|
|
#91 |
|
BAN stały
|
Dot.: wystawy psów - kto jezdzi?
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
o czym nie mam pojecia? o behawiorze psow w srodowisku im nieprzyjaznym, jakim jest wystawa psow? i o zachowaniu ludzi, ktorzy im jeszcze bardziej utrudniaja funkcjonowanie w takim srodowisku? owszem: mam pojecie. a ty najwyazniej nie masz, skoro twierdzisz, ze psy wiedza, ze sa piekne, a nadmierna ekscytacje, ktora powinna byc wyciszana u psa uwazasz za argument stojacy za tym, ze psy kochaja wystawy. nie kochaja. |
|
|
|
|
|
#93 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Raczkowanie
|
Otóż to. Po niektórych psach może tego nie widać bo zachowują się na wystawie w miarę normalnie. Jednak jest to stres psychiczny dla psa. Wszędzie pełno psów, które robią sporo hałasu, pełno ludzi którzy zaglądają im w zęby, bądź wkładają rękę pod ogon i otaczająca to wszystko muzyka. Wszystko to obciąża psychikę psa. Po jednym to widać, bo znam takie przypadki gdzie pies przez całą wystawę wymiotuje(!). Po drugim zaś wcale. Każdy behawiorysta i trener który pomagał mi układać psa był tego samego zdania, że psy nie lubią wystaw.
|
|
#96 |
|
BAN stały
|
Faktycznie jeśli ktoś ma pierwszego psa, ew. pierwsze psy a na wystawy jeździ sporadycznie może myśleć podobnie. Co innego jesli ma do czyneinia z psami i psy o doskonałej psychice wtedy jego zdanie moze ulec zmianie
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to juz nawet nie jest smieszne. uwazasz, ze psy o doskonalej psychice lubia wystawy? co to twoim zdaniem znaczy "doskonala psychika"? |
|
|
|
|
|
#98 |
|
BAN stały
|
A znasz takie pojecie jak doskonała psychika wystawowa?.
Jeden pies ja ma inny nigdy nie będzie miał
|
|
|
|
|
#99 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#100 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#101 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
BTW, coś musi być na rzeczy z tą psychiką wystawową, bo w mojej wyobraźni też coś takiego świta
|
|
|
|
|
|
#102 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nic mnie nie gnebi. moj pies ma 9 miesiecy-wystawiany byl 4 razy, co jak na takiego gnojka jest liczba bardzo duza. jezdze na wystawy. wiem, co jest wypisywane w kartach ocen )czesto totalne bzdury. mojej znajomej hodowczyni sedzia napisal, ze suka jest za krotka, a ona caly czas powtarzala, ze w zyciu nie widziala tak dlugiego przedstawiciela tej rasy i nawet troche sie tym martwila. wiem tez, ze sedzia czesto oglada psy z krzeselka. nawet w zeby im nie zagladajac. doskonale i bardzo dobre oceny dostaja psy, ktore powinny zostac wyproszone z ringu za niewlasciwe, czesto agresywne zachowanie. Nie mowiac juz o panikarzach i psach lekliwych. Po co takiemu dawac na sile urawnienia hodowlane? piszesz o osiagnieciach hodowlanych... hodowcy, ktorzy mnoza na potegie, nie badaja swoich zwierzat na typowe dla ras choroby, wygadauja glupoty, ze badania to tylko swistek, a jednoczesnie maja mnostwo pucharow z podrzednych wystaw krajowych i sie nimi chwala na www nie za bardzo maja osiagniecia hodowlane. bo co mozna osiagnac na wystawie w pl? ml ch a pozniej ch i to wszystko. pozniej warto zaczac jezdzic dalej. ile twoich psow dostalo nominacje na cruftsa? ile z nich tam bylo? ilu dochowalas sie interchampionow? kilkadziesiat polskich cwc to jest dla mnie po prostu meczenie psa, a nie sprawdzanie swoich osiagniec hodowlanych. Cytat:
moj pies ma swietna psychike. nie "doskonala psychike wystawowa" po prostu doskonala psychike. jest tez stworzeniem doskonale zsocjalizowanym. z przebywaniem na wystawie, z pokazywaniem sie nie ma jajmniejszego problemu. do czasu, kiedy nie znajdzie sie na finalach na malutkim ringu pomocniczym wsrod zestresowanych na maksa psow, ktore calym soba pokazuja, ze nie chca tam byc. jesli ktos mi chce wmowic, ze sygnaly wysylane przez inne psy, ich stres, zapach nie wplywaja na jego psa, to chyba jest slepy. ja na wystawie nie pozwalam na nadmierne zainteresowanie obcych moim psem. pies ma swoj azyl, swoja klatke i nie pozwalam, zeby obce rece ja dotykaly, ani tez na nadmierny kontakt z innymi psami. przed swoim startem pies ma sie wyciszyc. na wystawy na dworze mamy tez namiot. |
||
|
|
|
|
#103 | |
|
BAN stały
|
To jak będziesz na stu czterech wystawach albo 504 wtedy będziesz miała pojecie o czym mówisz i piszesz
![]() tacy jeżdżą na wystawy zaliczać je bo wiadomo w jakim celu jak to okresliłaś "mnożą na potęgę" ![]() poczytaj na stronie ![]() Nawet nie czytasz uważnie bo mało cie interesuje temat a tylko szukasz akcentu do zaczepki. Ja pisałam o "dorobku hodowlanym" a ty to przekręciłaś na osiągnięcia hodowlane mając na myśli osiągnięcia wystawowe. Moze czas zacząć troszkę myśleć a nie głupio zaczepić każdego , kto ma choć trochę inne zdanie od twojego. Cytat:
Pozwole sobie powtórzyc Twoje bardzo mądre słowa i jakże pasujące tutaj: "człowiek nie jest alfą i omegą i słowa ŻADEN, NIGDY, ZAWSZE źle brzmią w jakiejkolwiek dyskusji"
Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-05-07 o 13:39 |
|
|
|
|
|
#104 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
osiagniecia wystawowe natomiast to cos innego. bylam na twojej stronie. bywasz na polskich wystawach. ja nie mam zamiau byc na 504 wystawach, bo nie na tym polega hodowla psow. nie ilosc sie liczy. liczy sie jakosc. nie szukam zaczepki-ale uderz stol... |
|
|
|
|
|
#105 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#106 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
BAN stały
|
lapinne źle się rozmawia z osobą, której wydaje się, że jej pogląd na świat to nie jej opinia wyłącznie a niepodważalny dogmat
interesujące jest twoje zdanie na temat wystaw w Polsce dodam, że moja wizja wystaw jest zupełnie inna, na ringu przygotowawczym spotykam machające ogonami psiaki skupione na swoim panu/pani, moje psy daję do miętolenia każdemu, czasem pożyczam dzieciakom na junior handling i przed występem nigdy nie wyciszam psa, wręcz przeciwnie wyciszamy się w domu ![]() właściwie dziwię się, że mając taki obraz wystaw jak masz decydujesz się na męczenie swojego pieska, w jakim celu? i jaki znasz lepszy sposób na ocenę osiągnięć hodowlanych, jakości psów niż wystawy uwielbiam jak taki stary bywalec 4 wystaw w klasie szczeniąt wie WSZYSTKO |
|
|
|
|
#108 |
|
Zadomowienie
|
o osiagnieciach hodowlanych decyduja nie tylko wystawy.
ja generalnie nie za bardzo lubie, kiedy obcy ludzie dotykaja mojego psa, wiec na wystawie tez tego unkam. przyklad wspanialego ringu przygotowawczego? tegoroczny cacib katowice. mloda weszla wyluzowana, po drzemce w klatce. w okol szczeniaki na kupie, ring malutki, praktycznie jeden na drugim. psy w sumie wyluzowane, ustawiane wg wzrostu jak to bywa na bisach. i nagle w tym tloku jeden, normalnie jeden zestresowany na maksa szczeniak doprowadzil do tego, ze wszystkie one zaczely sie stresowac. przed nami stala znajoma suczka-super przygotowana do wystawy, polujaca od szostego miesiaca zycia, stabilna psychicznie na maksa. ona zaczela trzasc sie pierwsza... mloda gasla w oczach. usiadla sobie i patrzy na mnie...a w oczach setera zobaczysz wszystko. "uciekamy!!!". cala soba probowalam jej dodac otuchy. jeszcze nigdy nie widzialam, zeby gdzies czula sie tak zle jak tam. dlaczego jezdze na wystawy psow? bo moja suka jest rewelacyjna eksterierowo i psychicznie. nie mowiac juz o predyspozycjach do pracy-jutro jedziemy na pierwsze proby pracy. stres na wystawach ograniczam jej do minimum. dlatego nie wiem, czemu piszesz o "meczeniu psa". ja nigdzie czegos takiego nie napisalam. w przeciwienstwie do wielu innych wystawcow dbam o to, zeby wystawa nie byla dla niej "meczeniem". natomiat konkursu JH nie cierpie. moj poes ma jednego handlera-mnie. |
|
|
|
|
#109 | |||
|
BAN stały
|
Nie znam takiego języka (mogę się tylko domyślać) ale to dużo tłumaczy
![]() Cytat:
ponieważ poprzednie wypowiedzi na to nie wskazują..Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-05-07 o 16:05 |
|||
|
|
|
|
#110 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#111 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zadomowienie
|
wloz okulary.
|
|
|
|
|
#113 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja tylko okuliste ))zawsze to bowiem warto zwracac uwage, kogo sie cytuje... |
|
|
|
|
|
#115 |
|
BAN stały
|
Amen
|
|
|
|
|
#116 |
|
Wtajemniczenie
|
To i ja się wypowiem.
Każdy medal ma dwie strony. Fakt znam psy, które wystawy uwielbiają, znam takie, dla których to tylko stres. Co ciekawe u nas najbardziej kocha wystawy pies niewystawowy, który jeździ tylko w charakterze "dopingu" dla siostry. On po prostu uwielbia być w centrum uwagi, uwielbia zamieszanie, ruch, gwar itp. Natomiast nie wierzę, żeby stanie na stole "na szubienicy" podczas przygotowywania przez kilka godzin było dla psa szczytem szczęścia. Pies może być do tego przyzwyczajony i specjalnie nie protestować, ale nigdy nie uwierzę w to, że jest to dla niego przyjemne (ale mogę się mylić, wszak nie jestem psem). |
|
|
|
|
#117 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Co do tzw. "szubienicy" - owszem mam stół tzw. trymerski dla psów i szubienice równiez ale po pierwszym sprawdzeniu tego urządzenia stwierdziłam, ze jest tak wstrętne jak jego nazwa. Nigdy więcej nie użyłam ani ja ani moja córka tego przyrządu a psy które są przez nas strzyżone, trymowane i maja robione inne zabiegi pielęgnacyjne na stole sa do stołu od małego przyzwyczajane i nic nei potrzeba aby ich trzymało na siłę. WYSTARCZY DOBRE PODEJŚCIE DO PSA i wieź pomiędzy przewodnikiem i psem aby psia toaleta odbywała się bez stresu i w idealnej , spokojnej atmosferze. |
|
|
|
|
|
#118 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie po prostu przeraża gdy widzę na wystawie psa który stoi na tym stole przez kilka godzin, podczas gdy jego właściciele ze stoickim spokojem oglądają konkurentów na ringu.
Uważam, że dalekie to jest od przyjemności. |
|
|
|
|
#119 |
|
Zadomowienie
|
ja ostatnio widzialam malego biszonka jak siedzial na stole...
moj pies zdazyl sie wystawic, pojsc na spacer do pobliskiego lasu, przespac sie, zawrzec liczne nowe znajomosci...a ta biedna mala kulka ciagle na stole. na pewno mu sie podobalo, ze wszyscy mowili, ze taki sliczny. masakra jakas. my zglosilysmy sie do antoninka i leszna. zobaczymy jak tam gnojkowi pojdzie w mlodziezy... chociaz ona jest fenomenalna...zadziwia mnie na kazdym kroku. specjalnie sie o nia nie martwie ))
|
|
|
|
|
#120 |
|
BAN stały
|
wyobraź sobie lapinne, że moje psy uwielbiają spać na stoliku
nie czuję, że je tym masakruję ![]() właśnie w ten sposób psy małych, ozdobnych ras spędzają czas na wystawie w oczekiwaniu na ocenę w ringu, nie widzę jakoś psów wiszących godzinami na szubienicy a tak z ciekawości, to co ma ten mały, biały biszonek robić na wystawie wg ciebie lapinne, gdzie on ma być, żeby to nie była masakra |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:26.

ponieważ poprzednie wypowiedzi na to nie wskazują..