wystawy psów - kto jezdzi? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-04, 22:25   #91
Stellanova
BAN stały

Dot.: wystawy psów - kto jezdzi?

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
a ja tam wlasnie...
Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz i to jest najśmieszniejsze w tym wszystkim
Stellanova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 06:40   #92
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz i to jest najśmieszniejsze w tym wszystkim

o czym nie mam pojecia?

o behawiorze psow w srodowisku im nieprzyjaznym, jakim jest wystawa psow?
i o zachowaniu ludzi, ktorzy im jeszcze bardziej utrudniaja funkcjonowanie w takim srodowisku?

owszem: mam pojecie.

a ty najwyazniej nie masz, skoro twierdzisz, ze psy wiedza, ze sa piekne, a nadmierna ekscytacje, ktora powinna byc wyciszana u psa uwazasz za argument stojacy za tym, ze psy kochaja wystawy.

nie kochaja.
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 20:26   #93
Stellanova
BAN stały

Cytat:
o czym nie mam pojecia?
najwidoczniej o wielu rzeczach

Cytat:
...nie kochaja.
Kazdy ma prrawo do własnego zdania
Stary 2011-05-05, 21:57   #94
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
najwidoczniej o wielu rzeczach

Kazdy ma prrawo do własnego zdania
nie, jesli to zdanie jest sprzeczne z faktami.
Stary 2011-05-06, 12:32   #95
dosmin
Raczkowanie

Cytat:
nie kochaja.
Otóż to. Po niektórych psach może tego nie widać bo zachowują się na wystawie w miarę normalnie. Jednak jest to stres psychiczny dla psa. Wszędzie pełno psów, które robią sporo hałasu, pełno ludzi którzy zaglądają im w zęby, bądź wkładają rękę pod ogon i otaczająca to wszystko muzyka. Wszystko to obciąża psychikę psa. Po jednym to widać, bo znam takie przypadki gdzie pies przez całą wystawę wymiotuje(!). Po drugim zaś wcale. Każdy behawiorysta i trener który pomagał mi układać psa był tego samego zdania, że psy nie lubią wystaw.

Esmeralda <3

https://wizaz.pl/akcje/pantene/wygra...es/banerek.jpg
dosmin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 16:43   #96
Stellanova
BAN stały

Faktycznie jeśli ktoś ma pierwszego psa, ew. pierwsze psy a na wystawy jeździ sporadycznie może myśleć podobnie. Co innego jesli ma do czyneinia z psami i psy o doskonałej psychice wtedy jego zdanie moze ulec zmianie
Stary 2011-05-06, 20:02   #97
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Faktycznie jeśli ktoś ma pierwszego psa, ew. pierwsze psy a na wystawy jeździ sporadycznie może myśleć podobnie. Co innego jesli ma do czyneinia z psami i psy o doskonałej psychice wtedy jego zdanie moze ulec zmianie

to juz nawet nie jest smieszne.

uwazasz, ze psy o doskonalej psychice lubia wystawy?
co to twoim zdaniem znaczy "doskonala psychika"?
Stary 2011-05-07, 07:47   #98
Stellanova
BAN stały

A znasz takie pojecie jak doskonała psychika wystawowa?.
Jeden pies ja ma inny nigdy nie będzie miał
Stary 2011-05-07, 08:24   #99
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
A znasz takie pojecie jak doskonała psychika wystawowa?.
Jeden pies ja ma inny nigdy nie będzie miał

nie isnieje pojecie "doskonala psychika wystawowa".
jest ono wytworem twojej wyobrazni.
Stary 2011-05-07, 11:03   #100
Stellanova
BAN stały

Cytat:
nie isnieje pojecie "doskonala psychika wystawowa".
jest ono wytworem twojej wyobrazni.
Jakbyś jeździła na wystawy i rozmawiała ze stałymi uczestnikami wystaw czy hodowcami, którzy jeżdżą na wystawy po to by na nich pokazywać swój dorobek hodowlany a nie tylko po oceny do tzw. zaliczenia oraz gdybyś czytała karty ocen jakie dostają właściciele swoich psów od sędziów, którzy psy oceniają zarówno na wystawach międzynarodowych oraz krajowych wtedy byś wiedziała jak kompletny obskurantyzm ciebie gubi
Stary 2011-05-07, 12:07   #101
aferaa
BAN stały

Cytat:
Bzdura.

moj pies tez jest przyzwyczajony to kapieli, szamponu, odzywki i degazowek-nie mniej jednak znacznie bardziej od prysznica woli porzadny trening plywacki w odrze.

po ringu tez umie chodzic jak szlachcianka...i co z tego, skoro jej prawdziwa miloscia jest pole.

ZADEN pies nie kocha wystaw. ZADEN tez nie lubi godzinami stac i czekac, az mu powycinaja z siersci kule. to, ze musi to znosic i ze jest przyzwyczajony, nie oznacza, ze to lubi.

mi jest bardzo zal psow ras ozdobnych-rzadko ktory moze byc naprawde psem.
Lappine ja mam psy rasy bardzo ozdobnej. Moje psy są wystawiane bardzo często. Mieszkam na wsi, moje psy żyją jak psy, kopią doły w ogrodzie, brną w śniegu, taplają się w kałużach. I tutaj muszę dodać, że nie każdy pies lubi być "naprawdę psem". Mam psy które jadą na wystawę bo jadą i mam psy, które wystawy uwielbiają. Nie wiem dlaczego, czy kochają ten tłum, zgiełk czy zainteresowanie nimi. Nie wiem tego ale wiem, że człowiek nie jest alfą i omegą i słowa ŻADEN, NIGDY, ZAWSZE źle brzmią w jakiejkolwiek dyskusji.
BTW, coś musi być na rzeczy z tą psychiką wystawową, bo w mojej wyobraźni też coś takiego świta
aferaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-07, 13:04   #102
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Jakbyś jeździła na wystawy i rozmawiała ze stałymi uczestnikami wystaw czy hodowcami, którzy jeżdżą na wystawy po to by na nich pokazywać swój dorobek hodowlany a nie tylko po oceny do tzw. zaliczenia oraz gdybyś czytała karty ocen jakie dostają właściciele swoich psów od sędziów, którzy psy oceniają zarówno na wystawach międzynarodowych oraz krajowych wtedy byś wiedziała jak kompletny obskurantyzm ciebie gubi

nic mnie nie gnebi.

moj pies ma 9 miesiecy-wystawiany byl 4 razy, co jak na takiego gnojka jest liczba bardzo duza.

jezdze na wystawy.
wiem, co jest wypisywane w kartach ocen)
czesto totalne bzdury. mojej znajomej hodowczyni sedzia napisal, ze suka jest za krotka, a ona caly czas powtarzala, ze w zyciu nie widziala tak dlugiego przedstawiciela tej rasy i nawet troche sie tym martwila.

wiem tez, ze sedzia czesto oglada psy z krzeselka. nawet w zeby im nie zagladajac.

doskonale i bardzo dobre oceny dostaja psy, ktore powinny zostac wyproszone z ringu za niewlasciwe, czesto agresywne zachowanie.
Nie mowiac juz o panikarzach i psach lekliwych. Po co takiemu dawac na sile urawnienia hodowlane?

piszesz o osiagnieciach hodowlanych...
hodowcy, ktorzy mnoza na potegie, nie badaja swoich zwierzat na typowe dla ras choroby, wygadauja glupoty, ze badania to tylko swistek, a jednoczesnie maja mnostwo pucharow z podrzednych wystaw krajowych i sie nimi chwala na www nie za bardzo maja osiagniecia hodowlane.

bo co mozna osiagnac na wystawie w pl? ml ch a pozniej ch i to wszystko.
pozniej warto zaczac jezdzic dalej.

ile twoich psow dostalo nominacje na cruftsa? ile z nich tam bylo?
ilu dochowalas sie interchampionow?

kilkadziesiat polskich cwc to jest dla mnie po prostu meczenie psa, a nie sprawdzanie swoich osiagniec hodowlanych.

Cytat:
Napisane przez aferaa Pokaż wiadomość
Lappine ja mam psy rasy bardzo ozdobnej. Moje psy są wystawiane bardzo często. Mieszkam na wsi, moje psy żyją jak psy, kopią doły w ogrodzie, brną w śniegu, taplają się w kałużach. I tutaj muszę dodać, że nie każdy pies lubi być "naprawdę psem". Mam psy które jadą na wystawę bo jadą i mam psy, które wystawy uwielbiają. Nie wiem dlaczego, czy kochają ten tłum, zgiełk czy zainteresowanie nimi. Nie wiem tego ale wiem, że człowiek nie jest alfą i omegą i słowa ŻADEN, NIGDY, ZAWSZE źle brzmią w jakiejkolwiek dyskusji.
BTW, coś musi być na rzeczy z tą psychiką wystawową, bo w mojej wyobraźni też coś takiego świta
ja mam wyzla.

moj pies ma swietna psychike.
nie "doskonala psychike wystawowa" po prostu doskonala psychike.

jest tez stworzeniem doskonale zsocjalizowanym.
z przebywaniem na wystawie, z pokazywaniem sie nie ma jajmniejszego problemu. do czasu, kiedy nie znajdzie sie na finalach na malutkim ringu pomocniczym wsrod zestresowanych na maksa psow, ktore calym soba pokazuja, ze nie chca tam byc.
jesli ktos mi chce wmowic, ze sygnaly wysylane przez inne psy, ich stres, zapach nie wplywaja na jego psa, to chyba jest slepy.

ja na wystawie nie pozwalam na nadmierne zainteresowanie obcych moim psem.
pies ma swoj azyl, swoja klatke i nie pozwalam, zeby obce rece ja dotykaly, ani tez na nadmierny kontakt z innymi psami. przed swoim startem pies ma sie wyciszyc.
na wystawy na dworze mamy tez namiot.
Stary 2011-05-07, 13:36   #103
Stellanova
BAN stały

Cytat:
...
moj pies ma 9 miesiecy-wystawiany byl 4 razy...
To jak będziesz na stu czterech wystawach albo 504 wtedy będziesz miała pojecie o czym mówisz i piszesz
Cytat:
...hodowcy, ktorzy mnoza na potegie...
tacy jeżdżą na wystawy zaliczać je bo wiadomo w jakim celu jak to okresliłaś "mnożą na potęgę"
Cytat:
...ile twoich psow dostalo nominacje na cruftsa?..
poczytaj na stronie
Cytat:
...piszesz o osiagnieciach hodowlanych...
Nawet nie czytasz uważnie bo mało cie interesuje temat a tylko szukasz akcentu do zaczepki.
Ja pisałam o "dorobku hodowlanym" a ty to przekręciłaś na osiągnięcia hodowlane mając na myśli osiągnięcia wystawowe. Moze czas zacząć troszkę myśleć a nie głupio zaczepić każdego , kto ma choć trochę inne zdanie od twojego.

Cytat:
"aferaa" zgadzam sie z Toba całkowicie - sa psy które jada na wystawy i taktując to jak nazwijmy to pogodzenie sie z tym co własciciel chce ale sa takie, które wystawy kochają. I własnie uwielbieja ta "inność" bo w domu na wsi (tak jak u mnie) maja mnóstwo swoich meijsc, znanych i lubianych, swoich dołów i różnych zakamarków w ogrodzie ale radochę im sprawia to ze jadą w podróż a później cała atmosfera jak towarzyszy tym wystawom

Pozwole sobie powtórzyc Twoje bardzo mądre słowa i jakże pasujące tutaj: "człowiek nie jest alfą i omegą i słowa ŻADEN, NIGDY, ZAWSZE źle brzmią w jakiejkolwiek dyskusji"

Edytowane przez Stellanova
Czas edycji: 2011-05-07 o 13:39
Stary 2011-05-07, 13:42   #104
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
To jak będziesz na stu czterech wystawach albo 504 wtedy będziesz miała pojecie o czym mówisz i piszesz

tacy jeżdżą na wystawy zaliczać je bo wiadomo w jakim celu jak to okresliłaś "mnożą na potęgę"

poczytaj na stronie

Nawet nie czytasz uważnie bo mało cie interesuje temat a tylko szukasz akcentu do zaczepki.
Ja pisałam o "dorobku hodowlanym" a ty to przekręciłaś na osiągnięcia hodowlane mając na myśli osiągnięcia wystawowe. Moze czas zacząć troszkę myśleć a nie głupio zaczepić każdego , kto ma choć trochę inne zdanie od twojego.

"aferaa" zgadzam sie z Toba całkowicie - sa psy które jada na wystawy i taktując to jak nazwijmy to pogodzenie sie z tym co własciciel chce ale sa takie, które wystawy kochają. I własnie uwielbieja ta "inność" bo w domu na wsi (tak jak u mnie) maja mnóstwo swoich meijsc, znanych i lubianych, swoich dołów i różnych zakamarków w ogrodzie ale radochę im sprawia to ze jadą w podróż a później cała atmosfera jak towarzyszy tym wystawom

Pozwole sobie powtórzyc Twoje bardzo mądre słowa i jakże pasujące tutaj: "człowiek nie jest alfą i omegą i słowa ŻADEN, NIGDY, ZAWSZE źle brzmią w jakiejkolwiek dyskusji"

osiagniecia hodowlae = dorobek hodowlany

osiagniecia wystawowe natomiast to cos innego.

bylam na twojej stronie.

bywasz na polskich wystawach.

ja nie mam zamiau byc na 504 wystawach, bo nie na tym polega hodowla psow. nie ilosc sie liczy. liczy sie jakosc.

nie szukam zaczepki-ale uderz stol...
Stary 2011-05-07, 14:12   #105
Stellanova
BAN stały

Cytat:
...bywasz na polskich wystawach...
Bywam tam gdzie chcę a skoro Ty nie lubisz wystaw ani Twój pies to jest na to sposób: po prostu na nich nie bywaj
Stary 2011-05-07, 14:27   #106
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Bywam tam gdzie chcę a skoro Ty nie lubisz wystaw ani Twój pies to jest na to sposób: po prostu na nich nie bywaj
czy ja cie prosilam o porade?

od mojego psa, moja droga, to siez laski swojej odstosunkuj.
Stary 2011-05-07, 14:51   #107
aferaa
BAN stały

lapinne źle się rozmawia z osobą, której wydaje się, że jej pogląd na świat to nie jej opinia wyłącznie a niepodważalny dogmat
interesujące jest twoje zdanie na temat wystaw w Polsce
dodam, że moja wizja wystaw jest zupełnie inna, na ringu przygotowawczym spotykam machające ogonami psiaki skupione na swoim panu/pani, moje psy daję do miętolenia każdemu, czasem pożyczam dzieciakom na junior handling i przed występem nigdy nie wyciszam psa, wręcz przeciwnie wyciszamy się w domu

właściwie dziwię się, że mając taki obraz wystaw jak masz decydujesz się na męczenie swojego pieska, w jakim celu?

i jaki znasz lepszy sposób na ocenę osiągnięć hodowlanych, jakości psów niż wystawy
uwielbiam jak taki stary bywalec 4 wystaw w klasie szczeniąt wie WSZYSTKO
Stary 2011-05-07, 15:49   #108
lapinne
Zadomowienie

o osiagnieciach hodowlanych decyduja nie tylko wystawy.

ja generalnie nie za bardzo lubie, kiedy obcy ludzie dotykaja mojego psa, wiec na wystawie tez tego unkam.

przyklad wspanialego ringu przygotowawczego?
tegoroczny cacib katowice.

mloda weszla wyluzowana, po drzemce w klatce.
w okol szczeniaki na kupie, ring malutki, praktycznie jeden na drugim.
psy w sumie wyluzowane, ustawiane wg wzrostu jak to bywa na bisach.

i nagle w tym tloku jeden, normalnie jeden zestresowany na maksa szczeniak doprowadzil do tego, ze wszystkie one zaczely sie stresowac.
przed nami stala znajoma suczka-super przygotowana do wystawy, polujaca od szostego miesiaca zycia, stabilna psychicznie na maksa. ona zaczela trzasc sie pierwsza...
mloda gasla w oczach.
usiadla sobie i patrzy na mnie...a w oczach setera zobaczysz wszystko.
"uciekamy!!!".
cala soba probowalam jej dodac otuchy.
jeszcze nigdy nie widzialam, zeby gdzies czula sie tak zle jak tam.

dlaczego jezdze na wystawy psow?
bo moja suka jest rewelacyjna eksterierowo i psychicznie. nie mowiac juz o predyspozycjach do pracy-jutro jedziemy na pierwsze proby pracy.

stres na wystawach ograniczam jej do minimum.
dlatego nie wiem, czemu piszesz o "meczeniu psa". ja nigdzie czegos takiego nie napisalam.
w przeciwienstwie do wielu innych wystawcow dbam o to, zeby wystawa nie byla dla niej "meczeniem".

natomiat konkursu JH nie cierpie.
moj poes ma jednego handlera-mnie.
Stary 2011-05-07, 15:52   #109
Stellanova
BAN stały

Cytat:
...od mojego psa, moja droga, to siez laski swojej odstosunkuj.
Nie znam takiego języka (mogę się tylko domyślać) ale to dużo tłumaczy
Cytat:
lapinne źle się rozmawia z osobą, której wydaje się, że jej pogląd na świat to nie jej opinia wyłącznie a niepodważalny dogmat...
Obawiam się czy będzie wiedziała o co chodzi ponieważ poprzednie wypowiedzi na to nie wskazują..
Cytat:
...właściwie dziwię się, że mając taki obraz wystaw jak masz decydujesz się na męczenie swojego pieska, w jakim celu?..
Trafne spostrzeżenie oraz pytanie

Cytat:
..uwielbiam jak taki stary bywalec 4 wystaw w klasie szczeniąt wie WSZYSTKO

Edytowane przez Stellanova
Czas edycji: 2011-05-07 o 16:05
Stary 2011-05-07, 15:58   #110
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Nie znam takiego języka (mogę się tylko domyślać) ale to dużo tłumaczy

Obawiam się czy będzie wiedziała o co chodzi ponieważ poprzednie wypowiedzi na to nie wskazują..

Trafne spostrzeżenie oraz pytanie

warto jednak mimo wszystko uwazac, kogo sie cytuje...
Stary 2011-05-07, 16:06   #111
Stellanova
BAN stały

Jezeli nie jest to jasne zacytuje raz jeszcze:

Cytat:
..uwielbiam jak taki stary bywalec 4 wystaw w klasie szczeniąt wie WSZYSTKO

Stary 2011-05-07, 16:15   #112
lapinne
Zadomowienie

wloz okulary.
Stary 2011-05-07, 16:59   #113
Stellanova
BAN stały

Cytat:
wloz okulary.
"lapinne" polecam książkę Kosińskiego "Wystarczy być" (a kto nie jest w stanie przeczytać czy zrozumieć może będzie łatwiej jeśli obejrzy) znakomity film o tym samym tytule z rewelacyjna rolą P. Sellersa
Stary 2011-05-07, 17:38   #114
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
"lapinne" polecam książkę Kosińskiego "Wystarczy być" (a kto nie jest w stanie przeczytać czy zrozumieć może będzie łatwiej jeśli obejrzy) znakomity film o tym samym tytule z rewelacyjna rolą P. Sellersa

ja tylko okuliste))

zawsze to bowiem warto zwracac uwage, kogo sie cytuje...
Stary 2011-05-07, 18:03   #115
Stellanova
BAN stały

Amen
Stary 2011-05-09, 15:17   #116
aferka
Wtajemniczenie

To i ja się wypowiem.
Każdy medal ma dwie strony. Fakt znam psy, które wystawy uwielbiają, znam takie, dla których to tylko stres. Co ciekawe u nas najbardziej kocha wystawy pies niewystawowy, który jeździ tylko w charakterze "dopingu" dla siostry. On po prostu uwielbia być w centrum uwagi, uwielbia zamieszanie, ruch, gwar itp. Natomiast nie wierzę, żeby stanie na stole "na szubienicy" podczas przygotowywania przez kilka godzin było dla psa szczytem szczęścia. Pies może być do tego przyzwyczajony i specjalnie nie protestować, ale nigdy nie uwierzę w to, że jest to dla niego przyjemne (ale mogę się mylić, wszak nie jestem psem).
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 15:24   #117
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aferka Pokaż wiadomość
To i ja się wypowiem.
Każdy medal ma dwie strony. Fakt znam psy, które wystawy uwielbiają, znam takie, dla których to tylko stres....
Tak włąsnie ejst są takie i takie.
Co do tzw. "szubienicy" - owszem mam stół tzw. trymerski dla psów i szubienice równiez ale po pierwszym sprawdzeniu tego urządzenia stwierdziłam, ze jest tak wstrętne jak jego nazwa. Nigdy więcej nie użyłam ani ja ani moja córka tego przyrządu a psy które są przez nas strzyżone, trymowane i maja robione inne zabiegi pielęgnacyjne na stole sa do stołu od małego przyzwyczajane i nic nei potrzeba aby ich trzymało na siłę. WYSTARCZY DOBRE PODEJŚCIE DO PSA i wieź pomiędzy przewodnikiem i psem aby psia toaleta odbywała się bez stresu i w idealnej , spokojnej atmosferze.
Stary 2011-05-09, 15:38   #118
aferka
Wtajemniczenie

Mnie po prostu przeraża gdy widzę na wystawie psa który stoi na tym stole przez kilka godzin, podczas gdy jego właściciele ze stoickim spokojem oglądają konkurentów na ringu.
Uważam, że dalekie to jest od przyjemności.
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-12, 20:22   #119
lapinne
Zadomowienie

ja ostatnio widzialam malego biszonka jak siedzial na stole...

moj pies zdazyl sie wystawic, pojsc na spacer do pobliskiego lasu, przespac sie, zawrzec liczne nowe znajomosci...a ta biedna mala kulka ciagle na stole.

na pewno mu sie podobalo, ze wszyscy mowili, ze taki sliczny.
masakra jakas.

my zglosilysmy sie do antoninka i leszna.
zobaczymy jak tam gnojkowi pojdzie w mlodziezy...
chociaz ona jest fenomenalna...zadziwia mnie na kazdym kroku. specjalnie sie o nia nie martwie))
Stary 2011-05-18, 17:36   #120
aferaa
BAN stały

wyobraź sobie lapinne, że moje psy uwielbiają spać na stoliku nie czuję, że je tym masakruję
właśnie w ten sposób psy małych, ozdobnych ras spędzają czas na wystawie w oczekiwaniu na ocenę w ringu, nie widzę jakoś psów wiszących godzinami na szubienicy
a tak z ciekawości, to co ma ten mały, biały biszonek robić na wystawie wg ciebie lapinne, gdzie on ma być, żeby to nie była masakra
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości