Piłowanie? Szlifowanie zębów? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-27, 12:07   #1
lil_Joe_89_
Przyczajenie

Piłowanie? Szlifowanie zębów?

Cześć! Noszę aparat ortodontyczny i za jakiś czas przyjdzie go ściągać. Jednak na tym nie chcę skończyć akcji tworzenia pięknego uśmiechu i będę je jeszcze wybielać i... no właśnie jak to się nazywa?

Moje ząbki wyglądają jak mleczne, nie są równe tylko takie falbaniaste. Na załączniku pokazałam Wam na przykładowym zdjęciu (nie moim) o co mi chodzi. Chciałabym, aby ząbki były proste (takie jak na drugim załączniku). Jak nazywa się taki "zabieg"? Mogłabym wtedy poszukać jakiś informacji na ten temat. A może, któraś z Was takie coś robiła? Jak to się nazywa? Jest bolesne? Ile kosztuje?
lil_Joe_89_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-27, 16:42   #2
ivoclar
Rozeznanie

Dot.: Piłowanie? Szlifowanie zębów?

Cytat:
Napisane przez lil_Joe_89_ Pokaż wiadomość
Cześć! Noszę aparat ortodontyczny i za jakiś czas przyjdzie go ściągać. Jednak na tym nie chcę skończyć akcji tworzenia pięknego uśmiechu i będę je jeszcze wybielać i... no właśnie jak to się nazywa?

Moje ząbki wyglądają jak mleczne, nie są równe tylko takie falbaniaste. Na załączniku pokazałam Wam na przykładowym zdjęciu (nie moim) o co mi chodzi. Chciałabym, aby ząbki były proste (takie jak na drugim załączniku). Jak nazywa się taki "zabieg"? Mogłabym wtedy poszukać jakiś informacji na ten temat. A może, któraś z Was takie coś robiła? Jak to się nazywa? Jest bolesne? Ile kosztuje?

na drugiej fotce kobitka ma załozone licówki porcelanowe w kolorze bieli amerykańskieji to nie sa jej naturalne zeby;a pierwsza fotka... mam nadziejeze to nie Twoje zabki bo absolutnie wymagaja leczenia próchnica kwitnie na nich że az miło
co do szlifowania czyli mnie orto równiez szlifował ale tylko brzegi siecznea granicach o.3-o,4mm i absolutnie taka rzecz powinien wykonac Twoj ortodonta to orto ustawia ci zgryz i korektuje efekt estetyczny,natomiast jesli masz zabki naprawde tak bardzo:falujące: niestety ale nie wiem czy efek kosmetyczny osiągnie sie samym szlifowaniem ponieważ dentysta a najlepiej protetyk musiałby rzeczywiscie trochę szkliwa ściąć najprawdopodobniej na calej jego szerokości idąc w głąb i w momencie kiedy przedobrzy i dojdzie do zębiny po prostu zęby zaczna cię boleć(korekte szlifowania przeprowadza się bardzo ostroznie w celu otrzymania efektu estetycznego ale tylko w obrebie kilku mm do 0,4 czyli jest to bardzo subtelna granica)

a nie rozmawialas ze swoim orto na ten temat ?????

Edytowane przez ivoclar
Czas edycji: 2010-04-27 o 16:46
ivoclar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-17, 14:41   #3
crawik15
Raczkowanie

Ja też mam problem z górnymi jedynkami,tylko u mnie sytuacja wygląda tak, że któregoś sylwestra pijąc z tzw. "gwinta" szampan niechąco uchrobotałam sobie zęba i jest teraz tak trochę pod skosem zastanawiam się,czy przypiłowanie obydwóch jedynek (żeby wyrównać) może wykonać zwykły stomatolog? i czy to jest bezinwazyjny zabieg?
crawik15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-07, 16:44   #4
crawik15
Raczkowanie

Może jednak ktoś odpowie po takim czasie..?
Stary 2011-05-08, 18:34   #5
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez crawik15 Pokaż wiadomość
Ja też mam problem z górnymi jedynkami,tylko u mnie sytuacja wygląda tak, że któregoś sylwestra pijąc z tzw. "gwinta" szampan niechąco uchrobotałam sobie zęba i jest teraz tak trochę pod skosem zastanawiam się,czy przypiłowanie obydwóch jedynek (żeby wyrównać) może wykonać zwykły stomatolog? i czy to jest bezinwazyjny zabieg?
A nie lepiej dosztukować ten brakujący kawałek? I piłowanie zebów to zawsze zabieg inwazyjny, bo zdziera się szkliwo.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 18:50   #6
crawik15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
A nie lepiej dosztukować ten brakujący kawałek? I piłowanie zebów to zawsze zabieg inwazyjny, bo zdziera się szkliwo.

to jest mały kawałek..mały ogólnie ale widoczny no i nie wiem czy dosztukowanie tego nie różniłoby się kolorem od reszty i czy byłoby w miarę trwałe
Stary 2011-05-11, 20:53   #7
Viccis
Przyczajenie

Ja chciałabym podbić temat mam nadzieję że ktoś się odezwie.. bo ja także mam falowane ząbki? i jestem w trakcie noszenia aparatu no i zostało mi kilka miesięcy jeszcze.. no i także zbiłam sobie jedynkę, koleżanka uderzyła mnie butelką.. skruszenie jest małe ale widoczne, nie sądzę żeby warto było dorabiać zęba, dlatego lepiej spiłować.. ale tu pytanie. czy jest to możliwe? czy ortodontka powinna mi to zrobić na koniec po ściągnięciu czy muszę się umawiać specjalnie?
Viccis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 15:53   #8
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez crawik15 Pokaż wiadomość
to jest mały kawałek..mały ogólnie ale widoczny no i nie wiem czy dosztukowanie tego nie różniłoby się kolorem od reszty i czy byłoby w miarę trwałe
Cytat:
Napisane przez Viccis Pokaż wiadomość
Ja chciałabym podbić temat mam nadzieję że ktoś się odezwie.. bo ja także mam falowane ząbki? i jestem w trakcie noszenia aparatu no i zostało mi kilka miesięcy jeszcze.. no i także zbiłam sobie jedynkę, koleżanka uderzyła mnie butelką.. skruszenie jest małe ale widoczne, nie sądzę żeby warto było dorabiać zęba, dlatego lepiej spiłować.. ale tu pytanie. czy jest to możliwe? czy ortodontka powinna mi to zrobić na koniec po ściągnięciu czy muszę się umawiać specjalnie?
Ja miałam sztukowanego zęba po potrąceniu mnie przez rower. Nikt, nawet stomatolodzy nie widzą u mnie, że ząb był sztukowany. Ząb sztukowałam dobre 10 lat temu i kosztowało to w granicach 100 zł. Wszystko się ładnie trzyma. Uważam, że bez sensu jest piłowanie zębów, lepiej dosztukować brakujący fragment, no chyba że piłowanie ma tez inne uzasadnienie. Ale pamiętajcie, że spiłowany ząb jest pozbawiony już częściowo szkliwa i może się przez to psuć. Co do ostatniego pytania to odpowiedź brzmi, że zależy to od lekarza. Możliwe, że powinnaś się po zdjęciu umówić z innym stomatologiem, który zęba naprawi - spiłuje, bądź dosztukuje.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości