|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części naszego wątku | |||
| Jeszcze moment, jeszcze chwila i na porodówkę damy dyla. Mamusie lipiec-sierpień 2011. |
|
23 | 37,10% |
| Maluszki w brzuszkach fikają, ale na świat się jeszcze nie pchają. Mamusie lipiec-sierpień 2011. |
|
6 | 9,68% |
| W trzeci trymestr wkroczyłyśmy - szykujemy już kołyski... |
|
4 | 6,45% |
| Przed nami już tylko dwa miesiące, później posypią się wakacyjne brzdące. |
|
6 | 9,68% |
| Rosną w brzuchach nasze brzdące, przywitamy się z nimi za dwa miesiące. |
|
5 | 8,06% |
| Studniówka odbyta,czekamy aż dzidzia na zewnątrz zawita. |
|
0 | 0% |
| Koniec się zbliża dużymi krokami, będziemy lada chwilę wspaniałymi mamami ( rodzicami)! |
|
3 | 4,84% |
| Brzuszek tu, brzuszek tam pogaduchy lipcowo-sierpniowych mam. |
|
6 | 9,68% |
| Wiosna mija, lato czeka już niedługo przywitamy nowego człowieka. |
|
0 | 0% |
| Już coraz bliżej na porodówki – plotkują lipcówki i sierpniówki. |
|
9 | 14,52% |
| Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. Lipiec-sierpień 201
|
|
|
|
#3092 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. Lipiec-sierpień 201
Dziękuję za opinie
mam nadzieje że za 2 tygodnie jeszcze się zmieszczę w tą sukienkę ![]() Cytat:
. Miałam kiedyś wrzucić zdjęcia pokoju dla maluszka Co prawda jeszcze nie wszystko w nim jest, a pościel itp leży sobie wyprasowana, nie zakładam żeby się nie zakurzyła, wrzucam zdjęcia jednej strony, wygląda mniej więcej tak: ![]()
drugie ciągnie je ku górze... " Edytowane przez aania_20 Czas edycji: 2011-05-01 o 14:57 |
|
|
|
|
#3093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja się nie mogę doczekać kiedy zacznę meblować pokoik Niestety dopóki okien nie wymienią nie mogę o tym myśleć
|
|
|
|
|
#3094 |
|
Raczkowanie
|
Poruszyłyście ciekawy temat.. BECIKOWE. Szperam w internecie, ale nie dużo się dowiedziałam. Ja mam rentę rodzinną z której się utrzymuje.. Na rękę dostaję ok 1300 zł.. Jestem samotną matką. Nie mamy jeszcze przyznanych alimentów. Zaraz będzie mała na świecie, tzn. nie długo.. 1300 zł to jest mało na 2 os. a co dopiero na 3..
ale w przyszłym roku już mogę się chyba starać o ten zasiłek czytałam, że liczy się 12 miesięcy od urodzenia dziecka. Natomiast jeśli chodzi o becikowe samorządowe to czytałam, że w Warszawie nie ma tego becikowego, ale w Łodzi już jest? Wiecie coś na ten temat? Czy za drugie dziecko się dostaje coś jeszcze czy mogę sobie pomarzyć?
|
|
|
|
#3095 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja generalnie jestem przeciwniczka smoczków - dla mnie to takie zatykanie buzi dziecka niemowlę płacze głównie jak jest głodne, ma mokrego pampersa czy coś je boli.. a na to smok niepotrzebny..oczywiście są maluchy które mają wyjątkowo dużą potrzebę ssania i wtedy smok jest wybawieniem ale nie rozumiem po co dziecku wciskać smok do buzi jak tego nie potrzebuje.. ono potrzebuje bliskości matki i naszej miłości a nie jakiegoś silikonowego zapychacza.. takie moje zdanie ![]() Cytat:
jesli jeszcze ktoś łapie się na niski próg pon 504zł/os to mógłby dostać 1000zł no i czasem w niektórych miastach jest od gminy jeszcze ekstra 1000zł
|
|
#3096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Jeśli ojciec twego dziecka nie żyje lub jest nieznany (czyli nie można dochodzić alimentów), a twoje dochody nie przekraczają 504 zł netto na osobę (lub 583 zł w wypadku, gdy twoje dziecko okaże się niepełnosprawne), przysługuje ci zasiłek dla samotnie wychowujących dziecko: 170 zł miesięcznie na jedno dziecko, ale nie więcej niż 340 zł na wszystkie dzieci (jeśli dziecko posiada orzeczenie o niepełnosprawności, kwotę dodatku zwiększa się o 80 zł na dziecko i nie więcej niż o 160 zł na wszystkie dzieci). Jeśli natomiast dochód w rodzinie nie przekracza 252 zł na osobę (291,5 zł w przypadku dziecka z orzeczeniem o niepełnosprawności), kwotę dodatku zwiększa się o 50 zł na dziecko, nie więcej jednak niż o 100 zł na wszystkie dzieci." |
|
|
|
|
#3097 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Drugie z gminy , miasta jeśli takie jest. Trzecie to z opieki trzeba mieć 504 zł, zarobki z 2010 roku dzieli się w tym przypadku już na 3 osoby. Bo żeby dostać to becikowe to najpierw trzeba dostać ten zasiłek rodzinny na dziecko coś około 67zł miesięcznie |
|
|
|
|
#3098 |
|
Raczkowanie
|
pomóżcie z wyborem wózka..
naczytałam się już naprawdę dużo i wychodzi na to, że nie potrzebnie rozglądam się i upieram przy wózku wielofunkcyjnym... prawdopodobnie moje malenstwo przejezdzi w gondoli max dwa miesiace (sierpien-wrzesnien)..potem znudzi mu sie zapewne ogladanie obicia wozka wiec wypadalo by miec spacerowke..wiec w tym wypadku wielofunkcjyny by spelnial swoja role..ale co z pora lidgtopad grudzien?? czy nie bedzie on za ciezki na zasniezone chodniki miejskie? moze lepiej kupic jakis tani i uzywany wozek gleboki na czas do pazdziernika..a potem rozgladac sie za porzadna spacerowke? ![]()
|
|
|
|
#3099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko 2 miesiace w gondoli , mysle ze zdecydowanie dłuzej. a jak juz bedzie zima to jak najdluzejjjjj, bo w spacerówce nigdy ta jak w gondoli nie opatulisz.
Edytowane przez CarmelaSoprano Czas edycji: 2011-05-01 o 16:29 |
|
|
|
|
#3100 |
|
Raczkowanie
|
tez myslalam ze pojezdzi dluzej w gondoli..ale czy dziecko 4 miesieczne da sie polozyc??
mialam teraz przyjemnosc bycia dwa tygodnie z prawie 4 miesiecznym dzieckiem...i stad moje watpliwosci co do uzywania gondoli dluzej niz 2,5misiaca...dziecko jest zawsze ciekawe swiata, dlatego naszly mnie watpliwosci co do inwestowania w wozek z porzadna gondola... |
|
|
|
#3101 |
|
Zadomowienie
|
Ja włsnie dzwoniłam do A ni co ma mi sprzedac wozek i cena tego http://allegro.pl/sweety-vector-air-...588437137.html wozka to 650 zł kolor czerwony ale czy czerwony moze byc dla chlopca??
I mam okazje takie cos kupic za 200 zl http://www.smyk-s2.pl/lezaczki/100-f...-lezaczki.html
|
#3102 |
|
Zadomowienie
|
aania_20 sama chciałabym miec taki pokoik.taki przyjemny. My wygospodarujemy kawałek kącika dla Emila, bo z naszymi przeprowadzkami raz do roku to nie ma sensu nic urządzac.Fajnie Wam, że macie swoje mieszkania, to możecie robic co chcecie.My niesety prowadzimy tułaczy tryb życia. Zamierzamy co prawda kupic mieszkanie w moim rodzinnym miescie, ale mieszkac tam i tak nie bedziemy. Raczej inwestycyjny pomysl, no i w razie czego bedziemy miec nasz kątek na świecie.
Miłego weekendu wszystkim mamusiom.Uwaga na pylenia z drzew. Mnie rozwala.Płacze od wczoraj i ciągam nosem.
|
|
|
|
#3103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3104 |
|
Zadomowienie
|
A wozek czerwono siwy moze byc dla chlopca czy nie??
|
#3105 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3106 |
|
Zadomowienie
|
Dziś 9 miesięcy po ślubie u nas.... a my spedzamy go daaaaaaaaaaaaaleko od siebie i tesnimy
|
#3107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo sama mam ten komplet, z tym że ja kupowałam oddzielnie bo o dziwo taniej wyszło! za łóżeczko z szufladą, do tego materac kokos-gryka i jeszcze kubek niekapek gratis zapłaciłam 355zł z wysyłką! a za komodę 415 z wysyłką czy jakoś tak.Mebelki są świetne, bardzo solidne i stabilne, przewijak z komody nie jest zdejmowany, jest przymocowany na stałe, ale jak dla mnie to akurat duży plus, w końcu po to kupuje komodę z przewijakiem, żeby był tam gdzie ma być, a nie tułać go po całym domu.... Już się nie mogę doczekać aż je poskładamy bo leża w kartonach pod naszym łózkiem, ale mąż chce dopiero pod koniec czerwca skręcać mebelki, żeby nie zagracać wcześniej naszej sypialni.... Ale wymacaliśmy je na żywo w sklepie i jak dla mnie super
|
|
|
|
|
#3108 |
|
Zadomowienie
|
czesc dziewczynki
pisze do Was z dzialeczki........ na wstepie pzdr od mojego R dla was wszystkich smiej sie ze mnie ze maniaczka jestem....... moj pobyt przebywa dosyc......ciekawie wczorja bylo cieplutko wygrzewalam siebie i kaldunek na sloneczku...... bylo pelno zab ktore co chwila mnie straszyly za worka na smieci wyskoczyl zaskroniec i tez malo co zawalu nie dostalam.....chcac sie zrelaksowac chcialam zmyc taras poszlam po mopa a z niego wyskoczyla......mysz i skonczyly sie moje porzadki hehehe padlam wczoraj szybciutko...swieze powietrze mnei uspilo ![]() dzis od poludnia pada po sniadaniu wybralismy sie na spacer z R i mama nad jeziorko po drodze zaliczylam gofra z jagodami i bita smietane....... i spotkalismy BYŁĄ dziewczyne mojego R z nia jest dluga historia hehe a mianowicie jak ja poznalam R to byl z nia i zerwal z nia dla mnie noi wiadomo ze ona mnei teraz nienawidzi w sumie sie troche nie dziwie bo byli razem 5 lat ale takie zycie! ta wariatka miala czarne dlugie wlosy ale ze ja ma blond wiec ona trzasnela sobie platyne do tego nosi szpilki czy na plaze czy w gory ma rozowe tipsy rozowe pasemka we wlosach rozowego kwiatka w opasce i rozowe pokrowce w hello kitty w samochodzie poprostu......bez komentarza......a na kolacje bedzie grill szaszlyki, kielbaska biala, karkoweczka i salateczki mniam
Złoty krążek mi wcisną na ręce.... ![]() A ja rosnę i rosnę latem, zimą na wiosnę ![]() Jeszcze tylko..... ![]() Ząbki Igorka Edytowane przez SweetAngel1984 Czas edycji: 2011-05-01 o 17:54 |
|
|
|
#3109 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja ostatnio się popłakałam, bo kupiłam mężowi prezent, a mu się nie spodobał a wydawało mi się że strzeliłam w 10!Cytat:
![]() Moniczka bomba! Ja taką komodę będę miała,ale bez misia.Maż mi zrobi mam nadzieję...Fajnie tak powspominać ,co ? Ja uwielbiam oglądać swoją płytę z wesela! Co do wózka to kolor może być. Ja do koloru podeszłam w ten sposób, że ma mi się podobać i koniec! a czy będzie chłopiec czy dziewczynka to jedno, bo i tak większość nie wie kto leży w wózku w pierwszych miesiącach, bo po małych dzidziacj tego na początku nie widać ![]() Cytat:
że płaczę wręcz wrzeszczy ![]() Ale fajny patent dzieciaka bez smoczka mieć Dekaro na zakupy? Gdzie na zakupy?! Dzisiaj?! Aniu czemu ta komoda taka dziwna? w sensie, że z tyłu nic, nie ma?! You you wiesz co nawet nie pomyślałam,że faktycznie smoczek jest formą zapychacza zawsze wydawało mi się to naturalne, że dzieciątko ma smoczka.Ale tak jak piszesz poważnie, dziecko płacze kiedy chce jeść, ma mokro itp.Wyznaczę sobie cel, że smoczek ewentualnie w ostateczności! I mam nadzieję, że Nasza mała nie będzie go w ogóle potrzebowała, że wystarczy jej jak np tatuś ją weźmie na ręce Dziękuje za oświecenie Cytat:
Jak tak to mam szanse |
||||
|
|
|
#3110 |
|
Zadomowienie
|
Na suwaczku 26 tydzień i 6 dzień czyli koniec 27 tygodnia
![]() A dziś 1 maja wiec zostało nam równe 3 miesiace
Edytowane przez moniczka2123 Czas edycji: 2011-05-01 o 18:20 |
|
|
|
#3111 |
|
Zakorzenienie
|
A dupa jasna!
Jeszcze jedno pytanie!? Oni biorą dochody i przychody do rozliczenia ,czy przekraczamy te 504 zł - tak wyczytałam na tej stronie http://www.rp.pl/artykul/56660,54306...-rodzinie.html ale jeżeli mój mąż pracował w Austrii w 2010 i rozliczył się w PL to biorą jego dochody i przychody pod uwagę?!Rozliczenie w sumie wyszło na "zero" Chyba tak, nie?
|
|
|
|
#3112 |
|
Rozeznanie
|
moniczka ja czolowke ze slubu tez mam zrobiona podobnie
![]() łozeczko własnie takie,tyle ze z zyrafka dzis skaldalismy z mezem ,jest bardzo ładne,na poczatku chcialam kupic caly kpl z komoda szafa itp ale kupilismy tylko lozeczko i przewijak z tej serii,stwierdzilam ze kupie normalne mebelki jak bedziemy sie przeprowadzac na swoje a to bedzie hhhmmmm mam nadzieje ze za rok o tej porze....... |
|
|
|
#3113 |
|
Zakorzenienie
|
To sobie pospaliśmy
Sweet ale masz przeżycia z zaskrońcem i myszą. BRZYDZĘ się myszy beeee, a węża też się boję. Była Twojego R.. ehh olej ją.Moniczka don't cry aniaa kącik dla maluszka miodzio. Ładny dobór kolorów. |
|
|
|
#3114 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzis cały dzien w szlafroku, TZ na meczu, generalnie nuda jakas...
Wczoraj kupilismy przewijak na łóżeczko, lista rzeczy z wyprawki sie skraca |
|
|
|
#3115 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3116 | |
|
Zakorzenienie
|
Przespałam godzinę....od razu mi lepiej
a zrobiłam ciasto z delicjami, z ananasem i galaretką ![]() Cytat:
już sobie ją wyobraziłam, przynajmniej wesoło miałaś ![]() Bo ten tył to jest dodatkowa nadstawka do przewijania - jak przewijak już nie będzie potrzebny to się ją łato zdemontuje i komodę można dosunąć do ściany. Coś jak przewijak w tych linkach wrzuconych wcześniej tyle że zdejmowany. Bez nadstawki ma 50cm głębokości więc całkiem sporo i tak
|
|
|
#3117 | |
|
Zakorzenienie
|
No
![]() Te zakupy które chciałam zrobić w tym miesiącu, to już zrobiłam ![]() Ewentualnie jeszcze jak coś znajdę na mieście to dokupię ![]() Jestem z siebie zadowolona ![]() Najbardziej się cieszę z ręcznika: http://allegro.pl/show_item.php?item=1570372333 Wiem, że mój mąż będzie jeszcze chętniej uczestniczył w kąpieli małe do wanienki dokupiłam jeszcze http://allegro.pl/show_item.php?item=1575664747 i jest powód aby się nie bał, że małej coś zrobi, że nie utrzyma ![]() Tiru tiru ![]() ---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Cytat:
![]() To przynajmniej się coś u Ciebie dzieje! Fuj zaskroniec, chyba bym uciekła jak najdalej! żabki są nawet fajne :P a była twojego R to taka ropucha ,co ach wyobrażam sobie ją <--- podobna do emotikonki ?![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- No to jeszcze mi powiedz, bo pisałam wcześniej, ale jeszcze nikt nie odp. Czy jeżeli mój mąż rozliczał się w PL z Austrii to to się bierze do obliczenia zasiłku, czy też nie?! |
|
|
|
|
#3118 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
smoczek potrafi niezle utrudnic zycie - taki noworodek/niemowlak jak przysypia to mu ten smoczek wypada z buzi i wtedy sie budzi i placze i trzeba mu ten smoczek znow wsadzic i tak w kolko - moja kumpela byla wsciekla, ze dala sie namowic na zapodanie synkowi smoka - nie miala chwili spokoju przez ten smoczek, bo maly go ciagle gdzies gubil i sie wsciekal.
|
|
|
|
|
#3119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze wydawał mi się niezbędny przy dziecku, ale tak naprawdę jest on tylko takim kluczykiem do zamknięcia mu buzi.Powiedziałam już mojemu mężowi, że smoczek w ostateczności będziemy dawać małej ![]() Trochę się zdziwił, że jak to bez smoczka ?! to mu wytłumaczyłam ![]() Powiedział, że nie ma problemu. Tak teraz myślę, kurcze naprawdę potem dziecko płaczę nie ze względu że jest głodne, czy mu zimno itd tylko że nie ma smoczka do którego jest przyzwyczajony to tak jak zabrać palaczowi papierosy
|
|
|
|
|
#3120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja musialam podac smoczka juz w szpitalu. maly byl na lampach i musial tam siedziec by zółtaczka przeszla. co chwile mi go przynosili "bo głodny" bo płakał, a on chcial zwyczajnie do mamy. wiec zeby spac cokolwiek a nie trzymac obok niego w inkubatorku takim ręke to musial miec smoczek. wiec czasem taki knebel niezbedny jest reszte doczytam jak maly padnie... Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2011-05-01 o 19:37 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.

. Do wieczorka.

mam nadzieje że za 2 tygodnie jeszcze się zmieszczę w tą sukienkę 
Niestety dopóki okien nie wymienią nie mogę o tym myśleć
ale w przyszłym roku już mogę się chyba starać o ten zasiłek
czytałam, że liczy się 12 miesięcy od urodzenia dziecka. Natomiast jeśli chodzi o becikowe samorządowe to czytałam, że w Warszawie nie ma tego becikowego, ale w Łodzi już jest? Wiecie coś na ten temat? Czy za drugie dziecko się dostaje coś jeszcze czy mogę sobie pomarzyć?

zębole

Zakończone: 2
poprostu......bez komentarza......
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)