|
|||||||
| Notka |
|
| Pielêgnacja w³osów W tym miejscu rozmawiamy o pielêgnacji w³osów. Je¶li twoje w³osy s± suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawê sytuacji. Do³±cz do nas. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#3361 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 514
|
Dot.: WYPADAJ¡CE W£OSY - czê¶æ III
|
|
|
|
#3362 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 804
|
S³uchajcie dziewczyny, mam cich± nadziejê, ¿e odkry³am przyczynê wypadania w³osów...
Otó¿ z 6 lat temu dosta³am ³upie¿ pstry, objawiaj±cy siê takimi plamami ( u mnie) w okolicach szyji. Posz³am wtedy do pani dermatolog, która to kaza³a wykupiæ szampon Nizoral w saszetkach i nim siê myæ. No i faktycznie pomog³o... Jeszcze tak ¶rednio raz na rok dostawa³am takie plamy, no ale pamiêta³am ju¿, ¿e stosowa³am z powodzeniem ten Nizoral, wiêc za ka¿dym razem dalej go u¿ywa³am. Ale do rzeczy, chodzi mi o to, ¿e nigdy tego grzyba nie pozby³am siê z organizmu, zawsze pozostawa³ on utajony i tylko zwalcza³am jego zewnêtrzne objawy( te plamy). Dzi¶ zobaczy³am u siebie na szyji równie¿ kilka takich plam ( a biorê teraz antybiotyk na gard³o, a w³a¶nie za¿ywanie antybiotyków powoduje "uwalnianie"siê tego grzyba). Dlatego my¶lê, ¿e przyczyn± wypadania w³osów jest w³a¶nie ten ³upie¿ pstry ( co, z tego co wyczyta³am na internecie jest jednym z objawów). I w³a¶nie chcia³am zapytaæ siê Was, drogie kobietki, czy spotka³y¶cie siê z czym¶ takim , z takim silnym powi±zaniem, ¿e ³upie¿ pstry= wypadanie w³osów ??? Ja zapewne odwiedzê dermatologa w najbli¿szym czasie... |
|
|
|
#3363 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 8
|
Dot.: W³osy lec± nic nie pomaga-czy kto¶ mo¿e pomóc?
Dziêki dziewczynki za odpowiedzi, ³upie¿u nie mam skóra g³owy te¿ mnie nie swêdzi ani nie jest zaczerwieniona tak¿e grzyb raczej odpada.W sumie skoro ¿adne mazid³a nie pomog³y to raczej problem le¿y w ¶rodku jakie¶ choróbsko mnie toczy, mo¿e tarczyca albo nadmiar prolaktyny od tego te¿ wypadaj±.Zreszt± mam chyba wszystkie koñcówki rozdwojone, mam w³osy do po³owy pleców a zaczynaj± siê rozdwajaæ ju¿ na wysoko¶ci ramion mimo,¿e nie farbujê ani nie u¿ywam ¶rodków do stylizajcji.Kiedys nie mia³am ani jednej rozdwojonej koñcówki a 3 lata nie podcina³am, co¶ siê pochrzani³o i to ostro, w³osy mam sztywne, trzeszcz± wrêcz przy uciskaniu, s± jakby martwe.Nie ma co, jak udam siê do dermatologa i endykrynologa i jak bêdzie mi co¶ wiadomo to dam znaæ.
|
|
|
|
#3364 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 64
|
Po wizycie u endo zrobi³am badania - TSH 4,9 przy normie 4,7, trzykrotnie podwyzszone antyTG. USG wszystko w normie. Czy przy takiem lekkim przekroczeniu normy stosuje siê ju¿ leczenie? Wizytê u endo mam za tydzieñ, ale czujê siê fatalnie. I w³osów wypada coraz wiêcej...
|
|
|
|
#3365 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 107
|
Cytat:
te normy to ¶ciema ... na pewno dostaniesz leczenie, a przynajmniej powinna¶
|
|
#3366 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 758
|
|
|
|
|
#3367 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 224
|
Podobno wypadaj±ce w³osy trzeba czêsto czesaæ bo je¿eli za d³ugo zostanie w skórze to nowy nie wyro¶nie
![]() http://www.✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂/wlosy,inn...ory_glowy.html tak z tego artyku³u wynika ... dziwne |
|
|
|
#3368 |
|
Rozeznanie
|
To prawda z tym czesaniem, ale ja siê boje a¿ swoje czesac, gdy¿ wypadaj± setkami wtedy... tak wiêc nie czeszê...
|
|
|
|
#3369 | |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 27
|
Cytat:
nie od razu Rzym zbudowano, ech...
Dzieci s± milsze od doros³ych zwierzêta s± milsze od dzieci mówisz ¿e rozumuj±c w ten sposób muszê doj¶æ do twierdzenia ¿e najmilszy jest mi pierwotniak pantofelek no to co milszy mi jest pantofelek od ciebie ty s**********(...) ![]() (A.B)
|
|
|
|
|
#3370 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 12
|
Witam od jakiegos czasu przegladam watek- to prawdziwa skarbnica wiedzy...
Mam pytanie w jaki sposob trzeba wykonywac masaz glowy- bo nie chcialabym przez zle wykonanie jeszcze pogorszyc stanu
|
|
|
|
#3371 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 2
|
A ja jestem ³ysiej±c± 30-latk±, która zainwestowa³a w perukê i problem mam z g³owy. Kobiety nie dajcie siê zwariowaæ - ³yse jest trendy!
|
|
|
|
#3372 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3373 |
|
Rozeznanie
|
Równie¿ jestem ciekawa tej peruki, jak siê nosi i ogólnie jak jest, oraz czy droga i czy bardzo b³yszczy ?
Tak¿e, proszê o odpisanie.
|
|
|
|
#3374 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3375 |
|
Przyczajenie
|
Szansa jest. My¶lê, ¿e u ka¿dego to sprawa indywidualna. Ja nie zauwa¿y³am wp³ywu euthyroxu na polepszenie wlosów ( mam niedoczynnosc) ale u mnie wypadanie juz od wielu lat jest na tle niewlasciwej diety...ew. jeszcze ³upiezu...
|
|
|
|
#3376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3377 |
|
Przyczajenie
|
Mam informacje dla wszystkich Krakowianek- w aptece Galen na starowi¶lnej w srody od 10-18 robione sa badania skóry g³owy i wlosow - darmowo...
A sama chcialam zapytac czy ktos moze polecic dobrego ginekologa endokrynologa w krakowie- moze byc prywatnie...
|
|
|
|
#3378 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 13
|
dziewczyny mo¿e wy bêdziecie w stanie mi pomóc..
Od d³u¿szego czasu czytam wasze posty i regularnie zagl±dam na forum. Od ok. 2 miesiêcy okropnie wypadaj± mi w³osy.. Nigdy wcze¶niej nie mia³am z tym problemu, dziwi mnie to, ¿e wypadaj± w takiej ilo¶ci!!!(ok. 2 gar¶ci przy jednym czesaniu) Mam stosunkowo cienkie w³osy i s³abe, ale wcze¶niej mia³am na prawde mocne w³osy! czy to mo¿e miec co¶ wspólnego z tym, ¿e zapuszczam w³osy? wcze¶niej mia³am ¶ciête do ramion, a teraz maj± ju¿ jakie¶ 50-55cm. Moje w³osy maj± sk³onno¶ci do przet³uszczania, a myje je codziennie, wiêc je¶li mam mo¿liwo¶c nie wychodzenia z domu to ich nie myje 2 lub 3 dni. Porad¼cie mi co mogê zrobic ¿eby w³osy przesta³y wypadac???? ![]() :mad :
|
|
|
|
#3379 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 793
|
Cytat:
![]() Ii dawno mnie tu nie by³o póki co nie mam czym siê chwaliæ w postaci efektów, ale prawdopodobnie w koñcu wiem, co jest przyczyn± mojego wypadania. Chodzi o chorobê Raynauda. G³ównymi objawami s± zimne, sine stopy i rêce (mia³am to od lat, a do tej pory od wszystkich lekarzy s³ysza³am ¿e to nic takiegoEdytowane przez olka1232 Czas edycji: 2011-05-15 o 18:29 |
|
|
|
|
#3380 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 28
|
Hej ja te¿ jestem za³amana. Zawsze mia³am bardzo ³adne gêste w³osy, wszyscy mi to mówili a od pewnego czasu (ok. pó³ roku) zaczê³y strasznie wypadac. Widze, ¿e ju¿ nie mam 1/3 Najgorzej jest przy rozczesywaniu po myciu, ponad 150 a do koñca dnia to ko³o 400 jak tak dalej pójdzie to bêdê ³ysa
Od tygodnia biorê ¿elazo (morfologia wykaza³a doln± granice normy ) oraz cynk, u¿ywam od¿ywki i szamponu Radical jak na razie nic. Dodam jeszcze, ¿e robi³am TSH- wysz³o w normie oraz, ¿e mam zdrow± skórê g³owy (nic mnie nie swêdzi i nie mam ³upie¿u) Przeraza mnie to wszystko
|
|
|
|
#3381 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kurcze, no ja te¿ od zawsza mia³am i mam nadal zimne d³onie, zw³aszcza stopy to lodowate... No i niby wszystko w porz±dku. Mo¿e u mnie te¿ chodzi o sprawy z tym zwi±zane. W³osy jak wypada³y tak wypadaj± nadal. Dlatego bardzo proszê napisz jak przebiega leczenie i jak wpad³a¶ na ten trop. |
|
|
|
|
#3382 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A wiêc: nie pomaga³y mi ¿adne "typowe" szampony, od¿ywki, wcierki, tabletki itp. do wypadania, a podstawowe wyniki wychodzi³y prawid³owo, wiêc uda³am siê do endokrynologa. Wymieniaj±c wszystkie niepokoj±ce objawy powiedzia³am równie¿ o tych rêkach i stopach. Widz±c siwe palce od razu stwierdzi³a w³a¶nie Raynauda, potem ogl±daj±c stopy stwierdzi³a, ¿e jest jej zdaniem bardzo zaniedbany i wyt³umaczy³a, ¿e jest to choroba zwi±zana z kr±¿eniem i mo¿e mieæ wp³yw na mieszki w³osowe. Mo¿e to wystêpowaæ jako objaw jakiej¶ innej choroby, b±d¼ byæ osobn± chorob±. Diagnozê stawia siê poprzez badanie kapilaroskopowe, niestety wykonywane jedynie w wiêkszych miastach. Najlepiej zapytaæ rodzinnego o najbli¿szy punkt b±d¼ poszukaæ na internecie poczytaæ mo¿na np. tu: http://www.e-przychodnia.org/choroby...x.php?id=10380 http://pl.wikipedia.org/wiki/Objaw_Raynauda Na wikipedii jest fajna tabelka z ró¿nicami miêdzy zespo³em a chorob±. Ja póki co mam do¶æ s³abe tabletki, ale muszê udaæ siê do specjalisty, bo endokrynolog sam w sobie nie zajmuje siê tak± chorob±. Mam nadziejê, ¿e pomog³am ![]()
Edytowane przez olka1232 Czas edycji: 2011-05-15 o 20:55 |
|
|
|
|
#3383 |
|
Rozeznanie
|
Hmmm no ja te¿ podawa³am moje objawy, te zimne stopy i d³onie.
Ale nie mam ich sinych w sumie, wiêc to raczej nie to... Dobrze, ¿e u Ciebie to zdiagnozowano i to mo¿e byæ t± przyczyn± wypadania w³osów. To ju¿ sukces, no nie, ¿e potencjalnie wiadomo sk±d to wypadanie.
|
|
|
|
#3384 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 122
|
ja te¿ mam zimne rêce i stopy choæ moje nie s± sine
|
|
|
|
#3385 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Witam,
Mam 21 lat i problem z wypadaj±cymi w³osami. Od 4 lat leczê niedoczynno¶æ tarczycy co podobno jest przyczyn± mojego ³ysienia. Próbowa³am ju¿ wielu porad, lecz nic z tego. Teraz chcia³abym skonsultowaæ siê z trychologiem. Mo¿ecie mi poradziæ, gdzie w Toruniu albo w Olsztynie jest dobry dermatolog lub trycholog? Pozdrawiam Aneta |
|
|
|
#3386 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
O kurczê, przestraszy³a¶ mnie. Ja po pó³ roku wypadania mam mniej wiêcej po³owe tego co kiedy¶. A liczê, ¿e skoro zaczê³am leczenie to wszystko siê unormuje. W tym tyg bêdê mia³a wyniki z trichoskopii i kolejne z krwi: m.in.ferrytyna, DHEA, prolaktyna. Naprawdê ¿adnych pozytywnych zmian, a jak z odrastaniem u Cb? |
|
|
|
|
#3387 |
|
Rozeznanie
|
Malgorzatka21, 1985Anke
chcê tylko dodaæ, ¿e jak wspomina³am, ja mam t± chorobê zaniedban±, nie od zawsze mia³am sine rêce ![]() Po prostu przy jakiej¶ tam wizycie mo¿ecie zapytaæ np. rodzinnego czy jest to u Was mo¿liwe ![]()
|
|
|
|
#3388 |
|
Rozeznanie
|
A to popytam jak bêdê jeszcze u lekarza, szczerze mówi±c nie planujê w najbli¿szym czasie bo zwyczajnie mam do¶æ ju¿ tego wszystkiego.
|
|
|
|
#3389 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 1 682
|
Dobry Wieczór proszê o pomoc i radê mam suche w³osy muszê przyznaæ ¿e w dotyku siano zaczê³y mi wypadaæ przy myciu albo uk³adabiu .. ;/ do tego poniszczone koñcówki,wygl±daj± makabrycznie nie u¿ywa³am ¿adnych masek ¶rodków nigdy nie mia³am czasu dbanie o w³osów i teraz postanowi³am siê zabraæ za nie a mam krótkie ca³e szczê¶cie Co mi polecacie ? Czy VITAPIL pomo¿e czy WAX? albo co¶ innego
Pozdrawiam..
Cz³owiek nigdy nie pozbêdzie siê tego, o czym milczy. „Je¶li próbujesz byæ kim¶ innym, poniesiesz pora¿kê. ¦wiat ju¿ ma tak± osobê. Teraz potrzebuje ciebie. ¦cie¿ka, któr± wytyczasz, mo¿e nie mieæ sensu dla nikogo na ¶wiecie oprócz ciebie. I nie musi. Jest wy³±cznie twoja. |
|
|
|
#3390 |
|
Raczkowanie
|
Niech mnie kto¶ przytuli...Ja ju¿ mam tego do¶æ. Niedoczynno¶æ tarczycy, kolejne badania i ferrytyna: norma od <13-150> ja mam 25, podwyzszony testosteron 55 <8-48>. Chyba prêdzej ca³kowicie o³ysieje ni¿ znajde wszystkie przyczyny wypadania.
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Pielêgnacja w³osów
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:25.

\
te normy to ¶ciema ... na pewno dostaniesz leczenie, a przynajmniej powinna¶

nie od razu Rzym zbudowano, ech...

Od tygodnia biorê ¿elazo (morfologia wykaza³a doln± granice normy ) oraz cynk, u¿ywam od¿ywki i szamponu Radical jak na razie nic. Dodam jeszcze, ¿e robi³am TSH- wysz³o w normie oraz, ¿e mam zdrow± skórê g³owy (nic mnie nie swêdzi i nie mam ³upie¿u) Przeraza mnie to wszystko