Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 3 6,82%
My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 3 6,82%
Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 0 0%
Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 3 6,82%
Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 12 27,27%
Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 23 52,27%
Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-28, 16:52   #91
mimbi
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)

No wlasnie ja tez mysle, ze kolezanka tak jadla dlatego, ze dziecko mialo alergie, a nie zeby nie mialo alergii. Podobno truskawek nie za bardzo mozna, bo moga mocno uczulac.
mimbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-28, 17:02   #92
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eve1603 Pokaż wiadomość
Kochana, jezeli dziecku nic nie jest, to nie widze powodu zeby sie katowac co innego jak wylazi jakas alergia czy problemy brzuszkowe.
w sumie racja ważne aby nie przesadzać ani w jedną ani w drugą stronę
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-28, 18:46   #93
moria44
Wtajemniczenie

Nooo, to my już po wizycie położnej, jeszcze jutro ma pediatra przyjść. Położna bardzo fajna kobieta, obejrzała tylko moją ranę po cesarce i wymacała brzuch, później Igutkę - pępek, pielucha, główka. Mała się rozbudziła więc zawisła na cycu a my z położną wypełnialiśmy papiery.

Acha i wystawiłam małą na taras na 15 minut Ubrana w body+pajacyk+czapeczka + otulona kocykiem. No i mieliśmy dziś wizytę jednej z babć, Igusia stroiła swoje minki a my się w trójkę nad nią rozpływaliśmy

mary
szalooona Zobaczysz Hanutka się urodzi to sama w szoku będziesz ile wiesz i potrafisz. Intuicja mamy jest często lepsza niż tony poradników

Cytat:
Napisane przez antropia Pokaż wiadomość
Moria mam pytanko, bo z tego co pamiętam używasz niani elektronicznej?
a możesz mi napisac jakiej? o marke mi chodzi itp.
antropia my mamy nianię z monitorem oddechu Angelcare AC401 ale jeśli nie chcesz monitorka to jest wiele innych bardzo ciekawych niań, nie tylko Angelcare

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-28, 18:46   #94
Ollliwka
Zakorzenienie

dziewczyny a jak to jest z podawaniem przychodni(pediatry) i położnej jak już trafię do szpitala? pytają się o to od razu? tam gdzie mam deklarację wypełnioną do położnej powiedziała żeby szukać bliżej miejsca zamieszkania przychodni+położnej:confu sed: tyle, że ja dotąd nie wybrałam nawet nic bo nie bardzo orientuję się czy mam to już teraz załatwiać
moria gdzie wybrałaś przychodnię i położną? z Łodzi jesteś więc będzie mi łątwiej choc mieszkasz i tak dość daleko chyba
Stary 2011-04-28, 19:04   #95
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Eve, tak jest! Puszka będzie czekać na Królewnę

Moria, ja wiem, że trochę głupieję, obiecuję, że ogarnę się, ale teraz, kiedy już siedzę na bombie, to budyń wylewa mi się uszami! Coś jak przed samą maturą, niczego się nie pamięta, nie wie, mnie tu nie było

Jeśli będziecie miały mnie dość, to albo rzućcie klapeczkiem, albo napiszcie po prostu

Czy ja mogłabym Was jeszcze prosić o sprecyzowanie, który Enfamil macie? Ten podstawowy, czy jakiś ten nowy LIPIL?

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 08:52   #96
moria44
Wtajemniczenie

Dzień Dobry mamuśki!

Mamuśki cyckowe
, czy Wy też musicie codziennie dokarmiać maleństwa butlą? Kurka, nie wiem czy ja dobrze robię, że podaję małej oprócz cyca mm ale wieczorem/w nocy mi wisi na UU przez 45 min., przysypia, jak odkładam do łóżeczka to się rozbudza, łapki do buzi i głodna. To znowu przystawiam, 5 min. powisi z czego ssania są 2 minuty i się odkleja, bezwład totalny - śpi więc znów do łóżeczka i ...powtórka z rozrywki. Wtedy daję jej już 30ml mm i zasypia głęboko.
Nie wiem czy dobrze, może powinnam ją cały czas tylko do "syska" przystawiać? W dzień to jeszcze bym tak chętnie robiła ale nie ma tego problemu, dopiero w nocy się pojawia no a wtedy wiadomo, spać się chce, TŻ przysypia na stojąco, dzisiaj zamiast załatwić karmienie i przebieranie w godzinę, to pełne 2h tak się z nią "bawiliśmy" od pierwszej do trzeciej...

Boję się, czy ona się nie przyzwyczai do tej butli i nie odrzuci cyca za tydzień/dwa

Może podpytam dziś lekarki czy taki system jest ok. Ja ogólnie nie jestem jakąś tam maniaczką cyckową i uważam, że gdy dziecko głodne to nie ma się co męczyć i dać tą butlę ale nie chciałabym przez to w ogóle zakończyć kariery mleczarni i zostać tylko na modyfikowanym

Cytat:
Napisane przez Ollliwka Pokaż wiadomość
moria gdzie wybrałaś przychodnię i położną? z Łodzi jesteś więc będzie mi łątwiej choc mieszkasz i tak dość daleko chyba
Ollliwka, tak przychodnię powinnaś mieć już wybraną gdy będziesz w szpitalu, bo na pewno zostaniesz o nią zapytana i do tej przychodni zostanie wysłana karta szczepień dziecka a następnie odwiedzi Cię położna z tej przychodni.
Ja mieszkam przy Porcie więc wybrałam sobie małą poradnię kilka ulic ode mnie i Tobie też polecam wybranie takiej przychodni, do której masz najbliżej

Cytat:
Napisane przez mary poziomkowa Pokaż wiadomość
Czy ja mogłabym Was jeszcze prosić o sprecyzowanie, który Enfamil macie? Ten podstawowy, czy jakiś ten nowy LIPIL?
Ja mam chyba Lipil Muszę na opakowanie spojrzeć.

Acha, wczoraj była kąpiel i TŻ strzelił kilka fotek więc zaraz zrzucę na kompa i do galerii No chyba, że się potomka obudzi to później wrzucę.
Ochooo... wykrakałam

---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ----------

A jednak śpi mój aniołek

mary zerknęłam na mleko mam Enfamil Premium Lipil -mleko początkowe 0-6 miesięcy

Edytowane przez moria44
Czas edycji: 2011-04-29 o 09:37
Stary 2011-04-29, 09:26   #97
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Moria, dzięki zastanawiam się, czy to poprzednie nie zostało zastąpione właśnie tym LIPILem, bo trochę mogło się zmienić przez te kilka miesięcy i mam zaległości

vege!
Stary 2011-04-29, 10:18   #98
anula_81
Zakorzenienie

Mary ja tez mam sto pytan do! zaraz mnie tez stad wywala, ale glupie pytanie...
kazda z was miala w domu przygotowane mleko sztuczne tak na wszelki wypadek? bo ja nic takiego nie kupilam i jak czytam twoje pytania Mary to chyba kupie jedno opakowanie...
jeju jak sie zaczelam stresowac dzisiaj od rana...
i te nakladki do karmienia MEDELI czy jakie??
aaaaaa!
STRES TOTALNY!

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 11:16   #99
principessina
Zakorzenienie

anula_81 ja mysle, ze nie powinnas kupowac zadnego modyfikowanego mleka, zobaczysz czy bedziesz miala swoje, wiadomo poczatki beda trudne, ale trzeba byc silnym pozatym mleko to u nas doradza pediatra, jakie odpowiednia i przepisuje, a samemu sie nic nie kupuje...tylko o tych nakladkach mysle, jakie to muszle czy takie na brodawki
Stary 2011-04-29, 11:20   #100
Eve1603
Zakorzenienie

Moria
ja Olka karmilam systemem mieszanym - z wlasnej wygody i lenistwa Akurat trafilam na dziecko, ktoremu bylo obojetne co i skad ssie nie bylo dla niego roznicy czy to cyc, czy smoczek i nawet rozne rodzaje smoczkow mu nie przeszkadzaly, ale moim zdaniem taki system skraca czas karmienia piersia - karmilam co prawda pol roku, ale widzialam, ze z dnia na dzien tego mleka jest mniej, no i raczej nie pomagalam sobie w tej kwestii uzywajac laktatora. Teraz sprobuje karmic wylacznie cycem, choc nie wiem jak to bedzie zaraz po cc - z Olkiem niby bylo ok, ale po czasie doszlo do mnie, ze chyba biedak byl glodny, bez przerwy plakal, niby jadl, ale w szpitalu schudl 0,5kg, polozne nie chcialy go karmic mm, no ale w koncu ulegly.

Eve1603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 14:23   #101
andziot
Zakorzenienie

dziecko ma olbrzymi odruch ssania ...
jest maleńkie i nie ma ułożonego planu dnia ...
dopiero uczy się jak jeść, ile i kiedy ....
czasem nie chce zapełnić sobie brzuszka do pełna i wtedy je częściej ...
nie każdy płacz i zdenerwowanie to głód,

ja Zośkę też czasem karmiłam ok 1h, ale dzieci czasem lubią sobie pociamkać...
trzeba patrzeć czy to aktywne ssanie, tzn czy dziecko połyka ...

dokarmiania nie polecam ...
chyba że dziecko nie przybiera,
ja myślałam że też mam mało pokarmu ale jak poszłam zważyć Zosię to się okazało że pięknie przybiera więc nie mogła być głodna, mimo że na cycu wisiała non stop ...
więc polecam ważenie ...

moria a w nocy na leżąco nie możesz karmić ???
ja się kładłam i tak przysypiałam, później zmieniałam cyca i ok

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 15:06   #102
Asiaktm200
Przyczajenie

witam, mam identyczną sytuację jak ty. Zmieniam zawsze przed karminiem po wybudzeniu małej, bo wiem że na bank jest kupa, potem po nakarmieniu słyszę jak idzie następna, gdy ją znow rozbieram mała rozbudza się, bo zazwyczaj przy cycu zasypia. Także zn.ow ją musze karmić żeby usnęla

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

Cytat:
Napisane przez principessina Pokaż wiadomość
aaa nowo upieczone Mamusie co ile karmicie malenstwa?? co 3 godziny czy mniej?
ja karmię z reguły co 3h, ale w nocy czasem 4 mi przesypia, więc nie budze do karmienia. Położna mówiła żeby w nocy nie budzić, a wdzień żeby jadła częściej to żółtaczka szybciej minie

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

Cytat:
Napisane przez moria44 Pokaż wiadomość
aga ja wróciłam w tym, w czym przyszłam, czyli spodnie ciążowe i długa koszula/tunika. Pas od spodni zrobił się luźny i to było idealne rozwiązanie na moją ranę po cesarce. A tunika ma taki krój, że jakoś tak strasznie się nie wygląda nawet z pociążowym brzuszkiem

mary z tymi dokumentami to do końca nie wiem. Ja dostałam jakieś dokumenty ze szpitala i w ciągu dwóch tyg. mamy zarejestrować małą w jakimś tam urzędzie. Na tych kartkach jest nawet napisane w jakim urzędzie i gdzie.
Dostałam też zaświadczenie o urodzeniu dziecka dla pracodawcy. To do macierzyńskiego. O żaden z tych dokumentów się nie dopominałam, po prostu mi dali Koleżanka z sali poprosiła o zwolnienie dla TŻ na 2 tyg. - tacierzyńskie i też jej od razu wypisali
W kwestii becikowego - na pierwszej stronie poczekalni jest link i tam wszystko opisane, są też zaświadczenia do pobrania i inne ale ja sama jeszcze się za to nie zabrałam
Co do kg, hmm, niech no się zważę... jest -8kg. Jeszcze duuuużo do zgubienia ale naprawdę po porodzie jest to kwestia drugorzędna. Absolutnie nie trzeba się martwić wagą, przynajmniej na początku. U mnie dwa dni temu było -6kg, dziś jeszcze 2 kg mniej ale póki zupełnie nie wydobrzeję to kwestię powrotu do formy zostawiam na potem.
Jem zdrowe rzeczy i staram się nie dopuszczać do zbyt długiego głodu. Smaruję od wczoraj brzuch żelem regeneracyjnym Mustela i to wszystko
ja dziś byłam w USC-urzędzie stanu cywilnego zarejestrować małą, potrzebny jest skrócony akt małżeństwa i dowody osobiste rodziców. Poza tym nic, oni potem sami proszą o nadanie nr PESEL urząd i czekamy na niego 3 tyg. Potem jak mamy PESEL to do ZUS-u trzeba dzieciątko zarejestrować.

---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ----------

Cytat:
Napisane przez principessina Pokaż wiadomość
Fajnie tym mamusiom co juz porod maja za soba...eh
Mamuski a zakladacie te majtasy pociazowe takie wysokie, zeby brzuszek wrocil do normy???
ja miałam cc to nie wiem czy mozna, ale na szczęście moja waga wróciła już do normy, sama jestem w szoku, zostało mi niecałe 1,5 kg, więc brzuch się też stracił.

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ----------

Cytat:
Napisane przez ania2631 Pokaż wiadomość
Dziewczyny,a jak wygląda rano obchód lekarzy? trzeba majtochy ściągać i się rozkraczać czy nie ma takiej potrzeby?
u nasz w szpitalu trzeba ściągać i pokazywać szyte krocze, jeżelimasz cc to tylko brzuszek i szew oglądają

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Cytat:
Napisane przez mary poziomkowa Pokaż wiadomość
mam pytanie za 100 pkt.

co było w tej butli? I czy ja mam kupować puche mleka na wszelki wypadek?

Andziot, Enfamil?

Bosz, ja nic nie wiem
ja kupiłam enfamil na wszelki wypadek, ale na razie mam pokarm i cyc wystarcza
Asiaktm200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 16:03   #103
gusiagatko
Zakorzenienie

moria obejrzałam zdjęcia Igusi z kąpieli
I wygląda na to, że to wiaderko do kąpania to strzał w 10? Zadowolona jesteś z niego? Po obejrzeniu Waszych uroczych fotek, kilku filmików w necie zastanawiamy się z Tż czy zamiast wanienki kupić właśnie wiaderko.

I jeszcze jedno moje pytanie ( ja nic nie wiem )
Czym myjesz malutką, to jest wodą z czymś? czy mydełkiem?

Pozdrowionka

06.07.2011
06:06
gusiagatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 16:43   #104
moria44
Wtajemniczenie

Dziewczynki, dziękuję za odpowiedzi Spróbuję karmić tylko dydkami

A u nas dziś ból brzuszka! Głupia matka ze mnie, wczoraj zjadłam zupę, w której była mieszanka warzyw m.in zielona fasola i zielony groszek, w dodatku zupa na wołowinie, którą też zjadłam. No i wczoraj bolał mnie żołądek a dziś boli małą
Śpi od 2,5 h położna na mojej piersi, odłożona na plecki po minucie krzyczy, więc ją tak trzymam i masuję po pleckach. Co jakiś czas sobie krzyknie "aaaa" i śpi dalej. Tak mi jej szkoda Głupia jestem, no głupia, że zeżarłam tą zupę

Mam naszykowany rumianek, gdyby się przebudziła i płakała to jej dam do picia razem z kropelkami na kolkę. Póki co tak sobie leżymy, mam nadzieję, że do wieczora jej przejdzie i ładnie zaśnie

---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

Asiaktm200 mój TŻ też dziś zarejestrował malutką

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ----------

Cytat:
Napisane przez gusiagatko Pokaż wiadomość
moria obejrzałam zdjęcia Igusi z kąpieli
I wygląda na to, że to wiaderko do kąpania to strzał w 10? Zadowolona jesteś z niego? Po obejrzeniu Waszych uroczych fotek, kilku filmików w necie zastanawiamy się z Tż czy zamiast wanienki kupić właśnie wiaderko.

I jeszcze jedno moje pytanie ( ja nic nie wiem )
Czym myjesz malutką, to jest wodą z czymś? czy mydełkiem?

Pozdrowionka
gusia, my małą dopiero dwa razy kąpaliśmy w wiaderku więc na podstawie takiego krótkie doświadczenia z Tummy Tubem mogę powiedzieć, że jest super. Dwie kąpiele w szpitalu - krzyk, że hej a w wiaderku za pierwszym razem zasnęła od razu po zanurzeniu w wodzie a wczoraj ziewała i wyglądała na zrelaksowaną. Pod koniec troszkę zaczęła kwękać i ssać moją rękę bo głodna była ale ogólnie jest rewelacja.
Do wody w wiaderku wpuszczam kapkę Niveiki Sensitive do mycia ciała i włosków

---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ----------

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
moria a w nocy na leżąco nie możesz karmić ???
ja się kładłam i tak przysypiałam, później zmieniałam cyca i ok
andziotku dobrze mi się karmi w fotelu bujanym w pokoiku małej, do łóżka to wolę jej nie zabierać No i jeszcze na boku nie karmiłam bo póki co jestem w stanie leżeć tylko na plecach więc karmię małą spod pachy

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ----------

Wrzuciłam fotkę do albumu prezentującą moją pozycję już od 3 godzin. Leżę z tym moim skrzatkiem śpiącym

Edytowane przez moria44
Czas edycji: 2011-04-30 o 07:49
Stary 2011-04-29, 18:32   #105
Eve1603
Zakorzenienie

Moria
dopiero teraz obejrzalam zdjecia Igusi - jest cudowna Zupelnie zapomnialam jak malenkie jest dzieciatko po urodzeniu, Olek wraz z narodzinami siostry stanie sie Guliwerem

Stary 2011-04-29, 20:13   #106
principessina
Zakorzenienie

Cytat:
Moria
dopiero teraz obejrzalam zdjecia Igusi - jest cudowna Zupelnie zapomnialam jak malenkie jest dzieciatko po urodzeniu, Olek wraz z narodzinami siostry stanie sie Guliwerem
Stary 2011-04-29, 21:05   #107
Eve1603
Zakorzenienie

Princi
ja mam caly czas wrazenie, ze moj synus to dzidzius jeszcze - tak przynajmniej CHCE go widziec - ale jak stanie obok malenstwa, to okaze sie wielkim chlopem
Nawet nie wiem kiedy on tak urosl

Stary 2011-04-29, 21:05   #108
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Moria
dokładnie to samo pomyślałam

Stary 2011-04-29, 21:39   #109
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Moria
dopiero teraz obejrzalam zdjecia Igusi - jest cudowna
Dziękujemy

Dziewczynki ale dziś dzień, kompletnie bez ładu i składu, codziennie notuję pory spania, jedzenia, pobudki a dziś dzień taki rozjechany. Od 13 ból brzuszka a gdy już zasnęła, to spała na mnie 4,5h! Obudziła się i zaczęły się cyce na zmianę, niby dużo jadła, porządnie ssała i przełykała, zasypiała przy cycu ale odłożona do łóżeczka otwierała oczy, mruczała, łapki do buzi więc znowu cyc. Już straciłam rachubę ile razy ją przystawiłam, co najmniej ze 4 razy ale po butlę nie sięgnęłam no i wygląda na to, że się udało i od 4 minut śpi.

No i dziś odpadł Iguśce pępuszek Chyba przez to leżenie na mnie na brzuszku Bardzo się cieszę

W szoku jestem jak bardzo dziecko może zmienić się przez tydzień! Jest zdecydowanie większa i okrąglejsza i jak podnosi głowę

No nic, uciekam spać, muszę wykorzystać najbliższe 3h bo dzień był naprawdę wyczerpujący

Stary 2011-04-29, 21:47   #110
anula_81
Zakorzenienie

Moria zdjecia w albumie sa przecudne! rozczulaja mnie i TZta doglebnie! wlasnie mi przypomnialas, ze musze jakis zgrabny notatnik sobie zakupic na notowanie karmienia, spania itp..jeju o ilu rzeczach ja zapomnialam! matkoo noo!!
milych snow

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 23:13   #111
Camomile
Zadomowienie

Czesc wszystkim mamusiom .
Wpadam na chwilke, zeby zasubskrybowac.
Ten watek JUZ jest kopalnia wiedzy!

Chcialabym wam tylko napisac, jako ze nie mam praktyki nie czuje sie na silach wam jakkolwiek doradzac, ale trzymam za was bardzo mocno kciuki (szczegolnie za to karmienie!) i podziwiam jak super sobie radzicie ze wszystkim.

No i mam nadzieje niedlugo do was dolaczyc .

Spokojnej nocy wszystkim

Camomile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 07:31   #112
andziot
Zakorzenienie

moria oklaski za wytrwałość
ból brzuszka cały dzień może rozwalić ..
pamiętaj też że dzieciaczki są sprytne i baaaardzo szybko przyzwyczajają się do dobrego ...
a spanie u mamy na cycusiach to jest najlepsza rzecz na świecie
a puste łóżeczko takie ogromne
może dlatego odłożona się rozpłakała

Stary 2011-04-30, 07:59   #113
moria44
Wtajemniczenie

anulka, Camomile - dziękuję

anula - ja dostałam taki kalendarz Nivei od położnej "Pierwszy roczek" - super na notatki Może u Was też coś takiego rozdają.

Cytat:
moria oklaski za wytrwałość
ból brzuszka cały dzień może rozwalić ..
pamiętaj też że dzieciaczki są sprytne i baaaardzo szybko przyzwyczajają się do dobrego ...
a spanie u mamy na cycusiach to jest najlepsza rzecz na świecie
a puste łóżeczko takie ogromne
może dlatego odłożona się rozpłakała

andziotku dzięki Wiem, wiem, że się dzidzia może szybko przyzwyczaić no ale wczoraj gdy widziałam, że ją męczy brzuszek, bo spała smacznie i nagle taki krótki krzyk przez sen, to oczy od razu pełne łez miałam i mogłabym ją tak rok czasu na piersi trzymać aby tylko jej dobrze było
Na szczęście wieczorem było już ok, zjadła i zasnęła w łóżeczku, dziś rano też ładnie zasnęła choć trochę sobie pojękiwała i napinała się z zamkniętymi oczkami. Wczoraj daliśmy jej środek na kolki po jedzeniu więc to pewnie pomogło

Acha i najmniejsze bociaki Igusi, które w szpitalu były ciuteńkę za duże, teraz zapinają się na styk TŻ twierdzi, że się w praniu skurczyły, no ale prałam te ciuszki trzy razy i prasowałam przed użyciem i jakoś nie wydaje mi się, żeby po czwartym praniu w orzechach i 40st. nagle zaczęły się kurczyć, raczej to Igosława się rozrasta

Dziś się z nią zważę, muszę tylko baterię w wadze wymienić

A w ogóle to gdzie reszta mamusiek? Lista na pierwszej stronie pokaźna a ja prawie monolog prowadzę

Stary 2011-04-30, 09:09   #114
andziot
Zakorzenienie

wiem kochana, bo ja też tak z ZOsią na piersi spałam godzinami, cudowne uczucie
a jak po nocy ??? często się budziła ???

Stary 2011-04-30, 10:31   #115
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Hello!

utwierdziłyście mnie tylko w przekonaniu, że dobrze, żeby ta puszczeczka mleka sobie stała i czekała. Nawet jak się nie doczeka, to będę się pewniej czuła, że jak kiedyś zabraknie mi mleka np. w nocy, to nie będę latać, jak wściekła w poszukiwaniu apteki

vege!
Stary 2011-04-30, 10:33   #116
the_sania
Wtajemniczenie

Moria ja zaczęłam czytać język niemowląt (wiem, prędko ) i jest tam o tym łatwym planie. wprowadzasz to w życie? bo coś pisałaś o notatkach i chciałam wiedzieć, czy to się sprawdza. chociaż pewnie za szybko, żeby odpowiedzieć na to pytanie
i nie mów, że przez tydzień Igusia tak urosła ! faktycznie to, co piszą o małych ciuszkach to prawda

Marcelek 30.05.2011

Edytowane przez the_sania
Czas edycji: 2011-04-30 o 10:35
the_sania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 12:10   #117
antropia
Wtajemniczenie

GG do antropia

Moria avatarek przecudny
Stary 2011-04-30, 14:33   #118
the_sania
Wtajemniczenie

Moria mam jeszcze jedno pytanko
jak obmywasz Igusię po zmianie pieluchy, to masz miseczkę z dwoma komorami. w jednej czysta woda do podmycia pupy, a w drugiej? bo dziś kupiłam miseczkę jedną, bo w sumie nie wiem do czego jest druga (tak jak Twoja druga komora)

Marcelek 30.05.2011

the_sania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 15:12   #119
mazianka81
Rozeznanie

uff
ja tylko na sek.
dwie ncki pod rzad na ngach- Gabcio ma zaparcia-oby mu teraz ulzylo-dostaje wode i kropelki.

ja na rzesach-tz tez,a tyyle w domu do zrobienia.

widze ze Agnieszka juz ma Norbercika-hmm ciekawe jak z karmieniem-nawet na poczekalnie nie mam kiedy wejsc.

Moria ja wlasni dltego dstawilam i jule i teraz Gabka ,bo non stop cycali a i tak butle misialam dac- wtrwalosc zycze-ja sie poddalam,a co najlepsze JUZ nie mam pokarmu nic-po 2 dobach bez karmienia cycem.

poza tym naspacerku dzis 2h bylismy-nogi mi du..pcie wlaza.
aaa i weszla w swoje spodnie,w ktore we wtorek jeszcze sie nie moglam wcisnac.

aaa i poloznej jszcze nie bylo,ciekawe j=kiedy sobie o nas przypomni

uciekam dupolka przewinac aniołkowi.

buziolki

3660g i 57cm szczescia
Gabryś jest z nami od 23.04.2011
mazianka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 19:33   #120
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
a jak po nocy ??? często się budziła ???
W nocy już było ok Obudziła się ...hmm no w sumie jak dla mnie to ona się raz budzi w samym środku nocy bo drugie budzenie jest nad ranem 5:30-6:30 a ja często sama się budzę o tej godzinie więc nie odczuwam tego jako wstawanie nocne Gorzej z TŻ'tem

Cytat:
Napisane przez the_sania Pokaż wiadomość
Moria ja zaczęłam czytać język niemowląt (wiem, prędko ) i jest tam o tym łatwym planie. wprowadzasz to w życie? bo coś pisałaś o notatkach i chciałam wiedzieć, czy to się sprawdza. chociaż pewnie za szybko, żeby odpowiedzieć na to pytanie
i nie mów, że przez tydzień Igusia tak urosła ! faktycznie to, co piszą o małych ciuszkach to prawda
Prawda, prawda Dzidzia rośnie jak na drożdżach, poliki jej się uwypukliły i robi się drugi podbródek
"Języka Niemowląt" jeszcze nie przeczytałam do końca, w szpitalu czytałam już wybiórczo o karmieniu piersią. Jeśli chodzi o łatwy plan, no to jakoś tak się go nie trzymam za bardzo. Tracy nie zaleca karmienia na żądanie no ale kurka jak się dzidzia przebudzi po godzinie od jedzenia, bo np. tak jak dziś pediatra obudziła mi małą, kazała rozebrać i badała i mała rozryczana pakowała łapki do buzi to miałabym jej cyca nie dać?
A w ogóle to tak, uważam że dobrze jest mieć plan a raczej jakiś schemat działania, tak aby dzidzia po pewnym czasie wiedziałam, że np. po zmianie pieluchy jest cycuś, że wieczorem o godz. 18-19 jest kąpiel. Takie stałe punkty dnia, na pewno pomagają i rodzicom i dziecku

Cytat:
Napisane przez antropia Pokaż wiadomość
Moria avatarek przecudny
Dzięki

Cytat:
Napisane przez the_sania Pokaż wiadomość
Moria mam jeszcze jedno pytanko
jak obmywasz Igusię po zmianie pieluchy, to masz miseczkę z dwoma komorami. w jednej czysta woda do podmycia pupy, a w drugiej? bo dziś kupiłam miseczkę jedną, bo w sumie nie wiem do czego jest druga (tak jak Twoja druga komora)
W jednej miseczce mam wodę a w drugiej paklankę - taką pachnącą foliówkę na brudną pieluchę i brudne waciki Ona tak pięknie pachnie, że gdy od razu po wypełnieniu nie wyrzucę jej do kosza a zostawię obok przewijaka to pachnie pudrem w całym pokoiku

Cytat:
Napisane przez mazianka81 Pokaż wiadomość
Moria ja wlasni dltego dstawilam i jule i teraz Gabka ,bo non stop cycali a i tak butle misialam dac- wtrwalosc zycze-ja sie poddalam,a co najlepsze JUZ nie mam pokarmu nic-po 2 dobach bez karmienia cycem.
Hmmm No zobaczymy jak mi to wyjdzie, wczoraj się udało karmić tylko UU ale wieczorem mała ponad godzinę wisiała na "sysku" Ale jest o tyle dobrze, że ona ssie i ssie ale później ładnie śpi. Gdyby ssała godzinę i po tym tylko godzinę spała to też bym się nie pitoliła i dała butlę

A my dziś po wizycie panie doktor, kurcze jak ja tego nie lubię! Najchętniej to bym nikomu nie pozwoliła dotykać małej, jak ona płacze to mi się serce kroi, TŻ to wyszedł w ogóle z mieszkania bo nie mógł słuchać. Nie płakała jakoś tak bardzo histerycznie ale na co dzień ona nie płacze wcale więc takie nawet 5 minutowe zawodzenie sprawia, że ja to się robię kompletna dętka i musiałam się sama wypłakać po wyjściu lekarki Normalnie hormony szaleją

No i dziś mała też na tarasie się wygrzewała. Ubrałam ją dodatkowo w taki większy pajac - tygrysek (wrzucę zaraz fotki do albumu) ale za ciepło jej było więc po 5 minutach już ją całkiem rozpięłam więc praktycznie była w tym co w domu + czapeczka na głowie.
Naprawę w super okresie rodzą się te nasze maluszki

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości