Co teraz na blokowanie wchłaniania tłuszczu? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-07, 09:33   #1
Esmira
Przyczajenie

Co teraz na blokowanie wchłaniania tłuszczu?

Cześć, chciałabym się dowiedzieć czy jest jakiś nowy, najlepiej sprawdzony środek na obniżenie przyswajania tłuszczu ? ja rok temu używałam formoline i w sumie był ok, teraz wracam do zdrowej diety i ćwiczeń i chętnie kupiłabym jakiś wspomagacz, żeby w razie słabości łyknąć go do obiadu. Rok temu schudlam 35 kilo i pewnie to glównie zaleta treningów i joggingu ale wtedy najlepszy był Formoline, jest teraz coś nowego? może tańszego? z góry dzięki za pomoc
Esmira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-07, 09:50   #2
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum
Dot.: Co teraz na blokowanie wchłaniania tłuszczu?

Czy wiesz czym wogóle grozi takie coś? Ty chyba mylisz pojęcia?
Edo_ergo_sum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-07, 09:53   #3
Megi9
Przyczajenie

GG do Megi9

Ja polecam chrom, ale nie możesz go stosować tylko wtedy, kiedy nie chce Ci się ćwiczyć. To jest środek wspomagający, a nie odchudzający. Musisz pamiętać o systematycznych ćwiczeniach i odpowiedniej diecie (ale nie bezmyślnej głodówce!). No i chrom nie blokuje tłuszczu tylko hamuje tzw. napady głodu.

Edytowane przez Megi9
Czas edycji: 2011-05-07 o 09:54
Megi9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-07, 12:03   #4
macerata
Zakorzenienie

chitosan-to nie żadna nowość, składnik skorupek skorupiaków który łączy się z tłuszczem po czym jest wydalany, bo jest niestrawny
(nie jestem pewna, czy ten formoline nie jest abu oparty właśnie na chitosanie?
też suplement chitinin
1g chitosanu wiąże bodaj 10g tłuszczu)

herbata czerwona(pu-erh, oolong) ma właściwości hamujące enzymy potrzebne do trawienia tłuszczu, przez co obniża jego przyswajalność..

a czemu szukasz czegoś nowego?
nowe nie zawsze znaczy lepsze

a tak w ogóle to oczywiście lepiej po prostu odbniżyć ilość spożywanego tłuszczu,
niż obniżać jego wchłanialność w ten sposób, wiadomo
(obowiązkowa pogadanka )
bo pewnych ilości tłuszczu potrzebujemy, są niezbędne dla zdrowia
a ilości nadmiernych najrozsądniej jest po prostu nie pochłaniać
Stary 2011-05-08, 12:27   #5
Esmira
Przyczajenie

Wiadomo że nie chodzi tu o zjadanie środka wspomagającego tonami przy braku aktywności fizycznej i jedzeniu wacików kosmetycznych ale kiedy idę do znajomych na grilla i nie chce się rzucać na trawnik i jeść mlecze to wolę wziąć taki preparat i czuć się lżej. zależy mi na szybszym schudnięciu bo mam miesiąc z hakiem do ważnego wydarzenia więc od tygodnia jem sałatki , ryby na parze itp, ćwicze i staram się odchudzać z głową ale myślę że wspomagacz nie zaszkodzi. A formoline jest stosunkowo drogi więc myślałam ze może wynaleźli jakiś tańszy odpowiednik.
Stary 2011-05-08, 13:06   #6
macerata
Zakorzenienie

a ile kosztuje ten formoline, i co jest składnikiem aktywnym?

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

no dobra, poczytałam sobie, wiem ile kosztuje itp.
jeśli chodzi o coś tańszego, to byś musiała przeliczyć, ile jednak tabletka wiąże tłuszczu
widziałam, że 1g substancji wiąże 7g oleju, czy coś w tym stylu, ale ile gram tej substancji jest w jednaj tabletce?
Stary 2011-05-08, 13:13   #7
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

A od kiedy wchłanianie tłuszczu prowadzi do tycia i vice versa? i od kiedy od tłuszczy się tyje?. Szczerze to przeraża mnie to co Wy tu piszecie.
Stary 2011-05-08, 13:15   #8
macerata
Zakorzenienie

wiem, że chitosan (produkowany m.in.przez Olimp w małych tabl.250g bodaj, lub już niemal zapomniany Chitinin i Chitinin Extra(z witC) każda tabl.7g, więc sporo,
1g wiąże 10g tłuszczu, ceny nie są niskie więc chyba jedyne, co możesz porównać, to przeliczyć praktyczną wydajność.
ten Chitinin chyba jest wycofywany, może zastąpią go produktem o jakiejś nowej nazwie, bo ten istnieje już nie wiem ile, ale ponad 10lat na rynku to na pewno..
wydaje mi się, że wycofują, bo ostatnio występuje w podejrzanie dużych promocjach, a kosztował chyba ok.50zł (48tabl.), teraz można spotkać za połowę tej ceny (widziałam w SuperPharmie, w Cefarm (apteka internetowa), nie wiem gdzie jeszcze.. )

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Edo_ergo_sum Pokaż wiadomość
A od kiedy wchłanianie tłuszczu prowadzi do tycia i vice versa? i od kiedy od tłuszczy się tyje?. Szczerze to przeraża mnie to co Wy tu piszecie.

ja bynajmniej nic takiego nie pisałam,
jedyne co to staram się rzeczowo(na tyle, na ile jestem w stanie) odpowiedzieć na pytanie zadane przez założycielkę wątku

też miło mi Cię znów widzieć
Stary 2011-05-08, 13:20   #9
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Czyli jakby ktoś chciał zażyć np. efedrynę to też byś rzeczowo doradzała, skąd wziąć, jaka dawka ?
Przeraża mnie to jak ludzie błędnie myślą na temat odchudzania. Nie ich wina, nic osobistego, irytuje mnie to że w massmediach robią z ludzi idiotów i wbijają im takie mity które mogą zrobić więcej szkód niż czegokolwiek.
Autorko odpuść sobie te blokery, chyba że jesteś masochistką.

Macerata, dostałaś wiadomość na pw, dawno do Ciebie w sumie już pisałem
Stary 2011-05-08, 15:09   #10
macerata
Zakorzenienie

pewnie nie, bo nie wiem zbyt wiele na ten temat, ale chyba efedryna nie jest ogólnie dostępna?
no i jest to substancja bardziej inwazyjnym działaniu, z tego co kojarzę, o nieco innym działaniu..

chitosan to błonnik, substancja pochodzenia absolutnie naturalnego, nie ma w tym żadnej magii,
błonnik zbożowy(np.otręby) też ogranicza wchłanianie różnych subst.,tłuszczu, leków itp.
i też można przesadzić.
jak ze wszystkim, rozsądek każdy ma własny
wszyscy wiemy, że należy "mądrze" korzystać z dobrodziejstw natury

herbata czerwona to też nie żaden lek ani chemia
tzn.wszystko jest chemią, wiadomo, ale to już inna dyskusja ))
herbata czerwona ma też właściwości pobudzające
a Japończycy m.in.dzięki piciu jej codziennie przy posiłkach(tak jak inne narody piją wino czy wodę, oni oolong tea ) byli do niedawna bardzo szczupłym narodem..
(do niedawna, bo i tam dotarła era fast food'a )

nie wiem, ja podchodzę do tych wszystkich spraw z dystansem,
ale moralizować to mi się nie chce, inni radzą sobie świetnie w tym temacie

jeśli mam wypowiedzieć swoje własne zdanie, to jest to po prostu wyrzucanie pieniędzy w błoto
(tzn.wydawanie ich na ogólnodostępne środki "wspomadzające odchudzanie" )
ale to już nie mój problem

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

podobno zjadanie mielonych skorupek jaj jest doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych minerałów,
być może że zjadanie mielonych skorupek skorupiaków może być świetnym blokerem wchłaniania tłuszczu?

a czy jeśli skorupki jaj zostaną zapakowane w kapsułki i sprzedawane po dość wysokiej cenie,
i ktoś będzie wolał za to słono płacić niż zjadać skorupki w takiej formie, jaką znamy na co dzień..
no i cóż takiego ???

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

żeby nie było, że tak sobie piszę co mi się zapamiętało, być może błędnie, bo dawno temu interesowałam się tematem,
więc sobie wygooglałam jakis tam artykuł,
żeby nie było, że o jakichś propaguję dziwne substancje

Chitosan w medycynie

Chitosan jest polisacharydem i pochodną chityny, a więc głównego budulca szkieletów zewnętrznych stawonogów. Chitosan działa silnie antybakteryjne, a także grzybobójczo i przeciwzapalnie. Przyspiesza gojenie ran i oparzeń oraz hamuje krwawienie. Ponadto wykazuje dużą biozgodność. Z uwagi na powyższe właściwości chitosan wykorzystywany jest w produkcji nici chirurgicznych, opatrunków oraz do pokrywania sztucznych zastawek, cewników i stawów. W oparciu o chitosan opracowano opatrunek w piance, przeznaczony przede wszystkim do szybkiego tamowania krwotoków w nagłych wypadkach.
Nanocząsteczki chitosanu stosowane są jako nośniki aktywnych substancji, np. leków przeciwzapalnych, obniżających ciśnienie, antywirusowych, hormonów czy leków antynowotworowych. Co więcej, również sam chitosan wykazuje pozytywne działanie przeciwnowotworowe – hamuje rozwój komórek raka żołądka [1] i wątroby [2]. Duże nadzieje budzą niedawno zaobserwowane pozytywne efekty zastosowania chitosanu w przypadku uszkodzeń rdzenia kręgowego – naprawia membrany komórek nerwowych i przywraca zdolność przewodzenia impulsów [3]. Związek ten może również zastąpić sole kwasu hialuronowego używane w okulistyce, np. w celu regulacji ciśnienia wewnątrzgałkowego po zabiegach chirurgicznych [4].
Chitosan w układzie pokarmowym pęcznieje i pochłania tłuszcz i toksyny, działa więc oczyszczająco na organizm, zmniejsza uczucie głodu i wspomaga pracę jelit. Absorbuje również nadmiar kwasu solnego, łagodząc dolegliwości związane z nadkwaśnością soku żołądkowego. Ze względu na zdolność pochłaniania tłuszczu chitosan stosowany jest jako składnik suplementów odchudzających. Jednak działanie to nie zostało jednoznacznie potwierdzone [5]. Chitosan obniża poziom całkowitego cholesterolu [6], jednak wpływ na poziom cholesterolu LDL, HDL i trójglicerydów wymaga dalszych badań.
Chitosan w kosmetyce

W kosmetyce znalazł zastosowanie kopolimer chityny i beta-glukanu. Badania wykazały, że związek ten jako dodatek do kosmetyków nie wywołuje podrażnień, poprawia jędrność, pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia i zmniejsza nierówności skóry [7]. Z kolei nanocząsteczki chitosanu wykorzystywane są, podobnie jak w medycynie, do przenoszenia aktywnych składników, np. związku o nazwie octyl methoxycinnamate (filtr UVB) [8].
Chitosan – bezpieczeństwo stosowania

Nie należy przyjmować równocześnie suplementów z chitosanem i leków, gdyż może zmniejszać ich wchłanianie. Przy długotrwałym stosowaniu chitosanu może dojść do niedoboru witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Suplementów z chitosanem nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące.

[1] http://www.wjgnet.com/1007-9327/11/5136.pdf
[2] http://www.ejcancer.info/article/S09...775-1/abstract
[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20400636
[4] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18484199
[5] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18646097
[6] http://content.karger.com/ProdukteDB...oduktNr=223977
[7] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19099547
[8] http://www.nsti.org/procs/Nanotech2007v4/2/T80.714

Małgorzata Przybyłowicz

źródło:
http://www.talia24.pl/zdrowe-odzywianie/chitosan.html

z tego art.wynika, że ma on bardzo różnorodne pozytywne działanie
ale jak wszystko w naturze, rozsądek zawsze wskazany
Stary 2011-05-08, 15:20   #11
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:
Napisane przez macerata Pokaż wiadomość
chitosan to błonnik, substancja pochodzenia absolutnie naturalnego, nie ma w tym żadnej magii,
błonnik zbożowy(np.otręby) też ogranicza wchłanianie różnych subst.,tłuszczu, leków itp.

a czy jeśli skorupki jaj zostaną zapakowane w kapsułki i sprzedawane po dość wysokiej cenie,
i ktoś będzie wolał za to słono płacić niż zjadać skorupki w takiej formie, jaką znamy na co dzień..
no i cóż takiego ???
Tylko że błonnik jest trawiony przez bakterie w jelicie które produkują kwasy tłuszczowe? Więc teoretycznie zablokuję wchłanianie ale nakarmię bakterie które i tak wyprodukują tłuszcze??

Cytat:
Short-chain fatty acid (SCFA) formation by intestinal bacteria is regulated by many different host, environmental, dietary and microbiological factors.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12740060

Skurupki jaj to w 99%wapń który jest dobrze przyswajalny przez człowieka, czasami dosypuję do sałatek.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-09, 00:29   #12
Esmira
Przyczajenie

[QUOTE=Edo_ergo_sum;267899 29]Czyli jakby ktoś chciał zażyć np. efedrynę to też byś rzeczowo doradzała, skąd wziąć, jaka dawka ?
Przeraża mnie to jak ludzie błędnie myślą na temat odchudzania. Nie ich wina, nic osobistego, irytuje mnie to że w massmediach robią z ludzi idiotów i wbijają im takie mity które mogą zrobić więcej szkód niż czegokolwiek.
Autorko odpuść sobie te blokery, chyba że jesteś masochistką.

Jak zwykle na wizażu jak ktoś się spyta o cokolwiek co wspomaga odchudzanie, czy to będzie głupi błonnik czy alli czy jeszcze inny wynalazek to od razu robi się zmasowany atak i nagonka. Otóż wiem bardzo dużo na temat odchudzania bo jak już wspominałam schudłam 35 kilo i to nie w tydzień na głodówie tylko w 7 miesięcy a więc zdrowo i jakoś już rok trzymam wagę, odżywiam się zdrowo i chodzę na fitness. Ale gdy nie mam czasem ochoty na sałatkę tylko na grilla a nie chce zaburzać sobie mojego zdrowego rytmu to chcę mieć takie właśnie tabletki. Wszystko jest dla ludzi jeśli potrafią tego używać. Jak komuś zależy na szybszym schudnięciu poprzez takie tabletki bo na przykład tak jak ja niedługo chce się wbić w przymałą sukienkę TO BARDZO POLECAM ! Chciałam się jedynie dowiedzieć czy jest coś tańszego i nowego bo rynek się zmienia. a jak ty porównujesz efedrynę do jakiegoś chitosanu to wiesz... rewelacja trzeba było porównać jedzenie wacików do jedzenia błonnika. Fajnie by było jakby była taka mała rewolucja na wizaz.pl, jak ktoś nie chce pisać na temat i udzielać odpowiedzi tylko moralizować to niech się wstrzyma i poczyta inne wątki
Stary 2011-05-09, 08:58   #13
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Tego typu suplementy wykorzystują nie wiedzę konsumentów i tłuszczowy terror. Od tłuszczy się nie tyje ergo ich blokowanie jest bezsensowne.
Gratuluję spadków.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości