Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :) - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 3 6,82%
My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 3 6,82%
Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 0 0%
Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 3 6,82%
Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 12 27,27%
Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 23 52,27%
Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-04, 09:46   #181
gusiagatko
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)

Aga_Pe jesteś super, że dobrze się czujesz. Trzymam kciuki, żeby żółtaczka szybko zeszła

Aguś za pępuszek

06.07.2011
06:06
gusiagatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 10:06   #182
agus87
Zakorzenienie

hej

moja dostala od rana 60ml mojego mleka i nie spi, marudzi eh
a po mm jest grzeczna jak aniolek

jak to jest z ta zoltaczka
czytam, ze w zbiciu jej [omaga czeste karmienie mlekiem matki
a co jak ktos nie karmi lub nie ma pokrmu

moja juz jest duuuzo mniej zolta, a daje jej pol na pol

u nas dzisiaj moze zawita pediatra
polozna pewnie tez przyjedzie
a zapisalam mala na usg bioderek
Stary 2011-05-04, 10:26   #183
Mango08
Rozeznanie

Cześć Dziewczęta

Cały czas podczytuję wątek, bo padają tutaj naprawdę cenne i praktyczne rady. Robię również notatki, tak na wszelki wypadek jakbym później nie miała czasu na szukanie.

Co do karmienia piersią to mogę wypowiedzieć się czystko teoretycznie, gdyż podczas zajęć w SR mieliśmy spotkanie z dyplomowanym doradcą laktacyjnym. Jak można się spodziewać babeczka zalecał karmić piersią jak najdłużej, a wg międzynarodowej instytucji zajmującej się laktacją do 6 miesiąca dziecka powinno się je karmić WYŁĄCZNIE! piersią. Tłumaczyła nam mechanizm karmienia na zasadzie działania prawa popytu i podaży.
Jeśli organizm dostaje impuls o zapotrzebowaniu na mleko - poprzez ssanie piersi przez dziecko - to produkuje. Natomiast kiedy dokarmiamy dziecko, to organizm jest "oszukiwany" i nie wie jaka ilość mleka zaspokoi głód dziecka. Stąd przez dokarmianie spowalniamy laktacje.

Ponadto nie zgadzała się z zasadami Tracy Hogg dotyczącymi karmienia piersią, uważała, że naturalnym jest karmienie na życzenie. Chociaż z czasem powinno się to unormować i w dzień przerwa między karmieniem powinna wynosić ok. 3h, a w nocy 5h). Płacz pomiędzy karmieniami uważała za normalny objaw aktywności dziecka i jeśli dziecko przybiera 140g/tydzień to wszystko jest ok. A jeszcze kazała zwracać uwagę czy dziecko przełyka - odgłos przypominający "k". Mówiła też, że nie ma czegoś takiego jak niekaloryczne mleko i że w naszej kulturze za nadto przykłada się wagę do jedzenia i jeśli dziecko coś tam sobie marudzi to już uważa się, że jest głodne.

Na ile to sprawdza się w życiu niestety nie umiem powiedzieć, przekazałam wiadomości zdobyte w SR.

Sama mam natomiast pytanie odnośnie ubranek. Jakie zestawy sprawdzają się najlepiej, (pajacyki, śpiochy, koszulki, bodziaki itp.) Zauważyłam, że mam dużo bodziaków a mało spodenek do nich. W ogóle czy taki zestaw, bodziak+spodnie się sprawdza?
Jeśli dzidziuś urodzi się 58 cm to czy zmieści się w 56?
I jaki rozmiar rożka macie 85 czy 100?
Coraz więcej wątpliwości....

Filip 21/06/2011
Mango08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 11:02   #184
eweska
Moderatoreska

Dzień dobry
Widzę że na tapecie karmienie Ja na szczęście karmię i bardzo się z tego cieszę w szpitalu po porodzie przez 3 dni praktycznie pokarmu było bardzo mało, ale przystawiałam dzieciaczki bardzo często aż w 5 dobie miałam już nawał pokarmu,nie dość że karmiłam to jeszcze laktatorem ściągałam, teraz już się unormowało i dzieciaczki same wypijają, laktator jak na razie zbędny.
Oczywiście chłopcy nie są na samym moim mleku, dostają butlę na noc i w nocy, a w dzień karmię przeważnie tylko piersią. Na razie wszystko jest dobrze, żadnych kolek, kupki są, mam nadzieję, że nas te kolki ominą.
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 11:12   #185
Eve1603
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mango08 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczęta

Cały czas podczytuję wątek, bo padają tutaj naprawdę cenne i praktyczne rady. Robię również notatki, tak na wszelki wypadek jakbym później nie miała czasu na szukanie.

Co do karmienia piersią to mogę wypowiedzieć się czystko teoretycznie, gdyż podczas zajęć w SR mieliśmy spotkanie z dyplomowanym doradcą laktacyjnym. Jak można się spodziewać babeczka zalecał karmić piersią jak najdłużej, a wg międzynarodowej instytucji zajmującej się laktacją do 6 miesiąca dziecka powinno się je karmić WYŁĄCZNIE! piersią. Tłumaczyła nam mechanizm karmienia na zasadzie działania prawa popytu i podaży.
Jeśli organizm dostaje impuls o zapotrzebowaniu na mleko - poprzez ssanie piersi przez dziecko - to produkuje. Natomiast kiedy dokarmiamy dziecko, to organizm jest "oszukiwany" i nie wie jaka ilość mleka zaspokoi głód dziecka. Stąd przez dokarmianie spowalniamy laktacje.

Ponadto nie zgadzała się z zasadami Tracy Hogg dotyczącymi karmienia piersią, uważała, że naturalnym jest karmienie na życzenie. Chociaż z czasem powinno się to unormować i w dzień przerwa między karmieniem powinna wynosić ok. 3h, a w nocy 5h). Płacz pomiędzy karmieniami uważała za normalny objaw aktywności dziecka i jeśli dziecko przybiera 140g/tydzień to wszystko jest ok. A jeszcze kazała zwracać uwagę czy dziecko przełyka - odgłos przypominający "k". Mówiła też, że nie ma czegoś takiego jak niekaloryczne mleko i że w naszej kulturze za nadto przykłada się wagę do jedzenia i jeśli dziecko coś tam sobie marudzi to już uważa się, że jest głodne.

Na ile to sprawdza się w życiu niestety nie umiem powiedzieć, przekazałam wiadomości zdobyte w SR.

Sama mam natomiast pytanie odnośnie ubranek. Jakie zestawy sprawdzają się najlepiej, (pajacyki, śpiochy, koszulki, bodziaki itp.) Zauważyłam, że mam dużo bodziaków a mało spodenek do nich. W ogóle czy taki zestaw, bodziak+spodnie się sprawdza?

Z wlasnego doswiadczenia podpisuje sie pod tym. Uwazam, ze na poczatku powinno sie karmic na zyczenie, dziecko potzrebuje czasu zeby sie "ustawic" i z dnia na dzien ustala sie rytm dnia i godziny karmienia. I rowniez uwazam, ze dziecko placze nie tylko z glodu, ma wiele innych powodow poza glodem.

Co do ubranek, to ja do tej pory siedze w bodziakach bodziak + polspiochy (dla malucha) + ewentualnie bluza, czy sweterek - w zaleznosci od temperatury. teraz Olek tez lata jeszcze w bodziaku i spodniach, jest to o tyle fajne, ze nerki ma zawsze zakryte, nic sie nie podwija.

Eve1603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 11:25   #186
moria44
Wtajemniczenie

Cześć Mamuśki!

Jak nocka? Chwalcie się, piszcie dużooooo

Cytat:
Napisane przez Eve1603 Pokaż wiadomość
Moria
cudo avek
Dziękuję

No to ja usypiam podobnie i np. dziś rano mała sobie tam mruczała i stękała 20 min i sama zasnęła bez dydka, bo dostała obie UU.
A czasem jak jest niedojedzona, np. dziś w nocy to obudzona o 2 zasnęła dopiero po 4 bo wpakowałam ją do łóżeczka ze smokiem i ona 40 min mruczała, w końcu zaczęła irytować się na smoka więc ją wyciągnęłam, dałam drugą U i zasnęła w ciągu minuty.

aga_pe no to u nas podobny system jeśli chodzi o karmienie.
Ja próbowałam tak jak każe Tracy Hogg, dawać przy jednym karmieniu tylko jedną pierś no ale wtedy mała się nie zawsze najada więc dziś w nocy stwierdziłam, że pierdzielę te jej "zasady" i będę dawać obie UU, szczególnie gdy z pierwszej mała ssie 15 minut.

Dziś rano też dałam obie i Igusia ładnie sama zasnęła, bez smoka i śpi już drugą godzinkę. Ja odciągnęłam sobie mleko 1h po karmieniu 7-5-3 no i jakieś 32ml się udało. Nie za wiele no ale jak andziotka pisze, trochę udoiłam suty to może się laktacja zwiększy

Acha i to co ściągnęłam wczoraj, podałam małej na wieczór, dostała oba UU + 30ml mleczka w butelce ale spała tak samo jak zawsze czyli 3h. A tak szybko wciągnęła tą trzydziestkę, że szok. TŻ to w ogóle cały czas mnie namawia aby jej dodatkowo na noc mm podawać

Cytat:
Mango dzięki kochana za informację Ja też się z tą Tracy Hogg nie do końca zgadzam. Każdy przypadek jest inny i wszystko trzeba dopasować pod siebie. U mnie karmienie jedną piersią przez nawet 40 min. się nie sprawdza, widocznie nie mam aż tyle pokarmu w jednym "sysku" i dopiero po opróżnieniu dwóch Iga ładnie zasypia

Ubranka - U mnie póki co najlepiej sprawdza się zestaw: body krótki rękaw+pajac. Chętnie ubrałabym Małą w bodziaka na długi rękaw + półśpiochy ale wydaje mi się, że będzie jej za zimno więc czekam na lepszą pogodę.
Iga 55cm topiła się w niektórych 56 więc analogicznie myśląc, dzidziuś 58 zmieści się w niektóre 56
Nie wiem jaki mamy rozmiar rożka ale nie używamy jakoś tak Owijamy małą zwykłym kocykiem

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

eweska - wow udaje Ci się wykarmić bliźniaki... Ty nas chyba nigdy nie przestaniesz zadziwiać

A powiedz, jak Ci chłopcy w nocy po mm śpią?

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 11:37   #187
amarcia
Wtajemniczenie

moria bardzo dziekuje za zmierzenie stópki - to niezwykle cenna dla mnie informacja

a ten avatar... brak słów

Edytowane przez amarcia
Czas edycji: 2011-05-04 o 11:41
amarcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 11:38   #188
Mango08
Rozeznanie

Cytat:
Z wlasnego doswiadczenia podpisuje sie pod tym. Uwazam, ze na poczatku powinno sie karmic na zyczenie, dziecko potzrebuje czasu zeby sie "ustawic" i z dnia na dzien ustala sie rytm dnia i godziny karmienia. I rowniez uwazam, ze dziecko placze nie tylko z glodu, ma wiele innych powodow poza glodem.

Co do ubranek, to ja do tej pory siedze w bodziakach bodziak + polspiochy (dla malucha) + ewentualnie bluza, czy sweterek - w zaleznosci od temperatury. teraz Olek tez lata jeszcze w bodziaku i spodniach, jest to o tyle fajne, ze nerki ma zawsze zakryte, nic sie nie podwija.
Czyli Babeczka miała rację. Wiadomo, że każdy musi znaleźć swój złoty środek, ale rady doświadczonych mam są bardzo przydatne.
Co do ciuszków to muszę dokupić półśpiochów, bo w zestawieniu z body - wygląda to bardzo kiepsko.

Cytat:
Napisane przez moria44 Pokaż wiadomość

Mango dzięki kochana za informację Ja też się z tą Tracy Hogg nie do końca zgadzam. Każdy przypadek jest inny i wszystko trzeba dopasować pod siebie. U mnie karmienie jedną piersią przez nawet 40 min. się nie sprawdza, widocznie nie mam aż tyle pokarmu w jednym "sysku" i dopiero po opróżnieniu dwóch Iga ładnie zasypia

Ubranka - U mnie póki co najlepiej sprawdza się zestaw: body krótki rękaw+pajac. Chętnie ubrałabym Małą w bodziaka na długi rękaw + półśpiochy ale wydaje mi się, że będzie jej za zimno więc czekam na lepszą pogodę.
Iga 55cm topiła się w niektórych 56 więc analogicznie myśląc, dzidziuś 58 zmieści się w niektóre 56
Nie wiem jaki mamy rozmiar rożka ale nie używamy jakoś tak Owijamy małą zwykłym kocykiem
Temat karmienia jeszcze przede mną i powiem szczerze, że troszkę się tego boję... No nic zobaczymy co czas przyniesie
Dzięki za rady odnośnie ubranek. Nie sądzę, aby nasz synalek był super długi, bo ja jestem niska, TŻ jakoś mega wysoki też nie jest, ale jak kupuję ciuchy na 56 to wszyscy w koło trąbią mi, że na pewno będą za małe! Niby na usg wyszło, że ma być duży, ale moniqac też tak mówili, a okazało się, że synek standardowy.

Edit:

Moria Iga jest przesłodka Rozczula nas niesamowicie, non stop mogłabym patrzeć na jej zdjęcia! No i minki robi rozbrajające! Poza tym jak na początku mówiłam TŻ-towi, że są wiaderka do kąpania to się po głowie pukał, a po obejrzeniu zdjęć z kąpieli Iguśki, chce zakupić choćby na próbę, ale teraz to ja się boję, aby mały się nie wyślizgnął.

Filip 21/06/2011

Edytowane przez Mango08
Czas edycji: 2011-05-04 o 11:44
Mango08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 11:50   #189
Eve1603
Zakorzenienie

Mango
zapomnialam o pajacach Body i na to pajac swietny zestaw

Co do Tracy - ksiazke przeczytalam dluuuugo po urodzeniu sie Olka i z zdziwieniem stwierdzilam, ze do pewnych spraw, o ktorych ona pisze, doszlam sama W pewnych kwestiach przyznaje tej pani absolutna racje, ale z innymi kompletnie sie nie zgadzam. Ksiazke warto przeczytac dla lepszej swiadomosci, ale i tak zycie podyktuje swoje, no i kazde dziecko jest inne. Olek wg Tracy jest aniolkiem i fakt - nie mialam z nim nigdy zadnych problemow.

Stary 2011-05-04, 12:22   #190
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
hej

moja dostala od rana 60ml mojego mleka i nie spi, marudzi eh
a po mm jest grzeczna jak aniolek

jak to jest z ta zoltaczka
czytam, ze w zbiciu jej [omaga czeste karmienie mlekiem matki
a co jak ktos nie karmi lub nie ma pokrmu

moja juz jest duuuzo mniej zolta, a daje jej pol na pol

u nas dzisiaj moze zawita pediatra
polozna pewnie tez przyjedzie
no mi tez mowili i sama z reszta widzialam po dziecku ktore lezalo obok nas ze czeste karmienie pomaga bardzo, bo maluchy mialy to samo stezenie zoltaczki jednego dnia, maluch obok wyproznial sie super, pil co 2h i kolejnego dnia mial stezenie o polowe mniejsze a moj o polowe wieksze.

ja nie karmie piersia
karmie mm. a system ten sam, karmienie co 2h, z tym ze u nas zawiesila sie kupka, ale juz jest ok
Stary 2011-05-04, 12:26   #191
MoniaK
Zakorzenienie

Po waszych zmaganiach z karmieniem chyba tego się najbardziej boję
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 12:33   #192
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka_pe25 Pokaż wiadomość
no mi tez mowili i sama z reszta widzialam po dziecku ktore lezalo obok nas ze czeste karmienie pomaga bardzo, bo maluchy mialy to samo stezenie zoltaczki jednego dnia, maluch obok wyproznial sie super, pil co 2h i kolejnego dnia mial stezenie o polowe mniejsze a moj o polowe wieksze.

ja nie karmie piersia
karmie mm. a system ten sam, karmienie co 2h, z tym ze u nas zawiesila sie kupka, ale juz jest ok
no i po mm tez sie wyplukuje zoltaczka???????????????? ?????????
Stary 2011-05-04, 12:38   #193
Camomile
Zadomowienie

Cytat:
Cześć Dziewczęta

Tez was podczytuje, na razie z doskoku... Fajnie Mango, ze napisalas te porady, wszystkie sa bardzo cenne .

"Jezyk niemowlat" przeczytalam, wszystko fajnie, tylko faktycznie ciekawa bylam jak to wyglada w praktyce. No i na tym watku troche widac jak to wszystko wychodzi w praniu...
Dzieki dziewczyny, ze piszecie i dzielicie sie doswiadczeniami

Cytat:
Hmmm, mam nadzieje, ze bede wiedziec w danym momencie dlaczego placze i co zrobic...
Im wiecej czytam, tym bardziej to wszystko wydaje mi sie trudniejsze...

Moria, avatarek cudny

Fajnie, ze piszecie, ze body plus pajac to dobre zestawienie, mialam zamiar bazowac glownie na tym zestawie na poczatku (nie mam w ogole w malych rozmiarach kaftanikow, spiochow itp)

Camomile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 12:45   #194
Eve1603
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Camomile Pokaż wiadomość

Hmmm, mam nadzieje, ze bede wiedziec w danym momencie dlaczego placze i co zrobic...
Im wiecej czytam, tym bardziej to wszystko wydaje mi sie trudniejsze...

Bedziesz wiedziala No i wlasnie Tracy ladnie opisuje rozne rodzaje placzu, z tgym akurat warto sie zapoznac. Poza tym jak dziecko zaczyna plakac, to przeciez nikt w ciagu sekundy nie leci z cycem, warto chwile poczekac, popatrzec co dziecko robi, moze mu byc niewygodnie, moze byc smutno, a moze po prostu chce sobie poplakac.

Stary 2011-05-04, 12:45   #195
principessina
Zakorzenienie

[QUOTE=agnieszka_pe25;2669 3087
ucze sie byc mama dwojki dzieci i powiem wam ze ciezko mi. synus poryczal sie jak przyszedl mnie odwiedzic, ze teskni i be ze mnie nie przezyje plakalam z nim. przyjechal tz i tak jak postanowilismy jedno zajmuje sie jednym a drugi drugim dzieckiem. jak na razie jakos wychodzi.

spadam kochane, moze jakos na dniach nadrobie, chcialam sie tylko przywitac[/QUOTE]
Witaj z powrotem poczatki sa trudne, ale dobrze ze maz jest juz z Wami

Cytat:
odpadł nam pępek

Cytat:
princi no właśnie ja na taką sytuację chciałabym mieć odciągnięte i zamrożone Gdybym musiała na pocztę jechać albo gdziekolwiek indziej a mała obudziłaby się wcześniej, to chciałabym aby TŻ miał porcyjkę w pogotowiu.
Teraz dodatkowo oprócz UU, dałam małej 30ml odciągniętego rano mleka aby się porządnie na noc najadła, kto wie, może da nam to jakąś godzinkę snu więcej
moria no ale wlasnie jak zamroze pokarm i czy wloze do lodowki a maly do tego czasu ssie cyca tylko (teoretycznie, no bo jeszcze sie przeciez nie urodzil) to nie wiem czy bedzie chcial butelke od meza, widze ze Ty swoja mala od poczatku karmisz na zmiane butelke i cycem, to masz malo pokarmu czy jak???
Stary 2011-05-04, 13:45   #196
bassienka
Zadomowienie

GG do bassienka Send a message via Skype™ to bassienka

Hej mamusie
Ja dopiero teraz sie witam, bo z rana miałam trochę rzeczy do zrobienia. Najpierw Oliwka po pobudce około 8.15 nie chciała usnąć Dopiero o 11.30 zasnęła. W międzyczasie musieliśmy się zająć Emilką i wysmarowaćc ją maścią od ospy. Później pojechałam do przedszkola, żeby podpisać umowę na przyszły rok, żeby przyjęli Miśkę,późxniej do Biedronki na zakupy i takmi czas zleciał

Cytat:
czesc kochane

my od dzisiaj w domciu. maly ma zoltaczke na granicy normy, karmie go czesto zeby mu zbic, ale wstrzymala mu sie kupka i efekt jest jaki jest...
kolki tez juz ma wiec dzialamy delicolem , mozna go od 1go dnia.

malutki jest boski, spokojny, mega lubi sie przytulac, jestem w nim zakochana.

w czwartek mamy wizyte odnosnie tej zoltaczki i mam wyciagane szwy. czuje sie bardzo dobrze tylko plecy mnie rwia.

ucze sie byc mama dwojki dzieci i powiem wam ze ciezko mi. synus poryczal sie jak przyszedl mnie odwiedzic, ze teskni i be ze mnie nie przezyje plakalam z nim. przyjechal tz i tak jak postanowilismy jedno zajmuje sie jednym a drugi drugim dzieckiem. jak na razie jakos wychodzi.

spadam kochane, moze jakos na dniach nadrobie, chcialam sie tylko przywitac
Witaj

Cytat:
odpadł nam pępek
Gratki U nas odpadł jakoś w tamtym tygodniu Ja przemywam Małej pępuszek patyczkiem namoczonym w spirytusie salicylowym.

Cytat:
A w ogóle to mam pytanko, czy Wasze pociechy podnoszą tak mocno główkę do tyłu gdy leżą na brzuszku, na piersi? Iga zaczęła to robić gdy skończyła tydzień, podnosi łepetynę i przekłada z jednej na drugą stronę i potrafi też kilka sekund w górze ją utrzymać.
W poradniku piszą, że dziecko podnosi główkę w drugim miesiącu ale może to chodzi o takie podnoszenie do góry z leżenia na pleckach

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

I jeszcze Was podpytam jak Wy usypiacie maluchy?

Moje dziecię już pół godziny leży w łóżeczku i nie śpi Wydudniła oba U, dostała dodatkowo 30ml odciągniętego mleczka, nie marudzi ale też nie śpi a przy cycu spała, że aż miło, do odbicia jak ją trzymałam na piersi to też spała a w łóżeczku aktywność się włącza. I ja nie wiem czy mam ją tak zostawić czy stać nad nią, czasem coś tam sobie mruknie ale płakać nie płacze.

Poradźcie....
Oliwka też tak unosi główkę. Pediatra mi mówiła, że to jest taki odruch noworodkowy i że zaniknie. A później znów, jak przyjdzie czas, zaczną unosić główkę nasze maluchy

Co do usypiania, to Oliwka usypia przeważnie przy cycu i wtedy odkładam ją do łóżeczka

Cytat:
wieczorem poszlam do starszego synka, jak juz spal i wydaje mi sie taki duuuuzy!
Ja też mam taakie wrażenie jak patrzę na moją starszą córę

Cytat:
Ja też zapisałam i mamy wizytę 30 maja. Jak była u mnie położna środowiskowa i mówiła, że zanim pojedziemy na usg, to mam jej zakładać dodatkowo pieluchę tetrową, żeby miała nóżki szeroko.

Cytat:
ja używam body i pajacyków. ale mam też dużo koszulek i kaftaników, jeszcze po Emilce. A z rozmiarami to też niewiadomo, jedne 56 może być większe niż inne 62, ja wizualnie po prostu patrzę.

amarcia nóżka Oliwki ma 8 cm

Boże, pisze tego posta już ponad godzinę w międzyczasie przewijałam i karmiłam Oli (nawet teraz na cycu mi wisi ), Emi chce się bawić, a TZ pojechał jakieś sprawy załatwić, poza tym kapusta mi się odparza, bo gołąbki będę robić.... urwanie głowy

ALBUMY
[*] 18.06.2010
bassienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 13:51   #197
andziot
Zakorzenienie

moria dzidzia im starsza tym ma dłuższe okresy aktywności... może Iguśka już nie chce tylko spać tylko świat poznawać
jeśli chodzi o cyce to ja zawsze Zośce dwa dawałam, bo jeden to był pikuś dla mojej córy

Eve ja Zośce już w ogóle bodziaków nie zakładam .... wkurzają już mnie, bo na nocnik ciężko posadzić, pieluche sprawdzić, a teraz jak już w majtkach lata to w ogóle,
zimą miała podkoszulek długi i bluzkę i było ok

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 14:27   #198
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

wrzucilam dzisiaj pare fotek malego do albumu, musze mu porobic nowe bo zmienia sie z dnia na dzien.

maly dzisiaj dojrzal z przewijaka karuzelke , jestem w szoku ze tak szybko.

jutro chyba umre jak pojedziemy do tego szpitala na badanie. juz zaczynam sie denerwowac,
Stary 2011-05-04, 14:43   #199
principessina
Zakorzenienie

Dziewczyny a podczas karmienia skad wiadomo, ze jedna piers zostala cala oprozniona i mozna ew. podac druga
Stary 2011-05-04, 14:50   #200
mazianka81
Rozeznanie

Cytat:
czesc kochane

my od dzisiaj w domciu. maly ma zoltaczke na granicy normy, karmie go czesto zeby mu zbic, ale wstrzymala mu sie kupka i efekt jest jaki jest...
kolki tez juz ma wiec dzialamy delicolem , mozna go od 1go dnia.

malutki jest boski, spokojny, mega lubi sie przytulac, jestem w nim zakochana.

w czwartek mamy wizyte odnosnie tej zoltaczki i mam wyciagane szwy. czuje sie bardzo dobrze tylko plecy mnie rwia.

spadam kochane, moze jakos na dniach nadrobie, chcialam sie tylko przywitac
hej Agnieszka

jak tam na mm??
my tez na mm ,
jakie mleko podajesz małemu??

kurcze ja unormowałam kupke,ale zaczelam głupia mieszac humane z bebiko i dzisiaj w nocy byla masakra-maly spał moze 1h ciagiem,a tak do 9 rano ,cała noc sie darł,bo mial jakies wzdecia chyba.

kurde moze ktoras mamusia polecic jakies mleko?? Andziotku??

Julia miala alergie,to miala bebilon na recepte,a teraz sama musze wybrac ,a jak na złosc ani połozna ani pediatra sie nie spieszy do nas

oby dzisiaj w nocy było lepiej,bo nawet kropelki nie dał rady.
cały dom na nogach całą noc byl,chyba sobie Gabrielka przechwaliłam

no ale chociaz sprawy dzisiaj papierkowe pozałatwialismy,mama z małym zostala,a my pojechalismy i mam juz wsio z głowy.
no jeszcze tylko becikowe

Agus mam pytanie odnosnie pepka,czym traktowałas?
bo ja narazie tlko octeniseptem,ale jakos mu nie ufam,chyba na piochtanine na spirytusie,tak jak Julii robilam.

uff spac mi sie chce

3660g i 57cm szczescia
Gabryś jest z nami od 23.04.2011
mazianka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 15:01   #201
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mazianka81 Pokaż wiadomość
hej Agnieszka

jak tam na mm??
my tez na mm ,
jakie mleko podajesz małemu??

kurcze ja unormowałam kupke,ale zaczelam głupia mieszac humane z bebiko i dzisiaj w nocy byla masakra-maly spał moze 1h ciagiem,a tak do 9 rano ,cała noc sie darł,bo mial jakies wzdecia chyba.

kurde moze ktoras mamusia polecic jakies mleko?? Andziotku??

Julia miala alergie,to miala bebilon na recepte,a teraz sama musze wybrac ,a jak na złosc ani połozna ani pediatra sie nie spieszy do nas

oby dzisiaj w nocy było lepiej,bo nawet kropelki nie dał rady.
cały dom na nogach całą noc byl,chyba sobie Gabrielka przechwaliłam

no ale chociaz sprawy dzisiaj papierkowe pozałatwialismy,mama z małym zostala,a my pojechalismy i mam juz wsio z głowy.
no jeszcze tylko becikowe

Agus mam pytanie odnosnie pepka,czym traktowałas?
bo ja narazie tlko octeniseptem,ale jakos mu nie ufam,chyba na piochtanine na spirytusie,tak jak Julii robilam.

uff spac mi sie chce
mazianko, ja daje bebilon ha, wlasnie dlatego ze pierwszy synek tez mial alergie i przeszlismy chyba wszystkie apteczne mleka, i wlasnie kiedys na forum podpytywalam andziotke nasza kochana o mleczka i w sumie wyszlo ze skoro pierwszy mial alergie to temu mozna podac HA.

nasz maluszek dostawal szpitalne w malych buteleczkach najpierw bebiko 1ke, ale byla masakra, wiec nie wytrzymalam i zmienilam mu juz w szpitalu na wlasne, do tego dolaczylam kropelki na kolki i jest duzo lepiej.
Stary 2011-05-04, 15:20   #202
kardashi
Zakorzenienie

Gratuluje Wam pięknych dzieciaczków!
Są takie malutkie

Przed Wami najpiękniejsze lata!
A pierwszy rok jest niesamowity.. i szybko leci

Pozdrawiam, mama Blanki majowej 2010.

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 15:58   #203
moria44
Wtajemniczenie

Ych, zdrzemnąć się chciałam ale położna przyszła no i teraz na godzinkę to mi się już nie opyla

Cytat:
Moria Iga jest przesłodka Rozczula nas niesamowicie, non stop mogłabym patrzeć na jej zdjęcia! No i minki robi rozbrajające! Poza tym jak na początku mówiłam TŻ-towi, że są wiaderka do kąpania to się po głowie pukał, a po obejrzeniu zdjęć z kąpieli Iguśki, chce zakupić choćby na próbę, ale teraz to ja się boję, aby mały się nie wyślizgnął.
Dziękujemy
A z wiaderkiem to jest tak, że przy pierwszym kąpaniu oboje z TŻ'tem małą trzymaliśmy i nikt nie chciał puścić Przy drugim już tylko ja trzymałam pod paszki, przy trzecim TŻ trzymał Iguśkę tylko pod brodą i to była najfajniejsza kąpiel i dla Małej i dla nas

Cytat:
Napisane przez principessina Pokaż wiadomość
moria no ale wlasnie jak zamroze pokarm i czy wloze do lodowki a maly do tego czasu ssie cyca tylko (teoretycznie, no bo jeszcze sie przeciez nie urodzil) to nie wiem czy bedzie chcial butelke od meza, widze ze Ty swoja mala od poczatku karmisz na zmiane butelke i cycem, to masz malo pokarmu czy jak???
Pokarmu mam wystarczająco ale odciągam na zapas aby była buteleczka w rezerwie gdybym chciała gdzieś wyjść.
Podaję też w butelce bo czasem jest tak, że się Maluszek tak mocno do cyca przyzwyczai, że butelkę całkowicie odrzuca i wtedy jest się uziemionym w domu, ew. z maluchem trzeba wszędzie dreptać. 4'godzinna wizyta u fryzjera odpada
Jest też ryzyko, że dzidzia odrzuci cyca bo tak mu będzie butla odpowiadać ale ja podaję butelkę naprawdę rzadko. W ciągu 8 dni w domu dostała 3 razy mlesio w butelce no i zawsze dostaje po opróżnieniu UU

Cytat:
Napisane przez bassienka Pokaż wiadomość
(...) Później pojechałam do przedszkola, żeby podpisać umowę na przyszły rok, żeby przyjęli Miśkę,późxniej do Biedronki na zakupy i takmi czas zleciał
bassienka jak Ty to zrobiłaś? Z Oliwką pojechałaś czy Mała w domu została?
Kurcze ja to jakaś niegramotna z tym wychodzeniem jestem. Wydaje mi się, że nie wyjdę z domu przez najbliższy miesiąc, nawet na spacer nie wiem jak wyjść Dobrze, że ten mały ogródek mamy to jeszcze Iguśka się trochę popraży w słonku ale już np. wczoraj jej nie wystawiłam (u nas 2st. ciepła były) dziś też mi się wydaje za zimno

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
jeśli chodzi o cyce to ja zawsze Zośce dwa dawałam, bo jeden to był pikuś dla mojej córy
Noo, to tym bardziej się cieszę z mojej decyzji. Teraz jest dużo lepiej z zasypianiem Małej, ja jestem spokojniejsza bo wiem, że musi być najedzona po około 15 minutach na każdym "sysku". W łóżeczku wierci się jakieś 15-20 minut i lula.

A dziś przyszła miniwieża do pokoiku Igusi, chcemy jej puszczać jakąś fajną muzyczkę do zasypiania. Podobno jest też coś takiego jak "biały szum" i inne dźwięki, taki niby z brzucha mamy. Słyszałyście coś o tym? A może możecie polecić jakąś muzyczkę do zasypiania dla maluszka?

Cytat:
Napisane przez kardashi Pokaż wiadomość
Gratuluje Wam pięknych dzieciaczków!
Są takie malutkie
Dziękujemy Ucałowania dla Blaneczki

Stary 2011-05-04, 16:09   #204
principessina
Zakorzenienie

moria a co to jest UU?
Stary 2011-05-04, 16:43   #205
eweska
Moderatoreska

Cytat:

eweska - wow udaje Ci się wykarmić bliźniaki... Ty nas chyba nigdy nie przestaniesz zadziwiać

A powiedz, jak Ci chłopcy w nocy po mm śpią?
Na razie się udaje kochana wykarmić ich piersią, bo w dzień to mogę i co dwie godziny z cyckiem na wierzchu latać jednego synka karmię z jednej piersi, drugiego z drugiej :P Wieczorkiem po kąpieli mm i w nocy również, chociaz wtedy mi sutki odpoczną No i od rana już jade na piersi.
co do spania po mm to różnie ale przesypiają około 4 godziny czasami dłużej w zależności ile zjedzą a z reguły jedzą około 40-60ml w tych granicach, zależy jak głodni są :P
Wczoraj jak poszli spać o 22 to pobudkę miałam dopiero o 4 nad ranem, po jedzeniu usnęli ponownie i o 8.30 kolejna pobudka, więc super, przynajmniej się wyspalam
Dziś w nocy wstali o 24 na jedzonko, później o 5.30 i znów poszli sobie spać
Staram się ich przytrzymywać wieczorkiem i żeby chodzili spać około 22, a kapiel zaczynam już o 20 :P Troszkę roboty jest wieczorkiem przy dwójce maluchów :P

Jutro położna do nas zawita :P
Stary 2011-05-04, 17:44   #206
Camomile
Zadomowienie

Cytat:
Bedziesz wiedziala No i wlasnie Tracy ladnie opisuje rozne rodzaje placzu, z tgym akurat warto sie zapoznac. Poza tym jak dziecko zaczyna plakac, to przeciez nikt w ciagu sekundy nie leci z cycem, warto chwile poczekac, popatrzec co dziecko robi, moze mu byc niewygodnie, moze byc smutno, a moze po prostu chce sobie poplakac.
No czytam, czytam, ale i tak wydaja mi sie te rozne rodzaje placzu trudne do rozroznienia...
Zobaczymy jak bedzie. Moze niepotrzebnie sie stresuje na zapas

Cytat:
Dziewczyny a podczas karmienia skad wiadomo, ze jedna piers zostala cala oprozniona i mozna ew. podac druga
Podbijam pytanie

A, i skad wiecie, ile ml maluszek wypil jak karmicie piersia?

Camomile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 18:24   #207
principessina
Zakorzenienie

Dziewczynki a kupowalyscie wagi do wazenia maluszkow czy to juz lekka przesada taki gadzet?

eweska
a jak tam duzy synus sie miewa, pomaga czy przechodzi bunt??
Stary 2011-05-04, 18:34   #208
eweska
Moderatoreska

Cytat:
Dziewczynki a kupowalyscie wagi do wazenia maluszkow czy to juz lekka przesada taki gadzet?

eweska
a jak tam duzy synus sie miewa, pomaga czy przechodzi bunt??
Pomaga troszkę, dzis został z chlopakami bo my musielismy jechać załatwic położną i dzielnie się spisał
Pomaga w takich drobnych rzeczach cos poda itp. dużo robi też w domku, nawet gary po sniadaniu umyje itp. bo z obiadu nie daję mu myć bo bym i tak musiała poprawiać, albo mąż :P
Stary 2011-05-04, 19:55   #209
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
moria a co to jest UU?
Cycki

Stary 2011-05-04, 20:23   #210
andziot
Zakorzenienie

mazianka81 wcześniej pisałam, że najlepsze podobno jest Bebilon i Enfamil, ale to zależy od dziecka i naprawdę nie da się przewidzieć jak dzidzia zareaguje na dane mleko

aga_pe a miałaś jakieś problemy w szpitalu z tym że karmić piersia nie chciałaś ???????

eweska a w nocy Cię piersi nie bolą, jak całą noc nie karmisz ?????

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości