|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części naszego wątku | |||
| Jeszcze moment, jeszcze chwila i na porodówkę damy dyla. Mamusie lipiec-sierpień 2011. |
|
23 | 37,10% |
| Maluszki w brzuszkach fikają, ale na świat się jeszcze nie pchają. Mamusie lipiec-sierpień 2011. |
|
6 | 9,68% |
| W trzeci trymestr wkroczyłyśmy - szykujemy już kołyski... |
|
4 | 6,45% |
| Przed nami już tylko dwa miesiące, później posypią się wakacyjne brzdące. |
|
6 | 9,68% |
| Rosną w brzuchach nasze brzdące, przywitamy się z nimi za dwa miesiące. |
|
5 | 8,06% |
| Studniówka odbyta,czekamy aż dzidzia na zewnątrz zawita. |
|
0 | 0% |
| Koniec się zbliża dużymi krokami, będziemy lada chwilę wspaniałymi mamami ( rodzicami)! |
|
3 | 4,84% |
| Brzuszek tu, brzuszek tam pogaduchy lipcowo-sierpniowych mam. |
|
6 | 9,68% |
| Wiosna mija, lato czeka już niedługo przywitamy nowego człowieka. |
|
0 | 0% |
| Już coraz bliżej na porodówki – plotkują lipcówki i sierpniówki. |
|
9 | 14,52% |
| Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2881 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. Lipiec-sierpień 201
Jestem nieodpowiedzialna i mnie się dziecko nie należy
Normalnie najpierw zrobiłam maseczkę, potem nałożyłam krem na ryjka, a na koniec posmarowałam wypryski triboticem. Dopiero przed chwilą wpadłam na genialny pomysł żeby sprawdzić na necie czy można tego używać w ciąży i co???? Nie można !!!! No to zmyłam to z ryjka i mam nadzieję, że przez pół godziny nic się nie stało, ale kto to widział najpierw robić potem myśleć??!!?? Głupie babsko ze mnie
|
#2882 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. Lipiec-sierpień 201
ktos dawal linka do butelek aventu http://allegro.pl/avent-butelka-anty...572980928.html ale to chyba te stare, z bpa, tak?
|
|
|
|
#2883 |
|
Zadomowienie
|
Ja się na dzisiaj już z wami żegnam i mykam w kimono
Więc kolorowych wszystkim życzę
|
#2884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jeszcze jedno - tu pisałyście że te dodatkowe tygodnie od 2012 r. to są 3, a na stronie tego kalulatora piszą że 4 dodatkowe są
|
|
#2885 |
|
Zakorzenienie
|
brumek - masz racje, z 2 na 4 sie zwieksza a nie na 3 tygodnie... ja sie i tak nie załapie
a od 2014 beda to juz nie 4 a 6 tygodni. wg mnie bajer jest w tym ze mozesz a nie musisz brac (niektore chca pracowac nawet po tych min 14 tygodniach macierzynskiego - mniej nie mozna byc na macierzynskim) i tym, że 7 dni przed upływem tych 20 tygodni musisz zlozyc do szefostwa wniosek o te dodatkowe 2(4 lub6 poźniej) tygodnie. nie zdarzysz - przepada!
|
|
|
|
#2886 |
|
Zakorzenienie
|
Editka przegapiłam! Gratuluję udanej wizyty
|
|
|
|
#2887 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#2888 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ewentualnie mozesz zrobic tak, ze w ostatnim dniu istnienia firmy bierzesz L4 do terminu porodu (S. wystawilby na 1,5 mies.?) Tylko nie wiem co w sytuacji, gdy urodzisz PO terminie... ![]() Z zatrudnieniem u meza moze byc o tyle problematycznie, ze ZUS sie prawie napewno doczepi, ale w sytuacji bez lepszego wyjscia mozna zaryzykowac ![]() Mysle, ze lepiej isc do kadr i zapytac jak oni to widza, moze to wcale nie bedzie skomplikowane |
|
|
|
|
#2889 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak ktoś się zagapi, to im się opłaci
|
|
#2890 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2891 |
|
Zakorzenienie
|
tak mi sie przypomnialo na zas - pamietajcie ze 2 tyg przed porodem MOZECIE wziac juz maciezynski. co oznacza takze ze jak sie bedzie rodzilo po terminie to NIE MUSICIE byc na macierzynskim bo przysługuje nadal l4! czyli jak gin bedzie krecił nosem, ze wystawia l4 do porodu a potem macie isc na macierzynski to on d.pa jest i nie macie go słuchać!!! (art. 180§ 3. Kodeksu pracy)
|
|
|
|
#2892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2893 |
|
Zakorzenienie
|
http://dzieci.civ.pl/tygodnie-miesiace-ciazy
Fajna stronka
|
|
|
|
#2894 |
|
Zakorzenienie
|
Ustawiłam sobie na początek grudnia notatkę przypominającą w telefonie, żeby nie zapomnieć upomnieć się o te dodatkowe tygodnie
Wcześnie trochę może, ale co tam - przezorny zawsze ubezpieczony!
|
#2895 |
|
Zakorzenienie
|
ja to chyba od razu jak pojawie sie w pracy z dzieciakiem to wypisze wniosek (zwykle babki u nas robia kawe i ciast jak sa na macieryznskim i zapraszaja wszystkie inne ciekawe baby
)
|
|
|
|
#2896 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2897 |
|
Zakorzenienie
|
Cały dzień boli mnie ręka, drętwienie, mrowienie, od palcy do łokcia, buuu jaki straszny bol
własnie doczytałam na necie, ze to pewnie zespoł cieśni nadgarstka i oprócz łykania magnezu nic się na to nie poradzi |
|
|
|
#2898 |
|
Zadomowienie
|
Dzien doberek
![]() Jest bardzo wcześnie mimo to zaglądam do Was, aby się pożegnać ![]() Czekam na tatę i za chwilę ruszam na MAJÓWKĘ.......działeczka, jeziorko, las , grill, Cieszę się jak dziecko bo uwielbiam podróżować.... i od babki odpocznę Mam nadzieję , że tata weźmie laptopa ze soba wtedy będę mogła do Was zaglądać proszę mi za to kciuki zacisnąć ![]() No nic dziewuszki całuję Was i Wasze brzuszki i postaram się zaglądnąć jeśli oczywiście będzie możliwość pieleszka - to super ze odwiedziłaś Nerolkę szkoda ze reszte Nas mieszka tak daleko....... bo zrobiłybyśmy zbiorowy nalot kałdunków na szpital.... juz sobie wyobrażam miny lekarzy pewnie by pomyśleli w pierwszej chwili ze my wszystkie rodzic juz chcemy sygnie - chłop jak dąb jak to się mówi ![]() scio - ja też tak ma czasem z ręka ból niesamowity..ale myślałam ze to starość się odzywa a tu proszę jakiś zespół cały posiadam
|
|
|
|
#2899 |
|
Zakorzenienie
|
A ja już nie śpię
Bo mój mąż oczywiście do pracy wychodził |
|
|
|
#2900 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ale nie martw sie, od jednego uzycia nic sie nie stanie. A ja wczoraj bylam swiadkiem dziwnego zdarzenia, moja tesciowa to normalnie tak wscibskie babsko ze trzeba jej chyba pilnowac! ![]() Mój mąż odwozil wczoraj swojego brata i jego narzyczoną na pociąg bo wyjezdzali w gory na jakis studencki rajd, no i zostawili mu portwele, tylko powyjmowali potrzebne dokumenty no i pieniadze. tz przyjechal i daje tesciowej zeby gdzies schowala u szwagra w pokoju... no a ona czy wszystko wzieli i zaczela grzebac w agi portfelu i dokladnie oglądac wszystko.ja jej mowie: no co mama robi?? jak tak mozna komus grzebac w portfelu?? to dopiero sie opanowala, ale na pewno zostala sama to przeszperala... uch, ciekawe ile rzeczy mi juz sprawdzila!
Edytowane przez Bartessa Czas edycji: 2011-04-30 o 08:34 |
|
|
|
|
#2901 |
|
Zakorzenienie
|
dziś chyba będzie ładna pogoda, a mi się tak nie chce siedzieć w domu
pojechałabym gdzieś ale nie ma gdzie czekam aż mąż z pracy wróci to może coś wymyśli
|
#2902 |
|
Zakorzenienie
|
Hej laski!
Ja też już nie śpię, wstałam przed siódmą zamiast spać do 10... Dzisiaj mam imprezę rodzinną, ciekawe co tam znowu wymyślą...:P sweet no to udanej majówki! zazdroszczę ![]() Za udane wizyty gratki! ![]() Ja idę 2 maja na wizytę i też będę ślicznie prosiła o kciuki! ![]() sygnie ale duży chłopak! mój 2, 5 tyg temu ważył podobnie 1620. Ciekawe jak teraz!
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#2903 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze, że jest ktoś kto to wszystko rozumie Natka 2 tyg przed terminem porodu składasz wniosek o urlop macierzyński, właśnie MESZSARES a ona składa do ZUS czy pracodawcy? Cytat:
![]() Jak to jest napisane na badaniach morfologi?! Zaraz sprawdzę! A to nie kazali Ci wybierać każdego roku starego urlopu do końca marca, czy tam kwietnia ? ![]() Cytat:
![]() ale tłumaczę sobie, że widocznie tak musiało być... najbardziej boli mnie to że mój mąż zrezygnował ze stałej pracy, super płatnej w Austrii abym mogła JA swoją karierę rozwijać, a teraz... Ja najprawdopodobniej zostanę bez pracy, a on póki co pracuje w takiej pracy "przejściowej" że tak powiem, a mogliśmy teraz siedzieć oboje w Austrii i niczym zupełnie się nie martwić, bo i mieszkanie było i praca była... Ale będziemy mieć kruszynkę, która wszystko Nam to wynagrodzi samym tym że już jest w drodze Mój mąż wymyślił sobie, że mała Emilia będzie tenisistką ![]() Cytat:
mam nadzieję, że powie co innego, choć w sumie zawsze może powiedzieć, że pracuje na innym a tak naprawdę będzie to evicrol ![]() Cytat:
Ja jak byłam przeziębiona, kupiłam sobie olejek do inhalacji i potem wzięłam sobie ręcznik i dałam na kaloryfer wcześniej skraplając go olejkiem, aby lepiej mi się oddychało. I tak sobie leże i mówię do męża : "sprawdź proszę czy w ogóle te olejki mogą być?" on czyta, czyta. Jak wstał pozabierał wszystkie ręczniki do drugiego pokoju a potem jakie litanie miałam że to robię, że najpierw mam pomyśleć a potem robić, a nie odwrotnie ![]() I wyczytał, że olejki nie są wskazane, bo wywołują skurcze ![]() ![]() Cytat:
Sweet niech nie bierze LAPOTPA! odpoczynek, to odpoczynek! Relaksuj się ile możesz, aby pogoda WAM dopisała ! Bartessa O Matko! Moja teściowa to nawet swojego męża portfela nie rusza, ani nie sprawdza kieszeni przed wypraniem, czy coś w nich jest !Mamy osobne kosze na pranie, ale jak mój D nie raz miał coś w kieszeniach i nie wyciągnął to miał lipę, bo zostało to wyprane No Ja już śniadanko zjadłam, pościel zaraz wywieszę na balkon ![]() I nie mam co robić ![]() Mąż na montażu z tatą, nie wiem o której będzie ![]() Mam ochotę na kwiatki na balkonie, jakie dajcie? Powiedzcie mi jeszcze, bo uparłam się na allegro, że kupię rzeczy do wyprawki, a czy nie wychodzi taniej np kupić w mieście np. wanienkę, majtki po porodowe, nożyczki, smoczek itp ? |
||||||
|
|
|
#2904 | ||
|
Zakorzenienie
|
Evicrol ok zapisuje, powiem mężowi niech zapyta jak będzie szedł ewentualnie do prywatnego gabinetu. Jak powie że evicrol tzn, że bierze kasę za coś co jest refundowane?
mam nadzieję, że powie co innego, choć w sumie zawsze może powiedzieć, że pracuje na innym a tak naprawdę będzie to evicrol ![]() Nie znam stomat. ktory by oszukiwał jaki materiał używa, bezsensu. Napewno powie prawde! Cytat:
czyli jestem od wczoraj w III TRYMESTRZE!!!!!!!!!!!Cytat:
Ja kupie od tego: http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=11612773 - pieluszki też u niego kupie. W Rossmanie ostatnio kupiłam kosmetyki kąpielowe NIVEA Sensitive i 4-pak chusteczek mokrych. Jeszcze potrzebuje jakiegos płynu do prania ciuszków, bo juz bym chciala powoli zacząć prac, prasowac i układać ładnie. Chyba DZIDZIUSIA polecały dziewczyny to go wezme.
Edytowane przez CarmelaSoprano Czas edycji: 2011-04-30 o 09:41 |
||
|
|
|
#2905 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Tz twierdzi ze ona ma tak dlatego ze za zadko z domu wychodzi i chce chociaz wiedziec co sie w domu dzieje, no ale przegina i to ostro. |
|
|
|
|
#2906 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Widzę, że debata na temat zusu, urlopów itd. A jak to jest w mojej sytuacji? bo z tego co się orientuje to nic mi sie nie należy ale... od 17 maja do 16 listopada 2010 byłam na stażu z urzędu pracy, a w ciąże zaszłam ok 10 listopada, czyli całe 6 dni byłam ciężarna! nie widząc oczywiście, umowa o staż się skończyła, umowy o pracę nie dostałam i tak naprawdę mam guzik, zero kasy co miesiąc bo i skąd.... Ale mi to się raczej nic nie należy, dobrze myślę?? Wiecie co.... zaczyna mnie dopadać problem z układaniem się do snu! masakra jakaś.... to brzuch nie wygodnie, to mnie biodro boli, to glowa za nisko, to nogami mi rwie.....ehhhh koszmar jakiś to co będzie poźniej! Zrobiłam wczoraj fotę brzucha zaraz wrzuce![]() Ale kusicie tymi grillami.......
|
|
|
|
#2908 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie wróciłam z targu, ale się zmęczyłam. Jest tak gorąco, że myślałam że już nie dojdę do domu
![]() Carmela te pierwsze słowa cytowane (o stomatologu) nie są moje ![]() agulaaabar świetne mieszkanko
Edytowane przez brunetka2000 Czas edycji: 2011-04-30 o 09:38 |
|
|
|
#2909 |
|
Zakorzenienie
|
A właśnie miałam Was pytać o proszek do prania
przypomniałam juz sobie![]() Zastanawiam się jaki kupić, Dzidziuś, Jelp, Lovela, Persil Sensitiv (czy jakoś tak się nazywa) ?? Nie długo pasuje się zabrać za pranie ubranek dla małej, bo jakoś tak za mną chodzi "nie znasz dnia ani godziny" zwłaszcza jak jedna już rozpakowana z nas.... :strach: |
|
|
|
#2910 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry
u mnie na razie piękna pogoda ale ciekawe na jak długo (o 14 wyjeżdzamy na działkę na grila więc...) teraz niestety muszę ogarnąć całą chałupę bo jutro prawdopodobnie gości mamy a tak mi się nie chce
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:18.

Więc kolorowych wszystkim życzę 

a od 2014 beda to juz nie 4 a 6 tygodni. wg mnie bajer jest w tym ze mozesz a nie musisz brac (niektore chca pracowac nawet po tych min 14 tygodniach macierzynskiego - mniej nie mozna byc na macierzynskim) i tym, że 7 dni przed upływem tych 20 tygodni musisz zlozyc do szefostwa wniosek o te dodatkowe 2(4 lub6 poźniej) tygodnie. nie zdarzysz - przepada!

zębole

Wcześnie trochę może, ale co tam - przezorny zawsze ubezpieczony! 

i dokladnie oglądac wszystko.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Zakończone: 2