|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Autorytet w XXI wieku
Nie byłam pewna gdzie założyć nowy wątek, więc z góry przepraszam. Ostatnio poruszyliśmy ze znajomymi temat autorytetu w XXI wieku. Napewno jest ni Jan Paweł II. A według was, kogo z żyjących obecnie osób można nazwać autorytetem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Autorytet w XXI wieku
Wydaje mi się, że jeśli o autorytety chodzi, to można szukać takowych w jakiejś konkretnej dziedzinie, np. ekonomi czy prawie, bo tak jeśli o normalne życie chodzi to ja nikogo takiego na oku nie mam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
No właśnie, co konkretnie masz na myśli mówiąc "autorytet"?
I dlaczego "na pewno jest nim Jan Paweł II"? Mam wrażenie, że ludzie automatycznie wypowiadają jego imię kiedy słyszą hasło "autorytet", nawet za bardzo się nad tym nie zastanawiając, a już tym bardziej nie umiejąc tego uzasadnić. Pamiętam ze szkoły - temat lekcji: "Autorytet", a tam zero samodzielnego myślenia, rozmów, tylko czytanie z kartki skróconej biografii Karola Wojtyły. Oczywiście nie mówię, że Jan Paweł II nie może być dla nikogo autorytetem... po prostu kiedy każdy wymienia go bez zastanowienia, brzmi to mało wiarygodnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Autorytetem niekoniecznie musi byc osoba sławna, znana i uważana przez wszytkich za niesamowitą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
avril lavigne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
moim napewno jest JP2, naukowcy mowia, ze Kubica i Tede, to zaden autorytet
![]() http://www.sfora.pl/Kubica-to-zly-wz...dowania-a31497 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Wielu twierdzi, że ich autorytetem jest Jan Paweł II, ale jestem ciekawa czy tak skrupulatnie przestrzegają zasad i przykazań, jakie głosił
![]() Kiedyś, w podstawówce, mieliśmy na języku polskim zadanie, by opisać swój autorytet. Napisałam o mojej mamie. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Już nawet nie chodzi o skrupulatne przestrzeganie, bo Kościół, jak powiedział mój kolega, nie jest klubem grzecznych ludzi. Chodzi o to, czy w ogóle mają jakieś pojęcie o tym co zrobił, czy umieją uzasadnić swój wybór, czy umieją go zacytować poza "Po maturze chodziliśmy na kremówki". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Bardzo fajny wątek, myślę, że potrzeba takich ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie wywołuje skanadali, nie załamał się po wypadku, ja mu nie mam nic do zarzucenia ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Poruszaliśmy kiedyś na spotkaniu Ksm-u razem ze znajomymi temat autorytetu JP2 i wiecie co ? Doszliśmy do wniosku, że skoro nie przeczytaliśmy ani 1 encykliki JP2 , nie słuchaliśmy jego nauk i nie wzorowaliśmy się na nim to jak on może być naszym autorytetem?
Tak właściwie to ja nie mam swojego autorytetu. Ciężko jest mieć autorytet przecież każdy ma i wady i zalety.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
![]() Już pomijam oczywistą oczywistość, że nie ma ludzi, którzy mieliby same zalety... to nie jest ludzkie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Moi rodzice. Tylko oni i zawsze oni.
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A ja sie nie zgadzam z tym, że trzeba czytać encykliki JP2 itp żeby On był naszym autorytetem. Wystarczy Go na naśladowaćw drobnych gestach, pomagać biednym i chorym, chodzić do Kościoła itp, podążać za Jego słowami skierowanymi do nas na pielgrzymkach, w kazaniach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() PS. Autorytet do biednych i chorych to Matka Teresa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Moim autorytetem była moja babcia, dla mnie była wielkim i mądrym człowiekiem. Obecnie takiego autorytetu nie mam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Tak swoją drogą, przeczytałam właśnie ciekawy artykuł. Polecam, pod rozwagę: http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1384
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
sorry, przeczytałam połowę i dalej nie mam zamiaru czytać. Nie chcę sobie psuć wizerunku JP2 takimi rzeczami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Moim autorytetem jest zwykła szara osoba niczym nie wyróżniająca się z tłumu
![]() Poznałam ją bliżej, była wartościowa, prezentowała wartościowe przekonanie, umiała pomagać w ważnych sprawach wielu ludziom dlatego zawsze to tą osobę podaję, gdy jestem pytana o autorytet.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:14.