Studia- matematyczne? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-30, 17:06   #1
0e3d3d325984a27fbe9bdef1616525cd96dd2d0f_66f495f1be988
Konto usunięte

Studia- matematyczne?

Jestem tegoroczną maturzystką i zamierzam iść na studia matematykę (na UMCS). Jednak nie wiem czy to dobry wybór. Na uczelnię dostanę się na pewno, bo nie ma progu, ale poziom na UMCS-ie jak na moją wiedzę może mnie zmiażdżyć. Nie jestem jakaś bardzo dobra z tej dziedziny (jestem tylko dobra), a wiadomo, że na studiach poziom jest wyższy, jest też całkiem inny materiał. Matematykę lubię, choć ostatnio wychodzi mi już bokiem ze względu na przygotowywanie się do matury. Do tego jakoś niezbyt ciągnie mnie wizja studiowania matematyki, a potem pracy po tym kierunku. Dlatego mam wątpliwości. Ale co innego miałabym studiować? Mam różne hobby, ale z niczego nie jestem uzdolniona i niezbyt coś mnie interesuje. Wiem że "obudziłam się" późno, ale proszę o jakieś rady, podpowiedzi co powinnam zrobić.
0e3d3d325984a27fbe9bdef1616525cd96dd2d0f_66f495f1be988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-30, 17:13   #2
platekrozy
Zakorzenienie

Dot.: Studia- matematyczne?

Na UMCSie,od zawsze na matematykę nie ma chętnych,przyjmują kto przyjdzie,ale mało kto się utrzymuje...Zwykle idą tam osoby,które chcą przezimować rok.Słyszałam,ze naprawdę jest ciężko.
platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-30, 17:34   #3
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez platekrozy Pokaż wiadomość
Na UMCSie,od zawsze na matematykę nie ma chętnych,przyjmują kto przyjdzie,ale mało kto się utrzymuje...Zwykle idą tam osoby,które chcą przezimować rok.Słyszałam,ze naprawdę jest ciężko.
To tak jak na UW z fizyką: jest mniej, niż jedna osoba na miejsce, więc dostaje się każdy, kto chce - gorzej żeby się tam utrzymać.
Stary 2011-04-30, 18:00   #4
skunny
Raczkowanie

GG do skunny

Studiowałam matematykę przez 1,5 roku i przerwałam... W liceum również lubiłam matmę i od pierwszej klasy LO wiedziałam, że chcę iść właśnie na ten kierunek, ale studia mnie bardzo zawiodły. Żeby osiągnąć jakieś fajniejsze stopnie, a w przypadku niektórych zajęć, żeby chociaż zaliczyć, było trzeba non stop zakuwać, nie mówiąc co się działo już w czasie sesji . Żeby nie było, to nie tylko ja tak miałam, ale moi znajomi też. Ja rozumiem, że studia są po to żeby studiować, ale są pewne granice i jeśli ktoś na prawdę KOCHA tą dziedzinę to to jest kierunek dla niego, a jeśli tak nie jest, to sorry, ale znienawidzi matmę . Teraz studiuję budownictwo i jestem baaardzo zadowolona ze swojego wyboru, nie męczę się na studiach, a przede wszystkim kierunek mi się podoba
Jeśli Tobie JUŻ wychodzi matma bokiem, bo się jej uczysz do matury i chcesz na nią iść, bo nie masz innego pomysłu na siebie, to lepiej znajdź sobie ten pomysł na siebie, jeśli w przyszłości nie chcesz od nowa zaczynać studiów
skunny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-30, 18:07   #5
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-30, 18:30   #6
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

U mnie też jest, tak, ze latwo sie bylo dostac, po 1 roku odpadło 50 osob!
Kierunek jest cholernie ciężki i nudny.
Mnóstwo niepotrzebnych rzeczy - jakieś hiperprzestrzenie wielowymiarowe, obrazy, jądra, pierścienie, liczby urojone, to wszystko jest tak abstrakcyjne, chore i trudne do pojecia, że po prostu aż żal mi się siebie robi jak muszę się tego uczyć.
Do tej pory pewnych rzeczy nie rozumiem bo są one po prostu nie do pojęcia. Matematyka na studiach to już nie tylko logika i logiczne myślenie, ale też musisz mieć jakąś niebywale ogromną wyobraźnię i chęci aby to wszystko opanować i zrozumieć o co w ogóle chodzi.
Natomiast te rzeczy, które opisałam jeszcze niektórym mogą się wydawać fascynujące, gorzej jest z np. komputerowymi obliczeniami. Te zajęcia są nudne, milion języków programowania, jak na informatyce, nawet dla osoby pasjonującej się matematyką będzie to nudne jak flaki z olejem.
Ale praca później jaka jest - zatem lepiej isc na taki kierunek niz niektore humanistyczne, po których w ogóle ciężko cokolwiek robić w zawodzie. Chociaz osobiscie nie polecam matmy.
Stary 2011-04-30, 18:32   #7
Konto usunięte

No właśnie nie mam pomysłu na siebie... Przejrzałam różne kierunki i nie znalazłam nic dla siebie, no chyba, że księgowa... Ale z drugiej strony niezbyt interesują mnie sprawy z pieniędzmi itp.
Dodatkowo zdaję tylko matematykę rozszerzoną.
Czasami żałuję że nie poszłam na...kelnerkę.
Kiedyś też myślałam nad nauczycielem dzieci, lubię je, ale rozmyśliłam się bo pewnie ciężko miałabym z pracą, poza tym mój charakter raczej mi na to nie pozwala.

Edytowane przez 0e3d3d325984a27fbe9bdef1616525cd96dd2d0f_66f495f1be988
Czas edycji: 2011-04-30 o 18:37
0e3d3d325984a27fbe9bdef1616525cd96dd2d0f_66f495f1be988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-30, 18:34   #8
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2011-04-30 o 18:37
Stary 2011-04-30, 18:40   #9
platekrozy
Zakorzenienie

W takiej sytuacji nie idź na matematykę na UMCS,bo będziesz mieć na pewno po prostu rok do tyłu,bo przy pierwszej sesji odpadniesz.
platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-30, 20:32   #10
klaaa
Zadomowienie

Również odradzam matematykę. Studia matematyczne nie są łatwe, a już na pewno nie jest to dobry wybór kiedy idziesz na nie, bo nie masz innego wyjścia, nic Cię tam nie będzie trzymało, po prostu nie będziesz miała mobilizacji żeby tam wytrwać.
Ja co prawda nie studiuję na samej matematyce, ale mam dużo różnych matematycznych przedmiotów i co tu dużo mówić, matematyka na studiach nie ma praktycznie nic wspólnego z matematyką w szkole. Jak napisała whitechocolateraspberry niektórych rzeczy po prostu nie da się zrozumieć.
Masz jeszczetrochęczasu, poszukaj, czasami dobrze jest zaryzykować, wybrać coś co wcześniej nie przyszło Ci nawet do głowy. Ja swoje studia wybrałam w ostatniej chwili, przypadkiem, stwierdziłam, że to może być ciekawe i zaryzykowałam, warto było. Tak samo było z moim bratem, będąc w liceum nigdy by nie przypuszczał, że będzie robił to co robi.
Więc szukaj, może coś Cię natchnie
klaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-30, 21:38   #11
nadia_9o
Raczkowanie

Osobiście nie studiuję matematyki, jednak... Mam koleżankę, która podjęła się tego.. Zrezygnowała po pierwszym semestrze dlatego, że studia były nudne. Matematyka na studiach to nie ta sama, co w liceum. Tak jak ktoś wspomniał, ogromna przepaść.
Też zdawałam tylko matematykę rozszerzoną na maturze. Miałam podobny problem jak Ty. Wybrałam jednak budownictwo i nie żałuję. Kierunek szalenie ciekawy. Mieliśmy matmę 3 semestry, szczerze ją znienawidziłam. To nie to co w liceum. Rzeczy których nawet nie da się sobie wyobrazić.... :/
Proponuję rozejrzeć się nie tylko wśród kierunków ekonomicznych, ale i technicznych. Zdając matmę, masz dużo możliwości... Ale sama musisz zdecydować co chcesz robić w życiu, co Cię interesuje i czy potem będziesz miała pracę.

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

Osobiście nie studiuję matematyki, jednak... Mam koleżankę, która podjęła się tego.. Zrezygnowała po pierwszym semestrze dlatego, że studia były nudne. Matematyka na studiach to nie ta sama, co w liceum. Tak jak ktoś wspomniał, ogromna przepaść.
Też zdawałam tylko matematykę rozszerzoną na maturze. Miałam podobny problem jak Ty. Wybrałam jednak budownictwo i nie żałuję. Kierunek szalenie ciekawy. Mieliśmy matmę 3 semestry, szczerze ją znienawidziłam. To nie to co w liceum. Rzeczy których nawet nie da się sobie wyobrazić.... :/
Proponuję rozejrzeć się nie tylko wśród kierunków ekonomicznych, ale i technicznych. Zdając matmę, masz dużo możliwości... Ale sama musisz zdecydować co chcesz robić w życiu, co Cię interesuje i czy potem będziesz miała pracę.
nadia_9o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-30, 23:31   #12
aaangaaa
Raczkowanie

A myślałaś może o czymś takim jak matematyka ekonomiczna, matematyka w ekonomii i finansach?? Sama jestem na matematyce ekonomicznej i powiem, że jest nudo, trudno i czasem zastanawiam się co mi odbiło, że wybrałam takie studia. Ogólnie materiał zacznie odbiega od materiału z LO. Masz jakieś liczby urojone dowiesz się, że mogą istnieć dwa różne zera , albo, że "Wszystko w świecie jest pochodną.
Rachunek różniczkowy rozwiąże nawet problemy miłosne."

Studia matematyczne wymagają bardzo dużo samozaparcia i silnej woli by usiąść i zacząć liczyć setki przykładów....
aaangaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-01, 08:24   #13
Konto usunięte

Ekonomia i Budownictwo to nie dla mnie, nie interesuje mnie to. Co do ekonomii to nie lubię tych wszystkich spraw związanych z finansami itp, a w budownictwie potrzebna jest jeszcze wiedza z fizyki, chemii i chyba informatyki, a tego nie trawię.

A co myślicie o pedagogice?
Stary 2011-05-01, 08:42   #14
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2011-05-01 o 09:43
Stary 2011-05-01, 09:57   #15
Rena
Zakorzenienie

Idz na informatyke.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-01, 10:18   #16
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2011-05-01, 11:21   #17
nadia_9o
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
dokładnie na budownictwie, przynajmniej u mnie, nie ma informatyki samej w sobie. Uczymy się korzystać z różnych programów, ale to nie jest informatyka. Właśnie, głównie się mnoży i dodaje, nic strasznego... a całki można liczyć na kalkulatorze zamiast męczyć się z nimi. Wiadomo, na fizyce wszystko się tu opiera, ale jest to tak jasne i klarowne, że nawet bardziej przystępne niż to, czego uczyli na fizyce w liceum. Na chemii miałam dokładnie to samo co w liceum, czyli bez większego szału.

Nie wiem czy jest sens poświęcać czas na pedagogikę, bo zbyt wielu jest już absolwentów po tym kierunku. Trudno się wybić z takiego tłumu. A chyba nie chciałabyś po studiach ustawić się w kolejce w urzędzie pracy. Decyzja nie jest łatwa, ale poszukaj czegoś co Cię interesuje i po czym mogłabyś mieć dobrą pracę, a przede wszystkim mieć ją w ogóle.
Stary 2011-05-01, 11:35   #18
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aaangaaa Pokaż wiadomość
Rachunek różniczkowy rozwiąże nawet problemy miłosne."
Kurde tego mogliby akurat nas nauczyc Moze wam mowili w jaki sposob taki problem rozwiazac rachunkiem rozniczkowym? :P Bo nam tylko niestety powiedzieli, ze rownania rozniczkowe sa wszedzie wokol nas...
Stary 2011-05-01, 11:47   #19
pocokomunazwa
Rozeznanie

Ja studiowałam przez rok matematykę na UWr. Było cholernie trudno. Jak ja zdawałam to był próg (100% z podstawowej matury by nie wystarczyło trzeba było mieć chyba 120 punktów (na 200 możliwych 100 podstawa + 100 rozszerzenie), po semestrze z 300 zostało nas 110... część sama zrezygnowała ale ogromna część odpadła. Mnie pierwszy semestr fascynował było "matematyka to jest to!" i w ogóle a drugi mnie kompletnie zmęczył i uświadomił, że nie tam moje miejsce. Na analizie akurat omawialiśmy zastosowanie rachunku całkowego do rozwiązania problemów fizyki i uznałam, że takie zastosowania mnie dużo bardziej kręcą i pora się wynieść na politechnikę. To była chyba najlepsza decyzja w moim życiu.

Ogólnie matematyka jest dla pasjonatów - reszta się tam będzie męczyć.
Już mniej szkody sobie zrobisz idąc na jakieś zarządzanie. A nie myślałaś o jakichś studiach technicznych? Większość z nich jest naprawdę łatwiejsza, przyjemniejsza, przydatniejsza niż matematyka

http://www.klubkosmetyczny.pl/
pocokomunazwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-01, 13:54   #20
viva91
na przekór do celu

[1=0e3d3d325984a27fbe9bdef 1616525cd96dd2d0f_66f495f 1be988;26636902]Ekonomia i Budownictwo to nie dla mnie, nie interesuje mnie to. Co do ekonomii to nie lubię tych wszystkich spraw związanych z finansami itp, a w budownictwie potrzebna jest jeszcze wiedza z fizyki, chemii i chyba informatyki, a tego nie trawię.

A co myślicie o pedagogice?[/QUOTE]
Co myślę o pedagogice? - Jeśli chcesz zasilić grono bezrobotnych to bardzo proszę Jedynie jedna specjalizacja pedagogiki, związania z logopedią i pracą z osobami niedosłyszącymi (wybaczcie ale nie znam właściwej nazwy) podobno jest opłacalna.

A przejrzałaś plan budownictwa? Informatykę będziesz mieć taką, że będą Cię uczyć jak domek w programie graficznym narysować Za to na matmie na informatyce mój znajomy miał napisać kalkulator. Dla studenta informatyki bułka z masłem, ale kolega miał z tym problemy
Stary 2011-05-01, 14:06   #21
Konto usunięte

Nie widziałam planu na budownictwie ale widziałam na necie że uczy się tam chemii i fizyki, a to jest coś czego nie rozumiem i nie lubię... A informatyka to już w ogóle dla mnie jest czarna magia. Nie wiem co miałabym dokładnie robić po budownictwie, ale źle znoszę duże wysokości, ogólnie jestem panikarą, no i chyba kontakty z ludźmi trzeba też tu wziąźć pod uwagę, a ja nie jestem zbyt odważna i rozmowna, asertywna itp.

Chyba będzie lepiej jak zrezygnuję ze studiów matematycznych.

Przejrzałam kierunki studiów- i nic Może jestem zbyt wybredna, ale na każdym mam jakieś "ale"...

Coraz bardziej zastanawiam sie nad ekonomią, co prawda nie lubię tych wszystkich finansów, ale za to jest tu trochę matmy. Coś za coś..
Stary 2011-05-01, 14:15   #22
viva91
na przekór do celu

[1=0e3d3d325984a27fbe9bdef 1616525cd96dd2d0f_66f495f 1be988;26642744]A informatyka to już w ogóle dla mnie jest czarna magia.[/QUOTE]
no to uważaj z matmą, bo może się zdarzyć że na niej będziesz mieć na początku trochę tej informatyki

kontakty z ludźmi? hmm, mało jest fajnej pracy gdzie siedzi się odizolowanym od społeczeństwa praca po studiach to praca w usługach, a "usługując" trzeba się kontaktować
Stary 2011-05-01, 15:23   #23
zla panienka
Zadomowienie

[1=0e3d3d325984a27fbe9bdef 1616525cd96dd2d0f_66f495f 1be988;26642744] ogólnie jestem panikarą, no i chyba kontakty z ludźmi trzeba też tu wziąźć pod uwagę, a ja nie jestem zbyt odważna i rozmowna, asertywna itp.

[/QUOTE]

to bym poważnie się zastanowiła nad tą pedagogiką czy to zawód dla Ciebie

jest mnóstwo kierunków które możesz wybrać
a zależy Ci na studiach w jakimś konkretnym mieście/konkretnej uczelni?

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-01, 15:43   #24
nadia_9o
Raczkowanie

[1=0e3d3d325984a27fbe9bdef 1616525cd96dd2d0f_66f495f 1be988;26642744]Nie widziałam planu na budownictwie ale widziałam na necie że uczy się tam chemii i fizyki, a to jest coś czego nie rozumiem i nie lubię... A informatyka to już w ogóle dla mnie jest czarna magia. Nie wiem co miałabym dokładnie robić po budownictwie, ale źle znoszę duże wysokości, ogólnie jestem panikarą, no i chyba kontakty z ludźmi trzeba też tu wziąźć pod uwagę, a ja nie jestem zbyt odważna i rozmowna, asertywna itp.

(...)

Coraz bardziej zastanawiam sie nad ekonomią, co prawda nie lubię tych wszystkich finansów, ale za to jest tu trochę matmy. Coś za coś..[/QUOTE]

na budownictwie nie ma informatyki! Zajęcia na komputerach polegają na obsłudze programów. To tak jak np. w podstawówce na "informatyce" uczyłaś się obsługiwać ms office. :P Nie ma programowania ani nic takiego.
Budownictwo to nie tylko duże wysokości :P możesz budować drogi żeby było nisko można pracować w biurze projektowym, w nadzorze, itp. choć wiadomo, praca na budowie jako np. kierownik budowy, jest chyba bardziej dochodowa. Fizyki nie ma się sensu bać. Chemii tym bardziej. Też tego nie lubiłam, ale zmieniłam zdanie.

Na ekonomii jest statystyka... Nie wiem czy już miałaś z nią styczność, ale przynajmniej dla mnie, łatwiej policzyć coś co jest oczywiste niż uczyć się dziwnych regułek i próbować zrozumieć wszystkie rozkłady, prawdopodobieństwa itp. Znam wiele osób, które miały z tym problem.
W każdym zawodzie masz kontakt z ludźmi, więc musisz coś wybrać, mniejsze zło dla Ciebie. Trzymam kciuki, żeby podjęta decyzja była tą właściwą.
Stary 2011-05-01, 15:55   #25
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2011-05-01, 15:55   #26
Konto usunięte

zla panienka

Do dzieci co prawda mam inne podejście niż do dorosłych ludzi, przy nich raczej się nie wstydzę i nie jestem nieśmiała...
Chciałabym iść do Lublina na UMCS.

nadia_90

Co do budownictwa to już nie wiem sama. Jakoś niezbyt mnie ciągnie do takiej pracy...

Te rozkłady, prawdopodobieństwa itp. są na ekonomii? Bo nie za bardzo zrozumiałam...

mm444

Na budownictwie trzeba chyba też umieć kombinatorykę itp, a ja z tego nie jestem zbyt mocna. Z geografią tak samo u mnie, jak i z fizyką, chemią itp, czyli słabo.

Edytowane przez 0e3d3d325984a27fbe9bdef1616525cd96dd2d0f_66f495f1be988
Czas edycji: 2011-05-01 o 15:58
Stary 2011-05-01, 15:57   #27
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez nadia_9o Pokaż wiadomość
Na ekonomii jest statystyka... Nie wiem czy już miałaś z nią styczność, ale przynajmniej dla mnie, łatwiej policzyć coś co jest oczywiste niż uczyć się dziwnych regułek i próbować zrozumieć wszystkie rozkłady, prawdopodobieństwa itp. Znam wiele osób, które miały z tym problem.
o racja. ja walczę teraz ze statystyką i jak dla mnie to jest gorsze niż matma i fiza (które miałam w I semestrze) razem wzięte! nie lubię takiego gdybania, "statystycznie rzecz biorąc.." itp.

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

[1=0e3d3d325984a27fbe9bdef 1616525cd96dd2d0f_66f495f 1be988;26644606]Te rozkłady, prawdopodobieństwa itp. są na ekonomii? Bo nie za bardzo zrozumiałam...[/QUOTE]
tak. to elementy statystyki, która jest na ekonomii.
Stary 2011-05-01, 15:59   #28
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2011-05-01, 16:01   #29
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
o, o tym mówiłam
Stary 2011-05-01, 16:05   #30
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości