|
|
#511 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Bylam- Jestem- Chce byc AU PAIR vol VIII
spoko,spoko ;p
|
#512 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, myślicie, że opłaca się iść na kurs na miesiąc?
140euro/miesiąc (15h nauki +materiały dydaktyczne, kurs intensywny) Co myślicie?
|
|
|
|
#513 |
|
Wtajemniczenie
|
czerwoneUsta- a rodzina go opłaca czy Ty sama?
|
#514 |
|
kizia_mizia
|
Lena_ruda będe od 30 czerwca do ostatniego sierpnia
też się tam wybierasz?
|
#515 |
|
Wtajemniczenie
|
verkasok- ja jestem w Holandii ;-) pytam bo do Belgi niedaleko
|
#516 |
|
kizia_mizia
|
Lena_ruda achaaaa.... ja będe godzinę od Brukseli a Ty gdzie dokładnie?
|
#517 |
|
Rozeznanie
|
No niestety ja
Ale teraz zobaczyłam, że lekcje są od 9-14, czyli w godzinach mojej pracy Trudno ![]() Dziewczyny, właśnie zobaczyłam, że w Ryaair bagaż jest tylko do 15 kg! A ja myślałam, że 32! W dodatku za to 15kg 84zł trzeba zapłacić ![]() Bilety bd mnie kosztować 1100zł, a nie tak jak wcześniej myślałam, 900zł! ![]() :nie :
|
|
|
|
#518 |
|
Wtajemniczenie
|
ja Rotterdam, jakieś 1,40 minut do Brukseli ;-)
---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- CzerwoneUsta o losie! a nie lepiej pomęczyć się w autobusie za mniejsze pieniądze?
|
#519 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#520 |
|
Raczkowanie
|
straszna drożyzna z tymi samolotami... Ja biorę pod uwagę tylko tanie linie, LOT niech się pocałuje w wiadomą część ciała
Znalazłam rodzinkę z Manchesteru, trzy dziewczynki w fajnym wieku, matka polka Pozostaje czekanie. |
|
|
|
#521 |
|
Zakorzenienie
|
Brukselaaa!!
Chetnie Cie odwiedze, tez mam niedaleko!! Myslalam z kolezanka, zeby wsiasc w auto i sie tam na weekend wybrac! Jak juz tam bedziesz daj znac co i jak...porozgladaj sie i wpadamy pozwiedzac ![]() ![]() Czerwone_usta a dokad chcesz leciec? kiedy dokladnie?? a nie przewidujesz lotu z przesiadka, moze wyjsc taniej? Edit: i zalezy gdzie w PL mieszkasz, bo czasem autobusem moze byc OK. Ja np. mieszkam w Rzeszowie, wiec przejechac cala polske to meczarnia.. ale np. moja kolezanka z katowic do Polski ze Szwajcarii autem jedzie kilkanascie godzin i fajnie
FoodSenses Jedzonko fit i absolutnie nie fit FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood Edytowane przez roux666 Czas edycji: 2011-05-08 o 12:32 |
|
|
|
#522 |
|
Wtajemniczenie
|
jetaime- z Ostendy? o matko, czytałam książkę marzycielka z Ostendy! piękna,piękna.. tak na niej płakałam
|
#523 | ||
|
kizia_mizia
|
Cytat:
jetaime- napewno na nich nie trafię, moi są z Keerbergen ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Cytat:
|
|
#524 |
|
Wtajemniczenie
|
verkasok- będziesz na miejscu, to się będziemy zgadywać
|
#525 |
|
Zakorzenienie
|
ajajaaaaj kolejna wizazowa randka bylaby fajowaaa!!!
|
#526 |
|
kizia_mizia
|
hihihi... moja pierwsza :P
|
#527 |
|
Rozeznanie
|
Mieszkam we Wrocławiu
Autobusy, też o tym myślałam! Ale niestety cena taka sama jak i samolot! 640zł, fakt, że z Wrocławia do Murcii, czyli 50 km tylko od rodzinki... A tak z Poznania (też się liszą koszta dojazdu z Wrocławia do Poznania x///) do Alicante, to jest jakieś 130 km od rodzinki ale hości mi napisali, że to dla nich nie problem i przyjadą po mnie ![]() A loty mam w cenie 435zł przelot z Poznania do Alicante (24.czerwca), z tanich linii lotniczych, nie wspominając o innych, których cena zaczyna się od liczby czterocyfrowej ![]() A powrót, ok. 625zł, Alicante-Poznań (8.sierpnia) i podróż tylko 3h ![]() Także ten samolot już chyba jest lepszą opcją
|
|
|
|
#528 |
|
Wtajemniczenie
|
czerwoneUsta- no zrobisz jak uważasz
ale poszukaj jeszcze innych opcji.. może akurat właśnie do mieszkanie wprowadziła mi się dziewczyna.. zobaczymy jak to będzie
|
#529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
uhh no tak, najlepszá i najwygodniejszá... ![]() Niestety, wakacyjne au pair maja taki minus, ze jesli rodzina nie pokrywa chocby w polowie kosztow podrozy to to dosc drogo wychodzi..bo to w koncu wakacje. Najlepiej wyjezdzac w maju i wracac koncem sierpnia/ poczatkiem wrzesnia. Ale nie kazdy moze... Duze koszty Cie czekaja.... Rodzina nie chcialaby pokryc choc troche tych kosztow? ![]() ![]() A jesli jestes splukana ( bo czekaja Cie jszcze zakupy przed wyjazdem...i jakas kase musisz miec na sam poczatek) to moze zaproponuj rodzinie kupno jednego z biletow, ktory odrobisz i beda odbijac Ci za niego kase z kieszonkowego ( chyba K666 tak zrobila...). ![]() ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- tez polka??
|
|
#530 |
|
Wtajemniczenie
|
roux ma racje.. porozmawiaj z Nimi czy nie mogliby Cię troszkę wesprzeć..
---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- czerwoneUsta- polka,polka :P
|
#531 |
|
Rozeznanie
|
Tak zauważyłam, że tu większość szykuje się na wakacyjne wyjazdy, a może jest ktoś kto długoterminowo?
Albo był ktoś na takich? :PJa jak już byłam prawie zdecydowana na jedną rodzinę tak teraz dostaję dużo ofert właśnie wakacyjnych, całkiem przyzwoitych i się właśnie zastanawiam czy by tylko nie na wakacje jechać, bo jednak rok to długo ![]() kurczę jaka ja jestem niezdecydowana, aż mnie to samą denerwuje
|
#532 |
|
Wtajemniczenie
|
Gratuluję wszystkim dziewczynom, które znalazły sobie rodzinki i wkrótce wyjeżdżają !
CzerwoneUsta, ale dużo zapłacisz ! Tak jak radzi Roux, zapytaj rodzinki o jakieś wsparcie finansowe, bo nie wyrobisz z takimi opłatami. Ja też odrabiałam bilet, kupiła mi hostka za 100 funtów, ona zapłaciła 70f, a ja tylko 30 ![]() Dzięki Bogu, chinka mi napisała: "Hi, I'm sorry to let you know we have found another au pair who can start immediately for 2 years, so we think its more suitable for us, thanks for your interest and hope you will find a good host family soon" Rodzina z Woodbrigde nadal ze mną pisze, muszę umówić się z nimi na skajpa w końcu. Napisała do mnie też rodzina z Barnet z północnym Londynie. 2 dziewczynki, bliźniaczki, będą miały 4 lata w sierpniu. Płacą 75 funtów za 25 hodzin i więcej za dodatkowe godziny. Praca polega na zaprowadzaniu i odbieraniu ich ze szkoły, jakieś prace domowe. Tyle jedynie napisali o tym, ale zapewne pomoc przy śniadaniu, ubieranie, wyjścia do parków, zabawy również. Wolne weekendy i wiadomo, ta reszta dnia, bo to tylko po 5 h dziennie. Tylko właśnie: "We are a Jewish family. I don't know how much you know about Judaism - we're fairly observant eating only food that is kosher and we have a sabbath every Friday night and Saturday. We normally spend Saturday together as a family or seeing friends. However, both of us work in very multi-cultural environments, and are used to mixing with and interested in meeting people from all different ethnicities, cultures and religions". Stąd moje pytanie do Rielki ! Możesz mi jeszcze raz powiedzieć jak to wyglądało w Twojej ex rodzince ?
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". |
|
|
|
#533 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja ja! ![]() ![]() na pocztaku mialam wakacyjne tylko a teraz jestem tu juz 9 miesiac i pewnie bede jeszcze rok.... Zawsze mozesz, jak nie jestes pewna, powiedziec ze chcesz na pol roku, sprobowac zobaczyc a po pol roku podejmiesz z rodzina decyzje....czy chcecie sie nawzajem.... ![]() Cytat:
ufff no to prolblem z glowy lol... a ta zydowska rodzinka nie brzmi zle, warunki bardzo ciekawe. no i ....widzisz, oni zdaja sobie sprawe ze nie jestes zydowka i masz prawo do swojego trybu zycia ( i jedzenia!) wiec pewnie nie bedzie to jakis specjalny problem, bedziesz pewnie musiala tylko kilki zasad przestrzegac- kiedys Riel ( chyba?) pisala cos o myciu mikrofali po przyrzadzeniu jakeigos dania. Ale wystarczy odpowiednia wiedza, co i jak robic, zeby sobie w droge nie wchodzic i moze byc ciekawie.. ![]()
|
|
#534 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny dzięki za rady!
Chyba faktycznie z nimi pogadam o tym...Oni mi płacą 75euro/tyg + komunikacja miejska ![]() Ale warunki mam świetne, chłopcy cudni, zero sprzątania, tylko basen, zabawki i my ![]() Najwyżej faktycznie, odpracuję im ten bilet... Dzięki za rady! i za gratulacje ;d
|
|
|
|
#535 |
|
Wtajemniczenie
|
roux- kurde! jak to zleciało.. prawie jak ciąża
|
#536 |
|
Zakorzenienie
|
o to to !
dokladniusienko!! ![]() kiedys o tym myslalam, ze gdyby mi sie COS przytrafilo zaraz tu na poczatku albo przed wyjazdem, to juz bym miala bobasa... och.... booo-baaaa-saaaaaaaa
|
#537 |
|
Wtajemniczenie
|
i może być poszukiwała au-pair
hahaa
|
#538 |
|
kizia_mizia
|
Jeżeli mogę się coś o Judaiźmie wypowiedzieć to ogladałam rozmowy w toku i tam Ewka była w Izraelu i było pokazane jak szabat wygląda u takich konserwatywnych Żydów:
więc papier toaletowy drą na te kwadraciki przed wszystkim, myjemy ręce tylko mydłem w płynie, bo jak uzyjesz tego w kostce to ono zmieni postać, jedzą przy świecach, światło jest zgaszone. Podcierają się tam którąś ręką, nie pamiętam. Ogólnie nie robią niczego co zmienia swoją postać. Jak z tym papierem, jakbyś go rwała na kawałki w szabat, to zmieniłby postać. Jak i mydło. Hmmm...dziwne.
|
#539 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
verkasok, uff, to całe szczęście. A widzę, ze jedziesz do Rotterdamu - fajne miasto, byłam tam bardziej turystycznie. Może niezbyt ładne w sensie zabytków, ale dużo fajnych mlodych ludzi, chociaż sporo też emigrantów, którzy nie byli do nas jakoś przyjemnie nastawieni... Ogólnie jednak mam cudowne wspomnienia z tego miasta (o, jedź jeszcze metrem do Hagi, bo niedaleko!) i chętnie bym pojechała tam jako au pair. No ale jestem nastawiona tylko i wyłącznie na UK/Irlandię, więc... Powodzenia |
|
|
|
|
#540 | |
|
kizia_mizia
|
Cytat:
![]() to Lena_ruda jest w Rotterdamie
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:37.

Ale teraz zobaczyłam, że lekcje są od 9-14, czyli w godzinach mojej pracy
Trudno 
:nie :

Albo był ktoś na takich? :P