|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zlituj się mój książę drogi i z pierścieniem padnij pod nogi! cz. 35
To ja zdawałam maturę 11 lat temu, a pamiętam
![]() Na polskim analiza wiersza i jakiś test. A na biologii pisałam esej o przystosowaniach organizmów żywych do życia w określonych warunkach środowiskowych. Można było wybrać jakiś organizm żywy, ja pisałam o ptakach ![]() Jak dziś pamiętam, że po maturze wpadłam w dziką histerię, bo byłam pewna, że napisałam, że jaskółka, to zagniazdownik, a nie kukułka Ale 5. dostałam
|
#3392 |
|
Zakorzenienie
|
aaa matura. Przed maturą słuchałam jak najęta " Już za rok matura...."
Dobra ja uciekam do szkoły Trzymajcie kciuki po 17 Proszę
|
#3393 |
|
Zakorzenienie
|
o matko....
![]() jeśli chodzi o lekturowych faworytów, to za największego gniota uważam Nad Niemnem, w czym zapewne nie jestem osamotniona Ale Chłopi są zaraz potem... i ten "Boryna, siewca doskonały "
|
#3394 |
|
Zakorzenienie
|
ja przed maturą słuchałam Farben Lehre http://www.youtube.com/watch?v=RatQ1u--IxE :P
|
|
|
|
#3395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A z lektur to bardzo mi się podobały: W pustyni i w puszczy (wiem, że w podstawówce, ale też lektura ), Krzyżacy, Potop, Lalka.A teraz jak byłam w domku przeczytałam "Mistyfikację" Cobena (trochę dziwnie się kończy, ale tak trzyma w napięciu, że przeczytałam calutką w niecałe 2 dni i to tylko dlatego, że musiałam zrobić obiad i w nocy już padłam bo mnie oczy bolały), "Maskę" Koontza, "Strach absolutny" Lisy Jackson (niby całkiem ok, ale jakoś nie mogłam zmęczyć) i po raz kolejny "Zabawę w Boga" Cooka. Czuję się usatysfakcjonowana pod względem czytania
|
|
|
|
|
#3396 |
|
Zakorzenienie
|
a ja najbardziej psioczyłam nad najgrubszymi lekturami - Lalka, Zbrodnia i kara - a potem najbardziej mi się podobały
|
|
|
|
#3397 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz chciałabym przeczytać tą jego najnowszą ksiązkę, ale nie chcę jej kupować w sesji, bo wiem, że się nie pouczę :P
|
|
|
|
|
#3399 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie nie da się mierzyć tych dwóch tą samą miarą, bo co by tam o treści nie mówić, to jednak Mickiewicz 13-zgłoskowcem napisał tego Tadeusza, co wymaga kunsztu literackiego i umiejętności jakiś. Natomiast Nad Niemnem,to zwykła grafomania.
A dla mnie najlepsze były rosyjskie:"Zbrodnia i kara", "Mistrz i Małgorzata", "Anna Karenina" (ale chyba to nie była lektura), z polskich mi się podobały Sienkiewicza chyba wszystkie, "Przedwiośnie" i "Lalka" oczywiście. No i Debeściak - Antek (ale wtopa, pomyliłam lektury ) i Rozalka spalona w piecu ![]() ![]() Jeszcze Wesele byłoby spoko, gdyby nie doszukiwać się w nim patriotycznych gestów, ale czytać ze zrozumieniem - jako pijacką libację - w końcu im chochoły tańcowały -mało alko to tam nie mieli No i Proces Kawki rządził. ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- może dać córce Rozalka ( )
o7.10.07-zakochana ![]() 18.12.10- narzeczona ![]() 05.03.11 - żona ![]() 22.08.11 - Mrówka 13.05.13 - Bulgotka Mrowisko "Zwierciadełko" Edytowane przez Gwizdak Czas edycji: 2011-05-04 o 13:52 |
|
|
|
#3400 |
|
Zakorzenienie
|
Ale mi zimno.
|
|
#3401 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nawet zerknęłam sobie jakie były tematy i nadal nic![]() Tematy maturalne z języka polskiego 2000: 1. Maski - ich rola i znaczenie w życiu człowieka. Rozważ problem, nawiązując do wybranych utworów literatury polskiej i obcej. 2. Życie ludzkie jest mieszanką szaleństwa i rozsądku.Wskaż, w jakim stopniu wpływały one na postępowanie wybranych bohaterów literackich. 3. Cywilizacja dwudziestego wieku to klęska czy triumf człowieka? Rozstrzygnij ów dylemat, odwołując się do wybranych dzieł literackich, plastycznych, filmowych... 4. Odzyskanie wolności to koniec czy początek drogi? Interpretując wiersz Kazimierza Wierzyńskiego "Listopad 1918", przedstaw refleksje poety na ten temat. Ale coś jakiś test na rozumienie tekstu tez mi się kojarzy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Jaaa i wsadzic do pieca
|
||||
|
|
|
#3402 |
|
Zakorzenienie
|
Stefcia, a to są tematy z naszego województwa? Bo coś mi świta, że wtedy w róznych województwach różne tematy były
![]() ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- no wiesz, jak się przeziębi będzie trzeba dziecku pomóc
|
#3403 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, jak rozmowa kwalifikacyjna jest po angielsku to o co pytają? to samo co po polsku?
|
|
|
|
#3404 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
picz, nie mam pojęcia
|
|
|
|
|
#3405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z innych lektur to pochłaniałam w zastraszająco szybkim tempie Lalkę, Potop, Ogniem i Mieczem, Zbrodnię i Karę, Inny świat, Mistrza i Małgorzatę ( Z Pana Tadeusza mam kilka ulubionych fragmentów, ale przyznam , że całość ciężko mi się czytało - choć za punkt honoru miałam przeczytanie ![]() Jądro ciemności Conrada było bardzo ciekawe, chociaż tak na mnie wpłynęła ta lektura, że chodziłam przybita przez kilka dni podobnie jak Pierwszy krok w chmurach Hłaski ![]() Za to szczerze nie cierpię Granicy Nałkowskiej i Cierpienia Młodego Wertera straszną frustrację swojego czasu u mnie wywoływały - nawet go wyzywałyśmy z koleżankami na lekcjach polskiego od samolubnych kretynów |
|
|
|
|
#3406 |
|
Zakorzenienie
|
Moje tematy:
woj. lubelskie, woj. podkarpackie: 1. "Podwaja swoje życie, kto przeszłość rozważa" (W. Syrokomla). Przedstaw, jaką funkcję pełnią wspomnienia w różnych utworach literackich. 2. Miłość, nienawiść, zazdrość, gniew... Zaprezentuj bohaterów literackich, którzy znaleźli się we władzy namiętności. 3. Albert Camus twierdził, że pisarz współczesny powinien przemawiać "w imieniu tych wszystkich, którzy cierpią". Wykorzystując utwory literatury polskiej i obcej XX wieku, rozważ, w jaki sposób pisarze realizowali to przesłanie. 4. Wiersz Wisławy Szymborskiej "Zamiast felietonu" odczytaj jako refleksję na temat iluzoryczności świata kreowanego przez współczesne media. Pisałam drugi :P |
|
|
|
#3407 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Słyszałam, że ta najnowsza jest knotowata (tak mi powiedziała pani w księgarni- ponoć najgorsza jego książka), ale sama nie wiem. Zwykle wolę coś sama przeczytać, żeby się przekonać. Cytat:
Najarał się koleś jakiegoś mocnego zielska i wierszem pisał. Mi cała ta jego twórczość bokiem wychodzi (poza kilkoma wierszami, które można policzyć na palcach jednej ręki) i absolutnie nie uważam tego za dzieło tudzież "arcydzieło" jak niektórzy nazywają Pana Tadeusza. Jedno i drugie było dla mnie knotem nad knotami więc nie rozróżniam co jest czym. Obie książki wymęczyły mnie bardziej niż biegi maratońskie
|
||
|
|
|
#3408 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A z ciekawych lektur to pamiętam taką o chyba francuskich górnikach, którzy żyli w biedzie i gwałcili dziewczyny z wioski za stertami węgla ![]() ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Stygmatek ja czytałam wszystkie książki Cobena oprócz tej najnowszej. Najbardziej lubie serię z Myronem Bolitarem
|
|
|
|
|
#3410 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3411 |
|
Zakorzenienie
|
pamiętam jak na polski zapomniałam wziąć podwiązkę i później cały czas się martwiłam, że nie zdałam
ale bądź co bądź, polski poszedł mi najgorzej
|
|
|
|
#3412 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3413 | |
|
Zakorzenienie
|
żadna nie była na rozmowe po angielsku? dajcie jakieś wskazówki
![]() ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3414 |
|
Zakorzenienie
|
Peach mnie mój szef prosił, abym opowiedziała po angielsku o swojej pracy w John Lewis :P
|
|
|
|
#3415 | |||
|
Zakorzenienie
|
to tak jak mój, i chyba go nigdy nie puszcze na panienkę
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Rozmawiałam właśnie z tą koleżanką, co pisałyśmy jej przez weekend pracę, właściwie rozdział teoretyczny i promotorka nie chce go zaakceptować, bo stwierdziła, że literatura jest za stara. Chce taką po 2005
|
|||
|
|
|
#3416 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3417 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na maturze pisałam o znienawidzonych przez większość z Was "Chłopach" (których wprost uwielbiałam w LO) : Temat 2. Kłótnia u Borynów
Zanalizuj podany fragment Chłopów Władysława Reymonta i scharakteryzuj występujące w nim postacie. Na podstawie fragmentu i I tomu powieści określ przyczyny kłótni i źródła dramatyczności sceny. Grape, w sobotę byłam na weselu i młodzi dali rodzicom w prezencie kosze ze słodyczami plus oprawione w ramkę duże zdjęcie ślubne ich rodziców. super to wyglądało ![]() Frezi, przykro mi z powodu śmierci Bingo. Był takim fajnym psiakiem ![]() Próbne czesanie masz niesamowite ![]() Carmi, super że w pracy nie miałaś większych nieprzyjemności
|
|
|
|
#3418 |
|
Zakorzenienie
|
hej
ja dzisiaj 3 godziny wczesniej skonczylam i na dodtek nie mam jednych korepetycji, wiec mam full czasu dla siebie![]() Stefka, dobrze, ze nic sie nie stalo ![]() Frezi, wspolczuje psiaka.... i fryzura piekna. grejfrutku, karafki to fajny pomysl. my dajemy ikony sw. rodziny. dostalam dzisiaj zdjecia z sesji i nie jestem zadowolona.. nie nadaje sie ani jedno na zaproszenie;/ bedziemy pewnie robic sesje studyjna, z tlem i lampami, siostra pawla nam pewnie zrobi jego aparatem... link wrzuce zaraz do klubu. raz sa kolory albo za blade, a raz za jaskrawe, kadry do dupy, dwa zdjecia przed katedra masakra.. bo tz jest caly w cieniu, a j mam pol twarzy zacieniona... kurcze, pisze na macu i zle mi sie tu pisze;/ co do matury to pisalam cos o drodze chyba.. rozszerzona. zdalam na 99% chociaz patrzac na stan mojego dzisiejszego pisania (orty wale itd) to nie wiem jak to zrobilam :P---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- no to jednak jeszcze nie wrzce, bo sie jeszcze laduja na picasse... jak wrzuce to napisze
|
#3419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3420 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze, mam problem z praktykami :/ poza klinicznymi, muszę też odbyć rzeźniane
No i nie wiem co zrobić, bo niby mam mieć 2 tyg. Ale jeśli ktoś nie chce patrzeć na ubój zwierząt (a ja nie chcę) to się chodzi co 3-4 dni na kilka godzin uzupełniać papierki albo siedzieć w laboratorium. Kolegi tato może mi załatwić w Gdyni, a ja sama mogę sobie załatwić koło Lublina. I tak się zastanawiam, czy robić rzeźniane w Gdyni wtedy co kliniczne (najwyżej bym 2 razy w tygodniu do rzeźni jechała zamiast do kliniki), czy koło Lublina i nie wiem... siedzieć 2 tygodnie w Lublinie po to, żeby kilka razy pojechać do rzeźni? Albo jeździć z domu co te 3 dni?Nie wiem jak to rozwiązać. Szczerze mówiąc, jest mi cholernie szkoda czasu na siedzenie w rzeźni i uzupełnianie papierów, bo nie mam zamiaru się tym zajmować. Edytowane przez stygmatek Czas edycji: 2011-05-04 o 15:18 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:05.

(