Joga - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-05, 07:45   #631
pestka123
Raczkowanie

Dot.: Joga

I jak się wstało dziś? Są zakwasy?
Ja przyznam, że następnego dnia po pierwszych zajęciach miałam je tylko z tyłu uda (bardzo maleńkie) i... na bokach (te już straszne ).
Dzisiaj idę znowu, na szczęście mam karnet open, więc mogę się nie ograniczać
Cel III: 50 kg

Shred: 11/30

www.z-kaktusem.blogspot.com
pestka123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 08:54   #632
ganimedea
Zakorzenienie

Ja rozpoczynałam praktykę jogi od 2 razy po 1,5 godziny tygodniowo. Po 2 latach nadarzyła się sposobność dołożenia trzeciego, z czego natychmiast skorzystałam i... znów pojawiły się zakwasy , na szczęście na krótko.
Zaprawione joginki ćwiczą nawet codziennie - w dni, gdy nie ma zajęć, praktykują same w domu. A jakie są efekty takich regularnych praktyk

Odwyk pielęgnacyjny
Zbiory-kolorówka
ganimedea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 20:31   #633
aubergine_k
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pestka123 Pokaż wiadomość
Ja przyznam, że następnego dnia po pierwszych zajęciach miałam je tylko z tyłu uda (bardzo maleńkie) i... na bokach (te już straszne ).
Fajnie masz! Ja na razie niestety nie mam pieniędzy, żeby zapisać się na dwa razy/tydzień, może po kilku zajęciach zacznę sama ćwiczyć, jak opanuję podstawowe asany
A zakwasy są takie, że znielubiłam dzisiaj schodzenie po schodach Najgorzej uda - przód i tył, trochę łydki i boki. Ale, właściwie.. lubię ten stan!

Cytat:
Napisane przez ganimedea Pokaż wiadomość
Zaprawione joginki ćwiczą nawet codziennie - w dni, gdy nie ma zajęć, praktykują same w domu. A jakie są efekty takich regularnych praktyk
Tjaa Mój mężczyzna się cieszy na te zajęcia prawie tak bardzo jak ja
Stary 2011-01-05, 21:27   #634
morelle
Zakorzenienie

Cytat:
Zakwasy to wbrew pozorom dobry znak, solidnie pracowałaś.

"Prawdziwe szczęście niewiele kosztuje; jeśli jest drogie, niedobrego jest rodzaju".
F.-R. Chateaubriand
morelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-07, 21:25   #635
dzeve
Raczkowanie

Ja uwielbiam joge i juz praktykuje ja od jakiegos czasu. Roznie czasem w klubie czasem w domu. W domku mam 5 roznych rodzajow plyt dvd wlasnie z joga. Ale ostatnio sciagnelam z neta cos nowego. Powiem Wam,ze myslalam,ze jestem w miare rozciagnieta i jakos sobie radze ale to co wyprawia joginka na tej plycie naprawde przeszlo moje najsmielsze oczekiwania. Po 1h cwiczen razem z nia bylam mokra a nogi trzesly mi sie jak galareta. Dzis ledwo co moge ruszyc sie, bola mnie tak dziwne miejsca. Gdzies lekko pod pacha ale kolo lopatek, gdzies w okolicy kosci ogonowej, miejsca w ktorych wogole niespodziewalam sie,ze sa miesnie:P:P Nazywa sie ta plytka joga shiva jesli ktos ma mozliwosc polecam
dzeve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 20:53   #636
pestka123
Raczkowanie

Ja jutro robię sobie niedzielę z jogą Muszę tylko odpowiednio wcześnie wstać, żeby zdążyć być na czczo te 2 godziny, bo zajecia zaczynają się o 11 (pamiętajmy, że to weekend :P)

Stary 2011-01-09, 18:41   #637
pestka123
Raczkowanie

Man! Dzisiaj to było inaczej. Też jestem zadowolona, ale jednak czułam się bardziej jak na pilatesie niż na jodze: serie i powtórzenia ćwiczeń siłowych. Podobno aby wzmocnić cały organizm. Jak dla mnie ok, ale fajniejsze były ćwiczenia poniedziałkowe

Stary 2011-01-12, 08:54   #638
aubergine_k
Raczkowanie

Też miałam wczoraj urozmaicenie, bo był inny prowadzący, skupił się jeszcze bardziej na oddechu i długości sekwencji. Mam dziś minimalne zakwasy, ale wczoraj się przekonałam, że stojąc można się spocić
Stary 2011-01-18, 11:39   #639
pestka123
Raczkowanie

Ostatnio troszkę mnie pobolewa kolano... Możliwe, że je odrobinę nadwyrężyłam. Myślicie, żeby odpuścić z dzień czy dwa z jogą? Czy hardo się nie przejmować? Dodam, że to nie jest jakiś rozrywający ból, a i w trakcie zajęć się nie nasila raczej... Trochę histeryzuję, ale zapytanie nic nie kosztuje

Stary 2011-01-18, 23:05   #640
morelle
Zakorzenienie

Cytat:
Ostatnio troszkę mnie pobolewa kolano... Możliwe, że je odrobinę nadwyrężyłam. Myślicie, żeby odpuścić z dzień czy dwa z jogą? Czy hardo się nie przejmować? Dodam, że to nie jest jakiś rozrywający ból, a i w trakcie zajęć się nie nasila raczej... Trochę histeryzuję, ale zapytanie nic nie kosztuje
Na początku gdy nie wykonuje się jeszcze zbyt prawidłowo asany, można sobie przeciążyć np. kolano. Z czasem idea równowagi, póki co ciała, zapobiega czemuś takiemu. Pewnie np. w czasie pozycji stojących nie udało ci się rozmieścić punktów ciężkości sprawiedliwie na obu nogach. Możesz ćwiczyć dalej, oczywiście, ale uważaj na ruchy. Zgłoś prowadzącemu/ej, a on ci podpowie, w jaki sposób na razie oszczędzić kolanko.

---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

Cytat:
Man! Dzisiaj to było inaczej. Też jestem zadowolona, ale jednak czułam się bardziej jak na pilatesie niż na jodze: serie i powtórzenia ćwiczeń siłowych. Podobno aby wzmocnić cały organizm. Jak dla mnie ok, ale fajniejsze były ćwiczenia poniedziałkowe
Fakt, joga jest fajniejsza, ale wszystkie te dodatkowe ćwiczenia z hantlami czy piłką bardzo dobrze przygotowują do asan, bo między innymi wzmacniają mięśnie i rozciągają je.

"Prawdziwe szczęście niewiele kosztuje; jeśli jest drogie, niedobrego jest rodzaju".
F.-R. Chateaubriand
Stary 2011-01-25, 18:21   #641
penny
Przyczajenie

witam wszystkie joginki

od tygodnia chodzę na jogę (byłam 2 razy dopiero), wcześniej kilka lat temu ćwiczyłam nieregularnie z kasetą video. po zajęciach jogi, na których było dużo pozycji psa z głową w dół, strasznie bolały mnie nadgarstki, tak, że na drugich nie dawałam rady, na całe szczęście ćwiczeń w tej pozycji było mało. jutro idę na trzecie zajęcia.

czy miałyście takie same objawy? może coś źle robię ustawiając się w takiej pozycji? nadgarstki naprawdę mnie bolą.
czy joga daje efekt odchudzający? jeśli ćwiczona regularnie oczywiście.
penny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-25, 20:49   #642
morelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez penny Pokaż wiadomość
witam wszystkie joginki

od tygodnia chodzę na jogę (byłam 2 razy dopiero), wcześniej kilka lat temu ćwiczyłam nieregularnie z kasetą video. po zajęciach jogi, na których było dużo pozycji psa z głową w dół, strasznie bolały mnie nadgarstki, tak, że na drugich nie dawałam rady, na całe szczęście ćwiczeń w tej pozycji było mało. jutro idę na trzecie zajęcia.

czy miałyście takie same objawy? może coś źle robię ustawiając się w takiej pozycji? nadgarstki naprawdę mnie bolą.
czy joga daje efekt odchudzający? jeśli ćwiczona regularnie oczywiście.
Musisz odpychać się z dłoni, odciążasz w ten sposób nadgarstki i prawidłowo wykonujesz resztę. Nawyraźniej wspierasz na nich cały ciężar ciała, dlatego bolą. Joga zasadniczo nie odchudza, ale przy zwiększonej kondycji i w prawie dynamiczna ashtanga może dać taki efekt. Ale to wyższa szkoła jazdy.

F.-R. Chateaubriand
Stary 2011-01-25, 21:08   #643
pestka123
Raczkowanie

Ja ćwiczę od początku miesiąca i przyznam, że nie miałam żadnych problemów z nadgarstkami... Ostatnio, owszem, bolało mnie kolano, ale zaryzykowałam i poszłam na zajęcia i jak się okazało podczas ćwiczeń było ok i potem znowu wieczorem przy chodzeniu pobolewało... :/

Ja dziś byłam na zajęciach, gdzie nie było ani jednej pozycji stojącej i powiem, że średnio mi to pasuje... Wprawdzie pracowaliśmy intensywnie, ale jakoś wolę większą różnorodność asanów.

A! Jeśli chodzi o to chudnięcie, to nie wiem jak to wyjdzie w praktyce za parę miesięcy, ale jak nas wczoraj Pani Beata przetrzymywała po kilka minut w turbo ciężkich asanach z maksymalnym napięciem poszczególnych partii mięśni, to aż nie wierzę, że nie będzie z tego po jakimś czasie wysmuklenia

Inna rzecz, że ja teraz mam ambicję poważną bardzo schudnąć, bo niektóre fałdki mi przeszkadzają w praktykowaniu. Nawet jak wiem, że mięśnie nie stoją na przeszkodzie by sięgnąć dalej, to fałdka mówi "nie ma opcji".

Tyle, tak mi jeszcze przyszło do głowy w kwestii odchudzania i jogi

Edytowane przez pestka123
Czas edycji: 2011-01-26 o 08:28
Stary 2011-01-26, 21:35   #644
morelle
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ćwiczę od początku miesiąca i przyznam, że nie miałam żadnych problemów z nadgarstkami... Ostatnio, owszem, bolało mnie kolano, ale zaryzykowałam i poszłam na zajęcia i jak się okazało podczas ćwiczeń było ok i potem znowu wieczorem przy chodzeniu pobolewało... :/

Ja dziś byłam na zajęciach, gdzie nie było ani jednej pozycji stojącej i powiem, że średnio mi to pasuje... Wprawdzie pracowaliśmy intensywnie, ale jakoś wolę większą różnorodność asanów.

A! Jeśli chodzi o to chudnięcie, to nie wiem jak to wyjdzie w praktyce za parę miesięcy, ale jak nas wczoraj Pani Beata przetrzymywała po kilka minut w turbo ciężkich asanach z maksymalnym napięciem poszczególnych partii mięśni, to aż nie wierzę, że nie będzie z tego po jakimś czasie wysmuklenia

Inna rzecz, że ja teraz mam ambicję poważną bardzo schudnąć, bo niektóre fałdki mi przeszkadzają w praktykowaniu. Nawet jak wiem, że mięśnie nie stoją na przeszkodzie by sięgnąć dalej, to fałdka mówi "nie ma opcji".

Tyle, tak mi jeszcze przyszło do głowy w kwestii odchudzania i jogi
"Wysmuklenie" będzie w sensie wyrzeźbiania ciała, to na pewno. Ale z tym odchudzaniem to raczej jakby przy okazji. Tym bardziej, ze jak napisałaś fałdki przeszkadzają przy ćwiczeniach, więc nie ma opcji, jeśli chcesz pod tym względem sie rozwijać, to sama nawet nie bedziesz wiedziała, kiedy zaczniesz uważać na to co jesz. To jakoś tak samo przychodzi. To dzięki temu schudniesz, a nie dzięki samym asanom. Wiem to wszystko od mojej własnej nauczycielki po prostu, a ona co widzi to widzi. No i sama też mam swoje obserwacje czynione na sobie.

F.-R. Chateaubriand
Stary 2011-01-27, 14:57   #645
Tygrysiak
Rozeznanie

ja joguję od niecałych 3 tygodni jestem baaaardzo zadowolona

niestety mam problem z nową śliską matą ale zrobię jej pranie jak tu doczytałam porady.

Są tu jakieś fanki jogi z wrocławia?

Tygrysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-31, 13:39   #646
pestka123
Raczkowanie

Nie byłam na zajęciach od czwartku (upierdliwy weekend). Dziś polecę na godzinę o 20:30. Niby ma się cały dzień wolny, ale żeby wygospodarować czas, to trzeba stawać na głowie :/

Stary 2011-01-31, 14:25   #647
Aerith
Organizatorka

ja zapisalam sie na joge i chodze od poczatku stycznia. We wtorek zaczynam kolejny kurs to z czym mam problem to rece - mam strasznie slabe:/ szybko zaczynaja mnie bolec i nie nadaja sie do niczego nie dziwi mnie to az tak bardzo biorac pod uwage fakt, ze od 2,5 lat sie niemalze w ogole nie ruszalam (pomijajac trase na uczelnie i z powrotem). strasznie sie rozleniwilam odkad poszlam na studia - zero ruchu, studia wieczorem wiec caly dzien przed komputerem albo z ksiazka w rece.
Joge zawsze chcialam praktykowac wiec teraz sie 'wzielam' poza tym mysle o schudnieciu troche z brzucha (moje miejsce problematyczne) i zastanawiam sie jakie cwiczenia sobie dobrac.

Ale ogolnie joga wplywa na mnie bardzo pozytywnie oprocz rak to mam problemy z oddechem. Boje sie, ze sie udusze (smieszna sprawa - takl jakbym cale zycie oddychac nie potrafila). Nauczycielka powiedziala, ze moze to byc na podlozu emocjonalnym.

Zajecia jogi mam wieczorem, z reguly pozniej nie moge zasnac przez pol nocy

Ale ogolnie jestem bardzo zadowolona

zamówienia zagraniczne

Nie wiesz, nie wiesz, nie rozumiesz nic.
Aerith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 13:39   #648
pestka123
Raczkowanie

Hej,
ja zostałam wczoraj obdarowana przez kumpelę takimi perełkami jak:
"Shape: Joga na ratunek plecom" oraz "Shape: Joga na płaski brzuch".
Jeszcze nie miałam okazji wypróbować tych płytek, ale moze to będzie niezły pomysł na jogę w domu

Ps. Dziś pędzę wieczorem, po dwóch dniach przerwy (wczoraj najnormalniej zaspałam, a przedwczoraj zakwasy wariackie po sobocie).

Pozdrawiam!

Stary 2011-02-20, 21:35   #649
greenaurie
Rozeznanie

Mam takie pytanko: zastanawiam się nad zaczęciem praktykowanie jogi w warunkach domowych, i stąd moje pytanie: na ile obciąża ona staw skokowy? (mój nie może być obciążony wcale)

"Żaden dzień nie jest podobny do drugiego, każde jutro kryje w sobie cud, magiczną chwilę, która burzy stare światy i tworzy nowe gwiazdy."
greenaurie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 21:16   #650
morelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez greenaurie Pokaż wiadomość
Mam takie pytanko: zastanawiam się nad zaczęciem praktykowanie jogi w warunkach domowych, i stąd moje pytanie: na ile obciąża ona staw skokowy? (mój nie może być obciążony wcale)
Nie radzę ci ćwiczyć samej, z samej choćby ostrożności. A poza tym fachowiec najlepiej ci podpowie, jak ćwiczyć z podobnym problemem, czego unikać i co czym zastępować. Wierz mi, zapisanie się na ćwiczenia nie musi kosztować az tak drogo, abyś musiała radzic sobie sama. Bo z tym początkujący ma największy problem. a co dopiero w przypadku kłopotów ze stawem. Pozycje stojące są bardzo wymagające.

F.-R. Chateaubriand
Stary 2011-02-24, 22:09   #651
gazela12345
Raczkowanie

Też zaczęłam się interesować jogą, tylko akurat nie stać mnie na to żeby chodzić na zajęcia z instruktrorem dlatego ćwiczę w domu. Mam kilka filmików i dzisiaj spróbowałam, podoba mi się. Tylko mam nieodpowiednią matę bo strasznie się ślizgam np przy pozycji psa. Możecie polecić jakąś dobrą (w rozsądnej cenie) matę do jogi? Na jakich Wy ćwiczycie?

- rowerek
- walczę o ładną cerę - Aknenormin od 15.02.2011...koniec 15.09
- praca licencjacka "obroniona"

If you ever need a helping hand you'll find one at the end of your arm...
gazela12345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-12, 22:19   #652
Sztywniaara
Raczkowanie

zamierzam zacząć ćwiczyć jogę.Tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać,więc pomyślałam o zajęciach grupowych prowadzonych przez szkołe jogi.Mogłaby któraś z Was opisać jak należy sie przygotować na pierwsze zajęcia?

Edytowane przez Sztywniaara
Czas edycji: 2011-04-12 o 22:20
Sztywniaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-12, 22:41   #653
Kaczusia17
Raczkowanie

GG do Kaczusia17
Smile Dot.: Joga

a ja to sobie ćwiczę w domu.... i w ramach koła naukowego w Katowicach zajęcia 3 razy w tygodniu za darmo, także zachęcam osoby z okolic
staram się ćwiczyć codziennie, ale różnie to wychodzi... nagrywam sobie też jogę z club tv ale to taka rozgrzeweczka jak dla mnie, czuję niedosyt aaaa i ja to sobie lubię przy muzyce relaksacyjnej ćwiczyć, jakoś tak łatwiej jest mi się wyciszyć

Sztywniaara weź wodę i chęci, o tym chyba nie muszę przypominać :P nie ma się czym przejmować, instruktor dostosuje ćwiczenia do twoich możliwości... możesz coś poczytać na temat jogi, o ile nie czytałaś jeszcze i moim zdaniem tyle...
Stary 2011-04-16, 20:22   #654
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Napisane przez Sztywniaara Pokaż wiadomość
zamierzam zacząć ćwiczyć jogę.Tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać,więc pomyślałam o zajęciach grupowych prowadzonych przez szkołe jogi.Mogłaby któraś z Was opisać jak należy sie przygotować na pierwsze zajęcia?
Wybrać zajęcia dla początkujących, zabrać wygodny strój, bez butów - i tyle
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-16, 21:00   #655
morelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sztywniaara Pokaż wiadomość
Ja jeszcze doradziłabym nie objeść się przed ćwiczeniami. Zjeść ostatni posiłek co najmniej 2 godziny przed.

F.-R. Chateaubriand
Stary 2011-04-19, 22:03   #656
werojka
Raczkowanie

...ja przyznam się szczerze że zaniedbałam swoją jogę;( ale mam tak strasznie napięty grafik że z ręką na sercu mówię że nie dam rady w ostatnim czasie... a szkoda bo to było to co dawało mi ogromnie wiele, i zaraz jak tylko poukładam sobie wszystko jak należy wracam...
MORELLE- gdzie praktykujesz? w sensie jeśli w klubie albo w szkole jogi to JAKIEJ jogi i Jakiej szkole;-) mam przyjaciółkę która mieszka niedaleko Opola i zastanawia się nad jogą. nie jestem z tych okolic więc nie umiem poradzić

Wiesz... gdy się jest bardzo smutnym, lubi się zachody słońca...
Antoine de Saint-ExupéryMały Książę
werojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 08:59   #657
morelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez werojka Pokaż wiadomość
...ja przyznam się szczerze że zaniedbałam swoją jogę;( ale mam tak strasznie napięty grafik że z ręką na sercu mówię że nie dam rady w ostatnim czasie... a szkoda bo to było to co dawało mi ogromnie wiele, i zaraz jak tylko poukładam sobie wszystko jak należy wracam...
MORELLE- gdzie praktykujesz? w sensie jeśli w klubie albo w szkole jogi to JAKIEJ jogi i Jakiej szkole;-) mam przyjaciółkę która mieszka niedaleko Opola i zastanawia się nad jogą. nie jestem z tych okolic więc nie umiem poradzić
Uczę się w szkole Kazimiery Prusko na Krupniczej. Jestem bardzo zadowolona. Tylko, jeśli koleżanka liczy na to, że z marszu będzie medytowała, to może się rozczarować. Joga to rozwój, począwszy właśnie od ciała. Chodzą tam ludzie o różnym światopoglądzie i wielu traktuje jogę po prostu jak gimnastykę. Inni wchodzą w nią o wiele głębiej, to sprawa indywidualnego wyboru. Kazia bardzo dobrze pokazuje, jak powinny wyglądać prawidłowo wykonane asany i uczy cierpliwości, bo to na początku jest najważniejsze. Potrzeba często kilku lat, żeby dobrze opanować podstawowe pozycje. W wielu miejscach zdarza się, że pada komenda, ludzie z grubsza widzą co mają robić i robią to po swojemu. U niej jest inaczej.

F.-R. Chateaubriand

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-29, 19:28   #658
pingwinek=]
Zakorzenienie

dziewczyny jako laik mam kilka pytan, gdyz dopiero zaczelam interesowac sie joga i jestem ciekawa czy to dla mnie.
no bo po pierwsze, to razi mnie ta cala medytacja, nie chcialabym w to brnac bo takie rzeczy troche mnie przerazaja.. chce cwiczyc joge i traktowac ja jako gimnastyke, ktore wypoci ze mnie to co potrzeba, a jednoczesnie nie sprawi ze bede umiesnionym pudzianem. chce wysmuklenia, zwiekszenia poczucia ze jestem silna fizycznie i moge zrobic to i owo. chcialabym uprawiac jakas aktywnosc no i przede wszystkim zrobic cos z tym kregoslupem swoim, poniewaz mam skolioze i bardzo sie garbie...
ponadto zawsze balam sie fikolkow i rzeczy ktore sprawialy ze czulam sie niepewnie we wlasnym ciele- chcialabym to przezwyciezyc.
martwie sie tez o oddychanie, mam krzywa przegrode nosowa i zastanawiam sie czy bardzo to utrudni mi cwiczenia?

oczywiscie najpierw chcialabym pocwiczyc w klubie fitness, zastanawiam sie nad takimi zajeciami : http://www.purepoland.com/program/fit-joga
myslicie ze to byloby cos dla mnie? wspominaja tu o braku medytacji- co jest dla mnie plusem, bo jak juz mowilam, boje sie tego, a i moi rodzice patrza na takie rzeczy wilkiem.

to co, myslicie ze taka forma jogi moglaby byc dla mnie odpowiednia ?
pingwinek=] jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-30, 09:51   #659
pestka123
Raczkowanie

Ja ze swojej strony odpowiem następująco:
medytacja - na moich zajęciach nie ma czegoś takiego jak medytacja... Wprawdzie zaczynamy od wyciszenia i potrójnego wyrecytowania sylaby "om", ale to raczej służy wyciszeniu i wyrównaniu oddechu. Nigdy nie słyszałam o szkole jogi, która łączy praktykę z faktyczną medytacją obowiązkowo, chociaż wiem, ze w naszej szkole są warsztaty temu przeznaczone (Joga na Foksal w Warszawie).

joga nie jest gimnastyką, to coś więcej, ale o tym pewnie sama się przekonasz jeśli się zdecydujesz. Joga to wyrównanie oddechu, rozluźnienie organizmu. Dla mnie bardzo ważne jest jeszcze to, że joga pozwala uspokoic myśli i nerwy, naprawdę się zrelaksowac i sprawic, że umysł tak nie pędzi, że aż się sam o siebie potyka.

na kręgosłup to bardzo wskazane, tak samo jak na wysmuklenie i wzmocnienie ciała

jeśli zaś chodzi o fikołki, to podobne rzeczy np. stanie na głowie maję miejsce dopiero na pewnym stopniu zaawansowania dlatego na razie w ogóle nie ma sie czym przejmowac

To tyle z mojej strony.
Dodam, ze jestem turbo szczęśliwa, po w poniedziałek wracam do jogi po miesięcznej przerwie w kwietniu nie miałam funduszy...

Pozdrawiam i zachęcam!

Stary 2011-05-02, 11:28   #660
SambaMamba
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Cytat:

joga nie jest gimnastyką, to coś więcej, ale o tym pewnie sama się przekonasz jeśli się zdecydujesz. Joga to wyrównanie oddechu, rozluźnienie organizmu. Dla mnie bardzo ważne jest jeszcze to, że joga pozwala uspokoic myśli i nerwy, naprawdę się zrelaksowac i sprawic, że umysł tak nie pędzi, że aż się sam o siebie potyka.

na kręgosłup to bardzo wskazane, tak samo jak na wysmuklenie i wzmocnienie ciała

I to własnie najbardziej i w jodze podoba, relaksuje, dba o kręgosłup, idealne zajęcia na ukojenie skołatanych nerwów.
SambaMamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości