Walczymy o nasze marzenia! cz.3 - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-05, 18:39   #3691
mezaga
Zakorzenienie

Dot.: Walczymy o nasze marzenia! cz.3

Cytat:
Napisane przez KALWI23 Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim
Paulinko zmień mi proszę wiek na 28 niestety
Kalwi to Ty dzisiaj masz urodziny? Wszystkiego Najlepszego I oczywiście spełnienia największego marzenia
Stary 2011-05-05, 19:12   #3692
Irmusia81
Zakorzenienie

Karolca przykro mi, że jednak przylazła Małpa wredna!

Kalwi wszystkiego najlepszego! A zwłaszcza spełnienia TEGO marzenia
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-05, 21:47   #3693
edzia
Rozeznanie

GG do edzia Send a message via Skype™ to edzia

Witajcie kochane
Pamięta mnie ktoś jeszcze tutaj .....?????
A u na wszystko o.k Kamilka rośnie i daje o sobie coraz bardziej znać dzisiaj kończymy 33 t.c i zaczynamy 34 więc za 7 tygodni strach się bać ......teraz co tydzień lekarz chce mnie widywać i mieć mnie pod kontrolą dzisiaj stwierdził,że wszystko jest o.k ale woli dmuchać na zimne i za tydzień mam mieć dokładne usg + pierwszy zapis KTG a do tego czasu mam zrobić EKG bo mam kołatania serca .....

W większości zakupy już mam porobione tylko została pościel do łóżeczka do zamówienia i czekam tylko na pogodę żebym mogła zacząć prać i prasować a i dzisiaj rozmawiałam z moją kuzynką która jest pielęgniarką i powiedziała mi,że ma koleżankę w tym szpitalu co będę rodzic na porodówce tylko ona jest na c.c zazwyczaj ale maja położne taka swoją podobno tablicę i śmiała się ,że zadzwoni do niej żeby mnie umieściła na tej tablicy .....bo tam maja zaznaczone swoje osóbki i piszą nazwiska rodzących i jest napisane ,że do pieszczenia więc już jakiś plus ,że położne będą może przychylne

Pocierpku specjalnie dla Ciebie od Kamilki
oraz dla całej reszty staraczek i cały czas mocno 3mamy za Was wszystkie i te z brzuszkami też ......
Stary 2011-05-06, 06:31   #3694
KALWI23
Zadomowienie

GG do KALWI23

Dziękuję dziewczynki
Stary 2011-05-06, 10:08   #3695
kicia2008
Przyczajenie

Cześć,
mam na imię ewelina i mam prawie 28lat, od 8 cykli staram się z mężem o dziecko i niestety nie wychodzi. Byłam wczoraj u ginekologa sprawdzić czy wszystko w porządku i żeby przepisał skierowanie na badanie hormonów bo pewnie coś jest nie tak skoro się nam nie udaje. Po badaniu i usg powiedział mi że jest ze mną wszystko w porządku i z hormonami też jest dobrze ponieważ mam regularny okres co 26 dni i to napewno nie jest ich wina, tylko poprostu nie mamy szczęścia bo nawet w dni płodne to i tak jest 20% możliwości zajścia w ciąże, i jak się martwie to żebym wysłała męża na badanie nasienia a jeśli z nim będzie wszystko w porządku to żebym poczekała rok i wtedy do niego przyszła to będziemy myśleć co dalej. No i nie wiem co o tym myśleć? A co Wy o tym sądzicie? Nie myśle o dziecku obsesyjnie tylko pomału zaczynam się martwić.
kicia2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-06, 13:55   #3696
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kicia2008 Pokaż wiadomość
Cześć,
mam na imię ewelina i mam prawie 28lat, od 8 cykli staram się z mężem o dziecko i niestety nie wychodzi. Byłam wczoraj u ginekologa sprawdzić czy wszystko w porządku i żeby przepisał skierowanie na badanie hormonów bo pewnie coś jest nie tak skoro się nam nie udaje. Po badaniu i usg powiedział mi że jest ze mną wszystko w porządku i z hormonami też jest dobrze ponieważ mam regularny okres co 26 dni i to napewno nie jest ich wina, tylko poprostu nie mamy szczęścia bo nawet w dni płodne to i tak jest 20% możliwości zajścia w ciąże, i jak się martwie to żebym wysłała męża na badanie nasienia a jeśli z nim będzie wszystko w porządku to żebym poczekała rok i wtedy do niego przyszła to będziemy myśleć co dalej. No i nie wiem co o tym myśleć? A co Wy o tym sądzicie? Nie myśle o dziecku obsesyjnie tylko pomału zaczynam się martwić.
Jesli masz cykle 26 dni to wcale nie musi być dobrze. Wszystko zależy od tego kiedy masz owulację. Jesli wcześnie to ok ale może się okazać, że II fazę cyklu masz za krótkię. Jakie badania robiłaś i jakie masz wyniki?
Stary 2011-05-06, 14:16   #3697
kicia2008
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Jesli masz cykle 26 dni to wcale nie musi być dobrze. Wszystko zależy od tego kiedy masz owulację. Jesli wcześnie to ok ale może się okazać, że II fazę cyklu masz za krótkię. Jakie badania robiłaś i jakie masz wyniki?

właśnie o to chodzi że nie robiłam żadnych badań ponieważ lekarz powiedział mi że jest wszystko w porządku i żadnego skierowania na badania mi nie dał, mi iż prosiłam o skierowanie na badania hormonów. Owulacje mam 12dc
Stary 2011-05-06, 14:18   #3698
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie o to chodzi że nie robiłam żadnych badań ponieważ lekarz powiedział mi że jest wszystko w porządku i żadnego skierowania na badania mi nie dał, mi iż prosiłam o skierowanie na badania hormonów. Owulacje mam 12dc
A skąd wiesz? Prowadzisz obserwacje?
Stary 2011-05-06, 14:21   #3699
kicia2008
Przyczajenie

Cytat:
A skąd wiesz? Prowadzisz obserwacje?

prowadze obserwacje śluzu
Stary 2011-05-06, 14:26   #3700
mezaga
Zakorzenienie

To w takim razie skoro masz 14 dniowa fazę lutealną to teoretycznie powinno być ok.
Wiesz zdrowa kobieta może zajść w ciąże w ciągu pierwszego roku starań, więc jeszcze nie ma co panikować. Ale jeśli chcesz mieć pewność, że jest wszystko ok, to sama możesz sobie badania zrobić bez skierowania.
Stary 2011-05-06, 14:36   #3701
pacierp
Rozeznanie

dzięki Kamilko

Kicia2008 nie przejmuj się 8 miesięcy to jeszcze nie tak długo. Wiem, że Ci się dłuzy, ale nie martw się jeszcze. Możesz wysłać męża na badania i to Wam dużo powie. Trzymam kciuki Moim zdaniem odpuść Ty sobie badania poziomu hormonów itp. na to przyjdzie czas (oby nie było potrzeby) niepotrzebnie się będziesz przejmować, a nerwy i zajście w ciążę nie idą w parze
pacierp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-06, 15:41   #3702
Irmusia81
Zakorzenienie

Kicia witaj I szybkiego zafasolkowania życzę I tak jak piszą dziewczyny, spokojnie, poczekaj jeszcze z badaniami. Może nie będą potrzebne, bo uda Wam się przed upływem roku Trzymam kciuki
Stary 2011-05-06, 16:55   #3703
paulinaizabela
Zakorzenienie

Witam dziewczyny
Pogoda nam się popsuła rano było słonko a teraz pada i jest szaro buuu...weekend też się nie zapowiada fajnie, a mieliśmy pogrilować

Cytat:
Napisane przez edzia Pokaż wiadomość
Witajcie kochane
Pamięta mnie ktoś jeszcze tutaj .....?????
A u na wszystko o.k Kamilka rośnie i daje o sobie coraz bardziej znać dzisiaj kończymy 33 t.c i zaczynamy 34 więc za 7 tygodni strach się bać ......teraz co tydzień lekarz chce mnie widywać i mieć mnie pod kontrolą dzisiaj stwierdził,że wszystko jest o.k ale woli dmuchać na zimne i za tydzień mam mieć dokładne usg + pierwszy zapis KTG a do tego czasu mam zrobić EKG bo mam kołatania serca .....

W większości zakupy już mam porobione tylko została pościel do łóżeczka do zamówienia i czekam tylko na pogodę żebym mogła zacząć prać i prasować a i dzisiaj rozmawiałam z moją kuzynką która jest pielęgniarką i powiedziała mi,że ma koleżankę w tym szpitalu co będę rodzic na porodówce tylko ona jest na c.c zazwyczaj ale maja położne taka swoją podobno tablicę i śmiała się ,że zadzwoni do niej żeby mnie umieściła na tej tablicy .....bo tam maja zaznaczone swoje osóbki i piszą nazwiska rodzących i jest napisane ,że do pieszczenia więc już jakiś plus ,że położne będą może przychylne

oraz dla całej reszty staraczek i cały czas mocno 3mamy za Was wszystkie i te z brzuszkami też ......
Edziulku kiedy to zleciało strasznie szybko...tylko 7 tygodni i Kamilka będzie przy Tobie

Hehe będziesz miała fory Umiesz się ustawić nie ma co

porywam fluidka od córci

Cytat:
Cześć,
Witaj Kiciu
Mam nadzieję, że szybko się Wam uda i żadne badanka nie będą potrzebne
Jak chcesz to dopiszę Cię do listy staraczek? potrzebuję jeszcze danych skąd jesteś i kiedy miałaś ostatnią @...
Stary 2011-05-06, 18:31   #3704
achaia
Raczkowanie

Nie wiem czy ktoś mnie tu jeszcze pamięta ale i tak wpadam żeby podrzucić fluidki
Nie mam czasu czytać Was na bieżąco wpadam tylko co trochę podejrzeć listę ale zawsze mocno mocno trzymam kciuki za dziewczyny z mojego dawnego wątku te które znam i te których już nie poznałam.
Moja córa rośnie i jest małym urwisem więc zajęcia mam przy niej sporo I chociaż czasami mam ochotę wyjść i nie wrócić to zawsze gdy sobie pomyślę że mogłoby jej nie być cierpliwość wraca mi natychmiast

Wiem że to brzmi jak pusty frazes ale walczcie do końca bo ja wierzę ze wszystkim Wam się uda.
A i grzejcie mi miejsce bo za rok jeśli los będzie łaskawy zamierzam wrócić i postarać się o kolejnego małego brzdąca

Naduś - trzymam kciuki za pomyślne rozwiązanie, doczytałam że spodziewasz się dwóch urwisów posmyraj brzuszek ode mnie
Paulinko - zgarniaj fluida
Edzia - ło matko ale zleciało, trzymam kciuki
Dra - ucałuj Rafałka

A na do widzenia tłusty różowy fluidek:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg patkaw.jpg (14,0 KB, 16 załadowań)
(gdzie idę Ty idziesz ze mną;
cokolwiek robię samotnie
jest twoim dziełem, kochanie)"

Patrycja

[']

achaia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-06, 18:48   #3705
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez achaia Pokaż wiadomość
Nie wiem czy ktoś mnie tu jeszcze pamięta ale i tak wpadam żeby podrzucić fluidki
Nie mam czasu czytać Was na bieżąco wpadam tylko co trochę podejrzeć listę ale zawsze mocno mocno trzymam kciuki za dziewczyny z mojego dawnego wątku te które znam i te których już nie poznałam.
Moja córa rośnie i jest małym urwisem więc zajęcia mam przy niej sporo I chociaż czasami mam ochotę wyjść i nie wrócić to zawsze gdy sobie pomyślę że mogłoby jej nie być cierpliwość wraca mi natychmiast

Wiem że to brzmi jak pusty frazes ale walczcie do końca bo ja wierzę ze wszystkim Wam się uda.
A i grzejcie mi miejsce bo za rok jeśli los będzie łaskawy zamierzam wrócić i postarać się o kolejnego małego brzdąca

Paulinko - zgarniaj fluida

A na do widzenia tłusty różowy fluidek:
Kochana jak fajnie, że wpadłaś tu do nas
Wierzę, że przy maluszku to czasu nie ma ale córcia rośnie jak na drożdżach i jest śliczna - po mamusi zapewne
Bedziemy na Ciebie czekać
Tymczasem porywam fluidka od słodkiej Patrycji

Co takie pustki? dziewczyny co z Wami

Tacca jak tam sprawy z domkiem??
przygotowujesz się już do urlopu? Od dziś za 3 tygodnie będziemy smażyły dupki nie mogę się juyż doczekać...

Egwene jak się czujesz?? wiadomo już coś w sprawie płci maluszków?? Buziaki dla Was

Alexa co u Ciebie Kochana??

Irmusia cieszę się, że już po kuracji globulkami, mam nadzieję, że teraz już wszystko bedzie ok i stanie się to co powinno

Mezaga jak tam nowy wizerunek? Pewnie każdemu się podoba trzymam kciuki za dalszą walkę z kg

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-06, 19:24   #3706
Irmusia81
Zakorzenienie

Achaia śliczna córunia I czekamy na Ciebie

Paulinko dziękuję Kochana W poniedziałek chcę zrobić wymazy i posiew, ale nie wiadomo czy mnie @ nie zaskoczy
Ale Ci fajnie - wyjazd za 3 tyg Pakujesz się już?

Ale się objadłam chipsami cebulowymi Nie mam silnej woli i chyba nigdy już nie schudnę
Stary 2011-05-06, 19:32   #3707
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość

Mezaga jak tam nowy wizerunek? Pewnie każdemu się podoba trzymam kciuki za dalszą walkę z kg
Teraz będę miała 3 dniową przerwę w odchudzaniu bo jadę w poniedziałek na szkolenie do Krakowa i tam nie będę sobie gotować tylko żywić się będziemy na mieście. Z jednej strony się ciesze, że jedziemy ale z drugiej strony 6-cio godzinne wykłady mnie powalają
Zobaczymy jak to będzie.
Stary 2011-05-06, 19:44   #3708
Irmusia81
Zakorzenienie

Tincia co u Ciebie?
Stary 2011-05-06, 20:33   #3709
Tincia
Wtajemniczenie

Irmusia81 - jestem jestem
Poczytuje, i wspieram w środku i mam nadzieje, że wszelkie bakteryje znikną itd Tylko nie mam natchnienia na pisanie, bo mdłości i rozmowy z kibelkiem nie odpuszczają... właśnie próbuję wody z cytryną- mimo, że ja alergiczka i cytrusów nie mogę za bardzo... ale już się łapię co mi do głowy wpadnie
Fluidk: Dwa bo zaczęliśmy II trymestr dziś

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Tincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-06, 20:48   #3710
malinka123108
Wtajemniczenie

czesc dziewcyznki..
u mnie nic nowego ..mala dopiero bede ogladac w czwartek (juz jej z 2 miesiace nie widzialam i tsknie)
poza tym czekam i czekam juz coraz blizej dzis zaczelam 32 tydz chyba
Stary 2011-05-06, 21:54   #3711
Irmusia81
Zakorzenienie

Tincia już drugi trymestr To mam nadzieję, że mdłości niedługo przestaną Cię męczyć I oczywiście porywam

Malinko wow! Ty już niedługo Malutką będziesz tulić, a nie na monitorku oglądać Ale to leci
Stary 2011-05-06, 22:01   #3712
karolca
Zakorzenienie

wybaczcie, że was nie nadrobię, ale nie mam już siły
jutro rano jadę po teściową, wieczorem idziemy do opery

Wczoraj odstresowałam się na kabarecie... tak dobrze się bawiłam, że zapomniałam, że przyszła @

oczywiście porywam fluidki

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-07, 09:08   #3713
malinka123108
Wtajemniczenie

czesc kochane
milego dnia zycze a i witam kicie
Stary 2011-05-07, 13:42   #3714
nadiazloto1
Zakorzenienie

Achaia chłopcy posmyrani
Twoja córunia jest prześliczna, wyściskaj ją i wycałuj od ciotki

Podrzucamy 31-tygodniowe wiruski
nadiazloto1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-07, 14:28   #3715
paulinaizabela
Zakorzenienie

Witam
Jak dobrze, że już weekend

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Paulinko dziękuję Kochana W poniedziałek chcę zrobić wymazy i posiew, ale nie wiadomo czy mnie @ nie zaskoczy
Ale Ci fajnie - wyjazd za 3 tyg Pakujesz się już?

Ale się objadłam chipsami cebulowymi Nie mam silnej woli i chyba nigdy już nie schudnę
Oby nie zaskoczyła mam nadzieję, że wszysto będzie ok

Jeszcze się nie pakuję, ale już powoli myślę co wziąść jeszcze mnie zakupki czekają wakacyjne, z jeden strój sobie dokupię i jakieś letnie ciuszki

Kochana ja mam tak samo uwielbiam przekąski i zero silnej woli u mnie to mnie najbardziej gubi, bo w ciągu dnia nie jem za dużo a na wieczór to obiad i właśnie jakieś chipsy itp.

Cytat:
Teraz będę miała 3 dniową przerwę w odchudzaniu bo jadę w poniedziałek na szkolenie do Krakowa i tam nie będę sobie gotować tylko żywić się będziemy na mieście. Z jednej strony się ciesze, że jedziemy ale z drugiej strony 6-cio godzinne wykłady mnie powalają
Zobaczymy jak to będzie.
Kochana na pewno za dużo nie wróci to życzę przyjemnego szkolenia
I za silną wolę, jak już wspomniałam wyżej u mnie takiego czekoś brak

Cytat:
Napisane przez Tincia Pokaż wiadomość
Irmusia81 - jestem jestem
Poczytuje, i wspieram w środku i mam nadzieje, że wszelkie bakteryje znikną itd Tylko nie mam natchnienia na pisanie, bo mdłości i rozmowy z kibelkiem nie odpuszczają... właśnie próbuję wody z cytryną- mimo, że ja alergiczka i cytrusów nie mogę za bardzo... ale już się łapię co mi do głowy wpadnie
Fluidk: Dwa bo zaczęliśmy II trymestr dziś
Ale to leci już II trymestr
Mam nadzieję, że mdłości i wymioty szybko ustąpią i będziesz się cieszyła urokami ciąży
porywam fluidka

Cytat:
Napisane przez malinka123108 Pokaż wiadomość
czesc dziewcyznki..
u mnie nic nowego ..mala dopiero bede ogladac w czwartek (juz jej z 2 miesiace nie widzialam i tsknie)
poza tym czekam i czekam juz coraz blizej dzis zaczelam 32 tydz chyba
Jejku niedługo zobaczysz swoją królewnę czas pędzi...a imię już wybrane? bo z tego co kojarzę to wahaliście się Wszystko już masz dla małej??

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
wybaczcie, że was nie nadrobię, ale nie mam już siły
jutro rano jadę po teściową, wieczorem idziemy do opery

Wczoraj odstresowałam się na kabarecie... tak dobrze się bawiłam, że zapomniałam, że przyszła @
Wow fajnie a na co idziecie?? ja jeszcze nigdy nie byłam w operze a z chęcią bym poszła

Uwielbiam kabarety - na jakim byłaś??

Cytat:
Napisane przez nadiazloto1 Pokaż wiadomość
Podrzucamy 31-tygodniowe wiruski
częstuję się jednym
Stary 2011-05-07, 17:06   #3716
alexa83
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny jestem, jestem tylko siedzę cicho bo ostatnio mam jakieś gorsze dni i nie chcę Wam tu smęcić i ględzić... ale czytam cały czas
Pozdrawiam wszystkie

alexa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-07, 17:43   #3717
malinka123108
Wtajemniczenie

paulinaizabela wlasnie dzis pisalam na mamusiowym ze mamy problem z imieniemmiala byc ta Amelia,pozniej sie wahalismy bo niby za duzo jest juz amelek ale teraz juz nie mam pojeciamoze jednak zostanie to imie co na poczatku a moze cos jeszcze wymyslimydzieki ze pytasz

alexanapewno z marudzeniem mnie nie przebijeszjuz nie raz dostalam bacika od dziewczynek co by mnie na nogi szybko postawilyale przeciez po to tu jestesmy !nie smutaj,moze to tylko przejsciowe humorki

---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

nie mam jeszcze wszystkiego dla malej staram sie wszystko poukladac tak zebym po porodzie nie miala tez z tym problemu bo wozek kupuje mama,brat wanienke,tesciowa daje na lozeczko(ktore juz mam)ale pieniazki oczywiscie sie przydadza do lozeczka materac itd kupie juz z pieniazkow od tesciowej siostra rozek i jeszcze duzo rzeczy dostane wiec nie spiesze sie jeszcze bo moze sie okazac ze cos nie potrzebnie kupie najwazniejsze juz mam w razie "w"
Stary 2011-05-07, 18:05   #3718
mlmFM
Rozeznanie

GG do mlmFM Send a message via Skype™ to mlmFM

wpadłam tylko zostawić fluidki... i napisać, że mimo, że wiekszość z was juz mnie pewnie nie pamięta [byłam bardziej na początku wątku] to trzymam za was kciuki
mlmFM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-07, 18:30   #3719
dra
Zakorzenienie

hej kochane
Rafi zostawia fluitki dla cioteczek staraczek
a mamusia modły odprawia

Kalwi sto lat kochana
edzia super,że Kamilka rośnie i daje znać mamusi,jeszcze trochę i zobaczycie się z córeczką,życzę szybkiego plum będzie dobrze-jak ja przeżyłam-a miałam masakre to i każda inna przezyje poród.
achaia malutka sliczna o i już plany na rodzeństwo
paulina u nas pogoda ekstra w koncu,bo ostatnio to zimno i deszcze.My wczoraj pogrilowaliśmy,a mały towarzyszył i skubaniec nic nie spał,a jak wróciliśmy to jeszcze gadał do 12 ja ledwo żyłam ,bo taka zmeczona a on sił aż miał za dużo.
malinka ciesz się ostatkami brzuszka,zobaczysz zaraz będzie czerwiec i porodówka.
o to problem z imieniem ale masz czas jeszcze jak mała sie urodzi bedziesz wiedziec jakie imie do niej pasuje
cora a jak tam Lila,jak idzie karmienie piersią?? jak tam pieluszki wielorazowe czy jednak jednorazowe są?
kotek a ty gdzie się podziewasz odezwij się jak dziewczynki
agnieszka09 jak tam ciąża przebiega i jak córa?
Stary 2011-05-07, 19:20   #3720
Irmusia81
Zakorzenienie

Paulinko to same przyjemności przed Tobą Zakupy, a potem wakacje. Super A co do podjadania, to masz 100% racji Ja też często mało jem w ciągu dnia, a wieczorem mam ochotę na chipsy, pizze itd. No i się odkłada niestety... Cytując M. Różczkę z Lejdis mogę powiedzieć, że "aktualnie to cellulitu nie mam chyba tylko pod oczami"

Alexa O wszystkich smuteczkach możesz nam tu pisać. Może coś poradzimy, a na pewno pocieszymy Jak tam u Ciebie z bakteriami? Robiłaś kontrolne badania?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości