|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
hej
moja dostala od rana 60ml mojego mleka i nie spi, marudzi eh ![]() a po mm jest grzeczna jak aniolek jak to jest z ta zoltaczka czytam, ze w zbiciu jej [omaga czeste karmienie mlekiem matki a co jak ktos nie karmi lub nie ma pokrmu ![]() moja juz jest duuuzo mniej zolta, a daje jej pol na pol u nas dzisiaj moze zawita pediatra polozna pewnie tez przyjedzie a zapisalam mala na usg bioderek
|
|
|
|
#183 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczęta
Cały czas podczytuję wątek, bo padają tutaj naprawdę cenne i praktyczne rady. Robię również notatki, tak na wszelki wypadek jakbym później nie miała czasu na szukanie. Co do karmienia piersią to mogę wypowiedzieć się czystko teoretycznie, gdyż podczas zajęć w SR mieliśmy spotkanie z dyplomowanym doradcą laktacyjnym. Jak można się spodziewać babeczka zalecał karmić piersią jak najdłużej, a wg międzynarodowej instytucji zajmującej się laktacją do 6 miesiąca dziecka powinno się je karmić WYŁĄCZNIE! piersią. Tłumaczyła nam mechanizm karmienia na zasadzie działania prawa popytu i podaży. Jeśli organizm dostaje impuls o zapotrzebowaniu na mleko - poprzez ssanie piersi przez dziecko - to produkuje. Natomiast kiedy dokarmiamy dziecko, to organizm jest "oszukiwany" i nie wie jaka ilość mleka zaspokoi głód dziecka. Stąd przez dokarmianie spowalniamy laktacje. Ponadto nie zgadzała się z zasadami Tracy Hogg dotyczącymi karmienia piersią, uważała, że naturalnym jest karmienie na życzenie. Chociaż z czasem powinno się to unormować i w dzień przerwa między karmieniem powinna wynosić ok. 3h, a w nocy 5h). Płacz pomiędzy karmieniami uważała za normalny objaw aktywności dziecka i jeśli dziecko przybiera 140g/tydzień to wszystko jest ok. A jeszcze kazała zwracać uwagę czy dziecko przełyka - odgłos przypominający "k". Mówiła też, że nie ma czegoś takiego jak niekaloryczne mleko i że w naszej kulturze za nadto przykłada się wagę do jedzenia i jeśli dziecko coś tam sobie marudzi to już uważa się, że jest głodne. Na ile to sprawdza się w życiu niestety nie umiem powiedzieć, przekazałam wiadomości zdobyte w SR. Sama mam natomiast pytanie odnośnie ubranek. Jakie zestawy sprawdzają się najlepiej, (pajacyki, śpiochy, koszulki, bodziaki itp.) Zauważyłam, że mam dużo bodziaków a mało spodenek do nich. W ogóle czy taki zestaw, bodziak+spodnie się sprawdza? ![]() Jeśli dzidziuś urodzi się 58 cm to czy zmieści się w 56? I jaki rozmiar rożka macie 85 czy 100? Coraz więcej wątpliwości.... |
|
|
|
#184 |
|
Moderatoreska
|
Dzień dobry
![]() Widzę że na tapecie karmienie Ja na szczęście karmię i bardzo się z tego cieszę w szpitalu po porodzie przez 3 dni praktycznie pokarmu było bardzo mało, ale przystawiałam dzieciaczki bardzo często aż w 5 dobie miałam już nawał pokarmu,nie dość że karmiłam to jeszcze laktatorem ściągałam, teraz już się unormowało i dzieciaczki same wypijają, laktator jak na razie zbędny.Oczywiście chłopcy nie są na samym moim mleku, dostają butlę na noc i w nocy, a w dzień karmię przeważnie tylko piersią. Na razie wszystko jest dobrze, żadnych kolek, kupki są, mam nadzieję, że nas te kolki ominą. |
|
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z wlasnego doswiadczenia podpisuje sie pod tym. Uwazam, ze na poczatku powinno sie karmic na zyczenie, dziecko potzrebuje czasu zeby sie "ustawic" i z dnia na dzien ustala sie rytm dnia i godziny karmienia. I rowniez uwazam, ze dziecko placze nie tylko z glodu, ma wiele innych powodow poza glodem. Co do ubranek, to ja do tej pory siedze w bodziakach bodziak + polspiochy (dla malucha) + ewentualnie bluza, czy sweterek - w zaleznosci od temperatury. teraz Olek tez lata jeszcze w bodziaku i spodniach, jest to o tyle fajne, ze nerki ma zawsze zakryte, nic sie nie podwija. |
|
|
|
|
#186 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć Mamuśki!
![]() Jak nocka? Chwalcie się, piszcie dużooooo Dziękuję ![]() No to ja usypiam podobnie i np. dziś rano mała sobie tam mruczała i stękała 20 min i sama zasnęła bez dydka, bo dostała obie UU. A czasem jak jest niedojedzona, np. dziś w nocy to obudzona o 2 zasnęła dopiero po 4 bo wpakowałam ją do łóżeczka ze smokiem i ona 40 min mruczała, w końcu zaczęła irytować się na smoka więc ją wyciągnęłam, dałam drugą U i zasnęła w ciągu minuty.aga_pe no to u nas podobny system jeśli chodzi o karmienie. Ja próbowałam tak jak każe Tracy Hogg, dawać przy jednym karmieniu tylko jedną pierś no ale wtedy mała się nie zawsze najada więc dziś w nocy stwierdziłam, że pierdzielę te jej "zasady" i będę dawać obie UU, szczególnie gdy z pierwszej mała ssie 15 minut. Dziś rano też dałam obie i Igusia ładnie sama zasnęła, bez smoka i śpi już drugą godzinkę. Ja odciągnęłam sobie mleko 1h po karmieniu 7-5-3 no i jakieś 32ml się udało. Nie za wiele no ale jak andziotka pisze, trochę udoiłam suty to może się laktacja zwiększy ![]() Acha i to co ściągnęłam wczoraj, podałam małej na wieczór, dostała oba UU + 30ml mleczka w butelce ale spała tak samo jak zawsze czyli 3h. A tak szybko wciągnęła tą trzydziestkę, że szok. TŻ to w ogóle cały czas mnie namawia aby jej dodatkowo na noc mm podawać ![]() Cytat:
Ubranka - U mnie póki co najlepiej sprawdza się zestaw: body krótki rękaw+pajac. Chętnie ubrałabym Małą w bodziaka na długi rękaw + półśpiochy ale wydaje mi się, że będzie jej za zimno więc czekam na lepszą pogodę. Iga 55cm topiła się w niektórych 56 więc analogicznie myśląc, dzidziuś 58 zmieści się w niektóre 56 Nie wiem jaki mamy rozmiar rożka ale nie używamy jakoś tak Owijamy małą zwykłym kocykiem ![]() ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- eweska - wow udaje Ci się wykarmić bliźniaki... Ty nas chyba nigdy nie przestaniesz zadziwiać ![]() A powiedz, jak Ci chłopcy w nocy po mm śpią?
|
|
#187 |
|
Wtajemniczenie
|
moria bardzo dziekuje za zmierzenie stópki - to niezwykle cenna dla mnie informacja
![]() a ten avatar... brak słów
Karolinka 03-06-2011 Wiktoria 18-10-2006 Edytowane przez amarcia Czas edycji: 2011-05-04 o 11:41 |
|
|
|
#188 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do ciuszków to muszę dokupić półśpiochów, bo w zestawieniu z body - wygląda to bardzo kiepsko. Cytat:
![]() Dzięki za rady odnośnie ubranek. Nie sądzę, aby nasz synalek był super długi, bo ja jestem niska, TŻ jakoś mega wysoki też nie jest, ale jak kupuję ciuchy na 56 to wszyscy w koło trąbią mi, że na pewno będą za małe! Niby na usg wyszło, że ma być duży, ale moniqac też tak mówili, a okazało się, że synek standardowy. Edit: Moria Iga jest przesłodka Edytowane przez Mango08 Czas edycji: 2011-05-04 o 11:44 |
||
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
Mango
zapomnialam o pajacach Body i na to pajac Co do Tracy - ksiazke przeczytalam dluuuugo po urodzeniu sie Olka i z zdziwieniem stwierdzilam, ze do pewnych spraw, o ktorych ona pisze, doszlam sama |
|
|
|
#190 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja nie karmie piersia karmie mm. a system ten sam, karmienie co 2h, z tym ze u nas zawiesila sie kupka, ale juz jest ok
|
|
|
#191 |
|
Zakorzenienie
|
Po waszych zmaganiach z karmieniem chyba tego się najbardziej boję
|
#192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#193 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
"Jezyk niemowlat" przeczytalam, wszystko fajnie, tylko faktycznie ciekawa bylam jak to wyglada w praktyce. No i na tym watku troche widac jak to wszystko wychodzi w praniu... Dzieki dziewczyny, ze piszecie i dzielicie sie doswiadczeniami Cytat:
...Im wiecej czytam, tym bardziej to wszystko wydaje mi sie trudniejsze... Moria, avatarek cudny ![]() Fajnie, ze piszecie, ze body plus pajac to dobre zestawienie, mialam zamiar bazowac glownie na tym zestawie na poczatku (nie mam w ogole w malych rozmiarach kaftanikow, spiochow itp |
||
|
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bedziesz wiedziala |
|
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=agnieszka_pe25;2669 3087
ucze sie byc mama dwojki dzieci i powiem wam ze ciezko mi. synus poryczal sie jak przyszedl mnie odwiedzic, ze teskni i be ze mnie nie przezyje plakalam z nim. przyjechal tz i tak jak postanowilismy jedno zajmuje sie jednym a drugi drugim dzieckiem. jak na razie jakos wychodzi. spadam kochane, moze jakos na dniach nadrobie, chcialam sie tylko przywitac[/QUOTE] Witaj z powrotem ![]() Cytat:
) to nie wiem czy bedzie chcial butelke od meza, widze ze Ty swoja mala od poczatku karmisz na zmiane butelke i cycem, to masz malo pokarmu czy jak???
|
|
#196 | ||||
|
Zadomowienie
|
Hej mamusie
![]() Ja dopiero teraz sie witam, bo z rana miałam trochę rzeczy do zrobienia. Najpierw Oliwka po pobudce około 8.15 nie chciała usnąć ![]() Cytat:
Gratki U nas odpadł jakoś w tamtym tygodniuCytat:
Co do usypiania, to Oliwka usypia przeważnie przy cycu i wtedy odkładam ją do łóżeczka Cytat:
![]() Ja też zapisałam i mamy wizytę 30 maja. Jak była u mnie położna środowiskowa i mówiła, że zanim pojedziemy na usg, to mam jej zakładać dodatkowo pieluchę tetrową, żeby miała nóżki szeroko. Cytat:
amarcia nóżka Oliwki ma 8 cm Boże, pisze tego posta już ponad godzinę w międzyczasie przewijałam i karmiłam Oli (nawet teraz na cycu mi wisi ), Emi chce się bawić, a TZ pojechał jakieś sprawy załatwić, poza tym kapusta mi się odparza, bo gołąbki będę robić.... urwanie głowy |
||||
|
|
|
#197 |
|
Zakorzenienie
|
moria dzidzia im starsza tym ma dłuższe okresy aktywności... może Iguśka już nie chce tylko spać tylko świat poznawać
![]() jeśli chodzi o cyce to ja zawsze Zośce dwa dawałam, bo jeden to był pikuś dla mojej córy ![]() Eve ja Zośce już w ogóle bodziaków nie zakładam .... wkurzają już mnie, bo na nocnik ciężko posadzić, pieluche sprawdzić, a teraz jak już w majtkach lata to w ogóle, zimą miała podkoszulek długi i bluzkę i było ok |
|
|
|
#198 |
|
Wtajemniczenie
|
wrzucilam dzisiaj pare fotek malego do albumu, musze mu porobic nowe bo zmienia sie z dnia na dzien.
maly dzisiaj dojrzal z przewijaka karuzelke , jestem w szoku ze tak szybko. jutro chyba umre jak pojedziemy do tego szpitala na badanie. juz zaczynam sie denerwowac,
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a podczas karmienia skad wiadomo, ze jedna piers zostala cala oprozniona i mozna ew. podac druga
|
#200 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak tam na mm?? my tez na mm , jakie mleko podajesz małemu?? kurcze ja unormowałam kupke,ale zaczelam głupia mieszac humane z bebiko i dzisiaj w nocy byla masakra-maly spał moze 1h ciagiem,a tak do 9 rano ,cała noc sie darł,bo mial jakies wzdecia chyba. kurde moze ktoras mamusia polecic jakies mleko?? Andziotku?? Julia miala alergie,to miala bebilon na recepte,a teraz sama musze wybrac ,a jak na złosc ani połozna ani pediatra sie nie spieszy do nas oby dzisiaj w nocy było lepiej,bo nawet kropelki nie dał rady. cały dom na nogach całą noc byl,chyba sobie Gabrielka przechwaliłam no ale chociaz sprawy dzisiaj papierkowe pozałatwialismy,mama z małym zostala,a my pojechalismy i mam juz wsio z głowy. no jeszcze tylko becikowe Agus mam pytanie odnosnie pepka,czym traktowałas? bo ja narazie tlko octeniseptem,ale jakos mu nie ufam,chyba na piochtanine na spirytusie,tak jak Julii robilam. ![]() uff spac mi sie chce ![]()
|
|
#201 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nasz maluszek dostawal szpitalne w malych buteleczkach najpierw bebiko 1ke, ale byla masakra, wiec nie wytrzymalam i zmienilam mu juz w szpitalu na wlasne, do tego dolaczylam kropelki na kolki i jest duzo lepiej.
|
|
|
#202 |
|
Zakorzenienie
|
Gratuluje Wam pięknych dzieciaczków!
Są takie malutkie Przed Wami najpiękniejsze lata! A pierwszy rok jest niesamowity.. i szybko leci ![]() Pozdrawiam, mama Blanki majowej 2010. |
|
|
|
#203 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Ych, zdrzemnąć się chciałam ale położna przyszła no i teraz na godzinkę to mi się już nie opyla
Cytat:
A z wiaderkiem to jest tak, że przy pierwszym kąpaniu oboje z TŻ'tem małą trzymaliśmy i nikt nie chciał puścić Przy drugim już tylko ja trzymałam pod paszki, przy trzecim TŻ trzymał Iguśkę tylko pod brodą i to była najfajniejsza kąpiel i dla Małej i dla nas Cytat:
Podaję też w butelce bo czasem jest tak, że się Maluszek tak mocno do cyca przyzwyczai, że butelkę całkowicie odrzuca i wtedy jest się uziemionym w domu, ew. z maluchem trzeba wszędzie dreptać. 4'godzinna wizyta u fryzjera odpada ![]() Jest też ryzyko, że dzidzia odrzuci cyca bo tak mu będzie butla odpowiadać ale ja podaję butelkę naprawdę rzadko. W ciągu 8 dni w domu dostała 3 razy mlesio w butelce no i zawsze dostaje po opróżnieniu UU Cytat:
Z Oliwką pojechałaś czy Mała w domu została? Kurcze ja to jakaś niegramotna z tym wychodzeniem jestem. Wydaje mi się, że nie wyjdę z domu przez najbliższy miesiąc, nawet na spacer nie wiem jak wyjść Dobrze, że ten mały ogródek mamy to jeszcze Iguśka się trochę popraży w słonku ale już np. wczoraj jej nie wystawiłam (u nas 2st. ciepła były) dziś też mi się wydaje za zimno ![]() Cytat:
A dziś przyszła miniwieża do pokoiku Igusi, chcemy jej puszczać jakąś fajną muzyczkę do zasypiania. Podobno jest też coś takiego jak "biały szum" i inne dźwięki, taki niby z brzucha mamy. Słyszałyście coś o tym? A może możecie polecić jakąś muzyczkę do zasypiania dla maluszka? Dziękujemy Ucałowania dla Blaneczki
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
moria a co to jest UU?
|
#205 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
co do spania po mm to różnie ale przesypiają około 4 godziny czasami dłużej w zależności ile zjedzą a z reguły jedzą około 40-60ml w tych granicach, zależy jak głodni są :P Wczoraj jak poszli spać o 22 to pobudkę miałam dopiero o 4 nad ranem, po jedzeniu usnęli ponownie i o 8.30 kolejna pobudka, więc super, przynajmniej się wyspalam Dziś w nocy wstali o 24 na jedzonko, później o 5.30 i znów poszli sobie spać ![]() Staram się ich przytrzymywać wieczorkiem i żeby chodzili spać około 22, a kapiel zaczynam już o 20 :P Troszkę roboty jest wieczorkiem przy dwójce maluchów :P Jutro położna do nas zawita :P |
|
|
|
|
#206 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zobaczymy jak bedzie. Moze niepotrzebnie sie stresuje na zapas ![]() Cytat:
A, i skad wiecie, ile ml maluszek wypil jak karmicie piersia? |
||
|
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki a kupowalyscie wagi do wazenia maluszkow czy to juz lekka przesada taki gadzet?
![]() eweska a jak tam duzy synus sie miewa, pomaga czy przechodzi bunt??
|
#208 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
Pomaga w takich drobnych rzeczach cos poda itp. dużo robi też w domku, nawet gary po sniadaniu umyje itp. bo z obiadu nie daję mu myć bo bym i tak musiała poprawiać, albo mąż :P |
|
|
|
|
#209 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#210 |
|
Zakorzenienie
|
mazianka81 wcześniej pisałam, że najlepsze podobno jest Bebilon i Enfamil, ale to zależy od dziecka i naprawdę nie da się przewidzieć jak dzidzia zareaguje na dane mleko
aga_pe a miałaś jakieś problemy w szpitalu z tym że karmić piersia nie chciałaś ??????? eweska a w nocy Cię piersi nie bolą, jak całą noc nie karmisz ????? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:41.

bodziak + polspiochy (dla malucha) + ewentualnie bluza, czy sweterek - w zaleznosci od temperatury. teraz Olek tez lata jeszcze w bodziaku i spodniach, jest to o tyle fajne, ze nerki ma zawsze zakryte, nic sie nie podwija.
bo wpakowałam ją do łóżeczka ze smokiem i ona 40 min mruczała, w końcu zaczęła irytować się na smoka więc ją wyciągnęłam, dałam drugą U i zasnęła w ciągu minuty.

plakalam z nim. przyjechal tz i tak jak postanowilismy jedno zajmuje sie jednym a drugi drugim dzieckiem. jak na razie jakos wychodzi. 
w międzyczasie przewijałam i karmiłam Oli (nawet teraz na cycu mi wisi
Z Oliwką pojechałaś czy Mała w domu została?
Dobrze, że ten mały ogródek mamy to jeszcze Iguśka się trochę popraży w słonku ale już np. wczoraj jej nie wystawiłam (u nas 2st. ciepła były) dziś też mi się wydaje za zimno