Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :) - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 3 6,82%
My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 3 6,82%
Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 0 0%
Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 3 6,82%
Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 12 27,27%
Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 23 52,27%
Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-02, 19:25   #151
bassienka
Zadomowienie

GG do bassienka Send a message via Skype™ to bassienka
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)

Cytat:
Napisane przez moria44 Pokaż wiadomość
bassienko mi się wydaje, że te kropelki to od pierwszego dnia są, tzn. od pierwszego miesiąca a nasze dzieci są teraz w pierwszym miesiącu życia więc by się zgadzało. W końcu takie maluchy do końca 4 tygodnia b. często cierpią na kolki więc jak tu inaczej pomóc maleństwu

andziotka a Ty coś wiesz o tych kropelkach?

Co do kropli, to my dostaliśmy takie amerykańskie Mylicon ale te wszystkie leki Sab Simplex, Bobotec, Infacol, Espumisan zawierają tą samą substancję czynną, tylko o różnym stężeniu Choć podobno działają różnie, na jedne dziecko działają jedne, na inne drugie. U nas ten Mylicon się sprawdza

A 2 miesiące karmienia to i tak bardzo ładnie Ja się będę cieszyć każdym kolejnym tygodniem Wiadomo, fajnie by było pokarmić nawet do 5-6 miesiąca ale jak nie wyjdzie to trudno i ja się cieszę, że chociaż te pierwsze tygodnie mała będzie na UU.
W razie czego mam w domu Enfamil, 2 x podałam małej 30ml ale porozmawiałam tu z dziewczynami i póki co nie dokarmiam. Przemęczę się trochę, poprzystawiam małą aż w końcu się naje ale po butlę nie sięgam (tfu,tfu żeby nie zapeszyć )

No kobietoooo! W końcu się odnalazłaś
I jak szybko chrzcicie, wow! Ja myślałam o wrześniu a teraz nawet o październiku, bo potencjalnej chrzestnej nie będzie przez wakacje.

A nie wiecie może czy rodzicami chrzestnymi mogą być dwie kobiety?

Moja gwiazda śpi już 4,5h Powinnam ją wybudzić na szamanko ale podchodzę do łóżeczka i ona tak słodko śpi i jeszcze przez sen uśmiechy strzela i jakoś tak nie mam serca jej przerywać.

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

A właśnie, jeszcze zapytam, po czym wnioskujesz, że to ból brzuszka?
U nas to wygląda tak, że gdy podczas jedzenia nie idą bąki ani kupa to już zaczynam coś podejrzewać, bo normalnie to purka sobie, że aż miło.
Później zaczynają się cyrki przy usypianiu - zasypia na 5 minut i nagle jest krzyk, nie taki łagodny płacz tylko buzia otwarta i krótkie ale głośne "aaaaa" i pręży się przy tym bidulka. Pomaga gdy bierzemy na ręce i kładziemy ją na piersi, masujemy plecki, wtedy się uspokaja ale co jakiś czas też sobie krzyknie podczas prężenia. Po odłożeniu do łóżeczka znów krzyczy. Wtedy podajemy lek i mała po kilkunastu minutach usypia, tak jak teraz właśnie No i bąki idą
No właśnie co do tego Espumisanu, to jak TZ kupował, to Pan w aptece powiedział, ze można podawać dopiero jak dziecko skończy 28 dni

Co do bólu brzuszka, to Mała zaczyna sie strasznie wiercić, pręży się, płacze, prostuje nóżki... No i bączki za bardzo nie chcą isć. Dopiero jak położymy ją na brzuszku, to jest lepiej. No ale w sumie na razie 2 razy sie to zdarzyło. Wczoraj i dzisiaj był spokój, (tfu, tfu, zeby nie zapeszyć, bo dzień się jeszcze nie skończył)

Jak Emila była malutka i miała kolki, to strasznie płakała, dosłownie darła sie przez 2 godziny, tak mniej wiecej od 16-18. Czego, ześmy nie próbowali: kropli, herbatek, ciepłych okładów na brzuszek, właczaliśmy suszarkę, nosiliśmy na rękach, masowaliśmy, etc. I w sumie musiała przepłakać te 2 godz i było już lepiej. I to praktycznie codziennie taka jazda Ale jak skończyła 3 miesiace, przeszło jak ręka odjął

Jeśli chodzi o chrzciny, to my tak jak agus chcemy jakos w czerwcu, chyba 12.06.

ALBUMY
[*] 18.06.2010
bassienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-02, 20:30   #152
moria44
Wtajemniczenie

bassienka no to u nas to samo z tym brzuszkiem jest I teraz tak myślę, czy jeśli ja mam zaparcie to ona z automatu też będzie miała?
Szukam w googlu ale nic nie mogę znaleźć na ten temat

A teraz zapchałam Małą smokiem - niech to pomoże plisssssss
Wydudniła oba cyce i chciała jeszcze ale już picia żadnego z tego nie było tylko takie delikatne ciumkanie aż w końcu po kilku minutach zasypiała. Odłożona do łóżeczka śpi 10 minut po czym są stęki i jęki, jak podchodzę to szuka cyca

Dziewczynki ja dziś jestem skonana, niby zdrzemnęłam się godzinkę w ciągu dnia ale w karku to mnie tak ciągnie... niby miałam się teraz położyć no ale ona z tym smokiem teraz jest, boję się że jej wypadnie i będzie stękać.

agus zazdroszczę Ci takiego fajnego rozkładu dnia. Z UU to chyba się tak jeszcze nie da. A czemu właściwie Ty mm karmisz?

andziotka a nie wiesz czy te kropelki rzeczywiście dopiero po 28 dniu można podawać?

Ooo i już stęka, pewnie sztuczny cyc wypadł, lecę

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-02, 21:27   #153
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
bassienka no to u nas to samo z tym brzuszkiem jest I teraz tak myślę, czy jeśli ja mam zaparcie to ona z automatu też będzie miała?
Szukam w googlu ale nic nie mogę znaleźć na ten temat

A teraz zapchałam Małą smokiem - niech to pomoże plisssssss
Wydudniła oba cyce i chciała jeszcze ale już picia żadnego z tego nie było tylko takie delikatne ciumkanie aż w końcu po kilku minutach zasypiała. Odłożona do łóżeczka śpi 10 minut po czym są stęki i jęki, jak podchodzę to szuka cyca

Dziewczynki ja dziś jestem skonana, niby zdrzemnęłam się godzinkę w ciągu dnia ale w karku to mnie tak ciągnie... niby miałam się teraz położyć no ale ona z tym smokiem teraz jest, boję się że jej wypadnie i będzie stękać.

agus zazdroszczę Ci takiego fajnego rozkładu dnia. Z UU to chyba się tak jeszcze nie da. A czemu właściwie Ty mm karmisz?

andziotka a nie wiesz czy te kropelki rzeczywiście dopiero po 28 dniu można podawać?

Ooo i już stęka, pewnie sztuczny cyc wypadł, lecę
bo w szpitalu zalatwili mi brodawki
mialama popekane, zakrwawione i w pewnym momencie nawet zastoj pokarmowy mialam
piersi jak skaly
bolaly nie ilosiernie a piguly mi na chama wpychaly cycka do buzi malej
az wylam z bolu
ale one mialy to w d,pie
pozniej juz odciagalam laktatorem, dawalam butla i iles karmilam przez nakladki
ale mala porzy piersi sie denerwowala i karmienie trwalo godzine ponad
wiec sciagam laktatorem daje butla, mala sie najada, ale zeby wiecej przybierala i byla spokojniejsza daje jej mm
poolozna sama stwierdzila - ta srodowiskowa
ze jak ja sie stresuje, malutka wtedy tez to moj pokarm nie jest taki dobry
wiec zostalam przy moim mleku i iles mm
ale niedlugo koncze karmic piersia
to jest pol na pol z woda
a ona jest spokojniejsza po mm
Stary 2011-05-02, 22:28   #154
andziot
Zakorzenienie

niby tak pisze na tych lekach, ale to dlatego że nikt badań nie robił na mniejszych dzieciach ....

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-02, 22:38   #155
anula_81
Zakorzenienie

a ja mam glupie pytanie do was... czy ktoras z was miala moze biegunke przed porodem, ale taka konkretna, bo ja wlasnie mialam ale taki total myslalam ze cos mi zaszkodzilo, ale ze az tak i nagle? plus glupie pytanie zastrzelcie mnie...
mozna przeoczyc, ze np podczas tego hmm incydentu odeszly mi wody? bo wiecie jak to jest z taka straszna b.....ka.....
bo sie teraz martwie..na szczescie mala sie rusza, wiec chyba ok...

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 10:03   #156
amarcia
Wtajemniczenie

dzień dobry jak tu macie miło i rodzinnie

Mam prośbę nietypową - czy któraś mamusia mogłaby w wolnej chwili zmierzyc stópkę swjego dzieciąteczka? Pod spodem, ile ma cm czyli jak długi powinien być bucik. Ślicznie z góry dziękuję

Edytowane przez amarcia
Czas edycji: 2011-05-03 o 10:10
amarcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 11:38   #157
moria44
Wtajemniczenie

Dzień Dobry Dziewczynki!

Jeju ale dziś pospałam 3 x po 3h normalnie czuję się jak nowo narodzona
Ale jak się kładłam o 21 to byłam tak wykończona, że się na nogach słaniałam W dodatku było mi strasznie zimno, w domu 22 st. a ja dygotałam. Do spania założyłam spodnie, długą bluzkę, sweter, przykryłam się moją grubą kołdrą, na to kołdrą TŻ'ta i trzęsłam się jak osika Oczywiście obudziłam się spocona jak koń

agus no moje początku cyckowe podobne, karmiłam przez łzy, no i mała też cały czas wisiała na cycu aby laktacja ruszyła bo po CC to jeszcze wolniej się to rozkręca a jak w końcu ruszyło w 3 dobie, to myślałam, że mi UU eksplodują, najpierw masowałam, rozgrzewałam, później karmiłam a po tym obkładam cyce lodem. Na szczęście położne bardzo mi pomagały więc byłam mimo trudności pozytywnie nastawiona i teraz jest już dużo lepiej.

Cytat:
Napisane przez amarcia Pokaż wiadomość
Mam prośbę nietypową - czy któraś mamusia mogłaby w wolnej chwili zmierzyc stópkę swjego dzieciąteczka? Pod spodem, ile ma cm czyli jak długi powinien być bucik. Ślicznie z góry dziękuję
amarcia jeśli nie zapomnę to zmierzę

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
niby tak pisze na tych lekach, ale to dlatego że nikt badań nie robił na mniejszych dzieciach ....
No to ja przetestowałam na moim 7'dniowym dziecku

anula_81 wg mnie to ewidentny znak, że poród tuż tuż

U nas dyduś poszedł w ruch - super sprawa! Bardzo pomocny jest. Pozwalam małej powisieć na cycu do 40 minut, nawet gdy pod koniec praktycznie tylko ciumka bez picia. No ale po tym czasie już wiem, że jest najedzona więc pakujemy ją do łóżeczka a gdy się złości i szuka "syska" zapychamy ją dydusiem i od razy jest spokój

Zabieram się zaraz za odciąganie pokarmu, który planuję dziś podać po UU w butelce. Nie chciałabym aby Iga przyzwyczaiła się tylko do cyca i odrzucała butlę bo tym sposobem uziemię się w domu.

Zastanawiam się tylko czy mogę odciągnąć mleko do buteleczki - włożyć do lodówki - a później jeszcze raz dokręcić laktator do tej samej butelki i dociągnąć jeszcze trochę pokarmu.
Czy to jest tak, że nie wolno za bardzo otwierać butelki z mlekiem?
Bo gdzieś tam czytałam, żeby właśnie nie przelewać mleka z butelki do butelki bo coś tam coś tam, że niby trzeba dbać o jak największą sterylność mleka ale czy to nie przesada?

Stary 2011-05-03, 12:13   #158
bassienka
Zadomowienie

Dzień dobry

anula ja myślę, że u Ciebie coś się już zaczyna ja też wcześniej miałam biegunkę i myślę, że gdyby odeszły Ci wody, to byś zauważyła

amarcia jak Oliwka się obudzi, to zmierzę jej stópkę

moria co do ściągania mleka, to ja niestety nie pomogę a jaki masz laktator, bo ja muszę kupić, a nie wiem jaki to w sumie pytanie do Was wszystkich, jaki polecacie? Wiem,że pewnie dyskusje toczyłyście na poczekalni, ale ja niestety nie byłam na bieżąco

U nas noc taka sobie... W sumie bez płaczu, ale Oliwcia budziła mi się co 1,5 godz Dopiero nad ranem pospała 3 godz.

ALBUMY
[*] 18.06.2010
Stary 2011-05-03, 12:52   #159
agus87
Zakorzenienie

moria ja tak dolewam mleko
w lodowce moze byc 24 h
wiec ja tak zdazam zuzywac, mimo, ze dolewam co kilka godzin

moja po moim pokarmie sie nie najada
wiec pomalu bedziemy konczyc przygode z karmieniem piersia...

dzisiaj spala 7h!!!!!!!!1 pobila rekord
ale wczoraj wieczorem bardzo marudzila i od 22 do 1 nie spala w ogole, bardzo sie krecila, marudzila, biedna
Stary 2011-05-03, 13:05   #160
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bassienka Pokaż wiadomość
moria co do ściągania mleka, to ja niestety nie pomogę a jaki masz laktator, bo ja muszę kupić, a nie wiem jaki to w sumie pytanie do Was wszystkich, jaki polecacie? Wiem,że pewnie dyskusje toczyłyście na poczekalni, ale ja niestety nie byłam na bieżąco

U nas noc taka sobie... W sumie bez płaczu, ale Oliwcia budziła mi się co 1,5 godz Dopiero nad ranem pospała 3 godz.
Łojejku bassienko a ile trwa u Ciebie karmienie w sumie? U nas różnie, super jest gdy wyrabiamy się w godzinkę ale czasem i 2,5-3h się bujamy z małą. Teraz liczę, że będzie lepiej z tym smokiem

Co do laktatora, ja mam ręczny Tommee Tippee: http://allegro.pl/laktator-tommee-ti...579911925.html i jestem bardzo zadowolona, no bo ja mam wszystkie akcesoria tej firmy i butelki i podgrzewacz więc wszystko ładnie pasuje, mogę pokarm odciągać do butelki lub do takiego małego pojemniczka 50ml za pokrywką do mrożenia: http://allegro.pl/pojemnik-na-mleko-...555222803.html

Dziś odciągałam 7-7 5-5 u udało się 30 ml odciągnąć. Nie wiem czy to dużo czy mało, staram się nie analizować i nie popadać w paranoje. Mleczko mam zakręcone w butelce i czeka w lodówce. Gdy się Igusiek za niecałą godzinę obudzi to dam jej standardowo UU a gdy będzie długo ciumkać to dorzucę jej tą butlę

Trochę mnie zastanawia czy ona na wadze przybiera. Niby nam w oczach rośnie ale na poczekalni wpadło mi w oko, że Ola agus już 300g na plusie ma a my jak się ważyliśmy z małą i bez niej, to wchodzi na to, że równo 3000g waży a w trzeciej dobie ważyła 2914g no ale ta waga taka, że raz podaje jedno, raz drugie no i waga, wadze nierówna, no nie?

Chyba gdyby mała nie dojadała to nie spałaby po 3-3,5h

---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
moria ja tak dolewam mleko
w lodowce moze byc 24 h
wiec ja tak zdazam zuzywac, mimo, ze dolewam co kilka godzin
Ooo, no to fajnie Bo może naje się samym cycem, to sobie później jeszcze trochę dociągnę i będzie na wieczór
Czytałam, że do 72h można odciągnięte mleko w lodówce przechowywać W "Języku Niemowląt" tak podają

Cytat:
moja po moim pokarmie sie nie najada
wiec pomalu bedziemy konczyc przygode z karmieniem piersia...

ale wczoraj wieczorem bardzo marudzila i od 22 do 1 nie spala w ogole, bardzo sie krecila, marudzila, biedna
agus a skąd wiesz, że się nie najada? Marudzi po jedzeniu czy nie śpi?
Jejku 7h no to jest największy bajer przy karmieniu mm Ale dziś czytałam, że 3'miesięczne dziecko na UU też już może nocki przesypiać

No my mamy za sobą kilka takich nawet 4-5'godzinnych marudzeń. Wczoraj właśnie obudziła się o 8:50 a zasnęła o 13:15 więc wieczorem matka na rzęsach chodziła

Stary 2011-05-03, 13:10   #161
anula_81
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry

anula ja myślę, że u Ciebie coś się już zaczyna ja też wcześniej miałam biegunkę i myślę, że gdyby odeszły Ci wody, to byś zauważyła
mam nadzieje, ze masz racje, bo naprawde juz jestem zmeczona tym ze niby cos sie rusza a jednak nic....
juz nie moge doczekac sie mojej malej kruszynki

Cytat:

anula_81 wg mnie to ewidentny znak, że poród tuż tuż

U nas dyduś poszedł w ruch - super sprawa! Bardzo pomocny jest. Pozwalam małej powisieć na cycu do 40 minut, nawet gdy pod koniec praktycznie tylko ciumka bez picia. No ale po tym czasie już wiem, że jest najedzona więc pakujemy ją do łóżeczka a gdy się złości i szuka "syska" zapychamy ją dydusiem i od razy jest spokój
no to trzymaj kciuki kochana i mam nadzieje, ze masz racje
a co do smoka, to ja tez mam przygotowane 3 smoki chyba, mysle ze tez sie skusze

Zosienka jest juz z nami

Zosia
Stary 2011-05-03, 14:00   #162
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Łojejku bassienko a ile trwa u Ciebie karmienie w sumie? U nas różnie, super jest gdy wyrabiamy się w godzinkę ale czasem i 2,5-3h się bujamy z małą. Teraz liczę, że będzie lepiej z tym smokiem

Co do laktatora, ja mam ręczny Tommee Tippee: http://allegro.pl/laktator-tommee-ti...579911925.html i jestem bardzo zadowolona, no bo ja mam wszystkie akcesoria tej firmy i butelki i podgrzewacz więc wszystko ładnie pasuje, mogę pokarm odciągać do butelki lub do takiego małego pojemniczka 50ml za pokrywką do mrożenia: http://allegro.pl/pojemnik-na-mleko-...555222803.html

Dziś odciągałam 7-7 5-5 u udało się 30 ml odciągnąć. Nie wiem czy to dużo czy mało, staram się nie analizować i nie popadać w paranoje. Mleczko mam zakręcone w butelce i czeka w lodówce. Gdy się Igusiek za niecałą godzinę obudzi to dam jej standardowo UU a gdy będzie długo ciumkać to dorzucę jej tą butlę

Trochę mnie zastanawia czy ona na wadze przybiera. Niby nam w oczach rośnie ale na poczekalni wpadło mi w oko, że Ola agus już 300g na plusie ma a my jak się ważyliśmy z małą i bez niej, to wchodzi na to, że równo 3000g waży a w trzeciej dobie ważyła 2914g no ale ta waga taka, że raz podaje jedno, raz drugie no i waga, wadze nierówna, no nie?

Chyba gdyby mała nie dojadała to nie spałaby po 3-3,5h

---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Ooo, no to fajnie Bo może naje się samym cycem, to sobie później jeszcze trochę dociągnę i będzie na wieczór
Czytałam, że do 72h można odciągnięte mleko w lodówce przechowywać W "Języku Niemowląt" tak podają

agus a skąd wiesz, że się nie najada? Marudzi po jedzeniu czy nie śpi?
Jejku 7h no to jest największy bajer przy karmieniu mm Ale dziś czytałam, że 3'miesięczne dziecko na UU też już może nocki przesypiać

No my mamy za sobą kilka takich nawet 4-5'godzinnych marudzeń. Wczoraj właśnie obudziła się o 8:50 a zasnęła o 13:15 więc wieczorem matka na rzęsach chodziła
tak, po moim mleku marudzi a nie spi...

a my opuszczalysmy spzital z waga 2980g
a wczoraj wieczorem tydzien po wyjsciu wazy 3122g
wiec przybrala 144g...
ale my wychodzilysmy z bardzo podwyzszona zoltaczka, wiec nie bedzie od razu przybierac ksiazkowo
Stary 2011-05-03, 14:06   #163
andziot
Zakorzenienie

Cytat:

Zastanawiam się tylko czy mogę odciągnąć mleko do buteleczki - włożyć do lodówki - a później jeszcze raz dokręcić laktator do tej samej butelki i dociągnąć jeszcze trochę pokarmu.
Czy to jest tak, że nie wolno za bardzo otwierać butelki z mlekiem?
Bo gdzieś tam czytałam, żeby właśnie nie przelewać mleka z butelki do butelki bo coś tam coś tam, że niby trzeba dbać o jak największą sterylność mleka ale czy to nie przesada?
pamiętam, że czytałam że nie powinno się mieszać mleka z różnego odciągania ...
to chyba chodziło o temperature żeby schładzać powoli,
bo jak dolejesz ciepłego do zimnego to się właściwości zmieniają
nie pamiętam dokładnie o co chodziło

ja jak ściągałam, to obie piersi do jednej butelki ...
ale później już następne ściąganie do innej,
ale jak mała jadła i z jednej porcji brakło to już mieszałam dwie, tyle że obie zimne ....

Stary 2011-05-03, 14:10   #164
moria44
Wtajemniczenie

amarcia - stopa Igutki 7,5cm

Stary 2011-05-03, 14:17   #165
bassienka
Zadomowienie

Cytat:
No faktycznie niezły wynik

Cytat:

U nas nocne karmienie tak długo nie trwa. Myślę, że z przewinięciem zajmuje mi to około pół godz,także nie jest tak źle... Oliwka zjada przeważnie z jednego cyca, drugiego już nie chce
Też myślałam nad laktatorem TT,tyle że elektrycznym

O już sobie popisałam Królewna się budzi

ALBUMY
[*] 18.06.2010
Stary 2011-05-03, 14:22   #166
Paulizia
Wtajemniczenie

Chlone ten watek
Stary 2011-05-03, 14:53   #167
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulizia Pokaż wiadomość
Chlone ten watek
racja jest bardzo pomocny
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 15:33   #168
anula_81
Zakorzenienie

ja tez! ale chyba jak pisala anulinka, zaczne sobie robic notatki bo ja skleroza jestem

Zosienka jest juz z nami

Zosia
Stary 2011-05-03, 17:34   #169
principessina
Zakorzenienie

Dziewuszki a co robicie z tym odciagnietym mlekiem mrozicie czy co? bo ja niby kupilam lakator, ale jesli mam narazie karmic piersia to nie chce synka przyzyczaic do butelki...
Stary 2011-05-03, 18:09   #170
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez principessina Pokaż wiadomość
Dziewuszki a co robicie z tym odciagnietym mlekiem mrozicie czy co? bo ja niby kupilam lakator, ale jesli mam narazie karmic piersia to nie chce synka przyzyczaic do butelki...
Można mrozić

Stary 2011-05-03, 18:12   #171
the_sania
Wtajemniczenie

Cytat:
możesz mrozic, albo przechowywać w lodówce. wpisz w google "przechowywanie pokarmu"

Marcelek 30.05.2011

the_sania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 18:22   #172
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Chlone ten watek

No a u nas po tym marnym odciągnięciu chyba się nie napełniły porządnie UU bo jak nigdy dziecię mi się godzinę po karmieniu obudziło

Teraz już nie wiem czy mam dalej odciągać czy nie. Niby w "Języku Niemowląt" jest napisane, że aby zwiększyć laktację trzeba odciągać 10 minut po karmieniu no ale wtedy to sobie mogę odciągnąć powietrze Nie wiem, może jednak tak próbować

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Cytat:
U nas nocne karmienie tak długo nie trwa. Myślę, że z przewinięciem zajmuje mi to około pół godz,także nie jest tak źle...
Oj no to super masz, szybko się uwiniesz i można trochę pospać

Ja przystawiam małą po przebudzeniu do U - je różnie, jeśli intensywnie to 10 min. a czasem 15-20m., trzymam 5 m. do odbicia i przebieramy pieluchę, po tym znów przystawiam do tej samej U i znów mała ciumka 10-15-20m. różnie. Po tym znów odbicie i układamy do łóżeczka. Jeśli ciągle szuka "syska" to zapycham ją smokiem ale jeśli jest niedojedzona to wypluwa i marudzi. Wtedy daję jej drugą pierś i dojada i ładnie zasypia. No ale w sumie taki system zajmuje min. godzinkę a czasem i dwie.

Chciałabym bardziej rozhulać tą moją laktację ale nie wiem jak. Piję tą herbatkę "Bocianek", małą przystawiam min. co 3h na jakieś 30-40m. więc chyba przerwy w jedzeniu nie są za długie. Piję też dużo No i jeszcze z tym laktatorem chciałabym powalczyć ale nie chciałabym zaszkodzić

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

Cytat:
U nas nocne karmienie tak długo nie trwa. Myślę, że z przewinięciem zajmuje mi to około pół godz,także nie jest tak źle...
Oj no to super masz, szybko się uwiniesz i można trochę pospać

Ja przystawiam małą po przebudzeniu do U - je różnie, jeśli intensywnie to 10 min. a czasem 15-20m., trzymam 5 m. do odbicia i przebieramy pieluchę, po tym znów przystawiam do tej samej U i znów mała ciumka 10-15-20m. różnie. Po tym znów odbicie i układamy do łóżeczka. Jeśli ciągle szuka "syska" to zapycham ją smokiem ale jeśli jest niedojedzona to wypluwa i marudzi. Wtedy daję jej drugą pierś i dojada i ładnie zasypia. No ale w sumie taki system zajmuje min. godzinkę a czasem i dwie.

Chciałabym bardziej rozhulać tą moją laktację ale nie wiem jak. Piję tą herbatkę "Bocianek", małą przystawiam min. co 3h na jakieś 30-40m. więc chyba przerwy w jedzeniu nie są za długie. Piję też dużo No i jeszcze z tym laktatorem chciałabym powalczyć ale nie chciałabym zaszkodzić

Stary 2011-05-03, 20:00   #173
andziot
Zakorzenienie

co do pobudzania laktacji to nie chodzi o to żeby coś odciągać po jedzeniu tylko, żeby sutki pobudzać, chodzi o samo "dojenie" (że tak nieładnie powiem) czyli nie musi lecieć mleko, więc jeśli możecie i chcecie to pracujcie laktatorem ...

aha
i gdzieś na odchowalni też czytałam, że bardzo dobra jest herbatka z HUMANY na laktację, dziewczyny się nią zachwycały, podobno działa ...

Stary 2011-05-03, 21:02   #174
principessina
Zakorzenienie

no dobrze, ale po co teraz odciagacie mleko i mrozicie czy jakos tam przechowywacie skoro jestescie z maluszkami w domu, tego nie rozumiem za bardzo bo ja myslalam zeby odciagac jak np. z mezem bede chciala zostawic, ale to nie w pierwszym miesiacu raczej...
Stary 2011-05-03, 21:24   #175
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

czesc kochane

my od dzisiaj w domciu. maly ma zoltaczke na granicy normy, karmie go czesto zeby mu zbic, ale wstrzymala mu sie kupka i efekt jest jaki jest...
kolki tez juz ma wiec dzialamy delicolem , mozna go od 1go dnia.

malutki jest boski, spokojny, mega lubi sie przytulac, jestem w nim zakochana.

w czwartek mamy wizyte odnosnie tej zoltaczki i mam wyciagane szwy. czuje sie bardzo dobrze tylko plecy mnie rwia.

ucze sie byc mama dwojki dzieci i powiem wam ze ciezko mi. synus poryczal sie jak przyszedl mnie odwiedzic, ze teskni i be ze mnie nie przezyje plakalam z nim. przyjechal tz i tak jak postanowilismy jedno zajmuje sie jednym a drugi drugim dzieckiem. jak na razie jakos wychodzi.

spadam kochane, moze jakos na dniach nadrobie, chcialam sie tylko przywitac
Stary 2011-05-03, 21:43   #176
Paulizia
Wtajemniczenie

Agusia_pe
Stary 2011-05-03, 21:44   #177
agus87
Zakorzenienie

odpadł nam pępek
Stary 2011-05-03, 23:06   #178
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
no dobrze, ale po co teraz odciagacie mleko i mrozicie czy jakos tam przechowywacie skoro jestescie z maluszkami w domu, tego nie rozumiem za bardzo bo ja myslalam zeby odciagac jak np. z mezem bede chciala zostawic, ale to nie w pierwszym miesiacu raczej...
princi no właśnie ja na taką sytuację chciałabym mieć odciągnięte i zamrożone Gdybym musiała na pocztę jechać albo gdziekolwiek indziej a mała obudziłaby się wcześniej, to chciałabym aby TŻ miał porcyjkę w pogotowiu.
Teraz dodatkowo oprócz UU, dałam małej 30ml odciągniętego rano mleka aby się porządnie na noc najadła, kto wie, może da nam to jakąś godzinkę snu więcej
No i trzecia sprawa, przynajmniej u mnie, chodzi też o pobudzenie laktacji aby mleka było więcej.

Cytat:
Napisane przez agnieszka_pe25 Pokaż wiadomość
malutki jest boski, spokojny, mega lubi sie przytulac, jestem w nim zakochana.
Ooo agaa! Jak się cieszę, że już jesteś
Skąd Ty wiesz, że mały lubi się przytulać? Ja to się chyba na tym moim dziecku w ogóle nie znam. Wydaje mi się, że powinna tylko jeść i spać, nawet nie wiem czy powinnam się z nią jakoś bawić?

A w ogóle to mam pytanko, czy Wasze pociechy podnoszą tak mocno główkę do tyłu gdy leżą na brzuszku, na piersi? Iga zaczęła to robić gdy skończyła tydzień, podnosi łepetynę i przekłada z jednej na drugą stronę i potrafi też kilka sekund w górze ją utrzymać.
W poradniku piszą, że dziecko podnosi główkę w drugim miesiącu ale może to chodzi o takie podnoszenie do góry z leżenia na pleckach

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

Cytat:
odpadł nam pępek
U nas też odleciał po tygodniu A moczony był w czasie kąpieli i psikane było Octeniseptem max. raz dziennie

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

I jeszcze Was podpytam jak Wy usypiacie maluchy?

Moje dziecię już pół godziny leży w łóżeczku i nie śpi Wydudniła oba U, dostała dodatkowo 30ml odciągniętego mleczka, nie marudzi ale też nie śpi a przy cycu spała, że aż miło, do odbicia jak ją trzymałam na piersi to też spała a w łóżeczku aktywność się włącza. I ja nie wiem czy mam ją tak zostawić czy stać nad nią, czasem coś tam sobie mruknie ale płakać nie płacze.

Poradźcie....

Stary 2011-05-03, 23:27   #179
Eve1603
Zakorzenienie

Moria
cudo avek
co do usypiania to od poczatku kladlam Olka do lozeczka i juz. Albo siadalam tak zeby mnie nie widzial, albo wychodzilam. Mysle, ze tym sposobem zapobieglam wszelkim cyrkom zwiazanym z trudnosciami w zasypianiu - nadal "wrzucam" go do wyrka, mowie dobranoc i wychodze, a on zasypia.
Mialam "problem" jak chcialam zeby pospal ze mna w lozku bo za chiny ludowe nie chcial - teraz lezy z nami czasami, ale nie ma mowy o zasnieciu, bawi sie koldra, skacze itp.

Eve1603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 09:01   #180
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Cytat:
Agusia_pe
czesc paulizia, pamietasz jak wrzucalam kiedys zdjecie stopki z usg malego? smialas sie ze ciekawe po kim ma takiego wielkiego palucha u nogi, i musze przyznac ze usg nie klamie, kopara mi zjechala jak zobaczylam ze jego palce to prawie polowa dlugosci jego stopy

Cytat:
odpadł nam pępek
my tez na to czekamy

Cytat:

Ooo agaa! Jak się cieszę, że już jesteś
Skąd Ty wiesz, że mały lubi się przytulać? Ja to się chyba na tym moim dziecku w ogóle nie znam. Wydaje mi się, że powinna tylko jeść i spać, nawet nie wiem czy powinnam się z nią jakoś bawić?

A w ogóle to mam pytanko, czy Wasze pociechy podnoszą tak mocno główkę do tyłu gdy leżą na brzuszku, na piersi? Iga zaczęła to robić gdy skończyła tydzień, podnosi łepetynę i przekłada z jednej na drugą stronę i potrafi też kilka sekund w górze ją utrzymać.
W poradniku piszą, że dziecko podnosi główkę w drugim miesiącu ale może to chodzi o takie podnoszenie do góry z leżenia na pleckach

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

U nas też odleciał po tygodniu A moczony był w czasie kąpieli i psikane było Octeniseptem max. raz dziennie

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

I jeszcze Was podpytam jak Wy usypiacie maluchy?

Moje dziecię już pół godziny leży w łóżeczku i nie śpi Wydudniła oba U, dostała dodatkowo 30ml odciągniętego mleczka, nie marudzi ale też nie śpi a przy cycu spała, że aż miło, do odbicia jak ją trzymałam na piersi to też spała a w łóżeczku aktywność się włącza. I ja nie wiem czy mam ją tak zostawić czy stać nad nią, czasem coś tam sobie mruknie ale płakać nie płacze.

Poradźcie....
moria, ja porownuje moich chlopakow. ten starszy sprawial wrazenie ze jest mu obojetne czy go nosimy i tulimy czy tez nie, nie widzialam zeby czul sie lepiej wtulony, za to ten uwielbia calowanie i przytulanie, przestaje plakac, robi bloga mine nie sadzilam ze bede w nim tak zakochana.

wieczorem poszlam do starszego synka, jak juz spal i wydaje mi sie taki duuuuzy!

nasz maly tez podnosi glowke i bardzo mnie tym zaskoczyl szczerze mowiac.

nasz maluszek je, potem sprawdzam pieluszke, i odkladam do lozeczka, w nocy usypia od razu, a w dzien roznie to bywa, czasem sobie potrafi dlugo lezec i sie rozgladac, potem je znowu i idzie spac albo zasypia bez jedzenia

my jak na razie chyba wygralismy walke o oprzywrocenie wyprozniania i wcz zrobil kupe po calym dniu, potem juz co karmienie, dzisiaj jest juz mniej zolty niz wcz, mam nadzieje ze jutro wyniki bedzie mial ok
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości