Autorytet w XXI wieku - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-26, 14:15   #1
domi 216
Przyczajenie

Autorytet w XXI wieku

Nie byłam pewna gdzie założyć nowy wątek, więc z góry przepraszam. Ostatnio poruszyliśmy ze znajomymi temat autorytetu w XXI wieku. Napewno jest ni Jan Paweł II. A według was, kogo z żyjących obecnie osób można nazwać autorytetem?
domi 216 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 15:11   #2
molksiazkowy012
Przyczajenie

Dot.: Autorytet w XXI wieku

Wydaje mi się, że jeśli o autorytety chodzi, to można szukać takowych w jakiejś konkretnej dziedzinie, np. ekonomi czy prawie, bo tak jeśli o normalne życie chodzi to ja nikogo takiego na oku nie mam.
molksiazkowy012 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 17:12   #3
czijo
Zadomowienie

No właśnie, co konkretnie masz na myśli mówiąc "autorytet"?
I dlaczego "na pewno jest nim Jan Paweł II"? Mam wrażenie, że ludzie automatycznie wypowiadają jego imię kiedy słyszą hasło "autorytet", nawet za bardzo się nad tym nie zastanawiając, a już tym bardziej nie umiejąc tego uzasadnić. Pamiętam ze szkoły - temat lekcji: "Autorytet", a tam zero samodzielnego myślenia, rozmów, tylko czytanie z kartki skróconej biografii Karola Wojtyły.
Oczywiście nie mówię, że Jan Paweł II nie może być dla nikogo autorytetem... po prostu kiedy każdy wymienia go bez zastanowienia, brzmi to mało wiarygodnie.
czijo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 23:02   #4
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez czijo Pokaż wiadomość
No właśnie, co konkretnie masz na myśli mówiąc "autorytet"?
I dlaczego "na pewno jest nim Jan Paweł II"? Mam wrażenie, że ludzie automatycznie wypowiadają jego imię kiedy słyszą hasło "autorytet", nawet za bardzo się nad tym nie zastanawiając, a już tym bardziej nie umiejąc tego uzasadnić. Pamiętam ze szkoły - temat lekcji: "Autorytet", a tam zero samodzielnego myślenia, rozmów, tylko czytanie z kartki skróconej biografii Karola Wojtyły.
Oczywiście nie mówię, że Jan Paweł II nie może być dla nikogo autorytetem... po prostu kiedy każdy wymienia go bez zastanowienia, brzmi to mało wiarygodnie.

Autorytetem niekoniecznie musi byc osoba sławna, znana i uważana przez wszytkich za niesamowitą . Może nim być mama, babcia, a nawet nauczyciel.
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 23:04   #5
lila128
Przyczajenie

avril lavigne
lila128 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 08:01   #6
gabisolis
BAN stały

moim napewno jest JP2, naukowcy mowia, ze Kubica i Tede, to zaden autorytet
http://www.sfora.pl/Kubica-to-zly-wz...dowania-a31497
gabisolis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 09:59   #7
lalalabamba
Wtajemniczenie

Wielu twierdzi, że ich autorytetem jest Jan Paweł II, ale jestem ciekawa czy tak skrupulatnie przestrzegają zasad i przykazań, jakie głosił

Kiedyś, w podstawówce, mieliśmy na języku polskim zadanie, by opisać swój autorytet. Napisałam o mojej mamie.
lalalabamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-27, 10:08   #8
czijo
Zadomowienie

bardzo wiarygodne źródło informacji...

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:
Napisane przez lalalabamba Pokaż wiadomość
Wielu twierdzi, że ich autorytetem jest Jan Paweł II, ale jestem ciekawa czy tak skrupulatnie przestrzegają zasad i przykazań, jakie głosił
Już nawet nie chodzi o skrupulatne przestrzeganie, bo Kościół, jak powiedział mój kolega, nie jest klubem grzecznych ludzi. Chodzi o to, czy w ogóle mają jakieś pojęcie o tym co zrobił, czy umieją uzasadnić swój wybór, czy umieją go zacytować poza "Po maturze chodziliśmy na kremówki".
Stary 2011-04-27, 15:01   #9
emma95
Raczkowanie

Cytat:
Moim autorytetem także jest JP2. I nie mówię tego dlatego, że tak mówi większość. Ja wiem co robił, jakie miał poglądy i zasady. Staram się Go naprawdę naśladować (choć nie zawsze sie to udaje), być dla innych dobra, chodzę do kościoła. Jego wartości stają sie moimi wartościami.
Bardzo fajny wątek, myślę, że potrzeba takich
emma95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 15:45   #10
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gabisolis Pokaż wiadomość
moim napewno jest JP2, naukowcy mowia, ze Kubica i Tede, to zaden autorytet
http://www.sfora.pl/Kubica-to-zly-wz...dowania-a31497
O ile Tede zrozumiem, to czemu Kubica nie może być autorytetem?
Nie wywołuje skanadali, nie załamał się po wypadku, ja mu nie mam nic do zarzucenia .
Cytat:
Kiedyś, w podstawówce, mieliśmy na języku polskim zadanie, by opisać swój autorytet. Napisałam o mojej mamie.
Moim autorytetem też jest moja mama. Zwykła kobieta, której największym osiągnięciem jest niezamordowanie nikogo z mojej strasznej rodziny .
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 15:53   #11
lipiec
Zadomowienie

Poruszaliśmy kiedyś na spotkaniu Ksm-u razem ze znajomymi temat autorytetu JP2 i wiecie co ? Doszliśmy do wniosku, że skoro nie przeczytaliśmy ani 1 encykliki JP2 , nie słuchaliśmy jego nauk i nie wzorowaliśmy się na nim to jak on może być naszym autorytetem?
Tak właściwie to ja nie mam swojego autorytetu. Ciężko jest mieć autorytet przecież każdy ma i wady i zalety.

lipiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-27, 16:30   #12
czijo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lipiec Pokaż wiadomość
Ciężko jest mieć autorytet przecież każdy ma i wady i zalety.
jak można wzorować się na kimś bez wad? Wzorem powinien być chyba ktoś, kto właśnie je ma i przyznaje się do nich, i stara je przezwyciężyć?
Już pomijam oczywistą oczywistość, że nie ma ludzi, którzy mieliby same zalety... to nie jest ludzkie.
Stary 2011-04-28, 21:48   #13
ulinkaaa
Zakorzenienie

Moi rodzice. Tylko oni i zawsze oni.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 17:57   #14
lipiec
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czijo Pokaż wiadomość
jak można wzorować się na kimś bez wad? Wzorem powinien być chyba ktoś, kto właśnie je ma i przyznaje się do nich, i stara je przezwyciężyć?
Już pomijam oczywistą oczywistość, że nie ma ludzi, którzy mieliby same zalety... to nie jest ludzkie.
Właściwie to masz racje .

lipiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-04, 09:52   #15
emma95
Raczkowanie

A ja sie nie zgadzam z tym, że trzeba czytać encykliki JP2 itp żeby On był naszym autorytetem. Wystarczy Go na naśladowaćw drobnych gestach, pomagać biednym i chorym, chodzić do Kościoła itp, podążać za Jego słowami skierowanymi do nas na pielgrzymkach, w kazaniach.
Stary 2011-05-04, 10:48   #16
czijo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emma95 Pokaż wiadomość
A ja sie nie zgadzam z tym, że trzeba czytać encykliki JP2 itp żeby On był naszym autorytetem. Wystarczy Go na naśladowaćw drobnych gestach, pomagać biednym i chorym, chodzić do Kościoła itp, podążać za Jego słowami skierowanymi do nas na pielgrzymkach, w kazaniach.
Chodziło mi o to, że niektórzy nawet i "słów skierowanych do nas na pielgrzymkach, w kazaniach" nie znają, a krzyczą o autorytecie
PS. Autorytet do biednych i chorych to Matka Teresa.
Stary 2011-05-04, 14:37   #17
Almariel
Zakorzenienie

Moim autorytetem była moja babcia, dla mnie była wielkim i mądrym człowiekiem. Obecnie takiego autorytetu nie mam.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-04, 15:48   #18
czijo
Zadomowienie

Tak swoją drogą, przeczytałam właśnie ciekawy artykuł. Polecam, pod rozwagę: http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1384
Stary 2011-05-04, 20:17   #19
emma95
Raczkowanie

sorry, przeczytałam połowę i dalej nie mam zamiaru czytać. Nie chcę sobie psuć wizerunku JP2 takimi rzeczami . A jak ktoś jest przeciwny Kościołowi katolickiemu, to i tak zawsze znajdzie coś do skrytykowania

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-05, 15:58   #20
kolorowatecza
Zakorzenienie

Moim autorytetem jest zwykła szara osoba niczym nie wyróżniająca się z tłumu
Poznałam ją bliżej, była wartościowa, prezentowała wartościowe przekonanie, umiała pomagać w ważnych sprawach wielu ludziom dlatego zawsze to tą osobę podaję, gdy jestem pytana o autorytet.

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości