|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
moria takie stałe punkty dnia to niesamowita sprawa dla dziecka, ja widzę po Zosi ile to dla niej znaczy ... głupie pierdułki, ale wie czego się spodziewać ....
teraz jak już umie pokazać czego chce, to czasem nawet jak nieświadomie zrobimy coś inaczej niż zwykle to ona to widzi ... np jak mężul zapomni umyć jej ząbków po jedzeniu to sama pokazuje na zęby, że jeszcze "tu" nidy nie musiałam jej na siłę zanosić do spania po kąpaniu i kolacji bo OD ZAWSZE po kolacji idzie spać, więc już teraz sama bierze misia i idzie spać ... (kiedyś jak ją kąpaliśmy w środku dnia bo zwymiotowała, to się kolacji domagała po myciu )każde dziecko jest inne, jedne same podporządkują się pod plan, a inne same stworzą swój plan dnia ... ale na pewno warto go mieć, bo dzidzia jest mniej zestresowana i spokojniejsza jak wie kiedy będzie jadła i spała .... tyle że nasze dzieciaczki jeszcze mają czas na plan, bo dopiero co wyszły z brzuszków (niektóre nawet jeszcze nie chcą wyjść )
Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka... Dante Alighieri Edytowane przez andziot Czas edycji: 2011-04-30 o 21:14 |
|
|
|
#122 |
|
Raczkowanie
|
Meldujemy się z Adriankiem na odchowalni już
|
#123 |
|
Wtajemniczenie
|
Moria dzięki za odpowiedź, rozjaśniłaś mi trochę sytuację
|
|
#124 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A z Zonią to super masz, że taka obowiązkowa dziewczynka i sam lulać chodzi, jejku marzy mi się aby Igusia się tak wzorowo zachowywała za jakiś czas ![]() Witamyyy! No w końcu Śliczny kawaler i jaką czapę ma
|
|
#125 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień Dooobry
![]() Witam się z moim uczepionym U dzieciątkiem. Obudziła się o 5:30, już po dwóch godzinach od położenia, bo się mój kurczak z koca rozgrzebał i ziiiimno było no i od tamtej pory CYC z jedną przerwą na pieluchę + zmiana ciuszków, gdyż się osiurała i jedną próbą uspania w łóżeczku, w czasie której wstawiłam pranie, zrobiłam sobie herbatkę i zaliczyłam "tojletę" ale dziecię nie usnęło więc znów jest na ssaniu.Wczoraj mieliśmy kąpiel i po raz kolejny pełen relaks w wiadrze no po prostu mogłaby z niego nie wychodzić. A najlepsze jest to, że ją wyciągnęliśmy, zawinęliśmy w ręcznik i.... poszło kupsko Kurcze jak ja sobie pomyślę o samotnych matkach... jak one to wtedy ogarniają, ja nie wiem No nic, lecę teraz na allegro zamówić więcej paklanek, bo sprawdzają się i będę ich używać regularnie
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
hej, hej
![]() Witamy Adrianka ![]() Co do planu dnia i rutyny - w 200% zgadzam sie z Andziotkiem. U nas jest identycznie, z boku ktos moglby odniesc wrazenie, ze Olek jest zaprogramowany, bo jakby sie przyjrzec kazdemu dniu, to wykonuje okreslone czynnosci w tych samych porach dnia i w tej samej kolejnosci. Wiadomo co nastepuje po czym, a to ulatwia zycie i jemu i mnie - z malym wyjatkiem - nigdy nie wiem ile bedzie trwala jego drzemka czasami to 2, a czasami 6 godzin.Ogolnie to mam zlote dziecko i zadnych problemow od poczatku, wiec pewnie tym latwiej mi jest, ale kazde dziecko da sie "podpiac" pod plan dnia. |
|
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
mi się wydaje że mori Iguśka też będzie aniołkiem
a mi się w oku zawsze łezka zakręca, jak czytam co moria pisze, bo masz podobne przemyślenia, pytania i rozterki jak ja z Zosią .... |
|
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
Moria, a smarujesz pupkę tym Alantanem po każdym przewinięciu?
W ogóle jaką pielęgnację zastosowałaś?
|
#129 | |
|
Wtajemniczenie
|
andziotku jejku jak bym chciała abyś miała rację
![]() Póki co moje dziecię się rozregulowało... śpi 2h a później 2h trwa karmienie+uśpienie. Nie wiem gdzie popełniamy błąd Budzi się, dostaje cyca, później 2-3 minutki na odbicie - zmiana pieluchy - drugie karmienie (czasem zanim ją przystawię to kilka minut sobie pogadamy na przewijaku) no i zasypia przy U, tak że nie ma szans jej zachęcić do ssania więc odkładam małą do łóżeczka, niby śpi 3 minutki a później zaczyna mruczeć. Nie biorę jej na ręce tylko pozwalam się jej samej uśpić ale nie zawsze działa. Czasem 10 minut pomruczy i zaśnie a czasem marudzi coraz bardziej a gdy przykładam jej palec do policzka to mocno szuka i próbuje złapać - czyli głodna Wtedy ją przystawiam trzeci raz do U, znów zasypia w ciągu kilku minut, odkładam i czasem zasypia a czasem jeszcze raz muszę przystawić. I w sumie cały ten proceder od przebudzenia do zaśnięcia zajmuje 2 godziny. Nie wiem czy to normalne, czy mała jest rzeczywiście głodna kiedy tak szuka mocno UU, czy może się do rączek przyzwyczaiła - no ale my jej nie nosimy na rączkach, nie bujamy. A może to normalne i tak ma być? Cytat:
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
moria ja myślę, że to, że przykładasz jej palec i ona szuka cycusia to to jest odruch a nie koniecznie głód, dzieci często chcą po prostu zaspokoić potrzebę ssania, possa sobie dwie minutki do zaśnięcia i już ... tak żeby się uspokoić a nie zjeść ...
|
|
|
|
#131 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A dziś to się Iga rozregulowała, bo znów brzuszek boli Ja jestem naprawdę głupia, wiem, że nie można czekolady ale nie wpadłam na to, że w płatkach czekoladowych też jest czekolada/kakao
|
|
#132 |
|
Moderatoreska
|
Melduję się i ja na odchowalni z moimi szkrabami
![]() Nie nadrobię chyba nigdy tego co napisałyście :P |
|
|
|
#133 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no ale przy bliźniakach to pewnie jak 50 jest ![]() Ale napisz w wolnej chwili jak tam chłopcy, jak dajesz radę i czy maluchy pozwalają mamie trochę pospać ![]() U nas już lepiej bo dziecię po kropelkach i U zasnęło i już trzecią godzinkę spokojnie sobie śpi - cudowny widok. Ja też zasnęłam na dwie h prawie i zregenerowała siły witalne Mam nadzieję, że już będzie dobrze do rana
|
|
#134 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
Ogólnie są grzeczni, wiadomo pracy jest sporo przy nich, samo kąpanie trochę zajmuje, karmienie itp. ale daje radę, jak potrzeba mężul pomaga o dziwo od samego początku nie bał się wziąść chłopców na ręce co przy pierwszym synku zrobił zdecydowanie później. Synal szczęsliwy, choć musi się przyzwyczaić że są maluszki w domku, musi bardziej zwracać uwagę na to co robi :P Ja staram się i jemu poswiecać czas i przytulać, dużo z nim rozmawiam, nie chcę aby był zazdrosny, aby poczuł się odtrącony itp. Na razie jest chyba ok, nie ukazuje tego aby był zazdrosny o chlopców, sam z przyjemnością trzyma ich na rączkach, leży sobie obok nich, całuje itp. |
|
|
|
|
#135 |
|
Wtajemniczenie
|
a co oznacza "U" ?
|
|
#136 |
|
Wtajemniczenie
|
eweska Jejku jak miło to słyszeć
Z resztą nie miałam wątpliwości, że kto jak kto ale Ty i z trojaczkami dałabyś radę ![]() Wstaw proszę fotki chłopców na odchowalnię bo ja już na poczekalnię sporadycznie zaglądam więc widziałam tylko pierwsze dwa zdjęcia maluszków Zaraz zajrzę ![]() U - jeden "sysek" UU - dwa "syski"
|
#137 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i mi apetyt rośnie z każdą stroną apetyt na Julka oczywiście jejku, Synku, wychodź już ![]() Ollliwka ja też z Łodzi jestem Niedawno się przeprowadziliśmy, więc nawet nie wiedziałam gdzie mamy najbliższą przychodnię. Wybraliśmy się więc raz z TŻtem na przejażdżkę po osiedlu i znaleźliśmy przychodnię, nawet całkiem blisko Weszłam zapytać jak to wygląda i jest tak jak Moria napisała: w szpitalu poproszą mnie już o namiary na przychodnię, do której będę chciała zapisać dziecko - Pani z rejestracji dała mi więc karteczkę z dokładnymi namiarami żebym miała i mogła podać. Powiedziała też, że jak wyjdziemy ze szpitala z dzieckiem, to żeby ktoś z rodziny podszedł z dokumentami ze szpitala, Małego się od razu zapisze i już następnego dnia przyjdzie położna, która wszystko mi dalej wytłumaczy. Wspomniała też coś o wizycie pediatry, ale już nie dopytywałam, dowiem się wszystkiego przy pierwszej wizycie położnej.
|
|
|
#138 |
|
Zadomowienie
|
Cześć
Poczytałam sobie i jestem pełna podziwu jak wspaniale sobie radzicie mamusie, wiele cennych rad tu można znaleźć. Mycie pupki nie chusteczkami a wodą za pomocą wacików świetny pomysł. Chyba również będę stosowała. Moria świetnie że masz zacięcie aby karmić tylko piersią z czasem się to wszystko ładnie ureguluje. Spanie dziecka na brzuszku mamy - cudowne uczucie
|
#139 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć mamuśki!
![]() My dzisiaj po pięknej nocce Znaleźliśmy na Małą metodę - ewidentnie lubi otulanie, kiedy rączki są przy ciele W nocy mieliśmy przygotowanego smoka i niby nie jestem do niego przekonana ale Tracy Hogg poleca w swojej książce tym bardziej kiedy dziecko ma silny odruch ssania i tak jak andziotka pisała, nie jest głodne ale chce sobie pociumkać. No i TŻ podał jej smoka ale od razu jej wypadł z paszczy i akurat zaczęła przysypiać więc w końcu go nie użyliśmy.A jak tam u Was mamuśki?
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
ja pamiętam, że Zosi swego czasu musiałam nóżki lekko trzymać żeby udało jej się zasnąć, bo tak fikała, że ciągle się rozbudzała, a tak od razu prawie zasypiała
|
|
|
|
#141 |
|
Konto usunięte
|
Oooo jaki ładny wątek
![]() Z tej strony pozdrawia i gratuluje z całego serca mama majowa 2010 Fajne chwile przed wami, bardzo fajne, aż łezka w oku się kręci... Uprzedzam - ten pierwszy rok zapierdziela jak mały samochodzik, łapcie chwile, bo ani się nie obejrzycie...
|
|
|
|
#142 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Gabcio zjadł o 23.00 50ml mm i spał do.... 6 rano ![]() aaa i woda zaczela pzrynosic efekty oby tak dalej no ,wiec dzisiaj jestem pełna sił witalnych,pospzratalam juz chałupke,bo mama przyjezdza I raz na nasze mieszkanko-jeszcze nie była,nawet tu w Łagowie. a turystow mamy teraz pełno,bo długi w-end i jest pieknie i zielono i wesoło-zimo akysz - teraz widze roznice jak Julia sie w grudniu ur,to mialam depresje hihi,a teraz tylko nad jeziorko na spacerki i zyc sie chceEwesk witaj nareszcie
|
|
#143 |
|
Wtajemniczenie
|
szajajaba dziękujęmy
![]() mazianka - 6h Kurka kiedy ja tyle prześpię Zazdroszczę!A my się ponad 4h z małą bujaliśmy, chyba znowu brzuszek ją bolał bo żadne bąki nie szły w czasie i po jedzeniu, prężyła się, usnąć nie mogła i miała dwa momenty krzyku. Dwa razy daliśmy jej kropelki, podobnie jak wczoraj Nie wiem teraz czy to ciągle po tych wczorajszych płatkach na śniadanie czy co. Żadnych wzdymających rzeczy nie jadłam ani innych zakazanych...Zastanawiam się też czy takie maluszki mają okres aktywności? Czy od razu załatwiać sprawę tak, że po przebudzeniu cyc-pielucha-cyc i usypiać? Czy mam się z nią pobawić? Pogadać? Ja ją po karmieniu i przebraniu gdy zacznie ziewać pakuję do łóżeczka i ona czasem zasypia po 5 minutach a czasem sobie leży i ogląda zwierzątka na ochraniaczu, pomruczy sobie, postęka nawet 40 minut tak potrafi i w końcu zasypia a innym razem, jak dziś mamy małe cyrki - nasz dzisiejszy harmonogram: 08:50 pobudka – U prawy 22m - pielucha – U prawy 15 m – U prawy 7m - U prawy 13m + Mylicon 11:00 leży w łóżeczku ale nie śpi – zasikana! - pielucha 11:53 U lewy 15m 12:15 śpi 5m – budzi się – U lewy + Mylicon + U lewy + U lewy 6m 13:15 śpi Dziewczynki jak to jest u Was? No i teraz niby śpi ale cały czas mruczy i stęka co jakiś czas ale póki nie płacze to jej nie uciszam i nie wyciągam z łóżeczka.
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
ja was zatluke...
nie wiedzialam, ze watek na odchowalni jest my dzisiaj w miescie bylismy pozalatwiac pare spraw babcia zostala z niunią ![]() mamy knajpe na chrzciny na 5 czerwca kupilam se tunike nowe mleko dla malej bo to nan pro mi sie nie podoba kupilam bebilon 1 z jakims tam immunocostam maz mi kupil prezent za Oleńkę przepiekna wymarzona bransoletke zlota droga byla, ale stwierdzil, ze blysk mialam w oku haha
|
|
|
|
#145 |
|
Zadomowienie
|
Hej mamusie
![]() Jutro wraca moja Emiśka do domku Poza tym Oliwkę chyba brzuszek boli, boje się, ze to niestety kolki sie zaczynają TŻ kupił Espumisan, ale to podobno można podawać dopiero po ukończeniu miesiąca przez dzieciaczka moria jakie Ty kropelki dajesz Igusi??Co do mleka, to ja mam kupione NAN, ale jeszcze nie dawałam Oliwce. Na razie staram sie karmić piersią, zobaczymy jak długo mi się uda? Emilkę sama piersią karmiłam tylko 2 miesiace, ale miałam mało pokarmu i Mała sie nie najadała. Takze teraz dopóki wiem, a przynajmniej takie mam wrazenie, ze Oli się najada, nie zamierzam podawać jej butelki |
|
|
|
#146 | |
|
Wtajemniczenie
|
bassienko mi się wydaje, że te kropelki to od pierwszego dnia są, tzn. od pierwszego miesiąca a nasze dzieci są teraz w pierwszym miesiącu życia więc by się zgadzało. W końcu takie maluchy do końca 4 tygodnia b. często cierpią na kolki więc jak tu inaczej pomóc maleństwu
![]() andziotka a Ty coś wiesz o tych kropelkach? Co do kropli, to my dostaliśmy takie amerykańskie Mylicon ale te wszystkie leki Sab Simplex, Bobotec, Infacol, Espumisan zawierają tą samą substancję czynną, tylko o różnym stężeniu A 2 miesiące karmienia to i tak bardzo ładnie Ja się będę cieszyć każdym kolejnym tygodniem W razie czego mam w domu Enfamil, 2 x podałam małej 30ml ale porozmawiałam tu z dziewczynami i póki co nie dokarmiam. Przemęczę się trochę, poprzystawiam małą aż w końcu się naje ale po butlę nie sięgam (tfu,tfu żeby nie zapeszyć )No kobietoooo! W końcu się odnalazłaś ![]() I jak szybko chrzcicie, wow! Ja myślałam o wrześniu a teraz nawet o październiku, bo potencjalnej chrzestnej nie będzie przez wakacje. A nie wiecie może czy rodzicami chrzestnymi mogą być dwie kobiety? ![]() Moja gwiazda śpi już 4,5h Powinnam ją wybudzić na szamanko ale podchodzę do łóżeczka i ona tak słodko śpi i jeszcze przez sen uśmiechy strzela i jakoś tak nie mam serca jej przerywać.---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- Cytat:
U nas to wygląda tak, że gdy podczas jedzenia nie idą bąki ani kupa to już zaczynam coś podejrzewać, bo normalnie to purka sobie, że aż miło. Później zaczynają się cyrki przy usypianiu - zasypia na 5 minut i nagle jest krzyk, nie taki łagodny płacz tylko buzia otwarta i krótkie ale głośne "aaaaa" i pręży się przy tym bidulka. Pomaga gdy bierzemy na ręce i kładziemy ją na piersi, masujemy plecki, wtedy się uspokaja ale co jakiś czas też sobie krzyknie podczas prężenia. Po odłożeniu do łóżeczka znów krzyczy. Wtedy podajemy lek i mała po kilkunastu minutach usypia, tak jak teraz właśnie
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
z tymi kolkami to jest trudna sprawa, bo nikt tak naprawdę nie wie co jest ich przyczyną ...
dobrze jak odkryje się coś co pomaga, bo czasem niestety nic nie działa i trzeba to przeczekać .... czasem matka nie je prawie nic a dziecko i tak ma kolki, Zosia np miała kolki w postaci strasznego wiercenia się ok 4 w nocy, ale nie budziła się więc nie było to takie straszne, ale obojętnie co bym nie jadła to i tak codziennie się wierciła ... kropelki ... podobny skład, różne stężenie -- miałam ten Sab Simplex ale różnicy nie zauważyłam żadnej... teraz pojawiło się coś takiego jak Delicol - to jest nowość w sumie, bo za czasów Zosi tego nie było w aptekach, więc nie wiem czy działa, ale niektóre mamuśki sobie chwalą, tam jest laktaza - enzym którego brakuje niemowlaczkom i przez to ciężko im jest strawić mleko ... z naturalnych metod polecam ciepłe kąpiele i masaż brzuszka, no i ćwiczenia nóżkami, bo wtedy łatwiej się dziecko odgazuje ... woda koperkowa - czasem nasila kolkę choć ma niby pomagać, więc radzę uważać jest też coś takiego jak "wiaterek" czy jakoś tak (niektórzy termometru używają) - taka rurka co się ją wkłada do pupci i też pomaga purkać, ale to raczej w ostateczności radzę ... Debridat - poprawia perystaltykę jelit, na receptę ... tyle pamiętam ....
Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka... Dante Alighieri Edytowane przez andziot Czas edycji: 2011-05-02 o 18:21 |
|
|
|
#148 |
|
Zakorzenienie
|
chrzcimy bo u nas w regionie taka tradycja ze im szybciej tym lepiej
poza tym, pozniej moga byc komplikacje bo chrzestnym bedzie moj brat a on ma narzeczona, ktora ma termin porodu na 24 czerwca ![]() mam nadzieje, ze 5 czerwca jej nie wezmie pozniej oni maja we wrzesniu slub a ochrzczona bedzie malenka i bedzie spokoj ![]() moja nie spi dluzej jak 3,5h bo ja wybudzam no chyba ze w nocy ale juz mi sie wydaje, ze buzka sie zmienia, aka pucolowata sie zrobila i jak maz sie wazyl z nia i bez niej to wychodzi, ze wazy 3300g a tydzien temu w niedziele oopuszczalismy szpital z 2980g zgadzaloby sie ?? o 17 ja budzilam na szamanko wypila mojego mleka 80ml teraz spi i jak do 8 sie nie obudzi to ja budze do kapania na jedzonko i okolo polnocy znow ja budze i daje mm na noc i wtedy spi do 5 rano mniej wiecej dostaje znow mm i do 9 rano i od 9 znow moje caly dzien ![]() a mi sie strupki goja ....dzieki Bogu... |
|
|
|
#149 |
|
Rozeznanie
|
My mamy kropelki Bobotic ,które są od 28dnia ,i daje sie 8 kropli 4x dziennie,a ja daje jak potzreba jednorazowo 2-3 kropelki.
ide zaraz kąpac Gabcia. Hmmm ciekawe jak dzisiaj bedzie spał ![]() moze znow da sie mamusi wyspac
|
#150 |
|
Zadomowienie
|
witam
![]() podczytuje sobie was już, co bym później nie miała 100 stron do nadrabiania ![]() moria w sprawie dwóch chrzestnych tzn pań to u sąsiadów było tak że chrzestna nie dotarła i chcieli mieć dwóch panów chrzestnych, ksiądz powiedział że w takim przypadku będzie tylko jeden, bo nie ma nigdzie takiego wymogu że chrzestnych musi być dwóch, no chyba że para - ojciec i matka chrzestna a winnym przypadku wystarczy jeden bądź jedna
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:58.

)

02.08.2014

Kurcze jak ja sobie pomyślę o samotnych matkach... jak one to wtedy ogarniają, ja nie wiem
czasami to 2, a czasami 6 godzin.

Wtedy ją przystawiam trzeci raz do U, znów zasypia w ciągu kilku minut, odkładam i czasem zasypia a czasem jeszcze raz muszę przystawić. 

no ale przy bliźniakach to pewnie jak 50 jest
Kurka kiedy ja tyle prześpię
TŻ kupił Espumisan, ale to podobno można podawać dopiero po ukończeniu miesiąca przez dzieciaczka
Ja się będę cieszyć każdym kolejnym tygodniem