|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
Cytat:
Jestesmy tylko na mm- Humane 1 podaje.( ponoc jedno z lepszych mlek) ![]() nie schizuj,mysle,ze nie masz powodu
|
|
#242 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko kurka ja nie wiem ile Iga z UU zjada
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
łoo do 20%??
to ja chyba narawde za bardzo schizuje |
|
|
|
#244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja myslalam, ze pytasz skad wiadomo, ze jedna piers jest pusta i ze trzeba podac druga - teraz chodzi Ci chyba o prawdziwy koniec karmienia, tak ? Ja nie robilam nic nadzwyczajnego - stanik 24h i oliwka zeby skora byla elastyczna. nie narzekam, piersi wrocily do normalnosci, choc oczywiscie roznie z tym bywa. Zobaczymy co sie stanie po drugiej ciazy ![]() |
|
|
|
|
#245 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no i wlasnie tu tez mialam problem,teraz jestesmy na mm,wiec wiem ile wypija
|
|
#246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do piersi - to u mnie po karmieniu po prostu zniknęły
|
|
|
|
|
#247 |
|
Zakorzenienie
|
Eve nie nie wpierw sie pytalam skad wiadomo, ze jedna piers jest oprozniona, a jak napisalas o tym flaczku to i do glowy mi przyszlo jak pozniej cycuchy wygladaja
dziekuje za odp.
|
#248 |
|
Wtajemniczenie
|
dziekujemy wszystko ok, zoltaczka spada, najwieksze stezenie mial na klacie w dniu wypisu bo 12.8 a teraz 9.1
moria dzisiaj mielismy pierwszy raz gosci, i nasza helena szczekala jak tylko ktos wchodzil do pokoju malego. wczesniej sie to nie zdarzalo. bardzo nerwowa byla podczas pobytu gosci , a dobrze ich zna bo to najblizsza rodzina. jestem w szoku ze ten pies tak go pilnuje
|
|
#249 |
|
Zakorzenienie
|
bola mnie piersi
mimo, ze nie karmie piersia, 2-3 razy dziennie odciagne cos laktatorem a bola mnie brodawki guzow zadnych nie czuje nasza mala ma tą sapkę ten pokarm, slina, lzy zbiera jej sie w nosku i charczy teraz ledwo wypila 20mm i zasnela ale odzine temu wypila 30mm tak dopija co godzine po trochu biedulka meczy sie alepolozna mowila, ze sol morska, nose frida i do 3 miesiecy to moze trwac
|
|
|
|
#250 |
|
Rozeznanie
|
Hej,
Ja dzisiaj znowu z konkretnym pytaniem do czynnych mam ![]() Mianowicie nie mogę zdecydować się na butelkę, a co za tym idzie, laktator, podgrzewacz i sterylizator. Jedni wolą avent inni tt, wiem, że może być tak, że Synal nie zaakceptuje mojego wyboru, ale chciałam się zapytać jakie butelki sprawdzają się u Was? Już byłam zdecydowana na TT, ale wczoraj natknęłam się na info, że są produkowane w chinach z jakiegoś kiepskiego materiału, nie chce mi się w to wierzyć, ale ziarno niepewności zostało zasiane Do tego kobieta napisała, że ze względu na tak anatomiczny kształt, odstawienie małego od butelki było tożsame z odstawieniem od piersi, czyli bardzo trudne. Przepraszam, ze tak męczę, ale chyba panika przedporodowa włączyła mi się całą parą! |
|
|
|
#251 |
|
Zakorzenienie
|
DZIEN DOBRY
ale mi szkoda malej przez ta sapke ![]() musze jej wyciagac fridą czego nienawidzi pozniej placze ale przynajmniej to jest dobra pobudka do jedzenia wczoraj kolo polnocy ja wybudzalismy, zjadla 20ml obudzila sie po 2 zjadla 40ml po 5 zjadla 60ml i teraz o 8.30 zjadla 70ml ![]() teraz spi, |
|
|
|
#252 |
|
Zadomowienie
|
Ja też z pytaniem....
Moria już pisała ale niech mi jeszcze inne mamcie odpiszą odnośnie ubranek - jakie rozmiary zakładacie? Bo ja nic nie mam na 56
|
|
#253 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry dziewczyny.
W końcu tu sie melduję. Ja tez mam z karmieniem i żółtaczka pod górkę. W szpitalu jak małemu sprawdzali bilirubine miał 13, na drugie dzień 15 na trzeci 10,2 i poszliśmy do domu - ale jest nadal żółty, podobno może się to utrzymywać ileś tam - no ale własnie - ile?! Białka ma żółte i o to sie martwię, żeby odpukac nie podniosła mu się znowu.Mały w szpitalu prawie 2 doby nic nie jadł, ani ode mnie, ani jak położne mu cyca mojego wsadzały ani sztuczne )., potem przybrał przez 1 dzień "aż" 20g jak to jest z tą zółtaczką?! No i karmienie - czemu dfziewczyny dokarmiacie sztucznie? Czy tak trzeba? Ja małemu daje tylko cyca, raz zje więcej - prawie 40 min z jednej piersi i tyle samo z drugiej, czasem 20 min tylko z jednej. Budze go co 3h, jeśli sam sie wcześniej nie obudzi (własnie musze zaraz lecieć) - ale nie wiem czy trzeba dokarmiać sztucznie?! Pokarmu mam sporo. Moria - mój czasem też się tak zachowuje - czasem jak poje to śpi i nic nie jest w stanie go ruszyć, czasem jak go tylko odłożę do łóżeczka to kwęka, daje smoka - ssie, ssie i rączką sobie wyciąga, znowu: "yyyyyy" i tak w kółko aż zaśnie. Nie wiem o co chodzi. Aliczka - ja małemu zakłądam 62, a ma 58cm - 56 były troszkę krótkie w nóżkach, miałam wrażenie że nie może swobodnie wyprostowac nóżek. Body może byłyby lepsze na 56, ale mam tylko z krótkim rękawkiem, więc nie zakładam. aha - jeszcze jedno dziewczyny - jak się Wasze dzieci zachowują podczas kąpieli? Mój raz wrzeszczy, a raz leży spokojny. Aaaaaaaaa i liście kapusty trzyma się w zamrażarce prawda? .
Edytowane przez moniqac Czas edycji: 2011-05-06 o 10:30 |
|
|
|
#254 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaladam 56 ale i tak plywa we wszystim ![]() Cytat:
a zoltaczka moze sie utrzymywac nawet 3 msc' wczoraj mi polozna powiedziala, ze czasem nawet zalecala 2 dni na mm by zoltaczka spadla bo przez pokarm matki ona sie utrzymuje ale mimo to nalezy karmic piersia' takze jak masz pokarm i chcesz, to karm liscie kapusty w lodowce Edytowane przez agus87 Czas edycji: 2011-05-06 o 10:36 |
||
|
|
|
#255 |
|
Zadomowienie
|
ooooooo .. musze wyciągnąć z zamrażarki
.nie wiedziałam, że przez moj pokarm się utrzymuje aha - nie mamy kikuta pępkowego odpadł w szpitalu po 3 czy 4 dniach .
|
|
|
|
#256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to ze nam spadla bo karmie mm to nie znaczy ze masz dokarmiac czy zoltaczka spadla spadnie, niech malutek duzo je |
|
|
|
|
#257 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień Dobry!! (Oby...
)Moje dziecię nie śpi... ja już nie wiem co jej dolega, czy ona ma takie długie okresy aktywności? Dziś obudziła się o 7:20 (niecałe 2h po karmieniu UU) i od tamtej pory szaleje. Najpierw dostała cyca - odbiła - jeszcze raz cyc ale nadal było mało więc dałam jej 60 ml mm z czego wypiła 30ml. Oczywiście dostała też kropelki Mylicon bo prężyła się przeokrutnie. No i po tym zestawie zamiast iść spać 2h harców Na szczęście oprócz mruczenie i jęczenia miała też jakieś 20 minut zabawy ( leży w łóżeczku i ogląda zwierzątka na ochraniaczu) więc dzięki temu mogłam pieluchy wypakować, uzupełnić gaziki do pupy, ogarnąć w pokoiku. Chciałam ją na dwór wystawić aby zasnęła - gdzie tam! Ryk był i szukanie cyca, smoka nie mogła złapać więc nerwy tylko i wróciła do łóżeczka a w nim trochę spokojniejsza. Dalej jęczała a że czuć kupsko było to ją przebrałam - osiurała się więc było przebieranie i ryyyyk. No i po przebrania zawisła na cycu, czy po tym zaśnie... nie wiem Wczoraj nie spała 4,5h po czym zasnęła na mnie na 2,5h i znów 3,5h aktywności czyli na 8h aktywności tylko 2,5h snu.Ja już nie wiem co jest nie tak, głodna nie powinna być bo ja już nie mam siły i jak wisi przez godzinę na UU to dostaje mm, sucho ma, za zimno, za ciepło też nie. Teraz zasnęła przy dydku, zamiast pięknie ssać to ja nie wiem, może ona już siły nie ma i po kilku minutach ssania zasypia. Jak ją odłożę to pewnie zacznie się marudzenie i szukanie UU i znów zacznie się maraton... Cytat:
No to może i u nas się sprawdzi Mangoo no wynika z Twojego posta, że zasadniczo to wszystko wiesz Tak jak piszesz, najpopularniejsze i najlepsze opinie mają zestawy Avent i TT ale na, który Ty się zdecydujesz no to już zależy tylko od Ciebie bo ile mam, tyle opinii
|
|
#258 |
|
Rozeznanie
|
Witam !
Ale sie ciesze ze ja juz tutaj ![]() Niestety nadal w szpitalu ale nastawienie juz lepsze.
|
#259 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dokarmiać mm nie trzeba, zdecydowanie lepiej jest karmić tylko UU ale ja od wczoraj mam jakiś hardcorek w domu i jak to się mówi "tonący brzytwy się chwyta" Póki mała mi pięknie przesypiała po 3h (jadła tak jak Szymonek, raz 40 min. - 2x po 20m a raz wystarczyło 15m) to nie dawałam jej mm a teraz coś mi się dziecko totalnie rozregulowało U nas smoczek pomaga jeśli go Iga dobrze złapie co zdarza się raz na 10 podejść. Może gdy przyjdą nowe smoki to problem zniknie ![]() Jeśli chodzi o kąpiele - to w wiaderku Iguśka ma totalny błogostan. Ostatnio zaczęła pływać Ale jak ją wyciągamy to jest przez chwilkę taki wrzask - póki jej całkowicie w ręcznik nie owiniemy. Bardzo nie lubi zimna, nawet podczas przewijania potrafi kwękać bo ziiiimno, jak już założymy pajaca i nóżki zakryte to może leżeć i oglądać wszystko wkoło No a ja już drugi raz cyca dałam. Najpierw 20m. ciumkała, podniosłam ją do odbicia i po minucie znów szukała "syska" zasysając mi dekolt no i właśnie skończyła kolejne 10'minutowe ssanie. Ciekawe co dalej... ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- Cytat:
Kiedy wychodzicie z Poleczką?
|
|
#260 |
|
Rozeznanie
|
Dziś rozmawialam z lekarka i jak na razie dalej mala musi miec lampy dzis i jutro sprawdzimy poziom biliru biny.
Co do niezytu gardla to badanie jej zrobia w niedziele wiec dowiem sei czy w poniedzialek bedziemy mogly isc, jesli nie to zostawia nas do srody ![]() Jakby tego bylo malo to mnie tez rozbolalo gardlo i teraz do malej chodze w maseczce. Martwie sie o jej jedzenie. Pokarm mam, chce karmic piersia ale ja ta ewidentnie meczy (boli gardlo) wiec karmie troche piersia a potem dokarmiam butelka ale az dzis przywiezie laktator wiec chociaz dokarmiac ja bede swoim ale z butli. (Pisze jedna reka wiec bez polskich znakow, mam nadzieje ze o nie przeszkadza w czytaniu )Strasznie sie ciesze ze moge tu juz z Wami, zazdroszcze Wam ze mozecie byc z dzieciaczkami w domku ja sobie ciagle wyobrazam jak to bedzie, np. byc budzonym na karmienie w nocy przez placz dziecka a nie przez telefon od poloznych, od razu mnie to sresuje, musze sie szybko ubierac i biec pietro wyzej do malutkiej.
|
#261 |
|
Wtajemniczenie
|
HEJ KOBIETKI.
witaj atiz i moniqac co do zoltaczki to u nas z krwii maksymalnie byla 14.4 ale pozwolili isc do domciu. teraz juz mu spada, i z tego co zrozumialam to jak zaczyna spadac to spada, chyba nie ma opcji zeby sie spowrotem podniosla(tak mi sie wydaje) nam zalecili maksymalnie duzo karmic, zeby maly wydalal. chcialam sie wam pochwalic ze moje dziecko to aniol. obudzil sie o 7 mej, niespal 2h ale nie plakal, raczej podziwial widoki potem krotka drzemka ze smokiem, butla i spi dalej![]() posprzatalam cala chatke , wykapalam psa i zrobilam 3 prania![]() co do kapieli to on je uwielbia. prostuje sie, wyciaga, pelen relaks, za to my sobie narobilismy problemu, bo mamy wannienke z korkiem a kapiemy malego na naszym lozku i korek sie otworzyl i mielismy powodz, wsystko mokre
|
|
#262 |
|
Rozeznanie
|
dobra dziewczyny a teraz poproszę o krotkie tlumaczenie ze slangu zebym mogla sie ladnie wdrozyc
![]() mm - ? UU - ?
|
#263 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mm - mleko modyfikowane UU - cycuchy ![]() chyba że źle zrozumiałam to ktoś mnie poprawi
|
|
#264 |
|
Rozeznanie
|
dzięx
|
#265 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a co to za kropelki? na co? bo nie mam pojęcia. Cytat:
tym bardziej, że dzisiaj ciumtał a nie jadl konkretnie przez godzinę, ale śpi tylko obawiam się, że jego oczka zrobiły się jakby bardziej żółte osiwieje w sekundę. i chyba go z lekka przegrzałam o ja Cie ja Cie .... czy ja się kiedyś oswoję to nie wiem. Cytat:
wiem co to znaczy czekac na wyniki - mały mial 2 razy powtazane wszyskie + bilirubina, bo nie jadł wcale przez prawie 2 doby! i okazało się, że to przez żółtaczke - przetrzymali nas 2 dni w szpitalu, więc moje morale bylo baaaaardzo niskie.Cytat:
.bardzo małe jest prawdopodobieństwo że się podniesie, ale zdarza się bardzo rzadko. |
||||
|
|
|
#266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo proszę
|
|
|
|
|
#267 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() moniqac no dokładnie mam te same dylematy. Chciałabym aby ktoś przyszedł do mnie do domu i powiedział "Mała jest głodna" albo "To po prostu jej aktywność" albo "Brakuje jej smoka" a tak człowiek do końca nie jest pewien. TŻ szuka przyczyny jej zachowania w mojej diecie, że na pewno coś zjadłam no ale nie zjadłam. Piłam mleko (dodałam do herbaty), może to to? Ale ogólnie cały czas piję nabiał, jogurty naturalne i smakowe, deserki Berliso, kefiry i wcześniej nie było problemu. Na wszelki wypadek dziś mleka nie piłam. Jeśli chodzi o żółtaczkę, to Iguśka też mi zaczęła żółknąć mocniej po wypisie ze szpitala. Podobno przy karmieniu UU to normalne i może się nawet 2-3 tyg. utrzymywać - tak mi mówiła położna. Dopiero jakoś od dwóch dni zaczął jej kolor schodzić, czyli od mniej więcej 12 doby Cytat:
Pewnie łatwiej myje się takie rozprostowane dziecko ale ja już wolę trochę się mocniej do wiadra nachylić niż słuchać jej płakania. Z myciem główki też nie mam problemu, po prostu tak ja trzymam, że główkę ma trochę odchyloną do tyłu i TŻ polewa jej włoski wodą. Żadnego szamponu nie używamy póki co więc nie wiem jak wtedy będzie ale z tego co widziałam na youtubie, mamy radziły sobie. Zupełnie inaczej jest gdy dziecko już siedzi Ja i TŻ od początku byliśmy bardzo pozytywnie nastawieniu na wiadro, nie tylko ze względu na to, że najczęściej dzidziom jest przyjemniej w wiaderku ale również ze względu na mało kłopotliwe przygotowanie kąpieli. Do wiaderka wlewa się niewiele wody więc nie jest ciężkie, łatwo je umyć po kąpieli, nie zabiera dużo miejsca. Jednocześnie byliśmy nastawieni na to, że może się nie sprawdzić bo będzie nam ciężko ją kąpać lub Iga będzie płakać tak samo jak przy kąpielach w wanience. Wtedy TŻ miałby pojechać do Ikei po zwykłą białą wanienkę za 20zł No ale Iguśka nie płakała ani razu, raz zasnęła, trzy razy miała totalny relaks i my też z każdą kąpielą pewniej się czuliśmy trzymając ją w wodzie. Teraz sobie po prostu pływa a jedno z nas podtrzymuje jej główkę Moje dzieciątko śpi Tylko tak sobie myślę, czy to dobrze tak dawać dziecku te krople? Niby nie wchłaniają się do krwioobiegu no i na opakowaniu jest informacja, że można podawać je do 12 razy na dobę a my max. 3 razy w ciągu dnia jej podajemy.aga_pe cieszę się, że Norbercik taki grzeczny dla mamy Może to po części zasługa Nuby'ego? Daj mi nadzieję ![]() I powiedz mi, czy Ty dajesz małemu cały czas kropelki czy tylko wtedy gdy marudzi?
|
|
#268 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
później postaram się wpaść, bo Mała zaczęła mi marudzić i pójdziemy ją teraz wykąpać |
|||
|
|
|
#269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#270 |
|
Rozeznanie
|
Sukces ! dzis pierwszy raz nakarmilam mala do syta tylko piersia.
Strasznie rozleniwiona jest przez te lampy, ciagle zasypia podczas karmienia i nie chce jesc. Dodatkowo przez ten nieżyt gardła boli ja połykanie i ciężko jej się oddycha. A mi ciężko się ją karmi bo usiąść nie dam rady więc musze na stojąco, marzę o tym żeby położyć się i wziąć ją koło siebie. Chciałabym aby karminie było przyjemnością ale polskie szpitale mają to w dupie.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:48.

Do tego kobieta napisała, że ze względu na tak anatomiczny kształt, odstawienie małego od butelki było tożsame z odstawieniem od piersi, czyli bardzo trudne. 

na trzeci 10,2 i poszliśmy do domu - ale jest nadal żółty, podobno może się to utrzymywać ileś tam - no ale własnie - ile?! Białka ma żółte i o to sie martwię, żeby odpukac nie podniosła mu się znowu.
)
Póki mała mi pięknie przesypiała po 3h (jadła tak jak Szymonek, raz 40 min. - 2x po 20m a raz wystarczyło 15m) to nie dawałam jej mm a teraz coś mi się dziecko totalnie rozregulowało 
wiem co to znaczy czekac na wyniki - mały mial 2 razy powtazane wszyskie + bilirubina, bo nie jadł wcale przez prawie 2 doby! i okazało się, że to przez żółtaczke - przetrzymali nas 2 dni w szpitalu, więc moje morale bylo baaaaardzo niskie.
.