Żołądkową Czysta De Lux - tez dała radę. Ale do PT się nie umywa ani smakowo ani wizualnie
Wiadomo jednak, ze PT nie nalezy do najtanszych - dlatego lepiej sie odpowiednio wczesnie rozgladac. My trafilismy na swietna promocje w Makro.
Anouk. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-19, 17:55   #1059
moloszek
Raczkowanie

Leon Cavallo, Santa Barbera, Frontera- Chile Pw, Wytr/ Freegold- Hiszpania Sł, ale jest Płs/ Chennet- Francja Pw, Płs, Wytr/ Laski Riesling- Węgry Pw Teliani Valley Sł Pw Wytr - Gruzja Sutter Home USA- Sł, Płs, Pw, Wytr, Riddle Creek- Australia Wytr, Pw
Stary 2011-04-19, 23:08   #1060
skimos
Zakorzenienie

dziękuję
Wydrukuję i będę szukać

skimos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 12:20   #1061
basiula88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kopaga Pokaż wiadomość
Tez właśnie zastanawiamy się nad wstążkami, kokardkami
My tez właśnie zastanawialiśmy się co zrobić i zdecydowaliśmy się na krawaciki,bardzo fajne i ładnie się prezentują na butelkach.
basiula88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 11:45   #1062
slonce00
Zadomowienie

U nas także jak u wielu Krupnik

slonce00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 11:41   #1063
anilec68
Przyczajenie

Witam MISTRZA TRUNKÓW mowa o wszechobecnym na tym forum MIŁOSZKU na pewno zasługujesz na ten tytuł z tego co widzę to wielu którzy mają dylematy w kwestiach alkoholu na ślub służysz pomocną wiedzą i oby takich ludzi było więcej.
Mam pytanie o WYBOROWĄ czy to dobry wybór na weselny stół czy też jest coś co jest w zbliżonej cenie co bije w walorach smakowych ten trunek ??????????

Edytowane przez anilec68
Czas edycji: 2011-04-28 o 11:44
anilec68 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 09:11   #1064
Aangelek
Rozeznanie

dziewczyny mam prosbe: w czerwcu mamy wesele na ok 120 osob doroslych. wodke juz kupilismy palace jakies 150 butelek po 0,5. chcielibysmy kupic jeszcze wino ale nie mam pojecia ani ile ani jakie widze ze czesto wymienia sie carlo rossi wiec moze to?ale pojecia nie mam jakie dokladnie i ile?czy ktos moze mi pomoc?a piwko? kupujecie?a jesli tak to ile tego?
Aangelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 19:55   #1065
Anouk.
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Aangelek Pokaż wiadomość
dziewczyny mam prosbe: w czerwcu mamy wesele na ok 120 osob doroslych. wodke juz kupilismy palace jakies 150 butelek po 0,5. chcielibysmy kupic jeszcze wino ale nie mam pojecia ani ile ani jakie widze ze czesto wymienia sie carlo rossi wiec moze to?ale pojecia nie mam jakie dokladnie i ile?czy ktos moze mi pomoc?a piwko? kupujecie?a jesli tak to ile tego?
Wypowiem może niepopularne zdanie, ale w kwestii proporcji jakości do ceny naprawdę bardzo dobre są wina z Tesco. Szczegolnie wytrawny Shiraz i różowy Zinfandel (ok 12zł). Z bialych win takie orzezwiające i bez spirytusowego smrodu Liebfrauenmilch (reńskie - ok. 15zł) Carlo Rossi są bardzo podobne pod względem jakości, a jednak droższe. Jeśli natomiast celujecie w pułap 20-30zł, to polecam półsłodkie portugalskie czerwone wino Portada i półsłodkiego Czarnego Doktora (mołdawskie pyszne winko z aromatem suszonych śliwek).

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Ja miałam wesele na 130 dorosłych osób, poprawiny następnego dnia na ok. 70 dorosłych.
Piwa miałam 200 butelek (Lech i Carlsberg), wódki 170 butelek, wina ok. 20 butelek i kilka innych alkoholi.
Wina zabrakło, inne alkohole (whiskey, gin, rum) tez dosc szybko zeszły.
Wódki zostało mi ok. 60 butelek mimo ze dawalam niektórym gosciom weselną wódkę ze sobą. Piwa zostało mi ok. 30-40 butelek.

Wniosek: wódka powoli wychodzi z mody oczywiscie zawsze trzeba awaryjnie kupic tyle, zeby przypadkiem nie zabrakło. Ale lepiej tez wyposazyc się w dużą ilość wina, bo prawdopodobnie wodka zostanie a wino zejdzie.
Anouk. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-01, 12:19   #1066
jakaja123
Przyczajenie

My się zdecydujemy raczej na Żołądkową czystą. Jeśli chodzi wam o tani alkohol to uważajcie na zbyt tanią wódkę. Uwierzcie, że nigdy nie możecie mieć gwarancji, że wódka kupiona czy w sklepie czy w hurtowni jest oryginalna bo zdarzają sie podróbki.
jakaja123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 17:34   #1067
moloszek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anilec68 Pokaż wiadomość
Witam MISTRZA TRUNKÓW mowa o wszechobecnym na tym forum MIŁOSZKU na pewno zasługujesz na ten tytuł z tego co widzę to wielu którzy mają dylematy w kwestiach alkoholu na ślub służysz pomocną wiedzą i oby takich ludzi było więcej.
Mam pytanie o WYBOROWĄ czy to dobry wybór na weselny stół czy też jest coś co jest w zbliżonej cenie co bije w walorach smakowych ten trunek ??????????
Wyborowa to dobry wybór. Możesz spróbować kupić czysta żubrówke. W podobnej cenie jest również stock. Jednak jest on dosyć specyficzny. Kup wypróbuj i coś wybiesz. Wyborowa jak najbardziej, jak już nie chcesz próbować
Stary 2011-05-04, 13:15   #1068
amandi84
Zadomowienie

Tez mam wyborową, chyba najbardziej optymalny wybór w rozsądnej cenie.

Ja mam dylemat co do podziału wina na weselu. Będzie 50 osób. Planuję 30 butelek wina, raczej mężczyźni wszyscy pić będą wódkę, wino raczej tylko część kobiet. Co do ilości jestem raczej zdecydowana, jak zostanie - nie szkodzi, uwielbiam wino Co do marki nawet też nie będe miała problemu z wyborem, już testowałam w weekend winko z ulubionej winairni.
Mój dylemat dotyczy jedynie podziału ile wina półsłodkeigo, a ile półwytrawnego. Myślałam o 20 butelkach półwytrawnego czerwonego i 10 półsłodkiego białego, ale może jednak pół na pół albo jeszcze inaczej... ? Wszelkie sugestie mile widziane

A polecone winko białe, bardzo dobre to Borgoantico; bynajmniej mnie smakowało;
czerwone chillijskie Toro D'oro 2009r - jeszcze nie piłam.

moloszek - może ocenisz czy to dobry wybór ? (ok 20zł za butelkę)

Nie będzie wielkich smakoszy wina, ale chcę kupić w miarę dobre, niedrogie. Przy okazji zawsze kupuje winka w winiarni, a nei w markecie, tym bardziej, że się nie znam i liczę na fachową pomoc. Zawsze keidy przypadkowo chciałałm coś sama wybrać kończyło się fiaskiem. Z winiarni zawsze wychodze zadowolona. Także zawsze polecam odwiedzać winairnie, a nie markety w poszukiwaniu dobrych trunków

Cytat:
Napisane przez moloszek Pokaż wiadomość
Tak, mam w najbliższą niedzielę Cena bardzo dobra! Pozdraiam Cię

--
Czyli już po Gratulacje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg biale.jpg (15,9 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rsc?profile=productimage&subprofile=large&pid=1184384&file=image_1.jpg (5,4 KB, 17 załadowań)
http://www.pmiska.pl

Edytowane przez amandi84
Czas edycji: 2011-05-04 o 13:25
amandi84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-04, 20:57   #1069
moloszek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez amandi84 Pokaż wiadomość
Tez mam wyborową, chyba najbardziej optymalny wybór w rozsądnej cenie.

Ja mam dylemat co do podziału wina na weselu. Będzie 50 osób. Planuję 30 butelek wina, raczej mężczyźni wszyscy pić będą wódkę, wino raczej tylko część kobiet. Co do ilości jestem raczej zdecydowana, jak zostanie - nie szkodzi, uwielbiam wino Co do marki nawet też nie będe miała problemu z wyborem, już testowałam w weekend winko z ulubionej winairni.
Mój dylemat dotyczy jedynie podziału ile wina półsłodkeigo, a ile półwytrawnego. Myślałam o 20 butelkach półwytrawnego czerwonego i 10 półsłodkiego białego, ale może jednak pół na pół albo jeszcze inaczej... ? Wszelkie sugestie mile widziane

A polecone winko białe, bardzo dobre to Borgoantico; bynajmniej mnie smakowało;
czerwone chillijskie Toro D'oro 2009r - jeszcze nie piłam.

moloszek - może ocenisz czy to dobry wybór ? (ok 20zł za butelkę)

Nie będzie wielkich smakoszy wina, ale chcę kupić w miarę dobre, niedrogie. Przy okazji zawsze kupuje winka w winiarni, a nei w markecie, tym bardziej, że się nie znam i liczę na fachową pomoc. Zawsze keidy przypadkowo chciałałm coś sama wybrać kończyło się fiaskiem. Z winiarni zawsze wychodze zadowolona. Także zawsze polecam odwiedzać winairnie, a nie markety w poszukiwaniu dobrych trunków

Czyli już po Gratulacje
Dziękuję
Co do win. Powiem wam, że skala wypitego wina na moim weselu przerosła nasze oczekiwania. Dobrze, ze postanowiłem wziąć ich z domu więcej,bo by nam zabrakło. U mnie było 61 osób. Na wesele wziąłem 36 butelki. I zostały 3 może 4, ale już otwarte i częściowo rozlane. W największym stopniu poszły wina półsłodkie. Polecam wino Freegold. Jest rozchwytywane przez kobiety. Mi nawet smakuje, pomimo tego, że nie przepadam za słodkimi winami. Na butelce tego wina napisane, że jest ono słodkie, ale to nieprawda. Do wyboru mamy białe i rózowe (muskaty). Radziłbym zrobić na Twoim weselu pół na pół. Co do samych win, które wybrałaś to Borgoantico w ogóle nie znam. Toro doro piłem, ale nie przypominam sobie smaku. Jednak skoro nie pamiętam to musi coś w tym być Na mojej opinii jednak się nie opieraj bo każdy ma inny gustomierz Na letnią porę roku bardzo wskazanym jest postawienie na stół win różowych. Oczywiście muszą być one schłodzone. Bardzo dobrze gasza pragnienie i w upalne dni na pewno obniżą temperaturę.
Stary 2011-05-05, 08:48   #1070
amandi84
Zadomowienie

Dziękuję za rady
To rzeczywiście zrobię podział pół na pół. A różowe proponujesz dodatkowo czy zamiast białego? Ale mi ochote zrobiłeś na to winko freegold. Na pewno przy najbliższej okazji wypróbuję
http://www.pmiska.pl
amandi84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 10:49   #1071
nokszon
Raczkowanie

Witam wszystkich
Też bym prosiła o radę.. nie wiem ile wina kupić na swoje przyjęcie, które będzie trwało od 16 do ok 24 na ok 40 osób. Dodam, że pare osób jest smakoszami wina. I tu pytanie ile butelek i jakie ?
Proszę o pomoc
nokszon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 17:39   #1072
kuleczka777
Zakorzenienie

GG do kuleczka777

Moloszek moje gratulacje i jak było wszystko się udało

Ja dzisiaj jadę kupić wina i się właśnie zastanawiam jakie napewno sophie weźmiemy bo teściu ją lubi

Będziemy kupować w carefourze

http://www.suwaczki.com/tickers/fdqg6c7e8qnfz160.png
kuleczka777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-18, 16:10   #1073
moloszek
Raczkowanie

Obszerne odpowiedzi dotyczące rodzajów znajdują się w wątku. Proponuję 16-20 butelek. Wziąłbym 20, bo lepiej niech zostanie aniżeli ma zabraknąć. Tymbardziej, że winko nie ma terminu przydatności do spożycia, a okazja na otworzenie butelki zawsze się znajdzie

Zaproponuję ostatnie moje odkrycie. Wino również hiszpańskie jak freegold. Nazywa się Senorio de Valan. Jest pyszne! Napisane jest na nim, że to wino słodkie. Jednak uznaję je za półsłodkie. Polecam naprawdę pychota. Piłem białe. Jest jeszcze różowe do wyboru.
Co do różowych win, to proponuję dodatkowo kilka buteleczek kupić. Za białę bym ich nie podmieniał.
Stary 2011-05-18, 23:22   #1074
Angel Eyes
Rozeznanie

GG do Angel Eyes

Co sądzicie o wódce Pan Tadeusz?
Pisząc o "podrabianych" wódkach macie na myśli wódki z hurtowni?
Rozumiem,że skoro hipermarkety otrzymuja dostawy bezpośrednio od producenta wódka tam zakupiona nie będzie "podrobiona"??

Zdeklarowana kociara
Angel Eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 09:28   #1075
T'ai
Zakorzenienie

ja już po
wódkę mieliśmy Maximus - goście bardzo chwalili i na drugi dzień dobrze się czuli
winko - Cote oraz Imiglykos - rozchwytywane bardzo, poszły wszystkie butelki
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 10:06   #1076
olmia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
ja już po
wódkę mieliśmy Maximus - goście bardzo chwalili i na drugi dzień dobrze się czuli
winko - Cote oraz Imiglykos - rozchwytywane bardzo, poszły wszystkie butelki

ufff to dobrze! bo my tez bedziemy miec Maximusa

03.09.2011
olmia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 11:02   #1077
Aangelek
Rozeznanie

a powiedzcie mi co sadzicie o winku carlo rossi?ja sie w ogole nie znam a podobno jest dobre....myslalam o tych buteltach 1,5 litra bo sa normalnie odkrecane wiec nie byloby problemy z otwieraniem.znacie moze to winko?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Paisano40L.jpg (16,9 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg carlo-rossi-california-white-9-5-1-5l-Full.jpg (22,3 KB, 2 załadowań)
Aangelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 11:04   #1078
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
a powiedzcie mi co sadzicie o winku carlo rossi?ja sie w ogole nie znam a podobno jest dobre....myslalam o tych buteltach 1,5 litra bo sa normalnie odkrecane wiec nie byloby problemy z otwieraniem.znacie moze to winko?
mnie np bardzo smakuje
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-20, 13:07   #1079
moloszek
Raczkowanie

Cytat:
Dla osób mało doświadczonych może być. Tak naprawdę to wino jest dla osób, które wina nie piją Taki starter dla osób zaczynających przygodę.

Co do podrabiania alkoholu. Taki proceder nie istnieje. Bo gdzie miałby powstawać? Na magazynie w sklepie? Wódka jest za tanim alkoholem, aby bawić się w jej podrabianie. Ta SAMA wódka może z czasem rożnić się w smaku. Jest to spowodowane innym spirytusem. Od niego tak naprawdę wszystko zależy.
Stary 2011-05-20, 20:36   #1080
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moloszek Pokaż wiadomość
Dla osób mało doświadczonych może być. Tak naprawdę to wino jest dla osób, które wina nie piją Taki starter dla osób zaczynających przygodę.

Co do podrabiania alkoholu. Taki proceder nie istnieje. Bo gdzie miałby powstawać? Na magazynie w sklepie? Wódka jest za tanim alkoholem, aby bawić się w jej podrabianie. Ta SAMA wódka może z czasem rożnić się w smaku. Jest to spowodowane innym spirytusem. Od niego tak naprawdę wszystko zależy.
Gdzie można dostać to wino Freegold?W jakichś normalnych marketach (Tesco,Real,Auchan) mogą być dostępne?Chciałam sobie popróbować
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości