|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2491 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
ja miałam ciagłe krwawienie a potem plamienie przez prawie 3 tyg.Dłuugo strasznie.
|
#2492 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak już się do mojego cyca przyssa nieraz tak fajnie kręci głową zanim to zrobi to taka błoga mina... kochane to ![]() Cytat:
Cytat:
ubranko ma świetne po drugie ja cię doskonale rozumiem ja co kilka dni mam baby blues ![]() Cytat:
na początku w nocy to potrafił 2-3 godziny ciumkać, zasypiał, ciumkał itd a jak odkładałam do łóżeczka to ryk i szukanie cyca... i tak w koło macieju... teraz odpukać już lepiej czasem nawet 10minut mu wystarczy na zjedzenie a czasem dalej np 40-50minut je to w nocy bo w dzień dalej uwielbia na cycu siedzieć cały czas dopiero od paru dni zauważam że wydłużają się okresy kiedy leży sobie i się rozgląda a nie płacze bo chce cyca także spokojnie to mija ![]() Cytat:
montii zaraziłaś wszystkich nim ![]() gratulacje Cytat:
Cytat:
super sprawa tylko czy chłopcowi to się spodoba? z dziewczynkami jest inaczej jakieś takie sentymentalne kobiety są bardziej dlatego tak się zastanwaiamy z tżtem żeby małemu dać wszystkie pamiątki, album, opaskę na rączkę ze szpitala, nagrania z kamery itd dopiero jak będzie dorosły tak na 18 np wtedy będzie dojrzalszy tak to może się śmiać z tego a ja wiem jak np mój tż się cieszył jak dostał od rodziców opaskę na rękę ze szpitala teraz w wieku 24 lat kiedyś by tego pewnie nie docenił ![]() mniam ja też uwielbiam inkę ![]() Cytat:
![]() muszę się pochwalić zarezerwowaliśmy salę na chrzciny na 19 czerwca
|
|
#2493 |
|
Zakorzenienie
|
eirenne ja jem wszystko oprocz truskawek (
) i w sumie wprowadzalam od razu.. chyba w szpitalu juz jadlam czekoladę nic nie bylo Fabiankowi..na swieta jadlam ciasta rozne i tez ok
|
#2494 |
|
Zadomowienie
|
Ewelqa to mamy podobnie z tymi bioderkami. skoro tylko na noc pieluszkujesz, to ja też tak będę. jak wczoraj założyłam małej te pieluchy w dzień, to od razu był płacz, a mi serce pękało. zobaczymy na kontroli za 5 tyg. czy będzie poprawa
co do jedzenia, to ja mam podobnie jak Montii - od początku jem wszystko, nawet truskawki i jest ok. czekolada w żaden sposób nie zaszkodziła Anice, kupki bez problemu robi ale się teraz wkurzyłam - nie ma nigdzie dostępnych tych nosideł, ani w zachustowani.pl, ani w nosidla.com gdzie by jeszcze można znaleźć??
miarą człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv731aikhjqs.png Edytowane przez bosti Czas edycji: 2011-04-30 o 14:14 |
|
|
|
#2495 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() tez chciałam wtedy chrzcić i odrazu zrobić rocznice ślubu za jednym rzutem ale nie było miejsc w lokalu tym co chcemy. my dziś idziemy na pierwsza impreze z Malwinką - na chrzciny ![]() troche pozno bo o 18,a wieczorami Malwinka jest dość marudna, ciekawe jak to zniesie ![]() Bosti kochanie będzie dobrze nie zamartwiaj się tak Montii u nas przy karmieniu też jest coś takiego jak u ciebie. Malwina często tak odchyla się otwiera pyszczek i rzuca się na cycka jak rekin albo tak grucha sobie grrrr - cudowne to jest no i jak ją układam do karmienia to też nie wiem skąd ona wie że będzie jeść bo gada już do cycusia tak jakby się witała z nim - cześć cycusiu mój kochany daj mi mleczka bo się stęskniłam za tobą
|
|
|
|
|
#2496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja odpukac budzi sie w nocy na jedzonko prZezpierwsze dni spala po 6 godzin teraz od 3 dni je ladnie po 3-4 godzinkach 60 ml mojego, czasem jej dorabiam 20 boje sie, ze nie tyje, bo w szpitalu na poczatku duzo spadla ale to przez zoltaczke a po dlugim weekendzie mamy kontrole wagi i bilirubiny i mam nadzieje, ze przybrala wiec teraz ja co 3 -4 godziny budze jak sie sama nie budzi i jak o godzinie od jedzenia dalej glodna i nie spi to ja dokarmiam moim np 20 ml dzisiaj juz jadla 4 razy lacznie 210ml i teraz oglada meble
|
|
|
|
|
#2497 |
|
Zakorzenienie
|
Izabella, Tajka, Wanilia, Eirene – dzięki za informacje dot. kolki – zaopatrzę się awaryjnie bo już sama nie wiem – zobaczymy dzisiejszą noc. Oby to nie kolki tylko problemu z kupcią – zacznełam go od wczoraj dopajac wodą bo przy MM podobno pomaga/
Agusia- karmie mm + odciągnięte i podaje butelką – mały był 4 dni pod lampami z powodu żółtaczki i go przynosiły najedzonego co 8 godzin i nie chce ssac piersi – przystawiam go ale on się zrobił leniwy jak dostał łatwego żarełka – więc zassa – possa dwa razy widzi, że ciężko i wyje… i tak w kółko ( próbowałam go przystawiac najedzonego/głodnego- wszystkie opcje) – ja karmie większości MM bo mało mi się udaje odciągnąc – 2xdziennie po ok. 60ml i w nocy czasem też 60 to wszystko- nie pobudzam bardziej nie wiem czemu – a Ty ile odciągasz jednorazowo? Co do połogu – jestem 2 tyg po porodzie i leci malutko ale jeszcze krwiście – ale przez te 2 tyg miałam mało skrzepów 2-3 takie mega duże, że w szoku byłam jak bym rodziła łożysko heheJ i spokój mam- ale jeszcze w brzuchu czuje dziwnie tzn pobolewa mnie jak chodze tak w okolicach żeber – mam nadzieje, że to normalne
|
#2498 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak już się rzuci ja rekin to tak nosa marszczy Cytat:
bosti napisz na zachustowani., com na maila do tej babeczki ona Ci sprowadzi - powinna mi zaproponowala sprowadzenie innego koloru ale w koncu wzielam taki ktory byl dostepny dziewczyny ci wszystko wykupily kurde ciagle pada i co ja mam robic w domu? mały śpi, a ja zamulam..
|
|
#2499 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ile jej podajesz herbatki? u mnie był problem z brzuszkiem, gdy nie chciała pic, ale zmieniłam herbatkę i teraz minimum 100 ml dziennie robi, a zdarza się, ze i 200. Cytat:
mam mam, tylko to bardziej en face widać ![]() a nosidełko polecam, ja dziś wyszłam na dwór, ponad 20 stopni i było oki (a moja Nadia szybko się zgrzewa) tylko nie można za dużo na dziecko wkładać do nosidełka. Cytat:
a rodzeństwo super razem wygląda ![]() Cytat:
mnie tez dobija brak codziennego kontaktu z ludźmi innymi niż obsługa okolicznych sklepów (na razie nie mam żadnych znajomych w mojej dzielnicy). Wczoraj do nas wpadli znajomi ze studiów na piwko i się poczułam jak dawniej. Już się nie mogę doczekać wizyty w pracyCytat:
![]() Cytat:
![]() kiedy ja się doczekam i czy w ogóle ![]() jeśli mi się kości nie zejdą, to stare dżinsy baj baj uwielbiam Inkę ![]() byliśmy dziś u kardiologa, pani doktor powiedziała, ze nie słyszy niczego niepokojącego w serduszku, ale na wszelki wypadek dala skierowanie na echo serca. Nadia oczywiście zgłodniała podczas wizyty i narobiła hałasu. Przy okazji wypróbowałam nosidełko w terenie i super sprawa, obie ręce wolne, dzidzia spokojnie sobie spala, żadnego problemu z wchodzeniem po schodach. No i te uczucie wtulonego niemowlaczka Kupiłam krem przeciwsłoneczny dla dzieci z wysokim filtrem, bo jednak czasem np mała rączkę wystawi z nosidełka czy coś, wiec wole zabezpieczyć.
|
|
#2500 |
|
Zadomowienie
|
ja karmię piersią.Na razie jem wszystko.Ostatnio mały załatwia się raz na 2 dni,ale za to tak porządnie że całego go musże przebierać.Czasem ma takie wzdecia,pręzy się.Podawałam mu espumisan,ale nie wiem czy to coś pomaga.Najbardziej lubi leżeć i spać na brzuchu.Jak sobie wymasuje brzusio to potem mu lżej.
|
#2501 |
|
Zakorzenienie
|
No ja też smaruje małego kremami przed wyjściem w marsupi ( w wózku też ) na początku to on główkę wystawia i obserwuje wszystko jak kangur w kieszonce u mamy
a po czasie chowa buzię i zasypia.
|
#2502 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() co do nosidełek,mam ale nie używam.Na razie wszędzie smigamy wózkiem.Fajne są te nosidłą,wygląda się jak mama kangurzyca
|
|
#2503 |
|
Zakorzenienie
|
Moja próbowała tak do góry się podciągać i wtedy trochę na nią słonko patrzyło. Jakiej firmy masz krem, ja na razie kupiłam chicco 0+, mam nadzieje, ze nie uczuli.
kampasiula- dzięki, jeszcze tylko echo serca i już będę spokojna. dobrze, ze mam ten abonament prywatny jednak, bo jakbym miała czekać z nfz na te wizyty, to bym padła.
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-04-30 o 15:21 |
|
|
|
#2504 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam ziajkę faktor +30
bo buźkę ma centralnie na słońcu póki jej nie schowa my na szczescie mielismy wszystkie badania w szpitalu jak nas zatrzymali plus taki tego wszystkiego serduszko glowkę krew brzuszek itp itd
|
#2505 | |
|
Zadomowienie
|
zważyłam mała z okazji 8 tyg i waży uwaga 4700 (pojedzona i z pełnym pampersem - ale co tam )
hehe ja już zrobiłam sernik z czekoladą zapraszam wszystkie Cytat:
jak to co ciasto zrobiłyśmy teraz trzeba je zjeść dziewczyny jak was czytam to coraz większej ochoty nabieram na nosidełko
|
|
#2506 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja byla pod lampmi 2 doby i spadala ale w ostartnia dobe ja wzieli po kazdym karmieniu na wage i przybierala tak tez mam w wypisie, ze dziecko przybiera na wadze, wiec chyba teraz tez przybiera, co ?? pije wiecej jak w szpitalu tam wypijala 4o jednorazowo... ja sciagam 60 ml co ok 2-3h monti ja tez mam taka nadzieje |
|
|
|
|
#2507 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja niby miała różne badania, ale serduszka jakoś nie badali. Cytat:
![]() ale przy twojej moja to tym bardziej klucha, bo ma 4 tygodnie i prawie 4,5 (na golaska) ![]() kupuj kupuj nosidełko, ja chyba zaraz moja wsadzę, bo znowu marudzi
|
|
#2508 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja ciasta też jem wszystkie oprócz czekoladowych zobaczę jak Oliwierkowi przejdzie ten problem z załatwieniem się to zjem i zobaczymy. Cytat:
![]() no dobre określenie - jak rekin ![]() a u nas ładnie tylko wiatrzycho wieje
|
|
#2509 |
|
Zakorzenienie
|
mirabilka poprawka
wlasnie sciagam mleko, mam 70ml i leci dalej
|
|
|
|
#2510 |
|
Zadomowienie
|
tż zaraz wróci z zakupów, ciekawa jestem co przyniesie, wytłumaczyłam mu jaką ma mi bluzkę kupic hihi,az się boję!!!
wiecie co, Tymek każdą kupkę robi na przewijaku jak go akurat przewijam. nie wiem czy on na niego tak dziala. na kupke zawsze czekam bo robi tylko 1 dziennie, wczoraj wyjatkowo byly dwie, a przed wczoraj zadnej. i tak smiesznie robie bo odpycha sie nogami od moich rąk, komicznie to wygląda jaką pracę wykonuje:p wczoraj po odwiedzinach kolezanek tak mi sie dziwnie zrobilo, bo mam wrazenie ze jak nie karmie piersia to dziecko jest niczyje, jakby matki nie mialo
|
#2511 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
badzmy dobrej mysli i pieluszkowanie zazwyczaj pomaga
|
|
#2512 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
podziwiam bo ja to bym męża nie puściła na zakupy ciuchowe dla mnie, już sobie wyobrażam w co by mnie ubierał ![]() Naduni najlepiej się kupę sadzi na leżaczku, wtedy jest robiona bez najmniejszego wysiłku tylko z takim skupieniem na twarzy, śmiesznie wtedy wygląda
|
|
#2513 | |
|
Zakorzenienie
|
bo najważniejsze to siedzi w psychice, jak wierzysz że będzie lecieć to będzie
ja zaczęłam myśleć : mam pokarm, dam radę wyciągnąć więcej niż 50 z oby piersi i co? teraz 100-110 przez 20minut wyciągam ![]() Cytat:
![]() a dlaczego po wyjściu koleżanek coś ci mówiły??? przestań to że się nie karmi piersią to nie znaczy że się jest gorszą matką przecież
|
|
#2514 |
|
Zakorzenienie
|
okej, sciagnelam 80ml z obu
|
|
|
|
#2515 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2516 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to tak jak ja tez 23 na plusie i nadal 8 do zrzucenia albo 7 nawet nie wiem.....zazdroszcze silowni,...tez bym poszla hihihih....a jak u ciebie z rozstepami??? masz jakies???? |
|
|
|
|
#2517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym, że miałam przerwy takie 2 dniowe czasami.Co do nosidełka, zamówiłam, ale zdecydowałam się na Bondolino, bo wydaje mi się trochę dłuższe i ma szerszy pas, więc mąż bez problemu też będzie mógł nosić małego
|
|
|
|
|
#2518 |
|
BAN stały
|
No mi chyba polog na prawde sie skonczyl-bylam jeszcze na spacerze zeby to wszystko rozchodzic i dalej nic no coz widocznie tak ma byc-dzwonilam do mamy ona tez tak miala po cc ze krwawila mega krotko widocznie taka nasza uroda/mam nadzieje ze okres dostane tak jak za 1razem czyli po 12miesiacach po porodzie ;-)/
Moj maly szaleje z kupkami-dziennie jest ich okolo 10-12 masakra i jeszcze mam takie szczescie ze co go rozbiore to robi siku ;-/ ech ale patent robie z pielucha tetrowa bo pare razy byla powódz ;-) Edytowane przez Krusiak Czas edycji: 2011-04-30 o 16:48 |
|
|
|
#2519 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja też muszę zacząć się zastanawiać nad chrzcinami ![]() Cytat:
tyle kobiet nie karmi piersią i co? ja np dokarmiam bo się nie najada, chociażmoja koleżanka twierdzi że na samej piersi nic by mu nie było, jemu pewnie nic tylko mi by pewnie cycki odpadły z bólu, bo mały wisiałby cały dzień na cycu idę bo się budzi
|
||||||
|
|
|
#2520 |
|
Zakorzenienie
|
trzyrazyi ach, rozstępy niestety mam :/ mam na piersiach,brzuchu,troche na udach i z tyłu na łydkach-jestem załamana :/ ale co sie dziwic.. przed ciążą ważyłam 51 kg
![]() traicionera herbatkę dostaje 2 razy dziennie i wypija 50 ml lub 30 ml
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:17.

ubranko ma świetne 

nic nie bylo Fabiankowi..na swieta jadlam ciasta rozne i tez ok
gdzie by jeszcze można znaleźć??

nie wiem, jak bym zareagowała, jakby mała była na coś chora, chyba by mi serce pękło skoro tak się przejęłam tymi bioderkami. cały wieczór czytałam o dysplazji stawów biodrowych i trochę się uspokoiłam. tylko że nie wiem w końcu co z tym pieluchowaniem, bo są dwie szkoły - jedna starsza jak najbardziej za, a druga nowsza przeciw, bo to ogranicza ruchy i może wręcz szkodzić, a nie pomagać. i bądź tu mądry 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)