|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#151 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
Cytat:
![]() Co do bólu brzuszka, to Mała zaczyna sie strasznie wiercić, pręży się, płacze, prostuje nóżki... No i bączki za bardzo nie chcą isć. Dopiero jak położymy ją na brzuszku, to jest lepiej. No ale w sumie na razie 2 razy sie to zdarzyło. Wczoraj i dzisiaj był spokój, (tfu, tfu, zeby nie zapeszyć, bo dzień się jeszcze nie skończył) Jak Emila była malutka i miała kolki, to strasznie płakała, dosłownie darła sie przez 2 godziny, tak mniej wiecej od 16-18. Czego, ześmy nie próbowali: kropli, herbatek, ciepłych okładów na brzuszek, właczaliśmy suszarkę, nosiliśmy na rękach, masowaliśmy, etc. I w sumie musiała przepłakać te 2 godz i było już lepiej. I to praktycznie codziennie taka jazda Ale jak skończyła 3 miesiace, przeszło jak ręka odjąłJeśli chodzi o chrzciny, to my tak jak agus chcemy jakos w czerwcu, chyba 12.06. |
|
|
|
|
#152 |
|
Wtajemniczenie
|
bassienka no to u nas to samo z tym brzuszkiem jest
Szukam w googlu ale nic nie mogę znaleźć na ten temat ![]() A teraz zapchałam Małą smokiem - niech to pomoże plisssssss Wydudniła oba cyce i chciała jeszcze ale już picia żadnego z tego nie było tylko takie delikatne ciumkanie aż w końcu po kilku minutach zasypiała. Odłożona do łóżeczka śpi 10 minut po czym są stęki i jęki, jak podchodzę to szuka cyca ![]() Dziewczynki ja dziś jestem skonana, niby zdrzemnęłam się godzinkę w ciągu dnia ale w karku to mnie tak ciągnie... niby miałam się teraz położyć no ale ona z tym smokiem teraz jest, boję się że jej wypadnie i będzie stękać. agus zazdroszczę Ci takiego fajnego rozkładu dnia. Z UU to chyba się tak jeszcze nie da. A czemu właściwie Ty mm karmisz? andziotka a nie wiesz czy te kropelki rzeczywiście dopiero po 28 dniu można podawać? Ooo i już stęka, pewnie sztuczny cyc wypadł, lecę
|
#153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mialama popekane, zakrwawione i w pewnym momencie nawet zastoj pokarmowy mialam piersi jak skaly bolaly nie ilosiernie a piguly mi na chama wpychaly cycka do buzi malej az wylam z bolu ale one mialy to w d,pie pozniej juz odciagalam laktatorem, dawalam butla i iles karmilam przez nakladki ale mala porzy piersi sie denerwowala i karmienie trwalo godzine ponad wiec sciagam laktatorem daje butla, mala sie najada, ale zeby wiecej przybierala i byla spokojniejsza daje jej mm poolozna sama stwierdzila - ta srodowiskowa ze jak ja sie stresuje, malutka wtedy tez to moj pokarm nie jest taki dobry wiec zostalam przy moim mleku i iles mm ale niedlugo koncze karmic piersia to jest pol na pol z woda a ona jest spokojniejsza po mm |
|
|
|
|
#154 |
|
Zakorzenienie
|
niby tak pisze na tych lekach, ale to dlatego że nikt badań nie robił na mniejszych dzieciach ....
|
|
|
|
#155 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam glupie pytanie do was... czy ktoras z was miala moze biegunke przed porodem, ale taka konkretna, bo ja wlasnie mialam ale taki total myslalam ze cos mi zaszkodzilo, ale ze az tak i nagle? plus glupie pytanie zastrzelcie mnie...
mozna przeoczyc, ze np podczas tego hmm incydentu odeszly mi wody? bo wiecie jak to jest z taka straszna b.....ka..... bo sie teraz martwie..na szczescie mala sie rusza, wiec chyba ok... |
|
|
|
#156 |
|
Wtajemniczenie
|
dzień dobry
jak tu macie miło i rodzinnie ![]() Mam prośbę nietypową - czy któraś mamusia mogłaby w wolnej chwili zmierzyc stópkę swjego dzieciąteczka? Pod spodem, ile ma cm czyli jak długi powinien być bucik. Ślicznie z góry dziękuję
Karolinka 03-06-2011 Wiktoria 18-10-2006 Edytowane przez amarcia Czas edycji: 2011-05-03 o 10:10 |
|
|
|
#157 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień Dobry Dziewczynki!
Jeju ale dziś pospałam normalnie czuję się jak nowo narodzona Ale jak się kładłam o 21 to byłam tak wykończona, że się na nogach słaniałam W dodatku było mi strasznie zimno, w domu 22 st. a ja dygotałam. Do spania założyłam spodnie, długą bluzkę, sweter, przykryłam się moją grubą kołdrą, na to kołdrą TŻ'ta i trzęsłam się jak osika Oczywiście obudziłam się spocona jak koń ![]() agus no moje początku cyckowe podobne, karmiłam przez łzy, no i mała też cały czas wisiała na cycu aby laktacja ruszyła bo po CC to jeszcze wolniej się to rozkręca a jak w końcu ruszyło w 3 dobie, to myślałam, że mi UU eksplodują, najpierw masowałam, rozgrzewałam, później karmiłam a po tym obkładam cyce lodem. Na szczęście położne bardzo mi pomagały więc byłam mimo trudności pozytywnie nastawiona i teraz jest już dużo lepiej. Cytat:
![]() Cytat:
anula_81 wg mnie to ewidentny znak, że poród tuż tuż ![]() U nas dyduś poszedł w ruch - super sprawa! Bardzo pomocny jest. Pozwalam małej powisieć na cycu do 40 minut, nawet gdy pod koniec praktycznie tylko ciumka bez picia. No ale po tym czasie już wiem, że jest najedzona więc pakujemy ją do łóżeczka a gdy się złości i szuka "syska" zapychamy ją dydusiem i od razy jest spokój Zabieram się zaraz za odciąganie pokarmu, który planuję dziś podać po UU w butelce. Nie chciałabym aby Iga przyzwyczaiła się tylko do cyca i odrzucała butlę bo tym sposobem uziemię się w domu. Zastanawiam się tylko czy mogę odciągnąć mleko do buteleczki - włożyć do lodówki - a później jeszcze raz dokręcić laktator do tej samej butelki i dociągnąć jeszcze trochę pokarmu. Czy to jest tak, że nie wolno za bardzo otwierać butelki z mlekiem? Bo gdzieś tam czytałam, żeby właśnie nie przelewać mleka z butelki do butelki bo coś tam coś tam, że niby trzeba dbać o jak największą sterylność mleka ale czy to nie przesada?
|
|
#158 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() anula ja myślę, że u Ciebie coś się już zaczyna amarcia jak Oliwka się obudzi, to zmierzę jej stópkę moria co do ściągania mleka, to ja niestety nie pomogę to w sumie pytanie do Was wszystkich, jaki polecacie? Wiem,że pewnie dyskusje toczyłyście na poczekalni, ale ja niestety nie byłam na bieżąco U nas noc taka sobie... W sumie bez płaczu, ale Oliwcia budziła mi się co 1,5 godz Dopiero nad ranem pospała 3 godz.
|
|
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
moria ja tak dolewam mleko
w lodowce moze byc 24 h wiec ja tak zdazam zuzywac, mimo, ze dolewam co kilka godzin ![]() moja po moim pokarmie sie nie najada wiec pomalu bedziemy konczyc przygode z karmieniem piersia... dzisiaj spala 7h!!!!!!!!1 pobila rekordale wczoraj wieczorem bardzo marudzila i od 22 do 1 nie spala w ogole, bardzo sie krecila, marudzila, biedna
|
|
|
|
#160 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do laktatora, ja mam ręczny Tommee Tippee: http://allegro.pl/laktator-tommee-ti...579911925.html i jestem bardzo zadowolona, no bo ja mam wszystkie akcesoria tej firmy i butelki i podgrzewacz więc wszystko ładnie pasuje, mogę pokarm odciągać do butelki lub do takiego małego pojemniczka 50ml za pokrywką do mrożenia: http://allegro.pl/pojemnik-na-mleko-...555222803.html Dziś odciągałam 7-7 5-5 u udało się 30 ml odciągnąć. Nie wiem czy to dużo czy mało, staram się nie analizować i nie popadać w paranoje. Mleczko mam zakręcone w butelce i czeka w lodówce. Gdy się Igusiek za niecałą godzinę obudzi to dam jej standardowo UU a gdy będzie długo ciumkać to dorzucę jej tą butlę Trochę mnie zastanawia czy ona na wadze przybiera. Niby nam w oczach rośnie ale na poczekalni wpadło mi w oko, że Ola agus już 300g na plusie ma a my jak się ważyliśmy z małą i bez niej, to wchodzi na to, że równo 3000g waży a w trzeciej dobie ważyła 2914g no ale ta waga taka, że raz podaje jedno, raz drugie no i waga, wadze nierówna, no nie? Chyba gdyby mała nie dojadała to nie spałaby po 3-3,5h ![]() ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Cytat:
Bo może naje się samym cycem, to sobie później jeszcze trochę dociągnę i będzie na wieczór Czytałam, że do 72h można odciągnięte mleko w lodówce przechowywać W "Języku Niemowląt" tak podają Cytat:
Jejku 7h no to jest największy bajer przy karmieniu mm Ale dziś czytałam, że 3'miesięczne dziecko na UU też już może nocki przesypiać No my mamy za sobą kilka takich nawet 4-5'godzinnych marudzeń. Wczoraj właśnie obudziła się o 8:50 a zasnęła o 13:15 więc wieczorem matka na rzęsach chodziła
|
|
#161 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
juz nie moge doczekac sie mojej malej kruszynki ![]() Cytat:
![]() a co do smoka, to ja tez mam przygotowane 3 smoki chyba, mysle ze tez sie skusze
|
||
|
|
|
#162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a my opuszczalysmy spzital z waga 2980g a wczoraj wieczorem tydzien po wyjsciu wazy 3122g wiec przybrala 144g... ale my wychodzilysmy z bardzo podwyzszona zoltaczka, wiec nie bedzie od razu przybierac ksiazkowo |
|
|
|
|
#163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to chyba chodziło o temperature żeby schładzać powoli, bo jak dolejesz ciepłego do zimnego to się właściwości zmieniają ![]() nie pamiętam dokładnie o co chodziło ja jak ściągałam, to obie piersi do jednej butelki ... ale później już następne ściąganie do innej, ale jak mała jadła i z jednej porcji brakło to już mieszałam dwie, tyle że obie zimne .... |
|
|
|
|
#165 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Też myślałam nad laktatorem TT,tyle że elektrycznym O już sobie popisałam
|
||
|
|
|
#166 |
|
Wtajemniczenie
|
Chlone ten watek
|
#167 |
|
Zakorzenienie
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez! ale chyba jak pisala anulinka, zaczne sobie robic notatki bo ja skleroza jestem
|
|
|
|
#169 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewuszki a co robicie z tym odciagnietym mlekiem mrozicie czy co? bo ja niby kupilam lakator, ale jesli mam narazie karmic piersia to nie chce synka przyzyczaic do butelki...
|
#170 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#171 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#172 | ||
|
Wtajemniczenie
|
![]() No a u nas po tym marnym odciągnięciu chyba się nie napełniły porządnie UU bo jak nigdy dziecię mi się godzinę po karmieniu obudziło ![]() Teraz już nie wiem czy mam dalej odciągać czy nie. Niby w "Języku Niemowląt" jest napisane, że aby zwiększyć laktację trzeba odciągać 10 minut po karmieniu no ale wtedy to sobie mogę odciągnąć powietrze ![]() ---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- Cytat:
![]() Ja przystawiam małą po przebudzeniu do U - je różnie, jeśli intensywnie to 10 min. a czasem 15-20m., trzymam 5 m. do odbicia i przebieramy pieluchę, po tym znów przystawiam do tej samej U i znów mała ciumka 10-15-20m. różnie. Po tym znów odbicie i układamy do łóżeczka. Jeśli ciągle szuka "syska" to zapycham ją smokiem ale jeśli jest niedojedzona to wypluwa i marudzi. Wtedy daję jej drugą pierś i dojada i ładnie zasypia. No ale w sumie taki system zajmuje min. godzinkę a czasem i dwie. Chciałabym bardziej rozhulać tą moją laktację ale nie wiem jak. Piję tą herbatkę "Bocianek", małą przystawiam min. co 3h na jakieś 30-40m. więc chyba przerwy w jedzeniu nie są za długie. Piję też dużo ![]() ---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- Cytat:
![]() Ja przystawiam małą po przebudzeniu do U - je różnie, jeśli intensywnie to 10 min. a czasem 15-20m., trzymam 5 m. do odbicia i przebieramy pieluchę, po tym znów przystawiam do tej samej U i znów mała ciumka 10-15-20m. różnie. Po tym znów odbicie i układamy do łóżeczka. Jeśli ciągle szuka "syska" to zapycham ją smokiem ale jeśli jest niedojedzona to wypluwa i marudzi. Wtedy daję jej drugą pierś i dojada i ładnie zasypia. No ale w sumie taki system zajmuje min. godzinkę a czasem i dwie. Chciałabym bardziej rozhulać tą moją laktację ale nie wiem jak. Piję tą herbatkę "Bocianek", małą przystawiam min. co 3h na jakieś 30-40m. więc chyba przerwy w jedzeniu nie są za długie. Piję też dużo
|
|
#173 |
|
Zakorzenienie
|
co do pobudzania laktacji to nie chodzi o to żeby coś odciągać po jedzeniu tylko, żeby sutki pobudzać, chodzi o samo "dojenie" (że tak nieładnie powiem) czyli nie musi lecieć mleko, więc jeśli możecie i chcecie to pracujcie laktatorem ...
aha i gdzieś na odchowalni też czytałam, że bardzo dobra jest herbatka z HUMANY na laktację, dziewczyny się nią zachwycały, podobno działa ... |
|
|
|
#174 |
|
Zakorzenienie
|
no dobrze, ale po co teraz odciagacie mleko i mrozicie czy jakos tam przechowywacie skoro jestescie z maluszkami w domu, tego nie rozumiem za bardzo
bo ja myslalam zeby odciagac jak np. z mezem bede chciala zostawic, ale to nie w pierwszym miesiacu raczej...
|
#175 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc kochane
my od dzisiaj w domciu. maly ma zoltaczke na granicy normy, karmie go czesto zeby mu zbic, ale wstrzymala mu sie kupka i efekt jest jaki jest... kolki tez juz ma wiec dzialamy delicolem , mozna go od 1go dnia. malutki jest boski, spokojny, mega lubi sie przytulac, jestem w nim zakochana w czwartek mamy wizyte odnosnie tej zoltaczki i mam wyciagane szwy. czuje sie bardzo dobrze tylko plecy mnie rwia. ucze sie byc mama dwojki dzieci i powiem wam ze ciezko mi. synus poryczal sie jak przyszedl mnie odwiedzic, ze teskni i be ze mnie nie przezyje plakalam z nim. przyjechal tz i tak jak postanowilismy jedno zajmuje sie jednym a drugi drugim dzieckiem. jak na razie jakos wychodzi. spadam kochane, moze jakos na dniach nadrobie, chcialam sie tylko przywitac
|
|
#176 |
|
Wtajemniczenie
|
Agusia_pe
|
#177 |
|
Zakorzenienie
|
odpadł nam pępek
|
|
|
|
#178 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz dodatkowo oprócz UU, dałam małej 30ml odciągniętego rano mleka aby się porządnie na noc najadła, kto wie, może da nam to jakąś godzinkę snu więcej ![]() No i trzecia sprawa, przynajmniej u mnie, chodzi też o pobudzenie laktacji aby mleka było więcej. Cytat:
Skąd Ty wiesz, że mały lubi się przytulać? Ja to się chyba na tym moim dziecku w ogóle nie znam. Wydaje mi się, że powinna tylko jeść i spać, nawet nie wiem czy powinnam się z nią jakoś bawić?A w ogóle to mam pytanko, czy Wasze pociechy podnoszą tak mocno główkę do tyłu gdy leżą na brzuszku, na piersi? Iga zaczęła to robić gdy skończyła tydzień, podnosi łepetynę i przekłada z jednej na drugą stronę i potrafi też kilka sekund w górze ją utrzymać. W poradniku piszą, że dziecko podnosi główkę w drugim miesiącu ale może to chodzi o takie podnoszenie do góry z leżenia na pleckach ![]() ---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ---------- U nas też odleciał po tygodniu ![]() ---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- I jeszcze Was podpytam jak Wy usypiacie maluchy? Moje dziecię już pół godziny leży w łóżeczku i nie śpi Wydudniła oba U, dostała dodatkowo 30ml odciągniętego mleczka, nie marudzi ale też nie śpi a przy cycu spała, że aż miło, do odbicia jak ją trzymałam na piersi to też spała a w łóżeczku aktywność się włącza. I ja nie wiem czy mam ją tak zostawić czy stać nad nią, czasem coś tam sobie mruknie ale płakać nie płacze.Poradźcie....
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
Moria
cudo avek co do usypiania to od poczatku kladlam Olka do lozeczka i juz. Albo siadalam tak zeby mnie nie widzial, albo wychodzilam. Mysle, ze tym sposobem zapobieglam wszelkim cyrkom zwiazanym z trudnosciami w zasypianiu - nadal "wrzucam" go do wyrka, mowie dobranoc i wychodze, a on zasypia. Mialam "problem" jak chcialam zeby pospal ze mna w lozku bo za chiny ludowe nie chcial - teraz lezy z nami czasami, ale nie ma mowy o zasnieciu, bawi sie koldra, skacze itp. |
|
|
|
#180 | |
|
Wtajemniczenie
|
czesc paulizia, pamietasz jak wrzucalam kiedys zdjecie stopki z usg malego? smialas sie ze ciekawe po kim ma takiego wielkiego palucha u nogi, i musze przyznac ze usg nie klamie, kopara mi zjechala jak zobaczylam ze jego palce to prawie polowa dlugosci jego stopy
my tez na to czekamy Cytat:
wieczorem poszlam do starszego synka, jak juz spal i wydaje mi sie taki duuuuzy! nasz maly tez podnosi glowke i bardzo mnie tym zaskoczyl szczerze mowiac. nasz maluszek je, potem sprawdzam pieluszke, i odkladam do lozeczka, w nocy usypia od razu, a w dzien roznie to bywa, czasem sobie potrafi dlugo lezec i sie rozgladac, potem je znowu i idzie spac albo zasypia bez jedzenia my jak na razie chyba wygralismy walke o oprzywrocenie wyprozniania i wcz zrobil kupe po calym dniu, potem juz co karmienie, dzisiaj jest juz mniej zolty niz wcz, mam nadzieje ze jutro wyniki bedzie mial ok
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:22.

Ja się będę cieszyć każdym kolejnym tygodniem
)
Powinnam ją wybudzić na szamanko ale podchodzę do łóżeczka i ona tak słodko śpi i jeszcze przez sen uśmiechy strzela i jakoś tak nie mam serca jej przerywać.
Ale jak skończyła 3 miesiace, przeszło jak ręka odjął

Zosienka jest juz z nami
W dodatku było mi strasznie zimno, w domu 22 st. a ja dygotałam. Do spania założyłam spodnie, długą bluzkę, sweter, przykryłam się moją grubą kołdrą, na to kołdrą TŻ'ta i trzęsłam się jak osika