|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części naszego wątku | |||
| Jeszcze moment, jeszcze chwila i na porodówkę damy dyla. Mamusie lipiec-sierpień 2011. |
|
23 | 37,10% |
| Maluszki w brzuszkach fikają, ale na świat się jeszcze nie pchają. Mamusie lipiec-sierpień 2011. |
|
6 | 9,68% |
| W trzeci trymestr wkroczyłyśmy - szykujemy już kołyski... |
|
4 | 6,45% |
| Przed nami już tylko dwa miesiące, później posypią się wakacyjne brzdące. |
|
6 | 9,68% |
| Rosną w brzuchach nasze brzdące, przywitamy się z nimi za dwa miesiące. |
|
5 | 8,06% |
| Studniówka odbyta,czekamy aż dzidzia na zewnątrz zawita. |
|
0 | 0% |
| Koniec się zbliża dużymi krokami, będziemy lada chwilę wspaniałymi mamami ( rodzicami)! |
|
3 | 4,84% |
| Brzuszek tu, brzuszek tam pogaduchy lipcowo-sierpniowych mam. |
|
6 | 9,68% |
| Wiosna mija, lato czeka już niedługo przywitamy nowego człowieka. |
|
0 | 0% |
| Już coraz bliżej na porodówki – plotkują lipcówki i sierpniówki. |
|
9 | 14,52% |
| Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2821 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. Lipiec-sierpień 201
Cytat:
|
|
|
|
|
#2822 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. Lipiec-sierpień 201
ja tez mam mniejsza wyplate ale to po prostu dlatego, ze do listopada mialam mniejsza podstwae a ZUS nalicza i macierzynski i L4 na podstwaie sredniej z 12 miesiecy, takze macierzynski, to w ogole bida bedzie
No i dziewczyny pamietajcie aby napisac pisemko do ZUSU o przelew macierzynskiego na konto i podac jego numer, bo inaczej poczta to mozna czekac i czekac i czekac.A wiecie jaki numer zrobilam, nie dalam do kadr zaswiadczenia ze jestem w ciazy, w ogole nie wiedzialam, ze trzeba zanosic takie sprawy. Teraz 31 tydzien i bede prosic lekarza o to aby wypisal takie zaswiadczenie ale sie zdziwi
|
|
#2823 |
|
Zadomowienie
|
tak moje Księżniczki
|
#2824 |
|
Zakorzenienie
|
brunetko zapomniałam, po prostu zaznaczałam osoby, które nie pisały
ok już poprawiam
|
#2825 |
|
Zadomowienie
|
wróciłąm z zakupów...musiałąm je zrobi bo lodowka pusta pozatym na dzialke musialm kupic cos do jedzenia przeciez 3 dni tam bedziemy trzeba cos jesc a co zostanie przywioze spowrotem i bedzie na biezaco do jedzenia a glupio zeby mama kupowala wszystko :/ nie iwem co bedzie przez caly miesiac bo moj R przeciez tez prace zaczal 3 dni temu wiec do jego wyplaty ho ho daleko na łozeczko bede musiala pozyczyc te 200 moze od rodzicow
a dalej ni wiem co bedzie............... zostala mi kapiel w tym czasie maz wrzuci do torby przygotowane nasze rzeczy do spakowania i zjemy jaks kolacje......
|
|
|
|
#2826 |
|
Zakorzenienie
|
A ja wróciłam od siostry Tż, pojadłam własnie pierogów z kapustą i idę wziąć długą kąpiel...Jutro mam ten chrzest.
Beatko, jak będziecie się umawiały ze słoneczkiem na spotkanko, to pamiętajcie o mnie, dobrze? ![]() Lecę do woody ![]() No i kate sukienka też mi się bardzo podobała- klasa.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#2827 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to Ja znowu dostałam, więcej niż zwykle ![]() i nie żałuje ani dnia, ani godziny że jestem na L4 od lutego ![]() Natka to mój szwagier ma taki problem. Ja bym mogła siedzieć i wdychać tą skoszoną trawę jak jod nad morzem DZIEWCZYNY a jak ma się to do macierzyńskiego?! Jeżeli Ja mam umowę do 30 lipca, termin porodu 29 lipca, umowy pewnie mi nie przedłużą to potem na jakiej podstawie płaci mi ZUS macierzyński?! Pisałam do mojej kuzynki, termin porodu ma na 15 czerwca, ale najprawdopodobniej rozwiążą ją 3 maja. Powiedziała, że chciałaby wytrzymać chociaż ten weekend, a po weekendzie niech robią co chcą... MASAKRA ! Ma tak wysokie ciśnienie że już nie potrafią jej to zbić ![]() ---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
Mój mąż nie pracował od października, tylko Ja zarabiałam. ![]() A to co zarobił u taty to szło na rachunki. (dorabiał od czasu do czasu) Ratowały Nas w ostateczności oszczędności, ale też nie było kolorowo Najważniejsze, że macie co jeść, a w następnym miesiącu będziecie mieć 2 wypłaty ![]() i może wtedy dopiero zakupcie łóżeczko, i będzie sentyment za pierwszą wypłatę tatusia ! Ooo ! |
||
|
|
|
#2828 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2829 |
|
Zakorzenienie
|
Co do pensji to też jest chyba tak że ZUS wypłaca kasę za każde L4, czyli jak były w miesiącu dwa zwolnienia, np 3 tygodnie + 1 tydzień (jako część z kolejnego zwolnienia) to dostaniesz wypłacone osobno, w zależności kiedy dostali zwolnienie.
Ja na szczęście kasę dostaje od pracodawcy, bo to duża firma no i premia roczna sporo zawyża mi średnią więc teraz dostaję większą kasę niż normalnie
|
#2830 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja sie nie znam na tych przepisach heh ale u mnie wszystko gra nawet wyplata wyzsza jest
.................... Karolinka ur. 19.06.2011r. - 52cm i 2700g szczęścia 24 tyg - 6770g Edytowane przez Lilkaa82 Czas edycji: 2011-04-29 o 20:29 |
||
|
|
|
#2831 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2832 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja tez dostaje od pracodawcy to juz wszystko jasne on sobie pozniej chyba to od podatku odliczy czy cuś
.................... Karolinka ur. 19.06.2011r. - 52cm i 2700g szczęścia 24 tyg - 6770g Edytowane przez Lilkaa82 Czas edycji: 2011-04-29 o 20:33 |
|
|
|
|
#2833 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
składki też mam opłacane. To jak to licza?! youyou Ja też , Ja też Ja dostaję kasiorę od pracodawcy, i dostaję ją wtedy kiedy mam mieć wypłatę
|
|
|
|
|
#2835 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Umowe musza przedłużyć do dnia porodu, pozniej jeszcze masz do wykorzystania urlop wypoczynkowy no chyba ze juz nie masz) a pozniej nie dostajesz urlopu macierzynskiego, tylko zasilek macierzynski. zgłaszasz sie do urzedu pracy i ostajesz zasiłe od ZUSu, ale to troche sie wydłuza w czasie, jak masz umowe to idzie z automatu, a tak zamin wszystko pozgłaszasz, zamin uznaja papiery.... ale koniec konców napewno beda płacili! sredni, taka jak na zwolnieniu (mniej wiecej) jak twoja tarczyca? |
|
|
|
|
#2836 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() http://praca.wieszjak.pl/urlopy-prac...ierzynski.html
|
|
#2837 | |
|
Zakorzenienie
|
O jejku, ale mi się chce na jakieś wesele
A jak na złość w tym roku posucha - ani 1 wesela, nawet ślubu ani jednego ![]() Cytat:
Nikt nie wierzy I zawsze jak komuś móiwę, że jestem w ciązy, to słyszę wymądrzanie się "no, tak, sam począteczek. nie powinnaś mówić tak wcześnie. co Ty wiesz o ciąży..."
|
|
#2838 |
|
Rozeznanie
|
ja dzis po wizycie wszysciutko wporzadku malutka wazy prawie 600 gr.jak powiedzial lekarz siurak nie urusł nadal dziewczynka hehe.a ja na to to dobrze bo by w rozowym chodzil ubrany,potem bylam u kolezanki i dostalam dorbe ciuszkow wszystkie praktycznie nowe
cudowny dzien dawno takiego niebylo,a noi 2 kg do przodu to juz bedzie 6kg razem
|
|
|
|
#2839 |
|
Zakorzenienie
|
Czy któraś może mi powiedzieć czy te podkłady mogą być ????
http://aukcjewp.wp.pl/podklady-higie...569513936.html |
|
|
|
#2840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Urlopu wypoczynkowego pewnie nie wybiorę, jak nie przedłużą mi umowy, to wypłacą ekwiwalent za nie wykorzystanie urlopu. U mnie jest to głupie, że jeżeli będzie że urodzę 29 lipca, to nie mają mi co przedłużać, bo 30 lipca teoretycznie powinnam być w pracy i potem 1 sierpnia już pewnie umowy mi nie przedłużą tzn nastawiam się na to bo miałam cyrki w pracy i potem zasiłek macierzyński wypłaca mi ZUS to wiem,chodziło mi właśnie na jakiej podstawie go wypłacają żebym mogła wiedzieć ile kasiorki wpadnie jak piszesz że tak jak na zwolnieniu to ok, może być ![]() Wyniki będą w poniedziałek, dzisiaj były już do odbioru, ale pomyślałam sobie, że pewnie bym je źle interpretowała i stresowałabym się już przez weekend,a tak w ostateczności zacznę od poniedziałku. Endokrynologa mam umówionego na 11 maja Ty pracujesz jako stomatolog?! Brumek "Co Ty wiesz o ciąży" Boże co za BABOLONGI! Zazdroszczą! |
|
|
|
|
#2841 |
|
BAN stały
|
Byłam z malym , nie jest zle, na oskrzela jeszcze mu nie weszlo, no kaszel taki bo alergia zlozyla sie z zapaleniem gardla...
odebrałam wyniki i troche mnie martwią poniewaz mam co nieco ponizej a conieco powyzej normy, znacie sie na tym?? krew: mam za malo krwinek czerwonych, 3,62 a norma od 3,8 co to moze oznaczac? hb nieco ponizej normy ale to akurat nie jest zle. hematokryt ponizej normy, 32,8 a norma 37 do 47 i mam ciut za duzo plytek krwi, to chyba tez nie za dobrze co nie??? mocz: -bakterie - liczne wpw a zakres to nieliczne lub pojedyncze - fosforany bezpostaciowe - BARDZO LICZNE WPW ![]() co to tarczycy: -wolna tyroksyna(ft4) 1.04 a norma to 0,93-1,7 czyli tu ok ![]() - antygen HBs (HBsAg) - ujemny a o co oznacza ze ujemny?? edit: to juz wiem, jest ok ![]() czyli chociaz tarczyca w normie
Edytowane przez Bartessa Czas edycji: 2011-04-29 o 21:04 |
|
|
|
#2842 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
). Osoby zatrudnione na etacie musza natomiast zlozyc taki wniosek do pracodawcy, ale Ty juz nie bedziesz zatrudniona, dlatego do ZUSu.
|
|
|
|
|
#2843 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za wizyteA kilogramami sie nie przejmuj ja jestem w 27 tygodniu i tez 6 na plusie ![]() ---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Cytat:
to prawdopodobnie to jakies zakazonko zapewne fosforany bezpostaciowe - BARDZO LICZNE WPW ja to mam i to nic podobno w ciazy normalne wczoraj u gina bylam mam to samo wiec luz w reszcie nie pomoge bo nie wiem
|
|
#2844 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie!
Cieszę się, że Nerola się cieszy z naszego wsparcia ![]() Gratuluję dzisiejszych wizyt ![]() Nie mam czasu za bardzo na czytanie, bo remont w połowie mieszkania, wprawdzie to mężulek się męczy, ale co mogę pomagam. Nagotowałam żarełka na 2 dni, żebyśmy nie musieli się tym zajmować, a i na grilla w razie pogody jesteśmy przygotowani. Co do wypłaty, to mnie wszystko płaci pracodawca, więc jest zawsze na czas no i więcej niż normalnie o około 100 zł, bo premie pozliczali. Ja też nie żałuję, że jestem na zwolnieniu już od końca grudnia, a jak dzis około 17 zobaczyłam, że dziewczyny jeszcze siedzą, to już zupełnie się cieszę Tylko ich mi szkoda, bo o 15:30 powinny zapomnieć o pracy.Na szmatkach znalazłam 4 bluzeczki dla Małej, ale zdjęcia wrzucę po weekendzie. W Rossmanie kupiłam te podkłady do przewijania, a wkładek laktacyjnych Johnsona nie mają na tym moim zadupiu, więc wzięłam te z Babydream. Do tego wykorzystałam męża do pjrzytaszczenia 2 proszków Dzidziuś kolor i biel po 1,5 kg, więc to mam za sobą. Miłej nocki i udanego weekendu! |
|
|
|
#2845 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pracuje jako asystentka stomat. mi sie umowa konczy 30czerwca, ale mam nadzieje ze przedluza, to tyle papierkowej roboty bedzie z głowy ![]() A co do dadatkowego (2tygodnie extra) macierzynskiego, to myslalam ze dodaja to tylko do URLOPU macierzynskiego- jesli trwa umowa, a nie do ZASIŁKU macierzynskiego ktory wypłaca ZUS po wygasnieciu umowy
|
|
|
|
|
#2846 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mozna przejsc na macierzynski 2 tygodnie przed terminem porodu, jak najbardziej Bartessa - zanim nie skonsultujesz wynikow z lekarzem nie zamartwiaj sie na zapas, bo normy ktore masz dotycza "zwyklych ludzi" a nie kobiet w ciazy. Nasze sa troche bardziej rozszerzone w jedna i druga strone.Carmela - wlasnie niedawno mnie oswiecono, ze do zasilku tez, co nie powiem - bardzo mnie ucieszylo, tym bardziej, ze jak urodze w terminie to mi sie beda nalezec juz 3 tygodnie przedluzenia, a nie 2 hi hi bo to juz bedzie 2012, a to tak dziala
Edytowane przez meszsares Czas edycji: 2011-04-29 o 21:18 |
|||
|
|
|
#2847 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ile w ogóle trwa macierzyński?! Jaka Ja jestem ślamazara Siedzę cały dzień nad jednym allegrowiczem, robie listę co potrzebuje i ubzdurałam sobie tzn. tak źle przeczytałam, że przy kwocie 150zł przesyłka gratis, a teraz czytam, że przesyłka zależna od kg paczki ![]() No i się załamałam ![]() Ale i tak kupię chyba coś u niego, bo ma śliczny ręcznik z napisem np : Kocham mojego Tatusia ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
Ja po proszę gin aby dała mi L4 do 30 lipca, a jeżeli się okaże że jednak mi przedłużą to wtedy się będę martwić co i jak...choć pewnie szpital wystawi jakiś papierek ![]() A jakie 2 tyg dodatkowe?! ![]() A powiedz mi jak to jest, jeden stomatolog bierze np 100zl prywatnie za zrobienie np jedynki, dwójki i trójki światłem utwardzalny, a drugi nie bierze bo z NFZ, a resztę zębów robi za kasiore?! O co w tym wszystkim chodzi? Meszsares, tak Ja wiem że przedłużają automatycznie, mi nie będą mieli co przedłużać jeżeli urodzę wg daty czyli 29 lipca, bo umowę będę miała do 30 lipca. Jeden głupi dzień i nie będa musieli wypłacać mi kasiory np jakbym urodziła dopiero 14 sierpnia, wtedy automatycznie muszą przedłużyć... Edytowane przez zanetaa88 Czas edycji: 2011-04-29 o 21:24 |
||
|
|
|
#2848 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba nie tak? Wydaje mi się że nie ma nic na temat minimalnego okresu jaki trzeba przepracować... poprawcie mnie jeśli się mylę? ![]() Cytat:
Hb i czerwone krwinki wzrosly a płytki spadły ![]() więc to na pewno nic złego ![]()
|
|
|
#2849 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
wlasnie dostałam zje**e od tz, ze na zapas panikuje ![]() no uspokoilyscie mnie, dziekuje ![]() co ja bym bez Was zrobiła
|
|
|
|
|
#2850 |
|
Zakorzenienie
|
o matko padam na
na SR mieliśmy spotkanie z dietetyczką a potem miał się pojawić rehabilitant ale się nie pojawił więc po prawie pół godziny czekania zebraliśmy się (nie omieszkam w ankiecie podsumowującej zajęcia opisać jak łatwo kasują a jak im ciężko zorganizować). Potem zaliczyliśmy zakupy , w domu byliśmy przed 20 ale dopiero teraz siadłam!!! Mężuś zrobił sałatkę z zupek a ja właśnie piekę ciasto marchewkowe![]() no i pijemy jeszcze koktajl truskawkowy ![]() ![]() gratuluję udanych wizyt, Zanka Tobie zazdroszczę opalania co do wypłat to mam tak jak dziewczyny płaci mi pracodawca a potem rozlicza się z ZUSEM więc mam kasę na czas
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:29.

No i dziewczyny pamietajcie aby napisac pisemko do ZUSU o przelew macierzynskiego na konto i podac jego numer, bo inaczej poczta to mozna czekac i czekac i czekac.
a dalej ni wiem co bedzie............... zostala mi kapiel w tym czasie maz wrzuci do torby przygotowane nasze rzeczy do spakowania i zjemy jaks kolacje......

No to Ja znowu dostałam, więcej niż zwykle 

05.06.2010
zębole
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

no i pijemy jeszcze koktajl truskawkowy