Kupiłam dzisiaj tabletki musujące magnez_witaminaB6.. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-05, 18:45   #1
ondulith
Raczkowanie

Kupiłam dzisiaj tabletki musujące magnez_witaminaB6..

Codziennie pije magnez w tabletkach musujących. Zawsze kupowalam taki e Tesco firmy Kruger. Dzis dla odmiany zakupilam takowy w Biedronce calkiem przypadkowo. Czekalam w dlugiej kolejce i tak patrze sobie na te półeczki i oo magnez ( nie wiedzialam, ze takie rzeczy maja w Biedronce). Kupilam, nie znajac ceny. Potem patrze na rachunek i widze cene niecale 4 zlote. Mysle sobie- na pewno jakies slabe sa. Przychodze do domu- porownuje z tabletkami Krugera i co? Magnezu w tych biedronkowych jest o 100% wiecej, to sami witaminy B6! A cena nizsza prawie o 2 zlote! Jak to jest mozliwe? W ogole zastanawiam sie czy takie tabletki musujace dzialaja.. Kupuje je, ale w sumie nie jestem przekonana.. Dajcie znac jak cos wiecie na ten temat..
ondulith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 18:55   #2
dominiczkab
Rozeznanie

Dot.: Kupiłam dzisiaj tabletki musujące magnez_witaminaB6..

z lekami i witaminami niestety tak jest, ceny sa rozne, czasami przeplaca sie za marke, ale ogolnie uwazam ze nie warto bo dzialanie to samo.
Stary 2011-05-05, 18:57   #3
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Mój mąż też często kupuje tabletki musujące z magnezem i twierdzi, że mu to pomaga-nie ma już tak często skurczów, jak kiedyś
ja nie piję, więc nie wiem

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 19:00   #4
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Kupowałam z Biedronki i rzeczywiście miały lepszy skład nawet niż Zdrowit, ale smak mnie odrzuca. Teraz piję Plusssza, ma mniej magnezu ale smak ok. Te w tabletkach jak dla mnie smakują jak kreda, chociaż mają najwięcej magnezu... Na mnie działają
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 19:00   #5
platekrozy
Zakorzenienie

Ja łykam,bo musujące jak dla mnie za dużo zachodu
platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 19:10   #6
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4
Konto usunięte

Może ten magnez jest w jakiejś innej mniej przyswajalnej formie? Czasem 'nawalą' witamin do tabletek i się tym chwalą, a przyswajalność wynosi mniej niż 10%...
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 19:20   #7
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ondulith Pokaż wiadomość
Codziennie pije magnez w tabletkach musujących. Zawsze kupowalam taki e Tesco firmy Kruger. Dzis dla odmiany zakupilam takowy w Biedronce calkiem przypadkowo. Czekalam w dlugiej kolejce i tak patrze sobie na te półeczki i oo magnez ( nie wiedzialam, ze takie rzeczy maja w Biedronce). Kupilam, nie znajac ceny. Potem patrze na rachunek i widze cene niecale 4 zlote. Mysle sobie- na pewno jakies slabe sa. Przychodze do domu- porownuje z tabletkami Krugera i co? Magnezu w tych biedronkowych jest o 100% wiecej, to sami witaminy B6! A cena nizsza prawie o 2 zlote! Jak to jest mozliwe? W ogole zastanawiam sie czy takie tabletki musujace dzialaja.. Kupuje je, ale w sumie nie jestem przekonana.. Dajcie znac jak cos wiecie na ten temat..
Różnica w składzie to normalna sprawa, dlatego warto porównywać sklady i ceny a nie kupowac co reklamują.

Zdaje sie ,że forma płynna szybciej się przyswaja ale tu musialby sie wypowiedziec farmaceuta.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 19:47   #8
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Zdaje sie ,że forma płynna szybciej się przyswaja ale tu musialby sie wypowiedziec farmaceuta.
Ponoć forma płynna poprawia przyswajalność, ale ciekawe na ile Z tego co czytałam, kiedy szukałam jakiegoś magnezu, to dobrze przyswajalne są m.in. chlorek, siarczan, mleczan i cytrynian, za to słabiej przyswajalny jest bodajże tlenek i wodorotlenek magnezu.
Stary 2011-05-05, 21:07   #9
ptasiakasiaa
BAN stały

Oj, pomagają. Zwłaszcza jak się dużo kawy pija to powinno się uzupełniać magnez, ale z tą podwójną dawką to też różnie bywa --> nie powinno się chyba przedawkowywać witamin (ale nie jestem pewna jak jest z magnezem). W każdym bądź razie odkąd pije magnez to nie mam już skurczy i zdrętwiałych kończyn
ptasiakasiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 21:35   #10
ston3d
Zadomowienie

Suplementy/leki różnią się stopniem przyswajalności. Czasami w tych tańszych i/lub reklamowanych preparatach są zawarte związki o niskiej przyswajalności (np. nieorganiczne związki magnezu, wchłaniane gorzej od organicznych), natomiast te droższe mogą mieć potwierdzoną badaniami wchłanialność (stąd też wyższa cena) i jest ona większa niż w takim biedronkowym preparacie. Także nie zawsze oszczędzanie na tego typu suplementach jest opłacalne
Ja tam do tych wszystkich musujących tabletek przekonana nie jestem, ale jak się nie ma niedoborów to lepiej pić to, niż przyjmować preparaty które dostarczą nam dużą (i wchłanialną) ilość magnezu (a nuż przedawkujemy).

---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Szybciej nie znaczy lepiej
Cel II: żeby ukochany mógł wejść po nich na 3 piętro

Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania.

ston3d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 13:35   #11
201604250941
Konto usunięte

A to normalka, jak cos ma marke to za 2 x mniej skladnikow sie placi 2x wiecej. Tylko z tym magnezem to nie wiem, bo przewaznie sie daje 30% dziennej dawki i nie wolno przekraczac, wiec jak ta biedronkowa wersja ma wiecej to nie wiem czy to tak dobrze. Ale wydaje mi sie ze dla mnie te 30% to jest za malo bo pije duzo kawy i 1 musujaca tabletka wiele mi nie pomaga. Ale o ile sam magnez moglabym brac w wiekszej ilosci to chyba nie b6, bym dostala hiperwitaminozy od tego.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-08, 15:45   #12
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Jest różna wchłanialność magnezu, najlepszą ma podobno wodoroasparaginian magnezu

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości