|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Kupiłam dzisiaj tabletki musujące magnez_witaminaB6..
Codziennie pije magnez w tabletkach musujących. Zawsze kupowalam taki e Tesco firmy Kruger. Dzis dla odmiany zakupilam takowy w Biedronce calkiem przypadkowo. Czekalam w dlugiej kolejce i tak patrze sobie na te półeczki i oo magnez ( nie wiedzialam, ze takie rzeczy maja w Biedronce). Kupilam, nie znajac ceny. Potem patrze na rachunek i widze cene niecale 4 zlote. Mysle sobie- na pewno jakies slabe sa. Przychodze do domu- porownuje z tabletkami Krugera i co? Magnezu w tych biedronkowych jest o 100% wiecej, to sami witaminy B6! A cena nizsza prawie o 2 zlote! Jak to jest mozliwe? W ogole zastanawiam sie czy takie tabletki musujace dzialaja.. Kupuje je, ale w sumie nie jestem przekonana.. Dajcie znac jak cos wiecie na ten temat..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kupiłam dzisiaj tabletki musujące magnez_witaminaB6..
z lekami i witaminami niestety tak jest, ceny sa rozne, czasami przeplaca sie za marke, ale ogolnie uwazam ze nie warto bo dzialanie to samo.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mój mąż też często kupuje tabletki musujące z magnezem i twierdzi, że mu to pomaga-nie ma już tak często skurczów, jak kiedyś
![]() ja nie piję, więc nie wiem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Kupowałam z Biedronki i rzeczywiście miały lepszy skład nawet niż Zdrowit, ale smak mnie odrzuca. Teraz piję Plusssza, ma mniej magnezu ale smak ok. Te w tabletkach jak dla mnie smakują jak kreda, chociaż mają najwięcej magnezu... Na mnie działają
![]()
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja łykam,bo musujące jak dla mnie za dużo zachodu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Może ten magnez jest w jakiejś innej mniej przyswajalnej formie? Czasem 'nawalą' witamin do tabletek i się tym chwalą, a przyswajalność wynosi mniej niż 10%...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdaje sie ,że forma płynna szybciej się przyswaja ale tu musialby sie wypowiedziec farmaceuta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Oj, pomagają. Zwłaszcza jak się dużo kawy pija to powinno się uzupełniać magnez, ale z tą podwójną dawką to też różnie bywa --> nie powinno się chyba przedawkowywać witamin (ale nie jestem pewna jak jest z magnezem). W każdym bądź razie odkąd pije magnez to nie mam już skurczy i zdrętwiałych kończyn
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Suplementy/leki różnią się stopniem przyswajalności. Czasami w tych tańszych i/lub reklamowanych preparatach są zawarte związki o niskiej przyswajalności (np. nieorganiczne związki magnezu, wchłaniane gorzej od organicznych), natomiast te droższe mogą mieć potwierdzoną badaniami wchłanialność (stąd też wyższa cena) i jest ona większa niż w takim biedronkowym preparacie. Także nie zawsze oszczędzanie na tego typu suplementach jest opłacalne
![]() Ja tam do tych wszystkich musujących tabletek przekonana nie jestem, ale jak się nie ma niedoborów to lepiej pić to, niż przyjmować preparaty które dostarczą nam dużą (i wchłanialną) ilość magnezu (a nuż przedawkujemy). ---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
A to normalka, jak cos ma marke to za 2 x mniej skladnikow sie placi 2x wiecej. Tylko z tym magnezem to nie wiem, bo przewaznie sie daje 30% dziennej dawki i nie wolno przekraczac, wiec jak ta biedronkowa wersja ma wiecej to nie wiem czy to tak dobrze. Ale wydaje mi sie ze dla mnie te 30% to jest za malo bo pije duzo kawy i 1 musujaca tabletka wiele mi nie pomaga. Ale o ile sam magnez moglabym brac w wiekszej ilosci to chyba nie b6, bym dostala hiperwitaminozy od tego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
zawsze mam racje
|
Jest różna wchłanialność magnezu, najlepszą ma podobno wodoroasparaginian magnezu
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:13.