Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. Lipiec-sierpień 2011. - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części naszego wątku
Jeszcze moment, jeszcze chwila i na porodówkę damy dyla. Mamusie lipiec-sierpień 2011. 23 37,10%
Maluszki w brzuszkach fikają, ale na świat się jeszcze nie pchają. Mamusie lipiec-sierpień 2011. 6 9,68%
W trzeci trymestr wkroczyłyśmy - szykujemy już kołyski... 4 6,45%
Przed nami już tylko dwa miesiące, później posypią się wakacyjne brzdące. 6 9,68%
Rosną w brzuchach nasze brzdące, przywitamy się z nimi za dwa miesiące. 5 8,06%
Studniówka odbyta,czekamy aż dzidzia na zewnątrz zawita. 0 0%
Koniec się zbliża dużymi krokami, będziemy lada chwilę wspaniałymi mamami ( rodzicami)! 3 4,84%
Brzuszek tu, brzuszek tam pogaduchy lipcowo-sierpniowych mam. 6 9,68%
Wiosna mija, lato czeka już niedługo przywitamy nowego człowieka. 0 0%
Już coraz bliżej na porodówki – plotkują lipcówki i sierpniówki. 9 14,52%
Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-29, 19:42   #2821
brunetka2000
Zakorzenienie

Dot.: Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. Lipiec-sierpień 201

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
przejrzałam trochę wątek i utworzyłam listę mam zaginionych
jeśli dziewczyny nie odezwą się do końca tej części zostaną usunięte
Zanka mamusia ela_84 to jest ta dziewczyna co w szpitalu leży, bo jej wody zaczęły odchodzić. Ona już długo leży może nie wyrzucaj jej jeszcze
brunetka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 19:44   #2822
Kajool
Zadomowienie

Dot.: Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. Lipiec-sierpień 201

ja tez mam mniejsza wyplate ale to po prostu dlatego, ze do listopada mialam mniejsza podstwae a ZUS nalicza i macierzynski i L4 na podstwaie sredniej z 12 miesiecy, takze macierzynski, to w ogole bida bedzie No i dziewczyny pamietajcie aby napisac pisemko do ZUSU o przelew macierzynskiego na konto i podac jego numer, bo inaczej poczta to mozna czekac i czekac i czekac.
A wiecie jaki numer zrobilam, nie dalam do kadr zaswiadczenia ze jestem w ciazy, w ogole nie wiedzialam, ze trzeba zanosic takie sprawy. Teraz 31 tydzien i bede prosic lekarza o to aby wypisal takie zaswiadczenie ale sie zdziwi
Stary 2011-04-29, 19:46   #2823
Shira_83
Zadomowienie

tak moje Księżniczki ogarnęłam sypialnie upiekłam serniczek a za chwilkę zmykam na Robin Hooda i przy okazji może wyprasuję ten Mont Everest skąd mi się taka góra nazbierała
Stary 2011-04-29, 19:47   #2824
zanka205
Zakorzenienie

brunetko zapomniałam, po prostu zaznaczałam osoby, które nie pisały
ok już poprawiam

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:00   #2825
SweetAngel1984
Zadomowienie

wróciłąm z zakupów...musiałąm je zrobi bo lodowka pusta pozatym na dzialke musialm kupic cos do jedzenia przeciez 3 dni tam bedziemy trzeba cos jesc a co zostanie przywioze spowrotem i bedzie na biezaco do jedzenia a glupio zeby mama kupowala wszystko :/ nie iwem co bedzie przez caly miesiac bo moj R przeciez tez prace zaczal 3 dni temu wiec do jego wyplaty ho ho daleko na łozeczko bede musiala pozyczyc te 200 moze od rodzicow a dalej ni wiem co bedzie............... zostala mi kapiel w tym czasie maz wrzuci do torby przygotowane nasze rzeczy do spakowania i zjemy jaks kolacje......
SweetAngel1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:05   #2826
Marina1
Zakorzenienie

A ja wróciłam od siostry Tż, pojadłam własnie pierogów z kapustą i idę wziąć długą kąpiel...Jutro mam ten chrzest.

Beatko, jak będziecie się umawiały ze słoneczkiem na spotkanko, to pamiętajcie o mnie, dobrze?

Lecę do woody

No i kate sukienka też mi się bardzo podobała- klasa.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:25   #2827
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SweetAngel1984 Pokaż wiadomość
Ja PIER***Ę!!!!!!!!

Włąsnie przyszły mi pieniądze! Szybko zaplacilam Stapelce za aspiratorek i zaczelam zbierac sie na zakupy a tu szok!!!!! przyszlo o 300 zł mniej nie zwykle!!!!!!!
i teraz podliczajac wszystkie moje wydatki czyli rata za kredyt i łozeczko to brakuje mi jeszcze 200 zl nie mowiac o tym ze na zycie zostaje jedno wielkie 0 zł nie no nie wyobrazacie sobie mojej rozpaczy w tym momencie a najgorsze jest to ze nei wiem czemu o tyle mniej mi zus przeslal moze mi jakies szkodliwe odeszlo itp
No to Ja znowu dostałam, więcej niż zwykle
i nie żałuje ani dnia, ani godziny że jestem na L4 od lutego

Natka to mój szwagier ma taki problem. Ja bym mogła siedzieć i wdychać tą skoszoną trawę jak jod nad morzem

DZIEWCZYNY a jak ma się to do macierzyńskiego?!
Jeżeli Ja mam umowę do 30 lipca, termin porodu 29 lipca, umowy pewnie mi nie przedłużą to potem na jakiej podstawie płaci mi ZUS macierzyński?!

Pisałam do mojej kuzynki,
termin porodu ma na 15 czerwca,
ale najprawdopodobniej rozwiążą ją 3 maja.
Powiedziała, że chciałaby wytrzymać chociaż ten weekend,
a po weekendzie niech robią co chcą...
MASAKRA !
Ma tak wysokie ciśnienie że już nie potrafią jej to zbić

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
wróciłąm z zakupów...musiałąm je zrobi bo lodowka pusta pozatym na dzialke musialm kupic cos do jedzenia przeciez 3 dni tam bedziemy trzeba cos jesc a co zostanie przywioze spowrotem i bedzie na biezaco do jedzenia a glupio zeby mama kupowala wszystko :/ nie iwem co bedzie przez caly miesiac bo moj R przeciez tez prace zaczal 3 dni temu wiec do jego wyplaty ho ho daleko na łozeczko bede musiala pozyczyc te 200 moze od rodzicow a dalej ni wiem co bedzie............... zostala mi kapiel w tym czasie maz wrzuci do torby przygotowane nasze rzeczy do spakowania i zjemy jaks kolacje......
Oj Skarbie, na pewno dacię radę!
Mój mąż nie pracował od października,
tylko Ja zarabiałam.
A to co zarobił u taty to szło na rachunki. (dorabiał od czasu do czasu)
Ratowały Nas w ostateczności oszczędności,
ale też nie było kolorowo
Najważniejsze, że macie co jeść,
a w następnym miesiącu będziecie mieć 2 wypłaty
i może wtedy dopiero zakupcie łóżeczko,
i będzie sentyment za pierwszą wypłatę tatusia ! Ooo !

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:26   #2828
moniczka2123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
No to Ja znowu dostałam, więcej niż zwykle
i nie żałuje ani dnia, ani godziny że jestem na L4 od lutego

Natka to mój szwagier ma taki problem. Ja bym mogła siedzieć i wdychać tą skoszoną trawę jak jod nad morzem

Jeżeli Ja mam umowę do 30 lipca, termin porodu 29 lipca, umowy pewnie mi nie przedłużą to potem na jakiej podstawie płaci mi ZUS macierzyński?!

Pisałam do mojej kuzynki,
termin porodu ma na 15 czerwca,
ale najprawdopodobniej rozwiążą ją 3 maja.
Powiedziała, że chciałaby wytrzymać chociaż ten weekend,
a po weekendzie niech robią co chcą...
MASAKRA !
Ma tak wysokie ciśnienie że już nie potrafią jej to zbić
zeby ci placili macierzynski musisz miec 6 miesiecy przepracowane i oplacane skladki

moniczka2123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:26   #2829
youyou
Zakorzenienie

Co do pensji to też jest chyba tak że ZUS wypłaca kasę za każde L4, czyli jak były w miesiącu dwa zwolnienia, np 3 tygodnie + 1 tydzień (jako część z kolejnego zwolnienia) to dostaniesz wypłacone osobno, w zależności kiedy dostali zwolnienie.

Ja na szczęście kasę dostaje od pracodawcy, bo to duża firma no i premia roczna sporo zawyża mi średnią więc teraz dostaję większą kasę niż normalnie
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:27   #2830
Lilkaa82
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
hmmm...no ja nic nie podawałam. To chyba pracodawca składa takie papiery Czyli jak zwolnienie mam do 20 maja, to powinnam dostać 19tego?
ja tez nic nie podawalam, zanosze do pracy zwolnienie z kodem B i tyle, a wyplate mam na koncie zawsze tego samego dnia miesiaca co wszyscy inni pracownicy

Cytat:
Napisane przez Kajool Pokaż wiadomość
A wiecie jaki numer zrobilam, nie dalam do kadr zaswiadczenia ze jestem w ciazy, w ogole nie wiedzialam, ze trzeba zanosic takie sprawy. Teraz 31 tydzien i bede prosic lekarza o to aby wypisal takie zaswiadczenie ale sie zdziwi
ja tez nie dawalam zadnego zaswiadczenia i nikt go ode mnie z kadr nie wymagał, wystarczy zwolnienie i wszystko wiedza u mnie

Ja sie nie znam na tych przepisach heh ale u mnie wszystko gra nawet wyplata wyzsza jest

Karolinka ur. 19.06.2011r. - 52cm i 2700g szczęścia

24 tyg - 6770g

Jestem żoną mojego męża
Mamo, Tato ! - A ja rosnę i rosnę...

Edytowane przez Lilkaa82
Czas edycji: 2011-04-29 o 20:29
Lilkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:29   #2831
youyou
Zakorzenienie

Cytat:

Z tego co wiem to umowa przedłuża się automatycznie do dnia porodu, a potem macierzyński płaci Ci ZUS
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:32   #2832
Lilkaa82
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez youyou Pokaż wiadomość
Ja na szczęście kasę dostaje od pracodawcy, bo to duża firma no i premia roczna sporo zawyża mi średnią więc teraz dostaję większą kasę niż normalnie
Aaaaa no wlasnie ja tez dostaje od pracodawcy to juz wszystko jasne on sobie pozniej chyba to od podatku odliczy czy cuś

Karolinka ur. 19.06.2011r. - 52cm i 2700g szczęścia

24 tyg - 6770g

Jestem żoną mojego męża
Mamo, Tato ! - A ja rosnę i rosnę...

Edytowane przez Lilkaa82
Czas edycji: 2011-04-29 o 20:33
Lilkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:35   #2833
justa878
Zadomowienie

Cytat:
Co do wypłaty z Zusu, to oni często wypłacają zgodnie z terminem l4 - przynajmniej mi tak robili, czyli mogli Ci zapłacić np. za 3 tygodnie, a nie za pełny miesiąc, a resztę dostaniesz po kolejnym l4. Ale to dużo zależy od placówki. Ja mam l4 co 2 tyg. i takie "wypłaty" też dostawałam - czyli w ratach.

11.07.2010
05.06.2010
justa878 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:38   #2834
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczka2123 Pokaż wiadomość
zeby ci placili macierzynski musisz miec 6 miesiecy przepracowane i oplacane skladki
To mam spokojnie przepracowane 6 miesięcy,
składki też mam opłacane.
To jak to licza?!

youyou Ja też , Ja też Wiem, że przedłuża mi automatycznie jeżeli urodzę po terminie, ale jeżeli urodzę 29 lipca, to 30 lipca kończy mi się umowa i jakoś specjalnie nie liczę że mi przedłuża,dlatego pytam o ten macierzyński?

Ja dostaję kasiorę od pracodawcy,
i dostaję ją wtedy kiedy mam mieć wypłatę

Stary 2011-04-29, 20:43   #2835
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:

Umowe musza przedłużyć do dnia porodu, pozniej jeszcze masz do wykorzystania urlop wypoczynkowy no chyba ze juz nie masz)
a pozniej nie dostajesz urlopu macierzynskiego, tylko zasilek macierzynski. zgłaszasz sie do urzedu pracy i ostajesz zasiłe od ZUSu, ale to troche sie wydłuza w czasie, jak masz umowe to idzie z automatu, a tak zamin wszystko pozgłaszasz, zamin uznaja papiery.... ale koniec konców napewno beda płacili! sredni, taka jak na zwolnieniu (mniej wiecej)

jak twoja tarczyca?

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:44   #2836
moniczka2123
Zadomowienie

Cytat:
To mam spokojnie przepracowane 6 miesięcy,
składki też mam opłacane.
To jak to licza?!

youyou Ja też , Ja też Wiem, że przedłuża mi automatycznie jeżeli urodzę po terminie, ale jeżeli urodzę 29 lipca, to 30 lipca kończy mi się umowa i jakoś specjalnie nie liczę że mi przedłuża,dlatego pytam o ten macierzyński?

Ja dostaję kasiorę od pracodawcy,
i dostaję ją wtedy kiedy mam mieć wypłatę
z tego co orientuje to ogolnie musisz miec przepracowane 6 miesiecy zeby dostac macierzynski a naliczaja nie wiem jak

http://praca.wieszjak.pl/urlopy-prac...ierzynski.html

Stary 2011-04-29, 20:45   #2837
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
aania ja też idę na wesele, dokładnie 7.maja
O jejku, ale mi się chce na jakieś wesele A jak na złość w tym roku posucha - ani 1 wesela, nawet ślubu ani jednego
Cytat:
Brumek
ludzie się pewnie dziwią jak im mówisz, w którym miesiącu jesteś, co?!
No Nikt nie wierzy I zawsze jak komuś móiwę, że jestem w ciązy, to słyszę wymądrzanie się "no, tak, sam począteczek. nie powinnaś mówić tak wcześnie. co Ty wiesz o ciąży..."
Stary 2011-04-29, 20:48   #2838
editka2022
Rozeznanie

ja dzis po wizycie wszysciutko wporzadku malutka wazy prawie 600 gr.jak powiedzial lekarz siurak nie urusł nadal dziewczynka hehe.a ja na to to dobrze bo by w rozowym chodzil ubrany,potem bylam u kolezanki i dostalam dorbe ciuszkow wszystkie praktycznie nowecudowny dzien dawno takiego niebylo,a noi 2 kg do przodu to juz bedzie 6kg razem
editka2022 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:51   #2839
brunetka2000
Zakorzenienie

Czy któraś może mi powiedzieć czy te podkłady mogą być ????
http://aukcjewp.wp.pl/podklady-higie...569513936.html
brunetka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:55   #2840
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
Umowe musza przedłużyć do dnia porodu, pozniej jeszcze masz do wykorzystania urlop wypoczynkowy no chyba ze juz nie masz)
a pozniej nie dostajesz urlopu macierzynskiego, tylko zasilek macierzynski. zgłaszasz sie do urzedu pracy i ostajesz zasiłe od ZUSu, ale to troche sie wydłuza w czasie, jak masz umowe to idzie z automatu, a tak zamin wszystko pozgłaszasz, zamin uznaja papiery.... ale koniec konców napewno beda płacili! sredni, taka jak na zwolnieniu (mniej wiecej)

jak twoja tarczyca?
Czytałam, tylko że coś mogę robić z tym macierzyńskim, składać papierki itd 2 tyg przed porodem,aby potem właśnie nie czekać na piękny ZUS.
Urlopu wypoczynkowego pewnie nie wybiorę, jak nie przedłużą mi umowy, to wypłacą ekwiwalent za nie wykorzystanie urlopu.
U mnie jest to głupie, że jeżeli będzie że urodzę 29 lipca, to nie mają mi co przedłużać, bo 30 lipca teoretycznie powinnam być w pracy i potem 1 sierpnia już pewnie umowy mi nie przedłużą tzn nastawiam się na to bo miałam cyrki w pracy i potem zasiłek macierzyński wypłaca mi ZUS to wiem,chodziło mi właśnie na jakiej podstawie go wypłacają żebym mogła wiedzieć ile kasiorki wpadnie jak piszesz że tak jak na zwolnieniu to ok, może być

Wyniki będą w poniedziałek, dzisiaj były już do odbioru,
ale pomyślałam sobie, że pewnie bym je źle interpretowała i stresowałabym się już przez weekend,a tak w ostateczności zacznę od poniedziałku. Endokrynologa mam umówionego na 11 maja

Ty pracujesz jako stomatolog?!

Brumek "Co Ty wiesz o ciąży" Boże co za BABOLONGI! Zazdroszczą!

Stary 2011-04-29, 20:55   #2841
Bartessa
BAN stały

Byłam z malym , nie jest zle, na oskrzela jeszcze mu nie weszlo, no kaszel taki bo alergia zlozyla sie z zapaleniem gardla...

odebrałam wyniki i troche mnie martwią poniewaz mam co nieco ponizej a conieco powyzej normy, znacie sie na tym??

krew:
mam za malo krwinek czerwonych, 3,62 a norma od 3,8 co to moze oznaczac?
hb nieco ponizej normy ale to akurat nie jest zle.
hematokryt ponizej normy, 32,8 a norma 37 do 47
i mam ciut za duzo plytek krwi, to chyba tez nie za dobrze co nie???

mocz:
-bakterie - liczne wpw a zakres to nieliczne lub pojedyncze
- fosforany bezpostaciowe - BARDZO LICZNE WPW

co to tarczycy:
-wolna tyroksyna(ft4) 1.04 a norma to 0,93-1,7 czyli tu ok
- antygen HBs (HBsAg) - ujemny a o co oznacza ze ujemny?? edit: to juz wiem, jest ok
czyli chociaz tarczyca w normie

Edytowane przez Bartessa
Czas edycji: 2011-04-29 o 21:04
Bartessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:57   #2842
meszsares
Zadomowienie

Cytat:
Tak jak pisala Aga - umowa na czas okreslony przedluza sie automatycznie do dnia porodu. Macierzynski wyplaca ZUS (w tej samej wysokosci co zasilek chorobowy na L4 ciazowym). Musisz tylko pamietac, zeby zlozyc w odpowiednim czasie wniosek do ZUS o wydluzenie urlopu macierzynskiego o dwa nalezne, acz nieobowiazkowe tygodnie. To sie robi zdaje sie najpozniej w 18 tygodniu macierzynskiego. Bo szkoda by bylo je stracic (kase znaczy sie). Osoby zatrudnione na etacie musza natomiast zlozyc taki wniosek do pracodawcy, ale Ty juz nie bedziesz zatrudniona, dlatego do ZUSu.
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 21:04   #2843
moniczka2123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez editka2022 Pokaż wiadomość
ja dzis po wizycie wszysciutko wporzadku malutka wazy prawie 600 gr.jak powiedzial lekarz siurak nie urusł nadal dziewczynka hehe.a ja na to to dobrze bo by w rozowym chodzil ubrany,potem bylam u kolezanki i dostalam dorbe ciuszkow wszystkie praktycznie nowecudowny dzien dawno takiego niebylo,a noi 2 kg do przodu to juz bedzie 6kg razem

za wizyte
A kilogramami sie nie przejmuj ja jestem w 27 tygodniu i tez 6 na plusie

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Bartessa Pokaż wiadomość
Byłam z malym , nie jest zle, na oskrzela jeszcze mu nie weszlo, no kaszel taki bo alergia zlozyla sie z zapaleniem gardla...

odebrałam wyniki i troche mnie martwią poniewaz mam co nieco ponizej a conieco powyzej normy, znacie sie na tym??

krew:
hematokryt ponizej normy, co to?? 32,8 a norma 37 do 47

mocz:
-bakterie - liczne wpw a zakres to nieliczne lub pojedyncze
- fosforany bezpostaciowe - BARDZO LICZNE WPW

co to tarczycy:
-wolna tyroksyna(ft4) 1.04 a norma to 0,93-1,7 czyli tu ok
- antygen HBs (HBsAg) - ujemny a o co oznacza ze ujemny??
bakterie - liczne wpw a zakres to nieliczne lub pojedyncze
to prawdopodobnie to jakies zakazonko zapewne

fosforany bezpostaciowe - BARDZO LICZNE WPW ja to mam i to nic podobno w ciazy normalne wczoraj u gina bylam mam to samo wiec luz w reszcie nie pomoge bo nie wiem

Stary 2011-04-29, 21:06   #2844
wodaqua
Zadomowienie

Witajcie!
Cieszę się, że Nerola się cieszy z naszego wsparcia
Gratuluję dzisiejszych wizyt
Nie mam czasu za bardzo na czytanie, bo remont w połowie mieszkania, wprawdzie to mężulek się męczy, ale co mogę pomagam. Nagotowałam żarełka na 2 dni, żebyśmy nie musieli się tym zajmować, a i na grilla w razie pogody jesteśmy przygotowani.
Co do wypłaty, to mnie wszystko płaci pracodawca, więc jest zawsze na czas no i więcej niż normalnie o około 100 zł, bo premie pozliczali. Ja też nie żałuję, że jestem na zwolnieniu już od końca grudnia, a jak dzis około 17 zobaczyłam, że dziewczyny jeszcze siedzą, to już zupełnie się cieszę Tylko ich mi szkoda, bo o 15:30 powinny zapomnieć o pracy.
Na szmatkach znalazłam 4 bluzeczki dla Małej, ale zdjęcia wrzucę po weekendzie.
W Rossmanie kupiłam te podkłady do przewijania, a wkładek laktacyjnych Johnsona nie mają na tym moim zadupiu, więc wzięłam te z Babydream.
Do tego wykorzystałam męża do pjrzytaszczenia 2 proszków Dzidziuś kolor i biel po 1,5 kg, więc to mam za sobą.
Miłej nocki i udanego weekendu!
wodaqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 21:12   #2845
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Urlopu wypoczynkowego pewnie nie wybiorę, jak nie przedłużą mi umowy, to wypłacą ekwiwalent za nie wykorzystanie urlopu.
U mnie jest to głupie, że jeżeli będzie że urodzę 29 lipca, to nie mają mi co przedłużać, bo 30 lipca teoretycznie powinnam być w pracy i potem 1 sierpnia już pewnie umowy mi nie przedłużą tzn nastawiam się na to bo miałam cyrki w pracy
w sumie wszystko jedno czy ci zaplaca za urlop wypoczynkowy odrazu czy po wykorzystaniu, ale zastanawiam sie jak to jest po porodzie, zwolnienie od gina na ciąże konczy sie z dniem porodu, ale pozniej jestes w szpitalu i na to szpital nie daje zwolnienia...???

pracuje jako asystentka stomat. mi sie umowa konczy 30czerwca, ale mam nadzieje ze przedluza, to tyle papierkowej roboty bedzie z głowy

A co do dadatkowego (2tygodnie extra) macierzynskiego, to myslalam ze dodaja to tylko do URLOPU macierzynskiego- jesli trwa umowa, a nie do ZASIŁKU macierzynskiego ktory wypłaca ZUS po wygasnieciu umowy

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 21:14   #2846
meszsares
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
z tego co orientuje to ogolnie musisz miec przepracowane 6 miesiecy zeby dostac macierzynski a naliczaja nie wiem jak

http://praca.wieszjak.pl/urlopy-prac...ierzynski.html
nie nie, w przypadku zasilku macierzynskiego NIE MA okresu wyczekiwania, wystarczy jeden przepracowany dzien i juz sie nalezy.

Cytat:
U mnie jest to głupie, że jeżeli będzie że urodzę 29 lipca, to nie mają mi co przedłużać, bo 30 lipca teoretycznie powinnam być w pracy i potem 1 sierpnia już pewnie umowy mi nie przedłużą
nikt ich o zdanie nie bedzie pytal, bo umowa przedluza sie AUTOMATYCZNIE do dnia porodu.
Mozna przejsc na macierzynski 2 tygodnie przed terminem porodu, jak najbardziej trzeba tylko zlozyc odpowiednie papiery chyba w ZUSie, musisz sobie gdzies to znalezc w necie.

Bartessa - zanim nie skonsultujesz wynikow z lekarzem nie zamartwiaj sie na zapas, bo normy ktore masz dotycza "zwyklych ludzi" a nie kobiet w ciazy. Nasze sa troche bardziej rozszerzone w jedna i druga strone.
Carmela - wlasnie niedawno mnie oswiecono, ze do zasilku tez, co nie powiem - bardzo mnie ucieszylo, tym bardziej, ze jak urodze w terminie to mi sie beda nalezec juz 3 tygodnie przedluzenia, a nie 2 hi hi bo to juz bedzie 2012, a to tak dziala

Edytowane przez meszsares
Czas edycji: 2011-04-29 o 21:18
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 21:22   #2847
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość
Tak jak pisala Aga - umowa na czas okreslony przedluza sie automatycznie do dnia porodu. Macierzynski wyplaca ZUS (w tej samej wysokosci co zasilek chorobowy na L4 ciazowym). Musisz tylko pamietac, zeby zlozyc w odpowiednim czasie wniosek do ZUS o wydluzenie urlopu macierzynskiego o dwa nalezne, acz nieobowiazkowe tygodnie. To sie robi zdaje sie najpozniej w 18 tygodniu macierzynskiego. Bo szkoda by bylo je stracic (kase znaczy sie). Osoby zatrudnione na etacie musza natomiast zlozyc taki wniosek do pracodawcy, ale Ty juz nie bedziesz zatrudniona, dlatego do ZUSu.
Dzięki CI skarbie
A ile w ogóle trwa macierzyński?!

Jaka Ja jestem ślamazara
Siedzę cały dzień nad jednym allegrowiczem,
robie listę co potrzebuje
i ubzdurałam sobie tzn. tak źle przeczytałam,
że przy kwocie 150zł przesyłka gratis,
a teraz czytam, że przesyłka zależna od kg paczki
No i się załamałam
Ale i tak kupię chyba coś u niego,
bo ma śliczny ręcznik z napisem np : Kocham mojego Tatusia

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
w sumie wszystko jedno czy ci zaplaca za urlop wypoczynkowy odrazu czy po wykorzystaniu, ale zastanawiam sie jak to jest po porodzie, zwolnienie od gina na ciąże konczy sie z dniem porodu, ale pozniej jestes w szpitalu i na to szpital nie daje zwolnienia...???

pracuje jako asystentka stomat. mi sie umowa konczy 30czerwca, ale mam nadzieje ze przedluza, to tyle papierkowej roboty bedzie z głowy

A co do dadatkowego (2tygodnie extra) macierzynskiego, to myslalam ze dodaja to tylko do URLOPU macierzynskiego- jesli trwa umowa, a nie do ZASIŁKU macierzynskiego ktory wypłaca ZUS po wygasnieciu umowy
Pewnie szpital daję zwolnienie,
Ja po proszę gin aby dała mi L4 do 30 lipca,
a jeżeli się okaże że jednak mi przedłużą to wtedy się będę martwić co i jak...choć pewnie szpital wystawi jakiś papierek
A jakie 2 tyg dodatkowe?!

A powiedz mi jak to jest,
jeden stomatolog bierze np 100zl prywatnie za zrobienie np jedynki, dwójki i trójki światłem utwardzalny, a drugi nie bierze bo z NFZ, a resztę zębów robi za kasiore?!
O co w tym wszystkim chodzi?

Meszsares, tak Ja wiem że przedłużają automatycznie,
mi nie będą mieli co przedłużać jeżeli urodzę wg daty czyli 29 lipca,
bo umowę będę miała do 30 lipca. Jeden głupi dzień i nie będa musieli wypłacać mi kasiory np jakbym urodziła dopiero 14 sierpnia, wtedy automatycznie muszą przedłużyć...

Edytowane przez zanetaa88
Czas edycji: 2011-04-29 o 21:24
Stary 2011-04-29, 21:26   #2848
aania_20
Zakorzenienie

Cytat:
chyba nie tak? Wydaje mi się że nie ma nic na temat minimalnego okresu jaki trzeba przepracować... poprawcie mnie jeśli się mylę?

Cytat:
Napisane przez Bartessa Pokaż wiadomość
krew:
hematokryt ponizej normy, 32,8 a norma 37 do 47
Bartessa, ja Ci tylko w kwestii krwi podpowiem bo niedawno to przerabiałam, wyniki wyglądały podobnie. Niedobór czerwonych krwinek i hb wskazuje na anemię,a dodatkowo nadmiar płytek wskazywałby że to anemia z niedoboru żelaza. Ja miałam płytek sporo ponad normę, a po badaniach u hematologa, w poradni patologii ciąży, okazało się właśnie że to wina niedoboru żelaza. - dwa miesiące wsuwam żelazo i wyniki ostatnio miałam pięknie w normach Hb i czerwone krwinki wzrosly a płytki spadły
więc to na pewno nic złego

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 21:28   #2849
Bartessa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość

Bartessa - zanim nie skonsultujesz wynikow z lekarzem nie zamartwiaj sie na zapas, bo normy ktore masz dotycza "zwyklych ludzi" a nie kobiet w ciazy. Nasze sa troche bardziej rozszerzone w jedna i druga strone.

wlasnie dostałam zje**e od tz, ze na zapas panikuje
no uspokoilyscie mnie, dziekuje
co ja bym bez Was zrobiła
Bartessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 21:28   #2850
dziubek79
Zakorzenienie

o matko padam na na SR mieliśmy spotkanie z dietetyczką a potem miał się pojawić rehabilitant ale się nie pojawił więc po prawie pół godziny czekania zebraliśmy się (nie omieszkam w ankiecie podsumowującej zajęcia opisać jak łatwo kasują a jak im ciężko zorganizować). Potem zaliczyliśmy zakupy , w domu byliśmy przed 20 ale dopiero teraz siadłam!!! Mężuś zrobił sałatkę z zupek a ja właśnie piekę ciasto marchewkowe no i pijemy jeszcze koktajl truskawkowy
gratuluję udanych wizyt, Zanka Tobie zazdroszczę opalania

co do wypłat to mam tak jak dziewczyny płaci mi pracodawca a potem rozlicza się z ZUSEM więc mam kasę na czas
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości